SZÜLŐSÉG

Van agyfejlesztő videójáték, hurrá!

Primilla 2015. október 20., kedd 19:21

A videójáték kifejezés alatt sok mindent érthetünk, a számítógépen játszható pasziánsztól az aprólékosan kidolgozott, részletgazdag és valósághű fantáziavilágig, a magányos játéktól a hálózatban, több ezer ember által használt programokig bármit. A kérdés az, hogy ezek vajon jót tesznek-e a gyereknek, vagy éppen ellenkezőleg, ártanak.

Egy kifejező hasonlattal élve, senki sem teszi fel azt a kérdést, hogy hogyan hat a testre a táplálkozás, mivel ez annál sokkal bonyolultabb dolog. Attól függ, például, hogy mit eszik az ember, hogy hány kalóriát, mennyi és milyen fehérjét, zsírt, szénhidrátot tartalmaz az étel – vagyis a hatás azon múlik, hogy mit és mennyit fogyaszt az ember – magyarázza a jelenséget a ScienceDaily cikke kutatásokra hivatkozva.

Hasonló a helyzet a videójátékok agyra kifejtett hatásával kapcsolatban is. Azok az akciójátékok, melyekben gyorsan mozgó célpontok vannak, egyszerre sok minden történik, és hirtelen kell jó döntéseket hozni, többnyire pozitív hatással vannak a gondolkodásra – nagyjából ugyanúgy, mint azok a logikai játékok, amelyeket kifejezetten az agyi képességek csiszolására hoztak létre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért értelmetlen durván büntetni a gyereket

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. október 20., kedd 18:01

A gyermeki agresszió egyik kutatója, Keneth Dodge meglepő eredményre bukkant, mikor azt vizsgálta, igaz-e a vélekedés, hogy a testi fenyítés agresszívebbé teszi a gyerekeket. Felmérései azt mutatták, hogy csak azok a gyerekek válnak agresszívebbé, akik szülei rendkívüli nevelési eszköznek tartják a verést, ami azt hivatott kifejezni, hogy a gyerek valami nagyon durvát tett, ami erőteljes megtorlás után kiált. Ahol a hétköznapok „normál” része volt a verés, a gyerekek nem voltak agresszívebbek másokhoz képest.

Amellett, hogy az eredmény nagy felháborodást váltott ki (részben rasszista felhangjai miatt, mivel az előbbi csoportba inkább a fehér, utóbbiba az afro-amerikai családok tartoztak), és remélhetőleg senkinek nem ad bátorítást a veréshez, egy tanulságot mégis le lehet vonni belőle. Egyes szülők azért durvultak el, mert ezzel akarták kifejezni, milyen rosszat tett a gyerek, de úgy tűnik, az üzenet nem ment át, csak viharokat keltett a csemetékben, ami aztán agresszióban tört ki.

Ha belegondolunk, miért lehetett így, érdemes képzeletben belebújni egy kisgyerek bőrébe. Bármit is tesz (talán olyat, amiről maga is tudta, nem szabad), nem úgy éli meg a saját viselkedését, hogy „most valami iszonyú durva, vérlázító dolgot művelek”.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kamaszkori dohányzás = figyelemzavar egy életen át

Puskás Pálma 2015. október 19., hétfő 19:57

Eddig is tudtuk, hogy a dohányzás nem tesz jót, ha pedig kamaszokról beszélünk, még kevésbé jó ötlet. Egy friss kutatás szerint viszont a közismert egészségügyi kockázatokon felül a tinik dohányzásának további negatív hatásai is vannak: felnőttkorban is kimutatható figyelmi problémákat okoz.

A Biological Psychiatry (biológiai pszichiátria) című neves orvosi szaklapban megjelent kutatás szerint a tinédzserkori dohányzás és a felnőttkori figyelmi problémák között egyértelmű ok-okozati kapcsolat mutatható ki. Ez a hatás még nagyobb súllyal esik latba azoknál a gyerekeknél, akik már eleve ADHD-ban (hiperaktív figyelemzavarban) szenvednek, ráadásul a figyelemzavaros tinik a felmérések szerint eleve többet dohányoznak az átlagnál.

A kutatók ikervizsgálatok során jutottak a fenti eredményre: egypetéjű ikreket vizsgáltak, akiknek genetikai örökítőanyaga és családi környezete is csaknem azonos. Tehát ha az ikerpár egyik tagja dohányzik, a másik pedig nem, akkor a problémákat biztosan nem eltérő genetika, és jó eséllyel nem eltérő környezeti hatások okozzák. A kutatók ezért a holland ikerregiszter adatait használták, így összesen 1987 felnőtt és 648 kamaszkorú ikerpár vizsgálatára nyílt lehetőségük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három újonnan felújított családi lakás a Tűzoltó utcai gyermekklinikán

Edicsek 2015. október 19., hétfő 18:50

Gyakran felmerülő probléma, hogy mit tudnak csinálni azok a vidéki családok, akik gyerekeit egy budapesti gyerekkórházban kezelnek hosszan. A helyzet jellemzően nem megoldott, kevesen engedhetik meg magunknak, hogy napokra, hetekre, hónapokra beköltözzenek egy szállodába.

Ezt a problémát orvosolja a Tűzoltó utcai Gyermekklinika legújabb fejlesztése. A kórház hivatalos alapítványa, az idén 25 éves Őrzők Alapítvány október 14-én három korszerű, gyermekbarát módon felújított családi lakást adott át a már meglévők mellé. Ezeket azok a vidéki családok használhatják térítésmentesen, akik gyerekeit a klinikán kezelik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy app, ami távol tartja a fogorvost

Primilla 2015. október 18., vasárnap 18:33

Nem szeret a gyereke fogat mosni? Esetleg tulajdonképpen semmi baja nem lenne magával a tevékenységgel, csak ne lenne olyan unalmas? Természetesen erre is van már alkalmazás, amit ráadásul tudósok is rendkívül hatékonynak találtak. A British Dental Journal-ban nem rég publikált kutatás szerint a Brush DJ nevű alkalmazás tényleg rá tudja venni a fiatalokat, hogy rendszeresen és szakszerűen ápolják a fogaikat, ami, ha belegondolunk, igazán jó hír. Mármint, hogy nem csak létezik, de működik is.  

Az app lényege, hogy fogmosás közben 2 percen át – ennyi a fogmosás ideális időtartama – zenét szolgáltat, amit a felhasználó saját telefonjáról választ ki random. Jelez, amikor ideje köpni vagy öblíteni, a végén pedig motivációs tapsot is kap a delikvens. Emellett figyelmezteti a felhasználót a napi kétszeri fogmosásra, a nap közbeni szájöblítésre, szól, amikor ideje kicserélni a fogkefét (3 havonta) és fel lehet benne jegyezni a fogorvos időpontokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csoda, hogy ép ésszel kibírjuk az anyává válást!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. október 18., vasárnap 15:46

Amikor a karrier és anyaság összefüggéseiről beszélnek, általában az áll a fókuszban, hogy aki akar, hogyan tud dolgozni kisgyerek mellett is, és aki akar, otthon tud-e maradni, illetve, visszaveszik-e utána a munkahelyére. Ezek fontos gyakorlati kérdések. De kevesebbet beszélünk a lelki oldaláról, például arról, hogy annyira más világ a kettő, hogy elképesztő pszichés rugalmasságot kíván az embertől, hogy egyikből átváltson a másikba.

A többség számára teljes váltást jelent az első gyerek születése: néhány, vagy jópár otthon töltött év kezdetét. És erre az időszakra nehéz készülni, hiszen a gyerekvállalást megelőző évek valójában valami egész másról szólnak, mást követel meg az élet. Az ember szakmát tanul, igyekszik jó önéletrajzot írni, keresgél a szakmai gyakorlatok között. A fennmaradó gondolatai akörül keringenek, hogy végigveszi az ismerőseit, valaki tud-e majd segíteni az elhelyezkedésben. Aztán álláskeresés, továbbképzések, esetleg nyelvtanulás, megnyerőnek lenni a főnöknél stb.

Meredek váltás, mikor ezt az egészet egyszer csak elvágják, mindez egyik pillanatról a másikra teljesen lényegtelenné válik, és az ember otthon találja magát egy másik világban, teljesen más feladatok közt, szinte még az élet törvényszerűségei is megváltozni látszanak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hiszti nélkül is létezik reggel. Ugye létezik?

Primilla 2015. október 17., szombat 19:06

Van az amerikai családos filmekben az a jelenet, amikor reggel átjárja a házat a napfény, anyu hófehér frottírköntösben kijön a fürdőszobából és a frissen mosott haját törölgeti (szépen, fiatalon és mosolyogva), apu pedig nyakkendőben ül a reggelizőasztalnál és újságot olvas. A tökéletes öltözéket villantó gyerekek sorban szállingóznak be a konyhába, majd békésen megbeszélik, hogy ki mit csinál majd aznap. Ezen a ponton anyu már full sminkben és vasalt blúzban süti a palacsintát és a szalonnát, nyilván.

Na, ez az, ami nálunk, sőt rögtönzött felmérésem szerint a magyar családoknál szinte SOHA nem történik meg. Először is azért, mert amikor felkelünk, az évnek ebben a szakában kint még töksötét van, sőt, az iskolaév elejét és legvégét leszámítva mondhatjuk, hogy végig sötétben kelünk. Nem azért, mert tehenünk van, amit hajnalban meg kell fejni, vagy ilyesmi, hanem mert ilyenek az éghajlati adottságok, és a gyerekek nyolcra járnak iskolába.

Ennek megfelelően a reggel rend szerint békés ébredezéssel kezdődik, ami a kinti sötétséggel megtámogatva olyan hosszúra nyúlik, amilyenre csak lehet, aztán, ahogy az óra mutatója halad, úgy kezdenek egyre jobban felpörögni az események. A szelíd, szeretetteljes kuncogós-bújós-puszilgatós ébresztgetés egyszer csak pörgős-hajtós-kiabálós őrületté fokozódik, és akkor mi még elég jók vagyunk, mert nem szoktunk elkésni, mindenki eszik pár falatot, és nincsenek őrjöngő hisztik és sivalkodások sem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cukivideó: a furmányosan alvást tettető ikerpár

Becca 2015. október 17., szombat 11:27

A Today internetes oldalon találtunk rá erre a szupercuki videóra, amin két kis totyogó szórakoztatja egymást alvás helyett. Nyilván tisztában vannak vele, hogy este már nincs mókázás, mert amikor anyukájuk beköszön nekik a bébimonitoron keresztül, azonnal az ágyra vetik magukat és úgy tesznek, mintha aludnának. Pedig az anya semmi különöset nem mond, semmi miért nem alszotok?, meg mi ez a bulizás?, egyszerűen csak beköszön nekik. A két baba meg úgy vágja magát hasra, mint a jól kiképzett kommandósok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Neveztessen el magáról egy ételt most!

Primilla 2015. október 16., péntek 13:57

Hallottak már az Igazgyöngy alapítványról? L. Ritók Nóra fantasztikus projektjéről, amelyben több száz, mélyszegénységben élő gyereknek segítenek megtalálni a jövőt. Olyan feladatot végeznek el, amivel az állam nem tud mit kezdeni, viszont az egész ország számára különösen fontos. Mindennapi életükről, a problémáikról, a módszereikről sokat elmesél a nyomorszéle blogon, érdemes olvasni.

És, hogy mi köze ennek ahhoz, hogy Lord Sandwich vagy a híresen gyönyörű Pavlova nyomába lépve rólunk is elnevezhetnek egy ételt? A kapocs egy nálunk még szokatlan, közösségi jótékonysági akció.

Létezik ugyanis magyar közösségi adománygyűjtő oldal. Igaz, az adjukössze.hu-n nem üzleti, hanem kimondottan civil célokhoz gyűjtenek tőkét, ráadásul jól is csinálják, az eddigi kampányok 80 százaléka sikerrel zárult.

A képre kattintva nézzen meg még több ilyen gyönyörű festményt az Igazgyöngy Alapítvány fiataljainak munkáiból!
A képre kattintva nézzen meg még több ilyen gyönyörű festményt az Igazgyöngy Alapítvány fiataljainak munkáiból!
Fotó: Igazgyöngy Alapítvány

A crowfounding oldalak sajátossága, hogy az adományozók kaphatnak egyet a megvalósult projekt termékeiből, ami a nonprofit szférában ugyebár elég nehézkes lenne, így a civilek csak az emberek jó szívére hagyatkozhatnak. Ezért azt találták ki, hogy híres embereket kérnek meg, hogy támogassák a projekteket, és így már talán az is szívesen adományoz, akit egyébként hidegen hagy a jótékonykodás.

Nos, ha ön is rajongója a finom ételeknek, és főleg Mautner Zsófiának, a Chilli és Vanília blog szerzőjének és az Ízes Élet háziasszonyának, akkor érdemes támogatnia az Igazgyöngy Alapítványt az Adjukössze+ kampányban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet egy kisfiú hercegnő Halloweenkor?! Naná!

Becca 2015. október 16., péntek 11:02

Mi is lehetne természetesebb, mint egy gyerek kívánságát teljesíteni, főleg, ha könnyen kivitelezhető?! Így tett az a 28 éves amerikai apa is, Paul Henson, akinek 3 éves kisfia, Caiden azt kérte, hadd lehessen ezen a Halloweenon Elza, a Jégvarázs című meséből. 

Henson különböző jelmezeket mutatott Caidennek a vásárlás alatt, hátha valami másra bukik majd rá a gyerek, és akkor már nem is lesz olyan érdekes a hercegnős jelmez. „Tudod milyenek a kicsik, elég bizonytalanok.” - mondta a BuzzFeednek az apa. De Caiden ragaszkodott a Jégvarázsos Elza kosztümhöz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sikerült! Az első játszótér, ahol sérült gyerekek is játszhatnak

Primilla 2015. október 15., csütörtök 17:19

Megvan az első játszótér, ahol súlyos mozgáskorlátozott gyerekek együtt játszhatnak az épekkel. Ha még emlékeznek rá, tavasszal írtunk róla, hogy lelkes, és a problémában érintett szülők, a MagikMe csapata közösségi gyűjtés indított, hogy kifejlesszenek egy olyan játszótéri eszközt, amit ép és sérült gyerek egyaránt használni tudnak. A kampány során a szükséges és tervezett 8000 angol font helyett 9630 gyűlt össze, így létre jöhetett a Pillangó nevű eszköz.

Most pedig, alig fél évvel később, az Auchan Ifjúságért Alapítvány segítségével és Zugló Önkormányzatának együttműködésével el is helyezték az első ilyen játékot a Nagybecskerek Játszótéren. A félreértések elkerülése végett: a játszóteret továbbra is mindenki, vagyis most már ténylegmindenki használhatja, egészséges és mozgáskorlátozott gyerekek is, hiszen az eszköz lényege éppen az, hogy képességeitől függetlenül mindenki együtt játszhat rajta. Vagyis ez egy plusz eszköz, és nem valami helyett került oda. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kézilabdázóé a hónap legkreatívabb terhesség-bejelentése

mzd 2015. október 15., csütörtök 11:48

Bár még csak október 11-én töltötte fel Facebook-oldalára, már több mint egymilliószor nézték meg Nikola Karabatić olimpiai, Európa- és világbajnok francia kézilabdázó azon videóját, ahol bejelenti: jövő áprilisban barátnőjével kisbabájuk születik. A sportoló a The Flippist által készített, 19 másodperces kisfilmjében stílusosan és humorral közölte a világgal a hírt - ha kíváncsi rá, pontosan hogyan is lesz babája egy kézisnek, nézze meg itt lent!  

a Little Secret

Posted by NIKOLA KARABATIC on Sunday, 11 October 2015

Egyszerű: legyen gondolatolvasó, ha kamasz a gyerek!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. október 15., csütörtök 09:24

Tizenéves gyerek anyjának, apjának lenni nehéz szerep, mert ez különösen hullámzó időszak: olykor visszacsúszik a fiatal a gyerek-lelkiállapotba, máskor egészen érett, és nincs szüksége tutujgatásra. Vannak helyzetek, amikben pedig kifejezetten az segít, ha eltávolodik a szülő, békén hagyja. Nem könnyű ráérezni, mikor melyikre van szükség.

Könnyen eshet a szülő abba a hibába, hogy túl komolyan veszi a tini lerázó gesztusait, és azt hiszi, azok már minden helyzetre érvényesek. Aztán influenzás lesz a gyerek, és valaki egészen más fekszik az ágyban, mint aki tegnap felnőttes érveléssel fejtette ki, miért helytelen apa és anya világképe, értékrendje, meg persze legfőképp a gyereknevelési stílusa. Aki most ott fekszik, attól érzi magát egy picivel jobban, ha anya ugyanúgy hoz egy túrórudit a boltból, mint rég, mikor betegeskedett, és ha ugyanúgy puszit fúj az ajtóból visszafordulva. Ha ez elmarad, borzasztó magányosan érzi magát, mert ezek szerint őt már nem is szeretik... A puszi és a túrórudi nem mindenkire érvényes, de az igen, hogy a kamaszkorban vannak regresszív pillanatok vagy időszakok, mikor a gyerek több gyengédséget igényel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit keres több száz fecskendő egy csecsemő körül?

mzd 2015. október 14., szerda 15:18

Megható fotót poszolt a Sher Institutes Facebookon, amire rátalált Daily Mail is: a képen egy baba látható, körülötte pedig szív alakba rendezve több száz fecskendő. Hogy miről is van szó? Egy anya így szerette volna megmutatni, mibe is "kerül" a lombikbébi-program és az, hogy neki most gyereke lehessen. A meddőséggel küzdő párok útja hosszú, és már addig is rengeteg küzdelmen vannak túl, mire eljutnak a lombikprogramig, ahol aztán adott esetben hónapokig-évekig csak a gyógyszerekről, naponta, óraműpontossággal időzített injekciókról és a folyamatos vizsgálatokról szól az élet. A szerencséseknek végül a küzdelem eredményes.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki, hogy már a barátságkarkötő is okos?

Menő/Ciki

Edicsek 2015. október 14., szerda 08:44

A kézzel font barátságkarkötő ideje már úgy tűnik lejárt, megjelent ugyanis abból is az okos verzió. A Gemino karkötők lényege nagyjából ugyanaz, mint a hagyományos barátságkarkötőké, azzal a plusszal, hogy ez a karkötő világít ha a legjobb barát a közelben van. Sőt, nem egyszerűen csa világít, máshogy jelez, ha mondjuk a titkos kézfogás ejtik meg, sőt üzenhetnek is egymásnak fényjelekkel. A bökkenő csak annyi, hogy míg egy hagyományos, kézzel font karkötő nagyjából 0 és 300 forint közötti összegbe kerül, addig az okos verziójáért 19.000 és 27.000 forint közötti összeget kérnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »
699 szavazat 793 szavazat

Negatív hős a gyerek példaképe? Nem baj!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. október 12., hétfő 19:30

A tizenévesekről sok minden az ember eszébe jut, de az biztosan nem, hogy tekintélytisztelőek lennének. A szülő olykor talán azt érzi, mindegy, hogy mit tesz, a gyerek úgyis kritikus szemmel néz rá, egyszerűen esélye sincs, hogy valamiféle példakép, pláne, hogy tekintély legyen számára. De a tanárnak se, hiszen a kölyök csak a saját feje után megy, azt hiszi, mindent ő tud legjobban. Valójában ennél összetettebb a kép.

Ha óvodás, kisiskolás gyerekeket figyelünk, látszik, ha elveszettnek érzik magukat, az óvónőt vagy tanítót követik, nála keresnek biztonságot. Na persze, szófogadatlanság előfordul, de amögött az áll, hogy a gyerek nem tud mit kezdeni az unalmával, a feszültségeivel, nem pedig egy megfontolt értékítélet, hogy megkérdőjelezi a pedagógus tekintélyét. Hasonló a viszonyulása a szülővel, lehet, hogy végigrosszalkodta a napot, de ha anya azt mondja: „nagyon haragszom rád!”, ő lefelé görbülő szájjal, hüppögve kérleli, hogy ne haragudjon. Mert félti a kapcsolatot, a biztonságot, a szeretetet. Azaz a szülő, a pedagógus személye, fontossága nem kérdőjeleződik meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen egy menő magyar gyerekkórház

S-W. Zsó 2015. október 12., hétfő 18:15

Jó hír, hogy már nemcsak külföldön van egyre több menő gyermekkórház, hiszen a Fessen mosolyt az arcokra! sikere után most megvalósult a Csemetedoki első projektje is. A Bács-Kiskun Megyei Kórház is sokkal barátságosabb arculatot kapott: a kórtermek és a folyosók falain a Magyar népmesék sorozat és a Vízipók Csodapók figurái és történetei kelnek életre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rosszabbul koncentrálnak a császáros babák

ST 2015. október 11., vasárnap 11:36

Külföldön és nálunk is egyre gyakoribb, hogy a nők a császármetszés mellett teszik le a voksukat. Egyre több helyen az anya döntésének - és önrendelkezésének - kérdése, és nem csak akkor végzik el, ha arra orvosi okokból szükség van.

Persze tény, hogy a szülés fájdalmas és nagyon megterhelő mind az anyának, mind pedig a babának. Ám azzal is számolni kell, hogy egy hasi műtétről van szó, mely mindig kockázatokkal jár, és a baba számára sem ez a legideálisabb lehetőség – írja a Dailymail egy új kutatás eredményeire hivatkozva.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megmérték, mennyit jelent az anyai jelenlét

Primilla 2015. október 10., szombat 22:05

Az „érzelmi tehermegosztás” létező dolog, egyáltalán nem mindegy, hogy egy problémával, vagy nehéz helyzettel egyedül kell-e megküzdenünk, vagy valaki mellettünk áll, és fogja a kezünket – akár átvitt értelemben, akár tényleg. Tudósok kimutatták: az anyák már a puszta jelenlétükkel is képesek csökkenteni a lányukra nehezedő stresszt, ha nagyon jóban vannak, még a gyerek kezét sem szükséges megfogni. Ha viszont nincsenek olyan jóban, akkor kimondottan jót tesz a fizikai kontaktus a stresszoldásnak - adta hírül a Yahoo Parenting.

Hogy többet megtudjanak az érzelmi tehermegosztásról, egy kutatócsoport, Jessica Lougheed, a Queen’s University PhD hallgatójának vezetésével megvizsgált 66 anya-lánya párost. A lányok éppen tinédzserkorban voltak, ami ugyebár nem egy problémamentes életkor. Miután felvették a demográfiai adataikat és a kapcsolatuk erősségét is sikerült meghatározni, a résztvevőket egy műszerre kapcsolták, ami az érzelmi állapotukat mérte és rögzítette.

Ez után azt mondták a lányoknak, hogy beszéljenek bármiről három percen át a kutatóknak, mintha csak az iskolában, az osztályuk előtt tartanának kiselőadást. A lányok egyik felének a feladat végrehajtása alatt a foghatta a kezét az anyukája, a másik felének pedig nem. Az anyák nem szólalhattak meg a beszéd alatt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem röhögünk, most pénzről van szó - Sixx apanapló

sixx 2015. október 9., péntek 16:51

45 éves vagyok, és anélkül, hogy úgy hangozna, hogy temetem magam, vagy valami ilyesmi, de igencsak úgy érzem, hogy ez lesz A gyerek az életemben. Jó, előre ezt senki nem tudja, meg be is csúszhat egy második, de Timivel megbeszéltük, hogy mi nem az orbáni családmodellt követjük, négy fal ugyan van (az sem a miénk), de kerék egy sem, mert eladtam a biciklit is, jogsi meg ugyan van egy a családban (nem nekem), de aki Budapesten, a belvárosban vagy Budán, a rakpart környékén, esetleg a Moszkvánál (mert az Moszkva tér, daffke) vezet, és nem kap agyvérzést öt percenként, az vagy hazudik, vagy sokkal, de sokkal türelmesebb mint én. Minek kísérteni a sorsot, és egy dugóban agyonveretni magam egy nálam vérmesebb sofőrrel, akit éppen szét akarnék tépni, mert szarakodik előttem ugye. Szóval kocsi sincs, és a két gyerek sem lesz. Marad ez az egy.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Videóra vette, ahogy nőből férfivé válik

mzd , Lina 2015. október 9., péntek 13:14

Jamie Raines brit diáknak támadt egy ötlete: eldöntötte, hogy videót készít arról, ahogy nőből fokozatosan férfivá válik. Raines bő 3 évvel ezelőtt kezdte el szedni a tesztoszteront és úgy tervezte, csak az első tizenkét hónapját fotózza végig – olvasható a Nylon oldalán.

Jamie a Channel 4 műsorában elmondta, már egészen kiskorától azt érezte, hogy ő igazából fiú, csak rossz testbe született. Gyakran nyaggatta ezzel az anyját, és nyolcévesen le is vágatta a haját, azt remélve ettől, hogy végre fiúvá változik.

A legnehezebb időszak tizenéves korában köszöntött be, amikor,- mint minden tininél -, nála is beindult a hormontermelés, elkezdtek nőni a mellei, és akarata ellenére egyre inkább nőiesedett a teste. Végül 17 évesen úgy döntött, hogy azzá válik, akinek mindig is érezte magát, és elkezdett tesztoszteront tartalmazó hormonkészítményeket szedni. Az volt a terve, hogy megosztja a nagyvilággal átváltozásának tapasztalatait, ezért minden nap készített magáról egy selfiet. Állítása szerint nagyon boldog a procedúra végeredményével, maga sem gondolta volna, hogy a tesztoszteron így meg fogja változtatni a külsejét. Hogy minél tökéletesebb legyen az átalakulás a hormonszedés mellett műtétileg eltávolította a melleit, és elkezdett edzeni is. A NYlLON-nak azt is elmondta, hogy nem áll le, és tovább dokumentálja a férfiasodását.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szerelje le a gyereket, ha elviselhetetlen!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. október 8., csütörtök 11:30

Akinek van gyereke, ismeri az elképesztő élményt: hogy lehetséges, hogy ez az okos, aranyos csemete így viselkedik? Ilyen undok, makacs, értetlen, szófogadatlan...

Azonban, ezek külső értékelések, a poronty fejében nem arról születik döntés, hogy most undokoskodni, makacskodni, rosszalkodni fog. Hanem így tud megoldani egy számára problémás helyzetet.

Például frusztrálja, hogy nem figyelnek rá, és elkezd hangoskodni, vagy nem tud bekapcsolódni más gyerekek játékába, ezért piszkálja őket. A szülőnek az tűnik fel: olyat tesz, amiről pontosan tudja, nem szabad. Vagy ha eddig nem tudta volna, a harmadik rászólásra már tudnia kellene. És mégis folytatja, egyre intenzívebben. Mintha direkt bosszantaná a szülőt.

Olyan is van persze, hogy direkt bosszantja, vagy inkább teszteli, mert ellenőriznie kell a határokat, hogy ami tegnap tiltott volt, ma is az-e. De gyakoribb, hogy azért folytatja, mert a szülői intelem nem jelent megoldást a problémájára. Még a szülő is piszkálja – mert az ő szempontjából így néz ki -, ahelyett, hogy segítene. Van egy alapprobléma, például, hogy unatkozik, kevesli a figyelmet, zavarban van, és olaj a tűzre, hogy még a szülő is veszekszik vele. Persze, hogy egyre feszültebb, és egyre inkább rosszalkodik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért fogalom a "dán" gyereknevelés

Puskás Pálma 2015. október 7., szerda 15:32

A rossz idő és a hosszú, téli éjszakák ellenére a dánok állítólag meglepően jól érzik magukat a bőrükben: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organization for Economic Cooperation and Development) listája szerint évtizedek óta a legboldogabb országok közé tartozik.

Egy új, mindentudó gyereknevelési kézikönyvből végre megtudhatjuk, mit csinálnak olyan jól a dánok, azaz hogyan nevelnek olyan gyerekeket, akikből aztán boldog és elégedett felnőttek lesznek?

Bár úgy gondoljuk, egy nemzet boldogságához a gyereknevelési szokásokon kívül egyéb tényezők is hozzájárulhatnak, azért elmondjuk a lényeget. Mire figyeljünk, ha nem akarunk Dániába emigrálni, de szeretnénk, hogy a gyerekünk majdnem olyan boldog legyen, mint egy dán?

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legviccesebb ajándék, amit tanár valaha kapott

Menő/Ciki

mzd 2015. október 7., szerda 12:58

Önök mit adnak a tanároknak pedagógusnapra? Csokit? Könyvet? Virágot? Haha! Felejtse el a kliséket, ugyanis az Evermine Occasions blogon rábukkantunk a világ legjobb szánt köszönőajándékára: egy bor a kisiskolás fotójával és a "Talán éppen a mi gyerekünk miatt iszik, szóval élvezze ezt az üveget!" felirattal.

Fotó: Evermine Occasions

„Szerettem volna valamivel könnyedebb meglepetést adni. A napi kontaktus miatt az összes tanárt meglehetősen közelről ismerem, és tudtam, hogy viccesnek találják majd" – írta posztjában az oldal egyik bloggere, Stacy Dutton.

„Vettünk néhány bort, eltávolítottuk a címkéjüket, majd ráragasztottuk a saját magunk által készítettet. Ennél több dologra egyébként nincs is szükség hozzá – talán még egy szalagot köthetünk a palack nyakára, amire a személyre szóló kísérőket köthetjük" – tette hozzá.

Szerintünk zseniális ötlet! Önök mit gondolnak, menő vagy ciki a személyesre szabott üveg bor a pedagógusnak? Szavazzanak!

4201 szavazat 3712 szavazat

Én nem vagyok az Ön anyukája

Puskás Pálma 2015. október 6., kedd 17:51

Jelenleg három éves a gyerekem, anyunak szólít, ami nagyon aranyos és imádom. Sok anyát a férje is elkezd egy ponton anyunak szólítani, a férjem szerencsére ezt nem csinálja, hanem a nevemen vagy más beceneveken szólít. Eddig rendben is vagyunk. Ami számomra még mindig kissé nehezen értelmezhető, az a világ többi része, akik rendszeresen anyunak, édesanyának és anyukának szólítanak, mi több, tegnap a bölcsis dadus egy laza „szia, anyuci!”-val köszönt el tőlem. Nem, nincs még egy felnőtt lányom, aki bölcsis dadus, a valóságban neki valaki más az anyukája.

Az első, aki anyának hívott, egyébként sem a gyerekem volt, mert ő akkor még csak néhány órával azelőtt született meg, és bármennyire is okos, még nem tudott beszélni. A csecsemős nővérekkel kezdődött: egyszer csak benézett az ajtón a szigorú, szőke ápolónő és azt mondta: „Anya, lassan ideje felkelni”. Aztán benézett egy másik, és azt mondta: „Jöjjön, anya, megmutatjuk a köldökcsonk kezelését.” A szülést követően négy napot töltöttem a kórházban, ezalatt minimum húsz ember szólított anyának, a hazajövetelt követően pedig becsatlakozott a sorba a védőnő, a gyerekorvos és az utóbbi asszisztensei. A szoptatási tanácsadó érdekes módon a nevemen szólított, meg is lepődtem.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés