SZÜLŐSÉG

Ne ossza ki a szerepeket a testvérek között!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. augusztus 8., szombat 09:13

A testvérkapcsolatban mindig van valami rivalizálás. Ez nem jelenti, hogy rossz lenne a viszony: ettől még szerethetik egymást, összefoghatnak gyerekként, és lehetnek igazi támaszai egymásnak felnőttként. Azonban, ahhoz, hogy el tudjuk helyezni magunkat: elég jók vagyunk-e, összehasonlítjuk magunkat másokkal, és testvérek között pedig sokkal erőteljesebben adódik az összehasonlítás kényszere, hiszen a „döntőbírák”, azaz a szülők azonosak. A tét is nagyobb: a szülői figyelem, odafordulás nélkülözhetetlen az önbizalomhoz, ezért is érezhetik a testvérek, élet-halál kérdés, hogy ne maradjanak alul a másikhoz képest.

A versengést megakadályozni nem lehet, de lehet jól kezelni. Először is, ne szítsuk szándékosan! Ne hecceljük a gyerekeket azzal, hogy „lássuk, ki dobja messzebbre a követ a tóba!” vagy „ki végez először a főzelékkel?”, azaz ne forszírozzuk az összehasonítást, ne versenyeztessük őket! Bárhol elhangozhat egy-két ilyen mondat, ha a szülő valóban csak játéknak szánja, és nem ez határozza meg a mindennapokat. De ne próbáljuk úgy motiválni a gyerekeket, hogy egymás legyőzésére buzdítjuk őket!

A versengés az élet része, de ennek jó esetben nem a család a legfőbb terepe, ott inkább abban segíthet a szülő, hogy kezelhetővé teszi a testvérek között meglévő rivalizálást, és érzékelteti, hogy a szülői szeretethez nem kell felülmúlni a másikat. Azzal adhatja a legtöbbet, hogy teljesítménytől (különösen az egymáshoz viszonyított, relatív teljesítménytől) függetlenül, a maga egyediségében fogadja el és értékeli a gyereket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Viccesen inti türelemre a gyereket a Google Maps

mzd 2015. augusztus 7., péntek 19:24

Nemrég frissült a Google térképalkalmazása, a Maps, a legújabb verzióba pedig egy humoros funkció is került – olvasható a DailyMegabyte oldalán. Kisgyerekes szülőként (vagy ha máshonnan nem, a Shrekből) biztos ismerős a kétpercenként ismételt kérdés: „Ott vagyunk már?!". Erre ad vicces választ a GoogleMaps: ha a diktálás funkcióval legalább négyszer feltesszük ezt a kérdést, akkor a három nem után jön a „Ha még egyszer megkérdezed, nem állunk meg fagyiért" válasz. A demonstráció itt lent megtekinthető:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jé, az iskola is nevelhet boldog gyerekeket

Primilla 2015. augusztus 7., péntek 13:30

Ha a világon bármelyik szülőt megkérdeznénk, hogy mire vágyik a legjobban, a legtöbben valószínűleg azt válaszolnák, hogy legyen boldog a gyerekük. Egyszerű kívánság, csak sajnos Magyarországon nagyon kevés esély van rá, hogy be is váljon. Elegánsan ugrunk egyet, és nem tesszük fel a kérdést, hogy mi is a boldogság, helyettünk ezt már megtették a profik, akik évente kiadják a World Happiness Report-ot (Világ Boldogság Jelentést).

Ebben olyan alapvető szempontok alapján pontozzák az országokat, mint a GDP, de figyelembe veszik például a lakosság egészségi állapotát, vagy, hogy mennyire gondolja valaki korruptnak a környezetét, végez-e karitatív tevékenységet, és azt is, hogy mennyire érzi úgy, ura a saját életének, tudja-e azt irányítani. Meg persze a jókedvben és bánatban eltöltött időt is, ami elég világos mutató.

Ez alapján Magyarország igen búvalbélelt helynek számít, sőt, 2012 óta még egy kicsit romlott is a helyzet. A jelentés 158 országot vizsgál, közülük Magyarország a 104. helyen áll, de legalább jó a társaság: közvetlenül előttünk Görögország és Libanon, mögöttünk pedig Honduras és Tadzsikisztán áll. 

A boldogság azonban tanulható. Civilek tavaly elindították az úgynevezett Boldogságprogramot, amelyben kutatók eredményeit felhasználva olyan feladatokat dolgoztak ki, melyek abban segítenek, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. A programnak van gyerekverziója is, amelyet óvodákban, és iskolák alsó és felső tagozataiban egyaránt jól lehet hasznosítani. Ehhez lehet csatlakozni egy rövid regisztrációval.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szekálják a gyereket? Vigye sportolni!

Puskás Pálma 2015. augusztus 7., péntek 08:34

A kölyökkori kortárs zaklatást egyre komolyabban kell venni: nem intézhetjük el annyival, hogy ugyan, ne figyelj oda rá. Ha a kölyköt a kortársai kiközösítik, gúnyolják, megverik, elveszik a tízóraiját vagy éppen online bántják, annak számos következménye van a gyerekkori depressziótól és kamaszkori öngyilkossági kockázaton át a felnőttkori hangulatzavarokig.

Jó hír ugyanakkor, hogy egy friss kutatás olyan életmódbeli tényezőt azonosított, amely meglepő hatékonysággal „gyógyítja” a zaklatás okozta lelki sebeket. Úgy tűnik, a rendszeres sport kiváló ellenszere a zaklatás okozta depressziónak és öngyilkossági gondolatoknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Allergia ellen mosogasson kézzel

Puskás Pálma 2015. augusztus 6., csütörtök 18:33

A gyermekkori étel – és légúti allergiák okainak hátterében már egész sok mindent kiderítettek a kutatók, így például tudjuk, hogy az anyatejes táplálásnak, de a lakásban tartott szőrös állatoknak is van szerepe a megelőzésben. Egy nemrégiben megjelent svéd tanulmány újabb összefüggést fedezett fel, eredményeik pedig sajnos rossz hírt jelentenek a modern anyák, az emancipált apák és a mosogatógép-gyártók számára: kézzel kell mosogatni. És piacra járni. Savanyú káposztáért.

A mosogatógéppel összehasonlítva a kézi mosogatás védőfaktort jelentett a gyermekkori allergiákkal szemben, azaz gyakrabban lettek allergiásak azok a gyerekek, akiknek családjában mosogatógép volt. Emellett a tanulmány egyéb életmódbeli tényezőket is azonosított: kiderült, hogy a termelőktől vásárolt élelmiszer és a sok savanyított és fermentált étel is véd az allergia ellen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Télen terhesnek lenni = fodrász után kalapot venni

mzd 2015. augusztus 5., szerda 18:21

A terhesség és az anyaság nem mindig könnyű, és ilyenkor sokkal nehezebb valamit viccesnek találni. Pedig a legtöbbször maga a humor a titka annak, hogy a nők könnyebben vegyék a kilenchónapos időszakot. Hasonlóan gondolkodik a frappánsan Mommie Poppins névre hallgató Facebook oldal is, ahol a kisgyerekes anyukák szinte mindegyik fotón magukra ismerhetnek.

A galériánkba összegyűjtöttünk pár képet, amit le is fordítottunk magyarra – ha még többre kíváncsi, a fenti linken megnézheti az albumot!

Koldusgyerek volt, most koldusgyerekeket tanít

Steiner Kristóf 2015. augusztus 5., szerda 09:11

Varanasi zsúfolt, színes, szagos izgalmas utcáin tekeregve rengeteg nehéz sorssal találkozik az ember. Sokszor gondot okoz az Indiába utazó nyugati turisták számára hogyan kezeljék a lépten-nyomon felbukkanó koldusok, mélyszegénységben élő utcagyerekek igencsak rámenős közeledését. Magam is jártam arrafelé - egyszerre van jelen a hatalmas nyomor és a végtelen békesség, az emberek arcán pedig egyfajta megmagyarázhatatlan bennső szépség ragyog. Ez a történet szép példa arra, hogyan tud az ember igazán segíteni, mert hogy a kézbe nyomott rúpia nem feltétlenül jó megoldás. 

Sokan, akik jobban belelátnak a háttérben húzódó problémákba, azt mondják, ha pénzt adunk a gyerekeknek azzal csak visszaigazolást kapnak, hogy többet nem is kell tenniük. Egy indiai férfi és egy odacsöppent cseh asszony azonban úgy határozott: megpróbálnak tartós és valós segítséget nyújtani Benáresz legifjabb generációjának.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az üres fészeknek is vannak előnyei

Primilla 2015. augusztus 4., kedd 19:27

Pár napja kiderült, hogy a gyereket felvették-e a főiskolára/egyetemre. Ha igen, akkor jobb, ha megbarátkozik a gondolattal: egy új korszak kezdődik a család életében, a gyerek el fog költözni otthonról, a szülők meg ottmaradnak. Sokan ezt „üres fészek szindrómaként” élik meg, ami egyébként nem egy betegség, hanem állítólag egy csodálatos dolog kezdete, ami számos érzelmet képes előhívni: bánatot, magányt, vagy a gyerekmentes élet fölötti ujjongást.

Vagyis egyaránt jó és rossz érzés ez. A Yahoo Parenting összeszedett négy okot, amiért remek, és hatot, amiért szomorú, hogy a gyerek belép a felsőoktatásba, és az otthontól távol folytatja az életét.

Bizonyos kutatások szerint a szülők egy része úgy éli meg ezt az időszakot, mint kíméletlen figyelmeztetést a saját halandóságára, megöregedésére, mivel az ő életük is visszavonhatatlanul megváltozik. Habár az elcsendesedett családi otthon kiváló lehetőség lenne, hogy a szülők új életet leheljenek a házasságukba, és végre úgy lehessenek együtt, hogy nem a gyerekek szempontjai állnak az első helyen, a párok nagy része többnyire elbizonytalanodik a közös jövőt illetően. Egyszerre féltik a házasságukat és az önállóságukat, és újra meg kell találni az egyensúlyt az intimitás és a magánélet frontján. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tippek, hogy ne szedjen össze hüvelyfertőzést a gyerek

Becca 2015. augusztus 4., kedd 12:30

Az intim higiénia már gyermekkorban is nagyon fontos. Ezt mindenki könnyen belátja, akinek a lánya szedett már össze valamiféle fertőzést homokozóban, strandon, tó- vagy tengerparton. Éppen ezért nem árt minél korábban belenevelni a gyerekbe, hogy nyilvános helyen ne üljön rá a vécédeszkára, mindig mosson kezet étkezés előtt, és, hogy a strand után nagyon is egészséges lezuhanyozni. És a legfontosabb: hogy nem ülünk bele pucér fenékkel a homokba!

Az egészségmegőrzés egyik fontos eleme a megfelelő személyes higiénia, ami az intim területek tisztán tartását is magába foglalja. Sok szülő azonban még mindig tabuként kezeli a témát, pedig megfelelő kommunikációval számos probléma megelőzhető lenne.

A kellemetlen tünetekkel járó fertőzések akár gyerekkorban is megjelenhetnek, a nyári időszakban pedig még nagyobb eséllyel támadnak a kórokozók. Aki rohangászott már horvát/olasz kisvárosban vasárnap is nyitva tartó gyógyszertárt keresve, és magyarázta kézzel lábbal a patikusnak, hogy kisgyereknek kéne kenőcs oda, az tudja, miről beszélünk.

Fontos, hogy a gyerekek már egészen kicsi korban megtanulják az intim területek tisztán tartásának technikáit is, mert a külső kórokozók mellett a másik jellemző fertőzésforrás éppen a nem megfelelő törlés a vécézés után.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvadult a kamasz? Ne essen pánikba!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. augusztus 3., hétfő 19:50

Bármilyen életkorú is a csemete, felmerülhet problémaként, hogy a szülő megijed: segítség, elvadult a gyerekem! A szülő, aki érzékeny erre, már a babánál is így értelmezi a csecsemő vehemens mozdulatait, harapását, erős kézszorítását.

A kisgyerekkorba lépve is nagy a különbség a nyugis, Ranschburg Jenő kifejezésével élve „használat előtt felrázandó” és az élénkebb, dominánsabb, akár erőszakosabb gyerekek között. A kamaszkor felé közeledve a legtöbb családban témává válik a gyermek vadságának kérdése, mert erőszakos eszközöket is használ, hogy kivívja autonómiáját.

A kamasz szabadságharcos, hiszen el kell érnie, hogy megváltozzanak bizonyos szabályok, hogy még inkább partnerként tekintsenek rá, hogy nagyobb teret kapjon. Akkor is le kell játszani ezeket a meccseket, ha a szülők egyébként nagyon is nyitottak a változásra, mert nem biztos, hogy ők éppen azt értik a „felnőttként kezelés” alatt, mint a gyerek.

Tehát súrlódási felület mindig van, és jó is, ha van, mert ez azt jelenti, a gyereket foglalkoztatja, mi az ő saját akarata, meg is fogalmazza azt, hajlandó küzdeni is az elfogadtatásáért. Ha ez elmarad, később, felnőttként, sokkal nehézkesebben kell majd pótolni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nincs elég BCG oltás, átütemezik

Primilla 2015. augusztus 3., hétfő 11:26

Nem rég jelentette be az ÁNTSZ, hogy globális fennakadások vannak a tuberkulózis elleni úgynevezett BCG védőoltás gyártásában. Az oltóanyagból 2015-ben egyáltalán nem érkezett Magyarországra, a tartalékok pedig kifogyóban vannak, ezért most át kell ütemezni az újszülöttek oltását. Ezt a védőoltást egyébként normál esetben az életük első hat hetében kapják meg a kisbabák, jellemzően még az újszülött osztályon.

Az átütemezés azt jelenti, hogy július végétől nem fogják beoltani az újszülötteket, hanem majd csak akkor kapják meg az oltást, amikor rendeződnek a szállítási problémák. Vagyis lesz megint vakcina. Az oltóanyag dán gyártója, a Statens Serum Institut szeptemberre látja ismét biztosítottnak az oltóanyag-szállítást. Ha ez igaz, akkor az körülbelül egy-két hónap csúszást jelent. A BCG oltás egyéves korig beadva jelent hatékony védelmet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem lesz állása a gyereknek, mert digitális analfabéta

Primilla 2015. augusztus 2., vasárnap 13:56

Nagy baj van az iskolákból kikerülő fiatalok és a diákok digitális jártasságával. Általános tapasztalat, és a vállalkozások is arról számolnak be, hogy sokszor azért nem tudnak egy-egy álláshelyet betölteni, mert hiányzik a jelentkezők informatikai tudása, anélkül pedig nem megy ma már, informatikai szakemberből pedig kimondottan hiány van. A helyzet már ott tart, hogy ez visszafogja az ország gazdasági fejlődését, és rontja a foglalkoztatást is. Szakemberek tehát eljutottak oda, hogy valamit tenni kell, és ezt az iskolában kell elkezdeni.

Informatikai, Távközlési, Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) a helyzetfelmérést követően egy hatpontos cselekvési tervet dolgozott ki, amelyet 2018-ig meg kellene valósítani ahhoz, hogy Magyarország valamilyen szinten lépést tudjon tartani a világgal.

Az USA TOP 25 legkeresettebb és legjobban fizetett állásai között egyetlen egy sincs, amely ne igényelne valamilyen szintű informatikai tudást. És most itt nem a nyilvánvalókra, például a szoftverfejlesztőkre kell gondolni, de egy orvos, jogás, sőt autószerelő sincs meg ma már digitális írástudás nélkül. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak egy prospektust kér, elárasztották az ajándékok

Becca 2015. augusztus 1., szombat 12:04

Olvasni jó, viszont egyre kevesebb gyereket látni könyvvel a kezében, helyette sokkal inkább nyomkodják tabletüket, telefonjukat, vagy jobb esetben egy e-book olvasóval kötik le magukat - legalábbis akik olyan szerencsések, hogy ezt megtehetik. Sokan közülük bele sem gondolnak abba, hogy léteznek olyan társaik is, akiknek nemhogy ilyen kütyükre, de még könyvre sem telik. 

Van egy dán házaspár ismerősöm, elég tehetősek, a nő és a férfi is orvos. Van két kisfiuk, és minden évben az anya a gyerekekkel együtt összeszedi a már nem használatos játékokat, ruhákat és elviszik őket rászorulóknak. Azt mondja, szeretné ha a fiai látnák, hogy nem mindenki él úgy, ahogyan ők, és így nem csak jobban tudják értékelni amijük van, de mindig segíteni fognak azokon, akiknek szükségük van rá. Egyébként a gyerekek örömmel szedegetik össze a cuccokat, és még soha nem hallottam őket hisztizni semmiért.

Na, de visszatérve a könyvekhez, van egy 12 éves amerikai kissrác, Mathew Flores, akinek sajnos nem adatott meg az a fantasztikus dolog, hogy saját könyvei legyenek, pedig imád olvasni. A családja nagyon szegény, így nem tudják megengedni maguknak, hogy könyvre költsék a pénzüket, és nem, hogy autózásra nem futja, de a könyvtárig szóló buszutazást sem tudják kifizetni.

Ezért leleményesen azt találta ki a gyerek, hogy a postaládába dobott reklámanyagokat fogja olvasgatni unalmas óráin. Ideig-óráig ez jól is működött, de többre vágyott, így megkérte a postást aki a környékükön kézbesíti a leveleket, hogy ha lehetséges, adja neki az összes „levélszemetet”. 

A fura kérdésen eléggé meglepődött Ron Lynch, a postás, és megkérdezte, hogy ugyan miért van szüksége a gyereknek ezekre a levelekre. A kamasz elmesélte neki szívszorító sztoriját, ami annyira megérintette a levélkézbesítőt és azonnal posztolt is egyet a Facebookra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Super Mariós gyerekszobánál még nem láttunk menőbbet!

Becca 2015. július 31., péntek 11:22

Egy Észak-Karolinában élő, nagyon jó fej apuka úgy döntött, hogy születendő gyermeke szobájának dekorációját megspékeli egy kis Super Mario történettel. Aki tudja, hogy mi az a Nintendo, azt is tudja kicsoda Super Mario és lelkes haverja, Luigi - nos, a korábban videojáték-tesztelő Wes Swan gyereke születésétől fogva tisztában lesz vele.

Nyilván tengernyi időbe került a remekmű elkészítése, amit Swan úgy oldott meg, hogy ő van otthon a gyerekkel amíg felesége, Katherine dolgozik.

Most 4 éves lányuk sem érezheti magát elhanyagolva, ő a születése után szintén a Mario unverzumból kapott szobát, a dekoráció a Yoshi Island epizód alapján készült a saját, programozható, zenélő ágyfölötti pörgőforgóval.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Babakocsireklám miatt hisztiznek az anyák világszerte

Menő/Ciki

Becca 2015. július 31., péntek 08:39

Ismét hőzöng a „mamavilág”, de ezúttal nem azért – mert egy nyolc hónapos várandós, egyben bombatestű anyuka pózol a tükör előtt – hanem, mert volt pofája egy babakocsit gyártó cégnek egy tökéletes alakú nőt – Ymre Stiekema 23 éves holland modellt - szerepeltetni legújabb futó-babakocsijuk reklámjában.

Fotó: Bugaboo

Ráadásul a modell saját gyermekét tolja maga előtt a fotón, ja, és persze, hogy nem csak úgy tologatja, de éppen a napi futását bonyolítja babakocsistól. Ugyanis ezt a babakocsit olyan anyukáknak fejlesztették, akik szívesen futnak gyermekükkel. 

Az amszterdami felső-kategóriás babakocsi gyártó cég a Facebook-ra és az Instagramra posztolta a fotót, melyen a modell fekete-fehér bikiniben edz, amíg két éves kislánya láthatóan élvezi, hogy elkísérhette anyukáját a túrára. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
2787 szavazat 2249 szavazat

Tudományos kamaszprojekt: hol jár a macskám?

Becca 2015. július 30., csütörtök 11:56

A 13 éves, új-zélandi Evahn Martinsen egy iskolai feladat kapcsán kezdett érdekes kísérletbe. Az iskolai science fair (kb: tudományos vásár) közeledtével arra gondolt, megtudja, merre járnak a macskái éjszakánként. Arra is kíváncsi volt, a külső hőmérséklet és a csapadék befolyásolja-e, hogy elmennek-e otthonról, és ha igen, akkor milyen messzire.

Szerencsére a cicák nem szenvedtek a kísérlettől, csak egy nyakörvre szerelt GPS-t kellett elviselniük pár napig, hogy kiderüljön merre járnak az éjszaka sötétjében. Pontosabban Zephyr nevű macskája határozottan nem vett részt a kísérletben, Twinkle és Luca viszont igen.

A terv megvalósítása érdekében Martinsen először egy államigazgatási szervvel, a Department of Conservation-nel (kb: Új Zéland megőrzéséért felelős minisztérium) vette fel a kapcsolatot. Tőlük számos javaslatot kapott, többek között azt, hogy vegye fel a kapcsolatot a Lintek nevű céggel, akik talán tudnak segíteni neki macskákra szerelhető nyomkövetőkkel.

Az Új-Zélandi cég rábólintott a megkeresésre, is, akik felajánlották a GPS követőket és egy tabletet. A tabletre telepített térképen nyomon követhető, hogy merre járnak a cicák, és erről az adatok igény szerint 5 percenként, vagy 30 másodpercenként frissülnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most szerezzen adókártyáját a gyereknek, kell majd!

mzd 2015. július 29., szerda 16:43

2016. január 1-től csak olyan gyerek után vehető igénybe a családi adókedvezmény, akinek van adóazonosító jele – írja a Magyar Nemzet. Mivel még sokan nem tudnak a változásról, valószínűleg év végén rohamozzák meg a szülők az adóhatóságokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az e-cigi miatt lett újra menő a cigi a kamaszoknál

Edicsek 2015. július 29., szerda 12:07

Egy új felmérés szerint az e-cigarettát használó fiatalok 40 százaléka nem a hagyományos cigiről tért át az egyébként sokkal kevésbé károsító, de azért még bőven egészségtelennek számító elektromos cigarettára, hanem erre szokik rá. Ennél is sokkal rémisztőbb adat, hogy az e-cigarettát használó kiskorúak 91 százaléka szerint nincs ebben semmi rossz, sőt a korosztályban az e-cigi miatt újra menőnek számít a nikotinfogyasztás, legalábbis ebben a formában - kongatják a vészharangot amerikai kutatók. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kamasz, és a szülő új partnere

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. július 28., kedd 19:35

Mivel egyre több a válás, manapság sajnos az átlagos család mindennapjainak része a kérdés: ha elváltak a szülők, és valamelyikük új párkapcsolatra lép, hogyan, mikor mutassa be őket egymásnak a gyerekkel, gyerekekkel, és milyen hibákat kerüljön el annak érdekében, hogy jó viszony alakulhasson ki köztük.

Nem lehet egy kalap alá venni minden élethelyzetet: nem mindegy, milyen idős a gyerek, hogyan zajlott a válás, és a szülők között van-e feszültség, de ami a legnagyobb vízválasztó: mennyire komoly a kapcsolat az új partnerrel?

Egész másképp érdemes kezelni, ha az apa vagy anya kialakított egy laza kapcsolatot valakivel, nem a legszebb kifejezéssel: viszonya van, mint mikor komoly kapcsolat alakul ki, amiben összeköltözés, esetleg házasság is felmerül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezzel a gyereküléssel nem felejthető autóban a gyerek

mzd 2015. július 28., kedd 18:43

Pár hete – a sírásának köszönhetően – megmenekült egy autóban hagyott baba, viszont sajnos nem telik el úgy nyár, hogy ne hallanánk hasonló, de halálos kimenettel végződő történetről. Ezt elégelte most meg a Walmart: a cég úgy döntött, piacra dob egy olyan gyerekülést, ami jelez, ha a kicsit az autóban felejtik – olvasható a Yahoo oldalán.

Fotó: Walmart

Az ülés 150 dollárba (42 ezer forintba) kerül a cég honlapján, az érdekessége pedig az, hogy wifin keresztül jelez, ha az autót leállítják, de nem oldják ki utána a rajta található biztonsági övet. Ha ezt megteszik, akkor a minisziréna is kikapcsol.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így nem lesz rémálom a baráti családok nyaralása!

Puskás Pálma 2015. július 27., hétfő 22:00

Baráti társasággal együtt nyaralni általában vidám és hangulatos, legyen szó akár külföldről, akár egy-egy tóparti hétvégéről. A baráti körben egy idő után egyre több gyerek születik, és a baráti nyaralások idővel kis- és nagygyerekes családok közös nyaralásává változhatnak.

Ez nem biztos, hogy mindig zökkenőmentes: hat húszéves fiatal még viszonylag konfliktusmentesen tud eltölteni egy hetet a Balatonnál, de mindez házastársakkal és különböző korú gyermekekkel megspékelve húsz-huszonöt fős, korban a nulla és a negyvenéves kor között nagy szórást mutató társasággá változik. Ennek megfelelően még a legtoleránsabb körben is felmerülhetnek olyan nehézségek, amik akár bosszúsággá, vitává fajulva beárnyékolhatják a gondtalan perceket.

Részben saját élményeink alapján összeszedtünk néhány tanácsot, mire érdemes figyelni, ha tényleg szeretnénk viszonylagos békében kikapcsolódni, és a baráti-családi nyaralás végeztével is barátok akarunk maradni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit csinál a vécén elnyújtózó modellcsaj? Kakil, nyilván

Dívány 2015. július 27., hétfő 15:41

Yolanda Dominguez Niños vs. Moda című projektje keretében 8 éves gyerekeket kérdezett arról, hogy mit látnak ők a nagy divatmárkák plakátjain. A gyerekek nyilván nem ruhákat láttak, hanem embereket. Embereket fura helyzetekben. A Loewe földön ülő, arcát eltakaró modellcsajának például elsősegélycsomagot adtak volna, hogy meggyógyuljon, a Miu Miu modelljéről azt gondolták, hogy elcsúszott a frissen felmosott padlón vécére menet, a Pepe jeans plakátjával pedig - ahol két pasi pakol egy kukába egy nevető csajt - egyáltalán nem tudtak mit kezdeni. Miért nevet a nő? Mit csinálnak a férfiak? Vajon segítenek neki, vagy bántják? És mi történhetett a Vogue utcán kifacsart testtel heverő modelljeivel? Nyilván átment rajtuk egy teherautó. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Piercinget akar a gyerek! Engedjem?

Puskás Pálma 2015. július 26., vasárnap 17:42

Barátnőm lánya köldökpiercinget akar. Úgy különben rendes lány, jól tanul, nem iszik, nem drogozik. Tizenhat éves lesz, a piercinget a szülinapjára szeretné. A családban áll a bál: anya engedné, apa tiltja, a nagyszülők ájuldoznak. Ami a lányt illeti, ő leginkább csodálkozik az egészen, hiszen a fél osztálynak van piercingje, és ő még csak nem is az orrába vagy a szemöldökébe szeretné. Könnyebb megszabadulni tőle, mint a tetoválástól, és nem olyan feltűnő, mint a fültágító. Akkor mégis, mi a probléma?

Veszélyek, mellékhatások

A Mayo Klinika szakemberei összeszedték, melyek azok a kérdések, amiket érdemes átgondolni, illetve átbeszélni a téma kapcsán: vagyis ha már volt olyan jó fej a gyerek, hogy megosztotta velünk a testékszerezéssel kapcsolatos terveit, akkor az alábbi témákat érdemes felvetni neki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhesen is együnk halat, de milyet?

Puskás Pálma 2015. július 26., vasárnap 15:50

A várandósság során sokféle életmódbeli megszorítást, kényelmetlenséget kell elviselnünk, ugyanakkor sokan ebben az időszakban szerencsére kiemelten odafigyelnek saját egészségükre. A terhesség alatt fogyasztható, kifejezetten ajánlott, illetve tiltott ételek listája hosszú és folyamatosan változik, ráadásul valószínűleg ellentmondó információkkal is találkozunk.

Az egyik nehezen értelmezhető ajánlás a várandósság alatti halfogyasztás: míg a nagymamám szerint sok halat kell enni, addig a védőnőnk hallani sem akar róla, sőt, kifejezetten ellenzi. Végül is akkor ehet az ember terhesen is sült hekket a strandon, vagy inkább jobban teszi, ha ki sem megy a strandra? Érdemes inkább halolaj-kapszulát szedni, vagy nyugodtan tömhetjük magunkat cápasztékkel? Utánanéztünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szuper gyerekes programok esős balatoni napokra

Primilla 2015. július 26., vasárnap 09:43

Elég nagy szerencse kell ahhoz, hogy egy kiadós balatoni nyaralás során végig strandidőt fogjunk ki, de akkor sincs baj, ha csak 25 fok van, mert a fürdőzésen kívül is lehet programot találni bőven. A gondok akkor kezdődnek, amikor az eső is elered,  így ugyanis a szabadtéri programoknak lőttek.

A felnőttek persze még simán ellennének a szobában egy könyvvel, de a gyerekek már a nyaralásnak gondolatától is felpörögnek, az ő szemüket nem szúrhatjuk ki azzal, hogy a kezükbe nyomjuk az Alkonyat összest. Legalább egy tabletre lenne szükség, hogy lenyugodjanak, de mivel ez elég nyomorúságos megoldás a fürdéshez képest, és különben sem azért jöttünk nyaralni, hogy ugyanazt csinálják, amit otthon, íme, mutatunk néhány lehetőséget, ami esőben is működik a Balatonnál.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés