SZÜLŐSÉG

Segítség! Mi történt a gyerekem értékrendjével?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 16., szombat 20:32

A kamaszkor egyik jellegzetessége, hogy a tizenéves szembefordul a szülői mintákkal, a családi házban tanult értékekkel, normákkal. Ennek az az oka, hogy a saját világképének kialakításához először meg kell kérdőjeleznie azt, amit addig evidenciaként elfogadott.

Sok szülő megsértődik, mikor a gyerek beleköt mindabba, ami számára szent. Gyakran bántóan csinálja ezt a fiatal, például rámutat, milyen ellentmondások vannak anya, apa elvei és tettei között. Felnőttként nagyvonalúbbak vagyunk: már értjük, attól, hogy őszintén hiszünk valamiben, nem feltétlenül tudjuk mindig megvalósítani. A kamasz sajnos nem ilyen engedékeny. Persze, nem mindennel megy szembe ő sem, nehéz előre kiszámítani, miben talál majd kivetnivalót. Sokszor a barátok gondolatait veszi át, vagy éppen észreveszi a családi normák egyoldalúságát, és ő a másik irányba billen el. Például az entellektüel, de testével, sporttal nem igen foglalkozó családban a gyerek hátat fordít a könyveknek, és beleveti magát a testépítésbe.

shutterstock 231262252
Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a lehetőség, bármit kérhet, teljesül

Primilla 2016. április 16., szombat 14:39

Pár héttel ezelőtt itt a Porontyon levezettük, hogy hogyan tehetnék egyetlen lépésben könnyebbé az anyák életét, és a megoldás az volt, hogy hagyjanak fel végre ezzel a vasárnapi boltzárral. Az anyáknak ugyanis igenis probléma, hogy nem tudják vasárnaponként beszerezni a hétfői tízórainak valót, vagy megvásárolni azokat a dolgokat, amikre hét közben nem jut idő, mivel dolgoznak, a gyerek meg iskolában van. Azt írtuk,  ha másképp nem megy, fogják fel úgy, hogy a boltzár eltörlésével nekünk segítenének abban, hogy a jövő nyugdíjjárulék-fizetőit etessük és ruházzuk.

Nos, már megint nem éltünk hiába. A kormány a minap valóban úgy döntött, hogy nem erőltetik tovább a vasárnapi boltzárat, Rogán Antal pedig a döntést szinte szóról szóra azzal indokolta, amit pár héttel ezelőtti cikkünkben leírtunk. Azt mondta, amit mi: a nők nem tudták elfogadni, hogy vasárnap nem tudtak bevásárolni, és megfelelően gondoskodni a családjukról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Levendulavíz a pelus alá, muskotályzsálya hiszti ellen

Schütz Gabriella 2016. április 15., péntek 11:19

Milyen illóolajakat és hány éves kortól használhatunk biztonságosan a gyerekeknél? Hogyan kell a gyerekszobában profi módon párologtatni? Ja, és majdnem elfelejtettem, melyik illóolaj jó a hiszti ellen? Most első kézből tudhat meg mindent az illóolajakról a kisgyerekekre fókuszálva.

Hollódi Gergely aromaterapeuta gyógymasszőrrel, az Aromatika magazin főszerkesztőjével, a tavaly ősszel megalakult, és idén márciusban bejegyzett AME (Aromaterapeuták Magyarországi Egyesülete) elnökével beszélgettem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Star Wars, az egyik legklasszabb népmese

Schütz Gabriella 2016. április 15., péntek 09:22

A Star Wars, avagy a Csillagok háborúja című kultuszfilm sorozat mára már fogalom, egész iparág épül rá, kicsik és nagyok is ismerik. Ám a Csillagok háborúja nem csupán egy jól sikerült termék, hanem egy remekbe szabott szupermese is. Kíváncsi voltam, mit gondol róla Bajzáth Mária, a mesepedagógia módszer kidolgozója, a Népmesekincstár népmesegyűjtemény könyvsorozatának szerzője, a Meseközpont Alapítvány szakmai vezetője.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fellázadt az iskolai feladat ellen, megdicsérték érte

Primilla 2016. április 13., szerda 20:51

Egy amerikai iskolában az volt a feladat, hogy a gyerekek számolják ki a testtömeg-indexüket – írja a Hufftington Post. Tessa Embry az eredménye alapján az elhízott kategóriába került. Aztán másodszor is feladták ugyanezt a feladatot, Tessa beintett, és helyette írt egy esszét, ami később fekerült a Facebook-ra, és egy csomóan megosztották.

Az írásban Tessa visszautasította, hogy egészségtelenül túlsúlyos lenne: „Amióta az eszemet tudom, egy nagydarab lány vagyok, és a világon semmi bajom ezzel. Erős vagyok és tele vagyok energiával” – írta.

Íme a feladat kérdése. A képre kattintva pedig elolvashatja egy posztban, hogy mit is írt Tessa Embry.
Íme a feladat kérdése. A képre kattintva pedig elolvashatja egy posztban, hogy mit is írt Tessa Embry.
Fotó: Facebook

A lány egyébként két csapatban is softballozik, ami a baseball női változata, és szerinte az ő kezében a labda és az ütő valóságos halálos fegyver.

Aztán rátér arra is, hogy miért teljesen értelmetlen a BMI-t (testtömeg-indexet) használni mutatóként. Azt írja, a BMI egy túlhaladott mutató a normál súly, a soványság, a túlsúly vagy az elhízottság definiálására, mivel az csak a testsúlyt és a magasságot veszi figyelembe, viszont egyáltalán nem törődik azzal, hogy az a bizonyos testtömeg izomból vagy zsírból épül-e fel. Nézzünk csak egy kisportolt testű nőt, aki helyesen táplálkozik, 165 centi magas és 86 kilós, és a teste nyolcvan százaléka csupa izom. Csakhogy ez nem számít a BMI kiszámításánál. Hogy lehet valaki, aki erős, egészségesen táplálkozik és rendben van az anyagcseréje, veszélyeztetett a szívinfarktustól vagy a diabétesztől? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Államosíthatják a szakképző magániskolákat is

mzd 2016. április 13., szerda 13:55

Tavaly gőzerővel kezdte el szétverni a szakképzést az állam azzal, hogy állami befolyás alá kezdte el vonni őket. A 444 most azt írja: a cél teljes központosítás, így könnye lehet, hogy idén ősszel az iskoláknak az épületüket és a felszerelésüket is az államnak kellene beszolgáltatniuk – mindezt persze ingyen. A magyarázat: keretszámok!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szandra vagyok, egyedülálló, így vállaltam gyereket

Mártonffy Zsuzsa 2016. április 13., szerda 11:24

Milyen lehetőségei vannak egy egyedülálló nőnek a gyerekvállalásra? Szandra negyvenévesen döntötte el, hogy belevág egyedül. Sikertelen inszeminációk és lombikok következtek, majd örökbefogadás révén érkezett meg a kislánya. Lombikozás spermadonorral, mesés egymásra találás a kétéves Fannival, majd a család szétszakadása a gyerek roma származása miatt. Szandrával beszélgettem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felnőttként elég fura a másik fenekét szagolgatni

mzd 2016. április 12., kedd 19:26

Szinte természetes, hogy ha valaki kisgyerek közelébe kerül, akkor rögtön hangtónust változtat és gügyögve beszél hozzá, azzal szórakoztatja, hogy csikizi, az asztalnál pedig helikopternek vagy vonatnak álcázza a kanálon kínált falatokat.

Ennek a humoros mivoltát (pont azért, mert gyakori) nehéz külső szemmel észrevenni – na, most ebben segít a HuffPost oldalán talált videó. Ugyanaz a csapat készítette akik ezt a videót- amerikai színésznők, akik egyben anyák (írók, rádiósok stb) is. 

Ebben megnézheti, milyen abszurdnak tűnik, ha egy anya egy másik felnőtt fenekét szagolgatja és gatyájába nyúl bele, ha érdekes szagot érez, de azt is, hogy milyen vicces az, amikor egy nő rágni tanítja a másikat. A csikiháborúba már bele sem megyünk. De a legviccesebb az egészben a vége, a kimaradt, szétröhögött jelenetek. Íme a kisfilm:

4+ 1 tévhit, ami pokollá teszi egy friss anya életét

anyatest 2016. április 11., hétfő 15:09

Ne egyél kelkáposztát! Egyél vitamindúsan, idényzöldség, idénygyümölcs! Pihenj sokat, hogy legyen tejed!  Szedj vitamint, különben tönkremennek a fogaid, legyengülsz!  Ne szedj vitamint, hizlal! A gyereket is!  Ne emelj! ( de azért lásd el a háztartást és a másik gyereked)  Mozogj sokat, sétálj a friss levegőn, hogy mielőbb erőre kapj!  Igyál sokat, hogy legyen tejed! Egyél madártejet! Ne szexelj, úgysincs kedved! Szexelj mielőbb, hogy helyrerázódjanak az idegeid!

Nem kell attól félni, hogy a frissen szült kismamát információhiányban hagyná a környezete. Evés-ivás-pihenés-szoptatás, csak úgy kapjuk az ívet, mit hogyan kéne, nem kéne. Az információk forrásaként általában az egyéni tapasztalatok szolgálnak, ami klassz, de mi van, ha velem máshogy van? Vagy mi van akkor, ha sokféleképpen van?

Ilyenkor jól jönne a szaksegítség, de azon csak az elsőgyerekes anyák csodálkoznak (egy ideig), hogy a védőnő, a gyerekorvos meg az internetes fórumok háromfélét javasolnak. Úgyhogy anya ilyenkor mérlegeli az információkat, forráskritikával él, idegen nyelvű szakirodalmat olvas. Az anyaság az új egyetem!

shutterstock 375178963

Jöjjön most néhány, az anyai testet érintő tévhit cáfolata.

Tévhit 1:

Fő a nyugalom! Lényeg az anyatej!

"Az első féléveben a legjobb, ha az anya pihen, sétál, nem erőlteti meg magát, nem mozog, nem kezd semmi testmozgásba, „élvezi az anyaságot”. Az anyák maradjanak nyugton szépen!"

Kezdjük ezzel, mert a tapasztalataim szerint ha valamivel igazán fel lehet húzni, és ki lehet akasztani a egy friss anyát, akkor az a fentiekhez hasonló mondatok hangoztatása! Természetesen semmiféle „aktivitás” nem lehet előírás a kismamáknak, ez oké. Viszont az első időszak általában sokkal inkább szól az új helyzetbe való belerázódásról, az ezzel járó hullámvölgyekkel együtt, mint az idilli, gondtalan pihenésről.

Másrészt miért ne lehetne mozogni, akár napi szinten sportolni? Szoptatási tanácsadók számtalan helyen cáfolták, hogy a sport negatív hatással lenne a tejmennyiségre.

A szülés utáni első félév ilyen „pihenőidőnek” való tekintése valójában inkább kultúrafüggő.

Az a belga, francia vagy amerikai anya, aki szoptatás után 2-3-4 hónappal visszatér a munkahelyére, aligha engedhetné meg magának ezt a hosszú, idilli elzárkózást, de a második-harmadik gyereknél is életszerűtlen, hogy az anya hónapokig kizárólag a kisbaba és az otthona köré szervezze az életét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért van mindig kiközösítősdi a gyerekek között?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 10., vasárnap 19:22

A szülők igyekeznek arra okítani gyermekeiket, hogy beszéljenek szépen egymással, ne undokoskodjanak, csúfolódjanak. Ugyanakkor, szokták mondani, hogy a gyereknél nincs kegyetlenebb lény a földön. Máskor pedig ártatlannak és romlatlannak látjuk őket, de elbizonytalanodunk, mikor például azt látjuk, a játszótéren remekül szórakozik két csemete, megjelenik egy harmadik, szintén ismerősük, és az egyik rögtön igyekszik kirekeszteni: „te nem játszhatsz velünk”. Ha könny szökik a másik szemébe, az sem hatja meg őket.

Bármilyen gyerektársaságról van szó, nagyon könnyen alakul úgy rövid idő alatt a csoportdinamika, hogy lesz, aki az ellenségeskedés céltáblájává válik. Aztán válogatott csúfolódások záporoznak rá, gúnyos rigmusokat faragnak a nevéből, előkerül – mármint verbálisan-, a kaki, a pisi. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldogtalanok a magyar fiatalok, és tojnak a politikára

Primilla 2016. április 10., vasárnap 13:46

A magyar fiatalok többnyire elégedetlenek az életükkel, politikailag szinte teljesen passzívak, leginkább sikeres vállalkozókként tudják elképzelni magukat, és minden mást fontosabbnak tartanak, mint hogy a társadalom hasznos tagjai legyenek. Nagyjából ez rajzolódik ki abból a kutatásból, melyben négy ország, Ausztria, Lengyelország, Bulgária és Magyarország Y generációba tartozó fiataljait kérdezték meg.

A Millennial Dialogue című kutatási programban arra voltak kíváncsiak, hogy négy, számos ponton hasonló, de mégis eltérő történelmű és fejlettségi szinten álló ország 15 és 35 év közötti korosztálya hogyan látja a közéletet, a politikát és általában a világot maga körül. 

Az európai fiatalok többsége elégedett az életével, ám a vizsgált négy ország közül Magyarországon érzik magukat a legkevésbé boldognak a fiatalok. Vannak fokozatok is, míg a másik három országban az Y generációsok negyede-ötöde teljes mértékben jól érzi magát a bőrében, sőt, kimondottan boldog, addig nálunk csak a fiatalok 7 százaléka érez így. Inkább elégedettnek Magyarországon a fiatalok 60 százaléka érzi magát, (vagyis 40 százalék nem!), a többi országban viszont 90 százalékuk vallja magát boldognak, és csak 10 százalékuk nem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki: ha a lányok kevesebb pénzt kapnak ugyanazért

Primilla 2016. április 8., péntek 21:07

Gyerekeken tesztelték le, hogy mi történik akkor, ha ugyanazért a munkáért a lányok kevesebb pénzt kapnak, mint a fiúk – csakúgy, mint a való életben. A tesztről filmet is forgattak (vigyázat, cukiságfaktor az egekben!): mindenki egyformán elvégezte a munkáját, majd amikor fizetésre került a sor, a fiúk elégedetten lobogtatták a pénzüket, a lányok viszont értetlenkedve kérdezték, hogy mi ez, ők miért kapnak kevesebbet?

Pár másodperccel később azonban, amikor a felnőttek megpróbálták elhitetni velük, hogy ez normális, már a fiúk sem érezték magukat olyan jól, és fiúk-lányok együtt magyarázták, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér jár, ez így igazságos. Sőt az egyik kisfiú megígérte, hogy ha felnőtt lesz, tenni fog azért, hogy ez megváltozzon, ha el nem felejti addig. Nincsenek rá szavak, hogy ez milyen rossz érzés – mondta az egyik kislány.

A kisfilm célja persze az, hogy ráirányítsa a figyelmet a nemek közti egyenlőtlenségre. A nők világszerte 36 százalékkal kevesebb pénzt keresnek, mint a férfiak, és habár a munkaerő 40 százalékát ők adják, a javaknak csak 20 százaléka fölött rendelkeznek, a felső vezetők között pedig kevesebb, mint 20 százalék a nők aránya. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Állj! Senki se rendeljen még jövő éves tankönyvet!

Primilla 2016. április 8., péntek 15:09

Április 1-én megkezdődött az iskolákban a tankönyvrendelés a következő tanévre, amit máris szeretne lefújni a Civil Közoktatási Platform (közelebbről a Tanítanék Mozgalom, de ha így jobban megy: Pukli Istvánék). Konkrétan arra kérik az iskolákat, hogy az április 12-i tárgyalásokig, de inkább április 20. előtt ne adják le a tankönyvrendeléseket, ugyanis abban bíznak, sok minden megváltozhat akkor, és jövőre már normális könyvekből tanulhatnak a gyerekek.

A kormány három évvel ezelőtt gyökeresen megváltoztatta a rendszert, államosította a tankönyvkiadás jelentős részét és a tankönyvterjesztést (és létre hozta a célra a másik gigát, a KELLÓ-t). A kísérleti tankönyvekkel és az állami kiadók könyveivel sok a probléma, a korábban használt és bevált tankönyvek közül pedig egyre kevesebb rendelhető meg.

2013 óta a magánkiadók könyveit például egyáltalán nem engedélyezik, vagyis újak nem kerülhetnek fel a listára, a „remek” kísérleti könyveket viszont sebtében szerkesztették össze, és a gyerekeken, élesben kísérletezik ki.

A szabad tankönyvválasztás követelése szerepel a Civil Közoktatási Platform először március 15-én, Pilz Olivér által ismertetett 12 pontja között. Azt akarják, hogy ne korlátozza semmi a magas színvonalú, és hosszú évek alatt folyamatosan fejlesztett, kompetencia alapú tankönyvek és programcsomagok használatát az iskolákban. Azt akarják, hogy a kormányzat és a KLIK hagyjon fel a „kötelezően választandó tankönyvlistával” és más burkolt beavatkozással. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A társasjátékozás aranybánya, a legjobb fejlesztés

Mártonffy Zsuzsa 2016. április 7., csütörtök 18:51

Hogy fejlesszük a gyereket társasjátékokkal? Lencse Máté pedagógus hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik, az Igazgyöngy Alapítványhoz tartozó Toldi Tanodában fejleszti őket többek között a játék segítségével. Beszélgetésünk során kiderül, hogy a társasjátékozás aranybánya, sokféle készség és élethelyzet begyakorolható általa. Az SOS Gyermekfalvak interjúja.

Ha a szülő, nagyszülő társasjátékozik a gyerekkel, rögtön felmerül, hogy hagyja-e nyerni a kicsit.

Szerintem ne. A gyerek nem hülye, rá fog jönni. Ha olyan a játék, hogy a felnőtt jobb, sokkal elegánsabb előnyt adni. Ez olyan, mintha bal kézzel teniszeznék. Nagyon fantáziadús módon lehet számos játékban előnyt adni.

Lencse Máté
Lencse Máté

Sokszor attól fél a szülő, hogy a gyerek, ha veszít, sír vagy tombol, hisztizik.

Ilyenkor inkább az a megoldás, hogy nagyon gyors, 3-5 perces játékokat játszunk. Ha vesztett, gyorsan jöhet az új parti, újra van esélye nyerni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindig örülünk-e, hogy anyák vagyunk?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 7., csütörtök 15:04

Sokszor lehet hallani nőktől, hogy „én nem vagyok az a tipikus anya”, vagy „nekem nem mindig van meg az az anyaság-érzésem”. Van, aki semlegesen, tényszerűen mondja ezt, van, aki pironkodva vagy szorongva. Akármilyen is az érzelmi színezet, a közös, hogy ezek szerint hisszük: létezik egyfajta anyaság-érzés, ami jobb esetben jön, és folyamatosan rendelkezésre áll. Ha nem, az pedig valamiféle handicap.

Gyakran hivatkozunk rá, de ritkán határozzuk meg pontosan, mit értünk ezalatt. De ott van a fejekben valami burkolt háttérgondolat, milyen az igazi anyaság-érzés. Talán állandó öröm azzal kapcsolatban, hogy az ember anya, állandó készenlét arra, hogy minden egyebet háttérbe szorítson a gyermekével, gyermekeivel szemben, egy olyan érzet, hogy inkább választja az anyasággal kapcsolatos foglalatosságokat, mint bármi mást, és sokkal több öröme származik ebből, mint bármi egyébből. Azt hiszem, valami ilyesmire gondolhat, aki hiányolja magából az anyaság-érzést. És persze arra, hogy a gyerekkel közös tevékenységek, mint az együttes játszás, programokon való részvétel, közös sütés-főzés mind élvezetes kell, hogy legyen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az iskolában tanítják tüntetni a holland gyerekeket

Primilla 2016. április 6., szerda 17:16

Az ön gyereke tanul állampolgári ismereteket az iskolában? Elmondják neki, hogy a civil kurázsi nem egyenlő a hőbörgéssel, és ha valami az állampolgárok érdekei és akarata ellen való, akkor igenis joguk van kiállni az igazukért?

A hétvégén Hollandiában voltunk, az ott élő ismerőseink egy szívmelengető történetet meséltek arról, hogy éppen egy nappal azelőtt hogyan mutattak példát erre az iskolásoknak.

Történt ugyanis, hogy kiderült, a gyerekek iskolája melletti zöld területet, ahol egyébként gyakran ejtőznek, vagy fogyasztják el az ebédjüket, a város be akarja építeni, méghozzá egy parkolóházat terveznek oda. Látták a gyerekek a terveket, még a sulirádióban is bemondták, hogy mire készül a városvezetés.

Az iskola népe érthető módon aggódni kezdett. A gyerekek egymás közt és otthon is csak erről tudtak beszélni, érezhetően problémaként élt bennük a lehetőség, hogy elveszik a zöldjüket, és helyette autók (értik, autók, Hollandiában, ahol télen-nyáron mindenki biciklivel közlekedik) fognak ki-be állni az iskola mellett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Balesetveszélyes az ikeás denevérköpeny, vigye vissza!

Becca 2016. április 6., szerda 11:50

Az IKEA arra kéri a vásárlóit, hogy aki LATTJO denevérköpenyt vásárolt, mielőbb vigye vissza a terméket bármelyik IKEA áruházba, mert három olyan esetet is jelentettek, amikor a gyermekek nyakán zúzódások és horzsolások jelentkeztek a köpeny használata közben. A köpeny a gyermekek nyakára szorult, emiatt pedig nem lehetett elég könnyen levenni.

2
Fotó: Ikea

Az áruházlánc visszahívja a LATTJO denevér köpenyt, miután „az IKEA nem engedheti meg, hogy játék közben bármilyen sérülés kockázata álljon fenn. A bejelentések nyomán folytatott vizsgálataink nem csak azt igazolták, hogy a tépőzár nem nyílt szét elég könnyen, de azt is világossá tették, hogy tisztáznunk kell az IKEA elvárásait ezekkel a tépőzárakkal kapcsolatban. Azonnali és elővigyázatossági lépésként visszahívjuk a terméket, de tovább dolgozunk a jövőbeli termékeinken, ezáltal pedig a gyermekek biztonságán azzal, hogy új követelményeket támasztunk” – mondta Cindy Andersen, az IKEA gyermektermékekért felelős üzletág vezetője.

A denevérköpenyt bármelyik IKEA áruházba visszaviheti, ahol a vételár teljes összegét visszafizetik akkor is, ha már nincs meg a blokk.

Így változtatták meg a világot a védőoltások

Divany.hu 2016. április 6., szerda 10:30

Szerencsére ma már egyre kevesebb (de annál hangosabb) az oltásellenző a nagyvilágban, ami azért is szuper, mert mára végre megvan a kézzel fogható bizonyíték arra nézve, hogy az oltások igenis szükségesek. A visualnews.com talált rá a Wall Street Journalban erre a három diagramból álló térképre, ami azt mutatja, hogyan alakultak a különböző betegségek előfordulásai a vakcinák felfedezése előtt és után. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lesz a kamasz saját szerencséjének kovácsa

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 5., kedd 19:24

Ahogy minden ember, a tinik is elhelyezhetők valahol azon a dimenzión, hogy alapvetően inkább „külső kontrollosnak” vagy „belső kontrollosnak” számítanak. Ez a lélektani kifejezés arra utal, mit hiszünk magunkról, rajtunk múlik-e, hogyan alakul a sorsunk, kezünkben van-e a kormányrúd, vagy csak úgy sodródunk az eseményekkel. Inkább belső kontrollhittel jellemezhető, aki úgy véli, kezében van élete alakítása, külső kontrollos, aki rajta kívül eső okokkal magyarázza, jól alakulnak-e a dolgai.

Minden ember életére erőteljesen rányomja bélyegét ez a tulajdonság (ami persze nem vagy-vagy alapon működik, hanem ki-ki elhelyezhető valahol a két szélső pont között), azonban serdülőkorban még több figyelmet érdemel a téma.

shutterstock 167791814

Egyrészt, annyi minden alakul, változik a gyermek életében, hogy húsbavágó kérdés, hogyan éli meg a kamasz: hat-e arra, hogy végül milyen lesz a kimenetel, milyen felnőttkor adatik meg neki, olyan lesz-e az élete, amilyenre vágyik. Másrészt, a szülő stílusa, kommunikációja nagyon erőteljesen hat arra, hogyan alakul a gyerek gondolkodása.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Piknik, élőzene, játszótéri buli és még jót is tesz vele

Edicsek 2016. április 5., kedd 10:49

Április 30-án tart adománygyűjtő piknik lesz, a mulatság célja az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola támogatása. Szombat délután háromkor várnak mindenkit a Hollósy Simon utcai játszótéren élőzenével és piknikkel. Az adományokat a berettyóújfalui kistérségben élő hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű családok gyermekeit segítő Igazgyöngy számára gyűjtik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pár egyszerű ok, amiért nem helyes beteg kismalachoz hasonlítani gyerekeket.

Primilla 2016. április 4., hétfő 19:16

Néhány nappal ezelőtt Szigetvár állatorvos végzettségű polgármestere egy egyszerű, állattartói körökben nyilván közérthető hasonlattal érvelt a szegregált oktatás mellett: azt mondta, nem baj az, ha a lassabban haladó gyerekeket kisegítő osztályokba rakják. Így csinálják azokkal a kismalacokkal is, amik elmaradnak a többitől: külön veszik őket, és jobban tartják, hogy megerősödjenek.

Ezzel az eszmefuttatásával – ha már állattartói hasonlatoknál tartunk – ügyesen beledobta a disznótrágyát a ventilátorba, a fél magyar sajtó ettől a kijelentéstől volt hangos.

Na most én természetesen semmi rosszat nem feltételezek a szigetvári polgármesterről, nyilván jóindulatból mondta, amit mondott, hát istenem, nem pedagógus és nem is szociológus, hogy minden szempontból felkészült legyen gyereknevelési kérdésekben, és ismerje a szegregáció hátrányainak évtizedes tapasztalatait.

Még a hasonlatát is megértem: aki sertésekkel foglalkozik, annak disznós hasonlat jut eszébe. Ha pék lenne, nyilván a lassan kelő briósokkal példálózott volna, amiket segítő szándékkal melegre visznek, ha meg kőműves, a lassan kötő beton jutott volna eszébe, szakmai ártalom, na. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jövőnk egy része már magzatkorban eldől? Interjú.

Puskás Pálma 2016. április 4., hétfő 16:01

 Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap a szülés és a gyermekágy magzatra gyakorolt hatása mellett a várandósság időszaka. Míg korábban azt gondolták, a magzat ilyenkor nem lát, nem hall és nagyjából hermetikusan el van zárva a külvilágtól, ezek a hiedelmek napjainkra nagyjából megdőltek. Kiderült, hogy a magzati életben szerzett élményeink – illetve anyánk élményei – hatással lehetnek későbbi életünkre, sőt, még felnőttkorunkban is befolyásolhatják egészségünket. Ilyen például a terhesség alatti anyai stressz, de az sem mindegy, hogy anyánk akart-e minket, vagy épp mit evett, amíg a pocakjában voltunk.

A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság (MPPPOT) épp ezekkel a témákkal, azaz a születés előtt, közben és közvetlenül utána szerzett élmények, tapasztalatok hatásaival foglalkozik tudományos igénnyel. A Társaság fontos alapvetése az interdiszciplinaritás, azaz a tudományterületek közötti párbeszéd elősegítése, hiszen az anyával és a magzattal ebben az időszakban sokféle szakember foglalkozhat. Így a tagok között pszichológusok, szülésznők, védőnők, gyógypedagógusok, gyermekgyógyászok és szülész-nőgyógyászok is vannak. Andrek Andrea pszichológussal, a Társaság alelnökével és az ELTE PPK oktatójával anya-magzat kapcsolatról és a terhesség alatti élmények magzatra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Autista kisfiúval jófejkedett a MÁV

Dívány 2016. április 4., hétfő 15:35

A hétvégén volt az Autizmus Világnapja, melynek alkalmából egészen meglepő hálálkodó levél tűnt fel a Facebookon, a MÁV alkalmazottak klubja nevű csoport oldalán. Egy anyuka meghatottan arról számolt be, hogy nyolcéves, Asperger-szindrómás (ez az autizmus spektrumzavarok közé tartozó pszichiátriai kórkép), vasútimádó kisfiának kért levélben a MÁV-tól ereklyéket, és nemcsak hogy kapott, de milyeneket kapott!!

A meghatott levélből kiderül, hogy az anyuka a kisfiú rajzait mellékelve levélben különböző kiselejtezett mávos kellékeket kért, de arra ő sem számított, hogy pár nappal később, némi telefonos egyeztetés után beállít hozzájuk 5 MÁV alkalmazott, és telepít az udvarukba egy igazi fénysorompót, tolatólámpát, helységjelző táblát és még egy telefonos irányítóközpontot is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítség, Marslakó a gyerekem!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 3., vasárnap 14:09

Akinek tizenéves gyermeke van, gyakran szembesül azzal, hogy a tini szerint őt úgysem fogják megérteni. „Nem mondom el, mi bajom, mit gondolok, mert Ti úgysem értetek engem!” A szülőnek persze nem esik jól, hogy nem szavazzák meg neki a bizalmat, de az is fájhat, hogy látja, gyermeke tényleg magányos, tényleg elszigeteltnek érzi magát. Van, aki meg is fogalmazza, hogy ő különc, vagy, hogy az a benyomása, mintha másik bolygóról érkezett volna, mint a többiek. Leginkább: mint a családja. Sajátos kamaszkori látásmód ez, amiben a többiek, a „ti” közös masszává olvad össze.

De miért is érzi magát másnak a tizenéves, és mit kezdjen ezzel a szülő – ha kell egyáltalán kezdeni vele valamit? A „marslakóérzésnek” érthető okai vannak kamaszkorban. Részben az elszigetelődésről, a magányosság érzéséről szól ez, részben viszont valamiféle különlegesség, vagy akár kiválasztottság érzésről. Ebben az életkorban még ez is belefér!

shutterstock 365933243
Távolról sincs vége, olvasson még »

Varázskastély: itt egy új szuperkiállítás gyerekeknek!

Becca 2016. április 3., vasárnap 11:18

Azt gondoltuk nehéz lesz überelni a „Kaland a dzsungelben” és a „Titokzatos szavanna” című kiállításokat a szervezőknek, de azért szuper dolgot vártunk a Varázskastélytól is. Eddig mindig olyan időpontban mentünk szemlézni a kiállításokat amikor az iskolások éppen tanulnak, így el tudtuk kerülni az embercunamit, most viszont éppen a tavaszi szünet kellős közepén estünk be a Vajdahunyadvárában lévő Mezőgazdasági Múzeumba

Szóval nem találkoztunk még itt kígyózó sorral és meghökkenve nyugtáztuk, hogy igenis nagy a kereslet a kiállításra. 

Jó, abból a szempontból talán pozitív a dolog, hogy így legalább képet tudunk adni arról is, hogy mire számíthat munka-, vagy iskolaszüneti napon. És bár hátborzongatónak tűnik ez a rengeteg ember, szerencsére bent a kiállításon ez nem volt érzékelhető.

Korlátozott a személyek száma akiket egyszerre beengednek; viszont amíg várakozik, körbejárhatja a múzeumot és megnézheti az állandó kiállításokat

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés