SZÜLŐSÉG

Heti cuki: gyerek és állat, háromszor

Becca 2016. január 17., vasárnap 17:24

Nem kérdés, hogy milyen pozitívan hat a gyerekekre egy háziállat, és nem csak azért, mert van kihez hozzábújni, vagy van kivel játszani, hanem, mert a felelősségérzetük is erősödik, illetve a törődésre, gondoskodásra való hajlamban is nagy szerepet játszik. Arról nem is beszélve, hogy több magabiztosságot, kiegyensúlyozottságot is kap a gyerek az állattól. Na, meg persze, egy csomó vicces percet. Az alábbi videókon is jól látszik ez és ha eddig azon gondolkozott, hogy érdemes-e időt és energiát fektetni egy kis háziállatba, ne gondolkozzon tovább! Nem csak a gyerek életét aranyozza be egy házi kedvenc, az egész családét. És ha még további jó dolgokat szeretne véghez vinni, menhelyről mentsen állatot

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menekültügyi óra az iskolákban - közösségi finanszírozásból

Primilla 2016. január 17., vasárnap 09:08

A kormányzati menekültellenes kampány alaposan megdolgozta a közvéleményt, és jól felvértezte migránsellenes érvekkel, aki erre fogékony, vagy csak nem tudta elég gyorsan elkapni a fejét a mindenhonnan előugró propaganda elől. Sőt úgy látszik, a gyerekeknek is jutott bőven a menekültellenességből, mivel ők különösen ki vannak téve annak, hogy kritika nélkül elfogadják és továbbadják, amit a szüleiktől, a tévéből vagy az iskolában hallanak.

Ezért a másik oldalt is szeretné szóhoz juttatni egy kicsit az Artemisszió Alapítvány, akik azt találták ki, hogy megismertetik az iskolásokkal, hogy mi járhat azoknak a fejében, akik valami miatt kénytelenek voltak elhagyni az otthonukat. Indítottak egy közösségi gyűjtést is az Indiegogo-n, azt szeretnék, ha összejönne tizenöt ilyen iskolai alkalomra elegendő pénz.

A terv a következő: az alapítvány kidolgozott egy másfél órás programot, melynek célja, hogy tanulókat érzékenyítsenek a migráció témájára, és felszínre kerüljenek a gyerekek kérdései, félelmei a menekültekkel kapcsolatban. Az előadások megtartására önkéntes jelentkezőket, elsősorban fiatal felnőtteket várnak, akik szívesen vállalják, hogy a felkészítésük után a programot az alapítvány munkatársaival együtt viszik el az iskolákba. Őket egy már beilleszkedett menekült is elkísérné, aki a saját történetén keresztül mutatná be ezt az élethelyzetet, és válaszolna a kérdésekre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha kilóg a fej, már késő babaülést váltani!

Divany.hu 2016. január 16., szombat 12:30

A Consumer Reports posztolta alábbi videót, ami igen jól szemlélteti, mi történik balesetkor a hátsó ülésen a hátrafelé néző ülésben elhelyezett csecsemővel. A videó készítői azért találták fontosnak megosztani a tapasztalatokat, mert sokan nem tudják, hogy jobb az ajánlott kornál előbb nagyobbra cserélni a babaülést, amennyiben a baba feje megközelíti az ülés fejtámlájának végét.

A balesetkor történő fejsérülés ugyanis a leggyakoribb halálozási okok közé tartozik, ezért 2014-től új teszteket kezdtek elvégezni, amik során bebizonyosodott, hogy a fejsérülések leggyakoribb oka pont az, hogy a babák feje ütközéskor túlnyúlik az ülésen, ennyi már elég is lehet ahhoz, hogy az első ülés háttámlájához csapódhasson. 

Ezért aztán most figyelmeztetik a szülőket, hogy nem a korhatár a legfontosabb szempont a gyerekülés vásárlásakor, hanem a gyermek mérete, ami természetesen sokszor egyáltalán nem úgy alakul, ahogy az az ülés készítői szerint várható. Nélkülözhetetlen tehát, hogy a szülők időben ültessék át egy másik, nagyobb gyereknek való kocsiülésbe a porontyot. 

A Consumer Reports a bébiüléseket ugyanúgy tesztelte, ahogy az átalakíthatóakat (emelhető fejtámlájukat pl)), és ezek több mint felénél az ütközéskor túlcsúszott a gyerek feje az ülés tetekén, és az előtte lévő ülés hátának ütközött, amennyiben a bébi egy bizonyos méret felett volt.

Ezt elkerülendő most azt javasolják, hogy az eddigi 18 hónapos kor helyett hasznos lehet a gyermeket már egyéves kora előtt valamivel nagyobb ülésbe ültetni, pontosabban nagyon odafigyelni a súlyra és magasságra.

Azt javasolják, hogy ültessük egy mérettel nagyobb ülésbe azt a gyereket, aki 

a, legalább 10 kiló
b, a feje és az ülés felső pereme között kevesebb mint 2,5 centi távolság van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Összegyűlt a pénz, indulhat a matektanuló szuperjáték gyártása

Primilla 2016. január 15., péntek 17:35

Közösségi finanszírozásban gyűlt össze a pénz végül arra a magyar fejlesztésű játékra, ami akár átütő sikert is hozhatott volna a matektanításban. Mármint ha hagyják, hogy használják az iskolák, de nem hagyták, helyette majdnem maga alá temette az oktatási rendszer permanens reformja.

1a32db ba8d19cf0ead4b0ab474d1fb3915b3dc.jpg srz p 702 468 75 22
Fotó: mathterminds.eu

A MathterMinds nevű kártyás táblajátékot 10 évvel ezelőtt kezdte fejleszteni Auth Andrea, mert a hagyományos módszerekkel nem boldogult a matekoktatással az akkori osztályában. A játékot használó gyerekek, tanárok, szülők és kutatók egyaránt sikerről és jó eredményekről számoltak be, sőt le is gyártottak belőle egy csomót, mégsem juthatott el széles körben az iskolákba.

Idő közben ugyanis a magyar nyelvű változatot gyártó, piacvezető tankönyvkiadót államosították, majd megszüntették, a feltaláló iskoláját pedig bezárták. Egyedül a Pécsi Tudományegyetem támogatja a találmányt, azonban az állami forráskivonások miatt az innovatív keretet ott is befagyasztották. A kész játékcsomagok, amiben nem kevés gondolat, ötlet, munka és anyag van, a jogutód Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet raktáraiban feküdt egy ideig, most azonban visszaadták a fejlesztőknek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Űrkiállítás a Millenárison: a kamaszok imádni fogják

ermiz 2016. január 15., péntek 15:56

Űrrepülő, Darth Vader és Мир űrállomás, na meg egy csomó furcsaság- ezek fogadtak minket csütörtök reggel a sajtóbejárás alkalmával a Millenárison. Ugyanis ma nyílik meg a B csarnokban a Gateway to Space Nemzetközi Űrkiállítás, amelyről sugárzik, hogy amerikai modell alapján készült. A NASA és a US Space and Rocket Center utazó kiállítása számos európai nagyváros után landolt nálunk. 

Az alapgondolat az űrkutatás és az űrutazások bemutatása, a NASA tevékenysége a holdraszállástól napjainkig. A kiállítás infotainment jellegű, szinte mindenbe bele lehet ülni, ki lehet próbálni, meg lehet fogdosni, ha meg nem, akkor is menő fél méterről bámulni a Lunar Roving holdjárót, amiről persze kiderül, hogy csak makett, viszont a magyarok nélkül ez sem készülhetett volna el. Ezzel, és a kedves kezeslábasba öltöztetett lánykákkal vége is a lelkesedésünknek, felnőtteknek a wow élmény elmaradt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már a fénytől is hízik a gyerek!

Brownie 2016. január 14., csütörtök 12:21

Elsőre tényleg furán hangzik, de egy a PLOS ONE című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a fénynek igenis van köze az óvodáskorú gyerekek súlygyarapodásához, ami azért is fontos felismerés, mert a világon ma mintegy 42 millió kisgyerek túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít. (Magyarországon ma háromszor több a kövér gyerek, mint húsz éve.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítség, agresszív a gyerekem!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. január 13., szerda 16:54

Gyakori szülői panasz, hogy agresszív a gyerek. Kérdés, egyáltalán mi számít agressziónak, és mit lehet ilyenkor tenni.

A legtöbbször úgy határozzák meg az agressziót, hogy az egy tett a károkozás szándékával. Irányulhat más felé, vagy önmaga felé, azaz agresszió az önsebzés is, az is, ha a gyerek a falba veri a fejét. Ugyanakkor beszélünk proszociális agresszióról is, azaz a társadalom által elfogadott, sőt díjazott agresszióról, azaz tágabb értelemben agresszió az önérvényesítés is.

Nehéz szülőként megítélni, túlzottan agresszív-e a gyerek, hiszen nem nézhetjük felnőtt mérce szerint. A gyerek még őszinte, ha dühös, azt kifejezésre juttatja. A kérdés csak az, ez milyen gyakori, azaz van-e állandó, túlzott frusztráció az életében. A másik szempont, hogy hogyan kezeli az indulatait, hajlandó-e, képes-e fokról fokra megtanulni, mi az elfogadott határa az indulatai kifejezésének, és hogyan érvényesítheti más módon az érdekeit.

shutterstock 77810734
Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt tipp, hogy szóbaálljon önnel a kamasz

Dívány 2016. január 13., szerda 08:12

Barbara Greenberg kamaszokkal foglalkozó pszichológus, aki rengeteg kérdést és panaszt hallott már szülőktől. "Megszakadok, hogy neki mindene meglegyen, és mit kapok?". Vagy "Csak a szemét forgatja, és odaböfögött egyszavas válaszokat!'

A szakember maga is kamaszgyerekes anya, a Huffington Poston szedett össze egy ötös listát arról, tapasztalatai szerint hol siklik félre gyakran a kamaszok és szüleik között a kommunikáció, és mit tehetünk, ha arra vágyunk, hogy több igazi beszélgetés, és kevesebb szemforgatás legyen a családban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pár dolgot ön is tehet, hogy ne fogyjon a magyar!

Puskás Pálma 2016. január 12., kedd 15:12

Az utóbbi időben sok szó esik arról, hogy hazánkban túl kevés gyerek születik, a házaspárok nem teljesítik a népesség stabil fennmaradásához szükséges gyerekszámot. A jelenségre tavaly decemberben mind a politika, mind a popszakma jeles képviselői felhívták a figyelmet.

A KSH felméréséből kiderül, hogy a magyar nők eredetileg több gyereket terveznek, mint amennyi ebből végül megvalósul. Azaz nem arról van szó, hogy nem akarunk egy szekérderéknyi gyereket szülni, hanem arról, hogy az első gyerek után valahogy mégis elmegy a kedvünk ettől az egésztől. Azaz, ha azt szeretnénk, hogy több gyerek szülessen, akkor azon kellene igyekeznünk, hogy a kisgyerekes anyukák annyira élvezzék a dolgot, hogy meg akarják ismételni.

Azért pedig, hogy a kisgyerekes anyukák jól érezzék magukat (és még többször akarjanak majd kisgyerekes anyuka lenni) ön is tehet! Nem kell hozzá politikusnak vagy popsztárnak lennie, hétköznapi emberként is megtehet néhány apróságot. Mutatjuk, mik ezek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három varázsszó, és nem lesz válogatós a gyerek

Becca 2016. január 11., hétfő 16:24

A Huffposton találtuk Leigh Anderson egyik írását, amiről úgy gondoltuk, hogy a legtöbb anyukát érdekelheti -- aki azzal küzd, hogy a gyereke nem hajlandó semmit megenni. Szóval ha elege van a sok könyörgésből, a „játékos” etetésből, és abból, hogy gyereke hülyét csinál önből, olvassa el hogy mit tanácsol egy anyuka, akinek arannyá változott az élete, miután rátalált egy nagyon hasznos rendszerre.

Sikeresen abszolválta mind a két gyermekénél, és ma már nyugodtan eheti meg vacsoráját úgy, hogy közben nem azt lesi, hogy a gyerek evett-e egyáltalán valamit. Tényleg hasznos írás, és így talán nem fog többet aggódni azon, hogy a gyereke nem eszik semmit vacsorára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem vagyok különleges, csak szeretek tanítani

Primilla 2016. január 11., hétfő 10:24

Ma már szinte minden gyerek zsebében ott lapul az okostelefon, ami éppen alkalmas arra, hogy az iskolai tananyagot érdekessé és izgalmassá tegyék vele – vélekedik Bognár Amália, akit pár hónappal ezelőtti cikkünkben csodatanárnak neveztünk.

Nem véletlenül, óráin kincskeresőznek, MineCraftoznak, és közben persze tanulnak, digitális jártasságot szereznek a tanítványai, és elsajátítják az internet biztonságos használatát is. A csornai magyar-történelemszakos tanár szerint egyébként egyáltalán nem gond, ha a gyerekek ügyesebben használják a kütyüket, mint a tanár, sőt, az sem biztos, hogy minden esetben az elektronikus eszközök után nyúlnának. Interjú Bognár Amáliával a tanárszerep változásáról, játékosításról, és a digitális írástudásról. 

12516756 677300815744899 495394479 o

Dívány: - Honnan jött, hogy nem elégszel meg azzal, hogy leadod az anyagot, hanem új utakat, módszereket keresel és alkalmazol a tanításban?

Bognár Amália: - Abból indultam ki, hogy olyan tanórákat és iskolát szeretnék, ahova szeretnek járni a gyerekek. Nyilván ez nem megy egyszerre, mint mindent, ezt is valahogy fel kell építeni. A motivációra fektettem hangsúlyt. Nemcsak digitális eszközöket használok egyébként, hanem olyanokat is bevetek, amelyekkel megmozgathatom őket az órán, vagy olyan kellékeket gyártok, amelyekkel valamennyi érzékükre hathatok. Fő célom az volt, hogy úgy tanítsam őket, hogy közben gondolkodó emberré váljanak, és az érzelmi világukra is hassak. 

A motivációt tekintve a digitális pedagógia jó útnak bizonyult, hisz olyan eszközt használtam, például okostelefon, amit ismernek és szeretnek.

Te is ismered és szereted?

Igen én is. Mivel ezt az eszközt választottam, nekem is ismernem kellett, és használnom is. A digitális pedagógia online jelenlétet is feltételez, hisz itt keresgélem az ötleteket, melyeket a saját órámhoz, a tananyaghoz, tanítványaim igényeihez, képességeihez és pedagógiai célomhoz alakítok át, és olvasom a szakirodalmat, vagy kollégáim tapasztalatait.

Érzékeled a szakadékot a „digitális bennszülöttek” és a „bevándorlók” között? Tudom, ma már utálják ezt a kifejezést, másképp kérdezek: nem tartasz attól, hogy a gyerek ügyesebb, mint a tanár?

Természetesen előfordulhat, de ha valaki akar fejlődni, a gondolkodásmódján változtatni, akkor megoldható ez is. Igazából erről szól az élethosszig tartó tanulás is. Nemcsak új ismereteket szerzek, hanem, ha éppen szükséges vagy szeretnék, változtatok a szemléletemen.

Az nem baj, ha a gyerek ebben ügyesebb, mint a tanár, nekem is javasoltak már programokat a tanítványaim, melyeket kipróbáltam, és eldöntöttem, hogy ahhoz az oktatási-nevelési célhoz, amihez fel akarom használni, passzol-e, vagy sem.

A tanárra szükség van, hisz ő rendelkezik a szaktárgyi ismeretekkel, pedagógiai és pszichológiai tudással, amellyel nevel és oktat. Csak korszerűbb gondolkodásra van szükség, ahol a tanár már mentorként jelenik meg. Mindez azonban hatalmas előkészületeket kíván, egy órát úgy felépíteni, hogy azon a digitális eszközök megfelelő hatást érjenek el, vagyis a diák elsajátítsa a tananyagot, fejlődjenek a különböző képességei. Nem gondolom egyébként, hogy a hagyományos módszerek nem működnek, csak mindig meg kell találni az adott osztálynak megfelelőt. Sok szempontot kell figyelembe venni, hogy a kellő hatást, eredményt elérjük. Nem is biztos, hogy mindig sikerül, de akkor jön a következő próbálkozás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Randizni és étteremben viselkedni tanítja a fiát, leszólták

Primilla 2016. január 10., vasárnap 15:34

Hatalmas vitát kavart Facebook posztjával Nikkole Paulun, az MTV-n futó „16 éves, és terhes” című műsor egykori sztárja, aki ma már két gyerek anyukája. A vihart azzal az elképesztő bejelentésével gerjesztette, hogy kiposztolta: minden hónapban egyszer étteremben vacsorázik a hatéves fiával.

Paulun azt írta, a fia kinyitja előtte az ajtót, kihúzza neki a széket, mesél a napjáról, és érdeklődik az anyukájáéról. Sőt, a kisfiú fizeti a számlát, és ő ad borravalót is abból a pénzből, amit a házimunka elvégzéséért kap. A több millió ember által lájkolt posztról a Yahoo Parenting számolt be.

Paulun úgy véli, ezzel megtanítja a fiát arra, hogy hogyan kell bánni egy hölggyel, hogyan kell majd viselkedni, amikor élesben kerül a sor randevúra, hogyan mutassa ki a tiszteletét a szeretett nő iránt, aki alkalmasint éppen a mamája, de lesz ez még nyilván másképp is az anyuka szerint.

Ezeken az alkalmakon soha nem kerülnek elő a telefonok és tabletek, hanem csak ülnek, és beszélgetnek. Paulun az írja, megtanítja a gyerekének, hogyan kell rendesen viselkedni az asztalnál, és hogy mekkora neveletlenség a telefont nyomkodni, amikor együtt van valakivel egy ilyen szituációban. Emellett a kisfiú tapasztalatot szerez a pénz értékéről, és hogy hogyan bánjon vele, közben matekoznak is, míg kiszámolják, mennyi lesz a számla végösszege, és hozzáadják a 15 százalék borravalót is. (Ez mondjuk elég érdekes, hogy egy hatéves gyerek százalékot számít/oszt-szoroz, de az elv a lényeg: a tapasztalatszerzés.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van jó is abban, hogy kamaszodik a gyerek!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. január 10., vasárnap 12:08

A kamaszkor kapcsán leginkább problémákat szoktunk említeni. Az első asszociációk, amik eszébe jutnak az embernek a szemtelenség, harsányság, lustaság, vadulás, ivás stb. Sokat beszélünk arról, hogy lehet elviselni a tinit, hogyan lehet tompítani a feszültségeket. Ezek szerint a kamaszkor egy merő probléma? Azért nem kell ilyen sötéten látni, sok jó, kellemes, hasznos változást is hoz. Vegyük észre ezeket is!

Távolról sincs vége, olvasson még »

VIP vendég lett a hotelben az elveszett plüss

Becca 2016. január 9., szombat 12:52

Óriási veszteség egy kisgyerek számára ha elveszti legkedvesebb játékát, manapság viszont - amikor az internet már a mindennapjaink részévé vált - szerencsére az elkeseredettség nem tart sokáig. Több olyan esetről hallottunk, hogy egy gyerek a vonaton, étteremben, játszótéren elhagyta féltve őrzött „alvósjátékát”, majd az anyuka kétségbeesett, vagy humoros posztja és több ezer megosztás után, a játék visszakerült gazdájához.

Bárcsak 25 évvel ezelőtt is lett volna ilyen fórum, de abban az időben nem  hogy megtartották a talált játékokat, de szerintem egyenesen a kukába hajították őket. Ha ezt meg tudja cáfolni, írja meg nekünk történetét! Na, de visszatérve 2016-ba, egy roppant aranyos sztori kering a világhálón egy elveszett játéknyúlról, ami egy luxusvakáció után várja, hogy újra viszontláthassa gazdáját.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így neveljen kütyükkel és mesékkel

mzd 2016. január 9., szombat 11:40

November elején írtuk meg, hogy milyen elképesztően sokat töltenek okostelefonon és tableten lógva a fiatalok. Minket akkor sem riasztottak el a statisztikák: inkább azt az oldalát néztük és nézzük most is, hogy miként lehet a jelenségben rejlő potenciált megragadni, és a kütyük, illetve a tévé segítségével olyannak nevelni a gyermekünket, amilyennek mindig is elképzeltük.

Bármennyire is igyekszünk, ezt megvalósítani nem mindig könnyű - éppen ezért örültünk annak, hogy a Common Sense Media oldalán csoportokba gyűjtve találhatunk a témához kapcsolódó tippeket. Azt szedték össze, milyen elveket kell szem előtt tartani, ha a gyerek bármiféle "tartalmat fogyaszt", vagyis a tanácsok egyaránt vonatkoznak a könyvekre, rajzfilmekre, filmekre, az online világra és a játékokra is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti vicces videó: ha úgy ennénk, mint a gyerekek

Becca 2016. január 8., péntek 16:46

Sokszor hallom, hogy a szülők úgy beszélnek gyerekeikhez, mintha azok gyogyósok lennének, és egyáltalán nem értenék, mi folyik körülöttük, és persze szót is nehezen kapnak amikor ugye a „felnőttek beszélgetnek”. Ott van még az is, amikor a gyerek új ruhában jelenik meg, és azt sem tudja, hogyan hárítsa az idiótábbnál idiótább kérdéseket. És persze az is, amikor határozottan rászólunk a gyerekre, hiszen meg kell tanulni, hogy nem vágunk közbe a másik mondatába, és nem töltünk újra az italból, amíg nem üres a pohár.

Ismerős, ugye?! Ezeket a helyzeteket pécézte ki a videó, melyben három, felnőtt nő beszél egymással, mintha a gyerekeikkel társalognának. „Mi lenne ha, az anyák úgy beszélnének egymáshoz, mint ahogyan gyerekeikhez intézik szavaikat” felütéssel készítették a kisfilmet és három hónap alatt több, mint 1,8 milliószor töltötték le. 

A filmben szereplő amerikai nők, színésznők, mellette pedig írnak, tanítanak, twittereznek, rádióznak és persze, gyereket nevelnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legbizarrab diákmunkát a japánok találták fel

Menő/Ciki

Divany.hu 2016. január 8., péntek 13:57

Jó hírünk van, amennyiben ön egy olyan pedofil, aki nehezen kel fel, hiszen kitalálták, hogy mostantól simán ébredhet kellemes, élő középiskolás lány hangjára is! Az új szolgáltatás neve JKmorning, és nagyjából annyi a lényege, hogy  az erre fogékonyak ébresztő hívást kaphatnak egy valódi, japán iskoláslánytól tudtuk meg, hála a Dailydot-nak. 

jk

Ön szerint ez milyen?

 • 187
  Gáz
 • 133
  Undorító
 • 225
  Tök jó, végre!
 • 153
  Trükk, hogy pedofilokat fogjanak

És ez állítólag nem vicc, a JK ugyanis a japán joshi kosei kifejezésből származik, ami annyit tesz középiskolás lány. Olyannyira hús-vér gimisről van szó, hogy az összes hívónak lecsekkolják a diákját, mielőtt munkába állna. 

A hívásokat a hívott fél PayPal rendszeren bonyolítja, hiszen nyilvánvalóan fizetős hívásokról van szó, így ráadásul nyoma sincs, hogy hova is ment a pénz, bár ez amúgy sem probléma, hiszen elvileg senki nem csinál semmi rosszat. Vagy igen? 

Amúgy a szolgáltatás egyelőre nem elérhető (talán csak felmérik az előzetes igényeket), ám ha ön szeretné tudni, mikor is indul, csak be kell gépelje az email címét! 

Távolról sincs vége, olvasson még »
790 szavazat 902 szavazat

7 szörnyű érv a gyerekvállalás mellett

S-W. Zsó 2016. január 7., csütörtök 17:43

Előfordul, hogy nem tudjuk (vagy nem akarjuk) pontosan megmagyarázni az okokat, egyszerűen csak érezzük, hogy eljött az ideje, készen állunk rá. A gyerekvállalás azonban nem játék és nemcsak a szülőkről, hanem egy harmadik személy életéről szól. Érdemes tehát óvatosan bánni a megfogalmazható okokkal, és észben tartani, hogy egy gyerek nem mindig olyan változást hoz az életünkbe, amilyenre számítunk.

Íme, néhány a lehető legrosszabb érvek közül, amelyeket Peg Streep, a Mean Mothers: Overcoming the Legacy of Hurt szerzője osztott meg a Psychology Today olvasóival. Egyet pedig mi is hozzátettünk.

Ezek már az ingyen tankönyvnek sem tudnak örülni!

Primilla 2016. január 7., csütörtök 12:24

Eleinte még jó ötletnek tűnt a tartós tankönyvek rendszere, mostanra azonban kiderült, hogy már megint nem tudnak őszintén lelkesedni az érintettek. Ami így elsőre értelmetlen fanyalgásnak tűnik, mert mit lehet annak nem örülni, hogy a gyerek ingyen kapja a tankönyveket?  Azután év végén visszaszolgáltatja az iskolának, hogy a következő gyerek is megtanuljon belőle olvasni, vagy megértse a víz körforgását. A betű ugye nem fogy el attól, hogy olvassák, és még spórolunk is a valaha szebb napokat látott magyar oktatásnak/a családnak, otthon meg úgyis csak kerülgetnénk a nyakunkon maradt, soha többé nem használt tankönyveket.

Hát igen, ez elég szépen hangzik, és nincs is azzal semmi baj, ha az eldobható tárgyak társadalmában a gyerekek valahogy mégis megtanulnak kicsit vigyázni a holmijukra. Csak hát sajnos vigyázni, azt lehet, hogy megtanulnak a könyvre, de sajnos a benne lévő tananyagot már nem tanulják meg. Márpedig a tankönyvnek mégiscsak ez lenne a funkciója, ugyebár.

Három éve vezették be a tartós tankönyveket, az új rendszer lényege, hogy az iskola megveszi, könyvtári állományba helyezi, majd kiosztja a megfelelő évfolyamnak. A gyerekek egész évben (vagy amíg szükség van rá), használják, végül hibátlan állapotban visszaszolgáltatják, hogy a következő évfolyam is tanulhasson belőlük. Ezzel van az első gond, a hibátlan állapottal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még jobban elhíznak az önmagukkal elégedetlen kamaszlányok

Puskás Pálma 2016. január 6., szerda 18:09

Ha az ember túlsúlyos kamaszlány, akkor viszonylag kicsi az esélye, hogy elégedett legyen a testével, különösen, amikor minden lehetséges médiafelületen a soványságot éltetik. Arra is gondolhatnánk, hogy a testtel való elégedetlenség kifejezetten előnyös, hiszen ha eléggé utálja magát a kövér tizenötéves lány, akkor nagyobb eséllyel fog lefogyni.

Egy tíz évet felölelő, követéses vizsgálat cáfolja ezt az előítéletet, sőt: arra hívja fel a figyelmet, hogy a testtel való elégedettség inkább összefügg a későbbi normalizálódó testsúllyal. Azaz minél elégedettebb a testével a túlsúlyos tizenötéves, annál nagyobb eséllyel lesz képes később fogyni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar sci-fi: digitális akcióterv az oktatásban

Primilla 2016. január 5., kedd 19:26

Véget ért az InternetKon, amit az internetadó bevezetésének közfelháborodást, és tízezres tömegtüntetéseket kiváltó ötlete után találtak ki, mintegy kárenyhítésként (vö. nem akartok internetadót? Akkor mondjátok meg, mit akartok!). Ennek eredményeként született egy 15 pontos javaslatcsomag egy kormányhatározatra, amelynek három pontja is a digitális oktatásról szól.

Ezek röviden a következők:

 • Készüljön átfogó digitális köznevelési stratégia,
 • Induljon program az oktatási intézmények belső wifi-hálózatának fejlesztésére, és
 • Készüljön digitális gyermekvédelmi stratégia.

Tágabb értelemben idesorolható még az a pont is, hogy az internetes zaklatás minősüljön önálló bűncselekménynek, mert a bullying műfajában mégiscsak az iskolás korosztály a leginkább érintett, és ők azok, akik a legkevésbé vannak felvértezve ellene érzelmileg.

Az informatikai szakma már jó ideje mondogatja, hogy baj lesz. Ha az oktatás nem hajlandó lépést tartani az élettel, a jövő munkanélkülijeit képezik ki nagy erőkkel, mivel ma már szinte minden álláshoz kell a digitális jártasság. Most viszont a javaslataikat belevették a csomagba, sőt, az InternetKon zárókonferencián az IVSZ oktatási igazgatója, Horváth Ádám tartott előadást, arról, hogy az oktatásban hogyan kapjon nagyobb szerepet az internet és a digitális technika. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három fontos dátum továbbtanulóknak

mzd 2016. január 5., kedd 14:16

Oktatási időszámítás szerint a január és február nemcsak a félév időszakát jelentik, fontos dátumok és határidők vannak ilyenkor a továbbtanulók számára - ezeket szedtük most össze.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A túlbuzgó szülő jelenség

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. január 4., hétfő 16:07

A mai kor egyik vezényszava, hogy adjunk meg mindent a gyereknek. Sok mindenben megjelenik ez a túlbuzgóság: fejlesztésre viszik azt a gyereket is, aki nincs is lemaradva semmiben, mondván, ártani biztos nem fog. Már az óvodásnál keresik a különórákat, sőt, már bölcsődés korúaknak is van nyelvóra. De ha épp semmilyen foglalkozásra nem viszik, akkor sem lehet nyugodni.

Sok anyának és apának (de mintha inkább az anyákra lenne ez igaz) bűntudata van, ha nem szervez otthonra is valami „tevékenységet”. Hiányérzete van, ha csak úgy léteznek otthon, ha a gyerek játszik, a szülő házimunkázik, dolgozik, ahelyett, hogy mindig mesélne neki, ringatót rögtönözne, de legalább megtanítana neki néhány számot és betűt, vagy bábszínházat építenének a szobából. Hogy mit tekint hasznosnak a szülő, az családonként változik, de a különböző értékrendet vallók hasonlítanak abban, hogy sosem tudnak megnyugodni: eleget kap tőlük a gyerek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért teljesen értelmetlen a házi feladat

Primilla 2016. január 3., vasárnap 15:50

Most, hogy levezettük, miért fölösleges egy csomó tantárgy, és sokan legszívesebben a nulladik órát is eltörölnék a föld színéről, elmagyarázzuk, hogy miért nincs a világon semmi értelme a házi feladatnak.

Több tanárt is megkérdeztünk, a beszélgetéseink, röviden összefoglalva a következőképpen zajlottak:
Bevezetés: Ja, a házi? Hát az muszáj.
Tárgyalás: Tulajdonképpen szólnak ellene is érvek.
Befejezés: Ott gebedjen meg, aki kitalálta.

Persze volt, akivel az utolsó bekezdésig már nem jutottunk el, mert ütötte a vasat: márpedig házi feladat nélkül nincs értelme az iskolának, de ők voltak kisebbségben. Érveik azonban szintén nagyon értékesek számunkra. 

Nézzük tehát az indokokat. Márta gimnáziumi nyelvtanár, és kimondottan ellene van a házi feladatnak. Nem elvi szinten, nyilván el tudná képzelni azt a szituációt, amiben lenne értelme leckét íratni a tanítványaival, a jelenlegi helyzet azonban nem olyan. „Azt láttam, hogy a gyerekek 60, de megkockáztatom, 70 százaléka az iskolában másolja le a házi feladatot. Az a kevés gyerek pedig, aki otthon tisztességesen megcsinálja, erőn felül teljesít. Úgyhogy eljutottam odáig, hogy inkább nem adok, mert nincs értelme.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az anya cukorbetegségét is kivédi a szoptatás

Puskás Pálma 2016. január 2., szombat 15:26

A szoptatás jótékony hatásairól már nyilván mindenki rengeteget hallott, és nem kell hangsúlyoznunk, hogy a babának jót tesz az anyatej. Az utóbbi időben azonban a másik oldalt is kezdi felfedezni a tudomány, azaz egyre többet tudunk arról, hogy a szoptatás az anyának is jót tesz: csökkenti egyes nőgyógyászati tumorok kifejlődésének kockázatát, de ennél jóval kézzelfoghatóbb gyakorlati haszna, hogy kivédi és gyógyítja a szülés utáni depressziót.

Egy friss tanulmány a szoptatás és a cukorbetegség kapcsolatát vizsgálta, és arra a következtetésre jutottak, hogy a szoptatás csökkenti a cukorbetegség kockázatát – mindkét fél esetén. Azaz a baba is kisebb eséllyel lesz cukorbeteg, és az anyuka is.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés