SZÜLŐSÉG

Kamaszkori túlsúly - kétszeres rákkockázat

Puskás Pálma 2015. június 30., kedd 17:33

A tinédzserkori túlsúly nagyon sok szempontból nehéz dolog: a túlsúlyos tinik túlnyomó többsége alacsonyabb önértékeléssel rendelkezik, gyakran kell megküzdeniük előítéletekkel és körükben a depresszió is gyakoribb. A túlsúly ismert egészségügyi kockázatain (cukorbetegség, szív- és ízületi panaszok) felül sajnos most még egy betegségre is fény derült, amely az átlagosnál magasabb kamaszkori testsúllyal kapcsolható össze: egy friss kutatás szerint a kamaszkorban túlsúlyos fiúk felnőve az átlagosnál gyakrabban betegszenek meg vastagbéltumorban.

A lányok esetében nem tudjuk, van-e ilyen összefüggés, mert az idézett kutatás csak férfiakat vizsgált - fiúknál azonban elég meggyőzőek az eredmények. Azok a fiúk, akik kamaszkorban jelentős túlsúllyal rendelkeznek, életük során megemelkedett mértékben vannak kitéve a vastagbélrák kockázatának. A kutatók az összefüggés mögött álló tényezőket is vizsgálták, és az elhízás gyulladást okozó szerepét tartják meghatározónak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mesehősös szakácskönyvek, gyerekeknek

Becca 2015. június 30., kedd 15:49

Egyre több szakácskönyv készül gyerekeknek, ami nagy segítség lehet azoknak az anyukáknak akiknek van ideje és energiája munka és gyereknevelés mellett még a konyhában is szorgoskodni. Hogy miért? Mert a gyerekek roppantul szeretnek még nagyobb felfordulást csinálni a konyhában amíg a kaja készül sütni-főzni.

Jó dolog tésztát dagasztani, vagy csokoládékrémmel bekenni a sütemény tetejét. Szóval utánanéztünk, milyen különlegességek vannak mostanában, amikkel meglepheti a lurkót. Ezúttal a merchandizing világában merültünk el, vagyis annak néztünk utána, melyik mesesorozatról/brandről húznak le egy plusz bőrt a szakácskönyvesdivel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért vállaljak gyereket: azért, mert csak!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. június 30., kedd 07:34

Mielőtt belevágna, senki sem tudhatja pontosan, milyen lesz az élete, ha megszületik az első gyereke. Valamelyest a második, harmadik, sokadik gyerek is lutri, mert az is olyan jelentős változás a család életében, ami számos meglepetést tartogat. Ám kétségtelen, hogy a legtöbb pár számára az első gyereknél a legnagyobb kérdés: jöjjön-e, készen vannak-e rá.

A legtöbb anya és apa valószínűleg nem tudna kapásból valami frappáns választ adni arra, hogy miért akar vagy akart gyereket, esetleg csak olyasmit, hogy „ez az élet rendje”. Manapság nagy divat a tudatosság hangsúlyozása, és nem egyszer találkoztam olyan hangokkal, amik ezt, mármint az indoklás hiányát problémának állították be.

Nem biztos, hogy probléma, hiszen emögött a „nem tudatos” hozzáállás mögött sokszor egyszerűen az áll, hogy az ember érzi, elérkezett egy következő életszakasz, megérett a helyzet egy új fejezet nyitására, és nincs is semmi különösebb akadálya annak, hogy ez megtörténjen. Illetve, van is kedve hozzá, hogy legyen gyereke – csak így, egyszerűen.

Gyakran éppen a megfogalmazható okokkal érdemes óvatosan bánni, mert nem biztos, hogy a gyerek olyan változást hoz az ember életébe, amire számított.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vega tinik - nem veszélyes ez?

Puskás Pálma 2015. június 29., hétfő 18:32

A kamaszok és kiskamaszok étkezési szokásai időnként egészen érdekes fordulatokat vesznek, részben múló diétadivatoknak, részben az aktuális testképüknek megfelelően. Barátnőm tizenhárom éves lánya most éppen azt vette a fejébe, hogy vegetáriánus lesz, mivel egyetlen cuki állatnak sem szeretne kellemetlenséget okozni táplálkozási szokásaival.

A nagyszülők természetesen ki vannak borulva, és egymást túllicitálva sütik az ínycsiklandó csirkeszárnyakat, sőt, az egyik nagymamát már rajtakapták, hogy darált húst csempészett a "vega" rakott zöldségbe. Hiszen a gyereknek hús kell a fejlődéshez!

De tényleg ennyire nagy a baj? Vagy vegetáriánus diétán is felnőhet egy tini? És mi a helyzet a vegánokkal, akik még sajtot, tojást, tejet sem esznek? Ha a gyerekünk húsmentes vagy állati fehérjementes étrendet követ, az milyen kockázatokkal járhat?

Hazai adatokat nem találtunk, de az USÁ-ban a 6-17 éves korosztálynak körülbelül 2 százaléka vegetáriánus, és a kölykök 0,5 százaléka vegán étrenden él. Mind az Amerikai, mind a Kanadai Gyermekgyógyászati Társaság, valamint az Amerikai Dietetikus Társaság is foglalkozik az üggyel, és ebben a témában elég nagy egyetértés van köztük. Állásfoglalásaikat az eddigi tudományos kutatásokra alapozzák, és az elmúlt évtizedekben viszonylag sok kutatás jelent meg ezen a területen. Érdemes tehát leszámolni a témával kapcsolatos előítéleteinkkel (ha voltak).

shutterstock 230876509

A kanadai gyermekgyógyászati társaság állásfoglalása szerint nincs katasztrófahelyzet, a gyerek valószínűleg túl fog élni grillcsirke nélkül is: a jól kiegyensúlyozott vegetáriánus diéta megfelel a gyermekek és tinik táplálkozási igényeinek.

A kulcsszó itt a "jól kiegyensúlyozott": azaz ha elhagyjuk az étrendből a húst, vagy akár az állati fehérjéket, akkor onnantól nagyon oda kell figyelni arra, hogy mit is eszünk. Különösen igaz ez gyermek- és serdülőkorban, hiszen a növekedésben lévő szervezet fehérje- és aminosav igénye, valamint a növekvő csontok kálcium- és D-vitamin igénye sem maradhat kielégítetlenül. Mire kell tehát figyelni, ha vega lett a gyerek?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az összes elitegyemre felvették a bevándorló fiút

mzd 2015. június 28., vasárnap 12:25

Már az is sikertörténet lett volna, ha a mexikói bevándorlóktól származó Fernando Rojas-t bármelyik főiskolára felveszik, de a 17 éves fiú ennél is többet ért el: az összes, Borostyán Ligába tartozó egyetemre (vagyis az USA 8 legelitebb intézményébe) felvételt nyert – olvasható a Yahoo oldalán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Irtó vicces grafikák arról, milyen szülőnek lenni

Becca 2015. június 28., vasárnap 12:25

Brian Gordon, az üdvözlőlap készítő művész, két gyerek apja, egy olyan képregényt szeretett volna létrehozni, ami egy kicsit személyesebb, mint normális esetben.

Nagyon rosszul érzem magam amikor a gyerekeim megfáznak. Semmi mást nem akarnak csinálni, mint odabújni hozzám, filmeket nézni és aludni. Tulajdonképpen...ezt visszavonnám. Ez csodálatos.
Nagyon rosszul érzem magam amikor a gyerekeim megfáznak. Semmi mást nem akarnak csinálni, mint odabújni hozzám, filmeket nézni és aludni. Tulajdonképpen...ezt visszavonnám. Ez csodálatos.
Fotó: Brian Gordon / Fowl Language Comics

„Úgy véltem, már mindent tudok arról, hogy milyenek a gyerekek és hogyan legyek szülő miután az első gyerekem megszületett. Aztán megszületett a lányom és bebizonyította, hogy fogalmam sem volt róla, hogy mit csináltam. Szóval 2013-ban született meg a Fowl Language Comics, ami vicces, szellemes és olykor ironikus trágársággal mutatja be a szülői létet.” - mondta Gordon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kamaszokat éri a legtöbb nyári bringásbaleset

Primilla 2015. június 27., szombat 17:06

Alaposan megsűrűsödnek a gyermekeket érő közlekedési balesetek a nyáron, minden harmadik ilyen eset a vakáció idején történik – holott ez az időszak ugyebár csak az év negyedét teszi ki. A rendőrség a 2012-13-as évek tapasztalataira támaszkodva készített egy elemzést, eszerint a legtöbb közlekedési baleset a nyáron a 10-14 éveseket éri, több mint amennyi a 0-5 és a 6-9 éves korosztályt összesen.

Külön kimutatást készítettek a közlekedésbiztonsági szakemberek a gyermekeket érő kerékpáros balesetekről, és e téren is a 10-14 évesek a legveszélyeztetettebbek: háromból két bringás baleset ezt a korosztályt éri.  A kerékpáros baleseteknek egyébként a 40 százaléka történik a nyári vakáció idején.

Azt is megnézték, hogy földrajzilag mi a helyzet, és az derült ki, hogy a bringás balesetek 94 százaléka lakott területen történik a kölykökkel. Halálos kimenetelű bringás baleset 2012-13-ban összesen három történt, ebből kettő azonban lakott területen kívül. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen a táborozásra érett gyerek

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. június 26., péntek 18:01

Sok szülőben merül fel most a dilemma a táboroztatás kapcsán: küldje vagy ne, engedje vagy ne a gyereket, és ha igen, mennyi időre, és milyenbe?

Néhány alapszabály megfogalmazható, de nincsenek univerzális válaszok arra, hogy pontosan hány éves kortól és hány napra, mert ez több tényezőn múlik. A legfontosabb ezek közül, hogy a gyereknek van-e kedve menni.

shutterstock 66007153

Csak akkor menjen, ha ő szeretne, és beszéljük meg (és tartsuk is be!), hogy bármikor hazajöhet: ha szól, érte megyünk! Még az sem írja felül ezt a megállapodást, ha drága volt: akkor se kösse ki a szülő, hogy „befizetlek, de akkor ott maradsz végig!”, mert ezzel olyan terhet ad útravalóul, amit a hátán cipelve még akkor sem fogja jól éretni magát, ha egyébként nem lett volna probléma.

Hiszen a jó táborozáshoz kell, hogy biztosnak érezze az otthoni hátteret: gondolnak rá, és segítenek, ha arra lenne szükség. Minél inkább biztos ebben a gyerek, annál valószínűbb, hogy nem lesz rá szüksége. Olyan ez, mintha kötélen kellene egyensúlyoznunk: ha tudjuk, hogy van alattunk védőháló, kevésbé remeg a lábunk, és biztosabban átjutunk a túloldalra.

Persze, ez nem jelenti, hogy aggodalmaskodni kell a gyerek helyett, és naponta öt SMS-sel zaklatni, hogy ugyan, biztos-e, hogy jól érzi magát, kapott-e elég ételt reggelire, kényelmes-e az ágya, tényleg nincs-e semmi baj.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nincs iskola, amíg jóka a róka!

Primilla 2015. június 26., péntek 08:13

Még mielőtt végleg belehúzunk a nyári lazulásba, az utolsó intézményi kötelezettségnek is eleget tettünk: elvittük logopédiai vizsgálatra a gyereket. A szóban forgó kisfiú hatéves lesz a nyáron, így pont meg tudtuk oldani, hogy szeptembertől még ne kelljen iskolába mennie. Ha ez nem sikerült volna, akkor most nagy bajban lennénk, a gyerek ugyanis beszédhibás. A városi logopédus pedig csak ötéves kortól foglalkozik az óvodásokkal, és mivel kevés a szakember, és sok a gyerek, a fiamra csak most került sor, egy hónappal a hatodik szülinapja előtt. Márpedig mire iskolába megy, ki kellene javítani a beszédhibáját.

A helyes kiejtés nem csak azért fontos az iskolában, hogy ne röhögjék őt ki a többiek. Az se lenne kellemes, de valahogy még csak túlélné. Az írástanulást azonban nagyban megnehezítené, a gyerekek ugyanis azt írják le, amit hallanak. Aki látott már elsős írásfüzetet, az tudja, miről van szó, az ortográfiájuk elég vicces, de mindig nagyon logikus, és fedi a hallottakat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szoptatott baba is lehet túl kövér, és ez baj

Puskás Pálma 2015. június 25., csütörtök 16:57

A pufók, hurkás, tokás csecsemő nagyon cuki látvány lehet, ugyanakkor a csecsemőkori túlsúly sajnos nem egészséges. Eddig azt gondolták a szakemberek, és ami védőnőnk is ezen a véleményen volt, hogy a kizárólag anyatejjel táplált csecsemő kivétel: az anyatejes baba nyugodtan lehet duci, mert az a fajta elhízás nem növeli a későbbi túlsúly kockázatát.

Egy friss kutatás sajnos rácáfol erre: az élet első három hónapjában kizárólag anyatejjel való táplálás nem csökkentette az elhízás kockázatát sem hat hónapos, sem 5-6 éves korban. Magyarul, a későbbi hízás szempontjából mindegy volt, hogy csecsemőként szoptatták vagy tápszerrel etették az illetőt.shutterstock 220592149

Azt, hogy ki az elhízott, a csecsemők esetében a WHO sztenderd növekedési táblázataiból és a gyerekeknél pedig az International Obesity Task Force (IOTF) által megállapított irányelvek alapján határozták meg. A két szervezet definíció nem teljesen egyeznek, de nagyjából azért hasonlót mondanak.

Nagyon leegyszerűsítve, csak hogy némi kapaszkodót nyújtsunk, a WHO szerint az a gyerek kövér, akinek BMI-je az azonos korcsoportba tartozók 95 percentilise fölött van, míg az elhízás kockázata 85 percentilis fölött áll fönt. (Az adatok percentilisben vannak megadva, ami azt jelenti, hogy az 50 százalék pontosan a korcsoport átlagát jelenti, míg a 95 elvileg azt, hogy a gyerek a kortársai 95 százalékánál nagyobb súlyú). Azért elvileg, mert az adott korcsoportok szabvány BMI percentilis értékeit korábban határozták meg, amikor kevesebb túlsúlyos gyerek volt.

Vagyis nem kell pánikba esni a szoptatott baba hurkás combjai láttán, viszont intő jel lehet, ha három hónapos kizárólag szoptatott gyerekünk a legnagyobb súlyú csecsemő, akit a védőnő 25 éves praxisa alatt valaha is látott. Ahogy a gyerekek növekszenek, a súlykülönbség is egyre nagyobb lesz a soványkák és az elhízottak között, a WHO táblázataiból kiderül, hogy egy 115 centis fiúgyerek lehet 15, de akár 50 kilós is. Ha nincs kedvünk táblázatokat bújni, vagy még mindig bizonytalanok vagyunk abban, hogy gyermekünk súlya megfelelő-e, érdemes a gyermekorvosunkhoz vagy a védőnőnkhöz fordulni: ők egyrészt ismerik az életkorhoz tartozó súlyátlagokat, másrészt rengeteg babát láttak már felnőni, így nem csak a baba pillanatnyi súlyát, hanem születési súlyát, fejlődési ütemét figyelembe véve tudnak nekünk felvilágosítást adni. 

Túlsúlyos babákból túlsúlyos iskolások

Az iskoláskori elhízás számos problémát okoz az érintettnek. Az egészségügyi következményei között szerepel a szívbetegség, az asztma és a cukorbetegség kockázatának emelkedése, de nem csak ez a baj. A túlsúlyos gyerekeket sok esetben csúfolják, önbizalmuk alacsonyabb, gyakoribb körükben a depresszió és a beilleszkedési nehézségek.

A holland kutatók több mint háromezer babát kísértek figyelemmel születésüktől fogva öt-hatéves korukig. Azok a gyerekek, akik hat hónapos korukban túlsúlyosak voltak, jóval nagyobb eséllyel lettek túlsúlyosak kisiskolás korukban is: a normál súlyú babákkal összehasonlítva a duci csecsemőkből négyszer akkora eséllyel vált duci kisgyerek. Ez eddig talán még nem annyira meglepő. Az eredmények váratlan része most következik: mindez ugyanis egyáltalán nem függött attól, hogy a baba tápszeres vagy szoptatott baba volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Napi cuki: halat mentett egy kisfiú a budaörsi Tescóból

bb 2015. június 25., csütörtök 15:49

Kedves történetet osztott meg szerdán a Tesco Magyarország a Facebook-oldalán: a multi arról számol be egyik posztjában, hogy örömmel teljesítették egy kisfiú kívánságát, aki (vagy inkább akinek az édesanyja vagy édesapja) azzal kereste meg a Tesco vezetőségét, hogy nemrég kiszúrt a pontyok között egy apró dévérkeszeget és azt szeretné elkérni az áruház akváriumából. Íme Zsombor, aztán pedig az ő megható levele:

A nap hőse, a kishalat mentő Zsombor.
A nap hőse, a kishalat mentő Zsombor.
Fotó: facebook.com/tescoaruhazak
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tudhatja meg, szekálják-e a gyerekét

Puskás Pálma 2015. június 25., csütörtök 09:20

A felnőttkori depresszió rengeteg embert érintő, súlyos betegség, okai között genetikai és környezeti tényezők is szerepelnek. A környezeti tényezők közül most egy újabbra derített fényt a tudomány: kiderült, hogy azok a tinédzserek, akiket kortársaik bántanak, zaklatnak, felnőve jóval nagyobb eséllyel betegszenek meg klinikai depresszióban.

A depresszió tipikusan felnőttkori betegség: kisgyermekek körében még ritka, a kamaszkorban gyakorisága emelkedni kezd, és a tizennyolc évesek ebben a tekintetben már sajnos felnőttnek tekinthetőek: körükben a depresszió előfordulási gyakorisága már megegyezik a felnőttekével. A depressziós tünetek megjelenését környezetünk, tágabb életterünk is befolyásolja, a kiskamaszok és kamaszok pedig a kortársaikkal töltik a legtöbb időt, ráadásul ebben az életkorban kiemelten fontos számukra, hogy a kortárscsoport befogadja őket - magyarul az, hogy népszerűek-e vagy sem.

shutterstock 151845968
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lombikprogram férfiszemmel

ST 2015. június 24., szerda 20:41

Amikor egy párnak nem jön össze a gyerekáldás, akkor az embernek még attól is összeszorul a torka, ha a történetüket olvassa. Amikor pedig át is kell élje, akkor nem csak a lelki teherrel, hanem a kiszolgáltatottság érzésével és a súlyos anyagi megterheléssel is szembesülnie kell.

shutterstock 246872125
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt csomagolja a gyereknek az egyhetes táborba

Primilla 2015. június 24., szerda 09:05

A csomagoláspara nemcsak az összcsaládi nyaralást előzi meg, de legalább ekkora izgalommal jár az is, ha a gyerek megy táborba (halleluja!). Sőt, ha lehet, még nagyobbal, mert ott még ki sem tudjuk húzni a pácból, ha valami nincs, mivel nem vagyunk ott. Úgyhogy jól át kell gondolni, hogy mi kerüljön a csomagba. 

Amit ugye, amikor a gyerek meglát, azonnal elszörnyed és közli, hogy ő ezzel egy tapodtat sem megy, elég lesz ennek a fele is. Mi pedig aggódva meggyőzzük, hogy dehogyis nem, feltétlen szüksége lesz a második pulóverre is. Végül persze az idő őt igazolja, és a fele cókmókot viseletlenül hozza majd vissza, de ez legyen a legnagyobb bajunk, mert mi van, ha egész héten tíz fok lesz és jégeső?

Segítünk a listával, amit gyakorlott táboroztatók és a gyereket hétvégi apukáknak rendszeresen átadó, vagyis meglehetős csomagolási rutinnal rendelkező szülők segítségével állítottunk össze. 

shutterstock 146708702
Távolról sincs vége, olvasson még »

A beképzelt kamasznak sincs ám önbizalma!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. június 23., kedd 18:24

Bármennyire is elfogult a szülő, és a gyermekét a legszebbnek és legjobbnak látja a világon, még így is érhetik meglepetések, mikor a gyerek belelép a tinédzser korba, és tátva maradhat a szája: „nahát, ennek a srácnak aztán van önbizalma!”. Megtévesztőek lehetnek bizonyos megnyilvánulások, mert valójában nem valós, masszív önbizalom áll mögöttük, ezért is fontos, hogyan reagál a szülő ezekre a gesztusokra.

A túlzott önbizalom persze elsősorban a gyerek kritikusságában jelenik meg: szerinte ő tűhegy pontossággal látja, milyenek a szülei, a tanárai, általában a felnőttek. És ő, a maga részéről sokkal jobb, de legalábbis azzá fog válni. Nem ezt a kispolgári, álszent, pénzközpontú, megalkuvó életet fogja élni, ő szabad lesz, őszinte és kreatív. A vágy megvan, a kritikai észrevétel megszületett, de a tudás hiányzik azzal kapcsolatban, vajon miért döntenek a felnőttek bizonyos helyzetekben kompromisszumos megoldások (azaz a megalkuvás, sunnyogás) mellett.

shutterstock 262322273

A tapasztalat még hiányzik arról, vannak helyzetek, mikor két fontos érték ütközik, és nem lehet mindkettő oltárán áldozni. Ha a szülő elkezd prédikálni arról, hogy az élet sokkal bonyolultabb, mint ahogy a gyerek látja, akkor ő a mellébeszélő hülye, aki magyarázza a bizonyítványát – a tini legalábbis így értékeli.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már a fülbevaló is gyerekbántalmazásnak számít?

Primilla 2015. június 23., kedd 16:05

Eszükbe jutott már valaha azon, hogy miért lyukasztják ki a lánybabák fülét? Angliában már elgondolkoztak rajta, és legalább 32 ezren arra jutottak, hogy ez egyáltalán nem egy aranyos, ártalmatlan szokás, hanem a gyermekbántalmazás egy formája.

Legalább is ennyien írták alá azt a petíciót, amiben követelik, hogy tiltsák be, hogy a szülők kényük-kedvük szerint fúrathassák át a babáik fülét, és törvényben határozzanak meg egy minimum korhatárt, ami alatt nem lehet ilyet tenni a gyerekkel.

Az online petícióban, melyet egy elkeseredetten síró kisbaba képével is alaposan alátámasztottak érzelmileg, azt írják, hogy teljesen szükségtelen ilyen fájdalomnak és félelemnek kitenni a babákat, mivel ez az egész semmi más célt nem szolgál, mint a szülők hiúságát. A bántalmazás más formái illegálisak, ez pedig semmiben sem különbözik azoktól. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 dolog, amit tudnod kell, ha gyereked kórházba kerül

Divany.hu 2015. június 23., kedd 09:16

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet áprilisban 65 egészségügyi intézményt keresett meg, ahol gyerekosztály illetve szülészet van. A „Gyerekkel vagyok” című kezdeményezés célja, hogy az eredményeket összegezve először teljes képet kapjon mindenki a kórházban születő, illetve ott gyógyuló gyerekek és szüleik helyzetéről. A helyzet siralmas, mindössze 2 gyerekbarát kórházat találtak.

Ennek keretében az ENSZ Gyermek jogairól szóló egyezménye, illetve a kórházban gondozott gyermek jogait ismertető, Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért szervezet ajánlása megvalósulását vizsgálja, illetve igyekszik elősegíteni a TASZ.

A legfontosabb célkitűzés is e nemzetközi dokumentumokból vezethető le, de megtalálható a magyar egészségügyi törvényben is: a szülőnek a gyermeke mellett a helye – a kórházban is! A Magyarország által is elfogadott előírások közül néhány fontosabbat kiemelve: a kórházakban „elhelyezést kell felajánlani minden szülőnek és ösztönözni kell ennek igénybevételét.

Ennek kapcsán tájékoztató füzetet készítettek, melyben azt írják le, mik a tudnivalók, milyen jogok illetnek meg minket, ha kórházba kerül a gyerek.

Természetesen mi is tudjuk, hogy a nemzetközi ajánlások, és a magyar egészségügy realitása időnként igen távol állnak egymástól. Mondjuk olyankor, amikor az orvos nem azért nem beszélget velünk még 10 percet, és meséli el a részletesen a várható kezelés menetét, mert egy rohadék, hanem mert már másfél órája a másik osztályon kéne rendelnie, de még itt is vár rá 7 másik beteg.

Megvan, mennyi pénzt ér az anyaság

Dívány 2015. június 22., hétfő 16:02

Szülőnek lenni a legcsodálatosabb életfeladat, ami már önmagában hordozza a jutalmát. Igaz? Igaz persze, de ettől még nem kevésbé kemény, idegőrlő és stresszes meló. De vajon egy ilyen szintű 7/24 órás örökké tartó igénybevételnek mennyi lehet az ára? Ha a szülők fizetést kapnának, vajon hová kellene belőni azt? 

shutterstock 271226330
Távolról sincs vége, olvasson még »

Táborral sem lehet olcsón megúszni a nyarat

Primilla 2015. június 22., hétfő 10:49

A nyári szünidővel eljött a nagy szabadság ideje. Mármint a gyerekeknek, a felnőtteknek már korántsem ilyen magától értetődő, hogy szabaddá tudják tenni magukat két és fél hónapon keresztül, sőt, inkább nem, mint igen. Ez pedig nem kis fejfájást okoz a legtöbb családban.

Azt gondolnánk, meg vagyunk mentve, ha a gyerek igazi közösségi lény, és alig várja, hogy különböző táborokban új kalandokra és ismeretségekre tegyen szert. Gyakorlatilag a hegymászóktól a színjátszókig mindenféle érdeklődést lefednek a táborok, valódi megoldást azonban az átlagos keresetű, pláne többgyerekes családoknak ezek sem jelentenek. Kiszámoltuk, miért nem.

shutterstock 16098280

A táborfigyelő.hu adatbázisa szerint a legolcsóbb napközis tábor egy hétre 15 ezer forintba kerül. Ez nagyjából reális, ennél olcsóbb lehetőséggel mi sem nagyon találkoztunk még. A legdrágább táborokért körülbelül 60 ezer forintot kell kifizetni egy hétre, és akkor még csak egy hetet fedtünk le a 11-ből, egyetlen gyereknek. A példánkban nem az utóbbival fogunk kalkulálni, érthető okból. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő és hazai: ilyen is lehet a tanulás!

Primilla 2015. június 21., vasárnap 15:59

Egy igazán jó projektre bukkantunk a minap: a KórházSuli programra, aminek az a lényege, hogy hónapokig, vagy akár évekig kórházban fekvő, beteg gyerekeknek készítenek tananyagot gimnazisták. Valójában ez egy zseniális terv, mindenki csak nyerhet rajta: a beteg gyerekek tablettel a kezükben tanulnak, a gimnazisták rendezik és feldolgozzák az egyébként is a fejükben lévő anyagot, ráadásul még az 50 óra kötelező közösségi munka javára is írhatják az így eltöltött időt, a kórházpedagógusoknak pedig végre nem csapnak össze a fejük felett a hullámok.

shutterstock 113231725

Miről is van szó?

Ha egy iskoláskorú gyerek, ne adj’ Isten olyan súlyosan megbetegszik, hogy huzamos ideig nem járhat iskolába, attól még elvileg ugyanúgy haladnia kellene a tananyaggal. A kórházakban azonban – és most beszéljünk a Heim Pál Gyermekkórházról, mert konkrétan innen indult a kezdeményezés – egyetlen kórházpedagógus dolgozik.

Egy ember pedig nem tud fejenként napi négy órát foglalkozni 10 gyerekkel. Ráadásul ezek a gyerekek más-más korúak, van, akinek a B betűt kellene megtanulni kanyarítani, és van, aki éppen Buda visszafoglalásáról kellene, hogy tanuljon. Olyan polihisztor pedig nincs, aki első osztálytól tizenkettedikig, matektól a történelemig mindent meg tudna tanítani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha törik a csont, nyáron is irány a biztosító!

Primilla 2015. június 20., szombat 12:37

Nyáron, a szünidő alatt éri a gyerekeket a legtöbb baleset. Ilyenkor a nagy ijedségben sokan el is feledkeznek róla – ha egyáltalán tudták – hogy Magyarországon minden 3-18 év közötti gyermeknek van általános balesetbiztosítása. Ezt az állam köti meg és fizeti, a szülőknek semmit sem kell tenniük érte.

Az állam ebben az évben a Groupama Garancia Biztosítóval áll szerződésben, tehát a balesetet a bekövetkezése után 30 napon belül ennél a társaságnál kell bejelenteni. Ennek módjairól itt talál pontos információkat. A biztosító az összes irat beérkezése után két héttel fizet. A kárigény érvényesítéséhez szükség van az orvosi leletre és a röntgenfelvételre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lettem szar szülőből egy perc alatt szuperanyu

Primilla 2015. június 20., szombat 10:03

Kilyukadt a gyerek foga. Pontosabban már megint kilyukadt a gyerek foga, egyszer ugyanis már megvolt ez az élmény. Akkor egészen jól jöttünk ki belőle, az első fogorvos látogatás kifejezetten jól sikerült, a gyereknek kaland volt, a szülőknek megnyugvás, nem lesz ezzel gond.

A napokban viszont egy újabb lyukat fedeztem fel a gyerek tejfogain, és a korábban betömöttek mellett is újra romlásnak indult a fog. Kellemes fogorvos élmény ide vagy oda, mégiscsak fordult egyet velem a világ. Ha ilyen tempóban romlanak a fiam fogai, mi lesz vele, mire kicserélődnek? Négy lyukas fog hatévesen, borzalom!

shutterstock 55056100

Természetesen beindult az önmarcangolás, mivel egy hatéves gyerek azt eszik, amit a szülei adnak neki, nyilván, és nem magának állítja elő az étrendjét. Úgyhogy nincs mese, szaranya vagyok, mert egy lyukas fog még lehet véletlen, de négy már semmiképp. Túl sok cukrot adok neki, tönkreteszem a fogait, tönkreteszem a gyereket is. És ez még csak a kezdet, ma még csak a fogai, holnap meg már a hasnyálmirigye, jön a II. típusú diabétesz, akkor meg majd pisloghatok bűnbánóan, de már késő lesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sokat gépezik a gyerek? Legfeljebb megmenti a világot!

Primilla 2015. június 19., péntek 16:34

Itt a nyári szünet, és vele a nagy dilemma: vajon mivel tudjuk 10 héten át lekötni a gyerek figyelmét és energiáit, hogy ne csak a számítógép előtt üljön naphosszat. Ha őszinték vagyunk legalább magunkhoz, kis gondolkodás után nyugodtan rávághatjuk, hogy semmivel. De ez nem baj, egyáltalán nem kell, hogy emiatt lelkiismeret-furdalásunk legyen. Létezik ugyanis elmélet, ami szerint kimondottan hasznos és jó dolog, ha a gyerek órákat tölt minden nap számítógépes játékokkal. Lehet ugyan, hogy a gerincén és a látásán nem segít a dolog, de a világot attól még simán megmentheti egyszer. Nem vicc.

Egy átlagos, fejlett világban élő gyerek 21 éves koráig nagyjából 10 ezer órát tölt számítógépes játékokkal. Ugyanannyi időt, mint tanulással 5. osztályos korától az érettségiig. Márpedig bármiben szakértővé válik az ember, amire rászán 10 ezer órát. Olyan ez, mintha létezne egy másik, alternatív tanterv, ami legalább akkora nyomot hagy az emberiség tudatán, mint az iskola. Legalább is ezt állítja Jane McGonigal, az Institute for the Future (jövőkutató intézet) nevű szervezet játékok kutatásával és fejlesztésével foglalkozó ágának vezetője. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csodás gyerekprogramok a hétvégére

Becca 2015. június 19., péntek 09:52

Idén is  ahogyan az elmúlt években megszokhattuk  június 20-án szombaton este múzeumok éjszakája lesz. És, hogy ne csak a felnőttek élvezhessék ezt az éjjelt, idén több gyerekprogram is lesz a fővárosban és vidéken is egyaránt. Ezekből szemléztünk párat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Asztmás és terhes? És tüdőgyógyász látta már?

nsz 2015. június 18., csütörtök 19:21

Attól, hogy egy asztmás nő teherbe esik, krónikus, stabilan fennálló állapota még nem változik: továbbra is asztmás marad. A két csík, meg az első pár ultrahang után özönnyi információt kap persze arról, hogy NE szedjen gyógyszert, semmit, különösen az első három hónapban, megeshet ugyanis, hogy fejlődési rendellenességgel születik a gyereke, és hát azt meg ki akarja, ugye.

Így aztán ilyenkor sok asztmás nő dönt úgy: egyik pillanatról a másikra abbahagyja a gyógyszert. Na, ezt nem kéne, pláne laikus tanácsokra, meg dr guglira hallgatva!

shutterstock 171517361

Nézzük, mi a helyzet, ha valaki nem abba a szerencsés harminc százalékba tartozik, akiknek javulnak a tünetei. Hidvégi Editet, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyászát kérdeztük a terhesség alatt előforduló asztmáról, és az asztmások terhességéről.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés