SZÜLŐSÉG

Menő és hazai: ilyen is lehet a tanulás!

Primilla 2015. június 21., vasárnap 15:59

Egy igazán jó projektre bukkantunk a minap: a KórházSuli programra, aminek az a lényege, hogy hónapokig, vagy akár évekig kórházban fekvő, beteg gyerekeknek készítenek tananyagot gimnazisták. Valójában ez egy zseniális terv, mindenki csak nyerhet rajta: a beteg gyerekek tablettel a kezükben tanulnak, a gimnazisták rendezik és feldolgozzák az egyébként is a fejükben lévő anyagot, ráadásul még az 50 óra kötelező közösségi munka javára is írhatják az így eltöltött időt, a kórházpedagógusoknak pedig végre nem csapnak össze a fejük felett a hullámok.

shutterstock 113231725

Miről is van szó?

Ha egy iskoláskorú gyerek, ne adj’ Isten olyan súlyosan megbetegszik, hogy huzamos ideig nem járhat iskolába, attól még elvileg ugyanúgy haladnia kellene a tananyaggal. A kórházakban azonban – és most beszéljünk a Heim Pál Gyermekkórházról, mert konkrétan innen indult a kezdeményezés – egyetlen kórházpedagógus dolgozik.

Egy ember pedig nem tud fejenként napi négy órát foglalkozni 10 gyerekkel. Ráadásul ezek a gyerekek más-más korúak, van, akinek a B betűt kellene megtanulni kanyarítani, és van, aki éppen Buda visszafoglalásáról kellene, hogy tanuljon. Olyan polihisztor pedig nincs, aki első osztálytól tizenkettedikig, matektól a történelemig mindent meg tudna tanítani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha törik a csont, nyáron is irány a biztosító!

Primilla 2015. június 20., szombat 12:37

Nyáron, a szünidő alatt éri a gyerekeket a legtöbb baleset. Ilyenkor a nagy ijedségben sokan el is feledkeznek róla – ha egyáltalán tudták – hogy Magyarországon minden 3-18 év közötti gyermeknek van általános balesetbiztosítása. Ezt az állam köti meg és fizeti, a szülőknek semmit sem kell tenniük érte.

Az állam ebben az évben a Groupama Garancia Biztosítóval áll szerződésben, tehát a balesetet a bekövetkezése után 30 napon belül ennél a társaságnál kell bejelenteni. Ennek módjairól itt talál pontos információkat. A biztosító az összes irat beérkezése után két héttel fizet. A kárigény érvényesítéséhez szükség van az orvosi leletre és a röntgenfelvételre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lettem szar szülőből egy perc alatt szuperanyu

Primilla 2015. június 20., szombat 10:03

Kilyukadt a gyerek foga. Pontosabban már megint kilyukadt a gyerek foga, egyszer ugyanis már megvolt ez az élmény. Akkor egészen jól jöttünk ki belőle, az első fogorvos látogatás kifejezetten jól sikerült, a gyereknek kaland volt, a szülőknek megnyugvás, nem lesz ezzel gond.

A napokban viszont egy újabb lyukat fedeztem fel a gyerek tejfogain, és a korábban betömöttek mellett is újra romlásnak indult a fog. Kellemes fogorvos élmény ide vagy oda, mégiscsak fordult egyet velem a világ. Ha ilyen tempóban romlanak a fiam fogai, mi lesz vele, mire kicserélődnek? Négy lyukas fog hatévesen, borzalom!

shutterstock 55056100

Természetesen beindult az önmarcangolás, mivel egy hatéves gyerek azt eszik, amit a szülei adnak neki, nyilván, és nem magának állítja elő az étrendjét. Úgyhogy nincs mese, szaranya vagyok, mert egy lyukas fog még lehet véletlen, de négy már semmiképp. Túl sok cukrot adok neki, tönkreteszem a fogait, tönkreteszem a gyereket is. És ez még csak a kezdet, ma még csak a fogai, holnap meg már a hasnyálmirigye, jön a II. típusú diabétesz, akkor meg majd pisloghatok bűnbánóan, de már késő lesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sokat gépezik a gyerek? Legfeljebb megmenti a világot!

Primilla 2015. június 19., péntek 16:34

Itt a nyári szünet, és vele a nagy dilemma: vajon mivel tudjuk 10 héten át lekötni a gyerek figyelmét és energiáit, hogy ne csak a számítógép előtt üljön naphosszat. Ha őszinték vagyunk legalább magunkhoz, kis gondolkodás után nyugodtan rávághatjuk, hogy semmivel. De ez nem baj, egyáltalán nem kell, hogy emiatt lelkiismeret-furdalásunk legyen. Létezik ugyanis elmélet, ami szerint kimondottan hasznos és jó dolog, ha a gyerek órákat tölt minden nap számítógépes játékokkal. Lehet ugyan, hogy a gerincén és a látásán nem segít a dolog, de a világot attól még simán megmentheti egyszer. Nem vicc.

Egy átlagos, fejlett világban élő gyerek 21 éves koráig nagyjából 10 ezer órát tölt számítógépes játékokkal. Ugyanannyi időt, mint tanulással 5. osztályos korától az érettségiig. Márpedig bármiben szakértővé válik az ember, amire rászán 10 ezer órát. Olyan ez, mintha létezne egy másik, alternatív tanterv, ami legalább akkora nyomot hagy az emberiség tudatán, mint az iskola. Legalább is ezt állítja Jane McGonigal, az Institute for the Future (jövőkutató intézet) nevű szervezet játékok kutatásával és fejlesztésével foglalkozó ágának vezetője. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csodás gyerekprogramok a hétvégére

Becca 2015. június 19., péntek 09:52

Idén is  ahogyan az elmúlt években megszokhattuk  június 20-án szombaton este múzeumok éjszakája lesz. És, hogy ne csak a felnőttek élvezhessék ezt az éjjelt, idén több gyerekprogram is lesz a fővárosban és vidéken is egyaránt. Ezekből szemléztünk párat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Asztmás és terhes? És tüdőgyógyász látta már?

nsz 2015. június 18., csütörtök 19:21

Attól, hogy egy asztmás nő teherbe esik, krónikus, stabilan fennálló állapota még nem változik: továbbra is asztmás marad. A két csík, meg az első pár ultrahang után özönnyi információt kap persze arról, hogy NE szedjen gyógyszert, semmit, különösen az első három hónapban, megeshet ugyanis, hogy fejlődési rendellenességgel születik a gyereke, és hát azt meg ki akarja, ugye.

Így aztán ilyenkor sok asztmás nő dönt úgy: egyik pillanatról a másikra abbahagyja a gyógyszert. Na, ezt nem kéne, pláne laikus tanácsokra, meg dr guglira hallgatva!

shutterstock 171517361

Nézzük, mi a helyzet, ha valaki nem abba a szerencsés harminc százalékba tartozik, akiknek javulnak a tünetei. Hidvégi Editet, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyászát kérdeztük a terhesség alatt előforduló asztmáról, és az asztmások terhességéről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Óvodákat nyit ősszel a Prezi társalapítója

mzd 2015. június 18., csütörtök 12:13

Halácsy Péter, a Prezi társalapítója és technológiai vezetője a Facebook-oldalán jelentette be, hogy három másik családdal együtt két óvodát (preschoolt) indít még az idén 4-6 éves gyerekeknek Budapesten: egyet a Gellért-hegy, egyet pedig Újlipótváros közelében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Stigma és megkönnyebbülés az autizmus diagnózisa

Puskás Pálma 2015. június 18., csütörtök 09:47

Az autizmus korai jeleiről, az autizmussal élő kisgyerekekkel kapcsolatos problémákról már korábban is írtunk. De mi a különbség autizmus és Asperger-szindróma között? És mi lesz a kamasz és a felnőtt autistákkal? Hol vannak, mit csinálnak, ki segít nekik? Mit jelent egyáltalán a segítség?

Kanizsai-Nagy Ildikó klinikai szakpszichológust, az Autizmus alapítvány ambulanciájának munkatársát faggattuk. A szakember tevékenységei közé tartozik az autizmus spektrum zavarok diagnosztizálása, autizmussal élő embereket nevelő családok gondozása, tanácsadás, autizmussal élő emberek terápiás támogatása, módszertani fejlesztés, kutatás és oktatás - ezeket a kérdéseket jártuk körül.

Mi az az autizmus, illetve az Asperger-szindróma?

Az autizmus az idegrendszer veleszületett fejlődési zavara. Elsősorban a kölcsönös kommunikáció, a társas kapcsolatok kialakítása és megértése, és az érdeklődés és viselkedés rugalmas megszervezésének zavarában mutatkozik meg. Az állapot nemzetközileg bevett szakmai elnevezése az autizmus spektrum zavar (autism spectrum disorder; ASD), amely kifejezi a tünetek sokszínűségét, egyedi megjelenését.

Az autizmus spektrumán belül megkülönböztetünk néhány alcsoportot, ilyen az Asperger szindróma is. Asperger szindrómáról akkor beszélünk, ha a fent említett jellegzetességek mellett átlagos nyelvi fejlődés és nyelvhasználat, valamint átlagos vagy afeletti intellektuális, tanulási képességek figyelhetők meg.

Az utóbbi időszakban a kiterjedt kutatások alapján egyébként egyre kevésbé gondoljuk, hogy az autizmus spektrumán belül valóban jól elkülöníthető alcsoportok lennének, ezt tükrözi a legújabb, az USA-ban, 2013-ban bevezetett diagnosztikus kritériumrendszer, ahol már nem szerepel külön Asperger szindróma diagnózis, kizárólag az autizmus spektrum zavar.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Élsportoló gyerek: edzés, iskola, edzés, tanulás

Edicsek 2015. június 17., szerda 20:58

Azt már számtalanszor megírtuk, hogy miért jó, ha sportol a gyerek, de mi van akkor ha a hobbi szinten túljut, vagy nagyon megtetszik neki egy sport a táborozás után? A kajak-kenusaink világszinten a legjobbak között vannak, ezért a világbajnok Dudás Miklóssal és az egyik legreménytelibb utánpótlással, Piller Szabinával beszélgettünk arról, miért is fontos az, hogy a gyerek sportoljon, olyan sportot találjon magának, amiben sikerélményei lesznek, és egyáltalán, mi vár rá (és a szülőkre), ha világklasszis lesz belőle. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

1975-ben bezzeg még nem cicóztak a felvilágosítással

Menő/Ciki

Edicsek 2015. június 17., szerda 12:26

A Designtaxi oldalán találtunk egy szexuális felvilágosító gyerekkönyvet 1975-ből, ami igencsak részletekbe menően mesél el mindent a gyereknek arról, hogyan készült a kistestvére. A részletes alatt azt értjük, hogy képekkel illusztrálva egészen apu és anyu megismerkedésétől a szülőszobás kalandokig, a minden alatt pedig azt, hogy mindent, de tényleg mindent megmutatnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »
374 szavazat 485 szavazat

Három anyanyelvű gyerekek - működő rendszer lehet

S-W. Zsó 2015. június 16., kedd 16:11

Két- vagy többnyelvű gyereknek lenni akkor igazán jó, ha a szülők hozzáállása következetes, vagyis ha tisztázzák, mikor, hol, kivel és milyen nyelven kommunikálnak a családtagok. A vegyes házasságokban ez általában úgy működik – feltéve, hogy legalább az egyik szülő beszéli a másik anyanyelvét -, hogy az anyuka vagy az apuka, illetve az adott szociokulturális környezet nyelve válik meghatározóvá.

De mi van akkor, ha a szülők nem (vagy nem igazán jól) beszélik egymás anyanyelvét, ráadásul a család egy harmadik, semleges országban él? Ennek jártunk utána Barancsi Boróka pszichológus segítségével. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kölyökkor a rendberakás ideje is lehet

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. június 16., kedd 11:34

A gyereknevelésben az a nehéz, hogy kevés dobása van az embernek: születik egy-két-három gyermeke, és mire kitapasztalná, milyen helyzetekre mik a jó megoldások, hogyan kell bánni fiúval, lánnyal, ilyen és olyan temperamentumú gyerekkel, már vége, nincs több próbálkozási lehetőség. Ha ki-ki negyven, ötven gyereket nevelne fel, a végére már egész jól menne!

Viccet félretéve: a szülőség nagy részében tényleg valami újra reagál az ember, olyanra, ami addig még nem volt, hiszen minden életkor más és más kihívások elé állítja az anyát, az apát. Az első gyereknél ez különösen igaz, a másodiknál már van egy kis tapasztalat, de az nem mindig hasznosítható, hiszen nyilván más a gyerek habitusa, az is számít, hogyha a neme más. Ezért ritka az érzés, hogy a gyereknevelés már olyan jól megy, hogy szinte becsukott szemmel is működne.

Távolról sincs vége, olvasson még »

220 ezret adtak a kislány rajzáért

mzd 2015. június 16., kedd 08:46

Ön emlékszik az első legjobb barátjára? Akivel osztoztak a homokozólapáton és olyan dolgokat csináltak, amikre a ma is szívesen gondol? Ahogy önnek, úgy az angliai Milton Keynes-ben élő Holly-nak is van egy ilyenje – aki azonban sajnos nemrég elköltözött, a kislány pedig egy búcsúrajzot kapott tőle.

Holly azonban minden alkalommal nagyon szomorú lett, amikor ránézett a rajzra. Kidobni természetesen nem szerette volna, hiszen az tapintatlan lett volna. Ezért arra gondolt, hátha el tudná adni, így a szép rajz a folytonos szomorúság helyett valakinek örömet okozhatna, ő pedig a befolyó pénzből szeretné meglepni egy barátságkarkötővel a barátnőjét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ők a legönzetlenebb kisfiúk a világon!

Becca 2015. június 15., hétfő 14:23

Példaértékű amire ez a két kis srác vállalkozott, önszántukból úgy döntöttek megnövesztik hajukat azért, hogy aztán levágathassák. Jó, persze ha ennyi lenne a sztori, kit érdekelne?! Sokan tesznek így nap, mint nap, de ez a két srác kizárólag azért tette mindezt, hogy segíteni tudjanak egy-egy daganatos betegségben szenvedő kortársuknak, akiknek parókára van szüksége. 

boy-grows-long-hair-children-cancer-wig-st-jude-hospital-7

Itt van Adrian sztorija, aki csak NYOLC éves és egyszer csak kitalálta, hogy segíteni szeretne valakin akit nem ismer. Ráadásul ezt a történetet sem ő, sem a szülei nem hirdették sehol, a kisfiú fodrásza posztolta a Facebookra körülbelül 1 hete, és azóta majdnem 3 millió lájkot és rengeteg kedves hozzászólást kapott a gyerek. Minden elismerésünk Adriáné és szüleié, csak tanulni lehet tőle. Egyébként a fodrászat láttán kicsit olyan érzésünk volt, mint amikor a Honey című filmben az egyik főszereplő belép a fodrászatba, hogy frizurát készíttessen magának. Oké, más történet, de az is kedves.

A másik kisfiú, a floridai Christian McPhilamy, pontosan HAT évesen döntötte el, hogy megnöveszti a haját. Két és fél éven keresztül a haja csak nőtt, és nőtt, emiatt az iskolában gyakran húzták, illetve többször hitték róla, hogy lány de ez nem tántorította el eredeti tervétől a kisfiút  miszerint 25,5 centire megnőtt haját felajánlja rákos gyerekeknek. Chris, az inspirációt a St. Jude Children’s Research Hospital hirdetéséből kapta amit a tévében látott. „Néhányan megpróbáltak kislánynak hívni”  mondta McPhilamy a Florida Today internetes újság riporterének, majd hozzátette: „Ettől elég rosszul éreztem magam, de soha nem szegte kedvemet attól, hogy véghez vigyem amit elterveztem.” És természetesen Chrisre is nagyon felnézünk,le a kalappal előtte!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az osztály ingyen-közmunkásai - az SzMK anyukák

Primilla 2015. június 14., vasárnap 18:50

A június nemcsak a tanév-végi hajrának az ideje, hanem a szülői munkaközösségi (továbbiakban SzMK) szülők tömeges lemondásának a szezonja is egyben. Ekkor csúcsosodnak ugyanis a feladatok, de még ennél is jobban a munkájukat ért kritikák.

A szülői munkaközösség tagjait, (régebbi nevén osztálybizalmit) ideális esetben megválasztják év elején. Ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a szülői értekezleten jelenlévők 90 százaléka úgy tesz, mintha ott sem lenne, nehogy véletlenül felmerüljön, hogy ő is lehetne az. És ez nem véletlenül van így, mivel egy roppant hálátlan munkakörről van szó, és ezt a legtöbben könnyen be is látják.

Szerencsére minden osztályban akad egy-két anyuka, aki szeret a tűz közelében lenni, mindenről tudni. Ők ezért hajlandók komoly áldozatokat is hozni, mint például a többi szülő részéről rendkívül alacsony megbecsültségnek örvendő, de legalább iszonyatosan idő- és energiarabló SzMK tagság.  Természetesen társadalmi megbízatásból, ingyen. Cserében állandó kapcsolatban áll az osztályfőnökkel és az iskolavezetéssel, ami a gyereknek is határozott előnyt jelent, mint azt már kutatások is bebizonyították.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki: a bébi és az avokádó első találkozása

Becca 2015. június 14., vasárnap 16:13

Egy hónapja pörög a legnagyobb videómegosztón az a kisvideó, amin egy kisgyerekbe próbálja az anyja beletuszkolni a pépesített avokádót. A videót már csaknem kétmillióan látták.

Igazándiból, nem is értjük, hogy a francba lehetett az, hogy a szüleiből nem fakadt ki egy oltári röhögés sem, a kamera egyszer sem ingott meg a felvétel készítése közben, és simán másfél percig képesek egy-két kacajjal kommentálni, hogy gyermekük rohadtul nem érti, hogy mit, de leginkább, hogy miért tömködik a szájába ezt a zöld izét.

A baba arckifejezésén kívül még egyébként roppant mókás az apuka szőrös lába is amin a gyerek ül. Ha ezen a héten csak egy cukiság befogadására képes, ez legyen az. Komolyan, már előre várjuk a mémeket amik ebből a videóból fognak születni!

Oké, mi is voltunk ebben a cipőben, mi is tuszkoltunk a gyerek szájába erőszakosan mindenféle kaját, de valójában, ha igazán őszinték vagyunk: a második kanálnál nyilvánvaló, hogy a gyerek ezt nem szeretné, és ahhoz képest roppant türemlesen viseli a megpróbáltatásokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pónikastély egy döglött macskáért - az ön gyereke is cserélget?

Primilla 2015. június 13., szombat 15:59

Élelmes gyerek úgy frissíti a játékparkját, ahogy csak tudja, és nem várja ki, amíg a szülő a pénztárcájába nyúl. Mivel rendkívül motiváltak a játékszerzésre, elképesztő kreativitást tudnak felmutatni ezen a téren, és nem fognak megállni az innen-onnan kunyerálásnál. A nyári szünetben ráadásul idejük is lesz kibontakoztatni a játékszerző tehetségüket, és ahol gyerekek összejönnek, ott bizony előbb-utóbb elindul a csencselés, a játékok csereberéje is.

Addig ugyebár nincs is gond, amíg hasonlót hasonlóval cserélnek: az egyik már megunta a terhes Barbie-ját, amit szívesen odaadna egy műbútorasztalos Ken-ért. A problémák akkor kezdődnek, amikor a szóban forgó játékok beszerzési ára nem áll arányban, esetleg meghaladják azt az értékhatárt, aminél a gyerek még döntést hozhat szerintünk.

shutterstock 142561333

A családi legendáriumnak egy elég emlékezetes sztorija, amikor a tesóm hazaállított egy csodálatos plüssnyúllal, amire nagyon büszke volt. Az öröm csak addig tartott, amíg anyám érdeklődésére ki nem bökte, hogy a Nagy indiánkönyvet adta érte, aminek az eszmei és fizikai értéke, hát, mondjuk úgy, egészen más kategóriában volt, mint az érte kapott nyúlé. Anyám persze megpróbálta visszacsinálni az üzletet, de a másik gyerek anyukája nem volt rá hajlandó – mondjuk őt is meg lehet érteni, hogy nem fogja kicsavarni a legális megegyezéssel megszerzett szajrét a fia kezéből. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: tudja, milyen játékról beszél a gyerek?

Divany.hu 2015. június 12., péntek 11:44

Amikor legelőször megkaptam a lányomtól a karácsonyi kívánságlistát, akkor jöttem rá, hogy egyrészt a gyerek túl sok tévéreklámot lát, másrészt, hogy én túl keveset. Egyes dolgokról fogalmam sem volt, hogy mit jelentenek, végül méltóságomat megőrizve órákat töltöttem az internet előtt, hogy kisakkozzam, vajon nulla angol nyelvtudásával mire is gondolhatott a kisiskolás, amikor pl. leírta azt, hogy "grill" (később kiderült, girl volt az), meg hogy egyáltalán hol keressem majd a játékboltban az áhított darabot.

Lehet ezen röhögni, de lefogadom, nemcsak én vagyok agyilag zokni, ha a kölök bejelenti, Very Bellát szeretne. Ki is lehet rögtön próbálni, olvasóink mennyire vannak otthon a témában. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szoptatás eleinte fáj, okok és teendők

Puskás Pálma 2015. június 12., péntek 10:01

A szoptatás kezdete körüli egyik leggyakoribb probléma a mellbimbók fájdalmassága, érzékenysége. A dolog többnyire átmeneti, de azért eléggé megkeserítheti az anya életét, ráadásul a szoptatás későbbi szakaszaiban is előfordulhat. Hogyan lehet megelőzni? Mennyi fájdalom a "normális"? Mit csináljuk, ha fáj, de nem akarjuk feladni a szoptatást? Elmondjuk.

Bizonyos fokig normális

A tipikus, kezdeti, átmeneti mellbimbófájdalom többnyire nem valamilyen, a háttérben álló probléma jele, csupán arról van szó, hogy bőrünk még nem alkalmazkodott a kisbaba által kifejtett igénybevételhez. Mint amikor egy új cipő kitöri az ember sarkát.

A kezdeti, átmeneti fájdalomra a következő jellegzetességek igazak: a fájdalom a mellre helyezés pillanatában jelentkezik, és ahogy a baba elkezd szopni, nagyjából fél perc után csökken, majd múlik. Ez a fajta probléma általában a baba születése utáni harmadik napon válik kifejezetté - eddigre dörzsölődik ki a mellbimbónk annyira, hogy már fájjon - , de szerencsére jó hírünk is van, csak két hétig kell elviselni, utána rendes esetben magától elmúlik.

Ez nem jár vérzéssel és nincs a mellbimbón szemmel látható sérülés sem. Erre az átmeneti fájdalomra nem jellemző, hogy az etetés során végig fennáll, és két szoptatás között sem illik fájdalmat éreznünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Agressziót okoznak a videojátékok. Vagy nem

Puskás Pálma 2015. június 11., csütörtök 20:52

Az erőszakos tartalmú videojátékok valós erőszakot okozó hatása néhány évente napirendre kerül. Általában valamilyen iskolai lövöldözés apropóján veszi elő a témát a sajtó és a tudományos közvélemény: ilyen volt például az 1999-es Columbine-i mészárlás, amelyet követően több család is beperelt videojátékokat gyártó cégeket. Legutóbb a 2012-es Sandy Hook-i lövöldözés kapcsán lángoltak fel az indulatok, és kapott ismét nagyobb médiafigyelmet a téma.

Eközben a témával foglalkozó kutatók folyamatosan igyekeznek kideríteni az igazságot: hogy tudniillik van-e összefüggés a videojátékokban "megtapasztalt" erőszak és a valós erőszak között. Magyarul, agresszívebb lesz-e a lövöldözős-mészárlós játékokkal játszó kölyök, vagy sem?

shutterstock 277673456
Fotó: Shutterstock

És ha igen, miben nyilvánul meg mindez, és mire kell figyelni? Van egy rossz hírünk: a több évtizede zajló kutatások sajnos még mindig csak részben nyújtanak választ ezekre a kérdésekre.

A virtuális erőszak valódi erőszakhoz vezethet

Néhány évvel ezelőtt Craig Anderson kutatócsoportjával kimutatta, hogy a virtuális erőszak és a valódi erőszak között van összefüggés. A kutatócsoport ezt követően több összefoglaló tanulmányt is készített, amelyekben az eddig kutatásokat összegezték.

Eredményeik szerint az erőszakos videojátékok használata növeli az agresszivitás esélyét a való életben. Az erőszakos játékok emellett csökkentik az empátia, azaz az együttérzés képességét az áldozatokkal szemben, valamint növelik az erőszakos gondolatok és érzések gyakoriságát. Magyarul, aki többet játszik agresszív játékkal, annak megváltozik a gondolkodása és az érzésvilága, erőszakosabb lesz és kevésbé együttérző, és ezek hatására aztán nagyobb eséllyel követ el erőszakos cselekményeket a valóságban is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen baktériumtenyészet lesz a gyerek kezén, ha játszik

Edicsek 2015. június 11., csütörtök 12:56

Egy mikrobiológus anyuka a gyerekén mutatja be, hogy mennyi minden kerül a kezére miután alaposan kijátszotta magát. A teszt lényege az volt, hogy az anyuka kiküldte a gyereket játszani a kertbe, majd belenyomta a kezét egy steril Petri-csészébe, és egy hét alatt az egészből egy nagyon látványos tenyészet lett. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt látja olvasáskor egy diszlexiás!

Divany.hu 2015. június 10., szerda 19:02

Tavaly egy angol egyetemistánál, bizonyos Daniel Brittonnál diszlexiát diagnosztizáltak az orvosok. Amikor Britton mindezt közölte csoporttársaival és a tanáraival, mindenki csak nézett rá, lustának és hülyének, de legjobb esetben is lassúnak titulálták, így a London School of Communications tervezőgrafikusa úgy döntött, elmagyarázza környezetének, mit is jelent ezzel a betegséggel küzdeni, írtja a fastcodesign.com. 

Ebből a betűtípusból indult ki, ez az egyik legtisztább, legkönnyebben olvasható
Ebből a betűtípusból indult ki, ez az egyik legtisztább, legkönnyebben olvasható
Fotó: danielbritton.info

Tervezett hát egy betűtípust, amit ráadásul diszlexiának keresztelt, és ami megpróbálja szemléltetni azt a frusztrációt, amit egy diszlexiás olvasás közben érez. A betűtípus alapját a Helvetica betűtípus adta, Britton csak elvette körülbelül a negyven százalékát a betűk alapvonalainak, hogy azokat nehéz, sőt bizonyos esetekben lehetetlen legyen kivenni.

Annak, hogy a tervező a negyven százalékát vette el a betűknek természetesen nincsenek tudományos alapjai, és nem jelenti azt, hogy a diszlexiások negyven százalékkal látnak valójában kevesebbet bizonyos betűkből, viszont remekül szemlélteti, mennyivel növekszik az idő, amit egy-egy betű kisilabizálásával tölt el a diszlexiás olvasó.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Előadói rutin 10 évesen? Hollandiában alap

Primilla 2015. június 10., szerda 15:47

Emlékeznek még Larára, a Hollandiában élő magyar kislányra, akinek a segítségével bemutattuk, hogyan tanulnak ott a gyerekek? Most, hogy közeleg a tanév vége, Larának egy újabb kihíváson kellett megfelelni: ki kellett állni az osztálytársai elé, hogy egy komoly, 10 perces előadást tartson nekik. 

Emlékeim szerint gyerekkoromban soha nem kellett kiselőadást tartanunk az iskolában. Az első prezentációra a főiskolán került sor, na, ott sem a magyar nyelvű órák valamelyikén, hanem az anyanyelvi angoltanárnál. Aki egyébként egy floridai beach-boy volt, talán még nálunk is fiatalabb, és nyilván a kalandvágy hajtotta ebbe a távoli, egzotikus országba. Az ő oktatási rendszerükben azonban szintén alapértelmezett volt, hogy a diákok időnként prezentációt tartanak.

shutterstock 200784344

 

Alighanem ez a mai gyerekekkel sincs másképp, rögtönzött felmérésemből, mely korántsem reprezentatív, az derül ki, hogy most sem bevett gyakorlat Magyarországon, hogy az iskolások előadást tartsanak az órákon. Önszorgalomból azonban, aki szeretne, kipenderülhet beszélni, ha akar. Az elvárás pedig ennek megfelelő. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beteg a kölök? Nem baj, majd ápolja saját magát

Primilla 2015. június 9., kedd 14:07

Ön nyugodt szívvel otthon merné hagyni egyedül a 12 éves, beteg gyermekét? A törvény szerint ez egy teljesen normális megoldás, a gyermekápolási táppénz ugyanis csak eddig jár a szülőknek, 12 éves kor után már nem, legfeljebb méltányosságból kérhető.

Végül is egy 12 éves gyerek már simán tud vizet forralni a teához, és meg tudja melegíteni magának az ebédet. Ezek nyilván olyan alapértelmezett készségek, amik betegen is simán működnek. Sőt, azzal sincs semmi baj, ha egy ekkora gyerek 8, de inkább 9-10 órán át, amíg a szülők dolgoznak, felügyelet nélkül van otthon. Ügyesen feltalálja magát, és különben is, mi baj történhet vele?

shutterstock 183131108

Egy 12 éves beteg gyerek nyilván pontosan be fogja venni a gyógyszerét, és a megfelelő időben vesz magához probiotikumot. Természetesen bíztatás nélkül is eleget iszik, és megmelegíti, majd bekanalazza a gyógyító tyúkhúslevest. A betegségére való tekintettel belátja, hogy most aztán mindennél fontosabb elfogyasztani az öt adag gyümölcsöt/zöldséget, és természetesen ágyban marad, nem fog ugrálni a fekvőgipszével. Csak mértékkel tévézik és játszik a számítógépen, egyáltalán nem szörfözik órákig a neten, ellenben sokat alszik, valamint értékes irodalmat olvas. Kizárólag. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a lista, hogy hol lesz több óvodai férőhely

Primilla 2015. június 9., kedd 12:30

Óvodai férőhely-bővítő program indul az országban, amire összesen 2,5 milliárd forintot osztottak szét a napokban, méghozzá 65 önkormányzat között. Idén szeptembertől ugyanis már 3 éves kortól kötelező óvodába járatni a gyerekeket, így értelemszerűen több helyre van szükség. Emellett a családi napközik is kiesnek, ugyanis 5 éves kortól ezek az intézmények már nem helyettesítik az óvodai nevelést. A férőhelyeket azonban nem most szeptemberre kell létrehozni, az építkezést elég lesz majd csak 2016 decemberéig befejezni. Addig meg majd megoldják másképp az óvodák.

A 2,5 milliárdos keretre az önkormányzatok pályázhattak, az ő feladatuk ugyanis fenntartani az óvodákat, és megfelelő számú férőhelyet biztosítani. A pénz szétosztásáról a nemzetgazdasági miniszter dönthetett. Az országban összesen 2000 új férőhelyet hoznak majd létre.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés