SZÜLŐSÉG

Baj van otthon? Tudjon róla a gyerek tanára is!

Primilla 2015. szeptember 1., kedd 16:20

Sokan gondolják, hogy családi bajok – válás, bebörtönzés, halál, betegség – magánügy. Ám ha iskolás gyerekünk van, ez már korántsem olyan magától értetődő. Az, hogy beavatjuk-e a tanárát a dologba, nagyban meghatározza a gyereknek nem csak a teljesítményét, hanem azt is, hogy jól érzi-e magát (legalább) az iskolában, vagy sem. Nem beszélve arról, hogy a bajjal járó stresszt is csökkenthetjük.

„Ha elmondjuk a tanárnak, hogy mi a helyzet otthon, segítünk neki megérteni, hogy miért változott meg a gyerek viselkedése” –mondta a Yahoo Parenting-nek David Maxfield társadalomtudós, a Crucial Conversations című könyvsorozat társszerzője.

Maxfield társával, Joseph Grenny-vel együtt 622 esetet tekintettek át a szülő-tanár kommunikációval kapcsolatban, és azt találták, hogy túl gyakran tartanak vissza fontos információkat mind a szülők, mind pedig a tanárok. A szülők gyakran nem szólnak a tanárnak a családi problémákról, a tanárok pedig nem riasztják a szülőket, ha hirtelen komoly gondok lesznek a gyerek iskolai viselkedésével. Az eredmény pedig – túl a történetgyűjteményükön – az lett, hogy a félreértések és a kezeletlen magatartás problémák jelentős részben abból erednek, hogy a felnőttek, kommunikáció hiányában, gyakorlatilag nincsenek tisztában a bajok hátterével. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy bolt különlegességre vágyó kisiskolásoknak

etelka 2015. szeptember 1., kedd 09:34

Milyen menő lenne, ha idén a gyerek választhatná ki, melyik cukimuki mintájú füzetet vigye a suliba! Hogy ez lehetséges, akkor derült ki, amikor megnéztük azUgró Egér elnevezésű, mondjuk így, "pop-up jellegű" boltot a Két Egér könyvesbolt galériáján. A "mondjuk" annak szól, hogy a létező könyvesbolt emeletén most időszakosan berendeztek egy kisebb papírboltot, ahová mindaz került, ami az iskolába induláshoz kell. Szerencsére se Violettás táska, sem szuperhősős tolltartó, de van helyette mindenféle nagyon kedves dolog, ami persze lehet, hogy nekünk szülőknek tetszik jobban... 

A kínálat hazai dizájnerektől származik, kis szériában készülnek az egyes tárgyak, bár vannak köztük olyanok, melyek már visszaköszöntek más helyeken is. Ennek ellenére, ha lenne egy kisebb gyerek a háztartásban, akkor simán ide vinném, annyira helyes dolgokat lehet kapni. A füzetek egyedi kötése csak egy kis extra, bármilyet is kér a tanító néni, ők vállalják a borítócserét, és máris miénk lesz a suli legmenőbb füzete. Ráadásul akár egyet is bekötnek, de többnek is örülnek. Kattintsa végig a galériát, és szaladjon, ha tetszik a felhozatal! 

Ugróegér

 2015. augusztus 24  és szeptember 12 között, a Két Egér Könyesbolt (1092 Budapest, Ráday utca 20.) galériáján – amíg a készlet tart.

Nyitva tartás: hétköznap 10-től este 8-ig, szombaton 10-től este 6-ig.

Gyerekkísérlet: nincs tévé, se más kijelző

Primilla 2015. augusztus 31., hétfő 17:53

A nyári szünet közepére a hat- és nyolcéves gyerekeimmel eljutottunk odáig, hogy szinte egész nap bámultak valamit. A napjuk vagy arról szólt, hogy kinél legyen a távirányító, vagy pedig a könyörgésről, hogy mikor tabletezhetnek már végre. Mentség persze mindig van: negyven fokban úgysem lehet kimenni, és hát persze nekem is jól jött az az idő, ami ezzel felszabadult, és nem nekem kellett szórakoztatnom őket, hanem békében dolgozhattam helyette.

Akkor telt be a pohár, amikor a balatoni nyaralás alatt, három másik, normális körülmények között szuperül játszó gyerek mellett is a tabletezés vált a fő kérdéssé. És akkor letiltottam őket mindenféle kijelzőről a telefontól a fényképezőgépig, mostantól kénytelenek az élményeiket a való világból venni. Gyerekkísérletünk első pár hetének tapasztalatai következnek.

Tulajdonképpen nekem már régóta létezik az az elméletem, hogy mindenféle életmódváltást környezetváltozással kell kezdeni. Még a cigiről is könnyebb úgy leszokni, ha reggel nem ugyanazokkal a mozdulatokkal jutunk el a kávéfőzőig és a cigis dobozig, mint ahogy otthon megszoktuk. A balatoni nyaralás éppen kapóra jött, a reggeli első kérésre, hogy ti. „tabletezhetek?” máris jött a válasz, hogy nem, hanem menj ki inkább az udvarra hintázni. Ez be is vált: amint a másik szobából a barátnőm gyerekei meghallották a motozásunkat, már nyargaltak is kifelé mindannyian játszani. Ezzel át is lendültünk a reggeli rutinon. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így reagál a kistesó hírére egy ötéves

mzd 2015. augusztus 30., vasárnap 11:49

Ez meg micsoda? Ez volt az első kérdése annak az ötéves kissrácnak, akinek az édesanyja ultrahangokat nyomott a kezébe a kocsijuk hátsó ülésén, hogy így tudassa: báty lesz belőle. Mivel az esetről készült videót megosztotta egy szülőknek szóló Facebook-oldalon, így azt is megtudhatjuk, hogy amikor a gyerek megtudta, hogy a képen egy kisbaba van, utána bár kétkedve, de örömmel fogadta, hogy az bizony az anyukája hasában van.

„Remélem, nem viccelsz” - mondja, majd hozzáteszi, aludhat majd az ágyában – persze csak akkor, ha akar. A hírt természetesen megosztja majd a tanárával is, és az sem szegi kedvét, hogy a kistesóra még karácsony utánig várni kell.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Violetta a koncerten is tarolt

Dívány 2015. augusztus 29., szombat 19:55

Violetta. Egy mosolygós szőke lány valami rózsaszínes-lilás háttér előtt. Ebben a hónapban az is látta, aki nem néz Disney Channel-t a tévében, mert a hipermarketek iskolakezdési részlegein a megszokott rajzfilmfigurák mellett az ő arca is ott szerepel füzetborítón, tolltartón, táskán és még ki tudja, mi mindenen. Akinek már iskolás a lánya, az pláne biztos, hogy hallott róla. Ha máshogy nem, hát úgy, hogy a gyerek hazahozta a Violetta-témát a suliból.

Ezt játszottuk mi: gumizás, sántika meg a többiek

polly 2015. augusztus 29., szombat 16:45

Legelőször felháborodtak és kiakadtak, később pedig kétségbeestek, amikor bejelentettem nekik, hogy vége a hétköznapi számítógépezésnek (kivéve, ha iskolai feladathoz kell), és kötelezővé tettem a napi egy óra levegőzést. A gyerekeim ugyanis elképzelni sem tudják, mi a francot fognak a szabad ég alatt csinálni ilyen hosszú idő alatt, ha még csak a mobiljukat és a tabletet sem vihetik magukkal.

Korábban ezzel semmi probléma nem volt, de már kinőttek a homokozóból, én meg szomorúan látom a környezetünkben is, hogy azok a fiatalok, akik nem sportfüggők, azok halálra unják magukat, és csak unottan bandáznak egy-egy padon. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mesevilág: izlandi bringatúra, kisgyerekkel

Primilla 2015. augusztus 29., szombat 12:57

Kisgyerekes családok – főleg az első babánál – gyakran úgy gondolják, hogy a porontynak nyugalomra és a megszokott környezetre van szüksége. Hiába van itt a nyár, inkább nem mennek sehová, vagy ha igen, csak rövid időre, esetleg egy jól körbepárnázott, de legalább méregdrága bababarát szállodába. Ennyit a kalandról.

Nos, nem mindenki gondolja így. Egy spanyol házaspár, Agueda Monfort szerkesztő és  Noel Arraiz fotós, – valamint a hegyek szerelmesei – szerint a gyerek egyáltalán nem akadály. A kétéves kislányukkal, két biciklivel és egy utánfutóval végig tekertek Izlandon. A kislánynak egyébként szemmel láthatóan pazar dolga van az úton, izlandi pónit simogat és meleg vizű tóban fürdik, valamint sokat mosolyog – bár ezt nem tudhatjuk, nyilván mindenkiről lehet mosolygós képeket készíteni időnként. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 app, amitől tartsa távol a kamaszt!

Dívány 2015. augusztus 28., péntek 17:36

Mivel a Pew Kutatóközpont jelentése szerint a tinik háromnegyede (73%) rendelkezik okostelefon-hozzáféréssel, és időről időre hallani olyan hírekről, hogy fiatalok netes zaklatás miatt lesznek öngyilkosok, így talán nem is annyira meglepő, hogy a HuffPost a Common Sense Media ajánlásai nyomán egy olyan cikket közölt, amelyben három, potenciális veszélyforrást jelentő alkalmazásra hívja fel a figyelmet. Mutatjuk őket, és elmondjuk azt is, miért adhatnak okot az aggodalomra.

Számtalan közösségi háló ártalmatlan, sőt hasznos, vannak viszont olyan alkalmazások, amikkel könnyebben felszínre tör a mindenkiben lapuló "sötét oldal". Névtelen kommentek, pletyka-terjesztés, inkrimináló fotók, vallomások - ha mindezt összekötjük a helymeghatározással, különösen veszélyes kombinációt kapunk, amelyek mondjuk egy iskola összes diákját összekapcsolva megsokszorozhatják az olyan problémákat, mint a netes zaklatás, a pletyka, vagy éppen a fizikai fenyegetés - vélik az elemzők.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyenlő munkamegosztás = több szex

mzd 2015. augusztus 28., péntek 10:31

Ismerősi körben is egyre többen panaszkodnak arra, hogy a gyermek megszületése után megritkultak az intim együttlétek. Úgy tűnik, a HuffPost rábukkant a probléma megoldására – egészen pontosan egy kutatásra, ami azt vizsgálta, hogyan függ össze a házastársak munkamegosztása és a kapcsolat minősége (beleértve a szexet is).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magunknak is szabjunk határt, ha kamaszt nevelünk!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. augusztus 27., csütörtök 18:55

Amikor elkezd kamaszodni a gyerek, sok szülő meglepődve tapasztalja, mi minden rejlett benne, amiről eddig sejtése sem volt: nem gondolta, ennyire fel tud menni a pumpa a gyerektől, ennyire ki tudja őt borítani, olyan eszközökhöz nyúl kétségbeesésében, amik addig nem jellemezték. Egyszerűen szólva: kihozza belőle az állatot. Holott a provokációhoz a kisebbek is értenek, és aki átélte a dackorszakot, lehet, hogy edzettnek érzi magát. Aztán meglepődik, hogy mégsem az.

A miértre, tehát hogy miért képes sokkal erőteljesebben hatni egy tizenéves, mint egy kisgyerek, éppen az érettségében, okosságában rejlik a válasz. Élesen, talán túlzottan is élesen látja a szülőt, a hibáit, az esendőségét. Gyakran telibe talál a megjegyzése, pimaszkodása, mert olyasmit fogalmaz meg, ami –ha tiszteletlenül is mondta-, igaz. Ugyanakkor mégsem feltétlenül igazságos, gyakran csak a valóság egy részét látja. Tehát előáll az a helyzet, hogy egyfelől egyenlő félként kell vele beszélni, mint aki már sok mindent tud, másfelől a szülő rálát, hogy hol vannak a torzításai, túlzásai, amikről még nem lehet meggyőzni őt.

Ez a kombináció üti ki sokaknál a biztosítékot: elvesztik az önbizalmukat, mert már nincsenek fölényben a tizenévessel szemben, de vita esetén nem egy méltányos, együttműködő másik fél áll velük szemben, hanem valaki, aki olykor könyörtelen, hiperkritikus.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Óriásbabákat és elhízást okoznak a terhesvitaminok?

Toma 2015. augusztus 27., csütörtök 10:54

Azokban, akik gyermeket szeretnének, vagy már kisbabát várnak, felmerülhet a kérdés, hogy vajon érdemes-e terhesvitaminokat szedni, hiszen rengetegen érvelnek mellettük, viszont számtalan rémtörténetet lehet hallani óriásbabákról, valamint a készítmények által kiváltott elhízásról. És azt sem olyan könnyű eldönteni, melyik szert érdemes szedni, és mikor.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk a pótfelvételi ponthatárait

mzd 2015. augusztus 26., szerda 18:45

A Felvi.hu közzétette a pótfelvételi ponthatárait, és a statisztikából kiderül, hogy a jelentkezők közel háromnegyede (73%) alapképzésre vagy osztatlan mesterképzésre jelentkezett, minden tizedik mesterképzésre, a maradék (17%) pedig felsőfokú szakképzésre. 

A 8200 pótfelvételiző körében a legnépszerűbb szak a jogász volt, ezt 547-en szerették volna hallgatni, de a gazdálkodási és menedzsment képzés, illetve a kereskedelem és marketing is vonzó volt (431 illetve 253 jelentkezéssel). A Felvi.hu tízpontos listájának végén - kicsit meglepő módon - a csecsemő- és kisgyermeknevelő szak áll, amire 130-an jelentkeztek. A jelentkezők fele (45%) nappali munkarendben tanulna, ennél kicsivel többen (47%) vannak azok, akik inkább levelező tagozaton folytatnák a tanulmányaikat.

Fotó: Thomas Imo / Europress / Getty

Jó tudni: a pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében – amennyiben a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették – a ponthatár nem lehet alacsonyabb az általános eljárásban nyilvánosságra hozott ponthatároknál. "Ha egy képzést kizárólag a pótfelvételi eljárás során hirdettek meg, a ponthatár nem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimum pontszámnál, ami alapképzésen és osztatlan képzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50 pont" - írja a Felvi.hu. Mi pedig nem csigázzuk tovább, ide kattintva intézményenként láthatja a pontokat!

Az egyetemkezdők depressziója gyakoribb, mint gondolná

Puskás Pálma 2015. augusztus 26., szerda 15:01

Az érettségi után továbbtanuló, emiatt esetleg otthonról el is költöző kamaszok körében gyakoriak a depressziós tünetek – az angolszász szakirodalomban külön neve is van a jelenségnek, „college depression”, azaz főiskolás depresszió néven ismerik. De miért lesz depressziós a főiskolás vagy az egyetemista, és ha az lesz, mit tehetünk ellene?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Last minute füzetmustra - ezt kapni idén

Becca 2015. augusztus 26., szerda 09:03

Nyilván nem maradhat el az iskolakezdés füzetek nélkül, és mivel az iskolatáskákat már megmutattuk, most eljött a nagy pillanat, hogy a füzeteken is végigfusson.

A legnagyobb választékot az Auchanban láttuk, de a Tesco és az Interspar is erős füzetekben, szóval ne aggódjon, hogy nem talál a gyerek kedvére valót. Nézze meg, milyen kincsekre bukkantunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elköttetné magát? Nem lesz egyszerű!

LS 2015. augusztus 25., kedd 10:46

Ön az, aki gyerekkora óta biztosan tudja, hogy soha a büdös életben nem akar ordító kölköket maga körül látni, de még nincs 40 éves se? Hát akkor megszívta, kivéve, ha mégiscsak van már legalább három gyereke, vagy mégiscsak elmúlt már negyven éves. Elköttetni ugyanis nem olyan egyszerű magát. Az ezt szabályozó törvény itthon 2014 március 15-én lépett hatályba, és ezzel a legszigorúbb egész Európában. A törvény mind a nőkre mind a férfiakra egyaránt vonatkozik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Majdnem duplájába kerülnek a tankönyvek

ermiz 2015. augusztus 24., hétfő 15:35

Az MTI két csodálatos grafikonnal rukkolt elő így iskolakezdés előtt, és arról is írt, hogy miért nagyon jók a reformok, melyeket a tankönyvpiacon hajtottak végre. Tájékoztatásuk szerint két év múlva minden általános iskolás ingyen kapja majd a könyveket - a mostani tanévben ezt az elsősök, a másodikosok és a harmadikosok számára biztosítják.

A kormánypárt közlése szerint tavaly az átvett kiadók tankönyveinek ára átlagosan 15, 2015-re pedig 36 százalékkal csökkent a 2013-as árakhoz képest. Azt azonban elfelejtették hozzátenni, hogy az árak az ezredforduló óta durván majdnem kétszeresére nőttek: a tankönyvek esetében 1,8-as, a tanszerek és írószerek esetében pedig 1,69-es szorzóval kell számolni az 1999-es árakhoz képest.

Hogyan jött ki nekünk mindez? Az MTI grafikáján láncviszonyszámok láthatóak, amik azt mutatják meg, hogy az előző évhez képest mennyit változott a tankönyvek ára (107,6 %-os értéknél ez 7,6 százalékos drágulást, 95,6-osnál pedig 4,4 százalékos csökkenést jelent). Ha viszont arra vagyunk kíváncsiak, hogy a kiindulóponthoz (tehát a grafikonon még nem jelölt 1999-hez) képest mennyit változott a tankönyvek ára évről évre, akkor a bázisviszonyszámmal kell dolgoznunk. Ebben az estben  egyszerűen össze kell szorozni az indexeket - kezdve a legelső értékkel (ami 1999 esetében 100%, hiszen az a viszonyítási alap), majd folytatva a következő évekével (arra vigyázni kell, hogy a szorzás előtt minden értéket százzal osztva vegyünk sorra!). Tehát 100*1,026*10,76*(...)*0,997*0,956 ~ 1,8.

Így jön ki tehát, hogy 1999 óta a tankönyvek 1,8-szorosukra, a taneszközök pedig 1,6-szorosra drágultak.

Pelenkaderbi: cuki babák kúsznak a célba

etelka 2015. augusztus 24., hétfő 13:39

A Mashable révén csodás fotókat találtunk egy csomó kisbabáról, akik pelenkában versenyeznek egymással. Elég perverzen hangzik, de 1946 és 1955 között az amerikai sportesemények jelentős kísérőrendezvénye volt a verseny, amit a New Jersey-i Palisade Parkban rendeztek meg, és az egész országból érkeztek a babák. Néhányak köztük igazi szupersztárok lettek, mint Palaside Pete, Fánk Dan, Rosszút Willie vagy Pin-Up Lányka, de sajnos ahogy elhagyták a pelenkájukat, eltűntek a köztudatból. Mindenesetre a Leglassabb két perc a sporttörténetben néven is ismert verseny indulói manapság nagymamák és nagypapák, mi viszont még mindig meghatottan nézzük a cuki kis babákat. És nem hiszi el, de még mindig vannak pelenkás derbik, itt a bizonyíték!

Ezért felesleges szülinapi buli az egyévesnek

mzd 2015. augusztus 23., vasárnap 09:00

Az elsőszülött gyermeknél az egyik legemlékezetesebb mérföldkő az első születésnap. Ilyenkor sokan elgondolkodnak azon, vajon rendezzenek-e születésnapi partit – és ha igen, akkor mekkorát. A ScaryMommy bloggere viszont a szokásos jaj-de-vicces-laza-anyuka stílusban elmondja, miért ne tegyük mindezt – az, hogy úgysem emlékszik rá a gyerek pedig csak a legkevesebb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kúsztunk, másztunk, kötélpályán csúsztunk, és élveztük

Becca 2015. augusztus 22., szombat 19:28

Nem csak gyerekeknek ultramenő kalandparkba menni, de felnőtteknek is klassz élmény, és nem csak azért, mert minimum egy órára leköti magát a gyerek, és végre lehet egy kicsit lazítani, de az igazán jól összerakott pályát még a felnőttek is simán élvezik. 

Nemrég nyitott meg Budapest egyik új kalandparkja, a Zip City, így hát elmentünk feltérképezni, hogy melyik korosztály lehet a célcsoport. Egy 12 éves kiskamasszal, és Istivel, a fotóssal vágtunk neki az élményeknek. Mivel előre gondolkodtunk, még a déli napsütés előtt érkeztünk meg a helyre - ami nem jött rosszul, ugyanis a konténerekben rekkenő hőség van. Na, de ne szaladjunk ennyire előre.

Amikor a bejáratnál megálltunk, mindenkinek ez volt ez első kérdése: „Ez ilyen kicsi?!”. Miután viszont bent is körbenéztünk, megállapítottuk, hogy ez mégsem egy 10 perces menet lesz, magunkra csatoltuk a bukót és a fejlámpát, majd megkezdődött a túra. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit tegyek, ha válogatós a gyerek?

S-W. Zsó 2015. augusztus 22., szombat 12:33

Majd kinövi! - legyint sok szülő, ha a kisgyerek nem hajlandó megenni a spenótot, a tojást vagy a paradicsomot, míg mások túl nagy feneket kerítenek a visszautasításnak, ezért az etetés sokszor igazi küzdelem a család számára. Egy új kutatás szerint ráadásul a gyerekkori szelektív evés hajlamosító tényezője lehet a később kialakuló szorongásnak, a depressziónak, vagy az ADHD-nek. Utánajártunk, valóban van-e okuk félni a szülőknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülőnek lenni ellentmondásos érzés

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. augusztus 21., péntek 12:37

Nem lehet eleget beszélni róla, hogy szülőnek lenni nem olyan, mint ahogy a pelenkareklámok mutatják, ahol anyuka üdvözült mosollyal törölgeti egy derűsen gőgicsélő babája tiszta popsiját. És alaptalan várakozást kelthetnek azok a mondatok is, mikor szuperlatívuszokban beszélünk az anyaságról, mint szent küldetésről, a nőiség kiteljesedéséről. Ezek a mondatok lehetnek akár igazak is, sőt, a pelenkareklám sugallta kép is igaz abból a szempontból, hogy vannak olyan tökéletes pillanatok is.

De valamiért még mindig keveset beszélünk a szülőségről, mint tanulási folyamatról. Folyamatról, ami sokszor küzdelmes, olykor nem is érti az ember, másoknak ez hogyhogy megy, miközben ő folyton kudarcot vall, néha talán még az is eszébe jut, jó ötlet volt-e a gyerekvállalás, és mindenképp vegyes érzelmekkel jár: a szeretet és öröm mellett fáradtsággal, olykor haraggal, és csalódottsággal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milyen zenét szeret a kölyök? Megmondjuk, miben jó.

Puskás Pálma 2015. augusztus 20., csütörtök 16:15

A kamaszok hajlamosak felnőtt fejjel már érthetetlen jelentőséget tulajdonítani a zenei ízlésnek, ez a másik megismerésének fontos mérföldköve, szinte minden eslő találkozásnál hamar elhangzik az „és te milyen zenét szeretsz?” Később rájövünk, nem biztos, hogy a zenei ízlés a legfontosabb, hanem inkább az, hogy a másik milyen ember, ez pedig nincs összefüggésben azzal, hogy punkzenét vagy dubstepet hallgat-e. De vajon tényleg nincs?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezektől a tulajdonságoktól lesz sikeres felnőtt a gyerekéből

Primilla 2015. augusztus 20., csütörtök 13:47

Ha azt szeretné, hogy a gyereke sikeres emberré váljon, hagyjon fel az önbizalom-építéssel, felejtse el a magántanárokat, helyette tanítsa meg őt megosztozni a dolgain, együttműködni, és kedvesnek lenni másokkal.

A Yahoo Parenting cikke szerint több mint 20 éven át tartó kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akik olyan óvodából kerültek ki, amelyben ezeket a társas készségeket fontosnak tartották, 25 éves korukra nagyobb valószínűséggel szereztek diplomát, ritkábban gyűlt meg a bajuk a törvénnyel, jobb eséllyel találtak maguknak rendes állást, és ritkábban voltak alkohol és drog problémáik.

„Meglepő volt látni, hogy a gyermekkorban mutatott osztozni tudás, együttműködés és kedvesség képessége szinte csalhatatlanul előre jelezte a felnőttkori sikerességet” – mondta a Yahoo Parenting-nek a kutatást vezető Damon Jones, a Pennsylvania Állami Egyetem tudósa.

A kutatás során Damon és csapata azt vizsgálta, hogy a társas és érzelmi készségek hosszú távon hogyan hatnak a gyermekek életére. A kutatásban részt vevő 753 gyermek a ’90-es évek elején óvodába járt, a pedagógusok pedig egy ötös skálán osztályozták, hogy mennyire tudják megosztani a dolgaikat, a segítőkészségüket, és, hogy mennyire képesek odafigyelni a többi gyerekre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Önbarnítózás után szoptatott, posztolta

mzd 2015. augusztus 19., szerda 16:31

A Leeds-ben élő Gemma Colley-ről valószínűleg soha nem született volna egyetlen hír sem, ha nem posztol egy olyan fotót Facebookra, amelyen gyermekének narancsszínű feje van – mégpedig azért, mert ő önbarnítózás után szoptatta meg. A nő most Nobody's Perfect (azaz Senki sem tökéletes) címmel posztolt egy bejegyzést a blogján, amelyben leírja, milyen támadásokat kapott – olvasható a DailyMailen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennek a sebnek köszönhetem, hogy van egy gyerekem

Edicsek 2015. augusztus 18., kedd 15:24

Nagy port kavart Helen Aller babafotója, amin nemcsak anya és gyermeke látszik idilli pózban, hanem a császármetszés helye is. Többen kiálltak az anonimitásának megőrzését kérő édesanya mellett, sokan viszont bírálták, és a Facebookról is el akarták távolítani a fotót. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés