SZÜLŐSÉG

Jó is lehetne az állami KRESZ tanító oldal, de nem az

Primilla 2016. április 2., szombat 12:08

Lusta megtanítani helyesen közlekedni a gyerekét, vagy nincs ötlete, hogyan kéne? Vágja be őt a net elé!

Már vagy egy éve nem sopánkodtunk azon egy sort sem, hogy a gyerekek (és sokszor a felnőttek) mennyire nem tudnak közlekedni, az autós meg csak találgathatja, hogy ez előtte karikázó gyerek milyen kreatív megoldást fog kieszelni egy-egy közlekedési szituációra. Emiatt elég sok baleset is történik – a kamaszokkal statisztikailag a legtöbb. Nem ismerik a KRESZ szabályait, miközben az iskolában mindent megtanítanak nekik, Odüsszeusz utazásának összes állomásától Lázár feltámadásáig, csak azt nem, hogy hogy kéne átkelni biztonságosan az úttesten, vagy bringával szabályosan balra kanyarodni.

Márpedig igény az lenne rá. A minap a lakóhelyünk közelében megváltozott a forgalmi rend egy közepesen bonyolult kereszteződésben, ezután Facebook-posztok sorában érdeklődtek a kétségbeesett városlakók (alapvetően biciklis város), hogy ezentúl hogy is kell ott közlekedni? A szokásjogra ugyanis nem hagyatkozhattak tovább, tételes KRESZ ismeretek nélkül pedig maguktól nem tudták kikövetkeztetni a helyes megoldást. És akkor a gyereknek mégis hogyan magyaráznák el, ha maguk sem tudják?

Távolról sincs vége, olvasson még »

A leendő apák kávéfogyasztása is hat a terhességre

mzd 2016. április 2., szombat 08:25

Azt már tudjuk, hogy bár szabad terhesen kávézni, azért érdemes odafigyelni a mennyiségre. Egy új, a Refinery-n talált és a Fertility&Sterility kiadványban megjelent kutatásban viszont arról írnak, hogy a gyerekcsináló szakaszban az apának is szabályoznia kell a kávéfogyasztását.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért halt meg kilenc koraszülött két hét alatt?

Divany.hu 2016. március 31., csütörtök 20:05

Kevesebb mint két hét leforgása alatt kilenc koraszülött halt meg 2013 augusztusában a BAZ Megyei Kórház Koraszülött Centrumában. A babák halálát vírusfertőzés okozta, a szakemberek már akkor is járványra gyanakodtak. A történtek miatt rendkívüli vizsgálatot rendeltek el, az ÁNTSZ vizsgálatról készült jelentése azonban titkos maradt. A jelentés nyilvánossá tételéért az Átlátszó.hu pert indított, melyet megnyertek, így a történtekről és a kivizsgálásról készült több mint 50 oldalas dokumentum már elérhető. Elolvastuk, mi áll benne.

Az ÁNTSZ-jelentés tanulsága szerint a szóban forgó koraszülött osztályon súlyosabb szakmai hibák nem fordultak elő, ugyanakkor a jelentés többször is említi, hogy a kórház – mint gyakorlatilag szinte minden magyar kórház – humánerőforrás-problémákkal küzd.

A szóban forgó időszakban ugyanúgy kevés volt a személyzet, mint bármikor máskor, ugyanakkor a szokásosnál több koraszülött baba érkezett. A másik fontos tényező, amelyre a jelentés felhívja a figyelmet, hogy hiába léteznek szigorú higiénés szabályok egy koraszülött (vagy bármely más) kórházi osztályon, ha azt a látogatók nem feltétlenül tartják be.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem volt könnyű leszbikusként gyereket vállalni

Mártonffy Zsuzsa 2016. március 30., szerda 08:40

Zsófi és Eszter harmincasok, hat éve élnek együtt, két gyereket nevelnek közösen, egy kamaszt és egy kisbabát. Coming out az ingatlanközvetítőnek, a lehetséges apák tenderezése, két anyatigris a szülés után. Hogy lehet egy leszbikus párnak gyereke? Akkor most két anyja van a gyereknek? Mit szól egy kamaszfiú, hogy az anyja egy nővel él? Az SOS Gyermekfalvak interjújából választ kapunk a felmerülő kérdésekre.

Honnan vannak a gyerekek?

Eszter: Van egy fiunk, Ármin, aki 14 éves, ő Zsófi előző házasságából van, és egy kislányunk, Hanna, aki 14 hónapos, őt én szültem, őt már Zsófival közösen vállaltuk egy apuka segítségével.

Mióta vagytok együtt?

Eszter: Hat éve. Mi külföldön találkoztunk, mindketten épp kinn dolgoztunk Olaszországban. Aztán hazajöttünk és rájöttünk, hogy nem tudunk egymás nélkül élni, kimentünk még két évre Angliába, aztán hazajöttünk, letelepedtünk és úgy éreztük, kell még egy gyerek.

Mióta nevelitek ti a nagyfiút?

Zsófi: Három éve. Én az édesapjával együtt éltem 2009-ig, akkor volt Ármin nyolcéves. Aztán külföldön dolgoztam, 2013-ban költöztem haza, akkor váltam el jogilag, és akkor hoztam el Ármint.

Harmincéves korod óta vagy leszbikus?

Zsófi: Igen, nekem Eszter az első, nem volt tapasztalatom lányokkal. Most már nem vonzódom már a férfiakhoz, de nem akarom magamat beskatulyázni, én Eszterbe vagyok szerelmes hat éve. Nem azért szeretem, mert ő lány, hanem azért, amilyen.

Eszter, te mindig tudtad, hogy leszbikus vagy?

Eszter: Egy ideje már tudtam. Éltem korábban egy fiúval három évig, de éreztem, hogy valami nem jó, voltak más lánykapcsolataim is.

Mit szólt a volt férjed, hogy egy nőért hagytad el?

.

Távolról sincs vége, olvasson még »

20 dolog, amitől tuti dührohamot kap a kamasz

Primilla 2016. március 29., kedd 16:29

Amint az ember arra mer gondolni, hogy milyen boldog is az élet a kamasz gyerekével, a kölyök abban a pillanatban elkezdi forgatni a szemét és kitör belőle a megmagyarázhatatlan harag. Ismerős? Nos, a klinikai pszichológus, aki tinikkel dolgozik vagy húsz éve, és maga is egy kamaszgyerek édesanyja, összegyűjtötte a Hufftington Postnak, hogy mik azok az okok, amiktől menetrend szerint megérkeznek a váratlan dühkitörések.

Először is persze azért, mert a gyerek tini, és mint ilyennek, érzelmektől vezérelt tinédzser agya van. Másrészt pedig, mert a szülő ehhez hozzáteszi magát, a saját gondolatait, viselkedését és jól irányzott beszélgetéseit, amelyek meglehetősen hirtelen képesek elindítani egy érzelmi örvényt, melynek a legalján egy ránk vágott ajtót találunk, és lehet, hogy még azt is hozzáteszi, hogy „te ezt nem értheted”.

shutterstock 176638493

Vessünk csak egy pillantást az okokra, amelyek kiváltják a tinik haragját. Semmiképpen sem szeretnénk azt sugallni, hogy költözzön csak el nyugodtan otthonról arra a pár évre, amíg a gyerek fel nem nő, vagy váljon azzá a szülővé, aki a következő 4-5 évben egy szót sem szól. Helyette megpróbáljuk megvilágítani, mik azok a dolgok, amelyektől a gyermek rendre elveszíti a hidegvérét. Azon vagyunk, hogy megérthessük, mi is zajlik le a sarjban, amikor együtt vagyunk vele. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

28 évesen szül először a magyar

mzd 2016. március 29., kedd 09:52

2014-ben összesen 5,1 millió baba született élve az Európai Unióban, a nők pedig átlagosan 29 éves korukban váltak anyává – derül ki az Eurostat egyik friss sajtóközleményéből. Az adatokat országos szintre bontva is közölte a szervezet, így megtudtuk, hogy Magyarországon 2001 és 2014 között mindössze 0,13-mal nőtt a teljes termékenységi ráta és azt is, hogy a magyar nők átlagosan 27,7 éves korukban adnak életet első gyereküknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk hol kap szupináló cipőt, ingyen!

Becca 2016. március 28., hétfő 17:10

Rengeteg kisgyereknek van szüksége szupináló cipőre ami korrigálja a boka bedőlését, a bökkenő csak annyi, hogy ezek a gyógycipők elég sokba kerülnek. Persze nem mindig, ugyanis van rá OEP-támogatás szerencsére. De csak egyszer egy évben. És hát ugye mit kezd egy gyerek egy pár cipővel? Hordja azt télen, nyáron? És akkor még nem is beszéltünk a kinti és benti cipő mizériáról.

A helyzet az, hogy pár éve még évente két ilyen cipőt írhatott fel az orvos – ami még mindig nem sok, ugye – viszont ezt a kis támogatást is sikerült csökkenteni, hiszen most már csak évi egy pár cipőt kaphat a rászoruló kedvezményesen. Szóval a szülők fizethetnek tízezreket, hogy gyerekükön olyan cipő legyen, amelyik körülöleli és stabilizálja a lábtő csontokat, tartja a bokát és megoldást nyújt a befelé dőlő lábfejre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kislány-szépség gyorstalpaló, apukáknak

Becca 2016. március 28., hétfő 14:59

Philippe Morgese egy amerikai egyedülálló apuka, aki órákat ad sorstársainak abból, hogyan kell csodálatos hajkoronákat kreálni kislányuk hajából.

„Szeretném ezeknek az apáknak megtanítani, hogyan kell ezt csinálni, hogy a frizurák, amik akkor készülnek, ha nálunk van a gyerek, ne legyenek beskatulyázhatók az „apahaj” megnevezés alá. Plusz, egyáltalán nem szeretném, ha a lányom nem élhetné át ezeket a csajos dolgokat; nem kell fiús lánynak lennie csak azért, mert egy férfi neveli –mondja Morgese.

A szépség-iskola apáknak, nem vicc. „Az egész életemet az óra köré építettem.” – mondta el az Orlando Sentinelnek egy apuka, aki az iskolába jár. Egy másik apuka meg azzal büszkélkedik, hogy jó érzés fogja el, hogy ő is meg tudja csinálni a lánya haját, ha éppen az anyja nincs a közelben. 

Ötven apa-lánya formáció jelentkezett a kurzusra, irtó cukik az igyekező apukák, tényleg. „Nem attól leszel jó apa, hogy megcsinálod a gyereked haját, de ha már egyébként is jó apa vagy, ez csak egy bónusz a többi dolog mellé.” – adta meg a zárómondatot Morgese, amiben teljesen egyetértünk vele.

Semmi pánik, nem önnel van a baj!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. március 28., hétfő 08:59

Onnantól, hogy valakinek megszületik az első gyereke, megindulnak azok a kérdések, amiket lehetetlen kikerülni, de ha épp nincs szerencséje az embernek, csak kínos választ adhat rájuk. Kínos, amire a kérdező azt fogja gondolni, „na, ez nem egy született ősanya!”, kínos, amire értetlenül vagy sajnálkozva fognak nézni, kínos, amiről azt hiszi az ember, csak azért történt vele így, mert tökéletlen, mert béna, mert nem eléggé vette jól az akadályt.

Az első kérdés persze az, hogy „és van tejed?” És a harmadik-negyedik kérdésnél azt is elkezdi foglalkoztatni, hogy: „lehet, hogy baj, hogy nincs tejem? aki addig úgy gondolta volna, nincs ugyan, de hála Istennek olyan korban született a csemetéje, hogy egész jó tápszerek vannak, sőt, anyatej is beszerezhető.”

shutterstock 238945261

Ha peches, eljut hozzá az a mondat is, hogy aki akar, tud szoptatni, és egy-két indirekt utalás arról, hogy az önző nők nem szoptatnak, vagy, hogy nem baj, hogy nem szoptat, még ha ettől alacsonyabb is lesz a gyerek IQ-ja, meg betegesebb is lesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem kell a tini legjobb barátjának lenni!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. március 27., vasárnap 14:01

Létezik olyan felfogás, hogy az igazán jó szülő nem is olyan, mint egy anya vagy egy apa, sokkal inkább, mint egy jó barát, vagy akár a legjobb barát: a gyerek legközelebbi, egyenrangú bizalmasa. Különösen, amikor eléri a fiatal a tinédzser kort, akkor fogalmazódik meg ez a cél a szülők egy részében.

Ha valaki úgy fogalmaz, „jó barátok” a gyermekével, az jelentheti pusztán azt is, hogy jókat beszélgetnek, élvezik a közös programokat, és nem minden pillanatban uralja a kapcsolatukat az alá-fölé rendeltség hangsúlyozása. Ebben az értelemben persze örömteli, ha van a szülő-gyerek kapcsolatnak baráti oldala, baráti arculata is. De ha valaki arra törekszik, hogy kifejezetten baráti kapcsolattá alakítsa át a szülő-gyermek relációt, annak komoly buktatói vannak.

shutterstock 293975219
Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: egy mesevárosban teljesedett be álmunk

kh 2016. március 26., szombat 12:30

Az annak idején 24 óra leforgása alatt megtalált, mindenféle keresetigazolás nélkül kibérelhető freitali lakás azonnal a szívünkhöz nőtt: ott kezdtük el németországi életünket négy gyerekkel és egy macskával. De a három szobás kecó már a kezdetekkor szűknek tűnt ennyi embernek, és ahogy teltek a hónapok, egyre kisebbnek éreztük a szobákat, és egyre sürgetőbbnek a költözést egy tágasabb bérleménybe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki zombiként fotóztatni a gyereket?

Menő/Ciki

bb 2016. március 26., szombat 11:55

Nem arról van szó, hogy elnéztük volna a naptárat és elcsúsztunk volna a Halloween vagy a farsangi buli előkészületeivel, egyszerűen az történt, hogy a 23 éves fotós, Amelia Rose szerint semmi hátborzongató nincs abban, ha élőhalottnak maszkírozza vagy Photoshoppolja a gyerekeket a munka során. – hívja fel a figyelmet a furcsa jelenségre a Metro.co.uk.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1522 szavazat 1769 szavazat

Fiúgyerekek a modern iskola ellen - 0:1

Primilla 2016. március 25., péntek 14:09

Egyre inkább elfog a pánik, ahogy közeledik az idő, hogy iskolába adjam az örökmozgó kisfiamat, aki mindig kitalál valamit (és meg is valósítja, még ha szét is kell érte szerelni a turmixgépet), és leginkább bokáig érő pocsolyában guggolva érzi jól magát, ahogy a vízben mozgó cuccokat tanulmányozza. Vészesen közeledik az idő, hogy ezt a gyereket beültessék egy iskolapadba, és a következő 12 évben csöndben és mozdulatlanul kell gondolkodnia olyan dolgokon, amik nem igazán érdeklik, mert sokkal fontosabb dolgok járnak az eszében.

Sok-sok fiús anyuka blogját olvasom, és azt látom, hogy nem vagyok egyedül. Ők ugyanígy félnek az iskolától, az egyébként teljesen normális, jó fej gyereküket a tanárok szemével nézve „furcsának” tartják, de legalább is semmiképpen sem kompatibilisnek az iskolapaddal.

Nemrégiben találtam egy cikket a Washington Postban, és hirtelen igazolva láttam az elméletemet: a fiúgyereknek az iskola kínszenvedés. A cikkben egy nyolcéves fiú anyukája, Jennifer Fink írja meg, hogy mekkora baj, hogy az oktatási rendszer egyáltalán nem vesz tudomást a fiúgyerekek igényeiről, és csodálkoznak, hogy csak a baj van velük.  Íme.

shutterstock 292955825

"A nyolcéves fiam gyötrődik az iskolában. Már megint.

A téli szünet után nem volt könnyű visszaülni az iskolapadba. Az iskolai szabályok és elvárások – Maradj Nyugton! Légy Csendben! Csináld, Amit Mondtam! Nem Többet, Nem Kevesebbet! – bántják őt, és ez látszik is rajta. A tanára írt nekem egy e-mailt, amiben jelezte, hogy megváltozott a gyerek viselkedése, (dacoskodik, nem működik együtt), és tudni szeretné, nincs-e valami baj itthon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elhízás ellen is véd a kistesó

Puskás Pálma 2016. március 24., csütörtök 20:55

A kistestvér születése többnyire némiképp sokkoló az elsőszülött gyermek számára, azonban hosszú távon rengeteg előnye is van – például mindig lehet kivel játszani, nem kell egyedül aludni egy szobában, és a szülők is több szocpolt kapnak.

Egy friss kutatás szerint a kistestvér születése ráadásul még az elhízás ellen is véd: a Pediatrics (Gyermekgyógyászat) című nemzetközi szaklapban megjelent tanulmány szerint kisebb eséllyel híznak el azok a gyerekek, akiknek még nagyóvodáskora előtt hoz a gólya egy kistestvért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szex és a szobában alvó gyerek: szabad vagy sem?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. március 23., szerda 20:53

Nagy port kavart egy bejegyzés a Netmums nevű fórumon, ahol egy anya elismerte, hogy szexelnek a férjével, miközben ugyanabban a szobában alszik a nyolc és tíz éves gyerekük. A hozzászólások a megengedőtől a mélységesen elítélőig terjedtek, a gyermekbántalmazás fogalma is felmerült. Egy biztos: sokakat megmozgatott a téma, és messze elterjedt a fórum híre.

A kérdés tehát az, vajon szabad-e szexuális életet élni, miközben a szobában vannak, elvileg alszanak a gyerekek. A zsigeri válasz a többségnél valószínűleg nemleges, és végső soron a pszichológiai válasz is az.

Miközben legyünk őszinték, olyan „jóléti” maga a kérdésfelvetés is, hiszen ahol sokan élnek egy szobában, és azon a szobán kívül csak a vizes helyiségek vannak (ha vannak), és szóba sem jön egy nappali kényelmes kanapéval, sem pedig olyan trükkök, hogy a gyerekek a nagyiékkal moziba mennek, miközben a szülők otthon édes kettesben lehetnek, egyszerűen nem életszerű a felvetés. Úgy oldják meg a szülők, ahogy tudják, gyorsan, csendben, éjjel a paplan alatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanársztrájk a tavaszi szünet utáni első napon

Primilla 2016. március 23., szerda 10:40

Egy órás munkabeszüntetést jelentett be március 30-ára Pukli István, a Tanítanék Mozgalom egyik vezéralakja. Vagyis pontosabban március 15-étől számítva nyolc napot adott a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek, hogy bocsánatot kérjenek „az elmúlt hat évben megfélemlített, megalázott emberektől, azoktól, akik Magyarország jövőjéért vagy a saját jogaikért emeltek szót”.

Ez a bocsánatkérés nem történt meg március 23-áig, vagyis március 30-án, reggel 8 és 9 óra között jön a munkabeszüntetés, ami ugyan első alkalommal csak egy órán át tart, viszont mindenkit hívnak, aki egyetért a követeléseikkel. Nem csak a tanárokat: a mozgalom számításai (és felmérések) szerint a társadalom 75 százalékát, a Fidesz-szavazók 67 százalékát, 950 intézményt, 35 ezer támogató magánszemélyt, és 70 támogató szervezetet.

A másik feltétel sem teljesült határidőig, mégpedig az, hogy Balog miniszter és Palkovics államtitkár helyett a tényleges döntési helyzetben lévő Varga Mihály vagy Lázár János üljön le tárgyalni a pedagógusok valódi képviselőivel a követeléseikről. Jön tehát az egy órás munkabeszüntetés – ami valószínűleg legalább olyan nagy tömegeket fog megmozgatni, mint a kockásinges péntek, vagy március 29-i Nem leszek suliban-nap

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mennyi cukor hat úgy a gyerek agyára, mint a bántalmazás? Kiszámoltuk!

Primilla 2016. március 22., kedd 15:00

Egyelőre még csak állatkísérletekben mutatták ki, hogy a cukor ugyanúgy károsítja a fejlődésben lévő agyat, mint a bántalmazás, ami jó hír, mert van remény, hogy a gyerekekre nem ugyanígy hat. A rossz hír viszont az, hogy nagyjából napi két túró rudival ki is meríti a gyerek a még egészségesnek mondható hozzáadott cukor-bevitel keretet.

A cukorfogyasztás egy új kutatás szerint, amit kölyökpatkányokon végeztek, lehet olyan káros hatással az agyfejlődésre, mint a korán megélt extrém stressz, a bántalmazás. A bántalmazás pedig úgy hat az agyra, hogy csökkennek a kognitív kontrollfunkcióik, a stressztűrő képesség, a bántalmazott gyerekek hajlamosabbak lesznek később a mentális betegségekre, gyakoribb náluk a szorongás, a depresszió, az elhízás és a droghasználat is.  

Vajon tényleg ugyanezt tenné a gyerekekkel is a cukor? Ami azt jelentené, hogy a szervezete számára mindegy, hogy ütik-e, vagy édességgel tömik a gyereket?

És egyáltalán mennyi cukor számít „túl soknak”, mi az a mennyiség, amivel a szervezet még gond nélkül megbirkózik, és mi az a mennyiség, ami a hatását tekintve „bántalmazásnak” számít? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyakorlati tippek őrjöngő kisgyerekhez

Puskás Pálma 2016. március 21., hétfő 11:24

A dackorszak kifejezést nyilván minden szülő ismeri: az addig elképesztően aranyos és együttműködő másfél-kétéves csemete egyszer csak kezelhetetlen akarnokká válik, apróságokon hisztizik és jeleneteket rendez. A pszichológiai elméletek egyöntetűen állítják, hogy mindez teljesen normális, a személyiségfejlődés kihagyhatatlan lépcsője, hiszen a gyermek ilyenkor tapasztalja meg saját akaratát és határait – azaz nem a mi gyerekünk romlott el, szükséges dologról van szó. Szülőként mindez persze kevésbé vigasztaló abban a pillanatban, amikor gyönyörű kisfiunk földönfetrengős hisztit rendez a hetes busz kellős közepén, mert nem a kék, hanem a zöld kulacsát hoztuk magunkkal.

shutterstock 362342696

Dr. Harvey Karp amerikai gyermekorvos praxisa során szintén kapcsolatba került egynéhány akarnok kisgyermekkel, és részben tanulmányai, részben tapasztalatai során fejlesztett ki egy csomó gyakorlati, konkrét tanácsot a nehéz helyzetekre. Könyvében az egy és ötéves kor közötti gyermekek szüleit szólítja meg, és igyekszik jól követhető „használati utasítást” adni a dühöngő kis vademberkölykökhöz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyacsavar és Kockafej: egy autista fiú kalandjai

Puskás Pálma 2016. március 20., vasárnap 18:29

Ma már szerencsére a hazai piacon is viszonylag sok könyv elérhető autizmus témában, köztük szakkönyvek, autista gyermekek szüleinek vallomásai, illetve autizmussal élők önéletrajzai, önvallomásai. A két utóbbi csoportba tartozó igaz történetek sokat segítenek az autizmus elfogadásában és megértésében mind az érintetteknek, mind a téma iránt érdeklődő laikusoknak.

Idén elsőként jelenik meg egy olyan beszámoló, amely nem fordítás, és amelynek főszereplője egy magyar autista (kis)fiú és anyukája: Kartali Zsuzsanna Anyacsavar és Kockafej néven írta meg autizmussal élő fia, Zsombor történetét a fogantatástól a kamaszkorig.

anyacsavar.png
Fotó: Athenaeum Kiadó

A könyvben Zsuzsa, azaz az anyuka hosszabb-rövidebb történeteket mesél el a főszereplő Zsombi, illetve a család életéről, hétköznapjairól és küzdelmeiről. Zsombi már csecsemőként, majd később kisgyermekként időnként kissé nehezen kezelhető, de külső szemlélő számára nem illeszkedik a „tipikus” autista szerepébe – például kortársainál hamarabb és változatos szókinccsel beszél (autizmusban jellemző lehet a beszédfejlődés késése).

A nehézségek inkább rugalmatlanság, makacsság formájában jelentkeznek, később válik nyilvánvalóvá a társas együttélés, a szociális szabályok követésének nehézsége. Anyukája mindezt igyekszik túlélni, a lehetőségekhez képest türelemmel és szeretettel kezelni, és szerencsére (és az olvasó szerencséjére is) legtöbbször képes humorral, öniróniával felülemelkedni a mindennapi élet nehézségein.

Természetesen minden anya-gyerek páros más és más, és ez az autizmussal élő gyermekekre és szüleikre is igaz. Zsuzsa elbeszélése által megismerhetjük, milyen problémákkal szembesül ez a konkrét fiú és anyukája, milyen kalandok, küzdelmek, vicces történetek és feldolgozandó nehézségek tarkítják az életüket. Kartali Zsuzsannával a könyv születéséről beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hétvégi sokk: nyaljon a gyerek unikornisszart?

Primilla 2016. március 20., vasárnap 15:43

Ennél durvább reklámot még életében nem látott: ha nem tudta volna, a színpompás csavaros fagyi tulajdonképpen a csillámpónik végterméke, és miért sikerül olyan szépre és egyenletesre? Mert a mesebeli jószág a helyes pozitúrában végzi a dolgát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pikler Emmi: magyar asszony, aki forradalmasította a gyereknevelést

Mártonffy Zsuzsa 2016. március 19., szombat 13:02

Pikler Emmi gyerekorvos a magyarországi gyermekgondozás forradalmasítója volt, két generációt neveltek fel a módszere alapján. Az általa vezetett csecsemőotthon, a „Lóczy” elismert szakmai központ volt. Lánya, Tardos Anna anyja tudományos munkáját folytatja, közel 85 évesen is aktív. Egy kisebb balesetből lábadozott épp, ezért a lakásán beszélgettünk vele. Beszélgetés Pikler Emmi lányával.. Az SOS Gyermekfalvak gyereksorsok blogjának interjúja.

Pikler Emmi és lánya, Tardos Anna

Pikler Emmi (1902-1984), gyermekorvos, lánykori neve Emilie Madeleine Reich. Férje, Pikler György matematikus nevét vette fel, aki később Péter Györgyre magyarosított. Bécsben járt egyetemre, majd Budapesten folytatott magánorvosi praxist. Első gyermeke, Anna 1931-ben született, rajta próbálta ki a saját módszerét. A Pikler-módszer lényege, hogy a gyerek biztonságos, szerető környezetben a saját ritmusában fejlődhessen, önállóan játsszon. 1940-ben jelent meg első könyve, a Mit tud már a baba? a kisgyerek fejlődéséről. 1946-ben hozta létre a Lóczy Lajos utcai Csecsemőotthont Budapesten, a II. kerületben, ahol intézményes keretek közt alkalmazta módszerét. 1978-ig ő volt a csecsemőotthon vezetője. A „Lóczy” néven ismert intézmény a szakma módszertani központja lett. Az általa írt Anyák könyve tizenhat kiadást ért meg, a szocializmus idején ez volt a gyermekgondozás bibliája. Számos tudományos publikációt szerzett, módszere világszerte ismert, számos országban működnek a módszerét népszerűsítő Pikler-társaságok Brazíliától Új-Zélandig.

Tardos Anna (1931) pszichológus, pedagógus, Pikler Emmi és Péter György lánya. Férje Tardos Márton közgazdász volt, három gyerekük van. A Szovjetunióban tanult pedagógiát és pszichológiát, itthon az ELTE-n tanított, majd a Lóczyban végzett kutatásokat. 1998-2011-ig, az intézet bezárásáig a vezetője volt. Anyja tudományos munkáját folytatja, a Magyarországi Pikler-Lóczy Társaság elnöke, számos tudományos publikációja van, a mai napig aktív. Az intézetben ma bölcsőde, játéktér és továbbképző központ működik.

Mi a lényege a Pikler-módszernek?

Központi gondolata, hogy a kisgyerek szabad mozgásfejlődését ne sürgessük, ne akard, hogy minél hamarabb felüljön, felálljon, járjon, ne tedd állókába, ne tedd ülőszékbe, legyen türelmed kivárni, amíg magától tudja. Csodálkozz rá arra, hogy a gyerek magától hogy jut el a fekvéstől az elindulásig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekpofozó tanárt éltet a net népe. Mi van???

mzd 2016. március 18., péntek 15:50

Egy olyan, állítólag az egyik zalaegerszegi középiskolában készült videóra hívja fel a figyelmet az Eduline, amiben egy tanár pofán vág egy diákot. A felvétel körülményei és az, hogy valóban úgy és az történt-e, ami látszik még nem tiszták, az ügyben ugyanis rendőrségi nyomozás folyik – annak lezártáig pedig a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum nem kíván nyilatkozni.

Thug tanár

Zalaegerszegen ne szarozz a tanárokkal :DThug Life Hungary

Posted by Thug Life Hungary on Wednesday, 9 March 2016

A videó a Thug Life Hungary Facebook-oldalán jelent meg először március 9-én, és érdemes egy pillantást vetni az alatta született hozzászólásokra is. A legtöbben egyetértenek a testi fenyítéssel, többen pedig nevető szmájlit használnak reakcióként.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Autizmus felismerő app kicsiknek

Dívány 2016. március 18., péntek 08:55

A Playcare applikációja azt ígéri, tizenöt perc alatt kiszűrheti, hogy érintett-e a gyerek valamilyen autizmus-spektrum zavarban, erről azonnal értesítést is kap, és időről-időre felmérheti a képességeit, mindezt a legkülönbözőbb játékok segítségével. Ennek azért lehet különös jelentősége, mert az érintett gyerekek nagy részénél a diagnózis éveket késik, ami pedig megnehezíti a fejlesztés, integráció folyamatát - és sokszor a családi életet is.

Az applikáció leöltése, és a profil megalkotása után a gyermek két olyan oktatójátékon vesz részt, amit direkt a motorikus, a szociális és a kognitív szokások fejlesztésére találtak ki. A játék alatt az applikáció motorja folyamatosan méri a gyerek teljesítményét másodpercenként több mint 340 paramétert figyelembe véve, mindezt úgy, hogy begyűjti az érintőképernyő, a mozgásérzékelő szenzor, valamint a játék menetének történéseit. 

11988407 952503658153997 3788205160727595207 n
Fotó: playcareapp.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Zootropolis: imádtuk ezt a filmet!

Gőzsy Zoltán 2016. március 17., csütörtök 13:28

Egy pimasz róka és egy kedves nyuszilány, vagyis a simlis és a szende nyomozását nézhetjük meg a Disney univerzumban. Így foglalhatnánk össze a Zootropolis című filmet, ha az állatok nem kérnék ki maguknak ezt a beskatulyázást. Remek látvány, jó poénok, kicsit szájbarágós tanulság. A gyerekeim imádták, és rengeteg poént kapnak a kísérő felnőttek is.

A Disney legújabb rajzfilmje mindazt megadja a nézőnek, amit a gyártó eredendően és hagyományosan képvisel. Egyrészt egy hatásos, magával ragadó és elkápráztató filmet, fordulatos, de követhető sztorival, másrészt egy nagyon hangsúlyos amerikai értékrendet. A film szerencséje, hogy annyira hatnak a színek, a formák, a karakterek, a történet dinamikája, hogy az erősen sulykolt üzenet sem rontja az élvezeti faktort. Az igen kritikus 13 éves fiam tökéletesnek nevezte, és nem fogom megúszni, hogy a 6 éves kislányommal még a héten újra megnézzük a moziban.

zootropolis2
Fotó: Fórum Hungary
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan szőrtelenítsen egy tizenkét éves?

abra 2016. március 16., szerda 15:01

Nem gondoltam volna, hogy ilyen korán eljön az első szőrtelenítés kérdésköre, hiszen a lányom még csak tizenhárom lesz, de a szőrök nem vártak még éveket a növéssel, csak hogy nekem ne kelljen ezzel foglalkozni.

Nóra korán érő típus, és bár hálistennek igazi gyermeklélek, simán középiskolásnak nézik ismeretlenek. A nőiesedés velejárója viszont a szőrösödés is, ami eleinte izgatottsággal, nem titkolt büszkeséggel töltötte el, mostanra viszont teher lett számára. Főleg a hónalj- és lábszőrzete miatt vannak komplexusai (tényleg nem 4-5 szőrszálról van szó), amit télen még tudott takargatni, de nemsokára itt a jó idő, és már most szorongással tölti el, hogy ujjatlan felsőt, rövid nadrágot kell majd felvennie. 

shutterstock 220912123

Szerintem ez a pont az, amikor a szülőnek nem kell kézzel-lábbal tiltakoznia a szőrtelenítés ellen csak azért, mert mindössze egy tizenkét évesről van szó. Az ötletet a lányom vetette fel, én pedig rövid időn belül kötélnek álltam: ha ezzel segíthetek a gátlásai feloldásában, miért ne engedném meg neki? Tiltás helyett inkább megtanítom a higiéniára, mire figyeljen oda, ha szőrteleníteni kezd, milyen veszélyei vannak, stb. Ha már csinálni fogja, akkor legalább helyesen tegye, ne legyenek bőrproblémái a későbbiekben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés