SZÜLŐSÉG

Nagy a baj a kamaszok állóképességével

Primilla 2015. november 8., vasárnap 11:19

Tavaly először kellett felmérniük a testnevelő tanároknak a rájuk bízott 10-18 éves tanulók fizikai állapotát. Az adatokat egy egységes értékelő rendszerben rögzítették, ez a NETFIT rendszer. Ami az első ránézésre is szembetűnő, hogy a kamaszok állóképessége zavarba ejtően gyenge. Statisztikáról beszélünk, vagyis nyilván vannak olyan 10-18 évesek, akik fittek és ügyesek, és akár órákon át is képesek kifulladás nélkül futni, a többség azonban egyáltalán nem ilyen.

A „többséget” itt szó szerint kell venni: a 18 éves lányok 58 százalékának a fokozottan fejlesztendő kategóriába, és további 21 százaléknak a fejlesztendő kategóriába esik a teljesítménye alapján. A fiúknál sem sokkal jobb a helyzet, itt ugyanez 48 illetve 16 százalék.

Ami összességében annyit jelent, hogy az érettségiző lányoknak csak 21 százaléka, a fiúknak 36 százaléka mondható jó kondiban lévőnek. A tízéveseknél a fenti arány még éppen fordított, 80 százalékuk kiváló állóképességnek örvend, ám ahogy nőnek, a helyzet úgy romlik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 ok, amiért a hatalmas korkülönbség jó

Steiner Kristóf 2015. november 7., szombat 09:54

Nem sokan tudják rólam, mert erről speciel nem szoktam hencegni a Facebookon, pedig bevallom, nagyon büszke vagyok rá: van egy kishúgom. Ő most kezdte az általános iskolát, én pedig már a krisztusi korból is kifelé battyogok - ebből adódóan már akkor is meglett férfi voltam (már amennyire ez tőlem kitelik), amikor született.

Sosem felejtem el a napot: a jeruzsálemi The Coffee Bean & Tea Leaf kávézóban kavargattam a szójatejes kapucsínómat, amikor felhívott az apukám: megszületett a kistesóm. A kávét azonnal egy gigantikus ünnepi reggelire cseréltem fel örömömben - a lelkesedésem pedig azóta sem hagyott alább, minden találkozásunkkor a torkomban dobog a szívem: mekkorát nőtt, örül -e majd nekem, mi foglalkoztatja manapság, milyen a frizurája, hogyan öltözködik - hiszen csupán néhány havonta talákozunk: ő Budapest él, én pedig Tel Avivban.

Sok szülő mondja, hogy azért akar iparkodni a második-harmadik gyerekvállalással, mert minél kisebb a korkülönbség, annál jobb barátok lesznek majd a tesók, sőt olyannal is találkoztam, aki a képembe mondta: "Ja, ha ennyivel fiatabb nálad, akkor nincs is semmilyen kapcsolatotok, mi?" Ezért most úgy határoztam, 7 pontba szedem, miért is örülök annyira, hogy a húgom és én pont annyi idősek vagyunk, amennyi (amellett, hogy vele sütit sütni sokkal érdekesebb, mint egyedül). Plusz egy extra okként pedig: biztos vagyok benne, hogy a szülők sem bánják, ha nem csaknem egyszerre kell több gyereket felnevelni a nulláról, aztán pedig - ismét csak majdnem egyszerre - mindet elbúcsúztatni, mikor kirepülnek otthonról...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Világhírt gründolnak a magyar anyák

Primilla 2015. november 7., szombat 09:00

Az egyedi, kézzel készült játékoknak most nagy divatja van, így alighanem már sokan ismerik a Freshka horgolt játékait. Ezeket a cuki állatkákat nagymamák, kismamák, munkanélküli és megváltozott munkaképességű nők horgolják, vagyis a tervezők részéről messze nem csak üzletről, hanem társadalmi szerepvállalásról is szó van.

Most pedig bővíteni szeretnének, ezért közösségi gyűjtést indítottak az Indiegogo-n. A terv az, hogy a termékeiket bemutatják a nürnbergi kiállításon, ami a játékszakma legnagyobb kiállítása és vására, és mindenki ott van, aki számít, vagy számítani szeretne. A céljuk pedig, hogy ismertséget és további piacokat szerezzenek a termékeiknek, amivel az is együtt jár, hogy ha több játék fogy, akkor több horgolni szerető nőnek tudnak munkát adni itthon. És nem mellesleg, lesz még egy világhírű magyar termék, amit talpraesett magyar nők gründoltak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felnőttnek tűnik, de nem az!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. november 5., csütörtök 19:07

Ha az embernek tizenéves gyereke van, az egyik gyakori hiba, amibe könnyű belefutni, hogy nem veszi észre, ez már nem az a kisgyerek, aki régen volt. Illik másképp kezelni, például ne akarjuk minden titkát tudni, fogadjuk el, van már magánélete, önálló elképzelései, véleménye stb. Csakhogy ott van a másik lehetséges hibaforrás is, ha elhisszük, hogy már-már felnőtté vált a gyerekünk, hiszen olyan nagy már, néha annyira komoly, szinte bölcsebb, mint mi. Ez a tévedés azzal járhat, hogy olyan kérdésben is megpróbálunk rá hagyatkozni, ami nem az ő felelőssége. Ezzel túl nagy, felnőtt léptékű terhet teszünk a vállára.

Lehet, hogy a nagyfiunknak egészen mély már a hangja, egy fejjel magasabb nálunk, felelős feladatokat lát el túravezetőként vagy kortárssegítőként, de akkor is szüksége van a szülői háttérre, támaszra. Kellenek neki a rendezett viszonyok, az, hogy anya és apa legyen az ő szülője, ne pedig fordítva: ő adjon tanácsot és nyújtson támaszt nekik.

Na persze, ha valamihez jobban ért, gyakorlati tanácsot kérhetünk tőle, ezzel mindenki jól jár: számára önbizalom növelő, a szülő pedig büszke lehet a gyerekére, nem mellesleg megoldódik a probléma. De érzelmi kérdésekben, komoly döntési helyzetekben ne tegye át a felelősséget a szülő a gyerek vállára!

shutterstock 107053310
Távolról sincs vége, olvasson még »

Skandináv irodalmi top 5 gyerekeknek

Varga Betti 2015. november 5., csütörtök 15:01

A skandináv gyerekirodalom legkésőbb az Ami a szívedet nyomja svéd verseskötet óta a minőségi, vagány gyerekkönyvek szinonimája a magyar olvasók, szülők számára. A skandináv irodalom, különösen a krimik 2010 körüli nagy robbanása után kicsit ellaposodott ugyan ez a vonal, de a klasszikus és kortárs szerzők, illusztrátorok népszerűsége továbbra is jelentős.

Bár a skandinávokról mindenkinek Astrid Lindgren és Harisnyás Pippi, esetleg Nesbo és doktor Proktor ugrik be elsőre, nem csak ezek olvashatóak magyarul. A magyarul is elérhető skandináv dömpingből következik egy erősen szubjektív válogatás, melynek fókuszában a gyerekkönyv-sorozatok szerepelnek. Lehet kiegészíteni, folytatni, vitatkozni vele!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kisherceg film: Saint-Exupéry nem forog a sírjában

cukorka 2015. november 4., szerda 17:59

Antoine de Saint-Exupéry fő műve az egyik legszívesebben elővett és feldolgozott, nyomokban gyermekek számára írt alkotás, amit most a Kung Fu Pandáért is felelős Mark Osborne rendezett úgy meg, mintha egyszerre próbálna A kis herceg feldolgozása és folytatása lenni.

Pedig a folyamatos feldolgozási próbálkozást nagyban nehezíti, hogy Saint-Exupéry a franciák Rejtő Jenője, A kis herceg pedig hiába a világirodalom egyik remeke, ha egyszer megérteni és befogadni másfél órában szinte lehetetlen. Pláne, ha hat éves kor alatt nem ajánlott karikával ellátva az egészet gyerekmeseként próbálják letolni a torkunkon. 

Mi egy öt (és háromnegyed) és egy mindjárt nyolcévest vittünk el rá, magukhoz mérten mindketten jól viselték, de a pulzusszámuk aligha emelkedett meg a 108 perc alatt, amíg néztük az amúgy meseszépen megrajzolt filmet. A kicsi, neki nem felróható módon nem értette (bár azóta a rajzolást dolgozásnak nevezi, nem tudni van-e köze a filmhez), a nagy sem nagyon tudta megmondani, hova is futott ki valójában a történet, de még azt sem, hogy mi miért történt úgy ahogy. Nem hibáztatom érte. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 éven belül szült négy ikerpárt az új-zélandi anya

Dívány 2015. november 4., szerda 13:12

Orbán Viktor legyen a talpán, aki követni tudja annak a családnak az alakulását, ahol az anya öt év alatt négy ikerszülést zavart le gyors egymásutánban, így fordulhatott elő, hogy hét év alatt lett kilencgyermekes anyuka. Igen, a hangsúly ebben az esetben nem annyira azon van, hogy milyen sok gyereke van a családnak, hanem inkább azon, hogyan lett ilyen rövid időn belül ennyi, ráadásul állítólag természetes fogantatással. 

Az ausztrál yahoo-n találtuk a hírt a szegény/szerencsés (döntse el ki-ki maga) Emma és Loma Uhila nevű párról, akiknek ilyen rövid időn belül megadatott a gyermekáldás (eső).

Most egy matematikai szöveges példának is beillő történetben elmeséljük, hogy a pár 2007-ben jött össze, a legnagyobb fiuk, Micah 11 hónapos volt, amikor észrevették, hogy Emma terhes Avával és Lily-vel, akik 2010-ben meg is születtek. Még mielőtt igazán megélhették volna az ikerszülőség szépségeit, Islával és Edennel kopogtatott be a gólya 2011-ben, hogy aztán Indie és Emme megérkezzen 2013-ra. Idén júliusban Emma (a férje iránt érzett együttérzésből bízunk benne, hogy császárral) ismét ikreknek, Levinek és Miának adott életet, kérdés, ha ez így folytatódik hány gyerekük lesz 2019-re?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bögreteszt, avagy a nevelés egyetlen helyes útja

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. november 3., kedd 13:32

Sok helyen felbukkant az interneten az ún. bögreteszt leírása, aminek lényege, hogy az ember a reggeli kakaót odaadja a gyereknek mondjuk a piros bögréből. A csemete erre közli, hogy ő a kékből kéri. Itt jön a helyes és helytelen megoldás: helyes, ha az anya tartja magát eredeti döntéséhez, ragaszkodik a piroshoz, nem félve az esetleges hisztitől. A rossz megoldás, ha áttölti a kékbe, aminek az elképzelés szerint biztosan az az oka, hogy fél a gyerek haragjától. Aki szülő, már biztosan került a leírthoz hasonló helyzetbe, így aztán ki-ki azonnal eldöntheti, átment-e a teszten, azaz jól vagy rosszul neveli a gyerekét.

Kétségtelen, hogy a bögreteszt felhívja a figyelmet egy fontos értékre, ez pedig az, hogy a szülő képes legyen korlátot szabni, határt állítani. Ne féljen, mi történik, ha nemet mond, és ne adja át a kontrollt a gyerek kezébe. Tényleg van szülő, aki retteg a gyerek haragjától, hisztijétől. Nyilvánosság előtt különösen, de még a négy fal között is. És ez nem jó senkinek: a szülőnek sem, mert így nehéz jóérzéssel megélni az anyaságot, apaságot, hiszen olyan a helyzet, mintha egy kis méretű terrorista fegyvert szorítana a fejéhez, amit nem fél használni. De nem jó a csemetének sem, akinek valóban kellenek a korlátok, hogy biztonságban érezhesse magát.

shutterstock 172821497
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szívja a kisgyermek orrát!

Puskás Pálma 2015. november 2., hétfő 20:02

Az ősz beköszöntével nálunk is, mint minden kisgyermekes családnál, előkerültek a gumicsizmák, a vízálló kezeslábasok meg a maci- és cicafüles sapkák. És az orrszívó.

Az orrszívóval kapcsolatban minimum ellentmondásos érzésekkel viseltetünk a családban, felnőttek és gyermekek egyaránt. A porszívóra szerelhető változat ugyanis hangos, ijesztő, használata mind a működtető, mind a célszemély számára kellemetlen, ugyanakkor rendkívül hatékony.

Mégis, miért van erre szükség, és főleg: hogyan tehetjük igazán hatékonnyá és valamelyest mégis elviselhetővé az orrszívást?

shutterstock 192877739
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kezelje az iskolafóbiát

Puskás Pálma 2015. november 2., hétfő 14:58

A tapasztalatok szerint az iskolás gyermekek körében a szeptemberi izgalom lecsillapodása után gyakran ilyentájt válik nyilvánvalóvá az iskolától való szorongás, illetve az iskolába járással szembeni ellenkezés. A szorongás tárgya természetesen függ a gyermek életkorától: az iskolával kapcsolatos tipikus stresszorok az új osztályba, új társaságba való bekerülés, az új (vagy régi, de még mindig félelmetes) tanároktól való félelem. Kicsiknél ehhez társulhat még némi szeparációs szorongás is a szülőktől való elválás miatt, nagyobbaknál a felsőbb osztályba vagy másik iskolába való átlépés kapcsán megnövekedő terhelés lehet ijesztő.

Sajnos még ma is gyakran előfordul, hogy egyes tanulási zavarok, nehézségek (figyelemzavar, diszlexia, diszkalkulia enyhébb esetei) feltáratlanok maradnak, és az ezekkel küzdő gyermek az iskolai és házi feladatokkal nem boldogulva szorongani kezd.

Az iskolakerülő és iskolától szorongó gyermekek körében alaposabb vizsgálódással gyakran pszichés zavarok is feltárhatóak: a kutatások gyakorinak találták a szeparációs szorongást (22,4%), a generalizált szorongást (10,5%), az úgynevezett oppozíciós típusú magatartászavart (8,4%), a depressziót (4,9%), a specifikus fóbiákat (4,2%) és a szociális fóbiát (3,5%).

shutterstock 200190830
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szakirodalom: este 9-kor még tévézik az elsős

Primilla 2015. november 1., vasárnap 20:18

Iskolába megy jövőre a fiam, ezért előfizettünk az óvodában terjesztett Panda Peti iskolás lesz sorozatra, hadd szokja a gyerek a klímát. A kezdőcsomagban található könyv az első osztályos olvasókönyvre hasonlít, és egyébként jól összeválogatott mesék, versek vannak benne.  Csakhogy rögtön a hatodik oldalon a kisiskolás életmód csúnya félreértésére bukkantunk.

Részlet a NOVUM kiadó: Panda Peti iskolás lesz c. könyvéből
Részlet a NOVUM kiadó: Panda Peti iskolás lesz c. könyvéből

Az Ébresztő című vers részletének illusztrációja egy kisgyerek napirendjének a fontosabb állomásait mutatja be, meglehetősen liberális felfogásban. A képen a kislány reggel hétkor ébred, majd délben ebédel, ez még rendben is van, reális lehet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megnéztük a világ legjobb gyerekmúzeumát

Becca 2015. november 1., vasárnap 16:13

Annyira belejöttünk a múzeumlátogatásba – de legalábbis a gyerekkiállításokba – hogy londoni utunk során nem hagyhattuk ki a Science Museumot (a Tudomány Múzeumát) sem. Meg egyébként is, a szerkesztőségben többen is ódákat zengtek róla, szóval feltétlenül meg kellett néznünk, hogy mit tudhat, na meg hogy mitől annyira menőség gyerekekkel is körbejárni.
 
Őszintén szólva először nem tűnt valami frenetikus élménynek ez a program, ugyanis nem biztos, hogy mindenkit érdekelnek az űrhajók, régi autók, vagy a gőzgép működése, de szerencsére az is megtalálhatja a számításait a gigantikus építményben, akit az interaktív okulás jobban leköt.  

Amit mindenképpen tudnia kell

Olyan hatalmas a múzeum, hogy amikor már azt hinné, az utolsó kiállítást is látta, még mindig simán rádöbbenhet, hogy vagy van még egy emelet, ahol még nem járt, vagy éppen még egy terem áll ön előtt felfedezetlenül. Javasoljuk, ha gyerekkel megy, minimum egy napot szánjon a programra, mert mindegyik tematikus kiállítás érdekes lehet, és bizony nagyon fárasztó egyszerre bejárni az összeset. Nézze meg, hol van a környéken olyan pihenésre alkalmas étterem (igen, a múzeumon belül is van, sőt, még 3D-s mozi is), ahol egy kicsit átgondolhatja és átbeszélheti a gyerekkel a látottakat, és közben még akár ebédelni is tudnak (no, meg persze az sem árt, ha van működő WiFi is). Egyébként a múzeumon belül is van, de ott a kütyük nyomkodása helyett, inkább a kiállításokra érdemes koncentrálni.

Tipp: A közvetlen szomszédságában lévő Natural History Museum (Londoni Természettudományi Múzeum) földszintjén  van egy nagyon kényelmes kis étterem, tiszta mosdóval és ingyenes internettel.

Na, de ebben a múzeumban látható többek között Stephenson első gőzmozdonya, a világ első sugárhajtóműve, és a világ első DNS-modellje is. Plusz, csak hogy fokozzuk az izgalmakat, itt van az Apollo–10 parancsnoki kabinja is, melyben három űrhajós jutott a Holdig ’69-ben. Akit ez nem annyira köt le, megcsodálhatja a 10 000 évesre tervezett órát, amelyik csak egyet üt évente, és a mutatója évszázadonként megy egyet előre. (Egészen jó lenne ilyen tempóban öregedni, nem?!) És ha szerencsés, talán még a kakukkot is elcsípheti, bár erre elég kicsi a sansza, ugyanis ezerévente szólal meg, de azért jó lenne szelfizni vele, persze. 

Ha már nagyon elfáradt és megpihenne kicsit, beülhet akár a 3D-s moziba is. Itt a felnőtt jegyek 6 fonttól indulnak (2530 forint), a legolcsóbb gyerekjegyért, 5 fontot (2110 forint) kell fizetni.

Science Museum, London

A világ egyik legnagyobb tudományos gyűjteménye a londoni Science Musemban található. Átfogja a tudomány valamennyi ágát: mezőgazdaságot, ipart, repülést, autókat, hajózást, az emberi testet, orvostudományt és a természettudomány legkülönbözőbb ágait.

A hajtás után megtudhatja, mi melyik kiállítást szerettük a legjobban!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Négy dolog, ami nem tudtunk a figyelemzavarról

Puskás Pálma 2015. október 31., szombat 13:28

A hiperaktív figyelemzavar, közismert rövidítéssel ADHD viszonylag sok kisgyerek és kisgyerekes szülő életét képes megkeseríteni. A betegség gyakorisága évről évre nő, amely részben a fejlettebb diagnosztikának, részben pedig környezeti hatásoknak tudható be.

A probléma a kutatások kereszttüzében is áll, így egyre többet tudunk róla. Ha lemaradt volna a legújabb fejleményekről, összefoglaljuk, mi derült ki az ADHD-ról az utóbbi időben.

ADHD - attention deficit and hyperactivity disorder

Figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban (ADHD) szenvedő gyerekeknek problémát okoz az önfegyelem, a koncentráció fenntartása. Szétszórtak, ezért bár az intelligenciájuk nem különbözik a többi gyerekétől, tanulási nehézséggel bajlódnak. A betegség krónikus, az esetek 60 százalékában a tünetek intenzitása felnőttkorban sem csökken, ami döntően befolyásolhatja az érintettek életét és párkapcsolatát.

Négy újdonság, amelyet csak 2015 óta tudunk a hiperaktív figyelemzavarról.

shutterstock 304156559

1. A környezetszennyezés az egyik oka

A legújabb kutatások szerint erősen befolyásolja az ADHD előfordulási kockázatát az a tény, hogy mennyire van kitéve a magzat a környezetszennyezés hatásainak. Kiderült, hogy a fejlődési zavarok, mint amilyen az ADHD vagy az autizmus, nagyban függenek a környezetszennyező anyagok mennyiségétől. Különösen veszélyesek a PCB (poliklór-bifenil) vegyületek, amelyeket elektromos eszközökben, illetve hűtőfolyadéknak használtak, erősen környezetszennyezőek, de szerencsére ma már több országban betiltották alkalmazásukat.

Az autóforgalomból adódó légszennyezés szerepe is szóba került. Még nem teljesen világos, hogy pontosan melyek azok a szennyező anyagok, amelyek, ha magzatkorban találkozunk velük, károsítják az idegrendszer fejlődését – ez a téma további kutatásokat igényel. Az eddigi eredmények azonban felhívják a figyelmet a téma fontosságára, azaz arra, mekkora tétje van annak, tiszta-e a vizünk és a levegőnk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó a Halloween, mert könnyesre röhögheti magát

Becca 2015. október 31., szombat 10:50

Október utolsó éjszakája Halloween, a halott lelkek éjszakája, amit szerte a világon előszeretettel ünnepelnek gyerekek és felnőttek. A gyerekeknek még arról szól ez a nap, hogy rémisztő jelmezbe öltözve a lehető legtöbb édességet összegyűjtsék, a felnőtteknek meg plusz egy alkalom, hogy rémisztő jelmezbe öltözve jól berúghassanak. Win-win, tényleg.

És ahogyan az már lenni szokott, ilyenkor az amerikai anyukák teljesen extázisba esnek és megpróbálják a leglehetetlenebb helyzetekben nevetségessé tenni gyerekeiket. Ezekből válogattunk most, röhögjön a tökkel pózoló csecsemőkön és bólogasson elismerően a házi jelmezek láttán, a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Otthoni mérgezések: gyógyszer, tisztítószer, növények

Primilla 2015. október 30., péntek 14:47

Akinek kisgyermeke van, elzárva tartja a gyógyszereket, vegyszereket. Világos, nem? Hát nem. Évente több mint ezer kisgyerekkel történik mérgezéses baleset otthon, és az ilyen esetek több mint felét az 1-4 éves porontyok szenvedik el.

A gyermekeket ért mérgezéseket legtöbbször gyógyszerek okozzák, ezt követik az ipari és háztartási anyagok által okozott mérgezések. Kábítószer mérgezés tavaly mintegy kétszáz történt, (vagyis ennyi vált ismertté), valamennyi a 10-14 éves korosztály körében.

Vannak bizonyos mérgezés típusok, amelyeknél a pici gyerekek rendkívül nagy arányban érintettek. A növényi mérgezések két harmada az 1-4 éves kisgyermekekkel történik, tizede pedig az 5-9 évesekkel. A másik ilyen a rágcsáló irtó szerekkel való mérgezés: öt ilyen esetből négyszer a totyogók kóstolják meg a kiszórt szert. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Önnek kell félnie a gyerek kamaszkorától?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. október 30., péntek 12:51

Ha két régi ismerős összefut az utcán, és egyik megkérdezi a másiktól: „Hogy van a gyerek?”, mire ő úgy felel: „Hát, kamaszodik!”, nem is kell, hogy különösebben gondterhelt arccal mondja ezt, rögtön érteni fogja a másik, hogy ez inkább problémákat, gondot és feszültséget jelent, mintsem azt, hogy jól vannak. Ha úgy fogalmaz, „nagyon kamasz már!”, akkor még inkább egyértelmű a közlés. Holott csak egy semleges állítás hangzott el. De már maga a korszak elnevezése rosszul cseng. Sok szülő előre fél, hogyan fogja venni az akadályt, és ha választhatna, kitolná az addig tartó időszakot, vagy átugorná az egészet. De vajon miért félnek tőle ennyire?

A kamaszkorhoz gondolatban társítunk egyfajta hirtelen jövő, kiszámíthatatlan változást, ami aztán hullámokban csap fel: magyarán a gyerek hol olyan, mint rég, hol előtör belőle a vadállat. Az egészet még ijesztőbbé teszi, hogy emögött biológiai változás is áll, azaz nem bízhat benne a szülő, hogy ha elég ügyesen neveli a csemetét, akkor valahogy megússza a dolgot. Tovább ront a helyzeten, hogy a serdülőkor egyben valamiféle eltávolodást is jelent, amit nem minden szülő fogad jó szívvel, ráadásul az egész a felnőttkorba torkollik, azaz nem várható, hogy a gyerek idővel lecsillapodik, és minden visszatér a normális kerékvágásba.

shutterstock 195908582

Aztán sokaknak eszébe jut még a tiszteletlenség, az, hogy a gyermek ebben a korszakban már el fogja utasítani az alá-fölé rendeltséget, ha úgy tetszik neki, figyelmen kívül hagyja a szülői szót, hülyének nézi anyját, apját, sőt, kínosnak érzi őket. Aztán ott vannak a veszélyek: az alkohol, a drog, a szexuális úton terjedő betegségek, nem kívánt terhesség.

Lehet ijesztő az is, hogy lazul a kontroll, és kevésbé tudja az ember megvédeni a kölyköt. És ez nemcsak arra vonatkozik, hogyha felelőtlen a csemete, hanem, hogyha mások bánnak vele rosszul. Például, ha nem talál barátokat, vagy szerelmi csalódás éri. Ez megtörténhet korábban is, de egy hétévest még könnyebben vigasztal meg a szülő, a tizenhárom évesnek már kevés, ha anya és apa nagyon szereti, de lepattintotta a vágyott fiú vagy lány.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki felelősséget vállal az oktatási rendszer hibáiért

Dívány 2015. október 29., csütörtök 18:36

Különös dolgok történnek Amerikában. Az elnök nyílt levélben fordul a szülőkhöz és a tanárokhoz, amelyben a véleményüket és a segítségüket kéri, hogy együtt tegyék jobbá az oktatási rendszert. Mindeközben a jelenlegi, szerinte nem túl szerencsés és hatékony rendszer létezéséért felelősséget is vállal. Leírja, hogy bár nyilvánvalóan alapvetően jószándékú intézkedések és lépések során alakult ki a mostani helyzet, mégis kénytelen elismerni, hogy változtatásokra van szükség.

"Egyszerű a kérdés. Ha a gyereknek több szabadideje lenne az iskolában, mit szeretne, mihez kezdjen vele? Ha ön is olyan, mint a legtöbb szülő, akkor gyanítom, hogy amit szeretne a több időben, az nem még több központosított felmérés. Én legalábbis biztos nem ezt kívánnám a lányaimnak. Hiszek abban, hogy a nem túlzásba vitt, okos, fontos felmérések segítenek abban, hogy megmérjük, hogyan teljesít egy gyerek az iskolában. - fogalmaz az elnök"

Ugyanakkor bizonyos iskolatípusokban az átlagos gyerek az érettségiig 112 darab különféle felmérést és tesztet tölt ki. Mint szülő - írja az elnök - szeretném tudni, hogy teljesít a gyerekem az iskolában, és szeretném, hogy ezt a tanárai is tudják. Mint elnök viszont azt akarom, hogy valamennyien, akik ezért felelősek vagyunk, tegyünk azért, hogy minden gyerek, mindenhol azt tanulhassa meg, amire szüksége van arra, hogy sikeres lehessen - teszi hozzá Obama.

shutterstock 158049410
Távolról sincs vége, olvasson még »

Más gyerekére rászólni nem ér?!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. október 29., csütörtök 15:51

Egy ideje közösségi oldalakon kering egy írás, ami egy brit dada azzal kapcsolatos véleményét foglalja össze, miért van válságban ma a gyereknevelés. Ennek több pontja van, ami megvitatásra érdemes. Először is, tényleg inkább válságban van-e ma a nevelés, mint korábbi időkben, vagy csak hajlamosak vagyunk azt hinni, régen minden jobb volt? De az egyik érdekes téma, hogy felhívja a figyelmet: régen természetes volt, hogy más is rászólhat a gyerekre, nevelheti, ha szükséges, míg ma kikérik maguknak a szülők az ilyesmit.

Hogy a régen és a most között mi a tényleges különbség, nem fogjuk kinyomozni, de érdemes elmerengeni, mi az oka, ha nem szeretjük, hogy mások próbálják nevelni a gyerekünket, és tényleg baj-e, ha így van.

shutterstock 250329640

Olyan helyzetekről van szó, hogy az utcán rászól a felnőtt a szemetelő gyerekre, rendre utasítja a buszon a hangoskodókat az idegen néni, bácsi. A szerző szerint azért nem tolerálják ezt manapság a szülők, mert mindenki azt hiszi, tökéletes a gyermeke, így személyes sértésként fogja fel az okítást. Átfogalmazva: eszerint ma nárcisztikusabbak az emberek, nem viselik el a kritikát, és egy idegentől jövő visszajelzést úgy vesznek, mintha ők maguk kapták volna.

Természetesen létező jelenség, amiről a dada beszél, azonban vannak más okai is annak, hogy nem mindig vagyunk nyitottak ismeretlen felnőttek nevelési törekvéseire. És ezek között előfordulnak olyan szempontok is, amik érthetők és jogosak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három budapesti gimi vezeti a középiskolák rangsorát

Dívány 2015. október 28., szerda 15:53

Fazekas, Radnóti, Eötvös - ezek ma Magyarország legjobb középiskolái. A HVG október 28-án megjelenő kiadványában a tanulmányi és a felvételi adatok alapján elkészítette a 100 legjobb gimnázium és szakközépiskola összesített listáját. Jöjjenek az eredmények, köszi az infót Eduline!

A 10 legjobb középiskola

1. Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium (tavaly: 1. hely)

2. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, Budapest (tavaly: megosztott 3. hely)

3. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium (tavaly: 2. hely)

4. Lovassy László Gimnázium, Veszprém (tavaly: 9. hely)

5. ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium, Budapest (tavaly: 7. hely)

6. ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola Hat Évfolyamos Gimnázium, Budapest (tavaly: 6. hely)

7. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola, Budapest (tavaly: 8. hely)

8. Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium, Budapest (tavaly: megosztott 3. hely)

9. Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium (tavaly nem volt az első 10-ben)

10. Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola (tavaly nem volt az első 10-ben)

A tavalyi és az idei lista első tíz helyezettje között nem meglepő módon elég sok az átfedés, idén a Toldy és a Budaörsi Illyés Gyula került be újonnan a top 10-be, kiesett a tavalyiak közül a Budapest XIV. kerületi Szent István Gimnázium (akkor megosztott harmadik helyen állt), és a Budapest XXII. kerületi Kempelen Farkas Gimnázium (a 10-edik helyről).

Tavaly a kiadvány megjelenése után elég alaposan kiveséztük a különböző alkategóriák top 15-jét is, ha kiváncsi arra, kik vezették a felvételi rangsorokat, hol sikerült legjobban a matek érettségi, vagy éppen melyik iskolák a nyelvtudás fellegvárai, kattintson ide

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tökfaragás, lépésről lépésre

Dívány 2015. október 28., szerda 12:21

Rémisztő tökpofákat faragni jó móka, és nem csak instant jelent örömforrást, a világító szörnyek időjárás (és a kiinduló tök frissességének) függvényében még 2-3 hétig jól mutatnak esténként. Teamécses is jó bele, de ha szeles az idő, biztosabb a közepes (kb 8-10 centis házú) narancssárga, műanyag tokos temetői mécses, geekek akár ledes fényforrást is tehetnek bele, úgy egész éjjel világíthat.

Teljesen hidegen hagy a huhogás, hogy a Halloween nem is magyar ünnep - persze, hogy nem az. Ezzel az erővel egyébként a karácsony sem az, csak az kicsit régebben kapaszkodott meg. Tököt faragni gyerekekkel jó szórakozás, és a világító rémek vidámságot hoznak az ötórai sötétedésbe, szóval miért ne? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sör és cigi 3 évesen, ilyen egy igazi pasi!

ermiz 2015. október 27., kedd 15:46

Hülye videókból nem kevés kering a neten, mégsem tudunk szó nélkül elmenni két elmebeteg pasi mellett. A románul beszélő férfiak egy 2-3 év közötti gyereknek adnak cigarettát és sört, miközben arról beszélnek a videóban, hogy ez tesz férfivá egy férfit - írja a Mail Online.

A videót egy, vélhetően honfitársuk posztolta a Facebookra, arra kérve az embereket, hogy azonosítsák a két felnőttet. A felháborodott kommentelők közt volt olyan, aki a gyermekjóléti hatóságot szólította fel a cselekvésre, mások vizsgához kötnék a gyerekvállalást. Az indulatok forrnak, de a Spanyolországban felvett képsorok alapján még nem sikerült azonosítani a két férfit.

Ezekért szégyenkezünk anyaként

Primilla 2015. október 26., hétfő 16:27

Ahogy megszületik a gyerek, a szülők máris elkezdhetnek szégyenkezhetni, hogy mit, hogyan csinálnak. Mert nyilvánvalóan az anyaság minimum kritériuma, hogy szoptasson a nő, és a taníttatásnak is csak egy lehetséges módja van: ahogy azt a beszélgetőpartner elképzeli. Ugye ismerős? Az eredmény pedig, hogy mindenki jogot formál, hogy bírálja a szülők döntéseit, még akkor is, ha egyébként nem is volt más választásuk.

A Yahoo Parenting egy reprezentatív kutatást végzett, hogy megnézzék, mi a helyzet, milyen érzésekkel küzdenek az anyák, és mi minden miatt kell szégyenkezniük. Mert ahogy anyává válunk, örök társunkká szegődik a szorongással vegyes bűntudat, a szaranyaérzés, amiről korábban már pszichológusunk is írt.

shutterstock 173523602

És, hogy miért szégyenkeznek az anyák? Igen különböző okok miatt. Például:

  • Az anyák 12 százaléka elismerte például, hogy van kedvenc gyereke,
  • az 1978 és 1994 között született nőknek pedig több mint negyede úgy véli, jobb lett volna, ha még vár egy kicsit a gyerekszüléssel.
  • És egy meglepő eredmény: a megkérdezett anyák fele úgy gondolja, hogy nem gond, ha időnként letaslizza a gyereket, amivel kapcsolatban viszont a kutatók arra a következtetésre is jutottak, hogy a gyerek testi fenyítése csak a jéghegy csúcsa, amit gyakran éppen mások rosszalló tekintete vált ki.
  • A fehér anyák 90 százaléka érezte már úgy, hogy ítélkeznek róla anyaként, a feketék 76 százaléka, a latino mamáknál ez 87 százalék, az ázsiai anyáknál pedig 81 százalék.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindig az anyák viszik el a balhét. De miért?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. október 25., vasárnap 08:59

Sokszor sérelmezik, hogyha gyereknevelésről van szó, mindig az anya-gyerek kapcsolat kerül központba. Jogosan merül fel a kérdés: mi van az apával, és mi van az egyéb társas tapasztalatokkal: rokonokkal, pedagógusokkal? Ők nem számítanak? Igazságtalannak tűnhet minden felelősséget az anyák nyakába varrni. Ha kiegyensúlyozott a gyerek, akkor jól neveli az anya, ha szorongó vagy agresszív, akkor vacak anyja lehet. Hogy is van ez?

Annak, hogy gyakran megfeledkezünk az apákról, történeti oka van, ami kezdi aktualitását veszteni, de azért nem teljesen vesztette el. Állítólag egy komolyabb társadalmi változáshoz három generációnyi idő kell, így van ez az apák szerepének megváltozásával is. Az első nemzedék hall róla, hogy az apának is lenne keresnivalója a gyereknevelésben. A következő már elfogadja ezt tényként, de még nem tudja, hogyan. A harmadik generáció már csinálja is. Úgy tűnik, országonként és szubkultúránként is vannak komoly elcsúszások abban, hogy ez hol tart. Van, ahol természetes, hogy a gyereknevelés közös feladat, és ha a csemete beteg, összedugják a fejüket a szülők, hogy vajon ma éppen melyikük tudja könnyebben megoldani, hogy otthon maradjon. Azaz, nem adódik kapásból, hogy persze, hogy az anya. Máshol viszont csak valami homályos elmélet, hogy az apa is fontos, de ez nehezen realizálódik a mindennapokban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Iskolai gépírásórát minden gyereknek, most!

Primilla 2015. október 24., szombat 20:38

Míg Finnországban és az Amerikai Egyesült Államok egyes részein már nem is tanítják az iskolában a folyóírást, nálunk a gyöngybetűs kézírásnak gyakorlatilag nincs alternatívája. Jelenleg fényévekre vagyunk attól, hogy az iskolában megtanítsanak minden gyereket gépelni. Pedig a tízujjas, vakon gépelésnek számtalan, nem is kérdéses előnye van: gyorsabb, hatékonyabb és nyilvánvalóan olvashatóbb, mint a kézzel írt szöveg.

shutterstock 259614569
Fotó: Shutterstock

Ma már megmosolyogják, aki kézzel ír meg egy hivatalos levelet vagy szerződést, de például egy jó mester árajánlata is komolytalannak tűnik, ha nem kinyomtatva adja oda. Erről már írtunk, ma már gyakorlatilag senki sem úszhatja meg a számítógép használatot, aki munkát szeretne magának. Érthető: a XXI. században nem szívesen silabizálunk kézírást, és senkinek sem hiányzik a végén egy vita arról, hogy kilences, vagy hármas van-e odaírva. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki: a gyerek, aki nem evett muffint

Dívány 2015. október 24., szombat 09:11

Nem szükséges különösebb kommentár a következő videóhoz, amelyben az angyalarcú szőke kisfiú rezzenéstelen arccal ismétli meg tizedszer is, hogy ő biztosan nem evett mostanában sütit. Mielőtt világvégét vizionálnának, hogy már az ekkora gyerekek is hazudnak, mint a vízfolyás, inkább érdemes arra emlékezni, hogy ebben a korban a kamuzás még nem a világvége.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés