SZÜLŐSÉG

Új téma az egyik legjobb gyerekkiállításon

Becca 2015. október 6., kedd 13:35

Alig telt el pár hónap a „Kaland a dzsungelben” elnevezésű kiállítás óta, máris itt van a folytatás – „Titokzatos szavanna” névvel. Ahogyan az előző, ez is a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban található, és ha arról azt mondtuk, szuper jó kiállítás, akkor ez frenetikusra sikeredett.

Szerencsére nem úgy okosodhat a gyerek, hogy élettelen fotókat, vagy kitömött állatokat kell bambulnia egy csendes teremben, hanem játék közben kiélheti a fantáziáját, ügyességét és kreativitását is. Végig, mind a 700 négyzetméteren feladatok várják a lurkókat, és még csak suttogniuk sem kell. Ez a második etap nekünk sokkal jobban bejött, mint az előző, pedig azt is szerettük.

Na de most mutatjuk, hogy mire számíthat, ha november 1-ig veszi a fáradságot, és felpakolja a családot megnézni a tárlatot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nemzetközi képzőművészeti versenyen taroltak magyar gyerekek

Dívány 2015. október 6., kedd 12:29

Erős mezőnyben a legjobbak közt szerepeltek a Berettyóújfalu környéki hátrányos helyzetű gyerekek a Kínában megrendezett 46. Nemzetközi Gyermek Képzőművészeti Versenyen, adta hírül a romasajtokozpont.hu. Az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola 20 alkotással pályázott a rangos megmérettetésre; a pályaműveket zömében 6-10 éves általános iskolások készítettek.

Az iskola 20 alkotásából 9 kapott elismerést: a két arany- és egy ezüst minősítésű díj mellett további 6 rajz került be a válogatott pályaművekből álló kiállításra – tájékoztatta az RSK-t az alapítvány igazgatója, L. Ritók Nóra.

Idén 47 országból pályáztak a rangos megmérettetésre, egy diák csak egy munkát küldhetett be, egy ország pedig legfeljebb hatvan alkotással képviseltethette magát – Magyarországot csak az Igazgyöngy diákjai reprezentálták. A kiállításon 619 kiválasztott pályamunkát mutattak be, arany minősítésű díjból húszat ítéltek oda – ezek közül kettőt a magyar diákok kaptak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az egész napos iskola főleg szivatás

Primilla 2015. október 5., hétfő 14:37

Két baj van a most már harmadik éve működő… na jó, maradjunk abban, hogy harmadik éve bevezetett egész napos iskolával: vagy van, de csak púp az érintettek hátán, vagy nincs is, mert a gyerekek, a szülők, de még az iskolák is úgy próbálják megúszni, ahogy csak tudják.

A közoktatási törvény szerint általános iskolában a nevelés-oktatást a délelőtti és délutáni tanítási időszakban úgy kell megszervezni, hogy a foglalkozások legalább tizenhat óráig tartsanak. Vagyis az iskola délután négyig tart, és addig bent is kell lenniük a gyerekeknek. „A köznevelési rendszer megújításának egyik prioritása az egész napos iskola bevezetése. E változás a tervek szerint alapvetően növeli az esélyegyenlőséget és segítheti a tanulói sokféleség kezelését, ugyanakkor megköveteli a tanórákon kívüli időszak valódi tartalommal való megtöltését” – ez pedig már az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet magyarázata a jelenségre.

Ez a valóságban nem egészen így néz ki. Az egyik Pest megyei iskolában Anna például simán kivehette a napköziből az alsós gyerekét, senki nem állt az útjába. A délutáni foglalkozások ugyanis ebédelést, udvaron játszást és leckeírást jelentettek, az ezeken való részvételtől pedig az igazgató készséggel eltekintett.

Egy másik, szintén alföldi iskolában pedig összesen azt kérték a szülőktől a napközis tanítók, hogy délután fél három és négy között, a leckeírás idején, ha nem muszáj, ne zavarjanak, egyébként akkor vihetik el a tanórák után a gyereküket, amikor csak akarják. Ugyanezt kérte több fővárosi iskola is.

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ütős kampány a családok szétesése ellen Kamarás Ivánnal

etelka 2015. október 5., hétfő 14:30

Kamarás Iván, Száraz Dénes és Csizmadia Ildikó mutatják meg két filmecskében, milyen élethelyzetek révén eshet szét egy család. A filmek az SOS Gyermekfalvak  krízishelyzetben lévő családok megsegítésére indított kampánya részeként mutatták be, amivel szeretnék elérni, hogy kevesebb gyerek kerüljön állami gondozásba. Jelenleg ez a szám Magyarországon 20 ezerre tehető. 

A betegség, haláleset, munkahely illetve lakás elvesztése könnyen megingathat egy addig jól működő családot is, előfordul, hogy átmenetileg a szülők nem képesek gondoskodni gyermekükről. Az SOS Gyermekfalvak családmegerősítő programja erre az időszakra nyújt segítséget a családoknak, hogy minél kevesebb gyerek kerüljön állami gondoskodásba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Erőszakosabbá teheti a fiatalokat az antidepresszáns

Puskás Pálma 2015. október 4., vasárnap 18:11

Az antidepresszánsok legtöbbet használt alcsoportja, az SSRI-k (szelektív szerotonin-visszavétel gátlók) igen hasznos szerek: a depresszióellenes hatás mellett a szorongásos kórképek többségében, például pánikbetegségben, szociális fóbiában vagy kényszerbetegségben is javítják a tüneteket, egyes szerek pedig az evészavarokon is segíthetnek. A kamaszok és fiatal felnőttek körében viszont csak nagyon óvatosan lenne szabad alkalmazni: egy friss tanulmány szerint ugyanis ebben a korosztályban növelhetik az agresszív bűncselekmények gyakoriságát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tinédzser talált babakocsi-megoldást kerekesszékes anyáknak

mzd 2015. október 4., vasárnap 12:04

Sharina Jonesra ötéves korában lőttek rá, így nem tud járni. Azóta eltelt 30 év és amíg az első gyerekét várta, azon gondolkodott, vajon hogyan tudja majd tolni a babakocsit úgy, hogy ő maga kerekesszéket használ. Szerencsére segítségére volt Alden Kain, egy detroiti középiskola diákja, aki segített neki megalkotni a két jármű hibridjét – olvasható a HuffPost oldalán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Többet iszik a lányunk, ha nem figyelünk rá

Puskás Pálma 2015. október 3., szombat 15:27

A kamaszokra nyilván nagyon oda kell figyelni, különben mindenféle bajba kerülnek. Vagy nem? Egy svéd kutatás szerint a korán érő lányok mindenképp némi plusz figyelmet érdemelnek, mert ha a szülők nincsenek észnél, ők sokkal hajlamosabbakká válnak a problémás mértékű alkoholfogyasztásra.

A Pediatrics (Gyermekgyógyászat) nevű rangos szaklapban megjelent tanulmány során csaknem ezer svéd leányt követtek figyelemmel négy évig. A gyerekeket nagyjából 13 éves korukban kezdték el megfigyelni, és innentől minden évben kifaggatták őket a következőkről: mennyit és mikor isznak, milyen gyakran rúgnak be, mennyi önállóságot kapnak a szüleiktől és hány évesen menstruáltak először.

A kutatók az önállóság és az alkoholhasználat kapcsolatát elemezve arra a nem túl meglepő eredményre jutottak, hogy azok a lányok, akiknek nagy önállóságot és kevés kontrollt biztosítottak a szüleik hetedik-tizedik osztályos korukban, nagyobb eséllyel részegeskedtek, mint a szigorúan fogott kamaszlányok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet egy anyának hobbija? Úgy értjük, a valóságban?

Primilla 2015. október 3., szombat 09:19

Amióta gyerekeim vannak, felhúzott szemöldökkel, enyhén hitetlenkedve nézem azokat a gyerekkönyvekben és játékfilmekben előforduló szituációkat, amelyekben anya regényt olvas a kanapén, amíg a porontyok békésen játszanak a gyerekszobában. A valóságban ugyanis, amióta gyerekeim vannak, tök fölösleges egyáltalán belekezdenem az olvasásba, úgyis fél percen belül megérkezik valaki, hogy éhes, szomjas, segítségre van szüksége, vagy egyszerűen csak figyeljek rá.

Így aztán hamar rájöttem, hogy ha otthoni kikapcsolódásra vágyom, kénytelen vagyok más hobbit kitalálni, olyat, amire nem kell teljes aggyal odafigyelni, így bármikor simán meg lehet szakítani, ha éppen orrot/szájat/feneket kell törölnöm valakinek.

Három hobbit is sikerült találnom, amiben szeretek kísérletezni: a sütés-főzést, a kertészkedést és a scrapbookot. Ez utóbbi röviden annyit tesz, hogy szép papírokat ragasztgatok egymásra tetszőleges sorrendben, festek rá ezt-azt, kidíszítem, fotót ragasztok bele, és a végén lesz egy menő fényképalbumom. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekek, ez nem zöld, hanem kék és egy kis sárga!

mzd 2015. október 2., péntek 19:54

Érdekes koncepcióval állt elő a Japánban élő tervezőpáros, az Ima Moteki. Legújabb terméküknek a Nameless Paint (névtelen festék) nevet adták és a csomagolásukon a színek megnevezése helyett az látható, hogy milyen alapszín és milyen arányban található meg a tubusban – olvasható a BoredPandán.

Fotó: kokuyo.co.jp

A duó célja az volt, hogy megváltoztassa azt, ahogy a gyermekek gondolkodnak a színekről – Yusuke Imai és Ayami Moteki szerint az elnevezések csak problémákat generálnak. „Azzal, hogy nem írtunk neveket a csomagolásra, nem szabjuk meg például azt, hogy a zöldnek hogy kéne kinéznie – ami azért jó, mert az egyébként nem is csak egy árnyalatban létezik" – nyilatkozta Imai.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanítsa meg a pénzzel bánni, hogy ne kéregessen folyton!

Brownie 2015. október 2., péntek 16:31

Minél hamarabb kezdi a szülő arra nevelni a gyereket, hogy értékelje saját és mások tulajdonát, annál könnyebb dolga lesz később a családnak, amikor a zsebpénz kérdése lesz porondon és a kisiskolásnak önálló döntéseket kell hoznia.

Szakértőt kérdeztünk arról, mit tegyünk, ha azt szeretnénk, hogy a gyerek spórolni és adakozni is tudjon, azaz hosszú távon is tudatos fogyasztó (és befektető) váljon belőle.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: Ön is profi már Violettából?

polly 2015. október 1., csütörtök 13:15

Míg kétéves kislányomnak köszönhetően a Bogyó és Babóca részeket fújom kívülről, addig a kamaszodó révén már perfekt vagyok Violettából. Szégyen, nem szégyen, a dallamtapadás miatt tökéletes spanyolsággal énekelgetem a zuhany alatt a Veo veot, folyamatos tájékoztatást kapok arról, hogy éppen hol koncerteznek, és babázás közben a háttérben izgulhattam végig, hogyan semmizik ki a főszereplő családot.

Az tuti, hogy én már csillagos ötösre vizsgáznék Violettából, és kíváncsi vagyok arra, más is elkapta-e ezt a rettenetes betegséget. Az alábbi kvízjátékhoz a gyerek segítségét igénybe venni tilos, de miután ön kitöltötte, mindenképp mutassa meg a lányának is, száz százalék, hogy örülni fog! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rákot okozhat a gyerekeknél a szobai rovarirtózás

Puskás Pálma 2015. október 1., csütörtök 12:46

Szerencsére Magyarországon kevés igazán durva ízeltlábúval kell szembenéznünk, de azért előfordulhat egy-egy hangyainvázió, és vannak épületek, ahol elengedhetetlen a rendszeres csótányirtás. Emellett persze sokan viszonylag hamar előkapjuk a chemotoxos flakont, ha berepül vagy bemászik egy-egy hat-, neadjisten nyolclábú lény a szobába.

Sajnos egy friss kutatás szerint kisgyerekes szülőként óvatosabban kellene közelíteni a kérdéshez, a beltéri rovarirtók ugyanis veszélyesek lehetnek a gyerekek egészségére (is): a Pediatrics (Gyermekgyógyászat) című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint a rendszeres beltéri rovarirtóhasználat növelte a gyermekkori leukémiák és limfómák előfordulási arányát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az igazságosabb oktatás nem nulla összegű játék

Primilla 2015. szeptember 30., szerda 15:15

Magyarországon a PISA olvasás teszten elért eredményt 26 százalékban határozza meg, hogy az adott gyereknek milyen a családi háttere. Ez egy elég lehangoló eredmény, az igazságosabb az oktatási rendszerű országokban, például Finnországban ez a mutató 8 százalék, Csehországban 12, Szlovákiában 15 százalék.

Vagyis szívós munkával sikerült elérni, hogy a magyarországi társadalmi-gazdasági különbségek kíméletlenül megmutatkoznak a gyerekek iskolai teljesítményében is. A rossz iskolai eredmény miatt azután a szegényebb gyerekeknek rosszabbak a továbbtanulási esélyei is, ami a munkavállalásukat is megnehezíti. Végső soron az oktatási rendszer újratermeli az egyébként is meglévő társadalmi egyenlőtlenséget.

Holott ez egyáltalán nem lenne szükségszerű, és gazdaságilag is teljesen irracionális – vagyis tulajdonképpen senki érdekét nem szolgálja. A Budapest Intézet nemzetközi kutatások eredményeire hivatkozva mutat rá: a méltányos oktatás nem egy nullaösszegű játszma, amiben az egyik fél annyit nyer, amennyit a másik veszít, hanem az igazságos iskolarendszerrel mindenki csak nyerhet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem a jobb szülő gyereke kezd hamarabb járni!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. szeptember 30., szerda 12:28

Ahol hagyomány volt a gyermekek bepólyázása, tapasztalták, hogy ezek a babák, noha sokkal később kezdhették kipróbálni magukat mozgás terén, szédületes sebességgel behozták a lemaradást. Nálunk viszont állítólag divat a szülők közt, hogy minél hamarabb felállásra késztessék a gyerekeket. Ugorjunk pár évet: Magyarországon sok szülő elvárja, hogy első osztályban legalábbis tavaszra, de inkább karácsonyra írni-olvasni tudjon a gyerek, mégis azok az országok teljesítenek jobban a szövegértésben, ahol komótosabban haladnak. Ki-ki kiegészítheti a sort a saját ismeretségi köréből származó egyéni példákkal: mi mindenben siettetjük a gyerekeket, teljesen értelmetlenül.

Amikor az anyák egymásra licitálnak, kinek milyen hamar lett szobatiszta a gyereke (ami persze sokszor azt jelenti, addig ült a bilin, míg végre valami belekerült), az ember szívesen megkérdezné: nagyszerű, de ez miért is jó? Persze nem kérdezi, mert nem akarja elrontani az örömöt. Van szülő, aki mintegy mellékesen elkezdi mutogatni a betűket az iskolakezdés idejének közeledtével, nehogy lemaradjon a gyermeke, de még jobb, ha egy kicsit előnyben lesz a többiekkel szemben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekmeditáció - négy könyv a szorongások ellen

Steiner Kristóf 2015. szeptember 29., kedd 21:18

Bár a meditációt koránt sem nevezhetjük new-age bölcsességnek, a mai napig sokan felvont szemöldökkel tekintenek arra, aki rendszeresen relaxál, vagy tudatosan vizualizál képeket, esetleg mondatokat, mottókat mantráz annak érdekében, hogy elűzze a stresszt. És bár abba lazán belenyugszik a mamák és papák nagyrésze, hogy dokihoz vigye, esetleg gyógyszerekkel etesse a gyerekét, sőt, a sport áldásos hatásában is hiszünk, a gyerek-mediátácó egyelőre jóformán tabu téma a magyar szülőtársadalomban.

Pedig ha jobban belegondolunk, a meditáció valójában nem más, mint egyfajta játék: gyerekként mindannyiunknak voltak elképzelt barátaink, lazán beképzeltük magunknak, hogy most épp egy időgépben, vagy egy sárkány hátán ülünk. Ezeket az elfeledett emlékeket idézi fel egy új relaxációs mesekönyv-sorozat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fitneszanyu: szülj császárral, hordj hasszorítót!

Becca 2015. szeptember 29., kedd 08:24

Végre ismét van lehetősége a kismama társadalomnak valamin kiakadnia, ugyanis újfent előkerült egy négygyerekes bombázó anyuka, aki ráadásul ikreknek adott életet úgy, hogy a terhesség alatt alig szedett fel pár kilót, és a szülés után pár nappal már extra formában van. És, hogy ez jó-e, vagy sem, döntse el ön!

Az ausztrál fitnesz guru, Sophie Guidolin a következő képet posztolta Twitterére, ezzel a szöveggel: „Mum bod (anyatestetnek lehetne fordítani) 3.4 kiadásban, szélesebb csípő, nagyobb mellek, nagyobb mosoly és csupa szeretet. Tíz nappal azután, hogy az ikrek megszülettek. (3. és 4. gyerek).”

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A három leghatásosabb fegyelmezési módszer

Primilla 2015. szeptember 28., hétfő 09:56

Kevés megosztóbb téma létezik szülők körében, mint a gyermek fegyelmezése. Van, aki csakis a megerősítésben hisz és a gyerek biztatásában, mások viszont a jó öreg vasfegyelemben bíznak csak. Ami azt illeti, tényleg elég nehéz okosnak lenni, ha a poronty folyamatosan lehajigálja az asztalról a csirkefalatokkal teli tányérját, vagy torkaszakadtából üvölt.

Szerencsére a Medical Daily-ben megjelent egy cikk egy új kutatásról, ami megadja nekünk a választ, a Yahoo Parenting pedig összefoglalta ezt. Míg a pozitív nevelési taktika többnyire jól működik, a kiállítás (leültetés, sarokba állítás) és más büntetés igen hatékony lehet, ha a kisgyerek nagyon dacos vagy erőszakos.

102 önként jelentkező anyát figyeltek meg, mit tesznek, ha a gyerekük mondjuk, megüti a játszótársát, nyafog, nem fogad szót, vagy egyenesen ellenszegül. Ezután elemezték a szülők viselkedését, és arra jutottak, hogy a leghatásosabb nevelési taktika azon múlt, hogy egyrészt hogyan viselkedik a gyerek, másrészt pedig, hogy kevés ideig, vagy sokáig tartott-e a „kihágás”. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Évvesztes gyerekek: nem járnak rosszul

S-W. Zsó 2015. szeptember 27., vasárnap 19:43

Tavaly részletesen írtunk az iskolaérettség feltételeiről. Ezúttal Juhász Dániel pszichológust, a Humánia Pszichológia Blog szerzőjét kérdeztük arról, hogy mennyire járnak jól azok az évvesztes gyerekek, akik maradnak még egy évet az óvodában, vagyis hogy a halasztott iskolakezdés segíti-e vagy hátráltatja a legfontosabb alapkészségek elsajátítását és a beilleszkedést.

Nyelvtudás dolgában kutyául állnak a gyerekek

mzd 2015. szeptember 27., vasárnap 18:09

Szeptember 26-án van a Nyelvek Európai Napja, ennek alkalmából pedig egy érdekes gyorsjelentést tett közzé az Eurostat. Nem meglepő módon a nyelvtanulást vizsgálták: azt nézték meg, hogy az általános iskolások hány százaléka tanul idegen nyelvet és melyek a legnépszerűbbek.

Bőven van még hova fejlődnünk: az általános iskolások esetében hiába 80% feletti az EU-s átlag, Magyarországon ez még a 60 százalékot sem éri el. Talán nem meglepő módon az angolt tanulják itthon a legtöbben, ezt pedig a német követi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha ezen nem mosolyodik el, önnek nincs szíve

Primilla 2015. szeptember 26., szombat 20:54

A kisbabák legtöbbször akkor is cukik, ha egyáltalán nem csinálnak semmit. Most viszont találtunk egy videót, aminek a főszereplője kimondottan vicces, és direkt azért mókázik, hogy megnevettesse az apukáját.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kamaszok szerint a netes zaklatás rosszabb, mint kábítószerprobléma

araya 2015. szeptember 26., szombat 19:31

Az internetes bántalmazásról, azaz cyberbullyingról szóló, 11 országot érintő kutatás eredménye szerint a megkérdezett fiatalok több mint fele gondolja úgy, hogy az internetes zaklatás rosszabb mint a fizikai bántalmazás. A YouGov és a Vodafone kamaszok körében végzett kutatása alapján a kamaszok 18 százaléka volt már áldozat, és 25 százalékban merült fel már emiatt az öngyilkosság gondolata. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bejött a gyerek szex közben, és egyéb kínos helyzetek

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. szeptember 25., péntek 18:14

Nem lenne jó, ha a gyerek minden pillanatban látna minket – gondolja a szülők nagy része. Van, amiből jobb, ha kimarad, például azért, mert az anya és apa magánügye, mint a szexuális intim pillanatok. De van, amibe azért ne csöppenjen bele, mert nem a legjobb arcát mutatja a szülő, elveszíti a kontrollt. És van, aki a súlyos érzelmektől kímélné meg a porontyot. Csakhogy nem mindig sikerül a gyermeket kívül tartani.

In flagranti...

Ha közvéleménykutatást tartanánk, sejthető, hogy előkelő helyen végezne a szülői félelmek között, nehogy egyszer rájuk nyisson a gyerek szex közben. A pszichológia is nagy súlyt ad a kérdésnek, Freud „ősjelenetnek” nevezi az eseményt, mikor a gyerek megpillantja szeretkező szüleit. Azzal együtt, hogy a felnőtt és a gyerek számára is zavarba ejtő a helyzet, nem kell megijedni: ha a szülő nem fújja fel túlságosan az eseményt, a gyerek is helyre tudja rakni.

Legyen kisebb vagy nagyobb a csemete, úgy van vele, hogy egyrészt tudja, hogy anyának és apának van szexuális élete, másrészt mégsem akar róla tudni. Az ödipális időszakban, ami a gyermek óvodás éveire esik, fokozottan érdeklődik a nemiség iránt, és ez akár a szülők utáni leskelődésben is megjelenhet, ha sikerrel jár, az mégis zavarba ejtő számára. Megterhelő, mert még nem érti, miért jó, amit az ágyban csinálnak, számára inkább furcsa, esetleg agresszív a jelenet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így ne jógázzon, ha babát vár

Puskás Pálma 2015. szeptember 25., péntek 17:11

A várandósság alatti mozgás az esetek jelentős többségében a kismama és a magzat előnyére válik. Ilyenkor általában azokat a sportokat részesítjük előnyben, amelyek nem járnak ugrálással, súlyemeléssel, és amelyek esetében a legkisebb a balesetveszély - azaz a kettlebell vagy a krav maga nem éppen terhesbarát sportok.

Szemben a jógával, amely szelíd, jobbára veszélytelen és ha megfelelően csináljuk, nem csak alakunkat tartja karban, de a szülésre is felkészít. Ennek megfelelően a terhesjóga nagy népszerűségnek örvend, mi is szeretjük - azonban van néhány apróság, amire a saját és a bébi biztonsága érdekében oda kell figyelni.

Egyes testhelyzetek, jógapózok, illetve jógairányzatok ugyanis nem ajánlottak a terhesség alatt. Ezért az a legjobb, ha eleve olyan foglalkozást találunk, amelyet képzett jógaoktató vezet kifejezetten várandósok számára. Ha csak "sima" (nem terhes-) jógaóra van a környéken, akkor feltétlenül informáljuk az oktatót az állapotunkról, ez esetben szólni fog, melyik pózokat kerüljük és melyeket milyen változtatással hajtsunk végre. Ha otthon jógázunk, akkor pedig legyünk nagyon óvatosak, ne erőltessük túl magunkat, és az alábbiakat kerüljük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy elsős annyit dolgozik, mint egy felnőtt

Primilla 2015. szeptember 24., csütörtök 15:33

Megszavaztatta a tanítókat az egyik szakmai portál arról, hogy szerintük az 1-2. évfolyamon mennyi lehetne maximum a tanórákra és a házi feladat elkészítésére fordítandó idő. ATanítonline.huoldalon válaszolók 58 százaléka szerint legfeljebb 3-4 óra, 38 százaléka helyett pedig 4-5 óra lenne egészséges. Ennél több időt csak elenyészően kevesen tartanak normálisnak vagy szükségesnek.

Ehhez képest a realitás egy kissé másképp fest. Először is, akárhány órája van a gyereknek, egész nap, nyolctól négyig kötelezően bent kell lennie az iskolában, ez alól, indokolt esetben, csak az igazgató adhat felmentést. Ezt az időt próbálják hasznos tevékenységgel kitölteni, bár túl sok kreativitásra nincs szükség, mert simán elmegy az idő tanórákkal.

Az ismerőseim körében például nem ritka, hogy a másodikos gyereknek a délelőtti 5 tanóra után délután még dupla angol vagy testnevelésóra van. Szintén normális, órarendszerű iskolai elfoglaltság a szolfézs, az énekkar, az iskolai edzések, a felzárkóztatás/tehetséggondozás, a különböző szakkörök, és mivel ingyenesek, a legtöbb gyerek jár is valamelyikre, sőt, a házi feladat elkészítése is tanórának számít. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menzareform - a suli úgyis az éhezésről szól

Primilla 2015. szeptember 24., csütörtök 11:27

Menzakaját kutyázni elég magas labda, nem is csaptuk le eddig, mert egyrészt kíváncsian várjuk a változások eredményét, másrészt pedig mert könnyen belátható, hogy bármekkora konyhatündérek is vagyunk, elég nehéz nagyjából 300 forintból napról napra olyan ételsort főzni, ami egészséges, és  nyolcezren nyalják meg utána egy emberként a tíz ujjukat. Gyerekblogként azonban mégsem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy tanév elején történt egy menzareform.

Pontosabban csak folyamatban van, mert sok településen még a főzőkonyhák is csak tapogatóznak, hogy hogyan és milyen egészségesebb ételeket kellene főzni, hiába halasztották el már többször is a rendelet bevezetését. Ami alatt éppen lett volna idő kipróbálni, hogy mi az az étel, amit meg tudnak etetni a gyerekekkel (tanárokkal, stb.), és mi az, amivel nem kéne tovább próbálkozni, úgysem fog menni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés