SZÜLŐSÉG

Hányinger terhesség alatt = kevesebb koraszülés

Puskás Pálma 2016. január 25., hétfő 13:36

A várandósság első hetei-hónapjai gyakran kellemetlen tünetekkel járnak, konkrétan hányingerrel és hányással. A terhesség alatti hányinger és hányás azonban, úgy tűnik, nem feltétlenül káros: bár egyes terhességi komplikációkkal összefügghet, egy új, követéses vizsgálat szerint a végén mégis egészségesebb babák születnek.

A terhesség alatti hányinger és hányás jellemzően a 7. hét környékén kezdődik és nagyjából a 12. hétig tart, természetesen egyéni eltérések is vannak. A múlt században azt gondolták, a hányós kismamák bizonyra tudat alatt elutasítják a terhességet, de ezt az elméletet semmivel sem sikerült bizonyítani: a terhességet akaró és nem akaró nők között is gyakori a tünet, és bár a hányós kismamák valamivel gyakrabban depressziósak vagy lehangoltabbak, ez sokkal inkább következménynek látszik. Kinek lenne jó kedve, ha egész nap hányingere van, hetekig?

A hányás és a hányinger hátterében hormonális hatások állnak: konkrétan a terhesség megmaradását és fejlődését segítő magas HCG-szint. Ez nem azt jelenti, hogy a hányós kismamáknak magasabb a HCG-szintjük, csupán azt, hogy az ő központi idegrendszerük valamiért érzékenyebbe erre a hormonra. Hogy mindez miért befolyásolja a terhesség végkimenetelét, az nem teljesen világos.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Táncterápiával fejleszthető az autizmus

Puskás Pálma 2016. január 24., vasárnap 15:39

Az autizmus terápiájában sokféle módszer létezik. Egy kutatás eredményei szerint az egyik hatékony kezelési mód a mozgás- és táncterápia lehetne, illetve annak egyik konkrét technikája, a tükrözés.

A kutatás szerint az autizmus spektrumzavarban szenvedő fiatalok esetében a tükrözéssel dolgozó mozgásterápia javította a társas készségeket, emellett javította a testi tudatosságot, a saját/másik megkülönböztetést, és összességében javította a pszichés jóllétet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki videó - így vigasztalják a gyerekek a hibázó játékost

Primilla 2016. január 24., vasárnap 12:41

Időnként mindenki hibázik. Az viszont a legtöbbször csak egy döntés kérdése, hogy hogyan reagálunk mások hibájára: a biztonság kedvéért még egyszer belerúgunk a földön fekvőbe, vagy megpróbáljuk inkább megvigasztalni – amire, könnyen belátható, nagyobb szüksége van a delikvensnek.

Egy minnesotai tanár Sarah Myhre ez utóbbit, vagyis a jófejséget, az együttérzést gyakoroltatta az első osztályosaival. Az történt ugyanis, hogy a Minnesota Vikings (amerikai foci csapat) az egyik játékos súlyos hibája miatt kiesett a bajnokság rájátszásából. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aranyművesből textilmágnás: szuper családi program!

Tuna Judit 2016. január 23., szombat 13:22

Idén is bemutatunk pár, általunk jónak vélt budapesti kiállítást. A Millenárisos Űrkiállítás, a Kaland a Dzsungelben és a Titokzatos Szavanna után most egy kicsit komolyabb témát boncolgattunk, és az Óbudai Múzeum, Goldberger Textilipari Gyűjteményét szemléztük.

Igen, valóban, ez egyáltalán nem hangzik túl izgalmasan, elismerjük. Főleg nem egy gyereknek. Mi is lehetne annál unalmasabb, mint pár posztót közelről megnézni, majd meghallgatni a tárlatvezetőt, aki egy zsidó család életét meséli el, hogy hogyan lettek textiliparosok. Valóban, ez egy felnőtt számára is lehet érdektelen. De szerencsére nem az!

Ha ezeketől tart, akkor nagyon gyorsan oszlassa el ezeket a gondolatokat, ugyanis ez a kiállítás zseniális - egyébként felnőtteknek is. Nem csak azért, mert rengeteget lehet megtudni a betelepült zsidóságról, egy meghatározó család életéről, munkásságáról, de minden egyes teremben külön feladatok várják a látogatókat, melyeken kipróbálhatják többek között azt is, hogy milyen lehet kékfestőinasnak lenni, milyen lehetett mintafával mintákat készíteni, hogyan néztek ki a régi kelmék, milyen eszközöket, gépeket használtak fel a kezdetekben, majd később az óriás gyárrá avanzsált textilgyárban. Kisfilm is megy a teremben, illetve kézzel fogható dolgokon keresztül vezeti be az odalátogatókat a hazai textilipar egy meghatározó alakja, illetve családjának a történetébe. 

A Goldberger család

A Goldberger család Perec nevű őse aranyműves volt, aki a családi hagyomány szerint az itáliai Padovából vagy Velencéből, más feltételezés szerint Morvaországból vándorolt Magyarországra és Óbudán telepedett le. Fia, Goldberger Ferenc – aki a 19. század elején változtatta nevét Goldbergerre – már itt született 1755-ben. Fiatal korában textiltermékekkel kereskedett, majd egy kékfestővel, a cseh Stibrall mesterrel társulva 1785-ben a mai Lajos utcában kékfestő üzemet alapított (abban az épületben, ahol ma a budapesti Textilmúzeum található). Termékeik hamar igen népszerűvé váltak. 

Goldberger Ferencet fia, Goldberger Sámuel (1784–1848) követte az üzlet élén. Ő gyakorlatilag már 1810 óta a gyártással, míg apja a termékek értékesítésével foglalkozott. 1845-ben megvásárolt egy perrotine-gépet, az akkori kor legmodernebb textilnyomógépét.

Goldberger Leó (teljes nevén: dr. Buday-Goldberger Leó), Budapesten született, 1878. május 2-án. A magyar textiliparegyik nevezetes alakja, aki a 20. század első évtizedeiben a hazai textilipar korszerűsítésében igen nagy szerepet vállalt. Az 1785-ben alapított Goldberger-gyár, elnök-vezérigazgatója, a Gyáriparosok Országos Szövetségének (GYOSZ) igazgatója, a Magyar Textilgyárosok Országos Egyesületének elnöke, a Magyar Külkereskedelmi Intézet igazgatósági tagja, a Magyar Nemzeti Bank főtanácsosa, 1935-től felsőházi tag. 1944-ben a Gestapo elfogta és koncentrációs táborba hurcolta; pár nappal a mauthauseni tábor felszabadulása után éhenhalt, 1945. május 5-én.

Amiért nagyon kedveljük a múzeumot: kutyabarát. Ez óriási szó! A kiállítás 2014. augusztusa óta kutyával is látogatható, természetesen a felelős kutyatartás szabályainak betartásával, illetve pórázon kell vinni a kutyát. Szerintünk ezt kérni sem kellett volna, repdesünk a boldogságtól!

Parkolás

A múzeum környéke díjköteles parkolási zónába tartozik, a parkolási rendről itt tájékozódhat bővebben.

Ingyenes tárlatvezetés

Jó ha tudja, hogy január 24-én vasárnap, 14 órától, ingyenes tárlatvezetést tart a múzeum, amelyben bemutatják, hogy miként építette fel a Goldberger család a világcéget, miközben a textilnyomás technológiáinak változását is érthetővé teszik. És még egy bónusz: belépőt sem kell fizetni ezen a napon, ne hagyja ki!

Fontos információ a kiállításról

A kiállítás április 2015. szeptember 19. – november 1. látogatható.    
Helyszín: Textil Múzeum (Goldberger Textilipari Gyűjtemény),  1036. Budapest, Lajos utca 136-138
Nyitva tartás: kedd-vasárnap 10-18-ig (hétfő zárva)   
Időtartam: 1,5-2 óra   
TELJES ÁRÚ JEGY 1 400 Ft
KEDVEZMÉNYES JEGY 700 Ft
(diák 6-26 évig, nyugdíjas 62-70 évig)
Csoportos Felnőtt belépő 900 Ft/Fő
(10 főtől)
Csoportos diák belépő (diákigazolvánnyal) 500 Ft/Fő
(10 főtől)
Családi belépő 2 500 Ft
(4 fő: szülők, nagyszülők, gyermekek szabad kombinációjában)
Múzeumpedagógiai foglalkozás (belépővel összevont jegy) 600 Ft/fő
Tárlatvezetés   
1 fő részére 1 500 Ft
2-9 fő részére 3 000 Ft
10-30 fő részére 5000 F
6 éven aluli gyermek számára, INGYENES
70. életévüket betöltött nyugdíjasok számára, INGYENES
Fogyatékkal élők, valamint kísérőik számára (jogosultanként legfeljebb 1 fő), INGYENES
Pedagógus igazolvánnyal rendelkezők számára, INGYENES
Miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkezők számára, INGYENES

Szombati tárlatvezetés: előzetes bejelentkezés alapján. Bejelentkezni csütörtökön 16 óráig lehet Falus Ildikónál: 1/250-1020 vagy falus.ildiko@obudaimuzeum.hu

Miért nem mesél semmiről az ovis?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. január 22., péntek 21:49

Az ember a beszélni frissen megtanult gyerektől még nem várja, hogy összetett gondolatokat osszon meg vele, vagy, hogy beszámoljon a napjáról – ha például bölcsödébe jár, a bölcsődei eseményekről. Örül a szülő, hogy ki tudja fejezni magát a gyerek, és egyre komplikáltabb nyelvtani szerkezeteket használ.

Aztán, valamikor az óvodás korban kezdik érezni a szülők, hogy most már a tartalom is fontos, azaz jó lenne, ha a gyerek mesélne nekik. Mesélne arról, mi történt az óvodában, kivel hogy alakul a barátságuk, vagy éppen a konfliktusuk, esetleg arról, mit álmodtak, vagy mire vágynak. Szeretnék kiélvezni, hogy végre nem kell gondolatot olvasni, a csemete most már elmesélheti, mi a helyzet vele.

shutterstock 249889519

Csak ez általában kevésbé valósul meg, mint ahogy a szülő képzelné, vagy legalábbis nem törvényszerű, hogy megvalósuljon. Először is, mintha egy kamasz veszett volna el benne, annyira nem felel semmit arra, hogy „mi volt ma az oviban?”. Ha nem is a vállát vonogatva feleli, hogy semmi, lehet, hogy valami viccel válaszol, esetleg egészen másról kezd beszélni, vagy valami eltereli a figyelmét, és arra irányítja a szót.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így hozza ki a maximumot az Educatio kiállításból!

Edicsek 2016. január 22., péntek 16:26

Január 23-ig várja a továbbtanulás előtt állókat a Syma csarnokban az Educatio kiállítás, ahol gyakorlatilag mindent megtudhat az elérhető képzésekről, ösztöndíjakról, felvételiről, kollégiumról és mindenről, ami a továbbtanulással kapcsolatos. Az ingyenes kiállításra viszont jó ha előzetes tervvel érkezik, ugyanis könnyen elveszhet a részletekben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Unja a Monopolyt? Vegyen belőle különlegeset!

Edicsek 2016. január 21., csütörtök 16:36

Tradicionális japán művészet által inspirált, limitált kialakítású Monopolyt dobtak piacra. Mindössze 5000 darab készült belőle, hogy ezzel ünnepeljék a 300. évfordulóját a Nakagawa Masashichi Shoten márkának, ami a tradicionális japán művészetet népszerűsítette.

Nem lesz könnyű megcsípni egyet a limitált szériából, és ha sikerül, valószínűleg elég mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Ha ez nem jön össze, de unja már a hagyományost, ajánlunk néhány más érdekes kiadást. Nem ez az első különleges Monopoly ugyanis a játék történelmében. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így neveljen egészséges testképű gyereket

Puskás Pálma 2016. január 21., csütörtök 13:36

A testképzavarok már nem csak a fiatal felnőtt nőket érintik: egyre gyakoribbak az általános iskolás korosztályban is. Az általános iskolába járó elsősök ötöde, az ötödikeseknek már nagyjából fele szégyelli a testét. Ezt pedig nagyon komolyan kell venni, hiszen a testképzavarok gyakran vezetnek evészavarokhoz, egy friss kutatás szerint pedig az evészavar megléte jelentősen növeli az öngyilkosság veszélyét is. Ebben a korban még nem kezdődött el a verseny a fiúk figyelméért – akkor mégis, mi az oka annak, hogy már az általános iskolás kislányok is testképzavarosak?

Két dolog biztosan nem segíti a helyes testkép kialakulását: az egyik az, ha a filmekben és a plakátokon csontsovány modelleket mutogatunk a gyereknek, a másik pedig az, ha a családban mások, például anya vagy egy testvér szintén testképzavaros vagy evészavaros.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 dolog, amit terhesen is szabad

Puskás Pálma 2016. január 20., szerda 14:03

A várandósság csodálatos időszak, ugyanakkor ez az időszak a tiltásoké. A legtöbben azt tanácsolják, hogy a kismama folytassa nyugodtan addigi életmódját, csak épp hagyjon fel a dohányzással, ne igyon alkoholt, aludjon sokat, csökkentse a koffeinbevitelt, ne ugrándozzon, kerülje a kemény sportokat, ne menjen lefelé a lépcsőn, ne fürödjön kádban, ne üljön repülőre, ne egyen halat vagy penészes sajtot, ne szaunázzon, ne egyen medvecukrot, és kerülje a stresszt. Természetesen ezek közül sok a valóban megalapozott tiltás, de mi most inkább arról szeretnénk beszélni, ami nem tilos: azaz mik azok a dolgok, amiket a közhiedelemmel esetleg ellentétben terhesen is nyugodtan csinálhat az ember?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Népmesei cukiság a Fillér utcai suliból

ermiz 2016. január 20., szerda 13:04

A Facebookon jött velünk szembe ez a történet, amelyhez hasonlókat korábban csak amerikai blogokon olvastunk. Szerencsére nem csak ott történnek ilyen menő dolgok, hanem a Fillér utcában is. Egy tanár írta meg a kedves történetet, amihez nincs mit hozzátenni, mint, hogy hajrá gyerekek ! 

Egy általános iskolában tanítok. Itt történt meg ez a népmesébe illő történet! Büszke vagyok, hogy ilyen gyerekek járnak...

Közzétette: Virág Kiss – 2016. január 18.

Hogyan lehet elrontani a tizenéves büntetését?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. január 19., kedd 18:46

A büntetés minden életkorban nehéz téma. Legjobb lenne büntetés nélkül nevelni, a szülő vágya, hogy pusztán észérvekkel, példamutatással hasson, és a jó kapcsolat révén, amiben szívből, önként fogad szót a gyerek. A valóságban ez nem mindig működik. Előfordul, hogy betelik a pohár, azt mondja a szülő, ezt vagy azt többször nem akarja eltűrni. Nem mindegy, hogy mi a valódi cél: ha igazából a szülői indulatok levezetése, azt megérzi a gyerek, és ha félelemből szót is fogad, a siker ideig-óráig tart csak. Hatékonyabb a nevelés, ha nyugodtan képviseljük az elvárásunkat. Ha nem is ért egyet a gyerek, és nem is tetszik neki, amit tennie kéne (vagy amit nem szabad tennie), mégis látja, hogy nem szülői hisztiről van szó, hanem egy szabályról, amit kénytelen lesz betartani, mert következménnyel jár, ha nem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hidegallergia: belehalhat a gyerek, ha kiviszem télen

marilla 2016. január 19., kedd 10:27

Mivel magam is gyerekkorom óta allergiás és asztmás vagyok, meggyőződésem volt, hogy simán szakvizsgázhatnék allergológiából, annyi mindent tudtam már a betegségről. Kétéves lányom különös tünetei viszont nem csak engem ejtettek kétségbe, hanem a legtöbb általam elért specialista is vakargatta a fejét. A gyerek hidegallergiás, számára a hideg levegő végzetes következményekkel is járhat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emlékszik még az alapműveletekre? Itt tesztelheti!

mzd 2016. január 18., hétfő 15:38

Az Eduline oldalán futottunk bele egy játékba, ami az unaloműzés mellett arra is jó, hogy egy kicsit felfrissítse az emlékeit és tesztelje, mennyire van képben az alapműveletekkel. Valószínűleg két számot összeadni vagy kivonni nem egy nagy kaland, azonban ha e mellé stresszforrásként visszaszámlálás is párosul, akkor már könnyebben hibázunk.

Mi is kipróbáltuk: első körben B+ eredményt kaptunk (az angolszász rendszernek megfelelően osztályoznak minket a végén) 97 százalékos pontossággal - a hibák egy része viszont abból származott, hogy bár tudtuk a jó választ, a nagy sietségben félregépeltük a billentyűzeten.

Kattintson a képre és indulhat a játék!
Kattintson a képre és indulhat a játék!
Fotó: Mindgames.com

Ha ez már túl könnyű önnek, akkor itt van egy másik is: itt egy hatalmas tábláról válogathat műveleteket és számokat - ezeket úgy kell összeraknia, hogy a végén korrekt egyenlet jöjjön ki. Minél bonyolultabb műveleteket hoz létre (helyesen), annál több pontot kap. Ha viszont elrontja, vége mindennek. 

Szégyenebéd jár a nemfizető gyerekeknek

ermiz 2016. január 17., vasárnap 20:41

A Mommyish furcsa cikkére kaptuk fel a fejünket, melyben arról írnak, hogy egy indianai középiskola "alternatív étkezést" ad azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei nem fizetik be az ebédpénzt. 

If you owe $25 or more on your lunch account, this is what Kokomo High School provides you for lunch. Two slices of...

Közzétette: Sierra Feitl – 2016. január 5.

Egy utolsó éves diáklány, Sierra Feitl arról számolt be a lapnak, hogy miközben a sorára várt, odament valaki az előtte álló lányhoz, és elvette a tálcáját. A lány ezek után kapott két szelet kenyeret két szelet sajttal, egy barna papírzacskóban. Mindezt mindenki szeme láttára. Feitl készített egy képet a megalázott lány "szégyenebédjéről", és feltette a facebookra. Mint később kiderült, az érintett diáklány szülei 25 dollár 60 cent ebédpénz befizetésével voltak késésben.

Ciki vagy nem az alternatív étkezés?

  • 778
    Ciki és megalázó
  • 766
    Legalább kap enni valamit
  • 516
    Miért, itthon mi van?

"Ha 25 dollárral vagy többel tartozik valaki, akkor a Kokomo High School így biztosítja az ebédet. Két szelet kenyér sajjtal. Iszonyatosan megalázó. A szívem szakad meg azokért a gyerekekért, akik csak ezt kapják az iskolában " -részletezte Feitl. 

Úgy tűnik, a szégyenszendvics a gyerekeket bünteti a szülők helyett, akiket úgysem tudnak. Feitl egy csomó mocskolódó üzenetet kapott miután kiposztolta a történetet és a szendvicset a Facebookra. A végzős diák különösen azt sérelmezi, hogy mindenki előtt alázzák meg a diákokat. 

Nem csak ciki, kevés is

A szendvics nem megfelelő egy középiskolás számára, főleg ha nem is reggelizett. Hogyan tudna koncentrálni egy gyerek, ha csak ennyit kap enni?- teszi fel a kérdést a magazin.

Jeff Hauswald a Kokomo Iskola tanfelügyelője szerint az "alternatív étkezés" szövetségi szabályozás, és azután hozták meg az erről szóló döntést, hogy tavaly több mint 50 ezer dollárnyi (kb 15 millió forintnyi) be nem fizetett ebédből származó kintlévősége volt az iskoláknak. Véleménye szerint ugyanakkor a diákok méltóságára ügyleni kell, mert a diákokat a társaik előtt nyilvánosan megalázni kegyetlenség. 

Heti cuki: gyerek és állat, háromszor

Becca 2016. január 17., vasárnap 17:24

Nem kérdés, hogy milyen pozitívan hat a gyerekekre egy háziállat, és nem csak azért, mert van kihez hozzábújni, vagy van kivel játszani, hanem, mert a felelősségérzetük is erősödik, illetve a törődésre, gondoskodásra való hajlamban is nagy szerepet játszik. Arról nem is beszélve, hogy több magabiztosságot, kiegyensúlyozottságot is kap a gyerek az állattól. Na, meg persze, egy csomó vicces percet. Az alábbi videókon is jól látszik ez és ha eddig azon gondolkozott, hogy érdemes-e időt és energiát fektetni egy kis háziállatba, ne gondolkozzon tovább! Nem csak a gyerek életét aranyozza be egy házi kedvenc, az egész családét. És ha még további jó dolgokat szeretne véghez vinni, menhelyről mentsen állatot

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menekültügyi óra az iskolákban - közösségi finanszírozásból

Primilla 2016. január 17., vasárnap 09:08

A kormányzati menekültellenes kampány alaposan megdolgozta a közvéleményt, és jól felvértezte migránsellenes érvekkel, aki erre fogékony, vagy csak nem tudta elég gyorsan elkapni a fejét a mindenhonnan előugró propaganda elől. Sőt úgy látszik, a gyerekeknek is jutott bőven a menekültellenességből, mivel ők különösen ki vannak téve annak, hogy kritika nélkül elfogadják és továbbadják, amit a szüleiktől, a tévéből vagy az iskolában hallanak.

Ezért a másik oldalt is szeretné szóhoz juttatni egy kicsit az Artemisszió Alapítvány, akik azt találták ki, hogy megismertetik az iskolásokkal, hogy mi járhat azoknak a fejében, akik valami miatt kénytelenek voltak elhagyni az otthonukat. Indítottak egy közösségi gyűjtést is az Indiegogo-n, azt szeretnék, ha összejönne tizenöt ilyen iskolai alkalomra elegendő pénz.

A terv a következő: az alapítvány kidolgozott egy másfél órás programot, melynek célja, hogy tanulókat érzékenyítsenek a migráció témájára, és felszínre kerüljenek a gyerekek kérdései, félelmei a menekültekkel kapcsolatban. Az előadások megtartására önkéntes jelentkezőket, elsősorban fiatal felnőtteket várnak, akik szívesen vállalják, hogy a felkészítésük után a programot az alapítvány munkatársaival együtt viszik el az iskolákba. Őket egy már beilleszkedett menekült is elkísérné, aki a saját történetén keresztül mutatná be ezt az élethelyzetet, és válaszolna a kérdésekre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha kilóg a fej, már késő babaülést váltani!

Divany.hu 2016. január 16., szombat 12:30

A Consumer Reports posztolta alábbi videót, ami igen jól szemlélteti, mi történik balesetkor a hátsó ülésen a hátrafelé néző ülésben elhelyezett csecsemővel. A videó készítői azért találták fontosnak megosztani a tapasztalatokat, mert sokan nem tudják, hogy jobb az ajánlott kornál előbb nagyobbra cserélni a babaülést, amennyiben a baba feje megközelíti az ülés fejtámlájának végét.

A balesetkor történő fejsérülés ugyanis a leggyakoribb halálozási okok közé tartozik, ezért 2014-től új teszteket kezdtek elvégezni, amik során bebizonyosodott, hogy a fejsérülések leggyakoribb oka pont az, hogy a babák feje ütközéskor túlnyúlik az ülésen, ennyi már elég is lehet ahhoz, hogy az első ülés háttámlájához csapódhasson. 

Ezért aztán most figyelmeztetik a szülőket, hogy nem a korhatár a legfontosabb szempont a gyerekülés vásárlásakor, hanem a gyermek mérete, ami természetesen sokszor egyáltalán nem úgy alakul, ahogy az az ülés készítői szerint várható. Nélkülözhetetlen tehát, hogy a szülők időben ültessék át egy másik, nagyobb gyereknek való kocsiülésbe a porontyot. 

A Consumer Reports a bébiüléseket ugyanúgy tesztelte, ahogy az átalakíthatóakat (emelhető fejtámlájukat pl)), és ezek több mint felénél az ütközéskor túlcsúszott a gyerek feje az ülés tetekén, és az előtte lévő ülés hátának ütközött, amennyiben a bébi egy bizonyos méret felett volt.

Ezt elkerülendő most azt javasolják, hogy az eddigi 18 hónapos kor helyett hasznos lehet a gyermeket már egyéves kora előtt valamivel nagyobb ülésbe ültetni, pontosabban nagyon odafigyelni a súlyra és magasságra.

Azt javasolják, hogy ültessük egy mérettel nagyobb ülésbe azt a gyereket, aki 

a, legalább 10 kiló
b, a feje és az ülés felső pereme között kevesebb mint 2,5 centi távolság van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Összegyűlt a pénz, indulhat a matektanuló szuperjáték gyártása

Primilla 2016. január 15., péntek 17:35

Közösségi finanszírozásban gyűlt össze a pénz végül arra a magyar fejlesztésű játékra, ami akár átütő sikert is hozhatott volna a matektanításban. Mármint ha hagyják, hogy használják az iskolák, de nem hagyták, helyette majdnem maga alá temette az oktatási rendszer permanens reformja.

1a32db ba8d19cf0ead4b0ab474d1fb3915b3dc.jpg srz p 702 468 75 22
Fotó: mathterminds.eu

A MathterMinds nevű kártyás táblajátékot 10 évvel ezelőtt kezdte fejleszteni Auth Andrea, mert a hagyományos módszerekkel nem boldogult a matekoktatással az akkori osztályában. A játékot használó gyerekek, tanárok, szülők és kutatók egyaránt sikerről és jó eredményekről számoltak be, sőt le is gyártottak belőle egy csomót, mégsem juthatott el széles körben az iskolákba.

Idő közben ugyanis a magyar nyelvű változatot gyártó, piacvezető tankönyvkiadót államosították, majd megszüntették, a feltaláló iskoláját pedig bezárták. Egyedül a Pécsi Tudományegyetem támogatja a találmányt, azonban az állami forráskivonások miatt az innovatív keretet ott is befagyasztották. A kész játékcsomagok, amiben nem kevés gondolat, ötlet, munka és anyag van, a jogutód Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet raktáraiban feküdt egy ideig, most azonban visszaadták a fejlesztőknek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Űrkiállítás a Millenárison: a kamaszok imádni fogják

ermiz 2016. január 15., péntek 15:56

Űrrepülő, Darth Vader és Мир űrállomás, na meg egy csomó furcsaság- ezek fogadtak minket csütörtök reggel a sajtóbejárás alkalmával a Millenárison. Ugyanis ma nyílik meg a B csarnokban a Gateway to Space Nemzetközi Űrkiállítás, amelyről sugárzik, hogy amerikai modell alapján készült. A NASA és a US Space and Rocket Center utazó kiállítása számos európai nagyváros után landolt nálunk. 

Az alapgondolat az űrkutatás és az űrutazások bemutatása, a NASA tevékenysége a holdraszállástól napjainkig. A kiállítás infotainment jellegű, szinte mindenbe bele lehet ülni, ki lehet próbálni, meg lehet fogdosni, ha meg nem, akkor is menő fél méterről bámulni a Lunar Roving holdjárót, amiről persze kiderül, hogy csak makett, viszont a magyarok nélkül ez sem készülhetett volna el. Ezzel, és a kedves kezeslábasba öltöztetett lánykákkal vége is a lelkesedésünknek, felnőtteknek a wow élmény elmaradt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már a fénytől is hízik a gyerek!

Brownie 2016. január 14., csütörtök 12:21

Elsőre tényleg furán hangzik, de egy a PLOS ONE című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a fénynek igenis van köze az óvodáskorú gyerekek súlygyarapodásához, ami azért is fontos felismerés, mert a világon ma mintegy 42 millió kisgyerek túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít. (Magyarországon ma háromszor több a kövér gyerek, mint húsz éve.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítség, agresszív a gyerekem!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. január 13., szerda 16:54

Gyakori szülői panasz, hogy agresszív a gyerek. Kérdés, egyáltalán mi számít agressziónak, és mit lehet ilyenkor tenni.

A legtöbbször úgy határozzák meg az agressziót, hogy az egy tett a károkozás szándékával. Irányulhat más felé, vagy önmaga felé, azaz agresszió az önsebzés is, az is, ha a gyerek a falba veri a fejét. Ugyanakkor beszélünk proszociális agresszióról is, azaz a társadalom által elfogadott, sőt díjazott agresszióról, azaz tágabb értelemben agresszió az önérvényesítés is.

Nehéz szülőként megítélni, túlzottan agresszív-e a gyerek, hiszen nem nézhetjük felnőtt mérce szerint. A gyerek még őszinte, ha dühös, azt kifejezésre juttatja. A kérdés csak az, ez milyen gyakori, azaz van-e állandó, túlzott frusztráció az életében. A másik szempont, hogy hogyan kezeli az indulatait, hajlandó-e, képes-e fokról fokra megtanulni, mi az elfogadott határa az indulatai kifejezésének, és hogyan érvényesítheti más módon az érdekeit.

shutterstock 77810734
Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt tipp, hogy szóbaálljon önnel a kamasz

Dívány 2016. január 13., szerda 08:12

Barbara Greenberg kamaszokkal foglalkozó pszichológus, aki rengeteg kérdést és panaszt hallott már szülőktől. "Megszakadok, hogy neki mindene meglegyen, és mit kapok?". Vagy "Csak a szemét forgatja, és odaböfögött egyszavas válaszokat!'

A szakember maga is kamaszgyerekes anya, a Huffington Poston szedett össze egy ötös listát arról, tapasztalatai szerint hol siklik félre gyakran a kamaszok és szüleik között a kommunikáció, és mit tehetünk, ha arra vágyunk, hogy több igazi beszélgetés, és kevesebb szemforgatás legyen a családban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pár dolgot ön is tehet, hogy ne fogyjon a magyar!

Puskás Pálma 2016. január 12., kedd 15:12

Az utóbbi időben sok szó esik arról, hogy hazánkban túl kevés gyerek születik, a házaspárok nem teljesítik a népesség stabil fennmaradásához szükséges gyerekszámot. A jelenségre tavaly decemberben mind a politika, mind a popszakma jeles képviselői felhívták a figyelmet.

A KSH felméréséből kiderül, hogy a magyar nők eredetileg több gyereket terveznek, mint amennyi ebből végül megvalósul. Azaz nem arról van szó, hogy nem akarunk egy szekérderéknyi gyereket szülni, hanem arról, hogy az első gyerek után valahogy mégis elmegy a kedvünk ettől az egésztől. Azaz, ha azt szeretnénk, hogy több gyerek szülessen, akkor azon kellene igyekeznünk, hogy a kisgyerekes anyukák annyira élvezzék a dolgot, hogy meg akarják ismételni.

Azért pedig, hogy a kisgyerekes anyukák jól érezzék magukat (és még többször akarjanak majd kisgyerekes anyuka lenni) ön is tehet! Nem kell hozzá politikusnak vagy popsztárnak lennie, hétköznapi emberként is megtehet néhány apróságot. Mutatjuk, mik ezek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három varázsszó, és nem lesz válogatós a gyerek

Becca 2016. január 11., hétfő 16:24

A Huffposton találtuk Leigh Anderson egyik írását, amiről úgy gondoltuk, hogy a legtöbb anyukát érdekelheti -- aki azzal küzd, hogy a gyereke nem hajlandó semmit megenni. Szóval ha elege van a sok könyörgésből, a „játékos” etetésből, és abból, hogy gyereke hülyét csinál önből, olvassa el hogy mit tanácsol egy anyuka, akinek arannyá változott az élete, miután rátalált egy nagyon hasznos rendszerre.

Sikeresen abszolválta mind a két gyermekénél, és ma már nyugodtan eheti meg vacsoráját úgy, hogy közben nem azt lesi, hogy a gyerek evett-e egyáltalán valamit. Tényleg hasznos írás, és így talán nem fog többet aggódni azon, hogy a gyereke nem eszik semmit vacsorára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem vagyok különleges, csak szeretek tanítani

Primilla 2016. január 11., hétfő 10:24

Ma már szinte minden gyerek zsebében ott lapul az okostelefon, ami éppen alkalmas arra, hogy az iskolai tananyagot érdekessé és izgalmassá tegyék vele – vélekedik Bognár Amália, akit pár hónappal ezelőtti cikkünkben csodatanárnak neveztünk.

Nem véletlenül, óráin kincskeresőznek, MineCraftoznak, és közben persze tanulnak, digitális jártasságot szereznek a tanítványai, és elsajátítják az internet biztonságos használatát is. A csornai magyar-történelemszakos tanár szerint egyébként egyáltalán nem gond, ha a gyerekek ügyesebben használják a kütyüket, mint a tanár, sőt, az sem biztos, hogy minden esetben az elektronikus eszközök után nyúlnának. Interjú Bognár Amáliával a tanárszerep változásáról, játékosításról, és a digitális írástudásról. 

12516756 677300815744899 495394479 o

Dívány: - Honnan jött, hogy nem elégszel meg azzal, hogy leadod az anyagot, hanem új utakat, módszereket keresel és alkalmazol a tanításban?

Bognár Amália: - Abból indultam ki, hogy olyan tanórákat és iskolát szeretnék, ahova szeretnek járni a gyerekek. Nyilván ez nem megy egyszerre, mint mindent, ezt is valahogy fel kell építeni. A motivációra fektettem hangsúlyt. Nemcsak digitális eszközöket használok egyébként, hanem olyanokat is bevetek, amelyekkel megmozgathatom őket az órán, vagy olyan kellékeket gyártok, amelyekkel valamennyi érzékükre hathatok. Fő célom az volt, hogy úgy tanítsam őket, hogy közben gondolkodó emberré váljanak, és az érzelmi világukra is hassak. 

A motivációt tekintve a digitális pedagógia jó útnak bizonyult, hisz olyan eszközt használtam, például okostelefon, amit ismernek és szeretnek.

Te is ismered és szereted?

Igen én is. Mivel ezt az eszközt választottam, nekem is ismernem kellett, és használnom is. A digitális pedagógia online jelenlétet is feltételez, hisz itt keresgélem az ötleteket, melyeket a saját órámhoz, a tananyaghoz, tanítványaim igényeihez, képességeihez és pedagógiai célomhoz alakítok át, és olvasom a szakirodalmat, vagy kollégáim tapasztalatait.

Érzékeled a szakadékot a „digitális bennszülöttek” és a „bevándorlók” között? Tudom, ma már utálják ezt a kifejezést, másképp kérdezek: nem tartasz attól, hogy a gyerek ügyesebb, mint a tanár?

Természetesen előfordulhat, de ha valaki akar fejlődni, a gondolkodásmódján változtatni, akkor megoldható ez is. Igazából erről szól az élethosszig tartó tanulás is. Nemcsak új ismereteket szerzek, hanem, ha éppen szükséges vagy szeretnék, változtatok a szemléletemen.

Az nem baj, ha a gyerek ebben ügyesebb, mint a tanár, nekem is javasoltak már programokat a tanítványaim, melyeket kipróbáltam, és eldöntöttem, hogy ahhoz az oktatási-nevelési célhoz, amihez fel akarom használni, passzol-e, vagy sem.

A tanárra szükség van, hisz ő rendelkezik a szaktárgyi ismeretekkel, pedagógiai és pszichológiai tudással, amellyel nevel és oktat. Csak korszerűbb gondolkodásra van szükség, ahol a tanár már mentorként jelenik meg. Mindez azonban hatalmas előkészületeket kíván, egy órát úgy felépíteni, hogy azon a digitális eszközök megfelelő hatást érjenek el, vagyis a diák elsajátítsa a tananyagot, fejlődjenek a különböző képességei. Nem gondolom egyébként, hogy a hagyományos módszerek nem működnek, csak mindig meg kell találni az adott osztálynak megfelelőt. Sok szempontot kell figyelembe venni, hogy a kellő hatást, eredményt elérjük. Nem is biztos, hogy mindig sikerül, de akkor jön a következő próbálkozás.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés