SZÜLŐSÉG

Mutatjuk a pótfelvételi ponthatárait

mzd 2015. augusztus 26., szerda 18:45

A Felvi.hu közzétette a pótfelvételi ponthatárait, és a statisztikából kiderül, hogy a jelentkezők közel háromnegyede (73%) alapképzésre vagy osztatlan mesterképzésre jelentkezett, minden tizedik mesterképzésre, a maradék (17%) pedig felsőfokú szakképzésre. 

A 8200 pótfelvételiző körében a legnépszerűbb szak a jogász volt, ezt 547-en szerették volna hallgatni, de a gazdálkodási és menedzsment képzés, illetve a kereskedelem és marketing is vonzó volt (431 illetve 253 jelentkezéssel). A Felvi.hu tízpontos listájának végén - kicsit meglepő módon - a csecsemő- és kisgyermeknevelő szak áll, amire 130-an jelentkeztek. A jelentkezők fele (45%) nappali munkarendben tanulna, ennél kicsivel többen (47%) vannak azok, akik inkább levelező tagozaton folytatnák a tanulmányaikat.

Fotó: Thomas Imo / Europress / Getty

Jó tudni: a pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében – amennyiben a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették – a ponthatár nem lehet alacsonyabb az általános eljárásban nyilvánosságra hozott ponthatároknál. "Ha egy képzést kizárólag a pótfelvételi eljárás során hirdettek meg, a ponthatár nem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimum pontszámnál, ami alapképzésen és osztatlan képzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50 pont" - írja a Felvi.hu. Mi pedig nem csigázzuk tovább, ide kattintva intézményenként láthatja a pontokat!

Az egyetemkezdők depressziója gyakoribb, mint gondolná

Puskás Pálma 2015. augusztus 26., szerda 15:01

Az érettségi után továbbtanuló, emiatt esetleg otthonról el is költöző kamaszok körében gyakoriak a depressziós tünetek – az angolszász szakirodalomban külön neve is van a jelenségnek, „college depression”, azaz főiskolás depresszió néven ismerik. De miért lesz depressziós a főiskolás vagy az egyetemista, és ha az lesz, mit tehetünk ellene?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Last minute füzetmustra - ezt kapni idén

Becca 2015. augusztus 26., szerda 09:03

Nyilván nem maradhat el az iskolakezdés füzetek nélkül, és mivel az iskolatáskákat már megmutattuk, most eljött a nagy pillanat, hogy a füzeteken is végigfusson.

A legnagyobb választékot az Auchanban láttuk, de a Tesco és az Interspar is erős füzetekben, szóval ne aggódjon, hogy nem talál a gyerek kedvére valót. Nézze meg, milyen kincsekre bukkantunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elköttetné magát? Nem lesz egyszerű!

LS 2015. augusztus 25., kedd 10:46

Ön az, aki gyerekkora óta biztosan tudja, hogy soha a büdös életben nem akar ordító kölköket maga körül látni, de még nincs 40 éves se? Hát akkor megszívta, kivéve, ha mégiscsak van már legalább három gyereke, vagy mégiscsak elmúlt már negyven éves. Elköttetni ugyanis nem olyan egyszerű magát. Az ezt szabályozó törvény itthon 2014 március 15-én lépett hatályba, és ezzel a legszigorúbb egész Európában. A törvény mind a nőkre mind a férfiakra egyaránt vonatkozik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Majdnem duplájába kerülnek a tankönyvek

ermiz 2015. augusztus 24., hétfő 15:35

Az MTI két csodálatos grafikonnal rukkolt elő így iskolakezdés előtt, és arról is írt, hogy miért nagyon jók a reformok, melyeket a tankönyvpiacon hajtottak végre. Tájékoztatásuk szerint két év múlva minden általános iskolás ingyen kapja majd a könyveket - a mostani tanévben ezt az elsősök, a másodikosok és a harmadikosok számára biztosítják.

A kormánypárt közlése szerint tavaly az átvett kiadók tankönyveinek ára átlagosan 15, 2015-re pedig 36 százalékkal csökkent a 2013-as árakhoz képest. Azt azonban elfelejtették hozzátenni, hogy az árak az ezredforduló óta durván majdnem kétszeresére nőttek: a tankönyvek esetében 1,8-as, a tanszerek és írószerek esetében pedig 1,69-es szorzóval kell számolni az 1999-es árakhoz képest.

Hogyan jött ki nekünk mindez? Az MTI grafikáján láncviszonyszámok láthatóak, amik azt mutatják meg, hogy az előző évhez képest mennyit változott a tankönyvek ára (107,6 %-os értéknél ez 7,6 százalékos drágulást, 95,6-osnál pedig 4,4 százalékos csökkenést jelent). Ha viszont arra vagyunk kíváncsiak, hogy a kiindulóponthoz (tehát a grafikonon még nem jelölt 1999-hez) képest mennyit változott a tankönyvek ára évről évre, akkor a bázisviszonyszámmal kell dolgoznunk. Ebben az estben  egyszerűen össze kell szorozni az indexeket - kezdve a legelső értékkel (ami 1999 esetében 100%, hiszen az a viszonyítási alap), majd folytatva a következő évekével (arra vigyázni kell, hogy a szorzás előtt minden értéket százzal osztva vegyünk sorra!). Tehát 100*1,026*10,76*(...)*0,997*0,956 ~ 1,8.

Így jön ki tehát, hogy 1999 óta a tankönyvek 1,8-szorosukra, a taneszközök pedig 1,6-szorosra drágultak.

Pelenkaderbi: cuki babák kúsznak a célba

etelka 2015. augusztus 24., hétfő 13:39

A Mashable révén csodás fotókat találtunk egy csomó kisbabáról, akik pelenkában versenyeznek egymással. Elég perverzen hangzik, de 1946 és 1955 között az amerikai sportesemények jelentős kísérőrendezvénye volt a verseny, amit a New Jersey-i Palisade Parkban rendeztek meg, és az egész országból érkeztek a babák. Néhányak köztük igazi szupersztárok lettek, mint Palaside Pete, Fánk Dan, Rosszút Willie vagy Pin-Up Lányka, de sajnos ahogy elhagyták a pelenkájukat, eltűntek a köztudatból. Mindenesetre a Leglassabb két perc a sporttörténetben néven is ismert verseny indulói manapság nagymamák és nagypapák, mi viszont még mindig meghatottan nézzük a cuki kis babákat. És nem hiszi el, de még mindig vannak pelenkás derbik, itt a bizonyíték!

Ezért felesleges szülinapi buli az egyévesnek

mzd 2015. augusztus 23., vasárnap 09:00

Az elsőszülött gyermeknél az egyik legemlékezetesebb mérföldkő az első születésnap. Ilyenkor sokan elgondolkodnak azon, vajon rendezzenek-e születésnapi partit – és ha igen, akkor mekkorát. A ScaryMommy bloggere viszont a szokásos jaj-de-vicces-laza-anyuka stílusban elmondja, miért ne tegyük mindezt – az, hogy úgysem emlékszik rá a gyerek pedig csak a legkevesebb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kúsztunk, másztunk, kötélpályán csúsztunk, és élveztük

Becca 2015. augusztus 22., szombat 19:28

Nem csak gyerekeknek ultramenő kalandparkba menni, de felnőtteknek is klassz élmény, és nem csak azért, mert minimum egy órára leköti magát a gyerek, és végre lehet egy kicsit lazítani, de az igazán jól összerakott pályát még a felnőttek is simán élvezik. 

Nemrég nyitott meg Budapest egyik új kalandparkja, a Zip City, így hát elmentünk feltérképezni, hogy melyik korosztály lehet a célcsoport. Egy 12 éves kiskamasszal, és Istivel, a fotóssal vágtunk neki az élményeknek. Mivel előre gondolkodtunk, még a déli napsütés előtt érkeztünk meg a helyre - ami nem jött rosszul, ugyanis a konténerekben rekkenő hőség van. Na, de ne szaladjunk ennyire előre.

Amikor a bejáratnál megálltunk, mindenkinek ez volt ez első kérdése: „Ez ilyen kicsi?!”. Miután viszont bent is körbenéztünk, megállapítottuk, hogy ez mégsem egy 10 perces menet lesz, magunkra csatoltuk a bukót és a fejlámpát, majd megkezdődött a túra. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit tegyek, ha válogatós a gyerek?

S-W. Zsó 2015. augusztus 22., szombat 12:33

Majd kinövi! - legyint sok szülő, ha a kisgyerek nem hajlandó megenni a spenótot, a tojást vagy a paradicsomot, míg mások túl nagy feneket kerítenek a visszautasításnak, ezért az etetés sokszor igazi küzdelem a család számára. Egy új kutatás szerint ráadásul a gyerekkori szelektív evés hajlamosító tényezője lehet a később kialakuló szorongásnak, a depressziónak, vagy az ADHD-nek. Utánajártunk, valóban van-e okuk félni a szülőknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülőnek lenni ellentmondásos érzés

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. augusztus 21., péntek 12:37

Nem lehet eleget beszélni róla, hogy szülőnek lenni nem olyan, mint ahogy a pelenkareklámok mutatják, ahol anyuka üdvözült mosollyal törölgeti egy derűsen gőgicsélő babája tiszta popsiját. És alaptalan várakozást kelthetnek azok a mondatok is, mikor szuperlatívuszokban beszélünk az anyaságról, mint szent küldetésről, a nőiség kiteljesedéséről. Ezek a mondatok lehetnek akár igazak is, sőt, a pelenkareklám sugallta kép is igaz abból a szempontból, hogy vannak olyan tökéletes pillanatok is.

De valamiért még mindig keveset beszélünk a szülőségről, mint tanulási folyamatról. Folyamatról, ami sokszor küzdelmes, olykor nem is érti az ember, másoknak ez hogyhogy megy, miközben ő folyton kudarcot vall, néha talán még az is eszébe jut, jó ötlet volt-e a gyerekvállalás, és mindenképp vegyes érzelmekkel jár: a szeretet és öröm mellett fáradtsággal, olykor haraggal, és csalódottsággal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milyen zenét szeret a kölyök? Megmondjuk, miben jó.

Puskás Pálma 2015. augusztus 20., csütörtök 16:15

A kamaszok hajlamosak felnőtt fejjel már érthetetlen jelentőséget tulajdonítani a zenei ízlésnek, ez a másik megismerésének fontos mérföldköve, szinte minden eslő találkozásnál hamar elhangzik az „és te milyen zenét szeretsz?” Később rájövünk, nem biztos, hogy a zenei ízlés a legfontosabb, hanem inkább az, hogy a másik milyen ember, ez pedig nincs összefüggésben azzal, hogy punkzenét vagy dubstepet hallgat-e. De vajon tényleg nincs?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezektől a tulajdonságoktól lesz sikeres felnőtt a gyerekéből

Primilla 2015. augusztus 20., csütörtök 13:47

Ha azt szeretné, hogy a gyereke sikeres emberré váljon, hagyjon fel az önbizalom-építéssel, felejtse el a magántanárokat, helyette tanítsa meg őt megosztozni a dolgain, együttműködni, és kedvesnek lenni másokkal.

A Yahoo Parenting cikke szerint több mint 20 éven át tartó kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akik olyan óvodából kerültek ki, amelyben ezeket a társas készségeket fontosnak tartották, 25 éves korukra nagyobb valószínűséggel szereztek diplomát, ritkábban gyűlt meg a bajuk a törvénnyel, jobb eséllyel találtak maguknak rendes állást, és ritkábban voltak alkohol és drog problémáik.

„Meglepő volt látni, hogy a gyermekkorban mutatott osztozni tudás, együttműködés és kedvesség képessége szinte csalhatatlanul előre jelezte a felnőttkori sikerességet” – mondta a Yahoo Parenting-nek a kutatást vezető Damon Jones, a Pennsylvania Állami Egyetem tudósa.

A kutatás során Damon és csapata azt vizsgálta, hogy a társas és érzelmi készségek hosszú távon hogyan hatnak a gyermekek életére. A kutatásban részt vevő 753 gyermek a ’90-es évek elején óvodába járt, a pedagógusok pedig egy ötös skálán osztályozták, hogy mennyire tudják megosztani a dolgaikat, a segítőkészségüket, és, hogy mennyire képesek odafigyelni a többi gyerekre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Önbarnítózás után szoptatott, posztolta

mzd 2015. augusztus 19., szerda 16:31

A Leeds-ben élő Gemma Colley-ről valószínűleg soha nem született volna egyetlen hír sem, ha nem posztol egy olyan fotót Facebookra, amelyen gyermekének narancsszínű feje van – mégpedig azért, mert ő önbarnítózás után szoptatta meg. A nő most Nobody's Perfect (azaz Senki sem tökéletes) címmel posztolt egy bejegyzést a blogján, amelyben leírja, milyen támadásokat kapott – olvasható a DailyMailen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennek a sebnek köszönhetem, hogy van egy gyerekem

Edicsek 2015. augusztus 18., kedd 15:24

Nagy port kavart Helen Aller babafotója, amin nemcsak anya és gyermeke látszik idilli pózban, hanem a császármetszés helye is. Többen kiálltak az anonimitásának megőrzését kérő édesanya mellett, sokan viszont bírálták, és a Facebookról is el akarták távolítani a fotót. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket az antidepresszánsokat ne szedje terhesen

Puskás Pálma 2015. augusztus 17., hétfő 15:25

A depresszió és a pánikbetegség ugyan néha enyhül a terhesség alatt, de az is előfordul, hogy változatlanul fennáll vagy súlyosbodik. A fentiek kezelésére szedett gyógyszerek közül viszont némelyik káros lehet a magzatra. Egy új, nagy elemszámú összefoglaló kutatásból most megtudhatjuk, melyik antidepresszánst szedhetjük terhesség alatt, és melyiket érdemes inkább kerülni.

Összesen csaknem 28 ezer nőt vizsgáltak annak a tanulmánynak a keretében, amelynek során a szerotonin visszavétel gátló (SSRI) típusú antidepresszánsok magzatkárosító hatását mérték fel. Az SSRI szerek a leggyakrabban alkalmazott antidepresszívumok, de nem csak a depresszióra, hanem egyes szorongásos kórképekre is jó hatással vannak. Így pánikbetegségben, szociális fóbiában, kényszerbetegségben, poszttraumás stressz zavarban és bulimiában is gyakran felírják őket.

A tanulmány eredményei szerint az SSRI-k között vannak olyanok, amelyek nem károsítják a magzat fejlődését, és vannak, amik igen – azaz nem mindegy, hogy ha már gyógyszer szedésére kényszerülünk, akkor a babatervezés vagy a várandósság ideje alatt melyik hatóanyagot vesszük be.

A citalopram, az escitalopram és a sertralin tartalmú szerek esetében nem derült ki magzatkárosító hatás, de a fluoxetin és a paroxetin tartalmúakkal már jobban kel vigyázni. A fluoxetin ugyanis növeli a szívfejlődési rendellenességek és a craniosynostosis nevű koponyacsont fejlődési zavar kockázatát a magzatban. A paroxetin szívfejlődési rendellenességeket és idegfejlődési zavart okozhat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: Felismeri a lánya kedvenc sorozatszereplőit?

Divany.hu 2015. augusztus 16., vasárnap 17:26

Tizenkét éves lányom sorozatmániájának köszönhetően én már kívülről fújom a Disney csatorna régi és aktuális karaktereinek nevét, amivel sokra nem megyek az életben, de legalább tudom, kiről és miről beszél a gyerek, amikor Violettát meg Hannah Montanát emlegeti. Összeszedtem az általam is ismert, közkedvelt szereplőket, és kíváncsian várom, tíz fotó alapján olvasóink mennyit tudnak név szerint beazonosítani. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekszobák, ahol "rend" van

Dívány 2015. augusztus 15., szombat 16:48

A Huffington Post oldalán láttuk meg azt az olvasói fotókból összeállított cikket, amelyben gyerekszobákat mutatnak meg, méghozzá olyan szobát, amelyben a tulajdonos szerint rend van.

A tizenévesem szobája. Ilyen rend nem volt benne amióta...., asszem még soha - írta a HuffPo olvasója a kép mellé.
A tizenévesem szobája. Ilyen rend nem volt benne amióta...., asszem még soha - írta a HuffPo olvasója a kép mellé.

Ha a többi HuffPo fotóra is kiváncsiak, kattintsanak a linkre feljebb. De persze nem kell az óceán túlsó felére utazni ahhoz, hogy ilyet lásson az ember, mi is rögtön fotóztunk kettőt a saját házunk táján, és arra bíztatjuk önöket is, ha éppen "rend" van a gyereknél, lőjenek egy képet róla, és küldjék el nekünk, hátha nálunk is összejön egy jó kis válogatás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerek a kemón, a szülő meg legyen vidám!

Varga Betti 2015. augusztus 14., péntek 19:59

Kemoterápia, sugárkezelés, megváltozott külső, barátságtalan kórterem – felnőttként is komoly lelki sérülésekkel jár megélni a daganatos betegségeket, kezeléseket. A nemrég megjelent S.O.S Daganat! című könyv orvosokat, szakértőket, érintetteket szólaltat meg a témában. De mit élnek meg a rákbeteg gyerekek és szüleik?

Az ő nézőpontjukkal Hódi Ágnes pszichológus, gyermek- és felnőtt pszichoanalitikus fejezete foglalkozik. A megjelenés apropóján Hódi Ágnessel beszélgettünk arról, milyen lelki folyamatokat idézhet elő a gyerekekben a kórházi közeg, és hogyan könnyítheti, segítheti a gyógyulást az a szülő, aki közben maga is a poklok poklát járja meg.

Interjúkötet, közösségi tapasztalatok

Az S. O. S. Daganat! című interjúkötet „szerzői” maguk az érintettek, vagyis a betegek és a velük kapcsolatba kerülő orvosok, pszichológusok, dietetikusok, lelkészek és betegjogászok, akik mind arra reflektálnak, amit a betegek mesélnek magukról, a betegségükről, a kezelések és a gyógyulás buktatóiról, megváltozott életükről és énképükről. A párbeszédjelleget a könyv tördelése is hangsúlyozza: a betegélmények és a rájuk vonatkozó szakértői reflexiók egymással szemközti oldalakon kaptak helyet. A könyv nyomán szerveződő, közösségi oldalon az olvasók, kommentelők személyes történeteket osztanak meg gyógyulásukról. (S. O. S. Daganat!, Oriold és Társai, 2014, 312 oldal, 3800 Ft)
Távolról sincs vége, olvasson még »

Aszfaltra rajzolni mégis oké, de azért legyen inkább papír

Dívány 2015. augusztus 14., péntek 15:26

Tegnap az RTL Klub híradójának riportja alapján végigsöpört a sajtóban a hír: köztisztasági szabálysértést követ el, aki krétával rajzol az aszfaltra. (Mi is megírtuk, nyilván.) A riportban az önkénteseket segítő Migration Aid munkatársai nyilatkozták, hogy a Budapesti Rendészeti Igazgatóság ezzel indokolta a kérését, miszerint a menekült gyerekek ne rajzoljanak az aszfaltra. A Fővárosi Önkormányzat közleményéből most kiderül, ez a sztori korántsem így néz ki

Fotó: Migration Aid
Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyre többen készülnek online az iskolakezdésre

Edicsek 2015. augusztus 14., péntek 10:47

Papírboltba járni iskolakezdés előtt legalább annyira macerás, mint a karácsony előtti nagybevásárlás, ezért egyre többen intézik ezt is online, vagyis otthon, nyugiban a gép elől, ahol a felmérések szerint a legtöbb ember iskolatáskát, színes ceruzát és persze füzeteket vásárol. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Krétával aszfaltra rajzoló gyerek: szabálysértő

Dívány 2015. augusztus 13., csütörtök 14:43

Szokott a gyereke krétával rajzolni az aszfaltra? Mondjuk ugróiskolát? Hát, ne hagyja!. Az ugyanis köztisztasági szabálysértés. Legalábbis az  RTL Klub híradója szerint a Budapesti Rendészeti Igazgatóság ezzel indokolja, hogy a menekült gyerekek miért nem rajzolhatnak krétával a földre. A menekülteket segítő Migration Aid munkatársai szerint egyébként a menekült gyerekek rajzain gyakran kerül elő témaként a háború, így a rajzolásnak náluk a játékon és az alkotáson túl a traumafeldolgozásban is komoly szerepe is van. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lehet nem lekeverni azt a pofont a gyereknek

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. augusztus 12., szerda 19:36

Szerencsére nem robotok, hanem hús-vér emberek nevelik a gyerekeket, ez azonban bizonyos nehézségekkel jár. Anyának és apának is vannak érzelmei, így aztán hiába tudja ésszel, hogy a gyermeki erőszakosságra, agresszióra nem kellene hasonlóképp válaszolnia, az a helyzet, hogy ilyenkor benne is felmegy a pumpa, dühösnek, megbántottnak és tehetetlennek érzi magát, és nincs kedve kedvesen, türelmesen szólni a csemetéhez, és bölcs határozottsággal közölni, hogy amit tett, az helytelen.

Az még nem is lenne probléma, hogy látszik a szülőn, hogy haragszik. Nem baj, ha tudja a gyermek, mit vált ki másokból, és az is jó, ha a szülő élő, valós figura kellemes és kellemetlen érzelmekkel, nem pedig egy állandóan mosolygó báb. A baj ott kezdődik, ha a szülő le akarja vezetni a feszültségét a gyereken.

Az „erőszak erőszakot szül” mondás nagyon igaz mindkét irányban: a gyermek balhézása dühbe hozza a szülőt, a szülői erőszakos válasz fokozza a gyerek haragját. Végül mindenki üvölt, vagy anya, apa, akinek mégiscsak több eszköz van a kezében, bevet valamilyen hatásos büntetést, aminek eredményeképp a gyerek már nem kiabál, hanem sír, a szülő pedig egyszerre dühös és bűntudatos, mert sajnálja a gyereket, és ahogy csökken a haragja – hiszen levezette a gyereken - és oszlik a köd, ráeszmél, hogy az ő dolga lett volna kezelni a helyzetet, és ezt elszúrta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Haverjaival menne a gyerek strandra? Felejtse el!

marilla 2015. augusztus 12., szerda 10:55

Miközben a strandokat járva folyamatosan rácsodálkozom, hogy 12-14 éves gyerekek felügyelet nélkül tartózkodnak nemcsak a vízben, hanem a fürdő egész területén, sorra olvason a híreket arról, hogy pont ebből a korosztályból kerül ki a legtöbb fulladásos baleset. Oké, sajnos egyre több szülő nem tudja megoldani a gyereke nyári felügyeletét sem, hiszen míg nagyobb városokban van kijelölt, ingyenes napközis iskolatábor, addig vidéken erre legtöbbször nincsen lehetőség.

A kölyök tehát vagy egész nap a Minecraft előtt kockul, vagy sors- és kortársaival a szülők tudta nélkül elszökik közeli tóhoz. Más épeszű magyarázat ugyanis nincsen arra, hogyan kerülnek kiskorúak felnőtt felügyelete nélkül a vízbe. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A leukémia kockázatát is csökkenti az egyik kötelező védőoltás

Puskás Pálma 2015. augusztus 11., kedd 19:45

A védőoltások tagadhatatlan előnye, hogy megelőznek egyes fertőző betegségeket. Ugyanakkor vannak oltások, amelyek még ezen felül is rendelkeznek előnyös "mellékhatásokkal": egy új kutatás szerint a HiB védőoltás csökkenti egyes leukémiafajták kockázatát, és a kutatók már azt is tudják, miért. A rangos Nature Immunology szaklapban jelent meg egy friss tanulmány, amely a szóban forgó fertőzés, a védőoltás és a leukémia kapcsolatát vizsgálta részben állatkísérletes modellek felhasználásával.

Agyhártyagyulladás, nem influenza

A HiB rövidítés a Haemophilus influenzae B nevű baktériumra utal, amelynek valójában a világon semmi köze az influenzához, csak a nevük hasonló. Az influenzát vírus okozza, a HiB pedig egy baktérium, amely különféle betegségekért lehet felelős. A névegyezés egyébként onnan ered, hogy az 1918-20-as influenzajárvány ("spanyol nátha") idején rendszeresen kimutatták a betegekből, és azt hittek, ez a baktérium okozza a betegséget.

A HiB elsősorban agyhártyagyulladást, hörghurutot és tüdőgyulladást okoz, jellemzően a 3 év alatti korosztályban. A HiB fertőzéseknek körülbelül felében alakul ki az agyhártyagyulladás, amely 2-5 százalékban halálos, de a gyógyult esetekben s visszamaradhatnak idegrendszeri tünetek. A fertőzések körülbelül egyötöde jár gennyes tüdőgyulladással, szintén egyötöde pedig gennyes gégefedő-gyulladással, amely utóbbi nyelésképtelenséghez vezethet. Szövődményként szívbelhártya-gyulladás, mellhártyagyulladás, ízületi gyulladás fordulhat még elő. Ezek életet veszélyeztető, súlyos betegségek. A HiB cseppfertőzéssel terjed.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért jó, ha lázad a tizenéves?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. augusztus 11., kedd 13:32

Azok a szülők, akiknek lázad a tinijük, azt kívánják, bárcsak ne tenné, vagy egy kicsit kevésbé, vagy legalábbis ne így. Inkább szelíden, észrevétlenül. Na persze, az már nem is lázadás, hiszen ahhoz hozzátartozik a konfliktus vállalása, és annak megharcolása, hogy most már a kamasz is bele akar szólni a szabályok alakításába.

Ide tartozik annak a megtapasztalása is, hogy „akarhatok mást, mint a szüleim, és el tudom érni, hogy figyelembe vegyék”. Azaz súrlódásokkal, sőt: csattanásokkal jár, de nem azért, mert a szülők olyan gonoszak, hogy sosem veszik figyelembe a gyerek akaratát, hanem épp azért, mert meg kell tapasztalnia a gyereknek, mi van, ha olyasmiért harcol, ami ellenállásba ütközik.

Nem csoda, hogy a legtöbb szülő nem vágyik erre a csatározásra, és azt kívánja, bárcsak valahogy simábban mehetne ez az egész.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés