SZÜLŐSÉG

Mire jó a babamasszázs?

Puskás Pálma 2015. június 4., csütörtök 21:01

A babamasszázsról bizonyára mindenki hallott már, aki az utóbbi években vált anyává, hiszen egyre elterjedtebb módszerről van szó. Sok helyen a csecsemős nővértől, védőnőtől is el lehet tanulni néhány fogást. De mégis, mire jó ez, és hogyan kell jól csinálni? Utánaolvastunk a babamasszázs előnyeinek, és kifaggattunk egy oktatót is.

A babamasszázs jelenlegi formáját az 1970-es években dolgozták ki. Természetesen ezt megelőzően is nyilvánvalóan simogatták és masszírozgatták valahogyan a hasfájós csecsemőket, de a hetvenes évek óta már kutatások, vizsgálatok is folynak, és képzett oktatóktól tanulhatjuk el a megfelelő módszertant.

A témába vágó tanulmányok számtalan előnyt leírtak, de kezdjük egy nagyon nyomós érvvel: napi 15 percnyi babamasszázs már egy hónap alatt lényegesen javította a babák alvását. Az alvás javítása valószínűleg összefügg azzal, hogy a helyesen végzett masszázst követően kimutathatóan csökkent a csecsemők stresszhormon (kortizol) szintje. A masszázs különösen jót tett a depressziós anyák babáinak és a koraszülötteknek, ráadásul erősítette a kötődést.

shutterstock 104542601

Törzsök Kata babamasszőr-oktató a Vimala McClure által több mint húsz éve kidolgozott és továbbfejlesztett masszázsmódszert tanítja. A tanfolyam öt alkalmas, ennyi időre van szükség az alapfogások elsajátításához. Katát faggattuk tapasztalatairól, nézeteiről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az ön gyereke sem érti, hogy leég a napon?

Divany.hu 2015. június 3., szerda 15:18

Óriási vita bontakozott ki a szerkesztőségben, hogy vajon megérett-e a világ a pusztulásra, vagy zseniális ötlet a Nivea igazán kreatív(?), hiánypótló(?) babája, amit nemrég dobtak piacra azért, hogy önnek, kedves szülő, könnyebb legyen az élete. Erre a hírre a designtaxi-n találtunk.

4

Az ön gyereke érti, hogy leéghet a bőre?

 • 52
  Nem, de majd most fogja
 • 150
  Érti, de akkor is utálja a napkrémet
 • 145
  Érti, be is keni magát
 • 112
  Napkrémlobbi!

Arról van szó, hogy itt a nyár, és marha jó lenne, minél több Nivea napkrémet eladni, ezért aztán csináltak egy műanyag babát, ami vizuális úton magyarázza el gyerekének, amire ön nem képes: hogy leéghet a napon. 

Komolyan! A cég UV-érzékeny babáit Rio de Janeiro strandjain vetették be, ahol előszeretettel mutogatják a gyerekeknek, mennyi kellemetlenséget is tud okozni a leégő bőr. Ezt a kellemetlenséget a baba pirossá váló bőre szemlélteti, ami azonban, ha bekenjük krémmel máris visszanyeri eredeti hófehérségét. Arról nem szól a hír, piacra dobnak-e bőrrák-editiont, ami szerintünk a notoriusan leégő babákon jelenhetne meg. Azt sem tudjuk, reagál-e a baba más márkájú naptejre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg jobban lát majd a gyerek a sok sárgarépától!

Puskás Pálma 2015. június 3., szerda 15:09

Valószínűleg mindannyian megtanultuk a szüleinktől: ha nem akarunk szemüveget, akkor sok sárgarépát kell enni. A sárgarépában valóban van béta-karotin, ami a látásban nagy szerepet játszó retinol képződéséhez szükséges. Ugyanakkor a répa jelentőségét kissé túlbecsüljük ezügyben, amely a legenda szerint javarészt a brit titkosszolgálat félrevezető propagandaakciójának köszönhető.

A répa mellett azonban vannak más zöldségek és egyéb ételek, amelyek javítják a szem egészségét, lassítják annak romlását vagy csökkentik egyes, korral járó szembetegségek kialakulását. Mit etessünk tehát a gyerekkel, ha azt akarjuk, hogy egészséges maradjon a szeme?

Sárgarépát

A sárgarépa az A-vitamin előanyagát, bétakarotint tartalmaz, amely elengedhetetlen a retina egészséges működéséhez: évente világszerte több százezer gyerek veszíti el teljesen vagy részlegesen a látását A-vitamin hiány miatt. 

shutterstock 162617555

A városi legenda szerint ezt az egyébként valós hatást tupírozta fel a II. világháború alatt a brit légvédelem a táplálkozási minisztériummal karöltve: az állították, hogy a brit pilóták az extrém magas répafogyasztásnak köszönhetően kiválóan látnak a sötétben – így szerették volna titokban tartani a sötétben is „látó” radaros felderítést a németek elől. A sárgarépától sajnos nem fogunk látni a sötétben, mindemellett a béta-karotin tartalma miatt érdemes fogyasztani – ha nem szeretjük, jó helyette a sütőtök is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden osztályba ilyen tanárt! - Joós Andrea, szupertanár

mzd 2015. június 2., kedd 09:52

„Tanár vagyok. Egy olyan világban, ahol válságban van az oktatás. Ez egyszerre inspiráló és nagyon nehéz" – kezdi történetét Joós Andrea, akinek TEDxDanubiás előadásába a Youtube-on futottunk bele.

A hétperces videóban Joós többnyire két ellentétes oldalt mutat be: hogyan működnek általában az iskolai tanórák, és hogyan lehetne (elképesztően kevés változtatással) valami teljesen mást csinálni helyette. Kiderül, hogy sokkal jobban járunk, ha partnerként és lehetőségként kezeljük tanárként a diákokat – hiszen ők nem azt tanulják meg, amit mondunk, hanem azt, ahogy. „ Ráadásul a tanulók között ott ül a leendő ügyvédem, orvosom, és ki tudja, talán a miniszterelnöknőm is" – teszi hozzá Joós.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anya-lánya fotók, melyek megváltoztatták a gyerek életét

Primilla 2015. június 1., hétfő 17:31

Amikor a fotós Kelly Lewis elkezdte dokumentálni örökbefogadott lánya, a tízéves Alice öltözékeit, az egésszel egyetlen célja volt: családdá kovácsolni hármuk együttélését. Na jó, és az is, hogy legyen ok beszélni az örökbefogadásról, és felrázza kicsit a közvéleményt azzal kapcsolatban, ahogyan az „örökbefogadott” szót használják, értelmezik.

Kelly, akinek egyébként is figyelemre méltó stílusa van, 3 évvel ezelőtt kezdte el fotózni a lányát, akit férjével, Jamesszel együtt fogadtak örökbe 7 éves korában. Az éveken át tartó projekt során Alice Ollókezű Edward-tól Maria Antoinette-ig mindenféle hősök bőrébe belebújt, amiről egy csodálatos fotósorozat készült.

Fairy02
Fotó: Kelly Lewis
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem akar tanulni a gyerek? Ezt a posztot mutassa meg neki!

Primilla 2015. június 1., hétfő 15:50

A rossz hír röviden az, hogy minél alacsonyabb valakinek az iskolai végzettsége, annál nagyobb az esélye, hogy szegénységben nő fel a gyereke. Lehet persze ezzel az állítással vitatkozni, biztosan még neveket is fel tud majd hozni a kölyök, hogy XY-nak is csak nyolc általánosa van, mégis mekkora celeb, és nyilván csipkésre keresi magát. A tények azonban makacs dolgok. Az adatokat a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézete gyűjtötte össze és értékelte.

shutterstock 107801009

Eszerint a jövedelmi szegénység és az iskolai végzettség erősen összefügg. Minél alacsonyabb végzettségű valaki, annál nagyobb annak az esélye, hogy a családja szegénységben él. Szegény háztartás alatt a szakemberek azt értik, amikor a családban az egy főre jutó jövedelem kevesebb az átlag 60 százalékánál. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: mennyire ismeri az állatmesék szereplőit?

Dívány 2015. május 31., vasárnap 20:58

Kvízünkben most nem csak a régi mesék állatkaraktereit szeretnénk feleleveníteni, hanem nehezítettünk rajta egy kicsit, és új mesékből is válogattunk szereplőket. A játék lényege, hogy találja ki, az adott névhez milyen állat tartozik! A gyerek segítségét nem ér kérni, de ha végzett, tesztelje, ki tud többet! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a legidegtépőbb gyerekreklámok

Becca 2015. május 31., vasárnap 10:57

Rengetegszer előfordult már otthoni filmnézés közben, amikor megszakítják az adást, hogy egy jó 10-15 perces reklámblokkal toldják meg az izgalmakat – ilyenkor egyszerűen átkapcsoltam másik csatornára, hogy ne kelljen a reklámot bámulni. Csak hogy ez nem jó megoldás, mert jellemzően ott is ragadtam az új csatornán egy másik szuper filmet találva, aztán csak jóval később esett le, hogy tulajdonképpen nem is ezt a filmet néztem – amikorra meg már fölösleges volt átkapcsolni a terv szerinti eredetire. Szóval, hogy rendesen meg tudjak nézni egy filmet, rávettem magam, hogy végigszenvedjem a reklámokat. 

Már régebben is feltűnt, hogy eszméletlenül bugyuta reklámokkal tömik a gyerekek fejét. És bár van pár tényleg klassz is köztük, a legtöbbtől idegrohamot lehet kapni. Most azokat szedtem össze, amelyektől a hideg ráz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tesztelés is segíthet a kölyöknek megismerni önmagát

Primilla 2015. május 31., vasárnap 09:54

A hosszú nyári szünetnek megvan az a hatalmas előnye, hogy a gyerekek végre ráérnek és oda tudnak figyelni kicsit önmagukra is. Töprenghetnek békében, a jó szülő pedig belátja, hogy nem baj, ha a gyerek naphosszat csak a plafont nézi, legalább rendszerezi a fejében a sok információt, amivel év közben találkozott. Máskor erre úgy sincs idő.

És ha már egy kicsit magával foglalkozik a kölyök, segítségére lehet az az újfajta önismereti kérdőív, ami pár napja érhető el a Tehetség portálon.  A kérdéssort és az értékelést pszichológus állította össze, direkt gyerekeknek.

A kérdőív úgy működik, hogy a gyerek a választásaival sok mindent elárul magáról, ezekből pedig a rendszer következtetéseket von le arra nézve, hogy hogyan viselkedik a kitöltő a mindennapokban. Nem értékeli a gyerek személyiségét, nem mond ítéletet és nem tipizál, hanem egyszerűen felhívja rá a figyelmet, hogy ha ilyennek írta le magát, akkor annak mik az előnyei – ám lehetnek hátrányai is. 

shutterstock 199871438

Természetesen kipróbáltuk.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egészségügyi turizmus, vagy nemzetközi csalás?

Steiner Kristóf 2015. május 30., szombat 14:18

Nincs annál szomorúbb, mint mikor egy szenvedő ember hátán igyekszik valaki felkapaszkodni - pénzt és hatalmat szerezni, vagy egyszerűen csak a saját ideológiáját bizonygatni. Az elmúlt napok során egyre több cikk jelent meg egy kínos esetről: egy magyar édesanya szomorú történetét arra használta fel egy lap, hogy zsidózhassanak egy kellemeset - mindeközben a család valódi tragédiája, - mely szerint gyanús, hogy nemzetközi figyelmet érdemlő, rengeteg orvosi turizmust igénybevevő beteg embert érintő visszaélés áldozata lett - nem került fókuszba. Mivel magam is Izraelben élek - ahová Kiss Marianna és beteg gyermeke, Bálint érkeztek a gyógyulás reményében -, az édesanya kérésére most segítek neki tisztázni a történteket, és vádaskodás helyett utánamenni, mi történt valójában. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vigye a szabadba a rövidlátó gyereket!

Puskás Pálma 2015. május 30., szombat 12:12

Tinikoromban rengeteget olvastam, bár nagymamám mindig figyelmeztetett: el fog romlani a szemem. A sok olvasástól, de különösen attól, ha túl közel tartom a könyvet az arcomhoz, ha fekve, furcsa szögben olvasok; ha félhomályban olvasok; vagy ha közben a szemembe lóg a hajam. Tény, hogy felnőttként valóban szemüveget viselek, bár mindeddig kételkedtem benne, hogy ez az olvasás miatt van. Az elmúlt néhány évben megjelent kutatások azonban – igaz, csak részben – megerősítik nagymamám intelmeit: ki kell menni a szabadba, különben elromlik a szemed!

A szemüvegesek stréberek?

A kutatók előtt az is régóta ismert, hogy a rövidlátás összefügg az IQ-val és az iskolai végzettséggel, vagyis tudományos adatok támasztják alá a közkeletű előítéletet: a szemüveges gyerekek okosabbak. A rövidlátás ezenkívül az iskolai teljesítménnyel is összefügg: jobban teljesítenek a rövidlátó gyerekek. Ugyanakkor az összefüggés ok-okozati viszonyait illetően nem teljesen egységes a tudományos álláspont. Lehetséges, hogy a rövidlátó gyerekek nem olyan ügyesek a kültéri sportokban, a szemüknek kényelmesebb az olvasás, ezért inkább olvasnak, a sok olvasástól pedig okosodnak. De lehet, hogy épp fordítva van: az intelligens gyerekek sokat olvasnak, a sok olvasás pedig rövidlátáshoz vezet. És az sem kizárt, hogy nincs is ok-okozati összefüggés, hanem csak arról van szó, hogy a rövidlátás és az IQ is öröklődik és a két gén kapcsoltan működik, azaz együtt öröklődik. Olyan kutatás is napvilágot látott, amely szerint a kisiskolás gyerekek körében az IQ és a rövidlátás összefügg, függetlenül attól, hogy heti hány könyvet olvasnak el a gyerekek – vagyis lehet, hogy az olvasásnak nincs is köze a dologhoz.

A legelterjedtebb nézet szerint valószínűleg mindegyik fenti elmélet igaz: az IQ és a rövidlátás összefüggésének vannak örökletes okai is, ugyanakkor környezeti tényezők is befolyásolják azt. A környezeti tényezők közül pedig talán nem is annyira az olvasás, mint inkább a szabadtéri játékkal, sporttal eltöltött idő a kulcsfontosságú tényező.

shutterstock 101982625
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így néznek ki a gyerekkori plüssök új állapotukban

Becca 2015. május 30., szombat 08:35

Egy előrelátó anyuka úgy gondolta, hogy milyen jópofa ha vásárol fiának két teljesen egyforma plüss medvét - egyet, hogy játszhasson vele, egyet meg jól elrakott, hogy amikor majd a fiának gyereke születik, meglepetésként odaadhassa neki. Mindez 1985-ben történt, azóta a fiú felnőtt és szerencsére már meg is született első gyermeke. Íme, így néz ki a két mackó egymás mellett, a fotót, a srác legfiatalabb öccse készítette:

Ámde amellett, hogy megörökítette ezt a valóban kedves pillanatot, azonnal fel is töltötte a Redditre ezzel a szöveggel: az „öreg medve” rengeteg nyaraláson vett részt, többször elázott a medencében és még az is előfordult, hogy elveszett hullámvasutazás közben Disneylandben. Bizonyára elég sokat látott.” Majd kiegészítette, hogy ha bárkinek megvan még a gyerekkori mackója, plüsse, töltse fel a fotóját a poszt alá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit kezdjünk a gyereket érő kritikákkal?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. május 29., péntek 17:05

Sok szülőnél megfigyelhető az az érdekes paradoxon, hogyha dicsérik a gyerekét, szabadkozni kezd, hogy „Hát, tényleg udvariasnak találod? Azért otthon nem mindig úgy viselkedik!”. Ha pedig kritizálják, akkor alázatosan egyet ért, esetleg még rákontráz, vagy mentegetőzik. Az is általános, hogyha a tanár felvázol valamilyen problémát, akkor otthon leszidja miatta a gyereket, mintha nem lenne elég a kölyöknek, hogy már a tanárral is összeakasztotta a bajszot. De azt is megélik sokan, hogy rosszul esik a gyereket érő kritika, főleg, ha más színben tünteti fel a csemetét, mint ahogy a szülő ismeri.

Tehát sokféleképp reagál az ember, függ az ő személyiségétől is, függ attól is, kitől érkezik a visszajelzés, és persze attól, mire vonatkozik, milyen stílusban. Mikor valakinek a gyerekét éri kritika, általában úgy éli meg, áttételesen ő kapta a visszajelzést, hiszen rajta is múlik, hogy „sikerült” a gyerek. Ez is lehet az oka, hogy sokan zavarba jönnek a dicsérettől, hiszen amiatt is szabadkoznának, ha őket dicsérnék. Pedig dicséretet visszautasítani ugyanolyan bántó, mint ajándékot: a másik embernek volt egy kellemes élménye a gyerekkel, hadd ossza meg a szülővel, és hadd örüljenek együtt!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, hogy jár a gyerek jövőre suliba

Dívány 2015. május 29., péntek 14:32

A sulinak mindjárt vége, de a diákok és egy szülők egy szusszanás szünetet sem kapnak: máris készülhetnek a következő tanévre. Megjelent ugyanis a 2015/2016-os tanév rendje, amiből kiderül, hogy a tanítási napok száma 181 lesz, bár a nappali oktatás szerint működő középiskolában és szakiskolában egy nappal kevesebbet kell kihúzni az iskolapadban. 

Az újabb tanév kezdete egy keddi nap, ez lesz 2015. szeptember 1, majd október 23-tól november 3-ig jön az őszi szünet, december 19-től január 3-ig meg a téli. Az első félévet 2016. január 22.-én zárják a tanárok, és egy hétre rá ki is osztják a féléves bizonyítványokat. A tavaszi szünetre március 24-ig kell várni, és nem lesz hosszabb 5 napnál. A végzősök április 29-ig, a többiek június 15-ig ülnek újra iskolapadban.

Persze most mindez még mit se számít, hiszen mindjárt itt a VAKÁCIÓ!

 

A gyereknevelés nem autószerelés vagy testépítés

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. május 29., péntek 14:06

Egy anyuka megfogalmazta, egy nemrégiben, a játszótéren lezajló jelenetet látva tudatosult benne, mennyit változott a látásmódja ahhoz képest, mint mikor még nem volt gyereke. A homokozó szélén ülve tanúja volt, hogy egy anya indulatosan bevágja a homokozóba háromévesforma kislánya lábai elé rózsaszín cipellőjét a következőket kiabálva: „Tessék, itt a cipőd, azt csinálsz, amit akarsz, én elmentem.”, majd dacos, dühös léptekkel nekiindult a kijárat felé.

Sem az előzményt nem látta, hogy vajon pontosan hogyan alakult ki köztük a konfliktus, sem a megoldást (bár feltételezte, nem hagyta ott a kisgyereket az anyuka), de megállapította magában, néhány évvel korábban biztos felkavarta volna a jelenet, mint egy borzasztó anya-gyerek kapcsolat fájdalmas epizódja. Az anyát legalábbis érzelmileg labilisnak, de akár gonosznak és szeretetlennek gondolta volna. Most pedig inkább együttérzés támadt benne a nő iránt, és úgy gondolta, hát bizony, van ilyen, hogy az ember idegeit kikészíti a gyerek, attól még lehet, hogy amúgy szuper anya, és hogy egyébként nagyon meleg, szeretetteljes köztük a kapcsolat.

Saját élményei alapján simán el tudta képzelni, ha találnak valami feloldást a konfliktusra, öt perc múlva mindkettő megnyugodva sétál kart-karba öltve a fagyizóba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 ok, amiért az oktatásban sem működik a méltányosság

Primilla 2015. május 28., csütörtök 18:32

A magyar iskolarendszer egyik legnagyobb problémája az „esélyegyenlőtlenség”, azoknak a gyerekek, akik valamilyen hátránnyal érkeznek az oktatási rendszerbe, nincs lehetőségük a felemelkedésre. Pedig – amellett, hogy ez igazságtalan, a gazdasági életben is szükség lenne rájuk. Az egész társadalom rosszul jár, ha nem tudjuk biztosítani a méltányos oktatást, mert számos tehetséget elveszítünk – hangzott el a Tempus Közalapítvány workshopján, ahol iskolavezetők cseréltek tapasztalatokat.

Az összejövetelen körüljárt Alma a fán – Iskolavezetők a méltányos oktatásért című kötet szerkesztői az angliai Southampton Egyetem professzora, Jacky Lumby gondolataira támaszkodva szedték össze, hogy mik azok a dolgok, amik miatt valahogy nem jön össze, hogy mindenki ugyanazokkal az esélyeket kapja – legalább az iskolában. Ezeket az okokat próbáltuk nem szakemberek számára is érthető módon leírni.

1. Ha okosnak születtél, nyertél. Ha nem, akkor így jártál

Sokak szerint az, hogy a gyerek mennyire képes jól szerepelni az iskolában, attól függ, hogy mennyire tehetséges. Vagyis ha valaki jó képességűnek született, akkor mázlija van, övé a világ, ha pedig nem, nos, akkor így járt, nincs mit tenni. Ennek következtében nem is bátorítják, hogy próbálkozzon, erőltesse meg magát kicsit, sőt az is gyakran előfordul, hogy a „tehetségtelen”, vagy egyszerűen a téma iránt csak érdektelen gyerekeket külön csoportba teszik, és más, könnyített tanterv alapján haladnak velük. Pedig ezek az ítéletek tévhiteken alapulnak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

45 gyermekkórházból mindössze kettő gyerekbarát

mzd 2015. május 28., csütörtök 17:34

A hazai kórházakban uralkodó állapotokról mostanában egyre többet olvasni – ezek közül különösen nagy visszhangot kapott pár hete az a fotó, ami azt mutatta be, milyen balkáni körülmények közé kényszerülnek a kisgyermekes szülők, ha gyerekükkel szeretnének maradni annak kórházi tartózkodása során. Bár a kép a Heim Pál gyermekkórházban készült, azoknak, akik már valaha is voltak kórházban a gyerekük mellett, nem sok újat mutatott. Ezért is döntött úgy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogvédő civil szervezet, hogy segít a szülőknek és felméri a kórházak gyerekbarát berendezkedését. Ehhez önbevallásos kérdőívet küldött szét az intézményeknek, a visszaküldött kérdőívek kiértékelése után pedig kiderült a nem túl nagy újdonság: maximális pontszámot a megkérdezett 64-ből mindössze két kórház tudott szerezni – számolt be róla a szervezet közleményében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Súlyosan károsodik a nagyivó tinik agya

Puskás Pálma 2015. május 28., csütörtök 14:03

A kamaszkori alkoholfogyasztás jóval kevesebb vitát generál, mint a kamaszkori droghasználat, pedig jóval többeket érintő és meglehetősen súlyos problémáról van szó. Az alkohol hatásait hajlamosak vagyunk bagatellizálni, hiszen ki ne rúgott volna be kamaszkorában? Csakhogy nem mindegy, hogy hányszor és mennyire: egy friss kutatás szerint ugyanis a tinédzserkori ivászat tényleg gyilkolja az agysejteket, vagyis képalkotó vizsgálatokkal láthatóan csökkenti egyes agyterületek méretét.

Szerencsére a kamaszkori alkoholfogyasztás kockázati tényezőiről is egyre többet lehet tudni: genetikai hajlamosító tényezők mellett több ivásra indít például a szociális fóbia. Ez pedig azért érdekes, mert a szociális fóbia pszichoterápiával (súlyos esetekben esetleg gyógyszerrel) kezelhető betegség, a szociális készségek fejleszthetőek, így ezekben az esetekben például megelőzhető lenne az alkoholprobléma és annak káros következményei.

shutterstock 177233258

Károsítja az agyfejlődést

A San Diego-i egyetem kutatói 134 tinédzsert kísértek figyelemmel körülbelül nyolc évig. Ez alatt az időszak alatt rendszeresen értékelték ivási szokásaikat, és időnként (de minimum kétszer) MR-vizsgálattal megnézték az agyukat is. A kamaszok viszonylag nagy része, több mint a fele (75 fő) az alkoholfogyasztási szokásaik alapján a „nagyivó” csoportba sorolódott, míg a többiek (59 fő) kismértékű alkoholfogyasztók vagy absztinensek maradtak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rendszeresen szoptatja 6 éves gyermekét az anyja

Edicsek 2015. május 28., csütörtök 10:41

A Daily Mail írt arról az 52 éves brit anyáról, aki a mai napig rendszeresen szoptatja a 6 éves gyerekét. A nő azt mondja az iskola udvarán fogja szoptatni, ha a lánya igényli, sőt be sem oltatta a gyereket, mert hisz az anyatej csodás gyógyítóerejében.

daa7f864-6cf4-4c99-a0d6-9d13050fe19d
Fotó: Maha Al Musa / Facebook
Távolról sincs vége, olvasson még »

A nem jön a gyerek öt pszichés zsákutcája

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. május 27., szerda 17:37

Szinte mindenki környezetében van olyan barát, rokon, aki szeretne gyereket, de nem jön össze, vagy akinek nagyon sokat kellett várni, esetleg csak jópár beavatkozás után sikerült.

A szerencsésebbek sokszor át sem gondolják, mennyi rétegét megmozgatja a személyiségnek ez nehézség, ezért nem mindig a legjobb kérdéseket teszik fel, megjegyzéseket fűzik hozzá. Akit pedig személyesen érint a probléma, talán szintén jó, ha tudatosítja magában, mi minden áll a nyomasztó érzések mögött, és hogy vajon van-e köztük, ami megkérdőjelezhető.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Paradicsommal smárolnak a norvégok

mzd 2015. május 27., szerda 16:37

A 29 éves Line Jansrud norvég celebnő, és ő vezeti az állami tévécsatornán Newton néven futó oktatási sorozatot. A közelmúltban a serdülőkor volt a téma, Jansrud pedig – eléggé rendhagyó módon – bebizonyította, hogy lehet úgy is beszélni az önkielégítésről, a csókról és a nyak kiszívásáról, hogy ne jöjjünk zavarba: utóbbi kettőhöz például paradicsomot és porszívót használt – olvasható a TheLocal oldalán. Ha kíváncsi arra, miről kéne példát vennie a többi országnak felvilágosítás terén, olvasson tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kamaszkori öngyilkosság: kockázati tényezők, teendők

Puskás Pálma 2015. május 27., szerda 14:58

A kamaszkori halálokok közül talán az egyik legmegrázóbb az öngyilkosság. Sajnos nem is olyan ritka, mint gondolnánk: az USÁ-ban a harmadik vezető halálok a 15-24 éves korosztályban, de a 15 év alatti kiskamaszok körében is előfordul. A hazai adatok szerint évente 50-70 kamasz veszíti életét öngyilkosság miatt, de a kamaszok körülbelül egyötödének voltak már öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai.

A kamaszkori öngyilkosság hátterében a legtöbb esetben nem egyetlen ok, hanem pszichológiai, környezeti és társadalmi faktorok együttese áll. A legfontosabb kockázati tényező a mentális betegség, azaz ugyanúgy, ahogy a felnőttkori öngyilkosságok esetében, itt is a kezeletlen depresszióra kell leginkább odafigyelni. A kezeletlen depresszióban szenvedő tinik és felnőttek ugyanis lényegesen gyakrabban kísérelnek meg öngyilkosságot, mint a nem depressziósok. A kamaszkori öngyilkosság kockázati tényezői közé tartozik a szerfüggőség is, főleg akkor, ha egyéb mentális zavarokkal is társul: a befejezett öngyilkosságot elkövető személyek körülbelül 90 százalékánál fennáll valamilyen, többnyire kezeletlen pszichés zavar, leggyakrabban depresszió.

Az öngyilkossági kockázat általában valamilyen külső körülménnyel is összefügg: a mentális zavar vagy más tényező miatt már eleve sérülékenyebb, esendőbb tinik valami olyan eseménnyel szembesülnek, amivel nem tudnak megbirkózni, mert nincsenek hozzá eszközeik. Ilyen külső tényezők lehetnek például az iskolai problémák, a gyász vagy szeretett személy elvesztése más módon (például költözés miatt), vagy éppen a szexuális orientációval kapcsolatos kételyek. A kamaszkori öngyilkosság egyik fontos kockázati tényezője az erőszak, és ennek a legtöbb formája szerepel a listában: a kockázatot növeli a családon belüli erőszak, a szexuális visszaélés, valamint a zaklatás (köztük a kortárs-, és az online zaklatás) is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Négy gyerekülés elbukott a német autóklub friss tesztjén

mzd 2015. május 27., szerda 14:57

Ahogy minden évben, úgy idén is közzétette a legfrisebb gyerekülésteszt eredményeit a német autóklub (ADAC). Most összesen 23 darabot vizsgáltak meg – nagy részük sikeresen vette az akadályokat, akadt viszont négy, ami – biztonsági vagy egészségügyi okok miatt – elvérzett. Mutatjuk, melyik ülés megbízható és melyik az, amit lehetőleg kerüljön!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az anyaságot bántam meg, nem a gyerekeimet!

Puskás Pálma 2015. május 26., kedd 13:01

Még óvodás sincs a gyerekem, de bevallom, előfordult már, hogy megbántam az anyaságot. Kétszer bántam meg, mindkettő hajnali három körül történt, sok nap kialvatlanságot követően, kezemben a fogzó, nyűgös, visító gyerekkel. Ha akkor megkérdezik, kérem-e vissza a régi életemet, gondolkodás nélkül kértem volna.

Mindkét megbánás körülbelül negyed óráig tartott, és reggel már egyáltalán nem értettem, mégis mi ütött belém az éjszaka. Ezek persze apróságok, hiszen a gyerek, majd a felnőtt gyerek élete során biztosan lesz még néhány (vagy rengeteg) nehéz pillanat, kamaszként leordítja a fejemet, elveri a pénzemet drogra meg okostelefonra, aztán a végén idősek otthonába dug, ki tudja.

Viccet félretéve, egy nemrég napvilágot látott felmérés szerint az anyák meglepően nagy része megbánja az anyaságot az élete egy pontján. És itt nem a hajnali hármas pillanatnyi elbizonytalanodásról van szó, hanem valódi, komoly kétségekről és megkérdőjelezésekről.

Egy izraeli szociológus majdnem harminc nővel készített mélyinterjút, akik hajlandóak voltak a nehéz és tabunak számító érzésekről nyíltan beszélni. Persze, csak név nélkül. A résztvevők közül öten már nagymamák voltak, és voltak köztük vallásosak és ateisták, egyetemet végzettek és kétkezi munkások, dolgozó anyák és háztartásbelik egyaránt. A gyermekeik száma egy és négy között volt, a résztvevők gyermekei közül pedig egyéves volt a legfiatalabb és negyvennyolc éves a legidősebb.

shutterstock 114569563
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tegnap örökbefogadtunk, ma nem lesz lombik

Mártonffy Zsuzsa 2015. május 25., hétfő 09:17

Kinga és férje, Csaba több sikertelen lombik-próbálkozás után két éve örökbe fogadtak egy újszülött kisfiút, Ádámot. Kingával a párhuzamosan futó lombikról és örökbefogadásról, a hirtelen szülővé válás sokkjáról, a fagyasztott embriók sorsáról beszélgettünk. Őszinte interjú, Kinga a vívódásait, megbánt döntéseit is megosztotta velünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés