SZÜLŐSÉG

Megvan, hogy jár a gyerek jövőre suliba

Dívány 2015. május 29., péntek 14:32

A sulinak mindjárt vége, de a diákok és egy szülők egy szusszanás szünetet sem kapnak: máris készülhetnek a következő tanévre. Megjelent ugyanis a 2015/2016-os tanév rendje, amiből kiderül, hogy a tanítási napok száma 181 lesz, bár a nappali oktatás szerint működő középiskolában és szakiskolában egy nappal kevesebbet kell kihúzni az iskolapadban. 

Az újabb tanév kezdete egy keddi nap, ez lesz 2015. szeptember 1, majd október 23-tól november 3-ig jön az őszi szünet, december 19-től január 3-ig meg a téli. Az első félévet 2016. január 22.-én zárják a tanárok, és egy hétre rá ki is osztják a féléves bizonyítványokat. A tavaszi szünetre március 24-ig kell várni, és nem lesz hosszabb 5 napnál. A végzősök április 29-ig, a többiek június 15-ig ülnek újra iskolapadban.

Persze most mindez még mit se számít, hiszen mindjárt itt a VAKÁCIÓ!

 

A gyereknevelés nem autószerelés vagy testépítés

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. május 29., péntek 14:06

Egy anyuka megfogalmazta, egy nemrégiben, a játszótéren lezajló jelenetet látva tudatosult benne, mennyit változott a látásmódja ahhoz képest, mint mikor még nem volt gyereke. A homokozó szélén ülve tanúja volt, hogy egy anya indulatosan bevágja a homokozóba háromévesforma kislánya lábai elé rózsaszín cipellőjét a következőket kiabálva: „Tessék, itt a cipőd, azt csinálsz, amit akarsz, én elmentem.”, majd dacos, dühös léptekkel nekiindult a kijárat felé.

Sem az előzményt nem látta, hogy vajon pontosan hogyan alakult ki köztük a konfliktus, sem a megoldást (bár feltételezte, nem hagyta ott a kisgyereket az anyuka), de megállapította magában, néhány évvel korábban biztos felkavarta volna a jelenet, mint egy borzasztó anya-gyerek kapcsolat fájdalmas epizódja. Az anyát legalábbis érzelmileg labilisnak, de akár gonosznak és szeretetlennek gondolta volna. Most pedig inkább együttérzés támadt benne a nő iránt, és úgy gondolta, hát bizony, van ilyen, hogy az ember idegeit kikészíti a gyerek, attól még lehet, hogy amúgy szuper anya, és hogy egyébként nagyon meleg, szeretetteljes köztük a kapcsolat.

Saját élményei alapján simán el tudta képzelni, ha találnak valami feloldást a konfliktusra, öt perc múlva mindkettő megnyugodva sétál kart-karba öltve a fagyizóba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 ok, amiért az oktatásban sem működik a méltányosság

Primilla 2015. május 28., csütörtök 18:32

A magyar iskolarendszer egyik legnagyobb problémája az „esélyegyenlőtlenség”, azoknak a gyerekek, akik valamilyen hátránnyal érkeznek az oktatási rendszerbe, nincs lehetőségük a felemelkedésre. Pedig – amellett, hogy ez igazságtalan, a gazdasági életben is szükség lenne rájuk. Az egész társadalom rosszul jár, ha nem tudjuk biztosítani a méltányos oktatást, mert számos tehetséget elveszítünk – hangzott el a Tempus Közalapítvány workshopján, ahol iskolavezetők cseréltek tapasztalatokat.

Az összejövetelen körüljárt Alma a fán – Iskolavezetők a méltányos oktatásért című kötet szerkesztői az angliai Southampton Egyetem professzora, Jacky Lumby gondolataira támaszkodva szedték össze, hogy mik azok a dolgok, amik miatt valahogy nem jön össze, hogy mindenki ugyanazokkal az esélyeket kapja – legalább az iskolában. Ezeket az okokat próbáltuk nem szakemberek számára is érthető módon leírni.

1. Ha okosnak születtél, nyertél. Ha nem, akkor így jártál

Sokak szerint az, hogy a gyerek mennyire képes jól szerepelni az iskolában, attól függ, hogy mennyire tehetséges. Vagyis ha valaki jó képességűnek született, akkor mázlija van, övé a világ, ha pedig nem, nos, akkor így járt, nincs mit tenni. Ennek következtében nem is bátorítják, hogy próbálkozzon, erőltesse meg magát kicsit, sőt az is gyakran előfordul, hogy a „tehetségtelen”, vagy egyszerűen a téma iránt csak érdektelen gyerekeket külön csoportba teszik, és más, könnyített tanterv alapján haladnak velük. Pedig ezek az ítéletek tévhiteken alapulnak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

45 gyermekkórházból mindössze kettő gyerekbarát

mzd 2015. május 28., csütörtök 17:34

A hazai kórházakban uralkodó állapotokról mostanában egyre többet olvasni – ezek közül különösen nagy visszhangot kapott pár hete az a fotó, ami azt mutatta be, milyen balkáni körülmények közé kényszerülnek a kisgyermekes szülők, ha gyerekükkel szeretnének maradni annak kórházi tartózkodása során. Bár a kép a Heim Pál gyermekkórházban készült, azoknak, akik már valaha is voltak kórházban a gyerekük mellett, nem sok újat mutatott. Ezért is döntött úgy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogvédő civil szervezet, hogy segít a szülőknek és felméri a kórházak gyerekbarát berendezkedését. Ehhez önbevallásos kérdőívet küldött szét az intézményeknek, a visszaküldött kérdőívek kiértékelése után pedig kiderült a nem túl nagy újdonság: maximális pontszámot a megkérdezett 64-ből mindössze két kórház tudott szerezni – számolt be róla a szervezet közleményében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Súlyosan károsodik a nagyivó tinik agya

Puskás Pálma 2015. május 28., csütörtök 14:03

A kamaszkori alkoholfogyasztás jóval kevesebb vitát generál, mint a kamaszkori droghasználat, pedig jóval többeket érintő és meglehetősen súlyos problémáról van szó. Az alkohol hatásait hajlamosak vagyunk bagatellizálni, hiszen ki ne rúgott volna be kamaszkorában? Csakhogy nem mindegy, hogy hányszor és mennyire: egy friss kutatás szerint ugyanis a tinédzserkori ivászat tényleg gyilkolja az agysejteket, vagyis képalkotó vizsgálatokkal láthatóan csökkenti egyes agyterületek méretét.

Szerencsére a kamaszkori alkoholfogyasztás kockázati tényezőiről is egyre többet lehet tudni: genetikai hajlamosító tényezők mellett több ivásra indít például a szociális fóbia. Ez pedig azért érdekes, mert a szociális fóbia pszichoterápiával (súlyos esetekben esetleg gyógyszerrel) kezelhető betegség, a szociális készségek fejleszthetőek, így ezekben az esetekben például megelőzhető lenne az alkoholprobléma és annak káros következményei.

shutterstock 177233258

Károsítja az agyfejlődést

A San Diego-i egyetem kutatói 134 tinédzsert kísértek figyelemmel körülbelül nyolc évig. Ez alatt az időszak alatt rendszeresen értékelték ivási szokásaikat, és időnként (de minimum kétszer) MR-vizsgálattal megnézték az agyukat is. A kamaszok viszonylag nagy része, több mint a fele (75 fő) az alkoholfogyasztási szokásaik alapján a „nagyivó” csoportba sorolódott, míg a többiek (59 fő) kismértékű alkoholfogyasztók vagy absztinensek maradtak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rendszeresen szoptatja 6 éves gyermekét az anyja

Edicsek 2015. május 28., csütörtök 10:41

A Daily Mail írt arról az 52 éves brit anyáról, aki a mai napig rendszeresen szoptatja a 6 éves gyerekét. A nő azt mondja az iskola udvarán fogja szoptatni, ha a lánya igényli, sőt be sem oltatta a gyereket, mert hisz az anyatej csodás gyógyítóerejében.

daa7f864-6cf4-4c99-a0d6-9d13050fe19d
Fotó: Maha Al Musa / Facebook
Távolról sincs vége, olvasson még »

A nem jön a gyerek öt pszichés zsákutcája

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. május 27., szerda 17:37

Szinte mindenki környezetében van olyan barát, rokon, aki szeretne gyereket, de nem jön össze, vagy akinek nagyon sokat kellett várni, esetleg csak jópár beavatkozás után sikerült.

A szerencsésebbek sokszor át sem gondolják, mennyi rétegét megmozgatja a személyiségnek ez nehézség, ezért nem mindig a legjobb kérdéseket teszik fel, megjegyzéseket fűzik hozzá. Akit pedig személyesen érint a probléma, talán szintén jó, ha tudatosítja magában, mi minden áll a nyomasztó érzések mögött, és hogy vajon van-e köztük, ami megkérdőjelezhető.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Paradicsommal smárolnak a norvégok

mzd 2015. május 27., szerda 16:37

A 29 éves Line Jansrud norvég celebnő, és ő vezeti az állami tévécsatornán Newton néven futó oktatási sorozatot. A közelmúltban a serdülőkor volt a téma, Jansrud pedig – eléggé rendhagyó módon – bebizonyította, hogy lehet úgy is beszélni az önkielégítésről, a csókról és a nyak kiszívásáról, hogy ne jöjjünk zavarba: utóbbi kettőhöz például paradicsomot és porszívót használt – olvasható a TheLocal oldalán. Ha kíváncsi arra, miről kéne példát vennie a többi országnak felvilágosítás terén, olvasson tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kamaszkori öngyilkosság: kockázati tényezők, teendők

Puskás Pálma 2015. május 27., szerda 14:58

A kamaszkori halálokok közül talán az egyik legmegrázóbb az öngyilkosság. Sajnos nem is olyan ritka, mint gondolnánk: az USÁ-ban a harmadik vezető halálok a 15-24 éves korosztályban, de a 15 év alatti kiskamaszok körében is előfordul. A hazai adatok szerint évente 50-70 kamasz veszíti életét öngyilkosság miatt, de a kamaszok körülbelül egyötödének voltak már öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai.

A kamaszkori öngyilkosság hátterében a legtöbb esetben nem egyetlen ok, hanem pszichológiai, környezeti és társadalmi faktorok együttese áll. A legfontosabb kockázati tényező a mentális betegség, azaz ugyanúgy, ahogy a felnőttkori öngyilkosságok esetében, itt is a kezeletlen depresszióra kell leginkább odafigyelni. A kezeletlen depresszióban szenvedő tinik és felnőttek ugyanis lényegesen gyakrabban kísérelnek meg öngyilkosságot, mint a nem depressziósok. A kamaszkori öngyilkosság kockázati tényezői közé tartozik a szerfüggőség is, főleg akkor, ha egyéb mentális zavarokkal is társul: a befejezett öngyilkosságot elkövető személyek körülbelül 90 százalékánál fennáll valamilyen, többnyire kezeletlen pszichés zavar, leggyakrabban depresszió.

Az öngyilkossági kockázat általában valamilyen külső körülménnyel is összefügg: a mentális zavar vagy más tényező miatt már eleve sérülékenyebb, esendőbb tinik valami olyan eseménnyel szembesülnek, amivel nem tudnak megbirkózni, mert nincsenek hozzá eszközeik. Ilyen külső tényezők lehetnek például az iskolai problémák, a gyász vagy szeretett személy elvesztése más módon (például költözés miatt), vagy éppen a szexuális orientációval kapcsolatos kételyek. A kamaszkori öngyilkosság egyik fontos kockázati tényezője az erőszak, és ennek a legtöbb formája szerepel a listában: a kockázatot növeli a családon belüli erőszak, a szexuális visszaélés, valamint a zaklatás (köztük a kortárs-, és az online zaklatás) is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Négy gyerekülés elbukott a német autóklub friss tesztjén

mzd 2015. május 27., szerda 14:57

Ahogy minden évben, úgy idén is közzétette a legfrisebb gyerekülésteszt eredményeit a német autóklub (ADAC). Most összesen 23 darabot vizsgáltak meg – nagy részük sikeresen vette az akadályokat, akadt viszont négy, ami – biztonsági vagy egészségügyi okok miatt – elvérzett. Mutatjuk, melyik ülés megbízható és melyik az, amit lehetőleg kerüljön!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az anyaságot bántam meg, nem a gyerekeimet!

Puskás Pálma 2015. május 26., kedd 13:01

Még óvodás sincs a gyerekem, de bevallom, előfordult már, hogy megbántam az anyaságot. Kétszer bántam meg, mindkettő hajnali három körül történt, sok nap kialvatlanságot követően, kezemben a fogzó, nyűgös, visító gyerekkel. Ha akkor megkérdezik, kérem-e vissza a régi életemet, gondolkodás nélkül kértem volna.

Mindkét megbánás körülbelül negyed óráig tartott, és reggel már egyáltalán nem értettem, mégis mi ütött belém az éjszaka. Ezek persze apróságok, hiszen a gyerek, majd a felnőtt gyerek élete során biztosan lesz még néhány (vagy rengeteg) nehéz pillanat, kamaszként leordítja a fejemet, elveri a pénzemet drogra meg okostelefonra, aztán a végén idősek otthonába dug, ki tudja.

Viccet félretéve, egy nemrég napvilágot látott felmérés szerint az anyák meglepően nagy része megbánja az anyaságot az élete egy pontján. És itt nem a hajnali hármas pillanatnyi elbizonytalanodásról van szó, hanem valódi, komoly kétségekről és megkérdőjelezésekről.

Egy izraeli szociológus majdnem harminc nővel készített mélyinterjút, akik hajlandóak voltak a nehéz és tabunak számító érzésekről nyíltan beszélni. Persze, csak név nélkül. A résztvevők közül öten már nagymamák voltak, és voltak köztük vallásosak és ateisták, egyetemet végzettek és kétkezi munkások, dolgozó anyák és háztartásbelik egyaránt. A gyermekeik száma egy és négy között volt, a résztvevők gyermekei közül pedig egyéves volt a legfiatalabb és negyvennyolc éves a legidősebb.

shutterstock 114569563
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tegnap örökbefogadtunk, ma nem lesz lombik

Mártonffy Zsuzsa 2015. május 25., hétfő 09:17

Kinga és férje, Csaba több sikertelen lombik-próbálkozás után két éve örökbe fogadtak egy újszülött kisfiút, Ádámot. Kingával a párhuzamosan futó lombikról és örökbefogadásról, a hirtelen szülővé válás sokkjáról, a fagyasztott embriók sorsáról beszélgettünk. Őszinte interjú, Kinga a vívódásait, megbánt döntéseit is megosztotta velünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt ok, amiért csak a vécében szoptatok

mikkamakka 2015. május 24., vasárnap 19:29

A McDonald'sos szoptatós botrány után úgy éreztem, tökéletes anyaként pontokba kell szednem, miért is tartom felháborítónak a nyilvános szoptatást Magyarországon. Segítségemre szerencsére több ezer komment érkezett különböző fórumokon, igazán öröm volt látni, hogy rajtam kívül még ennyien rendelkeznek szépérzékkel és etikával ebben az erkölcstelen, romlott világban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Húznak az iskola ablakai? Majd a szülők megjavíttatják!

Primilla 2015. május 24., vasárnap 18:33

Jótékonysági bulit tartottak a gyerek iskolájában. A recept a következő: a szülők vásároljanak alapanyagot, készítsenek belőle valami gusztusosat és eladhatót, vagy álljanak elő egy programlehetőséggel, majd, miután már beletettek egy csomó pénzt és munkát, vásárolják meg egymás portékáját. „Elmés ötlet, nem? Az önmaga farkába harapó financiális kígyó” – mesélte az egyik barátnőm. A bevétel pedig az utolsó fillérig megy az iskolának, ebből fogják kicserélni a nyílászárókat. 

Már maga az ötlet is remek szórakozást kínált a szülőknek,” hetekig röhögtünk rajta, hogy milyen kacifántos módszer találtak ki arra, hogy mindenki adjon be ötezer forintot gyerekenként” – mesélte az anyuka. Utólag persze kiderült, hogy a pénzgyűjtésnek ez a módja kiválóan működik: mindenki remekül érezte magát, sok program volt és finom ennivalók, és főleg senki sem sajnálta kinyitni a pénztárcáját, mivel minden csak 1-200 forintba került, ráadásul az iskolának ment a pénz.

"Természetesen voltak, akik egyáltalán nem lelkesedtek az ötletért, és tényleg nehéz vitába szállni azzal az érvvel, hogy ugyan miért a szülőknek kell egy iskola alapvető fenntartására összeadni a pénzt? Kevéssé győzte meg őket az a válasz, hogy azért, mert ebben a tanévben 80 millióval kevesebbet kapott az iskola az államtól, feladatból és gyerekből azonban nem lett kevesebb" - mesélte az egyik anyuka.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő iskola mellett lakik? Könnyen megszívhatja

Primilla 2015. május 24., vasárnap 14:52

Lassan mindenhol eldől, hogy a leendő elsősöknek sikerült-e bejutni a kiszemelt iskolába, a szimpatikus tanító osztályába. Azt gondolnánk, hogy a helyzet nagyjából magától értetődő, ha nem variálunk, hanem a körzetes iskolába íratjuk a porontyot. De sajnos nem, mert akkor is érhetnek meglepetések. Különösen a felkapott iskolák közelében lakókat.

Sándorék gondosan megnéztek több iskolát is, és azt találták a legszimpatikusabbnak, ami egyrészt a körzetes, másrészt éppen a lakásukkal szemben van, ha kinéznek az ablakon, pont rálátnak. Micsoda szerencse! Aki látott már reggelente három gyerekkel, bölcsőde-óvoda-iskola-munkahely között logisztikázó szülőket, az tudja, hogy mekkora könnyebbséget jelent ez.

Hát nem így történt. Helyette jött a hír, hogy helyhiány miatt nem vették fel a gyerekét ebbe az iskolába, a kerület egy másik iskolájában, néhány kilométerrel arrébb azonban örömmel fogadják a kisfiút. Sándor azt mondja, túlságosan nem lepte meg az iskola válasza. Ez egy felkapott intézmény, és errefelé népszerű sport az átjelentkezés-biznisz, vagyis az elszánt szülők találnak valakit, akinél legalább tartózkodási helyet tudnak létesíteni. Innentől kezdve az iskolában nem nézik meg, hogy a lakcímkártyán álló cím mióta él, születésétől kezdve ott lakik-e a gyerek, vagy csak mostanában költözött oda, mert mindkettőnek ugyanúgy joga van odajárni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne legyen mindig hatékony a gyerekkel!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. május 24., vasárnap 12:56

Szokták mondani, igazán szívből örülni, felhőtlenül nevetni csak a gyerek tud. Van ebben igazság, a gyereknek, ha rendben vannak körülötte a dolgok, alaphangulata a jókedv. Ha szabadon játszhat, kielégítheti érdeklődését, közben láthatóan jól érzi magát. De vajon mi ez a különbség a felnőtt és a gyerek hozzáállásában?

Nóra azt vette észre, gyakran frusztrálódik a gyerekkel töltött időben, hiába szereti őt mindennél jobban. Mégis volt valami össze nem illés, mintha mindig mást akartak volna. Elmerengett ezeken a helyzeteken: vajon mi olyan zavaró számára, miért nem felhőtlenül telnek az együtt töltött órák. Olyan példák jutottak eszébe, hogy hazafelé tartanak az oviból, és nem tudnak célirányosan menni, mert a gyerkőc hol a kirakatnál ragadna le, hol visszafordul megnézni egy szobrot, hol felesleges kitérőt tenne, ahelyett, hogy a legrövidebb úton mennének. A másik tipikus helyzet, mikor játszanának, a csemete pedig javasol valamit, de mielőtt belekezdenének, esetleg máshoz támad kedve, és miközben Nóra épp kikészíti a gyurmázáshoz szükséges eszközöket, a poronty mégis inkább a babáit kéri, majd fél másodperc múlva eszébe jut, hogy menjenek a játszótérre.

shutterstock 185848970
Távolról sincs vége, olvasson még »

A táncórákon csak lötyögnek a gyerekek

mzd 2015. május 23., szombat 13:21

A ScienceDaily-n találtunk egy érdekes tanulmányt, amely szerint meglepődhetnek azok a szülők, akik azért küldik tánciskolába a gyerekeküket, hogy ott majd jól kimozogják magukat: egy kutatás szerint ugyanis az ott eltöltött időnek mindössze harmada telik közepes vagy intenzív mozgással, a maradék pedig állással, figyeléssel vagy nyújtással.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már félévesen lemaradnak a szegényebb babák

Puskás Pálma 2015. május 22., péntek 18:55

Nem meglepő, hogy a család anyagi lehetőségei befolyásolják a gyerekek fejlődését, köztük a nyelvi készségek fejlődését is. Ezt könnyű belátni, hiszen egy több diplomás, jobb anyagi körülmények között élő családban gyakran több a könyv, gazdagabb a szülők szókincse, és talán több idő is jut a gyerekkel való beszélgetésre, foglalkozásra, a (változatosabb) közös élményekre, mint a létminimum alatt tengődő közegben. A gazdagabb szülők drágább intézményekbe adhatják be gyerekeiket, és itt nem csak a Harvard tandíjára gondolunk, a mi környékünkön épp a kéttannyelvű bölcsődék váltak divatossá.

Egy friss felmérés szerint a gyermekek beszédkészségében található az egyik lényeges különbség: a szegényebb családból származó gyermekek nyelvi készségei elmaradnak a jómódú gyerekeké mögött. Ami a legérdekesebb a kutatás eredményei közül, az az, hogy már hihetetlenül korai életkorban, hét hónaposan megmutatkozik ez a különbség. Vagyis a szegény sorú héthónapos babák nyelvi készségei elmaradnak jómódú társaikétól. A kutatók meglepő eredményeiket az amerikai Gyermekgyógyászai Társaság 2015-ös kongresszusán prezentálták.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szaladjon szoptatni a Mekibe!

Divany.hu 2015. május 22., péntek 10:44

Ha siet, és nem zavarja, hogy rossz az idő, ráadásul van egy szoptatandó gyermeke, akkor még elcsípheti a flashmobot a Nyugati téri McDonald's-ban. A szervezők azt állítják, hirtelen felindulásból hozták létre az eseményt a Facebookon, annak kapcsán, hogy a minap elküldtek a gyorsétteremből egy gyerekét szoptató anyát.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!

Így szól a felhívás: „Az esemény szervezői nem kívánnak téríteni, bárkit meggyőzni, vitázni szoptatásról, annak mikéntjéről, sem állást foglalni az érintett éttermet érintő egyéb kérdésekben. Kívánunk viszont kiállni a jogainkért, kifejezni támogatásunkat és együttérzésünket minden anya felé, akinek hasonló helyzeteket kell átélnie nap mint nap. Ne történhessen meg következmények nélkül egy ilyen esemény."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Táborok, ahol végre rendesen lefárad a gyerek!

Primilla 2015. május 22., péntek 09:03

Úgy tűnik, a sporttáborok között az új trend az, hogy egyszerre minél több mozgásformát kínálnak a kölyköknek, vagyis az "egy hétig úszunk"-on túl is van élet végre! Habár a nyári szünet a szülők fizetett szabadságához, tűrőképességéhez és pénztárcájához képest is meglehetősen hosszú, abban azért általában mindenki egyetért, hogy szükségük van a gyerekeknek a gondtalan pihenésre, lazulásra. Sőt, ha jól belegondolunk, meg is érdemlik az egész éves tanulás után.

Mozgékonyabb kölyköknek ilyenkor nyár elején már kínszenvedés fegyelmezetten ülni az iskolapadban, vagyis nagyjából ebben az időszakban tűnik mindenki számára a legjobb ötletnek, hogy benevezzenek valami izgalmasnak tűnő sporttáborba. Különösen akkor, ha ezek többféle sportágat is kínálnak a gyerekeknek, sőt némelyik még extrémsportokat is. 

shutterstock 120489073

Gondolták volna, hogy létezik például artista tábor? A világhírű Rippel Testvérek akadémiája Martfűn tart tíznapos kalandtábort hétéves kortól. Felső korhatár nincs, ha mondjuk, úgy gondolja, hogy éppen ideje lenne megtanulni trapézon szaltózni, akkor nyugodtan menjen el ön is, az (alibi)gyerekével együtt. Weblapjukon azt ígérik, hogy „biztonságos körülmények között, kiváló szakemberektől lehet elsajátítani az artista szakma és a cirkusz világának tudományát”, de lesz például a szokásos strandolás, játékos vetélkedők, tábortűz, vagyis minden, ami nem hiányozhat egyetlen nyári táborból sem. A 10 napos esemény ára borsos, 65 ezer forint, az ellátás azonban négycsillagos. A tábor végén pedig bemutatják, hogy mit tanultak, lesz ám csodálkozás. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pornót néző kamasz hamarabb is kezdi az ipart

Puskás Pálma 2015. május 21., csütörtök 16:57

Talán nem túl meglepő az az észrevétel, hogy a kamaszok viszonylag gyakran néznek felnőtt, erotikus tartalmú filmeket, weboldalakat, újságokat. De vajon mekkora problémát jelent ez, és ha baj, akkor mit tegyünk ellene? Nézzük együtt a gyerekkel a felnőttfilmet? Tiltsuk le az internetet a lakásban? Utánanéztünk, mit mond a tudomány.

A szexuális élet korai megkezdése a kutatások szerint viszonylag sok kockázatot hordoz magában: a 16 éves kor előtt szexelni kezdő kamaszok körében gyakoribb a védekezés nélküli szex, a nem kívánt terhesség, a szexuálisan terjedő fertőzések, és a nemi erőszak is. A szexszel kapcsolatos attitűdöket pedig jelentősen formálja a média, vagyis az a közeg, amelyben a fiatalok élnek. A nyugati világban jelen pillanatban meglehetősen sok szexuális, erotikus tartalom érhető el a médiában, még akkor is, ha az ember nem kifejezetten pornóoldalakat keres: a filmek, sorozatok, hirdetések, reklámok is gyakran szexualizáltak.

shutterstock 277381844

Túl korán kezdik?

A sok szexuális tartalom szemléletformáló: a tapasztalatok szerint a kamaszok megengedőbbé válnak a szexszel kapcsolatban, és pozitívabb elvárásokat fogalmaznak meg - vagyis kívánatosnak, örömtelinek tartják. Ez elsőre nem hangzik annyira rosszul, hiszen sokkal rosszabb lenne, ha valami fájdalmas, szégyenletes, kötelező vagy üldözendő dologként csapódna le bennük a szex.

Ugyanakkor sajnos egy csomó kutatás bizonyította, hogy a TV-ben, moziban, videójátékokban, zenében, reklámokban, magazinokban megtalálható szexuális tartalom mennyisége növeli a korai kezdetű szexuális élet esélyét. Magyarul, aki sok szexet néz, az hamarabb kedvet kap, viszont aki hamarabb kezdi, az gyakran kockázatosabban, kevésbé elővigyázatosan áll hozzá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cserélgessen mesekönyvet a Camponában!

Divany.hu 2015. május 21., csütörtök 14:46

Ön is unalomig olvasta már az összes fellelhető mesekönyvet a környéken? Akkor bizonyára örülni fog a hírnek, hogy most csütörtöktől szombatig lehetősége nyílik rá, hogy elcserélje megunt mesekönyveit a fővárosi Campona bevásárlóközpontban rendezett Mese-csere könyvbörzén. A május 23-ig tartó akció keretében mesés műveket csereberélhetnek a gyerekek, vagy akár egy újat is hazavihetnek, mindemellett pedig kedvezményes vásárlási kuponnal is megajándékozzák a résztvevőket, áll az eseményről szóló sajtóközleményben.

shutterstock 221592391

A program részeként továbbá Beck Andrea, a Titoktündér sorozat szerzője fogja szombaton dedikálni könyveit, amik állítólag „pozitív gondolkodásra, önbizalom fejlesztésre és mindenekelőtt a vidám, gondtalan életszemlélet kialakítására és megtartására" tanítanak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rágyújtott, stresszelt? Biztosan ezért vetélt el!

Puskás Pálma 2015. május 21., csütörtök 13:48

Mit gondolnak, mennyire gyakori a vetélés? Hány kihordott terhességre hány elvesztett baba esik átlagosan? És azok a nők, akik elvetélnek, miért vetélnek el? Túl sok forró fürdőt vettek? Stresszes a munkájuk? Isznak, dohányoznak, túlsúlyosak, túl vékonyak, túl sokat sportolnak vagy éppen nem mozognak eleget? Túl fiatalon estek teherbe, túl öregen?

Egy friss felmérés szerint ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban legtöbbünknek van valami elképzelése, csakhogy az elképzelés többnyire köszönőviszonyban sincs a valóságban. A vetélés ugyanis sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, és az esetek túlnyomó többségében nem a nő életmódja felelős a problémáért.

A felmérés eredménye szerint rendkívül elterjedtek a vetéléssel kapcsolatos tévhitek: az átlagember szerint a vetélések igen ritkák, és sokak szerint valamilyen életmódbeli tényező tehető értük felelőssé. Ezeket a tévhiteket ráadásul az érintetek is gyakran osztják, azaz a kisbabájukat elvesztő nők tévesen úgy gondolják, ilyen csak velük történik, felelősnek gondolják magukat érte, bűntudatot és szégyent éreznek a magzat elvesztése miatt.

Ehhez képest a valóságban például az USA-ban évi körülbelül egymillió vetélés történik. De mondunk meglepőbb és a gyakorlatban könnyebben értelmezhető számot is: minden negyedik terhesség végződik vetéléssel, az esetek felében olyan korai vetéléssel, hogy a nő még nem is jön rá, hogy terhes. Miközben a felmérésben részt vevők több mint fele szerint a terhességeknek kevesebb mint egyhuszadánál történik vetélés.

shutterstock 101006707

A válaszadók között nők és férfiak körülbelül ugyanolyan arányban szerepeltek. A válaszok között nemi különbségek is voltak: több mint kétszer annyi férfi gondolta úgy, hogy a vetélések fő oka a nő életmódjában keresendő, mint amennyi nő gondolta ugyanezt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 dolog, amit teljesen feleslegesen mond egy kamasznak

Edicsek 2015. május 20., szerda 18:34

A Huffington Post újságírója összegyűjtött 8 dolgot, amit milyen jó lett volna, ha tud kamaszként. Olyan dolgok ezek, amiket amúgy is hangsúlyozni szoktak a szülők, csakhogy a 13-14 éves kamaszok ebben a korban sosem hallgatnak rájuk, csak később jönnek rá, hogy kinek is volt igaza valójában. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csináljon ön is kerekesszékes babát!

mzd 2015. május 20., szerda 18:05

Nem feltétlenül kell Barbie-ra gondolni, a babákról akkor is mindenkinek a tökéletesség jut eszébe. Ez valahol káros is, hiszen a későbbi potenciális önértékelési zavarok mellett nagy kárt tud okozni azoknál a beteg gyermekeknél is, akik azt hiszik, kevesebbek amiatt, mert például kerekesszékbe kényszerülnek, vagy sztómájuk van.

Éppen ezért zseniális a Toy Like Me (Olyan játék, mint én) elnevezésű kampány is, amelybe a mashable.comon futottunk bele, és amit beteg gyerekek szülei indítottak. A cél: felhívni a játékipar figyelmét arra, hogy igenis van igény a különleges babákra.

Úgy látszik, az alulról induló, a babaipar tökéletességmániáját megelégelő kezdeményezések időszakát éljük, a közelmúltban futott végig a világ hírportáljain Sonia Singh története, aki megelégelte a travesztinek és örömlánynak sminkelt babákat, és ad nekik új, normális, kislány/kisfiú személyiséget.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés