SZÜLŐSÉG

Mentsd fel magad az idomítás terhe alól!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. július 6., hétfő 15:22

A szülők vállát nyomja a felelősség, hogy rendes embert kell faragniuk gyerekükből. Ezért a legtöbb anya és apa számára nemcsak arról szólnak a mindennapok, hogy ott és akkor megfelelően megoldódjanak a problémák, és jól érezze magát a család, hanem szemük előtt lebeg a cél: rendes, dolgos, becsületes, kedves, okos, szép, őszinte, hiper-szuper embert kell faragniuk ebből a babából, kisgyerekből.

Aztán rendre kiderül, hogy faragni nem is olyan könnyű, a gyerek egyáltalán nem úgy reagál, mint ahogy logikus lenne, és bár lehet, hogy végül egész remek ember lesz belőle, de akkor sem feltétlenül a szülők által megtervezetteket követve. Nem úgy, nem akkor, és nem annak hatására.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legtöbben még mindig botot dugnának az epilepsziás szájába

Puskás Pálma 2015. július 5., vasárnap 21:37

A gyermekkori és kamaszkori epilepsziák körülbelül minden századik gyereket érintenek hazánkban. Az epilepsziával élő gyerekek-kamaszok életét nem csak a betegség keseríti meg, mi több, gyógyszerrel jelentős részük rohammentessé tehető. A gyógyszer azonban nem véd a kiközösítés, a stigmák ellen, amelyek nagy részben a környezet tájékozatlanságából adódnak.

Az epilepsziával élő kamasz olyan nehézségekkel is szembenézhet, amelyek társait nem érintik - például nem úszhat be egyedül a Balatonba, és ha az rohamot provokál, akkor nem videójátékozhat és a stroboszkópot is kerülnie kell. A betegség egyes esetekben a továbbtanulást is befolyásolhatja, habár a közhiedelemmel ellentétben viszonylag kevés az olyan szakma, amelyet egy jól kezelt epilepsziás ne űzhetne.

Epilepsziás gyerekekről és felnőttekről, továbbtanulásról, stigmáról, Lila Napról és az elsősegélynyújtás szabályairól beszélgettünk Novoszáth Hannával, a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány önkéntesével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön szívesebben menne rákszűrésre a védőnőhöz?

LS , Primilla 2015. július 5., vasárnap 19:53

Magyarország nagyon rossz helyen áll abban a statisztikában, mely azt mutatja meg, hogy évente hányan halnak meg méhnyakrákban, és milyen a szűrési hajlandóság a nők közt. Hiába folyik a csapból is,hogy háromévente ajánlott elmenni az orvoshoz, hogy kenetet vegyen a méhszájról, és megnézzék, van-e bármilyen gond, és ha igen, akkor lépjenek az ügyben.

Ennek ellenére a 2003-ban elindult szűrőprogramon kevesebben vesznek részt, mint kéne, ezért is indítottak el egy projektet, melynek keretében már nem csak a nőgyógyászok, hanem a védőnők is végezhetnek méhnyakszűrést. A programban jelenleg nagyjából 344 védőnő veszt részt, és 534 településen elérhető, de ez a szám folyamatosan nő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt nem akarja látni a gyereke telefonján

mzd 2015. július 4., szombat 12:46

Vannak olyan dolgok, amikről nem szívesen találnánk fotókat a gyerek telefonján: bár a képzeletbeli dobogón biztos helyet kapnának a barátnő meztelen képei, ha megnézi a lenti galériát, még valamit felírhat a hárompontos listára - mégpedig a balesetveszélyes körülmények között készült felvételeket.

Ethan és Jake Smit teljesen átlagos 15, illetve 18 éves tinédzserek. Egy dolgot leszámítva: éppen parkourozni indultak Newportban, amikor - majdnem szó szerint - belefutottak a George streeti hídba. Jól meg is mászták az acélból készült szerkezetet, amit egy fejkamera segítségével fel is vettek, zárásként pedig lecsúsztak az egyik fémrúdon - közvetlenül a motorosok és autósok feje felett. Galériánkban megnézheti, mit láttak a művelet közben - ha másra nem is, arra például jók, hogy megtudja, milyen az, amikor megmászik valaki egy hidat. 

Az új menő: 170 ezerért tanulhat pofára esni a kamasz

Dívány 2015. július 3., péntek 14:05

Legyen a neve mondjuk, rollerdeszka. Mert az igaz neve amúgy Two Wheels Smart Self Balancing Scooters Drifting Board Electric, azaz kétkerekű, magától egyensúlyozó, driftelő elektromos roller-deszka, ami ráadásul tíz kiló, még sokkal inkább ráadásul 170 ezer forint. Cserébe viszont közel tíz km/órával visz minket el kábé tizenkilenc kilométer távolságra. Na persze, csak miután megtanul az ember vele közlekedni, ami ahogy az már lenni szokott, közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek a lenti videón tűnik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne legyünk mártír-anyák!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. július 3., péntek 10:20

Nehéz meghúzni a határt a mártírság és a jó értelemben vett áldozathozatal között. Az anyaság elképzelhetetlen áldozatok nélkül. Onnantól kezdve, hogy megszületik a gyerek, bizonyos értelemben állandó szolgálatban van az ember. Sokszor alkalmazkodnia kell a gyerek igényeihez, állapotához, nem pihenhet annyit, amennyit szeretne, nem csinálhatja azt, amihez épp kedve van. Ha valaki nem hoz áldozatot, akkor nem tudja ellátni anyai teendőit.

Igaz ez az apákra is, most mégis az anyákat szólítom meg, mert a mártírkodás sokkal gyakoribb probléma a nőknél. Valószínűleg ez azért van, mert a társadalmi normák inkább a nőktől várják az aktív, szinte állandó jelenlétet a gyerekek életében, így inkább az anyák számára válhat ez nyomasztóvá, és eshetnek túlzásba, csak, hogy megfeleljenek a vélt elvárásoknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden, amit inkább nem akar tudni a méhen kívüli terhességről

ST 2015. július 2., csütörtök 15:29

A terhesség jellemzően a legboldogabb időszak egy pár életében. A fogantatás tudatosulása után határtalan boldogság, majd egy pici aggodalom következik, hogy biztosan minden rendben legyen.

shutterstock 223663333

Ám sajnos vannak olyan esetek, amikor a boldogságot egy hirtelen jelentkező, erős fájdalom szakítja meg, és kiderül, hogy az embrió nem a méhüregben, hanem azon kívül helyezkedik el. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fesztiválkisokos, hogy tudja hova szeretne menni a gyerek

Edicsek 2015. július 2., csütörtök 12:50

Ahogy vége lett az iskolának, esetleg a vizsgáknak, és beköszöntött a nyár, a kamaszok jó része fontolóra veszi, hogy a barátaival elmenjen nyaralni. Ha pedig bulizni is szeretnének közben, akkor kézenfekvő, hogy egy fesztivállal fognak előállni. Hogy ne kapjon sokkot, elmondjuk, hogy hol mire számítson ha oda megy a gyereke.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan „nyissuk meg” a kölyköt?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. július 1., szerda 19:14

Gyakori panasz a szülők részéről, akik gyereke közeledik a kamaszkor felé, hogy nem beszél a dolgairól, és nem tudja, hogyan kellene „megnyitni” őt. A kifejezés önmagában ellentmondásos, mert azt sugallja, hogy a szülő aktívan, akár erőszakosan tesz valamit: próbálja megnyitni a gyereket. Viszont akkor nyílik meg valaki, ha önszántából teheti, nem pedig nyomásnak kitéve.

A szülőkből ilyenkor a kíváncsiság, és némi ijedtség szól. Észreveszik, hogy kevesebbet kommunikál a gyerekük, és gyakran lerázza őket. Ez sokféle érzést kelt életre a szülőben. Egyrészt előidézhet egyfajta veszteségélményt, mert az anya, az apa átéli, hogy egy korszak véget ért: az az időszak, mikor ők voltak az elsőszámú lelki társ és mentsvár a gyerek számára.

Aztán ezzel kapcsolatban megélhet akár rivalizálást is a kölyök barátaival szemben, akikkel bezzeg órákig beszél, chatel a zárt ajtók mögött. Lehet benne természetes kíváncsiság azt illetően, hogy mégis, vajon mi van a gyerekkel, mi foglalkoztatja mostanában. Átélheti, hogy némi csorbát szenvedett az önértékelése, mert ő már nem is elég jó ahhoz, hogy rábízza titkait a gyerek, vagy tanácsot kérjen tőle. És meg is ijedhet, mert ha nem tudja, mi zajlik a csemetében, akkor hogyan veszi észre, ha segítségre lesz szüksége, ha bajba kerül?

shutterstock 239978956
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ráér nyelveket tanulni, de többre viszi, ha babaként kezdi

S-W. Zsó 2015. július 1., szerda 18:00

Egyrészt elismerés és tisztelet, ugyanakkor igen sok támadás is éri azokat az itthon élő magyar szülőket, akik úgy döntenek, születésüktől fogva egy idegen nyelven (is) beszélnek gyermekeikhez. Fürész-Mayernik Melinda angolnyelv-oktató, és a kétnyelvűségre nevelésben is jártas anyuka segítségével összegyűjtöttük azokat az érveket, amelyek szerint igenis érdemes minél előbb belevágni egy második nyelv átadásába.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nevet keres a cuki kiselefánt!

etelka 2015. július 1., szerda 16:19

Néhány napja nagy volt az öröm Nyíregyházán, ugyanis megszületett az Állatpark második afrikai elefántborja. A kis jövevénynek egy hónapos korában szeretnének nevet adni, ugyanúgy, mint 2007-ben született társának, akit Jumanne névre kereszteltek.

A liberális állatkert nem szól bele a névadásba, sőt örülnének, ha a látogatók neveznék el a bébit, de annak is örülnének, ha K betűvel kezdődne a kicsi neve, mivel édeasnyja Kwanza névre hallgat. A legjobb ötletekből az elefánt gondozóit illeti a választás joga, így a javaslatokból ők választják ki a kis elefántbika nevét. A neveket folyamatosan közzéteszi az Állatpark, és július 19-én a végeredményről is tájékoztatják a  nagyérdeműt.

Kamaszkori túlsúly - kétszeres rákkockázat

Puskás Pálma 2015. június 30., kedd 17:33

A tinédzserkori túlsúly nagyon sok szempontból nehéz dolog: a túlsúlyos tinik túlnyomó többsége alacsonyabb önértékeléssel rendelkezik, gyakran kell megküzdeniük előítéletekkel és körükben a depresszió is gyakoribb. A túlsúly ismert egészségügyi kockázatain (cukorbetegség, szív- és ízületi panaszok) felül sajnos most még egy betegségre is fény derült, amely az átlagosnál magasabb kamaszkori testsúllyal kapcsolható össze: egy friss kutatás szerint a kamaszkorban túlsúlyos fiúk felnőve az átlagosnál gyakrabban betegszenek meg vastagbéltumorban.

A lányok esetében nem tudjuk, van-e ilyen összefüggés, mert az idézett kutatás csak férfiakat vizsgált - fiúknál azonban elég meggyőzőek az eredmények. Azok a fiúk, akik kamaszkorban jelentős túlsúllyal rendelkeznek, életük során megemelkedett mértékben vannak kitéve a vastagbélrák kockázatának. A kutatók az összefüggés mögött álló tényezőket is vizsgálták, és az elhízás gyulladást okozó szerepét tartják meghatározónak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mesehősös szakácskönyvek, gyerekeknek

Becca 2015. június 30., kedd 15:49

Egyre több szakácskönyv készül gyerekeknek, ami nagy segítség lehet azoknak az anyukáknak akiknek van ideje és energiája munka és gyereknevelés mellett még a konyhában is szorgoskodni. Hogy miért? Mert a gyerekek roppantul szeretnek még nagyobb felfordulást csinálni a konyhában amíg a kaja készül sütni-főzni.

Jó dolog tésztát dagasztani, vagy csokoládékrémmel bekenni a sütemény tetejét. Szóval utánanéztünk, milyen különlegességek vannak mostanában, amikkel meglepheti a lurkót. Ezúttal a merchandizing világában merültünk el, vagyis annak néztünk utána, melyik mesesorozatról/brandről húznak le egy plusz bőrt a szakácskönyvesdivel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért vállaljak gyereket: azért, mert csak!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. június 30., kedd 07:34

Mielőtt belevágna, senki sem tudhatja pontosan, milyen lesz az élete, ha megszületik az első gyereke. Valamelyest a második, harmadik, sokadik gyerek is lutri, mert az is olyan jelentős változás a család életében, ami számos meglepetést tartogat. Ám kétségtelen, hogy a legtöbb pár számára az első gyereknél a legnagyobb kérdés: jöjjön-e, készen vannak-e rá.

A legtöbb anya és apa valószínűleg nem tudna kapásból valami frappáns választ adni arra, hogy miért akar vagy akart gyereket, esetleg csak olyasmit, hogy „ez az élet rendje”. Manapság nagy divat a tudatosság hangsúlyozása, és nem egyszer találkoztam olyan hangokkal, amik ezt, mármint az indoklás hiányát problémának állították be.

Nem biztos, hogy probléma, hiszen emögött a „nem tudatos” hozzáállás mögött sokszor egyszerűen az áll, hogy az ember érzi, elérkezett egy következő életszakasz, megérett a helyzet egy új fejezet nyitására, és nincs is semmi különösebb akadálya annak, hogy ez megtörténjen. Illetve, van is kedve hozzá, hogy legyen gyereke – csak így, egyszerűen.

Gyakran éppen a megfogalmazható okokkal érdemes óvatosan bánni, mert nem biztos, hogy a gyerek olyan változást hoz az ember életébe, amire számított.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vega tinik - nem veszélyes ez?

Puskás Pálma 2015. június 29., hétfő 18:32

A kamaszok és kiskamaszok étkezési szokásai időnként egészen érdekes fordulatokat vesznek, részben múló diétadivatoknak, részben az aktuális testképüknek megfelelően. Barátnőm tizenhárom éves lánya most éppen azt vette a fejébe, hogy vegetáriánus lesz, mivel egyetlen cuki állatnak sem szeretne kellemetlenséget okozni táplálkozási szokásaival.

A nagyszülők természetesen ki vannak borulva, és egymást túllicitálva sütik az ínycsiklandó csirkeszárnyakat, sőt, az egyik nagymamát már rajtakapták, hogy darált húst csempészett a "vega" rakott zöldségbe. Hiszen a gyereknek hús kell a fejlődéshez!

De tényleg ennyire nagy a baj? Vagy vegetáriánus diétán is felnőhet egy tini? És mi a helyzet a vegánokkal, akik még sajtot, tojást, tejet sem esznek? Ha a gyerekünk húsmentes vagy állati fehérjementes étrendet követ, az milyen kockázatokkal járhat?

Hazai adatokat nem találtunk, de az USÁ-ban a 6-17 éves korosztálynak körülbelül 2 százaléka vegetáriánus, és a kölykök 0,5 százaléka vegán étrenden él. Mind az Amerikai, mind a Kanadai Gyermekgyógyászati Társaság, valamint az Amerikai Dietetikus Társaság is foglalkozik az üggyel, és ebben a témában elég nagy egyetértés van köztük. Állásfoglalásaikat az eddigi tudományos kutatásokra alapozzák, és az elmúlt évtizedekben viszonylag sok kutatás jelent meg ezen a területen. Érdemes tehát leszámolni a témával kapcsolatos előítéleteinkkel (ha voltak).

shutterstock 230876509

A kanadai gyermekgyógyászati társaság állásfoglalása szerint nincs katasztrófahelyzet, a gyerek valószínűleg túl fog élni grillcsirke nélkül is: a jól kiegyensúlyozott vegetáriánus diéta megfelel a gyermekek és tinik táplálkozási igényeinek.

A kulcsszó itt a "jól kiegyensúlyozott": azaz ha elhagyjuk az étrendből a húst, vagy akár az állati fehérjéket, akkor onnantól nagyon oda kell figyelni arra, hogy mit is eszünk. Különösen igaz ez gyermek- és serdülőkorban, hiszen a növekedésben lévő szervezet fehérje- és aminosav igénye, valamint a növekvő csontok kálcium- és D-vitamin igénye sem maradhat kielégítetlenül. Mire kell tehát figyelni, ha vega lett a gyerek?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Irtó vicces grafikák arról, milyen szülőnek lenni

Becca 2015. június 28., vasárnap 12:25

Brian Gordon, az üdvözlőlap készítő művész, két gyerek apja, egy olyan képregényt szeretett volna létrehozni, ami egy kicsit személyesebb, mint normális esetben.

Nagyon rosszul érzem magam amikor a gyerekeim megfáznak. Semmi mást nem akarnak csinálni, mint odabújni hozzám, filmeket nézni és aludni. Tulajdonképpen...ezt visszavonnám. Ez csodálatos.
Nagyon rosszul érzem magam amikor a gyerekeim megfáznak. Semmi mást nem akarnak csinálni, mint odabújni hozzám, filmeket nézni és aludni. Tulajdonképpen...ezt visszavonnám. Ez csodálatos.
Fotó: Brian Gordon / Fowl Language Comics

„Úgy véltem, már mindent tudok arról, hogy milyenek a gyerekek és hogyan legyek szülő miután az első gyerekem megszületett. Aztán megszületett a lányom és bebizonyította, hogy fogalmam sem volt róla, hogy mit csináltam. Szóval 2013-ban született meg a Fowl Language Comics, ami vicces, szellemes és olykor ironikus trágársággal mutatja be a szülői létet.” - mondta Gordon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az összes elitegyemre felvették a bevándorló fiút

mzd 2015. június 28., vasárnap 12:25

Már az is sikertörténet lett volna, ha a mexikói bevándorlóktól származó Fernando Rojas-t bármelyik főiskolára felveszik, de a 17 éves fiú ennél is többet ért el: az összes, Borostyán Ligába tartozó egyetemre (vagyis az USA 8 legelitebb intézményébe) felvételt nyert – olvasható a Yahoo oldalán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kamaszokat éri a legtöbb nyári bringásbaleset

Primilla 2015. június 27., szombat 17:06

Alaposan megsűrűsödnek a gyermekeket érő közlekedési balesetek a nyáron, minden harmadik ilyen eset a vakáció idején történik – holott ez az időszak ugyebár csak az év negyedét teszi ki. A rendőrség a 2012-13-as évek tapasztalataira támaszkodva készített egy elemzést, eszerint a legtöbb közlekedési baleset a nyáron a 10-14 éveseket éri, több mint amennyi a 0-5 és a 6-9 éves korosztályt összesen.

Külön kimutatást készítettek a közlekedésbiztonsági szakemberek a gyermekeket érő kerékpáros balesetekről, és e téren is a 10-14 évesek a legveszélyeztetettebbek: háromból két bringás baleset ezt a korosztályt éri.  A kerékpáros baleseteknek egyébként a 40 százaléka történik a nyári vakáció idején.

Azt is megnézték, hogy földrajzilag mi a helyzet, és az derült ki, hogy a bringás balesetek 94 százaléka lakott területen történik a kölykökkel. Halálos kimenetelű bringás baleset 2012-13-ban összesen három történt, ebből kettő azonban lakott területen kívül. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen a táborozásra érett gyerek

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. június 26., péntek 18:01

Sok szülőben merül fel most a dilemma a táboroztatás kapcsán: küldje vagy ne, engedje vagy ne a gyereket, és ha igen, mennyi időre, és milyenbe?

Néhány alapszabály megfogalmazható, de nincsenek univerzális válaszok arra, hogy pontosan hány éves kortól és hány napra, mert ez több tényezőn múlik. A legfontosabb ezek közül, hogy a gyereknek van-e kedve menni.

shutterstock 66007153

Csak akkor menjen, ha ő szeretne, és beszéljük meg (és tartsuk is be!), hogy bármikor hazajöhet: ha szól, érte megyünk! Még az sem írja felül ezt a megállapodást, ha drága volt: akkor se kösse ki a szülő, hogy „befizetlek, de akkor ott maradsz végig!”, mert ezzel olyan terhet ad útravalóul, amit a hátán cipelve még akkor sem fogja jól éretni magát, ha egyébként nem lett volna probléma.

Hiszen a jó táborozáshoz kell, hogy biztosnak érezze az otthoni hátteret: gondolnak rá, és segítenek, ha arra lenne szükség. Minél inkább biztos ebben a gyerek, annál valószínűbb, hogy nem lesz rá szüksége. Olyan ez, mintha kötélen kellene egyensúlyoznunk: ha tudjuk, hogy van alattunk védőháló, kevésbé remeg a lábunk, és biztosabban átjutunk a túloldalra.

Persze, ez nem jelenti, hogy aggodalmaskodni kell a gyerek helyett, és naponta öt SMS-sel zaklatni, hogy ugyan, biztos-e, hogy jól érzi magát, kapott-e elég ételt reggelire, kényelmes-e az ágya, tényleg nincs-e semmi baj.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nincs iskola, amíg jóka a róka!

Primilla 2015. június 26., péntek 08:13

Még mielőtt végleg belehúzunk a nyári lazulásba, az utolsó intézményi kötelezettségnek is eleget tettünk: elvittük logopédiai vizsgálatra a gyereket. A szóban forgó kisfiú hatéves lesz a nyáron, így pont meg tudtuk oldani, hogy szeptembertől még ne kelljen iskolába mennie. Ha ez nem sikerült volna, akkor most nagy bajban lennénk, a gyerek ugyanis beszédhibás. A városi logopédus pedig csak ötéves kortól foglalkozik az óvodásokkal, és mivel kevés a szakember, és sok a gyerek, a fiamra csak most került sor, egy hónappal a hatodik szülinapja előtt. Márpedig mire iskolába megy, ki kellene javítani a beszédhibáját.

A helyes kiejtés nem csak azért fontos az iskolában, hogy ne röhögjék őt ki a többiek. Az se lenne kellemes, de valahogy még csak túlélné. Az írástanulást azonban nagyban megnehezítené, a gyerekek ugyanis azt írják le, amit hallanak. Aki látott már elsős írásfüzetet, az tudja, miről van szó, az ortográfiájuk elég vicces, de mindig nagyon logikus, és fedi a hallottakat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szoptatott baba is lehet túl kövér, és ez baj

Puskás Pálma 2015. június 25., csütörtök 16:57

A pufók, hurkás, tokás csecsemő nagyon cuki látvány lehet, ugyanakkor a csecsemőkori túlsúly sajnos nem egészséges. Eddig azt gondolták a szakemberek, és ami védőnőnk is ezen a véleményen volt, hogy a kizárólag anyatejjel táplált csecsemő kivétel: az anyatejes baba nyugodtan lehet duci, mert az a fajta elhízás nem növeli a későbbi túlsúly kockázatát.

Egy friss kutatás sajnos rácáfol erre: az élet első három hónapjában kizárólag anyatejjel való táplálás nem csökkentette az elhízás kockázatát sem hat hónapos, sem 5-6 éves korban. Magyarul, a későbbi hízás szempontjából mindegy volt, hogy csecsemőként szoptatták vagy tápszerrel etették az illetőt.shutterstock 220592149

Azt, hogy ki az elhízott, a csecsemők esetében a WHO sztenderd növekedési táblázataiból és a gyerekeknél pedig az International Obesity Task Force (IOTF) által megállapított irányelvek alapján határozták meg. A két szervezet definíció nem teljesen egyeznek, de nagyjából azért hasonlót mondanak.

Nagyon leegyszerűsítve, csak hogy némi kapaszkodót nyújtsunk, a WHO szerint az a gyerek kövér, akinek BMI-je az azonos korcsoportba tartozók 95 percentilise fölött van, míg az elhízás kockázata 85 percentilis fölött áll fönt. (Az adatok percentilisben vannak megadva, ami azt jelenti, hogy az 50 százalék pontosan a korcsoport átlagát jelenti, míg a 95 elvileg azt, hogy a gyerek a kortársai 95 százalékánál nagyobb súlyú). Azért elvileg, mert az adott korcsoportok szabvány BMI percentilis értékeit korábban határozták meg, amikor kevesebb túlsúlyos gyerek volt.

Vagyis nem kell pánikba esni a szoptatott baba hurkás combjai láttán, viszont intő jel lehet, ha három hónapos kizárólag szoptatott gyerekünk a legnagyobb súlyú csecsemő, akit a védőnő 25 éves praxisa alatt valaha is látott. Ahogy a gyerekek növekszenek, a súlykülönbség is egyre nagyobb lesz a soványkák és az elhízottak között, a WHO táblázataiból kiderül, hogy egy 115 centis fiúgyerek lehet 15, de akár 50 kilós is. Ha nincs kedvünk táblázatokat bújni, vagy még mindig bizonytalanok vagyunk abban, hogy gyermekünk súlya megfelelő-e, érdemes a gyermekorvosunkhoz vagy a védőnőnkhöz fordulni: ők egyrészt ismerik az életkorhoz tartozó súlyátlagokat, másrészt rengeteg babát láttak már felnőni, így nem csak a baba pillanatnyi súlyát, hanem születési súlyát, fejlődési ütemét figyelembe véve tudnak nekünk felvilágosítást adni. 

Túlsúlyos babákból túlsúlyos iskolások

Az iskoláskori elhízás számos problémát okoz az érintettnek. Az egészségügyi következményei között szerepel a szívbetegség, az asztma és a cukorbetegség kockázatának emelkedése, de nem csak ez a baj. A túlsúlyos gyerekeket sok esetben csúfolják, önbizalmuk alacsonyabb, gyakoribb körükben a depresszió és a beilleszkedési nehézségek.

A holland kutatók több mint háromezer babát kísértek figyelemmel születésüktől fogva öt-hatéves korukig. Azok a gyerekek, akik hat hónapos korukban túlsúlyosak voltak, jóval nagyobb eséllyel lettek túlsúlyosak kisiskolás korukban is: a normál súlyú babákkal összehasonlítva a duci csecsemőkből négyszer akkora eséllyel vált duci kisgyerek. Ez eddig talán még nem annyira meglepő. Az eredmények váratlan része most következik: mindez ugyanis egyáltalán nem függött attól, hogy a baba tápszeres vagy szoptatott baba volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Napi cuki: halat mentett egy kisfiú a budaörsi Tescóból

bb 2015. június 25., csütörtök 15:49

Kedves történetet osztott meg szerdán a Tesco Magyarország a Facebook-oldalán: a multi arról számol be egyik posztjában, hogy örömmel teljesítették egy kisfiú kívánságát, aki (vagy inkább akinek az édesanyja vagy édesapja) azzal kereste meg a Tesco vezetőségét, hogy nemrég kiszúrt a pontyok között egy apró dévérkeszeget és azt szeretné elkérni az áruház akváriumából. Íme Zsombor, aztán pedig az ő megható levele:

A nap hőse, a kishalat mentő Zsombor.
A nap hőse, a kishalat mentő Zsombor.
Fotó: facebook.com/tescoaruhazak
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tudhatja meg, szekálják-e a gyerekét

Puskás Pálma 2015. június 25., csütörtök 09:20

A felnőttkori depresszió rengeteg embert érintő, súlyos betegség, okai között genetikai és környezeti tényezők is szerepelnek. A környezeti tényezők közül most egy újabbra derített fényt a tudomány: kiderült, hogy azok a tinédzserek, akiket kortársaik bántanak, zaklatnak, felnőve jóval nagyobb eséllyel betegszenek meg klinikai depresszióban.

A depresszió tipikusan felnőttkori betegség: kisgyermekek körében még ritka, a kamaszkorban gyakorisága emelkedni kezd, és a tizennyolc évesek ebben a tekintetben már sajnos felnőttnek tekinthetőek: körükben a depresszió előfordulási gyakorisága már megegyezik a felnőttekével. A depressziós tünetek megjelenését környezetünk, tágabb életterünk is befolyásolja, a kiskamaszok és kamaszok pedig a kortársaikkal töltik a legtöbb időt, ráadásul ebben az életkorban kiemelten fontos számukra, hogy a kortárscsoport befogadja őket - magyarul az, hogy népszerűek-e vagy sem.

shutterstock 151845968
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lombikprogram férfiszemmel

ST 2015. június 24., szerda 20:41

Amikor egy párnak nem jön össze a gyerekáldás, akkor az embernek még attól is összeszorul a torka, ha a történetüket olvassa. Amikor pedig át is kell élje, akkor nem csak a lelki teherrel, hanem a kiszolgáltatottság érzésével és a súlyos anyagi megterheléssel is szembesülnie kell.

shutterstock 246872125
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt csomagolja a gyereknek az egyhetes táborba

Primilla 2015. június 24., szerda 09:05

A csomagoláspara nemcsak az összcsaládi nyaralást előzi meg, de legalább ekkora izgalommal jár az is, ha a gyerek megy táborba (halleluja!). Sőt, ha lehet, még nagyobbal, mert ott még ki sem tudjuk húzni a pácból, ha valami nincs, mivel nem vagyunk ott. Úgyhogy jól át kell gondolni, hogy mi kerüljön a csomagba. 

Amit ugye, amikor a gyerek meglát, azonnal elszörnyed és közli, hogy ő ezzel egy tapodtat sem megy, elég lesz ennek a fele is. Mi pedig aggódva meggyőzzük, hogy dehogyis nem, feltétlen szüksége lesz a második pulóverre is. Végül persze az idő őt igazolja, és a fele cókmókot viseletlenül hozza majd vissza, de ez legyen a legnagyobb bajunk, mert mi van, ha egész héten tíz fok lesz és jégeső?

Segítünk a listával, amit gyakorlott táboroztatók és a gyereket hétvégi apukáknak rendszeresen átadó, vagyis meglehetős csomagolási rutinnal rendelkező szülők segítségével állítottunk össze. 

shutterstock 146708702
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés