SZÜLŐSÉG

Óvodákat nyit ősszel a Prezi társalapítója

mzd 2015. június 18., csütörtök 12:13

Halácsy Péter, a Prezi társalapítója és technológiai vezetője a Facebook-oldalán jelentette be, hogy három másik családdal együtt két óvodát (preschoolt) indít még az idén 4-6 éves gyerekeknek Budapesten: egyet a Gellért-hegy, egyet pedig Újlipótváros közelében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Stigma és megkönnyebbülés az autizmus diagnózisa

Puskás Pálma 2015. június 18., csütörtök 09:47

Az autizmus korai jeleiről, az autizmussal élő kisgyerekekkel kapcsolatos problémákról már korábban is írtunk. De mi a különbség autizmus és Asperger-szindróma között? És mi lesz a kamasz és a felnőtt autistákkal? Hol vannak, mit csinálnak, ki segít nekik? Mit jelent egyáltalán a segítség?

Kanizsai-Nagy Ildikó klinikai szakpszichológust, az Autizmus alapítvány ambulanciájának munkatársát faggattuk. A szakember tevékenységei közé tartozik az autizmus spektrum zavarok diagnosztizálása, autizmussal élő embereket nevelő családok gondozása, tanácsadás, autizmussal élő emberek terápiás támogatása, módszertani fejlesztés, kutatás és oktatás - ezeket a kérdéseket jártuk körül.

Mi az az autizmus, illetve az Asperger-szindróma?

Az autizmus az idegrendszer veleszületett fejlődési zavara. Elsősorban a kölcsönös kommunikáció, a társas kapcsolatok kialakítása és megértése, és az érdeklődés és viselkedés rugalmas megszervezésének zavarában mutatkozik meg. Az állapot nemzetközileg bevett szakmai elnevezése az autizmus spektrum zavar (autism spectrum disorder; ASD), amely kifejezi a tünetek sokszínűségét, egyedi megjelenését.

Az autizmus spektrumán belül megkülönböztetünk néhány alcsoportot, ilyen az Asperger szindróma is. Asperger szindrómáról akkor beszélünk, ha a fent említett jellegzetességek mellett átlagos nyelvi fejlődés és nyelvhasználat, valamint átlagos vagy afeletti intellektuális, tanulási képességek figyelhetők meg.

Az utóbbi időszakban a kiterjedt kutatások alapján egyébként egyre kevésbé gondoljuk, hogy az autizmus spektrumán belül valóban jól elkülöníthető alcsoportok lennének, ezt tükrözi a legújabb, az USA-ban, 2013-ban bevezetett diagnosztikus kritériumrendszer, ahol már nem szerepel külön Asperger szindróma diagnózis, kizárólag az autizmus spektrum zavar.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Élsportoló gyerek: edzés, iskola, edzés, tanulás

Edicsek 2015. június 17., szerda 20:58

Azt már számtalanszor megírtuk, hogy miért jó, ha sportol a gyerek, de mi van akkor ha a hobbi szinten túljut, vagy nagyon megtetszik neki egy sport a táborozás után? A kajak-kenusaink világszinten a legjobbak között vannak, ezért a világbajnok Dudás Miklóssal és az egyik legreménytelibb utánpótlással, Piller Szabinával beszélgettünk arról, miért is fontos az, hogy a gyerek sportoljon, olyan sportot találjon magának, amiben sikerélményei lesznek, és egyáltalán, mi vár rá (és a szülőkre), ha világklasszis lesz belőle. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

1975-ben bezzeg még nem cicóztak a felvilágosítással

Menő/Ciki

Edicsek 2015. június 17., szerda 12:26

A Designtaxi oldalán találtunk egy szexuális felvilágosító gyerekkönyvet 1975-ből, ami igencsak részletekbe menően mesél el mindent a gyereknek arról, hogyan készült a kistestvére. A részletes alatt azt értjük, hogy képekkel illusztrálva egészen apu és anyu megismerkedésétől a szülőszobás kalandokig, a minden alatt pedig azt, hogy mindent, de tényleg mindent megmutatnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »
360 szavazat 462 szavazat

Három anyanyelvű gyerekek - működő rendszer lehet

S-W. Zsó 2015. június 16., kedd 16:11

Két- vagy többnyelvű gyereknek lenni akkor igazán jó, ha a szülők hozzáállása következetes, vagyis ha tisztázzák, mikor, hol, kivel és milyen nyelven kommunikálnak a családtagok. A vegyes házasságokban ez általában úgy működik – feltéve, hogy legalább az egyik szülő beszéli a másik anyanyelvét -, hogy az anyuka vagy az apuka, illetve az adott szociokulturális környezet nyelve válik meghatározóvá.

De mi van akkor, ha a szülők nem (vagy nem igazán jól) beszélik egymás anyanyelvét, ráadásul a család egy harmadik, semleges országban él? Ennek jártunk utána Barancsi Boróka pszichológus segítségével. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kölyökkor a rendberakás ideje is lehet

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. június 16., kedd 11:34

A gyereknevelésben az a nehéz, hogy kevés dobása van az embernek: születik egy-két-három gyermeke, és mire kitapasztalná, milyen helyzetekre mik a jó megoldások, hogyan kell bánni fiúval, lánnyal, ilyen és olyan temperamentumú gyerekkel, már vége, nincs több próbálkozási lehetőség. Ha ki-ki negyven, ötven gyereket nevelne fel, a végére már egész jól menne!

Viccet félretéve: a szülőség nagy részében tényleg valami újra reagál az ember, olyanra, ami addig még nem volt, hiszen minden életkor más és más kihívások elé állítja az anyát, az apát. Az első gyereknél ez különösen igaz, a másodiknál már van egy kis tapasztalat, de az nem mindig hasznosítható, hiszen nyilván más a gyerek habitusa, az is számít, hogyha a neme más. Ezért ritka az érzés, hogy a gyereknevelés már olyan jól megy, hogy szinte becsukott szemmel is működne.

Távolról sincs vége, olvasson még »

220 ezret adtak a kislány rajzáért

mzd 2015. június 16., kedd 08:46

Ön emlékszik az első legjobb barátjára? Akivel osztoztak a homokozólapáton és olyan dolgokat csináltak, amikre a ma is szívesen gondol? Ahogy önnek, úgy az angliai Milton Keynes-ben élő Holly-nak is van egy ilyenje – aki azonban sajnos nemrég elköltözött, a kislány pedig egy búcsúrajzot kapott tőle.

Holly azonban minden alkalommal nagyon szomorú lett, amikor ránézett a rajzra. Kidobni természetesen nem szerette volna, hiszen az tapintatlan lett volna. Ezért arra gondolt, hátha el tudná adni, így a szép rajz a folytonos szomorúság helyett valakinek örömet okozhatna, ő pedig a befolyó pénzből szeretné meglepni egy barátságkarkötővel a barátnőjét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ők a legönzetlenebb kisfiúk a világon!

Becca 2015. június 15., hétfő 14:23

Példaértékű amire ez a két kis srác vállalkozott, önszántukból úgy döntöttek megnövesztik hajukat azért, hogy aztán levágathassák. Jó, persze ha ennyi lenne a sztori, kit érdekelne?! Sokan tesznek így nap, mint nap, de ez a két srác kizárólag azért tette mindezt, hogy segíteni tudjanak egy-egy daganatos betegségben szenvedő kortársuknak, akiknek parókára van szüksége. 

boy-grows-long-hair-children-cancer-wig-st-jude-hospital-7

Itt van Adrian sztorija, aki csak NYOLC éves és egyszer csak kitalálta, hogy segíteni szeretne valakin akit nem ismer. Ráadásul ezt a történetet sem ő, sem a szülei nem hirdették sehol, a kisfiú fodrásza posztolta a Facebookra körülbelül 1 hete, és azóta majdnem 3 millió lájkot és rengeteg kedves hozzászólást kapott a gyerek. Minden elismerésünk Adriáné és szüleié, csak tanulni lehet tőle. Egyébként a fodrászat láttán kicsit olyan érzésünk volt, mint amikor a Honey című filmben az egyik főszereplő belép a fodrászatba, hogy frizurát készíttessen magának. Oké, más történet, de az is kedves.

A másik kisfiú, a floridai Christian McPhilamy, pontosan HAT évesen döntötte el, hogy megnöveszti a haját. Két és fél éven keresztül a haja csak nőtt, és nőtt, emiatt az iskolában gyakran húzták, illetve többször hitték róla, hogy lány de ez nem tántorította el eredeti tervétől a kisfiút  miszerint 25,5 centire megnőtt haját felajánlja rákos gyerekeknek. Chris, az inspirációt a St. Jude Children’s Research Hospital hirdetéséből kapta amit a tévében látott. „Néhányan megpróbáltak kislánynak hívni”  mondta McPhilamy a Florida Today internetes újság riporterének, majd hozzátette: „Ettől elég rosszul éreztem magam, de soha nem szegte kedvemet attól, hogy véghez vigyem amit elterveztem.” És természetesen Chrisre is nagyon felnézünk,le a kalappal előtte!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az osztály ingyen-közmunkásai - az SzMK anyukák

Primilla 2015. június 14., vasárnap 18:50

A június nemcsak a tanév-végi hajrának az ideje, hanem a szülői munkaközösségi (továbbiakban SzMK) szülők tömeges lemondásának a szezonja is egyben. Ekkor csúcsosodnak ugyanis a feladatok, de még ennél is jobban a munkájukat ért kritikák.

A szülői munkaközösség tagjait, (régebbi nevén osztálybizalmit) ideális esetben megválasztják év elején. Ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a szülői értekezleten jelenlévők 90 százaléka úgy tesz, mintha ott sem lenne, nehogy véletlenül felmerüljön, hogy ő is lehetne az. És ez nem véletlenül van így, mivel egy roppant hálátlan munkakörről van szó, és ezt a legtöbben könnyen be is látják.

Szerencsére minden osztályban akad egy-két anyuka, aki szeret a tűz közelében lenni, mindenről tudni. Ők ezért hajlandók komoly áldozatokat is hozni, mint például a többi szülő részéről rendkívül alacsony megbecsültségnek örvendő, de legalább iszonyatosan idő- és energiarabló SzMK tagság.  Természetesen társadalmi megbízatásból, ingyen. Cserében állandó kapcsolatban áll az osztályfőnökkel és az iskolavezetéssel, ami a gyereknek is határozott előnyt jelent, mint azt már kutatások is bebizonyították.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki: a bébi és az avokádó első találkozása

Becca 2015. június 14., vasárnap 16:13

Egy hónapja pörög a legnagyobb videómegosztón az a kisvideó, amin egy kisgyerekbe próbálja az anyja beletuszkolni a pépesített avokádót. A videót már csaknem kétmillióan látták.

Igazándiból, nem is értjük, hogy a francba lehetett az, hogy a szüleiből nem fakadt ki egy oltári röhögés sem, a kamera egyszer sem ingott meg a felvétel készítése közben, és simán másfél percig képesek egy-két kacajjal kommentálni, hogy gyermekük rohadtul nem érti, hogy mit, de leginkább, hogy miért tömködik a szájába ezt a zöld izét.

A baba arckifejezésén kívül még egyébként roppant mókás az apuka szőrös lába is amin a gyerek ül. Ha ezen a héten csak egy cukiság befogadására képes, ez legyen az. Komolyan, már előre várjuk a mémeket amik ebből a videóból fognak születni!

Oké, mi is voltunk ebben a cipőben, mi is tuszkoltunk a gyerek szájába erőszakosan mindenféle kaját, de valójában, ha igazán őszinték vagyunk: a második kanálnál nyilvánvaló, hogy a gyerek ezt nem szeretné, és ahhoz képest roppant türemlesen viseli a megpróbáltatásokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pónikastély egy döglött macskáért - az ön gyereke is cserélget?

Primilla 2015. június 13., szombat 15:59

Élelmes gyerek úgy frissíti a játékparkját, ahogy csak tudja, és nem várja ki, amíg a szülő a pénztárcájába nyúl. Mivel rendkívül motiváltak a játékszerzésre, elképesztő kreativitást tudnak felmutatni ezen a téren, és nem fognak megállni az innen-onnan kunyerálásnál. A nyári szünetben ráadásul idejük is lesz kibontakoztatni a játékszerző tehetségüket, és ahol gyerekek összejönnek, ott bizony előbb-utóbb elindul a csencselés, a játékok csereberéje is.

Addig ugyebár nincs is gond, amíg hasonlót hasonlóval cserélnek: az egyik már megunta a terhes Barbie-ját, amit szívesen odaadna egy műbútorasztalos Ken-ért. A problémák akkor kezdődnek, amikor a szóban forgó játékok beszerzési ára nem áll arányban, esetleg meghaladják azt az értékhatárt, aminél a gyerek még döntést hozhat szerintünk.

shutterstock 142561333

A családi legendáriumnak egy elég emlékezetes sztorija, amikor a tesóm hazaállított egy csodálatos plüssnyúllal, amire nagyon büszke volt. Az öröm csak addig tartott, amíg anyám érdeklődésére ki nem bökte, hogy a Nagy indiánkönyvet adta érte, aminek az eszmei és fizikai értéke, hát, mondjuk úgy, egészen más kategóriában volt, mint az érte kapott nyúlé. Anyám persze megpróbálta visszacsinálni az üzletet, de a másik gyerek anyukája nem volt rá hajlandó – mondjuk őt is meg lehet érteni, hogy nem fogja kicsavarni a legális megegyezéssel megszerzett szajrét a fia kezéből. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: tudja, milyen játékról beszél a gyerek?

Divany.hu 2015. június 12., péntek 11:44

Amikor legelőször megkaptam a lányomtól a karácsonyi kívánságlistát, akkor jöttem rá, hogy egyrészt a gyerek túl sok tévéreklámot lát, másrészt, hogy én túl keveset. Egyes dolgokról fogalmam sem volt, hogy mit jelentenek, végül méltóságomat megőrizve órákat töltöttem az internet előtt, hogy kisakkozzam, vajon nulla angol nyelvtudásával mire is gondolhatott a kisiskolás, amikor pl. leírta azt, hogy "grill" (később kiderült, girl volt az), meg hogy egyáltalán hol keressem majd a játékboltban az áhított darabot.

Lehet ezen röhögni, de lefogadom, nemcsak én vagyok agyilag zokni, ha a kölök bejelenti, Very Bellát szeretne. Ki is lehet rögtön próbálni, olvasóink mennyire vannak otthon a témában. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szoptatás eleinte fáj, okok és teendők

Puskás Pálma 2015. június 12., péntek 10:01

A szoptatás kezdete körüli egyik leggyakoribb probléma a mellbimbók fájdalmassága, érzékenysége. A dolog többnyire átmeneti, de azért eléggé megkeserítheti az anya életét, ráadásul a szoptatás későbbi szakaszaiban is előfordulhat. Hogyan lehet megelőzni? Mennyi fájdalom a "normális"? Mit csináljuk, ha fáj, de nem akarjuk feladni a szoptatást? Elmondjuk.

Bizonyos fokig normális

A tipikus, kezdeti, átmeneti mellbimbófájdalom többnyire nem valamilyen, a háttérben álló probléma jele, csupán arról van szó, hogy bőrünk még nem alkalmazkodott a kisbaba által kifejtett igénybevételhez. Mint amikor egy új cipő kitöri az ember sarkát.

A kezdeti, átmeneti fájdalomra a következő jellegzetességek igazak: a fájdalom a mellre helyezés pillanatában jelentkezik, és ahogy a baba elkezd szopni, nagyjából fél perc után csökken, majd múlik. Ez a fajta probléma általában a baba születése utáni harmadik napon válik kifejezetté - eddigre dörzsölődik ki a mellbimbónk annyira, hogy már fájjon - , de szerencsére jó hírünk is van, csak két hétig kell elviselni, utána rendes esetben magától elmúlik.

Ez nem jár vérzéssel és nincs a mellbimbón szemmel látható sérülés sem. Erre az átmeneti fájdalomra nem jellemző, hogy az etetés során végig fennáll, és két szoptatás között sem illik fájdalmat éreznünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Agressziót okoznak a videojátékok. Vagy nem

Puskás Pálma 2015. június 11., csütörtök 20:52

Az erőszakos tartalmú videojátékok valós erőszakot okozó hatása néhány évente napirendre kerül. Általában valamilyen iskolai lövöldözés apropóján veszi elő a témát a sajtó és a tudományos közvélemény: ilyen volt például az 1999-es Columbine-i mészárlás, amelyet követően több család is beperelt videojátékokat gyártó cégeket. Legutóbb a 2012-es Sandy Hook-i lövöldözés kapcsán lángoltak fel az indulatok, és kapott ismét nagyobb médiafigyelmet a téma.

Eközben a témával foglalkozó kutatók folyamatosan igyekeznek kideríteni az igazságot: hogy tudniillik van-e összefüggés a videojátékokban "megtapasztalt" erőszak és a valós erőszak között. Magyarul, agresszívebb lesz-e a lövöldözős-mészárlós játékokkal játszó kölyök, vagy sem?

shutterstock 277673456
Fotó: Shutterstock

És ha igen, miben nyilvánul meg mindez, és mire kell figyelni? Van egy rossz hírünk: a több évtizede zajló kutatások sajnos még mindig csak részben nyújtanak választ ezekre a kérdésekre.

A virtuális erőszak valódi erőszakhoz vezethet

Néhány évvel ezelőtt Craig Anderson kutatócsoportjával kimutatta, hogy a virtuális erőszak és a valódi erőszak között van összefüggés. A kutatócsoport ezt követően több összefoglaló tanulmányt is készített, amelyekben az eddig kutatásokat összegezték.

Eredményeik szerint az erőszakos videojátékok használata növeli az agresszivitás esélyét a való életben. Az erőszakos játékok emellett csökkentik az empátia, azaz az együttérzés képességét az áldozatokkal szemben, valamint növelik az erőszakos gondolatok és érzések gyakoriságát. Magyarul, aki többet játszik agresszív játékkal, annak megváltozik a gondolkodása és az érzésvilága, erőszakosabb lesz és kevésbé együttérző, és ezek hatására aztán nagyobb eséllyel követ el erőszakos cselekményeket a valóságban is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen baktériumtenyészet lesz a gyerek kezén, ha játszik

Edicsek 2015. június 11., csütörtök 12:56

Egy mikrobiológus anyuka a gyerekén mutatja be, hogy mennyi minden kerül a kezére miután alaposan kijátszotta magát. A teszt lényege az volt, hogy az anyuka kiküldte a gyereket játszani a kertbe, majd belenyomta a kezét egy steril Petri-csészébe, és egy hét alatt az egészből egy nagyon látványos tenyészet lett. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt látja olvasáskor egy diszlexiás!

Divany.hu 2015. június 10., szerda 19:02

Tavaly egy angol egyetemistánál, bizonyos Daniel Brittonnál diszlexiát diagnosztizáltak az orvosok. Amikor Britton mindezt közölte csoporttársaival és a tanáraival, mindenki csak nézett rá, lustának és hülyének, de legjobb esetben is lassúnak titulálták, így a London School of Communications tervezőgrafikusa úgy döntött, elmagyarázza környezetének, mit is jelent ezzel a betegséggel küzdeni, írtja a fastcodesign.com. 

Ebből a betűtípusból indult ki, ez az egyik legtisztább, legkönnyebben olvasható
Ebből a betűtípusból indult ki, ez az egyik legtisztább, legkönnyebben olvasható
Fotó: danielbritton.info

Tervezett hát egy betűtípust, amit ráadásul diszlexiának keresztelt, és ami megpróbálja szemléltetni azt a frusztrációt, amit egy diszlexiás olvasás közben érez. A betűtípus alapját a Helvetica betűtípus adta, Britton csak elvette körülbelül a negyven százalékát a betűk alapvonalainak, hogy azokat nehéz, sőt bizonyos esetekben lehetetlen legyen kivenni.

Annak, hogy a tervező a negyven százalékát vette el a betűknek természetesen nincsenek tudományos alapjai, és nem jelenti azt, hogy a diszlexiások negyven százalékkal látnak valójában kevesebbet bizonyos betűkből, viszont remekül szemlélteti, mennyivel növekszik az idő, amit egy-egy betű kisilabizálásával tölt el a diszlexiás olvasó.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Előadói rutin 10 évesen? Hollandiában alap

Primilla 2015. június 10., szerda 15:47

Emlékeznek még Larára, a Hollandiában élő magyar kislányra, akinek a segítségével bemutattuk, hogyan tanulnak ott a gyerekek? Most, hogy közeleg a tanév vége, Larának egy újabb kihíváson kellett megfelelni: ki kellett állni az osztálytársai elé, hogy egy komoly, 10 perces előadást tartson nekik. 

Emlékeim szerint gyerekkoromban soha nem kellett kiselőadást tartanunk az iskolában. Az első prezentációra a főiskolán került sor, na, ott sem a magyar nyelvű órák valamelyikén, hanem az anyanyelvi angoltanárnál. Aki egyébként egy floridai beach-boy volt, talán még nálunk is fiatalabb, és nyilván a kalandvágy hajtotta ebbe a távoli, egzotikus országba. Az ő oktatási rendszerükben azonban szintén alapértelmezett volt, hogy a diákok időnként prezentációt tartanak.

shutterstock 200784344

 

Alighanem ez a mai gyerekekkel sincs másképp, rögtönzött felmérésemből, mely korántsem reprezentatív, az derül ki, hogy most sem bevett gyakorlat Magyarországon, hogy az iskolások előadást tartsanak az órákon. Önszorgalomból azonban, aki szeretne, kipenderülhet beszélni, ha akar. Az elvárás pedig ennek megfelelő. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beteg a kölök? Nem baj, majd ápolja saját magát

Primilla 2015. június 9., kedd 14:07

Ön nyugodt szívvel otthon merné hagyni egyedül a 12 éves, beteg gyermekét? A törvény szerint ez egy teljesen normális megoldás, a gyermekápolási táppénz ugyanis csak eddig jár a szülőknek, 12 éves kor után már nem, legfeljebb méltányosságból kérhető.

Végül is egy 12 éves gyerek már simán tud vizet forralni a teához, és meg tudja melegíteni magának az ebédet. Ezek nyilván olyan alapértelmezett készségek, amik betegen is simán működnek. Sőt, azzal sincs semmi baj, ha egy ekkora gyerek 8, de inkább 9-10 órán át, amíg a szülők dolgoznak, felügyelet nélkül van otthon. Ügyesen feltalálja magát, és különben is, mi baj történhet vele?

shutterstock 183131108

Egy 12 éves beteg gyerek nyilván pontosan be fogja venni a gyógyszerét, és a megfelelő időben vesz magához probiotikumot. Természetesen bíztatás nélkül is eleget iszik, és megmelegíti, majd bekanalazza a gyógyító tyúkhúslevest. A betegségére való tekintettel belátja, hogy most aztán mindennél fontosabb elfogyasztani az öt adag gyümölcsöt/zöldséget, és természetesen ágyban marad, nem fog ugrálni a fekvőgipszével. Csak mértékkel tévézik és játszik a számítógépen, egyáltalán nem szörfözik órákig a neten, ellenben sokat alszik, valamint értékes irodalmat olvas. Kizárólag. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a lista, hogy hol lesz több óvodai férőhely

Primilla 2015. június 9., kedd 12:30

Óvodai férőhely-bővítő program indul az országban, amire összesen 2,5 milliárd forintot osztottak szét a napokban, méghozzá 65 önkormányzat között. Idén szeptembertől ugyanis már 3 éves kortól kötelező óvodába járatni a gyerekeket, így értelemszerűen több helyre van szükség. Emellett a családi napközik is kiesnek, ugyanis 5 éves kortól ezek az intézmények már nem helyettesítik az óvodai nevelést. A férőhelyeket azonban nem most szeptemberre kell létrehozni, az építkezést elég lesz majd csak 2016 decemberéig befejezni. Addig meg majd megoldják másképp az óvodák.

A 2,5 milliárdos keretre az önkormányzatok pályázhattak, az ő feladatuk ugyanis fenntartani az óvodákat, és megfelelő számú férőhelyet biztosítani. A pénz szétosztásáról a nemzetgazdasági miniszter dönthetett. Az országban összesen 2000 új férőhelyet hoznak majd létre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megszületett a gyerek, megromlott a kapcsolat

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. június 8., hétfő 16:05

Kinek ne lenne az ismeretségi körében néhány pár, akik nem sokkal a gyerek születése után váltak el? Az ember különösen elszomorodik az ilyen történetek hallatán, hiszen ehhez az időszakhoz szívesen kötjük gondolatban a felhőtlen boldogság, a meleg otthon képzetét. A valóság azért más, mert a kapcsolat és az egyén élete is új szakaszba lép ilyenkor, új kihívások elé állítja mindkettőjüket az élethelyzet, így kiderülhet, hogy még sincsenek felkészülve arra, amire vágytak.

A legnagyobb változás, mikor gyermek születik nem is az, hogy kevesebb idő jut egymásra, vagy, hogy új feladatokat kell tanulni, hanem hogy egy kétszemélyes helyzet háromszemélyessé válik. Ezt sokan akkor is rosszul viselik, ha legalább annyi törődést kapnak párjuktól, mint addig, mert maga a kizárólagosság megszűnése okoz rossz érzést.

shutterstock 269556284

Erre egyesek felhorkanhatnak, hogy „minek az ilyennek gyerek”, és hasonlók, de itt nem önzőségről van szó, hanem arról, hogy az illetőnek komoly gondjai vannak a rivalizálással, valószínűleg rosszul sültek el korábbi, háromszemélyes élethelyzetek, akár még a gyermekkorában. A gyerek becsöppenésével pedig felélednek a meg nem oldott konfliktusok, és az illető maga sem érti, miért érzi magát hirtelen rosszul, és végül tévesen arra jut, mégsem ez az a kapcsolat, amire vágyott, majd kilép belőle.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért van nyári szünet egyáltalán?

etelka 2015. június 8., hétfő 09:24

Teszi fel a kérdést a Mental floss, aki igyekszik választ adni a kérdésre. A hivatalos anekdota szerint, azért van szükség a nyári szünetre, mert a XIX. században a gyerekeknek dolgozniuk kellett a földeken. A történet szép, de nincs sok köze a valósághoz.

Inkább ahhoz van köze, hogy a gazdag, nagyvárosi gyerekek kipihenhessék az iskolaév fáradalmait. A polgárháború előtt a parasztgyerekeknek nem volt nyári és téli szünetük, viszont lazíthattak ősszel és tavasszal, már amennyiben a vetés és az aratás lazításnak minősül.

A városi gyerekeknek még ennyi sem jutott, egész évben suliba jártak. 1842-ban Detroitban a tanév 260 napon át tartott. Összehasonlításképp, nálunk egy tanév 180-181 napon át tart. De ahogy a városok növekedésnek indultak, a tégla és a beton közé megült a meleg, és iszonyatos forróságban éltek a városi népek. Ezért a tehetősebbek a nyáron elutaztak. Ez pedig problémákhoz vezetett. Mivel az iskolalátogatás nem volt kötelező akkoriban, ezért a tantermek kiürültek. Valamit tenni kellett.

fortepan 32083
Fotó: FORTEPAN

A törvényhozók vitát kezdeményeztek, amihez hozzájárult, hogy a szabadidő szerepe társadalmi szinten is megnőtt. A szakszervezeteknek, és a 8 órás munkaidőnek köszönhetően, egyre több szabadsághoz jutottak a munkavállalók. A támogatók azzal érveltek, hogy az agy is izom, és túlterhelése sérülésekhez vezethet. Ha ez nem lenne erős indok, a légkondi még nem is létezett ebben az időszakban, ezért a városi iskolákban kibírhatatlanul meleg lehetett.

A századfordulón tehát a városi iskolákban a legmelegebb 60 napon szünetet rendelek el, amit a vidéki iskolák hamarosan átvettek. A cápák üzletet szimatoltak, nem véletlenül. A nyári vakáció manapság az egyik legjobban jövedelmező iparág Amerikában.

A hiányzó apák országa

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. június 7., vasárnap 19:41

Néha az az ember benyomása pszichológusként, hogy a hiányzó apák országában élünk. Persze, a hétköznapi életből vett mintában jobb a helyzet, mint a pszichológiai segítségért fordulók közt. Az, hogy a pszichológusnál milyen sokan számolnak be az apa (érzelmi értelemben vett, vagy tényleges) hiányáról, mutatja, mennyire fontos a jó apa-gyerek kapcsolat a lelki egészséghez.

Bármilyen csodálatos is az anya, nem tud egyszerre anyja és apja is lenni a gyermeknek. Egy szülő nem tud kettő lenni, mert a gyerek számára nem csak a kétszemélyes kapcsolat fontos (azaz, hogy neki milyen a viszonya apával, anyával), hanem az is, amit a szülők között lát. A szülők közötti összhang is hozzájárul ahhoz, hogy biztonságban érezze magát, és az a képe alakuljon ki, hogy kapcsolatban lenni jó, érdemes.

Másrészt, a fiú számára az apa az, aki igazán hitelesen befogadhatja őt a férfiak közé. A lány számára pedig az első élmény arról, vajon megbízható, érzelmileg megközelíthető-e egy férfi, és ő, mint lány, illetve leendő nő, szerethető-e, fontos-e. Tehát az anya és az apa is kell a gyerek önértékelésének alakulásához, legyen fiú vagy lány, de más aspektusból erősítik meg, mást tükröznek belőle vissza.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeknek a gyerekeknek a története a pszichológust is kikészíti

Mártonffy Zsuzsa 2015. június 6., szombat 13:47

Szőke András pszichológus egy évtizede foglalkozik a gyerekként szexuális bántalmazást elszenvedett áldozatok terápiájával. Az SOS Gyermekfalvak és a Norvég Civil Támogatási Alap közös, egyéves projektjében nevelőszülőknek és gyermekvédelmi szakembereknek tart szupervíziót és képzést a szexuális abúzus kezeléséről.

MG 2216
Fotó: Szőke András

Arról beszélgettünk, hogy zajlik a terápia egy gyereknél, mikor van rá szüksége az elszenvedőnek, mikor jelentkezik a trauma, fel lehet-e dolgozni a bántalmazást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hagyja már szexelni azt a kamaszt!

olvir 2015. június 5., péntek 16:33

Régebben a lányok teherbeesésének veszélye miatt tartották indokoltnak a szüzesség elvesztésének eltolását, illetve egyfajta erénynek számított érintetlenül férjhez menni. Ma már mindenféle fogamzásgátló módszerek állnak rendelkezésre a nem kívánt terhesség megelőzésére, melyek megfelelő, biztonságos használata mellett az egyik érv elvileg máris okafogyottá vált.

A mai kamaszok szülei mégis feszülten, némelyek rettegve várják azt a napot, amikor a gyerekük (jó esetben) eléjük áll, hogy tanácsot kérjen a szexuális élet elkezdéséhez, vagy egyértelműen kiderül, hogy már el is veszítette a szüzességét. Bevallom, én is féltem a lányom és a fiam is, korábban már volt cikkünk, amelyben arról (is) írtunk, milyen veszélyei vannak a túl korán kezdett nemi életnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mogyoróallergia ellen: mogyoró

Puskás Pálma 2015. június 5., péntek 09:28

Az utóbbi években egyre inkább megdől az az elképzelés, hogy az allergén ételeket csak későbbi életkorban adjuk a gyereknek. Míg a glutént a korábbi években fél-egy éves kor előtt nem vezették be, addig a legújabb ajánlások már 4-7 hónapos kortól javasolják. Legutóbb a mogyoróról derült ki, hogy szintén nem érdemes várni vele. A régi hiedelmeknek épp az ellenkezője igaz: minél korábban adunk belőle a babának, annál kisebb eséllyel lesz allergiás rá.

A téma azért is fontos, mert a mogyoróallergia gyakorisága az elmúlt tíz évben megduplázódott a nyugati országokban, de Afrikában és Ázsiában is egyre nő a gyakorisága. Az allergia gyakran más ételallergiákkal együtt jelentkezik, és egyáltalán nem veszélytelen, hiszen súlyosabb verziója akár halálos kimenetelű sokkot is okozhat.

shutterstock 277140032

Egye a baba vagy kerülje?

A témával kapcsolatban egy friss tanulmány jelent meg múlt héten a New England Journal of Medicine nevű rangos szaklapban: a szerzők arra keresték a választ, hogy vajon a mogyoróevés elkerülésével csökkenthető-e az allergia esélye. Eredményeik azonban épp ez ellenkezőjét támasztják alá.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés