SZÜLŐSÉG

Nézze meg a videót, és mentse meg egy újszülött életét

Primilla 2015. december 5., szombat 11:29

Alighanem az egyik legnagyobb igazságtalanság a földön, hogy valahol tízezrek halnak meg olyan kórok miatt, amiket a világ fejlettebb részén már alig ismerünk. És most nem valami egzotikus rovar által terjesztett betegségről van szó, hanem olyan halálokról, ami a megfelelő higiénés körülményekkel, vagy egyetlen védőoltással megelőzhető lenne.

A világ számos országában halnak meg még ma is anyák és babák tetanuszfertőzés miatt. Az újszülöttkori és anyai tetanusszal általában szülés közben fertőződnek meg, ha nem megfelelő, higiéniás körülmények között jön a világra a gyermek, például nem steril eszközzel vágják el a köldökzsinórt. Ha valaki megfertőződött, már nincs visszaút, így évente 49 ezren, anyák és babák veszítik életüket tetanusz miatt.

A tragédia egyébként védőoltással megelőzhető, csak hát ahol nem jut steril ollóra sem, ott hogyan jutna pénz oltóanyagra? A világ 21 legfejletlenebb és legmegközelíthetetlenebb országában jelenleg 71 millió nő és gyermek van kitéve a fenyegetésnek, az Unicef és a Pampers tíz éve futó közös kampánya éppen ennek szeretne véget vetni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem csak a verés és a kiabálás fáj a gyereknek!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. december 4., péntek 20:13

Ha bántalmazásról beszélünk, durva és látványos dolgok jutnak elsőként eszünkbe. Gyerekét verő apa, anya, vörös fejjel üvöltő szülő, szexuális zaklatás, gúnyolódás, megalázás. Mind aktív tett, ami a szülőtől a gyerek felé irányul.

De ez nem azt jelenti, ha mindezt: a fizikai, a lelki és a szexuális bántalmazás tipikus példáit kipipálhatjuk, mint ami nálunk nincs, akkor már nyugodtak lehetünk afelől, hogy a kölyök jól és biztonságban érzi magát a családban. Lehet más módon is bántani egy gyereket – talán nem szándékosan, talán azt hiszi a szülő, amit tesz, nincs is rá hatással. Vegyük észre ezeket is!

shutterstock 311991929
Távolról sincs vége, olvasson még »

Harmadik műszak: a családi logisztika

Primilla 2015. december 3., csütörtök 19:47

Amikor délután öt órakor a gyermektelen kollégák leteszik a tollat, és „Mára ennyit, húzzunk haza” felkiáltással kilejtenek az ajtón, na, akkor kezdődik csak igazán a nap a gyerekeseknek: a kölykök mozgatása A-ból B-be. De ha izgágább a család, nyugodtan ide sorolhatjuk az ábécé összes betűjét.

Egy tetszőleges nap - legyen, mondjuk a kedd - vázlata Gyöngyiéknél a következőképpen fest: felszedi gyerek 1-et A-ból, majd gyerek 2-t B-ből. Gyerek 2-t elviszi C-be, ugyanerre az időpontra gyerek 1-et elviszi B-be. Majd fél óra múlva összeszedi gyerek 2-t C-ben, és átviszi B-be, ahol megvárják gyerek 1-et. Levezetésnek együtt mennek D-be, majd onnan haza.

shutterstock 221694676

Onnan lehet tudni, hogy ügyesen sikerült összeállítani a heti beosztást, (kinek, melyik nap, hány órakor, hol van dolga), hogy flottul, fennakadás nélkül mennek a dolgok. Mindenki tudja, hogy mit kell előkészítenie, hol kell várni a szülőt, hány perc van átérni a másik helyre, (úgyhogy ha nem végeznek időben, akkor is le kell lépni öltözni), vagyis úgy október közepére beáll a dolgok rendje. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt ne tegye, ha hisztizik a gyerek!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. december 3., csütörtök 07:40

Arról már írtunk, mit lehet tenni, ha belehergeli magát a gyerek a hisztibe, de érdemes néhány szót ejteni azokról a megoldásokról is, amikbe könnyen belecsúszik az ember, de nem vezetnek eredményre, vagy akár még kárt is okoznak. Nem árt tudatosítani, hogy vajon miért érdemes ezeket elkerülni.

shutterstock 247892611
Távolról sincs vége, olvasson még »

A fejtetű és a hamisgulyás esete a budapesti úrinővel

Varga Betti 2015. december 2., szerda 17:51

A fejtetveknél kevesebb undorítóbb dolog létezik, ha felbukkannak nemcsak egy gyerek, egy család, hanem egy egész közösség életét megkeserítik. A kényes helyzetet a kitartáson kívül a nagy adag humor segítheti átvészelni, és egy mese, amiben a gonosz, emberfeletti uralomra törő tetveket végül legyőzik.

Az Európai Unió Irodalmi Díjával is kitüntetett Szécsi Noémi új gyerekkönyve, a Tetűmese személyes élményből született. Ezzel párhuzamosan társírója volt két most megjelent non-fiction könyvnek, a 20. századi hadikonyhát bemutató Hamisgulyásnak, és a boldog békeidők alatti nők magánéletéről szóló A budapesti úrinő magánéletének. Az írót a fejtetűk elleni csodaszerekről, a 19. századi nők és gyerekek helyzetéről is kérdeztük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekre a határidőkre figyeljen, ha iskolát vált a gyerek!

etelka 2015. december 2., szerda 16:10

Mutatunk néhány időpontot amire figyeljen, ha a gyermeke 4,6 és 8 osztályos gimnáziumba készül felvételizni. Az érintett intézményeknek már közzé kellett tenni a saját tájékoztatójukat, ahol meg lehet tekinteni, hogy mit is kér pontosan az iskola, ugyanis nem mindegyik esetében kötelező a központi felvételi, de amelyikben igen, oda ezt a papírt kell kitölteni. A jelentkezési lapot postán vagy személyesen kell eljuttatni a kiválasztott intézménybe.

Amennyiben a kinézett iskola irat központi felvételit, azt december 8-ig kell leadni. A régi rendszertől eltérően nem feltétlenül a választott iskolában kell megírni a felvételit, hanem bármelyikben, amely tart ilyet. Tehát lehet, hogy az ön gyereke a Veres Péter gimnáziumban írja meg, de közben a szentendrei Móricz Zsigmond gimnáziumba adta be a jelentkezési lapját. A felvételit tartó iskolák listáját itt találja meg. 

 
A központi írásbeli ideje január 16 10:00.  A jelentkezőknek matematikából és magyarból kell megoldaniuk az egyenként 45 perces, tíz-tíz kérdést tartalmazó feladatsort. Érdemes megnézni a korábbi feladatsorokat - ha van olyan, aki még nem ismeri, ezt itt találják.
 
A középiskolák február 16. és március 4. között tarthatnak szóbelit és alkalmassági vizsgát, a végső eredmény április 26-án derül ki. Azoknak a nyolcadikos gyerekeknek, akiket nem vettek fel sehova, részt kell venniük a rendkívüli felvételi eljáráson. A másik eset, ha az iskola nem rendez központi felvételit. Ebben az esetben, ezzel az egésszel nem kell foglalkoznia, hanem megnézni, mit vár el az iskola.

Három zseni, akiket pofánröhögött a saját kora

Puskás Pálma 2015. december 1., kedd 14:29

A tudomány, köztük az orvostudomány fejlődése megállíthatatlan: a kutatások egymásra épülnek, kiegészülnek, szép lassan növekszik a rendelkezésre álló információhalmaz. A fejlődés iránya és tempója azonban nem mindig ennyire egyértelmű: egyesek néha elképesztő újdonságokra jönnek rá, amelyek addig megalapozatlanok voltak. A nagy felfedezések pedig előrelendítik a tudományos életet – persze, csak akkor, ha ezt a tudományos élet is akarja. Az igazán nagy újdonságokat ugyanis gyakran egy az egyben elutasítja, rosszabb esetben pofán röhögi a tudományos közvélemény.

A Medscape orvosi portál néhány olyan gyermekgyógyászati vagy szülészeti felfedezést gyűjtött össze, amelyek ma már hétköznapi tények, de amelynek felfedezőjét annak idején minimum kinevették a kortársak. Mutatjuk a három kedvencünket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha érteni akarja kockuló kamasz gyerekét, ezt olvassa el!

etelka 2015. november 30., hétfő 19:40

Szombat reggel fél kilenc van, és három kamasszal a Hungexpo felé tartok. Ők izgatottak és lelkesek, azon tanakodnak, hogy a mit nézzenek meg először, én meg azon, hol fogok parkolni. Mert az már az Albertirsai út sarkán egyértelmű, hogy hely sehol nincs, a vásárváros felé pedig a még csak szemerkélő hóban hátizsákos, kapucnis tömegek özönlenek. 

Isteni csodaként mégis lett hely, a srácokat már alig lehet visszatartani. A PlayITre megyünk, ahol megpróbálom megérteni, miért mozgat meg annyi embert egy videójáték-kiállítás és -vásár. 

Az átlagéletkor valahol 14-16 között van, a kamaszok fegyelmezett sorokban várnak a bebocsájtásra, pedig irgalmatlan hosszú a sor. Ehhez képest a beengedés igen szervezetten halad, előttem egy kockára fagyott lányka álldogál, aki valamiféle amazonnak öltözhetett, ám az amazonruházatot nem 2 fokra hitelesítették, rajta meg alig van ruha. Nagyjából húsz perc alatt átváltjuk az online vásárolt jegyet, és már mehetünk is a paradicsomba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindenki utálja, semmi értelme, mégis létezik, mi az?

Primilla 2015. november 29., vasárnap 21:21

Hát persze, hogy a nulladik óra, ami méltán népszerűtlen, sőt, közutálatnak örvend mind a diákok, mind pedig a tanárok körében, mivel olyankor követel erőfeszítést, amikor az ember normálisan éppen csak ébredezni szokott. A hatékonysága pont ennek megfelelő, az általunk megkérdezett tanárok egybehangzó véleménye szerint. Ja, és ott vannak a szülők is, akiknek ugyancsak nem egészen őszinte a mosolya, amikor szintén kénytelenek egy órával korábban felkelni, félkómában elkészíteni a tízórait, és útnak indítani a gyereket (Reggelizzél! Nem érdekel, hogy nem vagy még éhes, egyél! Tesicucc, hajgumi, elemlámpa megvan?)

shutterstock 91697660

Nulladik órába tipikusan testnevelésórát tesznek, aminek nagyon is praktikus oka van. Nem, nem azért, mert a mozgástól olyan jól beindul az agyműködés, hogy csak úgy szárnyal a szellem egész nap. Hanem mert a tornaterem reggel nyolctól délután négyig folyamatosan foglalt, mégsem jut be minden osztály, így meg rögtön nyert az iskola egy héten plusz öt órát. Mielőtt elkezdenénk szidni a mindennapos testnevelésórát, szólunk, hogy nem mai találmány a nulladik óra, harminc éve is volt, pedig akkor még csak heti két tesi volt az órarendben. Akkor sem volt elég tornaterem, meg ma sem, ez úgy látszik, örök.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekkísérlet: képernyő nélkül, 3. rész, az olvadás

Primilla 2015. november 28., szombat 14:51

A nyári szünet közepén megelégeltem, hogy a gyerekeimnek egész nap csak az jár a fejükben, hogy mikor tabletezhetnek, vagy játszhatnak már a telefonomon, úgyhogy vettem egy nagy levegőt, és letiltottam őket mindenféle képernyőről. A fejlődéstörténetet itt és itt írtam le részletesen, ahogy azt is, hogy a kezdeti tiltakozás után egészen hamar tudomásul vették, hogy ez az új rendszer, ez van. Az életminőségünk rögtön hatalmasat javult azáltal, hogy nem kellett többé a kütyük utáni nyafogásukat hallgatnom, ellenben voltak nagy közös szerepjátékok, viháncolások, programok, bandázások és olvasások.

Nyilván nem ringattam magam abban az illúzióban, hogy a 21. században hosszú távon meg lehet lenni internet nélkül. Persze vannak ilyen remete alkatok, de nekünk azért mégiscsak az a terv, hogy boldog és okos gyerekeink legyenek, akiknek sikerélmény is jut elég, márpedig a legfőbb információforrástól elzárva ez nem igazán fog menni. Egyszerűen összehasonlíthatatlanul nagyobb energia a Gutenberg-galaxisban fellelni egy választ ahelyett, hogy rákeresünk a neten, és ha nem muszáj, ne bonyolítsuk az életünket.

Márpedig a gyerekek folyamatosan kérdeznek, én meg folyamatosan nem tudom például, hogy mit eszik a csupasz turkáló, vagy, hogy hogy mondják japánul a dobócsillagot.  Az meg egyébként is álszent szemforgatás, hogy menjünk, és nagy erőkkel keresünk a könyvtárban megfelelő könyvet (holnap, ma már nem érünk rá), miközben a kezem automatikusan nyúl a laptophoz az információért. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nők a való világban síró gyerekeket posztolnak

Divany.hu 2015. november 28., szombat 11:30

Nagy az isten állatkertje, de nem baj, mert nagy az isten Instagramja is. Most éppen az őszinte (értsd: saját gyerekükből lájkért oltári marhát kreáló) anyukák egyik új oldaláról, a Women in real life nevű csoportról beszélünk, ahová mindenféle olyan esetet pakolnak (valamilyen érthetetlen okokból elsősorban nők), ahol az derül ki, milyen is az igazi anyaság, írja a dailymail. 

A csoportosulást egyébként a Real Simple magazin találta ki éppen azért, hogy ne csak a tökéletesen beállított képeket lehessen felpakolni a netre, hanem azt is, ha teszem azt összefestékezi magát a gyerek, vagy szomorúan néz. Hogy aztán ennek mi értelme van, azt mindenki eldöntheti maga, de akinek van gyereke, az aligha lepődik meg, ha az megeszi anya szájrúzsát, vagy kipakolja a táskáját a bankkártyája után kutatva. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem is olyan könnyű a tinivel szexről beszélgetni

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. november 27., péntek 10:46

Mire eljön a gyerek tinikora, jó esetben már túl van valamiféle szexuális felvilágosításon. Jó esetben, mert a külvilágból, az osztályból, Internetről, innen-onnan úgyis találkozott számtalanszor a témával, ezért baj, ha az otthoni beszélgetés, sőt: beszélgetések elmaradtak. Ez az egyik ok, amiért nem érdemes késleltetni a felvilágosítást.

De van más oka is annak, hogy intő jel az otthoni kommunikációt illetően, ha valaki azt mondja, nyolc, kilenc, tíz évesen beszélgetett először a gyerekkel a szexről. Ilyenkor felmerül az emberben a kérdés, vajon hogyan teltek az óvodás évek, amikor a gyerekekben a nemiség iránti érdeklődés a tetőfokára hág, majdnem olyan intenzív, mint serdülőkorban. Ez az ödipális időszak, mikor a gyereknek ezer kérdése van azzal kapcsolatban, hogyan születik a baba, miért van a fiúknak kukija, a lányoknak pucija, szeretné látni is a különbséget, leskelődik, kérdezősködik. Legalábbis akkor, ha olyan otthon a légkör, hogy lehet kérdezni, ha nem jön zavarba a környezet, nem ijed meg, hogy „na de ilyen korán?!”, pláne, nem háborodik fel. És, bár minden határon túl nem kell részletes választ adni, azért választ, olyat, ami igaz és valódi, kell.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van olyan betegség, hogy „nagyon rossz gyerek”

Puskás Pálma 2015. november 26., csütörtök 16:38

Barátnőm tíz éves kisfia időnként valóban elviselhetetlen: gyakorlatilag akármit kér tőle az ember, annak az ellenkezőjét csinálja. Akárcsak az én, egyébként csodálatos kétévesem: ha rá akarom adni, neadjisten levenni róla a cipőjét, borítékolható a botrány. Persze, ő épp a jól ismert dackorszakon megy keresztül: vannak olyan életkorok, amikor az ellenállás, a lázadás borítékolható, sőt, szükséges. És vannak olyan gyerekek, akik mintha jobban, erőteljesebben lázadnának a feltétlenül szükségesnél.

De hol a határ, honnan tudhatjuk, hogy a gyerek csupán normális fokban elviselhetetlen, vagy a rosszalkodás, a szembenállás valódi problémát takar? Egyáltalán, van olyan betegség, hogy „nagyon rossz gyerek”?

shutterstock 323961023

A gyermekpszichiátriában két, egymástól mégis igen különböző diagnózis alá sorolhatóak be a normálisnál rosszabb, lázadóbb, szófogadatlanabb vagy szembeszegülőbb csemeték. Ez a kettő a viselkedészavar és az oppozíciós zavar. Mindkettő az életkornak megfelelő, alapvető viselkedéses normák megszegésével jár, és szerencsére egyik sem gyakori. Fontos azonban tudni, hogy a viselkedészavarnak vagy oppozíciós zavarnak tűnő probléma mögött gyakran egyéb bajok – depresszió, tanulási zavar, hiperaktív figyelemzavar – állhatnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kiskorunkban eldől, hogyan tudunk szeretni

Puskás Pálma 2015. november 25., szerda 19:04

Amikor csütörtök este hosszú, kígyózó sorokat látunk a Kazinczy utcán, nem feltétlenül az ugrik be, hogy biztosan egy híres pszichoanalitikus elméletalkotó tart ma előadást az ELTÉ-n, pedig ezúttal erről volt szó: az Áttétel Fókuszú Pszichoterápia képzés szervezői Otto F. Kernberget hívták meg előadást tartani.

A nyilvános előadás végül annyi érdeklődőt vonzott, hogy új helyszínt kellett választani, majd egy plusz termet megnyitni, és így is több mint egy órával az előadás előtt már hosszú sorok álltak az utcán a belépőjegyért. Őszintén tartottunk a H&M tervezői kollekcióit kísérőkhöz hasonló jelenetektől, amikor majd élemedett korú analitikusasszonyok kapnak hajba az utcán hipsztersálas pszichológushallgatókkal, hogy közelebbről hallgathassák, hogyan kell szeretni – de szerencsére a résztvevők szakmájukhoz méltó higgadtsággal viselkedtek.

Kernberg szerint az érett szeretet-kapcsolat, magyarul a jó párkapcsolat bonyolult téma és mindenkit érint, vagy legalábbis érintenie kellene. Mi nem tudjuk, hány embert érint valójában, de az biztos, hogy sokakat érdekel.

shutterstock 278786069

De hogyan kell szeretni?

Kernberg már az előadás első mondataiban figyelmeztet, hogy majd helyén kezeljük mondandóját. Hiszen ha arról beszélünk, ami ideális, akkor nagy a veszélye, hogy csak elszomorodunk, hogy mi nem tartunk itt. Ezért figyelmeztet arra, hogy ő csupán egy elméleti modellt vázol fel és nem kívánja a tökéletesség receptjét megadni. Kár.

Otto F. Kernberg pedig biztos tudja: első feleségével több, mint ötven évet élt le, annak haláláig, második házassága pedig jelenleg is tart. Emellett a professzor a múlt századi és a kortárs pszichoanalízis kiemelkedő alakja, nevéhez számos elméleti és gyakorlati újítás fűződik, többek között a tárgykapcsolat-elmélet továbbgondolása, a határeseti (borderline) személyiség terápiájának fejlesztése, a nárcizmus elméleteinek gazdagítása, valamint az áttétel-fókuszú pszichoterápia kidolgozása.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dobáljuk a Földet, gyerekek!

cukorka 2015. november 25., szerda 12:37

A 9-14 éves korosztályt célozta meg a Kultúrpart a Weöres Sándor rockandroll című előadással, mondván, hogy nekik (róluk) soha semmi nem szól. És ebben még akkor is van némi igazság, ha például az általunk igen nagyra tartott Szputnyik Mentőcsónak Egysége és a Kolibri Színház is megpróbál fiatalok számára nagyon is emészthető előadásokat gyártani, igaz ők gyakorta a valamivel idősebb korosztály részére.

Nyilván kapóra jön a Kultúrpart csapatának, hogy Weöres Sándor tényleg nagyon menő költő volt, ráadásul van neki egy Rock and roll című verse, ami aztán meghozhat egy csomó jó ötletet – mondani pedig szerencsére bőven van mit ennek a korosztálynak. 

Egy müpányi fiatalt elhallgattatni már önmagában is komoly kihívás, pedig a koncertterem a hétfő délelőtti előadáson zsufig van kis- és valamivel nagyobb iskolásokkal, akik éppen eléggé fel vannak pörögve a tudattól, hogy nem kell az iskolapadban ülniük.

Hogy mégis szinte az első perctől csend van a nézőtéren az nagyban köszönhető Novák Péternek, aki az előadás rendező-játékmestere, és aki úgy tud megszólalni, hogy nem nagyon lehet mellette másra figyelni. Ezt a tulajdonságát már sokszor megtapasztalhattuk, de mivel az előadás amúgy is azzal kezdődik, hogy van-e a nézőtéren valaki, aki unatkozik - borítékolt a siker.

A gyerekek örülnek, hogy rögtön a legelején beszólhatnak a színpadon folyamatosan jelen lévő szereplőknek, itt nincsen feszengés, azonnal leesik mindenkinek, hogy ezen a délelőttön semmi komolyabb stressz nem fogja érni őket, lesznek viszont a nyugalom megzavarására alkalmas események, amit a színpadon helyet foglaló zenekar fog biztosítani. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így vállalhatnak munkát a diákok

Primilla 2015. november 24., kedd 20:48

Egy törvénymódosításnak köszönhetően idén nyártól már azok a fiatalok is vállalhatnak munkát iskolaszövetkezeten keresztül, akik évet halasztottak (úgynevezett passzívosok) az egyetemen vagy a főiskolán, vagyis diákok, csak valami miatt most éppen nem tanulnak. Ennek kapcsán megnéztük, hogy mi ennek a dolognak a jelentősége, mitől jó, hogyha valaki iskolaszövetkezetben dolgozik. Egyáltalán, milyen szabályok vonatkoznak a diákok munkavállalására.

A Munka Törvénykönyve szerint 15 éves kortól a nyári szünetben már lehet dolgozni, ekkor azonban még a szülő hozzájárulására is szükség van – vagyis alá kell írnia a munkaszerződést. Iskolaidőben 16 éves kortól vállalhat munkát egy kamasz, 18 éves koráig szintén szülői kontrollal. Mivel ekkor még kiskorú munkavállalóról van szó, egy csomó szabályt be kell tartani, ami a gyerek egészségét, érdekeit védi, például nem dolgozhat éjszaka, napi 8 óránál többet nem vállalhat, nem emelhet nehéz súlyokat, és nem vállalhat felelősséggel járó munkát, így például nem lehet pénztáros. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagyapám fogdosott és nyalogatott éveken át

Mártonffy Zsuzsa 2015. november 24., kedd 12:07

Ágota harmincas nő, gyerekkorában éveken át családon belüli abúzust élt át, korábban imádott nagyapja zaklatta. Bár érezte, hogy ez nincs rendben, évekig tartott, mire segítséget mert kérni. Ekkor egyetlen rosszul megválasztott - bár nem rossz szándékú - mondat a saját anyjától elég volt ahhoz, hogy még jó tíz évig saját magát hibáztassa azért, amiről gyerekként egyáltalán nem tehetett.

Évtizedes lelki munka után mára úgy érzi, feldolgozta a történteket, mostanra segítő szakemberként is rálát a saját történetére. Az SOS Gyermekfalvak szexuális abúzusról szóló sorozatában beszélgettünk vele.

Mi történt veled?

A korábban imádott nagyapám molesztált. Behatolás nem történt, fogdosta és nyalogatta a nemi szervemet. Éveken át tartott, megszakítással bár, de 8-12 éves koromig.

Rögtön tudtad, hogy ez nincs rendben, vagy később jöttél rá?

Rögtön tudtam, nem csak testileg voltam fejlett a koromhoz képest. Viszont érzelmileg zsarolható voltam azzal, ha elmondom a szüleimnek, soha többé nem láthatom a nagyanyámat sem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki: a gyerek, aki nem hisz a szemének!

Becca 2015. november 22., vasárnap 16:29

Nyilván önt is számtalanszor átverték rokonai mikor még kisgyerek volt, ezt nem lehet megúszni és persze, ön majd ugyanúgy fogja szívatni saját gyerekét. Nos, ez jól is van így, már csak azért is, mert ilyen cuki videók lesznek belőle, mint ez a baba, aki nem akar hinni a szemének. 

Ez az egy éves forma kisgyerek, nem bírja feldolgozni, hogy apja tényleg betuszkolta a szájába a piros kis játék kukacot, egyszerűen nem jut szóhoz a megdöbbenéstől. Száj tátva marad, pupillák tágra nyílnak, és csak az ártatlan megdöbbenés marad. Annyira kiakad a gyerek, hogy közelebbről is szemügyre veszi apja száját, hogy tényleg lenyelt-e a műanyag játékot.

This kid can not even believe what is happening right now

This kid can not even believe what is happening right now

Posted by Tintu-Mon on Wednesday, 14 January 2015
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az apuka, aki dinónak érzi magát

Divany.hu 2015. november 21., szombat 08:52

Dinodad, azaz Dinoapa névre hallgat az a vicces, amerikai apuka, aki a világon mindenhova, értsd: mindenhova T-rex jelmezben viszi a lányát, legalábbis ezt találtuk a distractify-n. És ha lehet hinni a híreknek, a mindenhova alatt tényleg mindenhovát kell érteni, nem csak holmi baseball-meccseket, hanem például a bowling termet is, ahol pedig igen unpraktikus viselet egy ekkora jelmez: 

View post on imgur.com

Az apuka a lapnak egyébként elárulta, hogy csak mókának szánta a dolgot, de a lánya annyira megszerette, hogy végül elkezdte dinodadként bemutatni őt az embereknek. Így most a férfinek nincs más dolga, csak bevágja a csomagtartóba, és előveszi, akárhányszor is legyen rá szükség (elég gyakran van).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Testvérkonfliktus, és a szülő, mint igazságosztó

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. november 20., péntek 20:10

Gyakran kerülnek az anyák és az apák olyan szerepbe, hogy valaki azt várja tőlük: legyenek bírák a gyerek konfliktusaiban. Jöhet az igény a gyerek felől, vagy a másik féltől, és az egyik legnehezebb, ha a testvérek állítják ilyen feladat elé a szülőket. Nehéz ellenállni a nyomásnak, illetve eldönteni, mi a helyes viselkedés.

A leggyakoribb igazságosztó helyzet a testvérháború. Ahol egynél több gyerek van, kikerülhetetlen, hogy megtalálja a szülőt a felhívás: „gyere, állj mellém”. Sokszor azért provokálják a harcot, hogy kiderüljön, a szülő kit támogat inkább, és ezzel befolyásolják az erőviszonyokat. Talán ijesztő ez a megközelítés, mert nehezen illeszthető a jótestvérségről alkotott ideálképbe, hogy a gyerekeknek ilyen akcióik lennének.

shutterstock 205548031

Ha belegondolunk, mégis érthető a motiváció, és nem rossz szándék áll mögötte. A nagyobb testvér szeretné, ha nem uralkodna el élete minden területén a kicsi, ezért igyekszik az irányítást magánál tartani. A fiatalabb érzi, hogy ő a gyengébb, ezért szeretné megszerezni a szülői támogatást, olykor saját maga sajnáltatásával, kihasználva a szülő részéről a „te vagy a nagy, neked kell engedned” elvét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért oltassa be gyerekét szamárköhögés ellen

Edicsek 2015. november 20., péntek 16:05

Rebecca Haremann elgondolkodtató videót töltött fel a facebookjára arról, ahogyan a 4 hónapos gyermeke szenved a szamárköhögéstől és ő nem tud rajta segíteni. A felvétellel arra szeretné felhívni a szülők figyelmét, hogy minél előbb oltassák be a gyereküket, hogy ne kelljen átélnie ugyanazt a szenvedést, amit az ő kisfiának. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan vigasztaljuk meg a hasfájós babát?

Puskás Pálma 2015. november 19., csütörtök 10:36

Még terhességem alatt olvastam az egyik kismamáknak szóló könyvben, hogy egészséges csecsemő átlagosan napi két órát sír.

Két órát? De hát az rengeteg, annyit nem fogok kibírni!

Aztán megszületett az egészséges csecsemő, aki sajnos sok kortársához hasonlóan hasfájós baba volt, és nem napi két órát sírt, hanem ötöt. A pálinkás kenyér és a máktejes cumi kivételével nagyjából mindent kipróbáltunk, amit a gyerekorvos, a védőnő, a barátnőink és az internet javasolt – a leginkább használhatónak a kendős hordozást és az idő múlását találtuk, a hasfájós sírás ugyanis általában a babák három hónapos korára jelentősen lecsökken vagy elmúlik.

A hasfájás mibenlétével kapcsolatban erősen megoszlik szakemberek véleménye. Fáj egyáltalán ezeknek a gyerekeknek a hasa? Dr. Harvey Karp a merikai gyerekorvos szerint nem. A hasuk nem fáj, okuk azonban mégiscsak van a sírásra: tudniillik az, hogy túl hamar a világra jönnek, konkrétan hiányzik nekik még egy trimeszter. Persze, ez túl sokat nem segít rajtunk, hiszen nem tudjuk egy kis csend érdekében 12 hónapig a hasunkban tartani a gyereket, de szerencsére Dr. Karp azt is kitalálta, mit kezdjünk az anyaméh után vágyakozó (és visító) gyerekkel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Semmelweis a legjobb magyar egyetem

Edicsek 2015. november 19., csütörtök 10:01

A HVG 2016-os felsőoktatási rangsorát idén is a Semmelweis Egyetem vezeti, a második helyezett továbbra is az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, harmadik helyre viszont a Nemzeti Közszolgálati Egyetem került. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki a parahas?

Menő/Ciki

mzd 2015. november 18., szerda 14:46

Ha bármikor a jövőben megkapná valakitől, hogy önnek milyen sok szabadideje van, csak mutassa meg neki ezt a cikket: a főszereplő, Marie Bradley ugyanis a saját terheshasát formázta meg úgy, mintha a születendő gyermeke ki akarna törni önnan, írja a DailyMail.

Távolról sincs vége, olvasson még »
2755 szavazat 2649 szavazat

Így beszéljen gyerekével a párizsi vérengzésekről

mzd 2015. november 18., szerda 08:08

A francia, egyébként fiatalokat megcélzó Astrapi magazin elég gyorsan reagált a november 13-i párizsi vérengzésekre, és olyan röplapot készített, ami egyrészt letölthető, másrészt segít elmagyarázni a gyerekeknek, hogy mi történt, és a történteket hogyan kell értelmezni.

A Time pedig a szülőket megcélzó anyaggal jelentkezett: leírják, hogy - korosztálytól függően - hogyan érdemes elbeszélgetni a gyerekkel.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés