SZÜLŐSÉG

Nevelés: a nemet mondás művészete

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. január 31., vasárnap 14:02

A legtöbben egyetértenek abban, hogy kell bizonyos korlátokat állítani a gyermek elé, már csak a testi épsége miatt is. De nagyok a különbségek, ki hol húzza meg a határt. Van, aki úgy gondolja, csak akkor érzi magát szabadnak a gyerek, ha mindent megengedünk, és olyan szempontok, mint a családi béke, a szülők vagy mások komfortérzete, valamiféle rend fenntartása nem lehet ok arra, hogy nemet mondjunk. A másik véglet szerint a gyerek egyetlen „munkája”, hogy mindenben alkalmazkodjon a felnőtt világhoz, és megtanulja a beilleszkedést, és ha neki máshoz lenne kedve, minél előbb meg kell értetni vele, hogy ez senkit sem érdekel.

Ahhoz, hogy megtaláljuk az arany középutat, induljunk ki a gyerek szükségleteiből! A kisgyereknek egyrészt szüksége van rá, hogy felfedezze a világot. Ez sok olyan tevékenységgel jár, ami koszos, ami szabálytalan, hangos, valamelyest zavaró a felnőttek számára. Próbálgatja a hangját, próbálgatja, milyen érzés a homokból és vízből képezett mocsárban dagonyázni, szétszerelni dolgokat, és nem csak az erre kialakított építős játékot, próbálgatja, mi mindenre használhatók a tárgyak azon kívül, amire kitalálták stb.

A felnőttnek az lenne a legkényelmesebb, ha mindent csak arra használna, amire való, akkor sosem kellene aggódni semmi tönkremenése miatt, sem a kosz miatt. Persze, a felnőtt már (jó esetben) felfedezte a világot, nem izgatja, milyen érzés, ha vállig bekeni magát agyaggal az ember. De a gyerek szeretné megtapasztalni a számára új dolgokat, és kicsi korban ez nem elméleti síkon zajlik, hanem testközeli találkozással.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Digitális gyereknek digitális szülőt! Micsoda?

Primilla 2016. január 30., szombat 17:26

Nehéz okosnak lenni, ha a gyerek internet-használatáról van szó. Sok szülő érzi úgy, hogy teljesen magára van hagyva ezzel a feladattal, és mindennap fel kell találni a spanyolviaszt, ha kézben szeretné tartani a dolgot – holott azért mégiscsak felnőtt már egy generáció, amelyik magától értetődően használja a digitális technikát.

Azt a legtöbben maguktól is érzik, hogy valahol a teljes tiltás és a végtelen szabadság közé eső, jó széles sávban kellene megtalálni az arany középutat, méghozzá úgy, hogy a kecske is jól lakjon, és a káposzta is megmaradjon. Vagyis a gyerek, képletesen szólva, ne ökrös szekéren döcögjön keresztül az élet végtelen rónaságán, miközben mellette nyolcsávos autópályán húz el a világ, de azért fel se csavarodjon az első fára a nagy száguldásban. Tudja is használni a számítógépet, képes legyen rajta, vagy a segítésével értéket előállítani, de ne kattanjon rá teljesen, tudjon mást is csinálni, maradjon az életében idő és ötlet az analóg örömöknek is.

shutterstock 267541079

Ráadásul ezt az egészet valahogy úgy kellene szülőként jól kezelni, hogy a számítógépezés ne az állandó viták, tiltások és idegőrlő alkuk terepe legyen a családban. Ne kelljen állandóan a gyerek nyafogását hallgatni, hogy „de még egy kicsit”, miközben már úgyis a gép előtt töltötte az egész délelőttöt, és ki tudja, mit csinált ott. Mert az a kilenc óra, amit egy átlagos kamasz a kütyükkel tölt, az ébren töltött idejének több mint fele. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha utálta a botsáska Barbie-t, most örülhet

Becca 2016. január 30., szombat 10:37

Örülhetnek, akik teljesen kibuktak a „tökéletes” külsővel rendelkező Barbie babán, ugyanis nagy hírt jelentett be a Mattel a napokban: piacra dobta az átlagos külsővel rendelkező - de még mindig full sminkben parádézó - Barbie-kat. Illetve jó pár különböző bőrszínnel rendelkező figurával is előrukkolt (ez utóbbi nem akkora hír, ugyanis afro, indiai, maya, sőt, még tfilint és imasálat viselő, tórát olvasó babájuk is van már), melyek kissé élethűbbek lesznek a már megszokott „minden a helyén” Barbie-nál.

Új szemformákat, frizurákat kaptak, plusz, nincs több magassarkú sem, helyette viszont bejött minden, ami lapos. A lényeg azonban az új testalkatok: curvy (gömbölyded, formás), tall (magas) (mintha eddig nem lett volna elég magas), és a petite (kicsi, aprócska). 

2
Fotó: shop.mattel.com

 

Ezeken a dolgokon múlik a tanulás sikere

Primilla 2016. január 29., péntek 19:15

Mitől lesz sikeres és eredményes a tanítás és a tanulás, és mi az, amiről sokat beszélnek, de valójában csak kamu az egész, és nem lesz tőle semmivel sem okosabb a gyerek? A legtöbb szülőt rendkívüli mód érdekli a kérdés, és nem véletlenül.

Egy új-zélandi oktatáskutató, John Hattie összegyűjtötte és kielemezte az elmúlt 50 év oktatás-hatékonysággal kapcsolatos kutatásait, amit Juhász Valéria foglalt össze az Új Pedagógiai Szemlében.

A 800 kutatás összegzésénél csak azokat a szempontokat vizsgálta Hattie, amelyek tényleg alakíthatók az iskolában, amik viszont nem, azokkal nem foglalkozott, mivel, ha megfeszül, sem tudja például a családok egészségi állapotát befolyásolni a legjobb akaratú tanár, és a legjobban felépített oktatási rendszer sem. De mi az, amit igen, és amibe értelme is van energiát fektetni, akár otthon is?

Olvasáskészség

A gyerekek iskolai teljesítménye alapvetően függ az olvasáskészségtől, aki nem tud jól olvasni, az nem fog boldogulni a további tanulnivalókkal sem. Az olvasáskészség fejlesztését pedig a legjobban a szókincs fejlesztésével lehet megtámogatni: a felmérésekben azoknak a gyerekeknek volt jobb a szövegértése, akik ismerték, értették a szövegben előforduló szavakat. Jé. Vagyis a szókincsfejlesztő programok egyáltalán nem fölöslegesek. Tegyük hozzá: ezért otthon is elég sokat tehetünk, kisgyerekkorban meséléssel, beszélgetéssel, és a sokféle élmény és szituáció (családi programok) is előhoznak egy csomó új szót. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagyszülők: apró viták vagy óriás csaták a gyerek körül?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. január 29., péntek 13:29

Jó, ha vannak nagyszülők a családban. Jó a gyereknek, mert velük más a kapcsolat, mint a szülőkkel, és ez színesíti az érzelmi életét. Jó a szülőknek, mert a legtöbbeknek sokat jelent, hogy anyjuk, apjuk megismerheti a gyereküket, így találkoznak azok az emberek, akik kicsi korában a világot jelentették számára azzal a jövevénnyel, aki a felnőtt élete legfontosabb szereplője lesz. Ha ők ismerik egymást, az ad valamiféle megnyugtató folytonosságérzést az embernek, így talán a szülők elengedése is könnyebb lesz, ha eljön az ideje.

És persze jó a nagyszülőknek, ha az idős éveik nemcsak a veszteségről: a test leépüléséről, a barátoktól való búcsúról, hanem az új életről is szól. Sokan ezt az alkalmat használják fel arra, hogy korrigálják a gyerekeknél elkövetett hibákat. Ebben segít az is, hogy nagyszülőként kisebb a felelősség, nem az ő vállát nyomja a teher, hogy jól kell nevelni, megengedheti magának, hogy lazább, spontánabb legyen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az otthontanulók luxusa: nem az osztályzatért dolgoznak

Primilla 2016. január 28., csütörtök 15:20

Túl vannak az első félévi vizsgán az otthontanuló lányok, akiknek a sztoriját azóta követjük itt a Porontyon, hogy a szüleik elhatározták, ettől a tanévtől nem járatják őket iskolába, hanem Éva, az anyukájuk tanítja majd őket. Elmeséltük, hogy miért döntöttek így, és az első pár hónap tapasztalatait is, például, hogy mennyi jó dologra futja az idejükből, és hogy például görkorcsolyázva tanulják a számtani alapműveleteket, de a nehézségeket sem hallgattuk el, például a kezdeti állandó időzavart.   

Amint vége lett a téli szünetnek, Éva kissé ijedten vette észre, hogy itt vannak a nyakukon a vizsgák. Összehasonlította a követelményeket azzal, amit elvégeztek a félév alatt, és arra jutott, hogy a legtöbb tárgyból nagyon jól állnak, de a környezetismeretet például még elő sem vették. Vizsgázni egyébként két nap alatt öt tantárgyból kell a lányoknak, matekból, olvasásból, nyelvtanból, környezetismeretből és angolból. A vizsgabizottságot pedig azok a tanítók alkotják majd, akik egyébként tanítanák a lányokat, ha nem lennének magántanulók.

shutterstock 89909269

Úgyhogy gyorsan nekiültek a környezetismeretnek, amit Éva szerint nagyjából egy hét alatt simán meg is lehetett tanulni, még úgy is, hogy gyakorlattal is meghátterezték: ellátogattak egy madarászatba, neten keresgéltek képeket az állatokról, élőhelyekről és testfelépítésekről (télen ugye az alvó, hóborította erdő a valóságban nem túl sok tapasztalatot kínál avarszint, cserjeszint, stb. témakörben). A tanultakról aztán egy-egy hatalmas képet is festettek a lányok. Ezt a módszert Éva tovább szeretné fejleszteni, méghozzá úgy, hogy ezentúl nem összefoglalásként, hanem folyamatában rajzolják le a lányok a tanultakat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Prostiként dolgoznak, és nagyon keveset tudnak a szexualitásról

Mártonffy Zsuzsa 2016. január 27., szerda 17:46

Dés Fanni szociális munkásként külföldön dolgozó magyarországi prostituáltakkal foglalkozott. Az SOS Gyermekfalvak szexuális abúzusról szóló sorozatában arról beszélgettünk, milyen kényszerek hatására lesz valaki prostituált, mi történik a nők gyerekeivel, és megoldás-e a prostitúció dekriminalizálása.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan tegyék könnyebbé egy lépésben az anyák életét

Primilla 2016. január 27., szerda 08:01

Mindig azt gondoltam, hogy a sikeres ember tud alkalmazkodni. Jöhet bármi, az okosok - a furmányos magyarok meg aztán végképp - a jég hátán is megélnek. 

A gyereknevelésnek úgyis ez a jelszava: "megoldod". Hogy odaérj a bölcsibe a munkából négyre, hogy lejuss az aluljáróba a tesóbabakocsival, hogy legyen a gyereknek másnapra tiszta, vasalt fehér blúza, holott ma is kellett.

shutterstock 44128516

Akkor is csak röhögtem a politikusok erőlködésén, amikor közölték ezt a vasárnapi zárva tartást, mivel a mi városunkban nincs se pláza, se hétvégi programnak bevethető áruház. Errefelé az emberek vasárnaponként a kertben bogarásznak vagy a szomszéddal isznak, a kisbolt meg, ahová eddig ugrottam el tejfölért, eztán is nyitva lesz délelőtt tízig. Igaz, az ikeázást elég nehéz csütörtökre beilleszteni vidékről, két dolgozó embernek. Úgyhogy nem is estem kétségbe. Majd megszokom, megoldom, én ne oldanám meg?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy kruppos karrier – happy enddel

Primilla 2016. január 26., kedd 18:16

Úgy kezdődött, hogy egy párás téli napon elkékült a gyerek szája. Na jó, előtte egy kicsit meg volt fázva, kicsit köhögött, és mivel még csak másfél éves volt, persze elvittem megmutatni a gyerekorvosnak. Nem talált semmi különöset, adott neki gyógyszert, másfél órával később viszont pánikolva telefonáltam neki, hogy a gyerek fuldoklik.

Azt mondta, semmi baj, ír receptet, leadja a portára, én pedig menjek érte, és ha a gyerek befullad, de csak akkor, adjam be neki a gyógyszert. Hát, ezen ugye már túl vagyunk, hogy „ha befullad”, ott álltam két pici gyerekkel, közülük az egyik éppen ugatva köhög és levegő után kapkod.

Elrohantam a receptért, kiváltottam, beletoltam a gyerekbe a kúpot, és láss csodát, minden rendbe jött.

Mivel sem használati utasításom, sem pedig tapasztalatom nem volt még kruppos gyerekkel, ösztönből cselekedtem, gondoltam, a kristálytiszta hegyi levegő majd segíteni fog rajta, úgyhogy azokban a napokban nagyokat sétáltunk a közeli tüdőszanatórium környékén. Na, ezt nem kellett volna, csak hát akkor még nem tudtam, hogy a párás téli levegő a legrosszabb, ami a gyereket érheti. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tetvek idén is vannak, így küzdjön ellenük

Primilla 2016. január 25., hétfő 19:04

Nincs mit szépíteni rajta, az azért elég mellbevágó élmény, amikor az ember első gyereke először lesz tetves. Szólunk, a „miért pont ő”, és a „mit rontottam el” típusú önmarcangolásnak semmi értelme. Úgy, ahogy elkapja a gyerek az influenzát vagy a bárányhimlőt, a tetűket is el fogja kapni, ha van kitől, egyszerűen azért, mert nem egy barlangban él, hanem emberek között. A tetű pedig, ami parazita létére roppant demokratikus és PC állat, egyformán szeret minden embert, fehéret, feketét, tarkát, na jó, a kopaszokat nem, és be is mászik a hajába, már ha van.

Fontos, hogy ha kiderül, tetves a gyerek, vagy a családból bárki, feltétlenül szóljuk a tanárának, óvónőjének, hogy tudjon intézkedni. Például szólni a védőnőnek, vagy a többi szülőnek, hogy vizsgálja át a gyerekeket. Valamint ha aznap este nem sikerült a tetűirtást elintézni valami miatt, „jó lesz az holnap is” felkiáltással, legalább ne vigyük a gyereket közösségbe, nehogy végigfertőzze a többieket. Mert az tényleg gáz.

Ezekből lesznek aztán a teljes tanéven áthúzódó tetvesedések, amikor hiába irtunk mi folyamatosan, ha valaki ellinkeli, és újra és újra visszafertőzi az egész osztályt. Aztán a testvéreken át a szomszéd osztályt. Aztán a további testvéreken át az egész iskolát. Ilyenkor jönnek a kétségbeesett igazgatói felhívások, miszerint nyomatékosan megkérnek minden szülőt, hogy szerdán mindenki kenje be az összes családtag fejét, és jövő szerdán ismételje. (Porontyos anya sulijában megtörtént eset, miután szeptembertől áprilisig nem sikerült megszabadulni a tetvektől)

Ennyit a dolog társadalmi vetületéről. És most jöjjenek a tennivalók. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hányinger terhesség alatt = kevesebb koraszülés

Puskás Pálma 2016. január 25., hétfő 13:36

A várandósság első hetei-hónapjai gyakran kellemetlen tünetekkel járnak, konkrétan hányingerrel és hányással. A terhesség alatti hányinger és hányás azonban, úgy tűnik, nem feltétlenül káros: bár egyes terhességi komplikációkkal összefügghet, egy új, követéses vizsgálat szerint a végén mégis egészségesebb babák születnek.

A terhesség alatti hányinger és hányás jellemzően a 7. hét környékén kezdődik és nagyjából a 12. hétig tart, természetesen egyéni eltérések is vannak. A múlt században azt gondolták, a hányós kismamák bizonyra tudat alatt elutasítják a terhességet, de ezt az elméletet semmivel sem sikerült bizonyítani: a terhességet akaró és nem akaró nők között is gyakori a tünet, és bár a hányós kismamák valamivel gyakrabban depressziósak vagy lehangoltabbak, ez sokkal inkább következménynek látszik. Kinek lenne jó kedve, ha egész nap hányingere van, hetekig?

A hányás és a hányinger hátterében hormonális hatások állnak: konkrétan a terhesség megmaradását és fejlődését segítő magas HCG-szint. Ez nem azt jelenti, hogy a hányós kismamáknak magasabb a HCG-szintjük, csupán azt, hogy az ő központi idegrendszerük valamiért érzékenyebbe erre a hormonra. Hogy mindez miért befolyásolja a terhesség végkimenetelét, az nem teljesen világos.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Táncterápiával fejleszthető az autizmus

Puskás Pálma 2016. január 24., vasárnap 15:39

Az autizmus terápiájában sokféle módszer létezik. Egy kutatás eredményei szerint az egyik hatékony kezelési mód a mozgás- és táncterápia lehetne, illetve annak egyik konkrét technikája, a tükrözés.

A kutatás szerint az autizmus spektrumzavarban szenvedő fiatalok esetében a tükrözéssel dolgozó mozgásterápia javította a társas készségeket, emellett javította a testi tudatosságot, a saját/másik megkülönböztetést, és összességében javította a pszichés jóllétet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki videó - így vigasztalják a gyerekek a hibázó játékost

Primilla 2016. január 24., vasárnap 12:41

Időnként mindenki hibázik. Az viszont a legtöbbször csak egy döntés kérdése, hogy hogyan reagálunk mások hibájára: a biztonság kedvéért még egyszer belerúgunk a földön fekvőbe, vagy megpróbáljuk inkább megvigasztalni – amire, könnyen belátható, nagyobb szüksége van a delikvensnek.

Egy minnesotai tanár Sarah Myhre ez utóbbit, vagyis a jófejséget, az együttérzést gyakoroltatta az első osztályosaival. Az történt ugyanis, hogy a Minnesota Vikings (amerikai foci csapat) az egyik játékos súlyos hibája miatt kiesett a bajnokság rájátszásából. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aranyművesből textilmágnás: szuper családi program!

Tuna Judit 2016. január 23., szombat 13:22

Idén is bemutatunk pár, általunk jónak vélt budapesti kiállítást. A Millenárisos Űrkiállítás, a Kaland a Dzsungelben és a Titokzatos Szavanna után most egy kicsit komolyabb témát boncolgattunk, és az Óbudai Múzeum, Goldberger Textilipari Gyűjteményét szemléztük.

Igen, valóban, ez egyáltalán nem hangzik túl izgalmasan, elismerjük. Főleg nem egy gyereknek. Mi is lehetne annál unalmasabb, mint pár posztót közelről megnézni, majd meghallgatni a tárlatvezetőt, aki egy zsidó család életét meséli el, hogy hogyan lettek textiliparosok. Valóban, ez egy felnőtt számára is lehet érdektelen. De szerencsére nem az!

Ha ezeketől tart, akkor nagyon gyorsan oszlassa el ezeket a gondolatokat, ugyanis ez a kiállítás zseniális - egyébként felnőtteknek is. Nem csak azért, mert rengeteget lehet megtudni a betelepült zsidóságról, egy meghatározó család életéről, munkásságáról, de minden egyes teremben külön feladatok várják a látogatókat, melyeken kipróbálhatják többek között azt is, hogy milyen lehet kékfestőinasnak lenni, milyen lehetett mintafával mintákat készíteni, hogyan néztek ki a régi kelmék, milyen eszközöket, gépeket használtak fel a kezdetekben, majd később az óriás gyárrá avanzsált textilgyárban. Kisfilm is megy a teremben, illetve kézzel fogható dolgokon keresztül vezeti be az odalátogatókat a hazai textilipar egy meghatározó alakja, illetve családjának a történetébe. 

A Goldberger család

A Goldberger család Perec nevű őse aranyműves volt, aki a családi hagyomány szerint az itáliai Padovából vagy Velencéből, más feltételezés szerint Morvaországból vándorolt Magyarországra és Óbudán telepedett le. Fia, Goldberger Ferenc – aki a 19. század elején változtatta nevét Goldbergerre – már itt született 1755-ben. Fiatal korában textiltermékekkel kereskedett, majd egy kékfestővel, a cseh Stibrall mesterrel társulva 1785-ben a mai Lajos utcában kékfestő üzemet alapított (abban az épületben, ahol ma a budapesti Textilmúzeum található). Termékeik hamar igen népszerűvé váltak. 

Goldberger Ferencet fia, Goldberger Sámuel (1784–1848) követte az üzlet élén. Ő gyakorlatilag már 1810 óta a gyártással, míg apja a termékek értékesítésével foglalkozott. 1845-ben megvásárolt egy perrotine-gépet, az akkori kor legmodernebb textilnyomógépét.

Goldberger Leó (teljes nevén: dr. Buday-Goldberger Leó), Budapesten született, 1878. május 2-án. A magyar textiliparegyik nevezetes alakja, aki a 20. század első évtizedeiben a hazai textilipar korszerűsítésében igen nagy szerepet vállalt. Az 1785-ben alapított Goldberger-gyár, elnök-vezérigazgatója, a Gyáriparosok Országos Szövetségének (GYOSZ) igazgatója, a Magyar Textilgyárosok Országos Egyesületének elnöke, a Magyar Külkereskedelmi Intézet igazgatósági tagja, a Magyar Nemzeti Bank főtanácsosa, 1935-től felsőházi tag. 1944-ben a Gestapo elfogta és koncentrációs táborba hurcolta; pár nappal a mauthauseni tábor felszabadulása után éhenhalt, 1945. május 5-én.

Amiért nagyon kedveljük a múzeumot: kutyabarát. Ez óriási szó! A kiállítás 2014. augusztusa óta kutyával is látogatható, természetesen a felelős kutyatartás szabályainak betartásával, illetve pórázon kell vinni a kutyát. Szerintünk ezt kérni sem kellett volna, repdesünk a boldogságtól!

Parkolás

A múzeum környéke díjköteles parkolási zónába tartozik, a parkolási rendről itt tájékozódhat bővebben.

Ingyenes tárlatvezetés

Jó ha tudja, hogy január 24-én vasárnap, 14 órától, ingyenes tárlatvezetést tart a múzeum, amelyben bemutatják, hogy miként építette fel a Goldberger család a világcéget, miközben a textilnyomás technológiáinak változását is érthetővé teszik. És még egy bónusz: belépőt sem kell fizetni ezen a napon, ne hagyja ki!

Fontos információ a kiállításról

A kiállítás április 2015. szeptember 19. – november 1. látogatható.    
Helyszín: Textil Múzeum (Goldberger Textilipari Gyűjtemény),  1036. Budapest, Lajos utca 136-138
Nyitva tartás: kedd-vasárnap 10-18-ig (hétfő zárva)   
Időtartam: 1,5-2 óra   
TELJES ÁRÚ JEGY 1 400 Ft
KEDVEZMÉNYES JEGY 700 Ft
(diák 6-26 évig, nyugdíjas 62-70 évig)
Csoportos Felnőtt belépő 900 Ft/Fő
(10 főtől)
Csoportos diák belépő (diákigazolvánnyal) 500 Ft/Fő
(10 főtől)
Családi belépő 2 500 Ft
(4 fő: szülők, nagyszülők, gyermekek szabad kombinációjában)
Múzeumpedagógiai foglalkozás (belépővel összevont jegy) 600 Ft/fő
Tárlatvezetés   
1 fő részére 1 500 Ft
2-9 fő részére 3 000 Ft
10-30 fő részére 5000 F
6 éven aluli gyermek számára, INGYENES
70. életévüket betöltött nyugdíjasok számára, INGYENES
Fogyatékkal élők, valamint kísérőik számára (jogosultanként legfeljebb 1 fő), INGYENES
Pedagógus igazolvánnyal rendelkezők számára, INGYENES
Miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkezők számára, INGYENES

Szombati tárlatvezetés: előzetes bejelentkezés alapján. Bejelentkezni csütörtökön 16 óráig lehet Falus Ildikónál: 1/250-1020 vagy falus.ildiko@obudaimuzeum.hu

Miért nem mesél semmiről az ovis?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. január 22., péntek 21:49

Az ember a beszélni frissen megtanult gyerektől még nem várja, hogy összetett gondolatokat osszon meg vele, vagy, hogy beszámoljon a napjáról – ha például bölcsödébe jár, a bölcsődei eseményekről. Örül a szülő, hogy ki tudja fejezni magát a gyerek, és egyre komplikáltabb nyelvtani szerkezeteket használ.

Aztán, valamikor az óvodás korban kezdik érezni a szülők, hogy most már a tartalom is fontos, azaz jó lenne, ha a gyerek mesélne nekik. Mesélne arról, mi történt az óvodában, kivel hogy alakul a barátságuk, vagy éppen a konfliktusuk, esetleg arról, mit álmodtak, vagy mire vágynak. Szeretnék kiélvezni, hogy végre nem kell gondolatot olvasni, a csemete most már elmesélheti, mi a helyzet vele.

shutterstock 249889519

Csak ez általában kevésbé valósul meg, mint ahogy a szülő képzelné, vagy legalábbis nem törvényszerű, hogy megvalósuljon. Először is, mintha egy kamasz veszett volna el benne, annyira nem felel semmit arra, hogy „mi volt ma az oviban?”. Ha nem is a vállát vonogatva feleli, hogy semmi, lehet, hogy valami viccel válaszol, esetleg egészen másról kezd beszélni, vagy valami eltereli a figyelmét, és arra irányítja a szót.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így hozza ki a maximumot az Educatio kiállításból!

Edicsek 2016. január 22., péntek 16:26

Január 23-ig várja a továbbtanulás előtt állókat a Syma csarnokban az Educatio kiállítás, ahol gyakorlatilag mindent megtudhat az elérhető képzésekről, ösztöndíjakról, felvételiről, kollégiumról és mindenről, ami a továbbtanulással kapcsolatos. Az ingyenes kiállításra viszont jó ha előzetes tervvel érkezik, ugyanis könnyen elveszhet a részletekben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Unja a Monopolyt? Vegyen belőle különlegeset!

Edicsek 2016. január 21., csütörtök 16:36

Tradicionális japán művészet által inspirált, limitált kialakítású Monopolyt dobtak piacra. Mindössze 5000 darab készült belőle, hogy ezzel ünnepeljék a 300. évfordulóját a Nakagawa Masashichi Shoten márkának, ami a tradicionális japán művészetet népszerűsítette.

Nem lesz könnyű megcsípni egyet a limitált szériából, és ha sikerül, valószínűleg elég mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Ha ez nem jön össze, de unja már a hagyományost, ajánlunk néhány más érdekes kiadást. Nem ez az első különleges Monopoly ugyanis a játék történelmében. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így neveljen egészséges testképű gyereket

Puskás Pálma 2016. január 21., csütörtök 13:36

A testképzavarok már nem csak a fiatal felnőtt nőket érintik: egyre gyakoribbak az általános iskolás korosztályban is. Az általános iskolába járó elsősök ötöde, az ötödikeseknek már nagyjából fele szégyelli a testét. Ezt pedig nagyon komolyan kell venni, hiszen a testképzavarok gyakran vezetnek evészavarokhoz, egy friss kutatás szerint pedig az evészavar megléte jelentősen növeli az öngyilkosság veszélyét is. Ebben a korban még nem kezdődött el a verseny a fiúk figyelméért – akkor mégis, mi az oka annak, hogy már az általános iskolás kislányok is testképzavarosak?

Két dolog biztosan nem segíti a helyes testkép kialakulását: az egyik az, ha a filmekben és a plakátokon csontsovány modelleket mutogatunk a gyereknek, a másik pedig az, ha a családban mások, például anya vagy egy testvér szintén testképzavaros vagy evészavaros.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 dolog, amit terhesen is szabad

Puskás Pálma 2016. január 20., szerda 14:03

A várandósság csodálatos időszak, ugyanakkor ez az időszak a tiltásoké. A legtöbben azt tanácsolják, hogy a kismama folytassa nyugodtan addigi életmódját, csak épp hagyjon fel a dohányzással, ne igyon alkoholt, aludjon sokat, csökkentse a koffeinbevitelt, ne ugrándozzon, kerülje a kemény sportokat, ne menjen lefelé a lépcsőn, ne fürödjön kádban, ne üljön repülőre, ne egyen halat vagy penészes sajtot, ne szaunázzon, ne egyen medvecukrot, és kerülje a stresszt. Természetesen ezek közül sok a valóban megalapozott tiltás, de mi most inkább arról szeretnénk beszélni, ami nem tilos: azaz mik azok a dolgok, amiket a közhiedelemmel esetleg ellentétben terhesen is nyugodtan csinálhat az ember?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Népmesei cukiság a Fillér utcai suliból

ermiz 2016. január 20., szerda 13:04

A Facebookon jött velünk szembe ez a történet, amelyhez hasonlókat korábban csak amerikai blogokon olvastunk. Szerencsére nem csak ott történnek ilyen menő dolgok, hanem a Fillér utcában is. Egy tanár írta meg a kedves történetet, amihez nincs mit hozzátenni, mint, hogy hajrá gyerekek ! 

Egy általános iskolában tanítok. Itt történt meg ez a népmesébe illő történet! Büszke vagyok, hogy ilyen gyerekek járnak...

Közzétette: Virág Kiss – 2016. január 18.

Hogyan lehet elrontani a tizenéves büntetését?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. január 19., kedd 18:46

A büntetés minden életkorban nehéz téma. Legjobb lenne büntetés nélkül nevelni, a szülő vágya, hogy pusztán észérvekkel, példamutatással hasson, és a jó kapcsolat révén, amiben szívből, önként fogad szót a gyerek. A valóságban ez nem mindig működik. Előfordul, hogy betelik a pohár, azt mondja a szülő, ezt vagy azt többször nem akarja eltűrni. Nem mindegy, hogy mi a valódi cél: ha igazából a szülői indulatok levezetése, azt megérzi a gyerek, és ha félelemből szót is fogad, a siker ideig-óráig tart csak. Hatékonyabb a nevelés, ha nyugodtan képviseljük az elvárásunkat. Ha nem is ért egyet a gyerek, és nem is tetszik neki, amit tennie kéne (vagy amit nem szabad tennie), mégis látja, hogy nem szülői hisztiről van szó, hanem egy szabályról, amit kénytelen lesz betartani, mert következménnyel jár, ha nem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hidegallergia: belehalhat a gyerek, ha kiviszem télen

marilla 2016. január 19., kedd 10:27

Mivel magam is gyerekkorom óta allergiás és asztmás vagyok, meggyőződésem volt, hogy simán szakvizsgázhatnék allergológiából, annyi mindent tudtam már a betegségről. Kétéves lányom különös tünetei viszont nem csak engem ejtettek kétségbe, hanem a legtöbb általam elért specialista is vakargatta a fejét. A gyerek hidegallergiás, számára a hideg levegő végzetes következményekkel is járhat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emlékszik még az alapműveletekre? Itt tesztelheti!

mzd 2016. január 18., hétfő 15:38

Az Eduline oldalán futottunk bele egy játékba, ami az unaloműzés mellett arra is jó, hogy egy kicsit felfrissítse az emlékeit és tesztelje, mennyire van képben az alapműveletekkel. Valószínűleg két számot összeadni vagy kivonni nem egy nagy kaland, azonban ha e mellé stresszforrásként visszaszámlálás is párosul, akkor már könnyebben hibázunk.

Mi is kipróbáltuk: első körben B+ eredményt kaptunk (az angolszász rendszernek megfelelően osztályoznak minket a végén) 97 százalékos pontossággal - a hibák egy része viszont abból származott, hogy bár tudtuk a jó választ, a nagy sietségben félregépeltük a billentyűzeten.

Kattintson a képre és indulhat a játék!
Kattintson a képre és indulhat a játék!
Fotó: Mindgames.com

Ha ez már túl könnyű önnek, akkor itt van egy másik is: itt egy hatalmas tábláról válogathat műveleteket és számokat - ezeket úgy kell összeraknia, hogy a végén korrekt egyenlet jöjjön ki. Minél bonyolultabb műveleteket hoz létre (helyesen), annál több pontot kap. Ha viszont elrontja, vége mindennek. 

Szégyenebéd jár a nemfizető gyerekeknek

ermiz 2016. január 17., vasárnap 20:41

A Mommyish furcsa cikkére kaptuk fel a fejünket, melyben arról írnak, hogy egy indianai középiskola "alternatív étkezést" ad azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei nem fizetik be az ebédpénzt. 

If you owe $25 or more on your lunch account, this is what Kokomo High School provides you for lunch. Two slices of...

Közzétette: Sierra Feitl – 2016. január 5.

Egy utolsó éves diáklány, Sierra Feitl arról számolt be a lapnak, hogy miközben a sorára várt, odament valaki az előtte álló lányhoz, és elvette a tálcáját. A lány ezek után kapott két szelet kenyeret két szelet sajttal, egy barna papírzacskóban. Mindezt mindenki szeme láttára. Feitl készített egy képet a megalázott lány "szégyenebédjéről", és feltette a facebookra. Mint később kiderült, az érintett diáklány szülei 25 dollár 60 cent ebédpénz befizetésével voltak késésben.

Ciki vagy nem az alternatív étkezés?

  • 778
    Ciki és megalázó
  • 766
    Legalább kap enni valamit
  • 516
    Miért, itthon mi van?

"Ha 25 dollárral vagy többel tartozik valaki, akkor a Kokomo High School így biztosítja az ebédet. Két szelet kenyér sajjtal. Iszonyatosan megalázó. A szívem szakad meg azokért a gyerekekért, akik csak ezt kapják az iskolában " -részletezte Feitl. 

Úgy tűnik, a szégyenszendvics a gyerekeket bünteti a szülők helyett, akiket úgysem tudnak. Feitl egy csomó mocskolódó üzenetet kapott miután kiposztolta a történetet és a szendvicset a Facebookra. A végzős diák különösen azt sérelmezi, hogy mindenki előtt alázzák meg a diákokat. 

Nem csak ciki, kevés is

A szendvics nem megfelelő egy középiskolás számára, főleg ha nem is reggelizett. Hogyan tudna koncentrálni egy gyerek, ha csak ennyit kap enni?- teszi fel a kérdést a magazin.

Jeff Hauswald a Kokomo Iskola tanfelügyelője szerint az "alternatív étkezés" szövetségi szabályozás, és azután hozták meg az erről szóló döntést, hogy tavaly több mint 50 ezer dollárnyi (kb 15 millió forintnyi) be nem fizetett ebédből származó kintlévősége volt az iskoláknak. Véleménye szerint ugyanakkor a diákok méltóságára ügyleni kell, mert a diákokat a társaik előtt nyilvánosan megalázni kegyetlenség. 

Heti cuki: gyerek és állat, háromszor

Becca 2016. január 17., vasárnap 17:24

Nem kérdés, hogy milyen pozitívan hat a gyerekekre egy háziállat, és nem csak azért, mert van kihez hozzábújni, vagy van kivel játszani, hanem, mert a felelősségérzetük is erősödik, illetve a törődésre, gondoskodásra való hajlamban is nagy szerepet játszik. Arról nem is beszélve, hogy több magabiztosságot, kiegyensúlyozottságot is kap a gyerek az állattól. Na, meg persze, egy csomó vicces percet. Az alábbi videókon is jól látszik ez és ha eddig azon gondolkozott, hogy érdemes-e időt és energiát fektetni egy kis háziállatba, ne gondolkozzon tovább! Nem csak a gyerek életét aranyozza be egy házi kedvenc, az egész családét. És ha még további jó dolgokat szeretne véghez vinni, menhelyről mentsen állatot

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés