SZÜLŐSÉG

Ők az idei év legjobb orvosai

Dívány 2015. március 31., kedd 15:44

Az év orvosa és a Média az orvosokért díjakat is átadták a múlt hét végén. Utóbbi kategóriában a Dívány „Ha ezt neonatológusoknak mondom, sokkot kapnak” című interjúja nyerte el, amelynek szerzője Hagara Nagy Nóra volt. Az interjú Dr. Bodrogi Eszterrel, az MHEK (rövidebb és ismertebb nevén Honvédkórház) koraszülött intenzív osztályának (PIC) vezetőhelyettesével készült, aki kollégáival együtt külföldi tapasztalataira alapozva néhány éve itthon is sikeresen tereli európai színvonal felé a kórház ezen részlegét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Jó, jó, de mit dolgozik?" - Interjú egy négy gyermeket nevelő, háztartásbeli apukával

Primilla 2015. március 31., kedd 09:45

Sajátjaik mellett további két kisgyereket fogadtak magukhoz nevelőszülőként a Budapesttől nem messze élő Hámosék. Az élet úgy hozta, hogy az apa, Ferenc maradt otthon a család és a háztartás ügyeit intézni, így nap mint nap hat ember életét szervezi, és főz, mos, takarít, emellett tanul, és intézi a vállalkozása ügyeit is. Habár biztos abban, hogy jól neveli a gyerekeit, érdekes módon főleg nők érzékeltetik vele, hogy amit csinál, az értéktelen. Gyereknevelésről, hat ember igényeinek összepasszításáról, logisztikáról, társadalmi szerepekről és feminizmusról is beszélgettünk.

Miért te vagy itthon a gyerekekkel?

2010 májusában, érkeztek hozzánk a nevelt gyermekeink. Én középvezető voltam helyben, egy Pest környéki kisvárosban egy cégnél, reggel öltönyben elmentem dolgozni, este hazajöttem, és ezért adtak egy teljesen normális fizetést. A feleségem pedig a fővárosba utazott dolgozni minden reggel, és ez nagyon jól is ment.

Csakhogy amikor reggelente elvittem a gyerekeket a bölcsődébe-óvodába, és ők megkérdezték, hogy ki jön értük, akkor egyre többször az volt a válasz, hogy nem tudom. És akkor egy idő után elkezdtük érezni, hogy ez nincs így jól, és még hat másik ilyen dolog volt, ami miatt nem volt jó ez a felállás. Ráadásul a munkahelyen sem volt minden rendben – és annak tényleg semmi értelme, hogy a munkahely se jó, és otthon sem jó, mert sosem tudod, hogy hogy érsz haza, és mindig, mindenben rögtönözni kell. Úgyhogy láttuk, hogy ezzel valamit csinálni kell.

Nekiálltunk kiszámolni, hogy a keresetünkből mennyi pénz megy fölösleges dolgokra, honnan mennyi pénz jön, és azt kaptuk, hogy ha valamelyikünk fixen itthon marad, és mellette esetleg csinál valamit, akkor ugyanott leszünk, mint addig. Végül az a döntés született, hogy a feleségem jár továbbra is Pestre, én pedig itthon leszek a háztartási alkalmazott, mozgatom a gyerekeket, mosogatok, teregetek, főzök, és csinálok mindent, amit kell, a háttérben. És ha van egy kis időm, akkor a saját cégemet is el tudom indítani. 

shutterstock 19980844

Ez neked jó így? Boldog vagy?

Ez tipikusan az a helyzet, amikor az ember a kényszerből erényt kovácsol, mert lehet úgy is csinálni, hogy jó legyen. A feleségemnek akkor látványosan jól ment a sora a munkahelyén, jól érezte magát, és különben is, ő volt itthon négy évig a gyerekekkel, és most egy kicsit kiszabadult. Korábban pedig, amikor ő volt itthon, én jártam Pestre dolgozni.

Érdekes a dolog megítélése kívülről, vannak bosszantó visszajelzések, de sok pozitív is, az egyik, hogy „de vagány”, és lelkesednek. Ezt főleg akkor látni, amikor például viszem a gyerekeket az óvodába, és mondom nekik, hogy gyerekek, öltözünk, és akkor a gyerekek öltöznek. A többi szülő, akinek meg közben a fején ugrálnak a gyerekei, elismerően bólogat, de többször volt olyan is, hogy megkérdezték: mi a titkos recept. Láttam olyat is, amikor ketten vittek egyetlen gyereket a bölcsődébe, a végére a gyerek szétszedte mind a kettő szülőjét. A mi gyerekeink pedig csinálták, amit kellett, vagy sikerült, vagy nem, ha nem, akkor segítettem, de csinálták. Ennek pedig az lett a vége, hogy óvodás korukra önállóan öltöztek. Eleinte persze nyűgösek voltak, meg cirkuszoltak, aztán ez elmúlt, és elkezdték élvezni, és amikor már kívülről is az látszik, hogy a gyerekek tök jó fejek és normálisan viselkednek, akkor az emberek odajönnek és kifejezik az elismerésüket. Nyilván meg kell lenni az őrültködésnek is, annak is megvan a maga ideje, egy bizonyos határig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kölykök az autóban – hol ülhet, hogy utazhat

Primilla 2015. március 30., hétfő 09:44

Szerencsére ma már alapnak számít, hogy a gyerekeket az autóban gyermekülésben szállítjuk. Sőt úgy megszoktuk, hogy a legtöbben már felhagytak a huhogással is: ma már szinte senki nem mondogatja, hogy a mi gyerekkorunkban egyáltalán nem volt gyermekülés, mégis felnőttünk valahogy. Talán sikerült belátni, hogy ez az intézkedés nem (csak) a gyerekülésbiznisz vámszedőit szolgálja, hanem főként a gyerekek védelmét. 

Az első gyerekülést még, ahogy a legtöbb babaholmit, gondos körültekintéssel vásárolják a szülők, és mivel súlyos tízezrekről van szó, a másodikat is. Később azonban, ahogy magabiztosabb szülővé válunk, és a gyerek is nagyobb már, lélekben kezdenek fellazulni a szabályok. Sőt, sokan nem is tudják pontosan, hogy milyen szabályok vonatkoznak az autóban nagyobb gyerekekre. 

Sorba vettük őket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bebizonyították: tényleg árt a gyereknek a túl sok házi

mzd 2015. március 29., vasárnap 17:33

Bár a gyermekek sokszor szeretnek panaszkodni, hogy túl sok házit kapnak, most egy friss kutatás bebizonyította, hogy igazuk is van. Az egészséges maximális házifeladatmennyiség a kutatók szerint annyi, amit a gyerek egy órán belül meg tud oldani. Ha másfél óránál tovább tart a feladatok elvégzése, az már egyenesen káros. A spanyol Oviedo Egyetem vizsgálata arra is rámutatott, hogy nem szabadna, hogy a gyermekek otthon segítséget kapjanak a megoldás során.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne fújjuk fel a kisgyerek szavait, tetteit!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. március 29., vasárnap 15:15

Azért fontos, hogy tisztában legyünk a gyerek fejlődési sajátosságaival, mert különben könnyen előfordul, hogy problémaként kezelünk olyasmit, ami szükségszerűen következik az életkorából. Sok szülő megijed, mikor a gyerek –szerinte- túlzott érdeklődést mutat a nemiség iránt, vagy olyan dolgokat mond, tesz, amik felnőtt értékrend alapján elítélendők lennének. Arra gondolnak: „Te jó ég, mi lesz később, ha már most ilyen ez a gyerek? Hiszen most még olyan ártatlannak kellene lennie!”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne szóljunk bele a kamasz kapcsolataiba!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. március 28., szombat 19:02

Nem könnyű egyengetni a szülőnek a kamasszal a kapcsolatát, de sokszor találkozik olyan helyzettel, mikor úgy érzi, még a másokkal való kapcsolatában is lenne tennivalója. Rosszul kezel konfliktusokat, nyegle, olyat mond vagy tesz, ami a szülő értékrendjébe nem fér bele. Vagy olyat választ barátként, olyannal jár, aki anya, apa szerint nagyon nem hozzá való.

A rövid válasz arra a kérdésre, mennyire szóljunk bele a tizenéves kapcsolataiba: a lehető legkevésbé! Tulajdonképpen már a tizenéves kor előtt is érdemes mértéktartónak lenni, de a kamasznak kifejezetten feladata, hogy próbálgassa magát, a szerepeit, hogy kipróbálja, milyen, ha kicsit felnőttesebb, hol van az egyensúly, és törvényszerű, hogy ebben lesznek bakik.

Nagyon szerencsés helyzet, ha olyan bizalmi kapcsolat van szülő és gyerek között, hogy a szülő el tudja mondani a véleményét, a csemetét még érdekli is, nyitott rá. A visszajelzés persze nagyon kell a kamaszoknak, épp az foglalkoztatja őket, hogyan tudnák úgy befolyásolni kapcsolataikat, ahogy ők szeretnék, és mi áll nekik jól, rosszul, de a fő referenciapont már nem a szülő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A számolási zavar már óvodáskorban felismerhető

Kovács Emese 2015. március 28., szombat 18:57

A számolási zavar (vagy diszkalkulia) sajnos nem túl ritka részképességzavar, ami szakemberek szerint az iskoláskorúak 5-6 százalékát érinti. Szerencsére azok az idők már elmúltak, amikor az olvasási, írási vagy számolási nehézségekkel küzdő gyerekekre egyszerűen rásütötték, hogy lusták, de a diszkalkuliáról – ellentétben például a diszlexiával – még mindig nem hallunk eleget, és sok gyerek úgy kínlódja végig a matematikaórákat, hogy soha nem jut el szakemberhez, pedig nagy szüksége lenne rá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beültetés előtt szűrhető a lombikembriók egészsége

Kovács Emese 2015. március 27., péntek 18:25

Bármilyen – természetes vagy mesterséges úton létrejövő – terhesség esetén is az embrió kromoszómaszámbeli rendellenessége okozza a vetélések többségét. A legtöbbször pedig meg sem tapad az ilyen embrió a méhben, ezért is kiemelt jelentősége van az ilyen rendellenességeket feltáró vizsgálatoknak, szűréseknek.

Van egy új módszer, a Preimplantációs Genetikai Diagnosztika, Aneuploidia-szűrés (PGD-A). De mi is ez? Hogy működik? Tényleg működik? Ennek néztünk utána.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 különbség a magyar és a német gyerekek között

kh 2015. március 27., péntek 10:08

Miután a három iskolás gyerekem több mint fél év után sikeresen beilleszkedett egy Drezda melletti kisváros, Freital egyik iskolájába, nemrégiben leültünk megbeszélni a tapasztalatokat. Arra voltam kíváncsi, látnak-e szembetűnő különbséget a magyar és a német gyerekek között. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a véleményük szubjektív, azt írtam le, amit a 15 éves Bendegúz, a 13,5 éves Botond és a 12 éves Rozi mesélt nekem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyai félelmek a kistesótól? Ilyen is van

Puskás Pálma 2015. március 26., csütörtök 15:08

A testvérféltékenységről sokat lehet olvasni, arról azonban keveset olvashatunk, min mennek keresztül az anyák, amikor első gyerekük után a másodikat várják. Vannak, akiknek eszükbe sem jutnak rossz érzések, vannak, akik a születendő babát féltik, és vannak, akik a nagyobbik csemete sérülésétől szoronganak. A félelmek egy része azután beigazolódik, míg másokról kiderül, hogy alaptalanok voltak – az azonban biztos, hogy az első gyerekkel való viszonyunk gyökeresen átalakul a kistestvér érkezésekor. Megkérdeztünk néhány anyukát, ők hogyan élték meg mindezt – egészen végletes válaszokat kaptunk, helyrebillenő családi dinamikától a pszichoterapeutát igénylő krízisig.

Többé nem leszünk kettesben a naggyal

Erika két kisgyermek édesanyja: Anita négy, Luca fél éves. A lányok között jó a viszony, Anitával mindent meg lehetett beszélni a kistesó érkezésével kapcsolatban, és inkább gondoskodóan, mintsem féltékenyen viszonyul húgához. Erika mindkettőt imádja, mégis némi szomorúsággal meséli, mennyire megváltozott a kapcsolata a nagylánnyal: olyan már sosem lesz, mint amikor csak ők voltak ketten. Illetve, nem is itt kezdődik Erika szerint a kapcsolatok fokozatos átrendeződése: az első gyerek születése után azt kellett „meggyászolnia”, hogy ezentúl szinte alig lehet majd kettesben a férjével, a második után pedig azt, hogy most már elsőszülött kislányával sem lesz többé kettesben. Maximum elvétve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt egye, ha nehezen jön a baba!

Puskás Pálma 2015. március 25., szerda 15:12

Vannak ételek, amelyek növelik a fogamzókészséget, és vannak, amelyek rontják. Ha környezetünk megneszeli, hogy gyermeket szeretnénk, esetleg nehezen jön össze, egészen biztosan mindenkinek lesz néhány bölcs tanácsa az étrendünket illetően. A nő egyen sok ananászt, a férfi egyen mézet, méhpempőt és ginzenget, a nő kerülje a cukrot, a férfi egyen nyers fürjtojást éhgyomorra, a nő viszont semmilyenkörülmények között ne egyen nyers fürjtojást, és folytathatnánk. A sok étrendi tanács között nehéz kiigazodni, és abban is elbizonytalanodhat az ember, hogy egyáltalán van-e bármi köze az étrendünknek a fogamzókészséghez? A tudományos eredmények szerint van.

Az étrendi tanácsok közül nagyon sok a népi bölcsesség kategóriájába tartozik, ugyanakkor napjainkban már viszonylag sok ételről bebizonyította a tudomány is, hogy növelhetik (vagy esetleg épp ellenkezőleg, csökkenthetik) a női vagy a férfi fogamzókészséget. Összeszedtük, mit egyen nőként, és mit etessen a leendő apával, ha nehezen akar megfoganni a gyerek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A sok fejtörést okozó kérdés: a kölyök és a pénz

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. március 25., szerda 12:10

Ahogy a gyerek belép a tízes éveibe, egyre több gondolkodni-, és eldöntenivalót ad a pénz témájában. Kérdés, mire kapjon, milyen formában, legyen-e zsebpénze, legyen-e büntetés-jutalmazás eszköze a pénz.

Először is: kapjon zsebpénzt a gyerek, és annak elköltésébe egyáltalán ne szóljon bele a szülő. Még mielőtt valaki szigorúan kérdezné: „akkor drogot is vehet belőle?”, nos, valahogy úgy érdemes megfogalmazni a szabályt, hogy a zsebpénz az övé, szabadon használja fel, de csak az egyébként meglévő szabályok betartásával. Azaz, drogot nyilván nem, mert az törvénysértő, de ha neki ez a szívügye, gyűjthet a legjobb whiskyre, ez az ő dolga. De ha történetesen tizennégy éves, és az a szabály, hogy nem ihat, csak ünnepekkor egy kis kóstolót, akkor ez arra az italra is vonatkozik. Ha szeretne pókot venni, de a családtagok nem kívánnak vele egy fedél alatt élni, akkor megvétózhatják, de amiatt, hogy egy háziállat jöveteléhez mindenkinek van köze, nem arra hivatkozva, hogy „igazán kitalálhatnál valami okosabbat is, kisfiam!”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mosószerkapszula=színes cukorka a gyereknek

Edicsek 2015. március 24., kedd 18:55

Az egyadagnyi mosógélt tartalmazó kis tasakokon nyilván sokat dolgoztak a dizánjnerek, és jó munkát is végeztek, én például kifejezetten vonzódom a csicsás, csinos kis tasakokhoz, és hajlandó vagyok megvenni őket. A kisgyerekek is így vannak ezzel, mármint nem a vásárlás, hanem a vonzódás résszel, ez az oka, hogy évente Európában 16 ezer mérgezéses eset történik - a kapszulák külső anyaga nedvesség hatására könnyen oldódik, és köthet ki a gyerek szájában a vegyszer.

Az OECD új kampányban a szülők figyelmét hívják fel a mosókapszulák veszélyére. Az OECD kampányához a Bizottság felhívására az NFH is csatlakozott, annak érdekében, hogy az információk a magyar fogyasztókhoz is eljussanak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyöngybetűn és a macskakaparáson túl is van élet

Primilla 2015. március 24., kedd 12:21

Az ön gyermeke akkurátusan, nagy igyekezettel kerekíti szépre a betűket, vagy sietősen, mondhatni rondán csak odapenderíti a szavakat? Vagy, bár nagyon szeretné, ennek ellenére egyik sem jön össze, az írása olvashatatlan, viszont néhány mondatonként rázza a fáradt, fájó kezét?

Akkor az ön gyermeke valószínűleg a „cés kötésű szabályos írással” tanulta a betűvetést, szigorúan első osztályban, és egy perccel sem tovább. Pedig állítólag van ennél sokkal hatékonyabb technika is, mellyel a tanulók lendületesen, tetszetősen írnak, és a tempó gyorsításakor sem torzul olvashatatlanná az írás. Ez a Virágvölgyi Péter typo-grafikus, Ligeti Róbert pszichológus és Kutyné Sahin-Tóth Katalin pedagógus által kifejlesztett dőlt írás.

Kolleganőnk a múltkor megdöbbenéssel meredt az egyik baráti család elsős kislányának az írásfüzetére, Szonjáék ugyanis dőlt betűkkel tanulnak írni - a füzet, a betűk és az íráskép gyönyörű volt. De mi ez? Miért nem hallottunk még róla soha? 

A módszert 1975-től éveken keresztül tesztelték, majd az 1987-es tantervmódosításkor megjelent az álló írás alternatívájaként. Az első osztályok, melyek így tanultak meg írni, 2000-ben érettségiztek, és a felmérések szerint kétszer-négyszer olyan gyorsan tudtak írni, mint a „hagyományosan” tanult társaik, ráadásul úgy, hogy írásképük is sokkal egységesebb volt, nem esett szét.

A módszer megértéséhez elég egy nagyon egyszerű kísérletet elvégezni. Fogjunk a kezünkbe egy tollat vagy ceruzát, és kezdjünk el koncentrikus köröket rajzolni. A huszadik-harmincadik mozdulatnál a feladatot úgy könnyíti meg saját magának a kéz, hogy a körök egyszer csak oválissá válnak és dőlni kezdenek - állítják a módszer hívei, de mi is kipróbálhatjuk otthon.

shutterstock 130119419
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan kezeljük partnerként a gyereket?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. március 23., hétfő 13:59

Szinte szlogenné vált, hogy „a gyereket partnerként kell kezelni”. Értsen ez alatt mindenki, amit akar. Félre is csúszhat ez az üzenet. Van, aki úgy értelmezi, teljesen egyenlőként, annyira, hogy a szülőnek nincs is joga megmondani, mikor indulunk, hova megyünk, kell-e sapkát venni, mit szabad, mit nem.

Ebből persze először káosz, majd hatalmas feszültség származik, amikor a szülő átéli tehetetlenségét, a gyermek pedig a biztonságot adó korlátok hiányát. Így aztán jogosan vetődik fel a kérdés: hogy lehet egyszerre megőrizni a szerepeket, a rendet, és mégis partnerként kezelni a gyereket. Mit jelent ez egyáltalán?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem végeznek az anyák soha semmivel

Primilla 2015. március 22., vasárnap 09:22

Mindegy, hogy éppen most van 2 év alatti gyereke, vagy erről az időszakról már csak emlékei vannak az embernek, minden anyának kitörölhetetlenül az agyába vésődött az élmény: egész nap meg sem áll, a végére kutyául elfárad, mégsem halad semmivel. A lakás olyan, mint egy katasztrófa sújtotta terület, a kaja a létező legegyszerűbben elkészíthető (komolyabb logisztikát igénylő fogás szóba sem jöhet, úgysem sikerül befejezni), a gyerek tiszta dzsuva, és az biztos, hogy sikerül legalább három napon belül eljutni a boltba. Határidőt vállalni…, ezt be sem fejezem, úgyis röhögésbe fulladna.

Esélytelen a gyerekkel felvenni a versenyt, mindig egy lépéssel előttünk fog járni. Mert ő random pakolja szét a dolgokat, nekünk viszont rendszer szerint kell a helyükre tenni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Maxiégés: a szülőre alkotó gyerek-feledékeny szülő páros

Primilla 2015. március 21., szombat 13:36

Attól a perctől, hogy a gyerekünk elkezd beszélni, sajnos a legváratlanabb pillanatokban tud iszonyú kínos helyzetbe hozni minket, időnként a csacsogásával, máskor viszont beszélnie sem kell hozzá, elég, ha alkot valami szépet. Ránk. Elfeledett, majd váratlan helyzetekben, felnőtt közegben is debütáló csilámpónis/verdás tetkós sztorija minden Porontyos szülőnek van, ez gyakorlatilag már beugrószintnek sem elég.

Edit barátnőm mesélte, egyszer elfogyott otthon a tejföl, ezért gyorsan kapta a kabátját, és elugrott a közeli boltba. Csakhogy elfelejtette, hogy ebédfőzés előtt a kisfia rajta próbálta ki az új arcfestékeket, vagyis az arcán fekete-sárga csíkos tigrisfestés, és kackiás tigrisbajusz pompázott éppen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: iskolai tapasztalatok bő fél év után

kh 2015. március 21., szombat 08:57

Két "sehr gut" és egy "gut"-os félévi bizonyítvány után azért hatalmas kő esett le a szívemről. Nem arról van szó, hogy nem bíztam bennük, inkább ők paráztak rá a dologra és bizonytalanodtak el egy kicsit, amikor első nap egy új országban, új iskolában beléptek az új osztályba. Szerencsére kellő humorérzékkel vették az akadályokat: a nyelvi nehézségek rengeteg olyan szituációt produkáltak, amin a suliban és itthon is dőltek a röhögéstől. Mindeközben játszva tanulták/tanulják a nyelvet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat igazán jó önsegítő könyv kamaszoknak

Puskás Pálma 2015. március 20., péntek 21:37

Persze, gondolhatjuk, hogy már önmagában a műfaj létjogosultsága is kérdéses, hiszen melyik kamasz tájékozódik manapság könyvből az élet dolgait illetően? Tapasztalataink szerint azért vannak még néhányan. A kamaszoknak szóló önsegítő könyvek egyik nagy előnye, hogy felnőtt tanácsot nyújtanak abban a korban, amikor épp meglehetősen ambivalens a felnőttekkel, szülőkkel való kapcsolat. A könyvek segítségével a gyerek mégis tájékozódhat, olvashat olyan problémákról, amelyek foglalkoztatják őt, ráismerhet bennük magára, társaira vagy családjára, gyakorlati tanácsokat kaphat.

És persze amellett, hogy egyik vagy másik kötetet mintegy véletlenül kamaszlányunk ágyán felejtjük vagy megvesszük unokaöcsénk 15. szülinapjára, arra is nagyon jók, hogy szülőként kicsit belemerüljünk a kamaszok világába. Persze, mindenki emlékszik valamelyest a saját kamaszkorára, ugyanakkor gyakran előfordul, hogy az emlékeket átszínezi a nosztalgia: emlékszem, milyen gyönyörű volt az első szerelem, de nem biztos, hogy fel tudom idézni azt a totális kétségbeesést, amikor a randink előtt alapozóval kentem össze a nagy műgonddal kiválasztott fehér felsőmet.

Hat, kifejezetten kamaszoknak (és akár szüleiknek) szóló önsegítő könyvet mutatunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyümölcslevektől romlik a gyermekek foga

Dívány 2015. március 20., péntek 10:26

Elvileg mindenki tudja, hogy nem kéne cukros üdítőkkel itatni a gyereket. A kutatások viszont azt mutatják, hogy gyakorlatilag folyamatosan emelkedik azok aránya, akik ilyen vagy olyan formában, de jelentős mennyiségű cukrot isznak meg, ez a tendencia pedig jól láthatóan nyomot hagy a kisgyerekek fogazatán. Á, a tejfogaknak úgyis mindegy – legyintenénk, de nem árt tudni, hogy simán elfajulhat a helyzet annyira, hogy a rohadó tejfogak már az állcsontban elrontják a maradandó fogakat is.

Nemrég összeszedtünk jó néhány terméket, amelynek meglepően nagy a cukortartalma, ami azért fontos, mert nemcsak a szervezetre van rossz hatással, de a fogakat is tönkreteszi. "

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amin nem érdemes túl sokat rugózni egy kamasszal

Kovács Emese 2015. március 19., csütörtök 21:37

Kamasz gyerekkel együtt élni általában komoly kihívást jelent, már ami az idegek viszonylagos épségének megőrzését illeti. A saját dolgunkat könnyítjük meg, ha tudatosan nem nyitunk felesleges frontokat – nem mellesleg pedig még jó pontokat is szerezhetünk a gyerek szemében, még ha nem is fogja tanújelét adni, hogy méltányolja a viselkedésünket. Melyek lehetnek hát azok a dolog, amelyek felett inkább hunyjunk szemet, de legalábbis ne csináljunk belőlük túl nagy ügyet?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Senki nem kötelezhető, hogy hazavigye az oviból a gyereket ebéd után!

Primilla 2015. március 19., csütörtök 15:28

Hazaküldik a barátnőm gyerekét délután az óvodából. Illetve szépen megkérték az óvónők az anyukát, hogy mivel úgyis otthon van a kisbabájával, legyen szíves, és vigye haza mindennap, ebéd után a nagyobbat. Csak nem mondhatott nemet.

 „Amikor az első nap közölték velem, hogy a gyedes anyukáknak ebéd után kell jönni a gyerekükért, nem nagyon tiltakoztam, pont elég volt a stressz, ami a közösségbe adással járt. De azután kezdett egyre kényelmetlenebbé válni a dolog. Ebéd után a kicsi lányom általában elalszik. Megpróbáltam ébren tartani, de az autó mindig elringatta, hiába énekeltem és dumáltam neki útközben. Amikor pedig az ovinál kivettem őt a kocsiból, mindig felébredt, és úgy érezte, hogy aznapra ki is pihente magát. Otthon persze kurjongat, nem hagyja aludni a tesóját, és persze ő is fáradt, nyűgös volt mindig”.

Megpróbálták azt is, hogy gyalog, babakocsival mennek, de az álmos háromévesnek egyáltalán nem esett jól, hogy alvás helyett gyalogolhatott hazáig egy jó fél órát, kínszenvedés volt az egész – mondta a barátnőm. „Szóval sehogy sem jó nekünk ez a déli hercehurca, hol a kicsi sír az álmosságtól, hol a nagy, amire szerintem egyáltalán nem lenne szükség, de sajnos az óvoda egyáltalán nem rugalmas a kérdésben”. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Házibuli-szervezés kiskamaszoknak - nézzük reálisan

Primilla 2015. március 18., szerda 18:55

Ha a zsúrnak mindenképpen meg kell lennie, mert a gyerekünk már okos, és a szokásjogra, esetleg a testvérei hasonló bulijára hivatkozik, akkor sajnos nem bújhatunk ki a feladat alól olyan pimf érvekkel, hogy a gyerek augusztusban született, most meg március van. Nézzük a jó oldalát: legalább nem romlik meg olyan könnyen a torta.

A buliszervezés a megfelelő időpont kiválasztásával kezdődik. Mivel, nyugodjunk csak bele, a végén úgyis a mi feladatunk lesz megszervezni és lebonyolítani az egészet, legalább azt kössük ki, hogy mikor NE legyen a buli. Például semmiképpen sem akkor, amikor nyakig vagyunk a munkában, vagy másnap jönnek Mici néniék Szombathelyről nyolcan, ebédre, vagy amikor éppen műtik a kutyát.

Előbb-utóbb úgyis akad egy megfelelő időpont, amit beírunk a naptárunkba, és amihez onnantól kezdve már tartan kell magunkat, pláne ha már kiküldtük a meghívókat. Ja, és még valami: ne szervezzünk zsúrt az osztálytárs bulija előtti napra. Egyszerűen nem illik belekényszeríteni egy versengésbe a másik szülőt. Utána egy hétig úgyis az lesz a téma az iskolában, hogy kinek a bulija volt a jobb, és ugye nem akarjuk elrontani sem a saját gyerekünk, sem a másik szülinapját?

shutterstock 109009181

Ha sikeresen kiválasztottuk az időpontot, jöhet a vendéglista összeállítása. Először is egyezzünk meg a kívánatos létszámban. Ez hagyományosan annyi vendéget jelent, ahány éves a gyerek, gyakorlatilag viszont szerintem ennek iskolás kortól már semmi értelme. 15-20 gyerek gond nélkül elvisítozik és rohangál egy hétéves zsúrján is, feltéve, hogy elég nagy a lakás. Amiből következik, hogy érdemesebb a gyerek kora helyett a rendelkezésre álló helyhez igazítani a vendégek számát.

Tudatosítsuk a kölyökben, hogy mélyen átérezzük, és boldogok vagyunk tőle, hogy a 12. a-ban is ilyen sok kebelbarátja van, nem is beszélve a céről, de a 80 négyzetméteres lakást momentán nem áll módunkban kibővíteni 160-ra. Úgyhogy legyen szíves, és ne hívjon meg egy hirtelen szeretetrohamtól vezérelve, szóban, chat-en, viberen további ötletszerűen kiválasztott személyeket. Egyet sem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nahát! Idén is vannak kullancsok!

Kovács Emese 2015. március 18., szerda 14:38

Lassan ébredezik a természet, és annak részeként a kullancsok is előkecmeregnek téli menedékükről, hogy áldozat után nézzenek. Magyarországon általában március közepén indul meg a tavaszi kullancsszezon, de ez időjárásfüggő: hidegebb tavaszokon később, enyhébb időjárás esetén hamarabb találkozhatunk az első vérszívókkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szedjen gyógyszert, ha szoptat

Puskás Pálma 2015. március 17., kedd 19:53

Barátnőnk jelenleg négy hónapos babáját szoptatja. emellett migrénes. Nem a baba, az anyuka. A migrénre többféle fájdalomcsillapító gyógyszert szokott bevenni, amelyek közül ugyan a legtöbb nem mulasztja el a fájdalmat, de legalább csökkenti. Már a terhesség alatt kiderült, hogy a régi jól bevált fejfájáscsillapítói közül nem mindegyik szedhető, de a legnagyobb nehézség a szoptatáskor jött: gyakorlatilag minden gyógyszerének leírásában szerepel, hogy szoptatás alatt kerülendő.

Így aztán Andi, biztos, ami biztos, nem vesz be semmit: a négy hónap alatt még "csak" egyszer volt migrénes rohama, akkor feküdt az elsötétített szobában, és nagyjából arra volt képes, hogy pár óránként megszoptassa a segítőkész nagymama által behozott csecsemőt. Felmerült az is, hogy elválassza a babát, hiszen a szoptatás legtöbb és legfontosabb előnyei az első egy-két élethónaphoz kötődnek, és azon már túl van, de Andi szeretne akár a gyerek két éves koráig is szoptatni. Akkor most addig nem vehet be semmit a fejfájására? Tényleg nem szabad gyógyszert szedni szoptatás alatt? És ha az anya sehogyan sem kerülheti el a gyógyszerszedést, akkor el kell választani a babát? Nem biztos.

shutterstock 243046156

A közhiedelemmel ellentétben viszonylag kevés az olyan gyógyszer, amit szoptatás alatt tilos szedni, azonban sajnos kevesen veszik a fáradtságot a pontos információk felkutatására. Nem mindegy ugyanis, hogy hol nézünk utána a gyógyszer alkalmazhatóságának, hiszen gyakran találunk téves információkat erre nézve. Vagyis semmiképp nem szeretnénk azt sugallni, hogy szedjen csak bátran mindenféle tablettát a szoptatás alatt - ehelyett azt az üzenetet szeretnénk átadni, hogy minden esetben alaposan informálódjon! Könnyen lehet ugyanis, hogy a releváns adatok ismeretében már megengedőbben lehet viszonyulni az adott szerhez.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés