SZÜLŐSÉG

Ezt látja olvasáskor egy diszlexiás!

Divany.hu 2015. június 10., szerda 19:02

Tavaly egy angol egyetemistánál, bizonyos Daniel Brittonnál diszlexiát diagnosztizáltak az orvosok. Amikor Britton mindezt közölte csoporttársaival és a tanáraival, mindenki csak nézett rá, lustának és hülyének, de legjobb esetben is lassúnak titulálták, így a London School of Communications tervezőgrafikusa úgy döntött, elmagyarázza környezetének, mit is jelent ezzel a betegséggel küzdeni, írtja a fastcodesign.com. 

Ebből a betűtípusból indult ki, ez az egyik legtisztább, legkönnyebben olvasható
Ebből a betűtípusból indult ki, ez az egyik legtisztább, legkönnyebben olvasható
Fotó: danielbritton.info

Tervezett hát egy betűtípust, amit ráadásul diszlexiának keresztelt, és ami megpróbálja szemléltetni azt a frusztrációt, amit egy diszlexiás olvasás közben érez. A betűtípus alapját a Helvetica betűtípus adta, Britton csak elvette körülbelül a negyven százalékát a betűk alapvonalainak, hogy azokat nehéz, sőt bizonyos esetekben lehetetlen legyen kivenni.

Annak, hogy a tervező a negyven százalékát vette el a betűknek természetesen nincsenek tudományos alapjai, és nem jelenti azt, hogy a diszlexiások negyven százalékkal látnak valójában kevesebbet bizonyos betűkből, viszont remekül szemlélteti, mennyivel növekszik az idő, amit egy-egy betű kisilabizálásával tölt el a diszlexiás olvasó.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Előadói rutin 10 évesen? Hollandiában alap

Primilla 2015. június 10., szerda 15:47

Emlékeznek még Larára, a Hollandiában élő magyar kislányra, akinek a segítségével bemutattuk, hogyan tanulnak ott a gyerekek? Most, hogy közeleg a tanév vége, Larának egy újabb kihíváson kellett megfelelni: ki kellett állni az osztálytársai elé, hogy egy komoly, 10 perces előadást tartson nekik. 

Emlékeim szerint gyerekkoromban soha nem kellett kiselőadást tartanunk az iskolában. Az első prezentációra a főiskolán került sor, na, ott sem a magyar nyelvű órák valamelyikén, hanem az anyanyelvi angoltanárnál. Aki egyébként egy floridai beach-boy volt, talán még nálunk is fiatalabb, és nyilván a kalandvágy hajtotta ebbe a távoli, egzotikus országba. Az ő oktatási rendszerükben azonban szintén alapértelmezett volt, hogy a diákok időnként prezentációt tartanak.

shutterstock 200784344

 

Alighanem ez a mai gyerekekkel sincs másképp, rögtönzött felmérésemből, mely korántsem reprezentatív, az derül ki, hogy most sem bevett gyakorlat Magyarországon, hogy az iskolások előadást tartsanak az órákon. Önszorgalomból azonban, aki szeretne, kipenderülhet beszélni, ha akar. Az elvárás pedig ennek megfelelő. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beteg a kölök? Nem baj, majd ápolja saját magát

Primilla 2015. június 9., kedd 14:07

Ön nyugodt szívvel otthon merné hagyni egyedül a 12 éves, beteg gyermekét? A törvény szerint ez egy teljesen normális megoldás, a gyermekápolási táppénz ugyanis csak eddig jár a szülőknek, 12 éves kor után már nem, legfeljebb méltányosságból kérhető.

Végül is egy 12 éves gyerek már simán tud vizet forralni a teához, és meg tudja melegíteni magának az ebédet. Ezek nyilván olyan alapértelmezett készségek, amik betegen is simán működnek. Sőt, azzal sincs semmi baj, ha egy ekkora gyerek 8, de inkább 9-10 órán át, amíg a szülők dolgoznak, felügyelet nélkül van otthon. Ügyesen feltalálja magát, és különben is, mi baj történhet vele?

shutterstock 183131108

Egy 12 éves beteg gyerek nyilván pontosan be fogja venni a gyógyszerét, és a megfelelő időben vesz magához probiotikumot. Természetesen bíztatás nélkül is eleget iszik, és megmelegíti, majd bekanalazza a gyógyító tyúkhúslevest. A betegségére való tekintettel belátja, hogy most aztán mindennél fontosabb elfogyasztani az öt adag gyümölcsöt/zöldséget, és természetesen ágyban marad, nem fog ugrálni a fekvőgipszével. Csak mértékkel tévézik és játszik a számítógépen, egyáltalán nem szörfözik órákig a neten, ellenben sokat alszik, valamint értékes irodalmat olvas. Kizárólag. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a lista, hogy hol lesz több óvodai férőhely

Primilla 2015. június 9., kedd 12:30

Óvodai férőhely-bővítő program indul az országban, amire összesen 2,5 milliárd forintot osztottak szét a napokban, méghozzá 65 önkormányzat között. Idén szeptembertől ugyanis már 3 éves kortól kötelező óvodába járatni a gyerekeket, így értelemszerűen több helyre van szükség. Emellett a családi napközik is kiesnek, ugyanis 5 éves kortól ezek az intézmények már nem helyettesítik az óvodai nevelést. A férőhelyeket azonban nem most szeptemberre kell létrehozni, az építkezést elég lesz majd csak 2016 decemberéig befejezni. Addig meg majd megoldják másképp az óvodák.

A 2,5 milliárdos keretre az önkormányzatok pályázhattak, az ő feladatuk ugyanis fenntartani az óvodákat, és megfelelő számú férőhelyet biztosítani. A pénz szétosztásáról a nemzetgazdasági miniszter dönthetett. Az országban összesen 2000 új férőhelyet hoznak majd létre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megszületett a gyerek, megromlott a kapcsolat

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. június 8., hétfő 16:05

Kinek ne lenne az ismeretségi körében néhány pár, akik nem sokkal a gyerek születése után váltak el? Az ember különösen elszomorodik az ilyen történetek hallatán, hiszen ehhez az időszakhoz szívesen kötjük gondolatban a felhőtlen boldogság, a meleg otthon képzetét. A valóság azért más, mert a kapcsolat és az egyén élete is új szakaszba lép ilyenkor, új kihívások elé állítja mindkettőjüket az élethelyzet, így kiderülhet, hogy még sincsenek felkészülve arra, amire vágytak.

A legnagyobb változás, mikor gyermek születik nem is az, hogy kevesebb idő jut egymásra, vagy, hogy új feladatokat kell tanulni, hanem hogy egy kétszemélyes helyzet háromszemélyessé válik. Ezt sokan akkor is rosszul viselik, ha legalább annyi törődést kapnak párjuktól, mint addig, mert maga a kizárólagosság megszűnése okoz rossz érzést.

shutterstock 269556284

Erre egyesek felhorkanhatnak, hogy „minek az ilyennek gyerek”, és hasonlók, de itt nem önzőségről van szó, hanem arról, hogy az illetőnek komoly gondjai vannak a rivalizálással, valószínűleg rosszul sültek el korábbi, háromszemélyes élethelyzetek, akár még a gyermekkorában. A gyerek becsöppenésével pedig felélednek a meg nem oldott konfliktusok, és az illető maga sem érti, miért érzi magát hirtelen rosszul, és végül tévesen arra jut, mégsem ez az a kapcsolat, amire vágyott, majd kilép belőle.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért van nyári szünet egyáltalán?

etelka 2015. június 8., hétfő 09:24

Teszi fel a kérdést a Mental floss, aki igyekszik választ adni a kérdésre. A hivatalos anekdota szerint, azért van szükség a nyári szünetre, mert a XIX. században a gyerekeknek dolgozniuk kellett a földeken. A történet szép, de nincs sok köze a valósághoz.

Inkább ahhoz van köze, hogy a gazdag, nagyvárosi gyerekek kipihenhessék az iskolaév fáradalmait. A polgárháború előtt a parasztgyerekeknek nem volt nyári és téli szünetük, viszont lazíthattak ősszel és tavasszal, már amennyiben a vetés és az aratás lazításnak minősül.

A városi gyerekeknek még ennyi sem jutott, egész évben suliba jártak. 1842-ban Detroitban a tanév 260 napon át tartott. Összehasonlításképp, nálunk egy tanév 180-181 napon át tart. De ahogy a városok növekedésnek indultak, a tégla és a beton közé megült a meleg, és iszonyatos forróságban éltek a városi népek. Ezért a tehetősebbek a nyáron elutaztak. Ez pedig problémákhoz vezetett. Mivel az iskolalátogatás nem volt kötelező akkoriban, ezért a tantermek kiürültek. Valamit tenni kellett.

fortepan 32083
Fotó: FORTEPAN

A törvényhozók vitát kezdeményeztek, amihez hozzájárult, hogy a szabadidő szerepe társadalmi szinten is megnőtt. A szakszervezeteknek, és a 8 órás munkaidőnek köszönhetően, egyre több szabadsághoz jutottak a munkavállalók. A támogatók azzal érveltek, hogy az agy is izom, és túlterhelése sérülésekhez vezethet. Ha ez nem lenne erős indok, a légkondi még nem is létezett ebben az időszakban, ezért a városi iskolákban kibírhatatlanul meleg lehetett.

A századfordulón tehát a városi iskolákban a legmelegebb 60 napon szünetet rendelek el, amit a vidéki iskolák hamarosan átvettek. A cápák üzletet szimatoltak, nem véletlenül. A nyári vakáció manapság az egyik legjobban jövedelmező iparág Amerikában.

A hiányzó apák országa

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. június 7., vasárnap 19:41

Néha az az ember benyomása pszichológusként, hogy a hiányzó apák országában élünk. Persze, a hétköznapi életből vett mintában jobb a helyzet, mint a pszichológiai segítségért fordulók közt. Az, hogy a pszichológusnál milyen sokan számolnak be az apa (érzelmi értelemben vett, vagy tényleges) hiányáról, mutatja, mennyire fontos a jó apa-gyerek kapcsolat a lelki egészséghez.

Bármilyen csodálatos is az anya, nem tud egyszerre anyja és apja is lenni a gyermeknek. Egy szülő nem tud kettő lenni, mert a gyerek számára nem csak a kétszemélyes kapcsolat fontos (azaz, hogy neki milyen a viszonya apával, anyával), hanem az is, amit a szülők között lát. A szülők közötti összhang is hozzájárul ahhoz, hogy biztonságban érezze magát, és az a képe alakuljon ki, hogy kapcsolatban lenni jó, érdemes.

Másrészt, a fiú számára az apa az, aki igazán hitelesen befogadhatja őt a férfiak közé. A lány számára pedig az első élmény arról, vajon megbízható, érzelmileg megközelíthető-e egy férfi, és ő, mint lány, illetve leendő nő, szerethető-e, fontos-e. Tehát az anya és az apa is kell a gyerek önértékelésének alakulásához, legyen fiú vagy lány, de más aspektusból erősítik meg, mást tükröznek belőle vissza.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeknek a gyerekeknek a története a pszichológust is kikészíti

Mártonffy Zsuzsa 2015. június 6., szombat 13:47

Szőke András pszichológus egy évtizede foglalkozik a gyerekként szexuális bántalmazást elszenvedett áldozatok terápiájával. Az SOS Gyermekfalvak és a Norvég Civil Támogatási Alap közös, egyéves projektjében nevelőszülőknek és gyermekvédelmi szakembereknek tart szupervíziót és képzést a szexuális abúzus kezeléséről.

MG 2216
Fotó: Szőke András

Arról beszélgettünk, hogy zajlik a terápia egy gyereknél, mikor van rá szüksége az elszenvedőnek, mikor jelentkezik a trauma, fel lehet-e dolgozni a bántalmazást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hagyja már szexelni azt a kamaszt!

olvir 2015. június 5., péntek 16:33

Régebben a lányok teherbeesésének veszélye miatt tartották indokoltnak a szüzesség elvesztésének eltolását, illetve egyfajta erénynek számított érintetlenül férjhez menni. Ma már mindenféle fogamzásgátló módszerek állnak rendelkezésre a nem kívánt terhesség megelőzésére, melyek megfelelő, biztonságos használata mellett az egyik érv elvileg máris okafogyottá vált.

A mai kamaszok szülei mégis feszülten, némelyek rettegve várják azt a napot, amikor a gyerekük (jó esetben) eléjük áll, hogy tanácsot kérjen a szexuális élet elkezdéséhez, vagy egyértelműen kiderül, hogy már el is veszítette a szüzességét. Bevallom, én is féltem a lányom és a fiam is, korábban már volt cikkünk, amelyben arról (is) írtunk, milyen veszélyei vannak a túl korán kezdett nemi életnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mogyoróallergia ellen: mogyoró

Puskás Pálma 2015. június 5., péntek 09:28

Az utóbbi években egyre inkább megdől az az elképzelés, hogy az allergén ételeket csak későbbi életkorban adjuk a gyereknek. Míg a glutént a korábbi években fél-egy éves kor előtt nem vezették be, addig a legújabb ajánlások már 4-7 hónapos kortól javasolják. Legutóbb a mogyoróról derült ki, hogy szintén nem érdemes várni vele. A régi hiedelmeknek épp az ellenkezője igaz: minél korábban adunk belőle a babának, annál kisebb eséllyel lesz allergiás rá.

A téma azért is fontos, mert a mogyoróallergia gyakorisága az elmúlt tíz évben megduplázódott a nyugati országokban, de Afrikában és Ázsiában is egyre nő a gyakorisága. Az allergia gyakran más ételallergiákkal együtt jelentkezik, és egyáltalán nem veszélytelen, hiszen súlyosabb verziója akár halálos kimenetelű sokkot is okozhat.

shutterstock 277140032

Egye a baba vagy kerülje?

A témával kapcsolatban egy friss tanulmány jelent meg múlt héten a New England Journal of Medicine nevű rangos szaklapban: a szerzők arra keresték a választ, hogy vajon a mogyoróevés elkerülésével csökkenthető-e az allergia esélye. Eredményeik azonban épp ez ellenkezőjét támasztják alá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mire jó a babamasszázs?

Puskás Pálma 2015. június 4., csütörtök 21:01

A babamasszázsról bizonyára mindenki hallott már, aki az utóbbi években vált anyává, hiszen egyre elterjedtebb módszerről van szó. Sok helyen a csecsemős nővértől, védőnőtől is el lehet tanulni néhány fogást. De mégis, mire jó ez, és hogyan kell jól csinálni? Utánaolvastunk a babamasszázs előnyeinek, és kifaggattunk egy oktatót is.

A babamasszázs jelenlegi formáját az 1970-es években dolgozták ki. Természetesen ezt megelőzően is nyilvánvalóan simogatták és masszírozgatták valahogyan a hasfájós csecsemőket, de a hetvenes évek óta már kutatások, vizsgálatok is folynak, és képzett oktatóktól tanulhatjuk el a megfelelő módszertant.

A témába vágó tanulmányok számtalan előnyt leírtak, de kezdjük egy nagyon nyomós érvvel: napi 15 percnyi babamasszázs már egy hónap alatt lényegesen javította a babák alvását. Az alvás javítása valószínűleg összefügg azzal, hogy a helyesen végzett masszázst követően kimutathatóan csökkent a csecsemők stresszhormon (kortizol) szintje. A masszázs különösen jót tett a depressziós anyák babáinak és a koraszülötteknek, ráadásul erősítette a kötődést.

shutterstock 104542601

Törzsök Kata babamasszőr-oktató a Vimala McClure által több mint húsz éve kidolgozott és továbbfejlesztett masszázsmódszert tanítja. A tanfolyam öt alkalmas, ennyi időre van szükség az alapfogások elsajátításához. Katát faggattuk tapasztalatairól, nézeteiről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az ön gyereke sem érti, hogy leég a napon?

Divany.hu 2015. június 3., szerda 15:18

Óriási vita bontakozott ki a szerkesztőségben, hogy vajon megérett-e a világ a pusztulásra, vagy zseniális ötlet a Nivea igazán kreatív(?), hiánypótló(?) babája, amit nemrég dobtak piacra azért, hogy önnek, kedves szülő, könnyebb legyen az élete. Erre a hírre a designtaxi-n találtunk.

4

Az ön gyereke érti, hogy leéghet a bőre?

 • 52
  Nem, de majd most fogja
 • 150
  Érti, de akkor is utálja a napkrémet
 • 145
  Érti, be is keni magát
 • 112
  Napkrémlobbi!

Arról van szó, hogy itt a nyár, és marha jó lenne, minél több Nivea napkrémet eladni, ezért aztán csináltak egy műanyag babát, ami vizuális úton magyarázza el gyerekének, amire ön nem képes: hogy leéghet a napon. 

Komolyan! A cég UV-érzékeny babáit Rio de Janeiro strandjain vetették be, ahol előszeretettel mutogatják a gyerekeknek, mennyi kellemetlenséget is tud okozni a leégő bőr. Ezt a kellemetlenséget a baba pirossá váló bőre szemlélteti, ami azonban, ha bekenjük krémmel máris visszanyeri eredeti hófehérségét. Arról nem szól a hír, piacra dobnak-e bőrrák-editiont, ami szerintünk a notoriusan leégő babákon jelenhetne meg. Azt sem tudjuk, reagál-e a baba más márkájú naptejre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg jobban lát majd a gyerek a sok sárgarépától!

Puskás Pálma 2015. június 3., szerda 15:09

Valószínűleg mindannyian megtanultuk a szüleinktől: ha nem akarunk szemüveget, akkor sok sárgarépát kell enni. A sárgarépában valóban van béta-karotin, ami a látásban nagy szerepet játszó retinol képződéséhez szükséges. Ugyanakkor a répa jelentőségét kissé túlbecsüljük ezügyben, amely a legenda szerint javarészt a brit titkosszolgálat félrevezető propagandaakciójának köszönhető.

A répa mellett azonban vannak más zöldségek és egyéb ételek, amelyek javítják a szem egészségét, lassítják annak romlását vagy csökkentik egyes, korral járó szembetegségek kialakulását. Mit etessünk tehát a gyerekkel, ha azt akarjuk, hogy egészséges maradjon a szeme?

Sárgarépát

A sárgarépa az A-vitamin előanyagát, bétakarotint tartalmaz, amely elengedhetetlen a retina egészséges működéséhez: évente világszerte több százezer gyerek veszíti el teljesen vagy részlegesen a látását A-vitamin hiány miatt. 

shutterstock 162617555

A városi legenda szerint ezt az egyébként valós hatást tupírozta fel a II. világháború alatt a brit légvédelem a táplálkozási minisztériummal karöltve: az állították, hogy a brit pilóták az extrém magas répafogyasztásnak köszönhetően kiválóan látnak a sötétben – így szerették volna titokban tartani a sötétben is „látó” radaros felderítést a németek elől. A sárgarépától sajnos nem fogunk látni a sötétben, mindemellett a béta-karotin tartalma miatt érdemes fogyasztani – ha nem szeretjük, jó helyette a sütőtök is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden osztályba ilyen tanárt! - Joós Andrea, szupertanár

mzd 2015. június 2., kedd 09:52

„Tanár vagyok. Egy olyan világban, ahol válságban van az oktatás. Ez egyszerre inspiráló és nagyon nehéz" – kezdi történetét Joós Andrea, akinek TEDxDanubiás előadásába a Youtube-on futottunk bele.

A hétperces videóban Joós többnyire két ellentétes oldalt mutat be: hogyan működnek általában az iskolai tanórák, és hogyan lehetne (elképesztően kevés változtatással) valami teljesen mást csinálni helyette. Kiderül, hogy sokkal jobban járunk, ha partnerként és lehetőségként kezeljük tanárként a diákokat – hiszen ők nem azt tanulják meg, amit mondunk, hanem azt, ahogy. „ Ráadásul a tanulók között ott ül a leendő ügyvédem, orvosom, és ki tudja, talán a miniszterelnöknőm is" – teszi hozzá Joós.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anya-lánya fotók, melyek megváltoztatták a gyerek életét

Primilla 2015. június 1., hétfő 17:31

Amikor a fotós Kelly Lewis elkezdte dokumentálni örökbefogadott lánya, a tízéves Alice öltözékeit, az egésszel egyetlen célja volt: családdá kovácsolni hármuk együttélését. Na jó, és az is, hogy legyen ok beszélni az örökbefogadásról, és felrázza kicsit a közvéleményt azzal kapcsolatban, ahogyan az „örökbefogadott” szót használják, értelmezik.

Kelly, akinek egyébként is figyelemre méltó stílusa van, 3 évvel ezelőtt kezdte el fotózni a lányát, akit férjével, Jamesszel együtt fogadtak örökbe 7 éves korában. Az éveken át tartó projekt során Alice Ollókezű Edward-tól Maria Antoinette-ig mindenféle hősök bőrébe belebújt, amiről egy csodálatos fotósorozat készült.

Fairy02
Fotó: Kelly Lewis
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem akar tanulni a gyerek? Ezt a posztot mutassa meg neki!

Primilla 2015. június 1., hétfő 15:50

A rossz hír röviden az, hogy minél alacsonyabb valakinek az iskolai végzettsége, annál nagyobb az esélye, hogy szegénységben nő fel a gyereke. Lehet persze ezzel az állítással vitatkozni, biztosan még neveket is fel tud majd hozni a kölyök, hogy XY-nak is csak nyolc általánosa van, mégis mekkora celeb, és nyilván csipkésre keresi magát. A tények azonban makacs dolgok. Az adatokat a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézete gyűjtötte össze és értékelte.

shutterstock 107801009

Eszerint a jövedelmi szegénység és az iskolai végzettség erősen összefügg. Minél alacsonyabb végzettségű valaki, annál nagyobb annak az esélye, hogy a családja szegénységben él. Szegény háztartás alatt a szakemberek azt értik, amikor a családban az egy főre jutó jövedelem kevesebb az átlag 60 százalékánál. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: mennyire ismeri az állatmesék szereplőit?

Dívány 2015. május 31., vasárnap 20:58

Kvízünkben most nem csak a régi mesék állatkaraktereit szeretnénk feleleveníteni, hanem nehezítettünk rajta egy kicsit, és új mesékből is válogattunk szereplőket. A játék lényege, hogy találja ki, az adott névhez milyen állat tartozik! A gyerek segítségét nem ér kérni, de ha végzett, tesztelje, ki tud többet! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a legidegtépőbb gyerekreklámok

Becca 2015. május 31., vasárnap 10:57

Rengetegszer előfordult már otthoni filmnézés közben, amikor megszakítják az adást, hogy egy jó 10-15 perces reklámblokkal toldják meg az izgalmakat – ilyenkor egyszerűen átkapcsoltam másik csatornára, hogy ne kelljen a reklámot bámulni. Csak hogy ez nem jó megoldás, mert jellemzően ott is ragadtam az új csatornán egy másik szuper filmet találva, aztán csak jóval később esett le, hogy tulajdonképpen nem is ezt a filmet néztem – amikorra meg már fölösleges volt átkapcsolni a terv szerinti eredetire. Szóval, hogy rendesen meg tudjak nézni egy filmet, rávettem magam, hogy végigszenvedjem a reklámokat. 

Már régebben is feltűnt, hogy eszméletlenül bugyuta reklámokkal tömik a gyerekek fejét. És bár van pár tényleg klassz is köztük, a legtöbbtől idegrohamot lehet kapni. Most azokat szedtem össze, amelyektől a hideg ráz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tesztelés is segíthet a kölyöknek megismerni önmagát

Primilla 2015. május 31., vasárnap 09:54

A hosszú nyári szünetnek megvan az a hatalmas előnye, hogy a gyerekek végre ráérnek és oda tudnak figyelni kicsit önmagukra is. Töprenghetnek békében, a jó szülő pedig belátja, hogy nem baj, ha a gyerek naphosszat csak a plafont nézi, legalább rendszerezi a fejében a sok információt, amivel év közben találkozott. Máskor erre úgy sincs idő.

És ha már egy kicsit magával foglalkozik a kölyök, segítségére lehet az az újfajta önismereti kérdőív, ami pár napja érhető el a Tehetség portálon.  A kérdéssort és az értékelést pszichológus állította össze, direkt gyerekeknek.

A kérdőív úgy működik, hogy a gyerek a választásaival sok mindent elárul magáról, ezekből pedig a rendszer következtetéseket von le arra nézve, hogy hogyan viselkedik a kitöltő a mindennapokban. Nem értékeli a gyerek személyiségét, nem mond ítéletet és nem tipizál, hanem egyszerűen felhívja rá a figyelmet, hogy ha ilyennek írta le magát, akkor annak mik az előnyei – ám lehetnek hátrányai is. 

shutterstock 199871438

Természetesen kipróbáltuk.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egészségügyi turizmus, vagy nemzetközi csalás?

Steiner Kristóf 2015. május 30., szombat 14:18

Nincs annál szomorúbb, mint mikor egy szenvedő ember hátán igyekszik valaki felkapaszkodni - pénzt és hatalmat szerezni, vagy egyszerűen csak a saját ideológiáját bizonygatni. Az elmúlt napok során egyre több cikk jelent meg egy kínos esetről: egy magyar édesanya szomorú történetét arra használta fel egy lap, hogy zsidózhassanak egy kellemeset - mindeközben a család valódi tragédiája, - mely szerint gyanús, hogy nemzetközi figyelmet érdemlő, rengeteg orvosi turizmust igénybevevő beteg embert érintő visszaélés áldozata lett - nem került fókuszba. Mivel magam is Izraelben élek - ahová Kiss Marianna és beteg gyermeke, Bálint érkeztek a gyógyulás reményében -, az édesanya kérésére most segítek neki tisztázni a történteket, és vádaskodás helyett utánamenni, mi történt valójában. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vigye a szabadba a rövidlátó gyereket!

Puskás Pálma 2015. május 30., szombat 12:12

Tinikoromban rengeteget olvastam, bár nagymamám mindig figyelmeztetett: el fog romlani a szemem. A sok olvasástól, de különösen attól, ha túl közel tartom a könyvet az arcomhoz, ha fekve, furcsa szögben olvasok; ha félhomályban olvasok; vagy ha közben a szemembe lóg a hajam. Tény, hogy felnőttként valóban szemüveget viselek, bár mindeddig kételkedtem benne, hogy ez az olvasás miatt van. Az elmúlt néhány évben megjelent kutatások azonban – igaz, csak részben – megerősítik nagymamám intelmeit: ki kell menni a szabadba, különben elromlik a szemed!

A szemüvegesek stréberek?

A kutatók előtt az is régóta ismert, hogy a rövidlátás összefügg az IQ-val és az iskolai végzettséggel, vagyis tudományos adatok támasztják alá a közkeletű előítéletet: a szemüveges gyerekek okosabbak. A rövidlátás ezenkívül az iskolai teljesítménnyel is összefügg: jobban teljesítenek a rövidlátó gyerekek. Ugyanakkor az összefüggés ok-okozati viszonyait illetően nem teljesen egységes a tudományos álláspont. Lehetséges, hogy a rövidlátó gyerekek nem olyan ügyesek a kültéri sportokban, a szemüknek kényelmesebb az olvasás, ezért inkább olvasnak, a sok olvasástól pedig okosodnak. De lehet, hogy épp fordítva van: az intelligens gyerekek sokat olvasnak, a sok olvasás pedig rövidlátáshoz vezet. És az sem kizárt, hogy nincs is ok-okozati összefüggés, hanem csak arról van szó, hogy a rövidlátás és az IQ is öröklődik és a két gén kapcsoltan működik, azaz együtt öröklődik. Olyan kutatás is napvilágot látott, amely szerint a kisiskolás gyerekek körében az IQ és a rövidlátás összefügg, függetlenül attól, hogy heti hány könyvet olvasnak el a gyerekek – vagyis lehet, hogy az olvasásnak nincs is köze a dologhoz.

A legelterjedtebb nézet szerint valószínűleg mindegyik fenti elmélet igaz: az IQ és a rövidlátás összefüggésének vannak örökletes okai is, ugyanakkor környezeti tényezők is befolyásolják azt. A környezeti tényezők közül pedig talán nem is annyira az olvasás, mint inkább a szabadtéri játékkal, sporttal eltöltött idő a kulcsfontosságú tényező.

shutterstock 101982625
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így néznek ki a gyerekkori plüssök új állapotukban

Becca 2015. május 30., szombat 08:35

Egy előrelátó anyuka úgy gondolta, hogy milyen jópofa ha vásárol fiának két teljesen egyforma plüss medvét - egyet, hogy játszhasson vele, egyet meg jól elrakott, hogy amikor majd a fiának gyereke születik, meglepetésként odaadhassa neki. Mindez 1985-ben történt, azóta a fiú felnőtt és szerencsére már meg is született első gyermeke. Íme, így néz ki a két mackó egymás mellett, a fotót, a srác legfiatalabb öccse készítette:

Ámde amellett, hogy megörökítette ezt a valóban kedves pillanatot, azonnal fel is töltötte a Redditre ezzel a szöveggel: az „öreg medve” rengeteg nyaraláson vett részt, többször elázott a medencében és még az is előfordult, hogy elveszett hullámvasutazás közben Disneylandben. Bizonyára elég sokat látott.” Majd kiegészítette, hogy ha bárkinek megvan még a gyerekkori mackója, plüsse, töltse fel a fotóját a poszt alá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit kezdjünk a gyereket érő kritikákkal?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. május 29., péntek 17:05

Sok szülőnél megfigyelhető az az érdekes paradoxon, hogyha dicsérik a gyerekét, szabadkozni kezd, hogy „Hát, tényleg udvariasnak találod? Azért otthon nem mindig úgy viselkedik!”. Ha pedig kritizálják, akkor alázatosan egyet ért, esetleg még rákontráz, vagy mentegetőzik. Az is általános, hogyha a tanár felvázol valamilyen problémát, akkor otthon leszidja miatta a gyereket, mintha nem lenne elég a kölyöknek, hogy már a tanárral is összeakasztotta a bajszot. De azt is megélik sokan, hogy rosszul esik a gyereket érő kritika, főleg, ha más színben tünteti fel a csemetét, mint ahogy a szülő ismeri.

Tehát sokféleképp reagál az ember, függ az ő személyiségétől is, függ attól is, kitől érkezik a visszajelzés, és persze attól, mire vonatkozik, milyen stílusban. Mikor valakinek a gyerekét éri kritika, általában úgy éli meg, áttételesen ő kapta a visszajelzést, hiszen rajta is múlik, hogy „sikerült” a gyerek. Ez is lehet az oka, hogy sokan zavarba jönnek a dicsérettől, hiszen amiatt is szabadkoznának, ha őket dicsérnék. Pedig dicséretet visszautasítani ugyanolyan bántó, mint ajándékot: a másik embernek volt egy kellemes élménye a gyerekkel, hadd ossza meg a szülővel, és hadd örüljenek együtt!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, hogy jár a gyerek jövőre suliba

Dívány 2015. május 29., péntek 14:32

A sulinak mindjárt vége, de a diákok és egy szülők egy szusszanás szünetet sem kapnak: máris készülhetnek a következő tanévre. Megjelent ugyanis a 2015/2016-os tanév rendje, amiből kiderül, hogy a tanítási napok száma 181 lesz, bár a nappali oktatás szerint működő középiskolában és szakiskolában egy nappal kevesebbet kell kihúzni az iskolapadban. 

Az újabb tanév kezdete egy keddi nap, ez lesz 2015. szeptember 1, majd október 23-tól november 3-ig jön az őszi szünet, december 19-től január 3-ig meg a téli. Az első félévet 2016. január 22.-én zárják a tanárok, és egy hétre rá ki is osztják a féléves bizonyítványokat. A tavaszi szünetre március 24-ig kell várni, és nem lesz hosszabb 5 napnál. A végzősök április 29-ig, a többiek június 15-ig ülnek újra iskolapadban.

Persze most mindez még mit se számít, hiszen mindjárt itt a VAKÁCIÓ!

 

A gyereknevelés nem autószerelés vagy testépítés

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. május 29., péntek 14:06

Egy anyuka megfogalmazta, egy nemrégiben, a játszótéren lezajló jelenetet látva tudatosult benne, mennyit változott a látásmódja ahhoz képest, mint mikor még nem volt gyereke. A homokozó szélén ülve tanúja volt, hogy egy anya indulatosan bevágja a homokozóba háromévesforma kislánya lábai elé rózsaszín cipellőjét a következőket kiabálva: „Tessék, itt a cipőd, azt csinálsz, amit akarsz, én elmentem.”, majd dacos, dühös léptekkel nekiindult a kijárat felé.

Sem az előzményt nem látta, hogy vajon pontosan hogyan alakult ki köztük a konfliktus, sem a megoldást (bár feltételezte, nem hagyta ott a kisgyereket az anyuka), de megállapította magában, néhány évvel korábban biztos felkavarta volna a jelenet, mint egy borzasztó anya-gyerek kapcsolat fájdalmas epizódja. Az anyát legalábbis érzelmileg labilisnak, de akár gonosznak és szeretetlennek gondolta volna. Most pedig inkább együttérzés támadt benne a nő iránt, és úgy gondolta, hát bizony, van ilyen, hogy az ember idegeit kikészíti a gyerek, attól még lehet, hogy amúgy szuper anya, és hogy egyébként nagyon meleg, szeretetteljes köztük a kapcsolat.

Saját élményei alapján simán el tudta képzelni, ha találnak valami feloldást a konfliktusra, öt perc múlva mindkettő megnyugodva sétál kart-karba öltve a fagyizóba.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés