SZÜLŐSÉG

Ezeket az antidepresszánsokat ne szedje terhesen

Puskás Pálma 2015. augusztus 17., hétfő 15:25

A depresszió és a pánikbetegség ugyan néha enyhül a terhesség alatt, de az is előfordul, hogy változatlanul fennáll vagy súlyosbodik. A fentiek kezelésére szedett gyógyszerek közül viszont némelyik káros lehet a magzatra. Egy új, nagy elemszámú összefoglaló kutatásból most megtudhatjuk, melyik antidepresszánst szedhetjük terhesség alatt, és melyiket érdemes inkább kerülni.

Összesen csaknem 28 ezer nőt vizsgáltak annak a tanulmánynak a keretében, amelynek során a szerotonin visszavétel gátló (SSRI) típusú antidepresszánsok magzatkárosító hatását mérték fel. Az SSRI szerek a leggyakrabban alkalmazott antidepresszívumok, de nem csak a depresszióra, hanem egyes szorongásos kórképekre is jó hatással vannak. Így pánikbetegségben, szociális fóbiában, kényszerbetegségben, poszttraumás stressz zavarban és bulimiában is gyakran felírják őket.

A tanulmány eredményei szerint az SSRI-k között vannak olyanok, amelyek nem károsítják a magzat fejlődését, és vannak, amik igen – azaz nem mindegy, hogy ha már gyógyszer szedésére kényszerülünk, akkor a babatervezés vagy a várandósság ideje alatt melyik hatóanyagot vesszük be.

A citalopram, az escitalopram és a sertralin tartalmú szerek esetében nem derült ki magzatkárosító hatás, de a fluoxetin és a paroxetin tartalmúakkal már jobban kel vigyázni. A fluoxetin ugyanis növeli a szívfejlődési rendellenességek és a craniosynostosis nevű koponyacsont fejlődési zavar kockázatát a magzatban. A paroxetin szívfejlődési rendellenességeket és idegfejlődési zavart okozhat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: Felismeri a lánya kedvenc sorozatszereplőit?

Divany.hu 2015. augusztus 16., vasárnap 17:26

Tizenkét éves lányom sorozatmániájának köszönhetően én már kívülről fújom a Disney csatorna régi és aktuális karaktereinek nevét, amivel sokra nem megyek az életben, de legalább tudom, kiről és miről beszél a gyerek, amikor Violettát meg Hannah Montanát emlegeti. Összeszedtem az általam is ismert, közkedvelt szereplőket, és kíváncsian várom, tíz fotó alapján olvasóink mennyit tudnak név szerint beazonosítani. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekszobák, ahol "rend" van

Dívány 2015. augusztus 15., szombat 16:48

A Huffington Post oldalán láttuk meg azt az olvasói fotókból összeállított cikket, amelyben gyerekszobákat mutatnak meg, méghozzá olyan szobát, amelyben a tulajdonos szerint rend van.

A tizenévesem szobája. Ilyen rend nem volt benne amióta...., asszem még soha - írta a HuffPo olvasója a kép mellé.
A tizenévesem szobája. Ilyen rend nem volt benne amióta...., asszem még soha - írta a HuffPo olvasója a kép mellé.

Ha a többi HuffPo fotóra is kiváncsiak, kattintsanak a linkre feljebb. De persze nem kell az óceán túlsó felére utazni ahhoz, hogy ilyet lásson az ember, mi is rögtön fotóztunk kettőt a saját házunk táján, és arra bíztatjuk önöket is, ha éppen "rend" van a gyereknél, lőjenek egy képet róla, és küldjék el nekünk, hátha nálunk is összejön egy jó kis válogatás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerek a kemón, a szülő meg legyen vidám!

Varga Betti 2015. augusztus 14., péntek 19:59

Kemoterápia, sugárkezelés, megváltozott külső, barátságtalan kórterem – felnőttként is komoly lelki sérülésekkel jár megélni a daganatos betegségeket, kezeléseket. A nemrég megjelent S.O.S Daganat! című könyv orvosokat, szakértőket, érintetteket szólaltat meg a témában. De mit élnek meg a rákbeteg gyerekek és szüleik?

Az ő nézőpontjukkal Hódi Ágnes pszichológus, gyermek- és felnőtt pszichoanalitikus fejezete foglalkozik. A megjelenés apropóján Hódi Ágnessel beszélgettünk arról, milyen lelki folyamatokat idézhet elő a gyerekekben a kórházi közeg, és hogyan könnyítheti, segítheti a gyógyulást az a szülő, aki közben maga is a poklok poklát járja meg.

Interjúkötet, közösségi tapasztalatok

Az S. O. S. Daganat! című interjúkötet „szerzői” maguk az érintettek, vagyis a betegek és a velük kapcsolatba kerülő orvosok, pszichológusok, dietetikusok, lelkészek és betegjogászok, akik mind arra reflektálnak, amit a betegek mesélnek magukról, a betegségükről, a kezelések és a gyógyulás buktatóiról, megváltozott életükről és énképükről. A párbeszédjelleget a könyv tördelése is hangsúlyozza: a betegélmények és a rájuk vonatkozó szakértői reflexiók egymással szemközti oldalakon kaptak helyet. A könyv nyomán szerveződő, közösségi oldalon az olvasók, kommentelők személyes történeteket osztanak meg gyógyulásukról. (S. O. S. Daganat!, Oriold és Társai, 2014, 312 oldal, 3800 Ft)
Távolról sincs vége, olvasson még »

Aszfaltra rajzolni mégis oké, de azért legyen inkább papír

Dívány 2015. augusztus 14., péntek 15:26

Tegnap az RTL Klub híradójának riportja alapján végigsöpört a sajtóban a hír: köztisztasági szabálysértést követ el, aki krétával rajzol az aszfaltra. (Mi is megírtuk, nyilván.) A riportban az önkénteseket segítő Migration Aid munkatársai nyilatkozták, hogy a Budapesti Rendészeti Igazgatóság ezzel indokolta a kérését, miszerint a menekült gyerekek ne rajzoljanak az aszfaltra. A Fővárosi Önkormányzat közleményéből most kiderül, ez a sztori korántsem így néz ki

Fotó: Migration Aid
Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyre többen készülnek online az iskolakezdésre

Edicsek 2015. augusztus 14., péntek 10:47

Papírboltba járni iskolakezdés előtt legalább annyira macerás, mint a karácsony előtti nagybevásárlás, ezért egyre többen intézik ezt is online, vagyis otthon, nyugiban a gép elől, ahol a felmérések szerint a legtöbb ember iskolatáskát, színes ceruzát és persze füzeteket vásárol. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Krétával aszfaltra rajzoló gyerek: szabálysértő

Dívány 2015. augusztus 13., csütörtök 14:43

Szokott a gyereke krétával rajzolni az aszfaltra? Mondjuk ugróiskolát? Hát, ne hagyja!. Az ugyanis köztisztasági szabálysértés. Legalábbis az  RTL Klub híradója szerint a Budapesti Rendészeti Igazgatóság ezzel indokolja, hogy a menekült gyerekek miért nem rajzolhatnak krétával a földre. A menekülteket segítő Migration Aid munkatársai szerint egyébként a menekült gyerekek rajzain gyakran kerül elő témaként a háború, így a rajzolásnak náluk a játékon és az alkotáson túl a traumafeldolgozásban is komoly szerepe is van. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lehet nem lekeverni azt a pofont a gyereknek

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. augusztus 12., szerda 19:36

Szerencsére nem robotok, hanem hús-vér emberek nevelik a gyerekeket, ez azonban bizonyos nehézségekkel jár. Anyának és apának is vannak érzelmei, így aztán hiába tudja ésszel, hogy a gyermeki erőszakosságra, agresszióra nem kellene hasonlóképp válaszolnia, az a helyzet, hogy ilyenkor benne is felmegy a pumpa, dühösnek, megbántottnak és tehetetlennek érzi magát, és nincs kedve kedvesen, türelmesen szólni a csemetéhez, és bölcs határozottsággal közölni, hogy amit tett, az helytelen.

Az még nem is lenne probléma, hogy látszik a szülőn, hogy haragszik. Nem baj, ha tudja a gyermek, mit vált ki másokból, és az is jó, ha a szülő élő, valós figura kellemes és kellemetlen érzelmekkel, nem pedig egy állandóan mosolygó báb. A baj ott kezdődik, ha a szülő le akarja vezetni a feszültségét a gyereken.

Az „erőszak erőszakot szül” mondás nagyon igaz mindkét irányban: a gyermek balhézása dühbe hozza a szülőt, a szülői erőszakos válasz fokozza a gyerek haragját. Végül mindenki üvölt, vagy anya, apa, akinek mégiscsak több eszköz van a kezében, bevet valamilyen hatásos büntetést, aminek eredményeképp a gyerek már nem kiabál, hanem sír, a szülő pedig egyszerre dühös és bűntudatos, mert sajnálja a gyereket, és ahogy csökken a haragja – hiszen levezette a gyereken - és oszlik a köd, ráeszmél, hogy az ő dolga lett volna kezelni a helyzetet, és ezt elszúrta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Haverjaival menne a gyerek strandra? Felejtse el!

marilla 2015. augusztus 12., szerda 10:55

Miközben a strandokat járva folyamatosan rácsodálkozom, hogy 12-14 éves gyerekek felügyelet nélkül tartózkodnak nemcsak a vízben, hanem a fürdő egész területén, sorra olvason a híreket arról, hogy pont ebből a korosztályból kerül ki a legtöbb fulladásos baleset. Oké, sajnos egyre több szülő nem tudja megoldani a gyereke nyári felügyeletét sem, hiszen míg nagyobb városokban van kijelölt, ingyenes napközis iskolatábor, addig vidéken erre legtöbbször nincsen lehetőség.

A kölyök tehát vagy egész nap a Minecraft előtt kockul, vagy sors- és kortársaival a szülők tudta nélkül elszökik közeli tóhoz. Más épeszű magyarázat ugyanis nincsen arra, hogyan kerülnek kiskorúak felnőtt felügyelete nélkül a vízbe. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A leukémia kockázatát is csökkenti az egyik kötelező védőoltás

Puskás Pálma 2015. augusztus 11., kedd 19:45

A védőoltások tagadhatatlan előnye, hogy megelőznek egyes fertőző betegségeket. Ugyanakkor vannak oltások, amelyek még ezen felül is rendelkeznek előnyös "mellékhatásokkal": egy új kutatás szerint a HiB védőoltás csökkenti egyes leukémiafajták kockázatát, és a kutatók már azt is tudják, miért. A rangos Nature Immunology szaklapban jelent meg egy friss tanulmány, amely a szóban forgó fertőzés, a védőoltás és a leukémia kapcsolatát vizsgálta részben állatkísérletes modellek felhasználásával.

Agyhártyagyulladás, nem influenza

A HiB rövidítés a Haemophilus influenzae B nevű baktériumra utal, amelynek valójában a világon semmi köze az influenzához, csak a nevük hasonló. Az influenzát vírus okozza, a HiB pedig egy baktérium, amely különféle betegségekért lehet felelős. A névegyezés egyébként onnan ered, hogy az 1918-20-as influenzajárvány ("spanyol nátha") idején rendszeresen kimutatták a betegekből, és azt hittek, ez a baktérium okozza a betegséget.

A HiB elsősorban agyhártyagyulladást, hörghurutot és tüdőgyulladást okoz, jellemzően a 3 év alatti korosztályban. A HiB fertőzéseknek körülbelül felében alakul ki az agyhártyagyulladás, amely 2-5 százalékban halálos, de a gyógyult esetekben s visszamaradhatnak idegrendszeri tünetek. A fertőzések körülbelül egyötöde jár gennyes tüdőgyulladással, szintén egyötöde pedig gennyes gégefedő-gyulladással, amely utóbbi nyelésképtelenséghez vezethet. Szövődményként szívbelhártya-gyulladás, mellhártyagyulladás, ízületi gyulladás fordulhat még elő. Ezek életet veszélyeztető, súlyos betegségek. A HiB cseppfertőzéssel terjed.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért jó, ha lázad a tizenéves?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. augusztus 11., kedd 13:32

Azok a szülők, akiknek lázad a tinijük, azt kívánják, bárcsak ne tenné, vagy egy kicsit kevésbé, vagy legalábbis ne így. Inkább szelíden, észrevétlenül. Na persze, az már nem is lázadás, hiszen ahhoz hozzátartozik a konfliktus vállalása, és annak megharcolása, hogy most már a kamasz is bele akar szólni a szabályok alakításába.

Ide tartozik annak a megtapasztalása is, hogy „akarhatok mást, mint a szüleim, és el tudom érni, hogy figyelembe vegyék”. Azaz súrlódásokkal, sőt: csattanásokkal jár, de nem azért, mert a szülők olyan gonoszak, hogy sosem veszik figyelembe a gyerek akaratát, hanem épp azért, mert meg kell tapasztalnia a gyereknek, mi van, ha olyasmiért harcol, ami ellenállásba ütközik.

Nem csoda, hogy a legtöbb szülő nem vágyik erre a csatározásra, és azt kívánja, bárcsak valahogy simábban mehetne ez az egész.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Követeljük a mindennapos rajz- és barkácsórát is!

Primilla 2015. augusztus 10., hétfő 18:58

Anya és apa hazaért a munkahelyéről. Felakasztották a kabátjukat, megcsókolták egymást.
- Voltam ma az okmányirodában, és nem lesz akadálya… a férfi elhallgatott. Nem értette. Belekezdett egy mondatba, és még mindig nem szóltak bele, nem néz rájuk senki sokat mondón úgy derék magasságból, és nem ütögetik a hasukat, hogy figyeljenek már.
- Hol vannak a gyerekek?
- Hol lennének, az iskolában!
- Délután ötkor?
- Ja.

Pár éve bevezették a heti öt testnevelést, és a két kötelező hit/erkölcstant. Ezzel a hét minden napjára jutott plusz egy-két óra, ha eddig lett volna öt órájuk, hát ez után már nem volt, a hatból meg hét lett. De nem baj, alig vették észre. Úgyis bent kellett maradni délután négyig, az meg külön jól jött, hogy az órák között volt egy csomó udvaron rohangálás. Ezeknek „nem átöltözős testnevelésóra" volt a neve, télen ugyanis kissé nehéz volt tornaterem nélkül megoldani az ilyesmit.

A hittannal sem volt sok bajuk. A szülők utólag ugyan kicsit bánták már, hogy a nagyi kedvéért, meg mert „végül is katolikusok vagyunk, nem árt, ha valakitől megtanulja, itthon úgyse fogja” felkiáltással hittanra adták a gyereket erkölcstan helyett, a gyerek imát mormol evés előtt, de hát annyi baj legyen, majd megszokják.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Petesejt-piac: illegális, de virágzik

ZZs 2015. augusztus 10., hétfő 18:23

Közhely vagy sem, ettől függetlenül tény: egy  nő mindent megtenne azért, hogy legyen gyereke, és azért is, hogy ne. Azoknak a nőknek, akiknek valamilyen ok miatt nincs petesejt termelődésük, csak a donáció jöhet szóba. Ez viszont bonyolult feltételekhez kötött, és csak rokonok esetében engedélyezi, ráadásul csak ellenérték nélkül, valamint kényszertől, fenyegetéstől és megtévesztéstől mentesen történhet.

Anita 29 éves. Kamaszkora óta tudja, hogy ugyan van petefészke, de nincsenek petesejtjei. Menstruálni csak gyógyszer segítségével tud. A férjének már kapcsolatuk kezdetén megmondta, hogy hagyományos úton biztos, hogy nem lehet gyerek. Két lehetősége van: vagy petesejt beültetés, vagy az örökbefogadás. "Az első lépés mindenképp a beültetés lenne, mert így legalább a párom gyerek lenne, én pedig hiszek benne, hogy sokat tudok formálni rajta."

Anitáék nincsenek könnyű helyzetben. Megfelelő donor nincs a családban, ezért kénytelen voltak az illegális utat választani: kerestek egy petesejt donort. A dologban túl nagy kockázat nincs, a beültetést végző klinika mindössze egy közjegyzői nyilatkozatot kér arról, hogy a két fél rokonsági kapcsolatban van egymással.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyu meztelen, ez normális?

Puskás Pálma 2015. augusztus 9., vasárnap 15:31

A közelmúltban olvastunk egy amerikai anyáról, Jess Spiringről, aki megengedi lányainak, hogy meztelenül lássák őt. A lányok három és öt évesek; Jess pedig azért döntött úgy, hogy nem takargatja magát előttük, mert úgy gondolja, ilyen módon valamennyire megvédheti őket a társadalom és a média által közvetített hamis testideáltól. Vagyis ha elégszer látják őt és más vállalkozó kedvű családtagjait ruha nélkül, akkor legalább lesz némi elképzelésük arról, hogyan néz ki a valóságban egy meztelen emberi test.

Vicces a pompomod, anyu

Az USÁ-ban a meztelenkedés nem divat – a cikket olvasó, és meztelenül együtt szaunázó skandinávok és a vidám keletnémet nudisták valószínűleg nem is értik, miről van szó pontosan. Kultúránként, társadalmi rétegenként és családonként is jelentős eltérések vannak abban, hogy otthon mennyi ruhát kell viselni. Általában más szabályok vonatkoznak a gyerek és az azonos nemű szülő, az azonos és ellenkező nemű testvérek, valamint az ellenkező nemű szülő kapcsolatára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön szoptatna a munkahelyén?

Primilla 2015. augusztus 9., vasárnap 12:28

Augusztus első hetében az UNESCO minden évben felhívja a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára. Ami az anyukák szándékát illeti, Magyarországon egészen jó a helyzet, a szülés előtt álló nők 95 százalékának szándékában áll szoptatni a kisbabáját, és minden második csecsemőt sikerül is négyhónapos, minden harmadikat pedig féléves koráig kizárólag anyatejjel táplálni. Ez azonban összességében azt jelenti, hogy a csecsemőknek így is csak egy harmadát táplálják az ajánlásoknak megfelelően.

Ennek sok oka lehet, az egyik, hogy a világon 830 millió jelenleg dolgozó nőnek csak nagyon kis része dolgozik olyan munkahelyen, ahol megoldható a szoptatás. A világszervezetnek az a célja, hogy 2025-re a babák 50 százaléka az élete korai szakaszában a megfelelő táplálást kapja, ezért fel szeretnék hívni az országok döntéshozóinak a figyelmét a problémára.

Sokat gondolkoztam rajta, hogy mi lehet az a reális élethelyzet, munkahely, ahol megoldható, hogy az anyukája – akár igény szerint, de nem legyünk telhetetlenek, elégedjünk meg azzal, hogy háromóránként – megszoptathatja a kisbabáját. Orvos? Nyilván nem viszi be a betegek közé a babát. Tanár? Óra közben? Cipőfelsőrész készítő a csörgő-csattogó gépek és a szalag mellett? Kertész? Egész nap a szabad ég alatt? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekmentes étterem: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

Primilla 2015. augusztus 9., vasárnap 09:19

Kitiltotta az étterméből a hét év alatti gyereket egy ausztrál vendéglős. Liam Flynn ugyanis vitába keveredett az egyik vendégével, mert annak kétéves gyereke a sírásával zavarta a többi vendéget. Az incidens után Flynn lépett: úgy döntött, a hétévesnél fiatalabb gyerekek többé nem léphetnek be hozzá. A Business Insider cikke szerint a kutyákkal azonban nincs gondja a tulajdonosnak, azok továbbra is bemehetnek.

Az intézkedés legalábbis megosztó, a Facebook-on is posztolt döntésre sokan kikeltek magukból, de olyanok is voltak, méghozzá nem is kevesen, akik egyetértettek vele: miért is kellene étkezés közben zajongó kisgyerekeket hallgatni? Az ügynek jó pár olvasata van, ezért körbekérdeztem, hogy az ismerőseim hogyan is vélekednek erről. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
3974 szavazat 3299 szavazat

Ne ossza ki a szerepeket a testvérek között!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. augusztus 8., szombat 09:13

A testvérkapcsolatban mindig van valami rivalizálás. Ez nem jelenti, hogy rossz lenne a viszony: ettől még szerethetik egymást, összefoghatnak gyerekként, és lehetnek igazi támaszai egymásnak felnőttként. Azonban, ahhoz, hogy el tudjuk helyezni magunkat: elég jók vagyunk-e, összehasonlítjuk magunkat másokkal, és testvérek között pedig sokkal erőteljesebben adódik az összehasonlítás kényszere, hiszen a „döntőbírák”, azaz a szülők azonosak. A tét is nagyobb: a szülői figyelem, odafordulás nélkülözhetetlen az önbizalomhoz, ezért is érezhetik a testvérek, élet-halál kérdés, hogy ne maradjanak alul a másikhoz képest.

A versengést megakadályozni nem lehet, de lehet jól kezelni. Először is, ne szítsuk szándékosan! Ne hecceljük a gyerekeket azzal, hogy „lássuk, ki dobja messzebbre a követ a tóba!” vagy „ki végez először a főzelékkel?”, azaz ne forszírozzuk az összehasonítást, ne versenyeztessük őket! Bárhol elhangozhat egy-két ilyen mondat, ha a szülő valóban csak játéknak szánja, és nem ez határozza meg a mindennapokat. De ne próbáljuk úgy motiválni a gyerekeket, hogy egymás legyőzésére buzdítjuk őket!

A versengés az élet része, de ennek jó esetben nem a család a legfőbb terepe, ott inkább abban segíthet a szülő, hogy kezelhetővé teszi a testvérek között meglévő rivalizálást, és érzékelteti, hogy a szülői szeretethez nem kell felülmúlni a másikat. Azzal adhatja a legtöbbet, hogy teljesítménytől (különösen az egymáshoz viszonyított, relatív teljesítménytől) függetlenül, a maga egyediségében fogadja el és értékeli a gyereket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Viccesen inti türelemre a gyereket a Google Maps

mzd 2015. augusztus 7., péntek 19:24

Nemrég frissült a Google térképalkalmazása, a Maps, a legújabb verzióba pedig egy humoros funkció is került – olvasható a DailyMegabyte oldalán. Kisgyerekes szülőként (vagy ha máshonnan nem, a Shrekből) biztos ismerős a kétpercenként ismételt kérdés: „Ott vagyunk már?!". Erre ad vicces választ a GoogleMaps: ha a diktálás funkcióval legalább négyszer feltesszük ezt a kérdést, akkor a három nem után jön a „Ha még egyszer megkérdezed, nem állunk meg fagyiért" válasz. A demonstráció itt lent megtekinthető:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jé, az iskola is nevelhet boldog gyerekeket

Primilla 2015. augusztus 7., péntek 13:30

Ha a világon bármelyik szülőt megkérdeznénk, hogy mire vágyik a legjobban, a legtöbben valószínűleg azt válaszolnák, hogy legyen boldog a gyerekük. Egyszerű kívánság, csak sajnos Magyarországon nagyon kevés esély van rá, hogy be is váljon. Elegánsan ugrunk egyet, és nem tesszük fel a kérdést, hogy mi is a boldogság, helyettünk ezt már megtették a profik, akik évente kiadják a World Happiness Report-ot (Világ Boldogság Jelentést).

Ebben olyan alapvető szempontok alapján pontozzák az országokat, mint a GDP, de figyelembe veszik például a lakosság egészségi állapotát, vagy, hogy mennyire gondolja valaki korruptnak a környezetét, végez-e karitatív tevékenységet, és azt is, hogy mennyire érzi úgy, ura a saját életének, tudja-e azt irányítani. Meg persze a jókedvben és bánatban eltöltött időt is, ami elég világos mutató.

Ez alapján Magyarország igen búvalbélelt helynek számít, sőt, 2012 óta még egy kicsit romlott is a helyzet. A jelentés 158 országot vizsgál, közülük Magyarország a 104. helyen áll, de legalább jó a társaság: közvetlenül előttünk Görögország és Libanon, mögöttünk pedig Honduras és Tadzsikisztán áll. 

A boldogság azonban tanulható. Civilek tavaly elindították az úgynevezett Boldogságprogramot, amelyben kutatók eredményeit felhasználva olyan feladatokat dolgoztak ki, melyek abban segítenek, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. A programnak van gyerekverziója is, amelyet óvodákban, és iskolák alsó és felső tagozataiban egyaránt jól lehet hasznosítani. Ehhez lehet csatlakozni egy rövid regisztrációval.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szekálják a gyereket? Vigye sportolni!

Puskás Pálma 2015. augusztus 7., péntek 08:34

A kölyökkori kortárs zaklatást egyre komolyabban kell venni: nem intézhetjük el annyival, hogy ugyan, ne figyelj oda rá. Ha a kölyköt a kortársai kiközösítik, gúnyolják, megverik, elveszik a tízóraiját vagy éppen online bántják, annak számos következménye van a gyerekkori depressziótól és kamaszkori öngyilkossági kockázaton át a felnőttkori hangulatzavarokig.

Jó hír ugyanakkor, hogy egy friss kutatás olyan életmódbeli tényezőt azonosított, amely meglepő hatékonysággal „gyógyítja” a zaklatás okozta lelki sebeket. Úgy tűnik, a rendszeres sport kiváló ellenszere a zaklatás okozta depressziónak és öngyilkossági gondolatoknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Allergia ellen mosogasson kézzel

Puskás Pálma 2015. augusztus 6., csütörtök 18:33

A gyermekkori étel – és légúti allergiák okainak hátterében már egész sok mindent kiderítettek a kutatók, így például tudjuk, hogy az anyatejes táplálásnak, de a lakásban tartott szőrös állatoknak is van szerepe a megelőzésben. Egy nemrégiben megjelent svéd tanulmány újabb összefüggést fedezett fel, eredményeik pedig sajnos rossz hírt jelentenek a modern anyák, az emancipált apák és a mosogatógép-gyártók számára: kézzel kell mosogatni. És piacra járni. Savanyú káposztáért.

A mosogatógéppel összehasonlítva a kézi mosogatás védőfaktort jelentett a gyermekkori allergiákkal szemben, azaz gyakrabban lettek allergiásak azok a gyerekek, akiknek családjában mosogatógép volt. Emellett a tanulmány egyéb életmódbeli tényezőket is azonosított: kiderült, hogy a termelőktől vásárolt élelmiszer és a sok savanyított és fermentált étel is véd az allergia ellen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Télen terhesnek lenni = fodrász után kalapot venni

mzd 2015. augusztus 5., szerda 18:21

A terhesség és az anyaság nem mindig könnyű, és ilyenkor sokkal nehezebb valamit viccesnek találni. Pedig a legtöbbször maga a humor a titka annak, hogy a nők könnyebben vegyék a kilenchónapos időszakot. Hasonlóan gondolkodik a frappánsan Mommie Poppins névre hallgató Facebook oldal is, ahol a kisgyerekes anyukák szinte mindegyik fotón magukra ismerhetnek.

A galériánkba összegyűjtöttünk pár képet, amit le is fordítottunk magyarra – ha még többre kíváncsi, a fenti linken megnézheti az albumot!

Koldusgyerek volt, most koldusgyerekeket tanít

Steiner Kristóf 2015. augusztus 5., szerda 09:11

Varanasi zsúfolt, színes, szagos izgalmas utcáin tekeregve rengeteg nehéz sorssal találkozik az ember. Sokszor gondot okoz az Indiába utazó nyugati turisták számára hogyan kezeljék a lépten-nyomon felbukkanó koldusok, mélyszegénységben élő utcagyerekek igencsak rámenős közeledését. Magam is jártam arrafelé - egyszerre van jelen a hatalmas nyomor és a végtelen békesség, az emberek arcán pedig egyfajta megmagyarázhatatlan bennső szépség ragyog. Ez a történet szép példa arra, hogyan tud az ember igazán segíteni, mert hogy a kézbe nyomott rúpia nem feltétlenül jó megoldás. 

Sokan, akik jobban belelátnak a háttérben húzódó problémákba, azt mondják, ha pénzt adunk a gyerekeknek azzal csak visszaigazolást kapnak, hogy többet nem is kell tenniük. Egy indiai férfi és egy odacsöppent cseh asszony azonban úgy határozott: megpróbálnak tartós és valós segítséget nyújtani Benáresz legifjabb generációjának.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az üres fészeknek is vannak előnyei

Primilla 2015. augusztus 4., kedd 19:27

Pár napja kiderült, hogy a gyereket felvették-e a főiskolára/egyetemre. Ha igen, akkor jobb, ha megbarátkozik a gondolattal: egy új korszak kezdődik a család életében, a gyerek el fog költözni otthonról, a szülők meg ottmaradnak. Sokan ezt „üres fészek szindrómaként” élik meg, ami egyébként nem egy betegség, hanem állítólag egy csodálatos dolog kezdete, ami számos érzelmet képes előhívni: bánatot, magányt, vagy a gyerekmentes élet fölötti ujjongást.

Vagyis egyaránt jó és rossz érzés ez. A Yahoo Parenting összeszedett négy okot, amiért remek, és hatot, amiért szomorú, hogy a gyerek belép a felsőoktatásba, és az otthontól távol folytatja az életét.

Bizonyos kutatások szerint a szülők egy része úgy éli meg ezt az időszakot, mint kíméletlen figyelmeztetést a saját halandóságára, megöregedésére, mivel az ő életük is visszavonhatatlanul megváltozik. Habár az elcsendesedett családi otthon kiváló lehetőség lenne, hogy a szülők új életet leheljenek a házasságukba, és végre úgy lehessenek együtt, hogy nem a gyerekek szempontjai állnak az első helyen, a párok nagy része többnyire elbizonytalanodik a közös jövőt illetően. Egyszerre féltik a házasságukat és az önállóságukat, és újra meg kell találni az egyensúlyt az intimitás és a magánélet frontján. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tippek, hogy ne szedjen össze hüvelyfertőzést a gyerek

Becca 2015. augusztus 4., kedd 12:30

Az intim higiénia már gyermekkorban is nagyon fontos. Ezt mindenki könnyen belátja, akinek a lánya szedett már össze valamiféle fertőzést homokozóban, strandon, tó- vagy tengerparton. Éppen ezért nem árt minél korábban belenevelni a gyerekbe, hogy nyilvános helyen ne üljön rá a vécédeszkára, mindig mosson kezet étkezés előtt, és, hogy a strand után nagyon is egészséges lezuhanyozni. És a legfontosabb: hogy nem ülünk bele pucér fenékkel a homokba!

Az egészségmegőrzés egyik fontos eleme a megfelelő személyes higiénia, ami az intim területek tisztán tartását is magába foglalja. Sok szülő azonban még mindig tabuként kezeli a témát, pedig megfelelő kommunikációval számos probléma megelőzhető lenne.

A kellemetlen tünetekkel járó fertőzések akár gyerekkorban is megjelenhetnek, a nyári időszakban pedig még nagyobb eséllyel támadnak a kórokozók. Aki rohangászott már horvát/olasz kisvárosban vasárnap is nyitva tartó gyógyszertárt keresve, és magyarázta kézzel lábbal a patikusnak, hogy kisgyereknek kéne kenőcs oda, az tudja, miről beszélünk.

Fontos, hogy a gyerekek már egészen kicsi korban megtanulják az intim területek tisztán tartásának technikáit is, mert a külső kórokozók mellett a másik jellemző fertőzésforrás éppen a nem megfelelő törlés a vécézés után.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés