SZÜLŐSÉG

Esztergomi Leánynevelő Intézet: ha film lenne, Oscart kapna. De ez a valóság.

Farkas Edina Lina 2016. március 5., szombat 12:16

Nyílt titok, hogy az állami gondozott fiúk és lányok kifejezett célpontjai az emberkereskedőknek, mégis úgy teszünk, mintha Magyarországon nem is létezne gyermekprostitúció. Nem képezi közbeszéd tárgyát, nem látunk ezzel kapcsolatban prevenciós kampányokat, jóformán nincsenek számukra rehablitiációs programok, intézmények, védett házak, néhány civil és szakmabeli kezdeményezéstől eltekintve hiányzik egy  releváns védelmi háló, amely megakadályozná, hogy be- és visszakerüljenek a prostitúcióba.

Úgy néz ki, Schermann Márta Árvaálom projektje végre megtöri a csendet, ráadásul az esztergomi leánynevelő intézet az EMMI is komoly gesztust tett, ugyanis közel harminc újságírót engedett be a zárt intézetbe, ahol a sajtó résztvevői betekintést kaptak a lányok mindennapjaiba, történeteibe. A Díványnak külön válaszolt az intézmény igazgatóhelyettese, Horváth Zoltán, megszólalt az egyik bentlakó kislány Judit (a nevet megváltoztattuk), de a témával kapcsolatban Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Szervezetek vezetője is megosztotta véleményét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhesség alatti immunválasz okozhat autizmust

Puskás Pálma 2016. március 5., szombat 11:00

Az utóbbi időben sokat kutatott témává vált az autizmus, hiszen az autizmus spektrum zavarba tartozó problémák pontos okát ma sem tudjuk. Az biztos, hogy örökletes és környezeti tényezők együttes hatására alakul ki a zavar, de a környezeti tényezők pontos mibenléte még feltérképezetlen.

Egy friss, a Science című rangos szaklapban megjelent kutatás szerint az egyik ilyen, autizmusra hajlamosító tényező lehet a magzatkori hatások közül az anya immunrendszerének szokatlan működése. Legalábbis az egerek autizmusszerű tünetei és viselkedése összefüggést mutatott a magzatkorban átélt anyai immunválasszal.

shutterstock 100679038
Távolról sincs vége, olvasson még »

Sok kamasznál asztmának nézik a refluxot

Puskás Pálma 2016. március 4., péntek 21:08

Az elhízás egy sor betegséggel jár együtt, gyermekkorban ugyanúgy, mint felnőtteknél. Nagy teher, ha a túlsúlyos gyermek asztmás is: bár asztmában is javasolt sportolni, a sportolási lehetőségeket azért súlyosságtól függően többé vagy kevésbé korlátozza a betegség.

Egy friss kutatás szerint azonban túlsúlyos gyerekek esetében a vártnál gyakrabban előfordul, hogy olyankor is asztmának ítélik a tüneteiket, amikor valójában nem is erről van szó. Az asztma tüneteit ugyanis időnként könnyű összekeverni a reflux-betegség tüneteivel: vagyis azzal, amikor a gyomorsav a nyelőcsőbe visszakerülve okoz panaszokat.

shutterstock 174164228
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az anyasághoz vastag bőr kell

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. március 4., péntek 16:24

Az anyaság szóhoz puha, meleg és meghitt asszociációink vannak, eszünkbe juthatnak festmények, ahol Madonna gyengéden hajol kisdedje fölé. Ezek az érzelmek igazak, de az is a valósághoz tartozik, hogy aki anya lesz, annak nem egyszer meg kell keményítenie magát, ha addig nem volt konfrontatív alkat, meg kell tanulnia, hogyan álljon ki magáért és a gyerekéért, vagy hogyan ne érdekelje, ki mit gondol róla.

Az anyai keménység (jó értelemben vett keménység) több területen is szükséges, ezek közül az egyik, hogy hogyan kezelje az ember azokat a helyzeteket, ahol külső szemlélők, idegenek figyelmének célkeresztjébe kerül. Nemcsak ehhez kell határozottság, hanem például a gyereknevelésben a szabályok betartatásához, vagy a csemete ügyeinek intézéséhez, érdekeinek képviseletéhez. Mégis, sokaknak azok a legrázósabb helyzetek, mikor nagy közönség előtt méretnek meg: hogy tudják kezelni a gyerek kínos viselkedését.

shutterstock 141706711

A legtöbben azt tanuljuk életünk során, hogy jól kell viselkedni, nem szabad megbotránkoztatni a környezetet, sem kellemetlenkedni. Aztán az anyaság sok olyan helyzetbe szorítja az embert, ahol nem tud láthatatlannak maradni, és nem tudja elérni, hogy mindenki jó véleménnyel legyen róla.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha kislány vagy, csak tündérnek öltözhetsz

Puskás Pálma 2016. március 2., szerda 17:14

Bevallom, anyukaként nem volt túl sok kedvem a bölcsis farsanghoz, állhatok neki jelmezt vadászni és pénzt adni olyasvalamiért, amit a két és fél éves lányom egyszer fog felvenni az életben, de hát a gyermekvállalással áldozatok is járnak. Így aztán február elején gyanútlanul elindultam a közeli hipermarketbe, mivel úgy rémlett, láttam egy sornyi gyerekjelmezt a ruhaosztályon.

Akkor még nem tudtam, mi vár rám

A kislányom ugyanis alapvetően utálja a csini ruhácskákat. A ruhácskák alatt kifejezetten a pántos, szoknyás, egybevarrott ruhát értem, és minél fodrosabb vagy rózsásabb, annál kevésbé hajlandó felvenni. Persze, minden életkorban volt neki néhány ilyenje, vásároltam vagy kaptuk, némelyik rajta volt egyszer, sokakat úgy nőtt ki, hogy felpróbálni sem volt hajlandó. Pólóban és kényelmes cicanadrágban szeret járni, egyetlen kivétel a farmerszoknyája, nem beszélve arról, hogy kedvenc színe a kék. Nekem ezek ellen semmi kifogásom nincs, olyat viseljen, amiben kényelmesen érzi magát, a kék pulóver szépen kiemeli a kék szemeit, és bevallom, gyönyörűnek tartom a vagány kis terepszínű nadrágos lánykát.

shutterstock 66768211

De farsangra csak ruhácskát vehetsz fel!

A közeli hiperben volt tündérkosztüm: testhez simuló, műszálas, csillámos felsőrész, rövidke tüllszoknya, szárnyak. Volt királylányruha: ugyanez szárnyak nélkül. És volt még méhecsketündér, pillangó és angyal: pontosan, mint az előbbiek, csak sárgában, színesben, illetve fehérben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ingyen küldheti Amerikába táborozni a gyereket

Edicsek 2016. március 2., szerda 11:18

Március 8-ig lehet beadni a pályázatot az Amerikai Nagykövetségre, hogy 16-18 év közötti gyereke egy hónapos amerikai ösztöndíjat kapjon. A Benjamin Franklin nyári iskola minden költségét, beleértve az utazást is, a követség állja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

TV, a gyereknevelés ellensége, vagy megmentő?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. március 1., kedd 21:54

A televízió az az eszköz, ami szinte minden háztartás része. Ha nem, annak vagy elvi oka van, mert a szülők szeretnék, ha nem tévézne a gyerek, vagy olyasfajta praktikus, hogy az Internet már sok funkciót átvett a TV-től. Mindenesetre az összes családban felmerül a kérdés, hogy a képernyő hogyan, mikortól lehet a gyerek életének a része, és mit okoz, ha túlzásba viszik. Egyes szülők szemében a televízió a legfőbb ellenség, másokéban a megmentő.

Sokat kutatták, hogyan hat a tévézés a gyerekre, de csak a vizsgálatok egy részéből lehet valós következtetéseket levonni arra nézve, mit okoz a TV. Merthogy az, hogy a sokat televíziózó csemeték közt több a túlsúlyos és a hiperaktív, és az erőszakos műsorokat néző porontyok agresszívebbek, valójában lehet fordított összefüggés is. Aki agresszív, előnyben részesítheti az erőszakos műsorokat, a túlsúlyos gyerekeknek valószínűleg kisebb a repertoárjuk az egészséges, aktív, számukra örömet jelentő tevékenységekből, aminek bizonyára a családi minták hiányossága az oka, így jobb híján mi mást tehetnének: odaülnek a TV elé.

shutterstock 235690564

A hiperaktivitásnak pedig jelentős biológiai meghatározói vannak, viszont tény, hogy a szülő számára nehezebb kezelni, lefoglalni egy hiperaktív gyereket, könnyen elképzelhető, hogy ezek a szülők sűrűbben választják megoldásként, hogy TV-vel kötik le a csemetét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Uber és kamaszok? Felejtse el!

Primilla 2016. március 1., kedd 10:50

Tudta, hogy az Uber ugyanúgy korhatáros, mint egy malac film? Pedig így van.

Az alapítók valószínűleg nem számoltak azzal, hogy a szülők alig várják, hogy végre lepasszolhassák valakinek a gyerekek logisztikáját, vagyis megszabaduljanak a mindennapos suliba szállítás, majd edzésre/zeneórára/egyéb különórára hurcolás időt rabló feladatától. Nem beszélve a bulizó kamaszok leglehetetlenebb időpontban való begyűjtéséről, esetleg a természetesen cseppet sem részeg tizenévesek éjszakai, önálló hazavergődésének megoldásáról.

Persze ez a problematika nem nekünk jutott eszünkbe, hanem a Business Insidernek, mi az utolsó csepp vérünkig lelkesen szállítjuk a gyerekeket, akárhányat, akárhová. 

Az Uber szerződési feltételei egyértelműen kimondják: 18 éves korig (illetve a nagykorúság eléréséig) nem használhatják önállóan a szolgáltatást, csak szülő felügyeletével. Megkérdeztük miért, és azt a választ kaptuk, hogy azért nem regisztrálhatnak az Uber rendszerébe kiskorúak, mert ez egy szerződés, és kiskorúakkal nem szerződnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fél osztályok, vitázó szülők a sulimentes hétfőn

Divany.hu 2016. február 29., hétfő 14:33

Az ön gyereke volt ma iskolában?

 • 496
  Igen
 • 527
  Nem
 • 187
  Nincs gyerekem, de tuti ment volna
 • 422
  Nincs gyerekem, de tuti nem ment volna

Hivatalosan ugyan csak 34 ezren jelezték, hogy 2016 február 29-én nem viszik gyermekeiket iskolába, most, a tanítás vége felé közeledve mégis nagyon úgy tűnik, hogy a szülői kezdeményezés sikeres volt a Nem leszek suliban nevű Facebook-eseményen.

Az oktatáspolitika ellen tiltakozó tanárok mellé tehát igen komoly arányban álltak azok a szülők, akik szintén szeretnék, ha nem badarságokkal és nem végeláthatatlanul tömnék tele csemetéik fejét. 

A Googlemaps-en térképén is jól látszik, melyek azok az iskolák, amik mellett teljes mellszélességben kiálltak a szülők, de általánosságban azért az mondható el, hogy elég vegyes volt a megmozdulás eredménye. Sok szülő elve nem értett egyet a tiltakozás ezen módjával, mások a felügyeletet nem szerették volna (még a jóindulat ellenére sem) vadidegenre bízni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így fordítsuk javunkra a kamasz kritikáját

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. február 28., vasárnap 17:29

Az ember előbb-utóbb megtudja, mi a gyereke véleménye arról, jól sikerült-e a nevelése. Ha ezt nyíltan nem is fejezi ki, és sértődött megjegyzések formájában sem dörgöli a szülő orra alá, akkor onnan megtudható, hogyan beszél arról, ő majd milyen elvek szerint szeretné nevelni a gyerekét. Amiben persze benne rejlik, milyen hibákat akar elkerülni (amiket vele elkövettek), mit szeretne másképp. De a legtöbb anya, apa nem ússza meg ilyen indirekt célzásokkal: jellemzően a kamaszkor annak az időszaka, mikor a fiatal kritikusan nagyító alá veszi, milyenek a szülei, és ő hányféle nevelési hibának vált áldozatává, és meg is osztja észrevételeit az „elkövetőkkel”.

Erre a témára egyszerre igaz, hogy komolyan kell venni, mert ennek közös feldolgozása fontos a tini számára, és egyszerre igaz, hogy tudnia kell a szülőnek, hogy sok torzítás és igazságtalanság is lehet a visszajelzésekben, így nem szabad mindenféle megfontolás nélkül magára vennie az észrevételeket. A tini még nem élte át, milyen gyereket nevelni, és azt hiszi, pusztán a szülői elhatározáson és jóindulaton múlik, mennyire adekvátan reagált a szükségleteire anya és apa, milyen légkört teremtettek otthon. Még jópár év fog eltelni, mire fokozatosan megérti, hogy a szülő maga is sebzett ember, aki csak abból tud adni, ami ő maga. Neki is megvannak a maga tökéletlen kötődési mintái, a maga vakfoltjai, nem ismeri önmagát tökéletesen: persze, hogy képtelen valami tökéletes szeretet- és törődéscsomagot adni a gyereknek. Aztán azt is sok év megérteni, hogy nem egyedül a szülőn múlik, mit ad. Például az, hogy mennyire nyugodt az élet őkörülötte, hogy kell-e szorongania az anyagi kiszolgáltatottság miatt, hogy milyen a párkapcsolat a szülők közt és még sok szempont befolyásolja, hogy képes-e megteremteni a biztonságos burkot a gyerek körül.

Ilyen, amikor tinilányok programoznak

ermiz 2016. február 28., vasárnap 12:11

Mi mást csinálhatna tizenegynéhány kiskamasz lány szombaton, mint egy teremben ülve épp egy Flappy birdhöz hasonló programot dob össze? Pedig egész normálisan néznek ki, a szünetben csicseregnek, rohangálnak, és együtt mennek pisilni - pont úgy, mint bárki más.

De ezek a lányok jelentkeztek a Skoolba, ahol videójátékot programoznak. IT-szakemberek akarnak lenni? Mind biztos nem, de lehet, hogy közülük senki, mégis teljes természetességgel használják, az MIT által kifejlesztett, a gyerekek számára is érthető és könnyen kezelhető programot, a Scratchet.

Nyilván egy csomó pénzért - feltételezi mindenki, de nem erről van szó. A Skool ingyenes és szupermenő, annyira, hogy most először sajnálom, hogy fiam van. 

Miközben a csajok bejárták az épületet, Guzsaly Péterrel, a Skool programkoordinátorával beszélgettem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

17 szuperapu egy videóban

Primilla 2016. február 28., vasárnap 10:47

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mi, porontyos anyák mennyire fontosnak tartjuk, hogy az apák is nyakig benne legyenek a gyereknevelésben, részt vegyenek az utód mindennapjaiban, gondozásában. Sőt, imádjuk nézni, ahogy ügyködnek a gyerekekkel, néha még egy-egy könnycseppet is elmorzsolunk ilyenkor a meghatottságtól.

Azt már bebizonyították, hogy okosabbak lesznek azok a gyerekek, akiknek az életében aktívan részt vesz az apa. Most pedig bemutatjuk, hogy a gondos apák gyerekei mennyivel nagyobb eséllyel érik meg a nagykorúságot. Na jó, ez így durván hangzik, de nézze meg az alábbi videót, és meg fogja érteni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hiába a sok tesi, tragikus a magyar gyerekek kondija

ermiz 2016. február 27., szombat 16:07

Nyilvánosságra hozták a  Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) 2014/2015. tanévének eredményeit. A helyzet finoman szólva sem javult, hiába a napi testnevelésóra. Ha csak a saját gyereke érdekli, kattintson, ha másé is, olvasson tovább! 

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Cooper Intézet összefogásában kidolgozott programban elsőként mérték fel több mint 623 ezer diák fittségi állapotát. A felső tagozatos és középiskolás gyerekek közül az állóképességi futásteljesítményben a középiskolás évek felé egyre kevesebb az egészségzónában teljesítő tanulók aránya. A legfittebbnek számító régió a közép- magyarországi volt, míg a leggyengébben teljesítők adatai Heves és Nógrád megyéből kerültek ki.

infografika allokepesseg
Fotó: Netfit

Ha nem tudja mi az az ingafutás, ne aggódjon, megmutatják a NETFIT megalkotói.

A 2014/2015. tanév során a pedagógusok közel 3000 iskolában végezték el a diákok fittségi állapotát vizsgáló NETFIT méréseket. Az általános iskola 5. évfolyamtól kötelezővé tett mérések eredményeit a testnevelők a NETFIT informatikai rendszerbe töltötték fel, amelyekhez a tanulók és a szülők is hozzáférhetnek.

infografika testtomegindex
Fotó: Netfit

A kilenc fittségi paraméter összesített eredményei alapján a gyerekek a leggyengébben a törzsemelés és az ingafutás tesztben, míg a legjobban a kézi szorítóerő mérésben és a hasizom tesztben teljesítettek. Regionális szinten legnagyobb arányban Pest és Vas megye tanulói érték el az egészségzóna értékeit, míg a legrosszabban teljesítő iskolák Nógrád és Heves megyében voltak.

További megdöbbentő adat, hogy a fiúk mindössze 63,6 %-a, a lányoknak pedig csak 51,7%-a esik az egészségzónába az állóképesség tekintetében.

A Magyar Diáksport Szövetség a legújabb eredmények láttán szükségesnek találja új, a rendszeres testmozgás lehetőségét biztosító programok létrehozását, modellek kidolgozását. A szervezet a mindennapos testnevelésben és a gyerekek szabadidejében megvalósuló mozgásnépszerűsítés mellett fontosnak tartja és támogatja az egészségtudatos iskolai táplálkozás kialakítását, saját eszközeivel pedig elsősorban az egészségzóna értékektől elmaradó diákok egyénre szabott fejlesztését segítik.

A szövetség szerint érdemes az állóképesség javítására fokozott figyelmet fordítani a testnevelés oktatás hosszú távú tervezésekor, hiszen az állóképességért felelős élettani működések befolyásolják a gyermek- és felnőttkori fizikai, szellemi teljesítőképességet is.

Tényleg szánalmas: civilek visznek takarót a kórháznak

Divany.hu 2016. február 27., szombat 14:45

Azt már megszoktuk, hogy a mentőre valót az Operaestélyen dobják össze, hogy koraszülöttosztályoknak bloggerek sütik össze tepsinként a felszerelést, az életmentő készülékeket a nép veszi, de hogy takarókat kelljen vinni egy kórházba, mert gyakran leáll a fűtés és hideg van, vagy, hogy pelenkát és popsitörlőt a civileknek kelljen összedobni, az egy új szintje a nyomornak. 

A Szociális Krízis Kommandó (itt írtunk róluk korábban) tárgyi adományban utazó civil szervezet másodszor vitt kórházaknak adományt, és nagyon szemérmes módon nem mondják meg, hol ennyire rossz a helyzet, pedig szívesen olvasnánk a kórházigazgatók magyarázatát, de nem szeretnénk demagógok lenni. 

A kép egy budapesti kórházban készült, ahova takarókat vittük a nővérek kérésére. A hely nevét nem írjuk le, mert nem...

Közzétette: Szociális Krízis Kommandó – 2016. január 30.

Úgyhogy kommentár helyett megmutatjuk, mi a nagy magyar valóság. 

Újabb két kórházi helyszín, újabb problémák, amelyek megoldásához a Kommandó igyekezett hozzájárulni. Az intézmények nev...

Közzétette: Szociális Krízis Kommandó – 2016. február 24.

Milyen nap lesz 29-én? Iskolamentes!

mzd 2016. február 26., péntek 17:14

„Kedves Szülők! Mi lenne, ha mi szülők is segítenénk a tanárokat, és egyértelműen jeleznénk a Tisztelt Kormányzat felé, hogy valódi és eredményes változást szeretnénk az oktatásban, nem csak a szokásos látszatintézkedéseket és uszító propagandát?" - ezzel a felhívással kezdődik a Nem leszek suliban Facebook-esemény leírása, amit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) egyre inkább minősíthetetlen, eredménytelen és káros működése miatt hoztak létre. 

A hétfői megmozdulás egy sorozat része: két hete pénteken például Klinghammer István nyilatkozata után több diák és tanár is kockás ingben ment iskolába. Ha jobban képben lenne a témában, itt megnézheti a tanárok követeléseit, itt elolvashatja, hogy (szerintünk) miken múlik az oktatás sikere, az Indexen pedig nyomon követheti, hogy miért vérzik több sebből a KLIK rendszere.

Ön engedi/engedte a gyerekét iskolába február 29-én?

 • 951
  Dehogyis.
 • 409
  Még nem döntöttem el.
 • 783
  Igen.
 • 571
  Nem érint.

Mi okozza a növekedési fájdalmat gyerekkorban?

Becca 2016. február 26., péntek 14:15

„Mi okozza a növekedési fájdalmat?” felütéssel posztolt a Youtube-ra egy videót a SciShow. A videón arról van szó, hogy a növekedési fájdalom igenis valós dolog – de ennek semmi köze nincs a növekedéshez.

Ilyen a növekedési fájdalom


A lábfájdalom, amit növekedési fájdalomnak hívunk, legtöbbször este jelentkezik, de előfordulhat az is, hogy éjszaka, alvásból felriadva sír a gyerek a fájdalomtól. A növekedési fájdalom általában mindkét lábban egyszerre (bár nem feltétlenül azonos erővel) jelentkezik, leggyakrabban a sípcsont melletti vagy vádliizmoknál és/vagy a térdhajlatban, de érintheti a comb izmait is.

Reggelre elmúlik, és semmiképpen sem befolyásolhatja a gyerek járásra való képességét, nem okozhat sántikálást, és nem jár fizikai sérüléssel és fertőzésre mutató jelekkel. Ha bármi ilyesmit tapasztal, például, ha csak az egyik láb fáj, vagy a gyerek sántikál, az valószínűleg más ok miatt van, amit, ha nem triviális, érdemes kivizsgáltatni.

A videó szerint viszont ez a fájdalom nem a növekedés miatt van, a mai napig egyetlen tudományos vizsgálat sem igazolta, hogy a növekedés ténylegesen fájdalmas volna. A gyerekek ugyanis legintenzívebben csecsemő és kamaszkorban nőnek, a "növekedési fájdalom" viszont általában 3 és 12 éves kor között jelentkezik, a legerősebben a 6-7 éveseknél.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekrajzból plüssállat, itt vannak a nyertesek!

Becca 2016. február 25., csütörtök 22:03

Ahogyan tavaly is megmérettethették magukat világszerte a gyerekek, úgy idén is pályázhattak rajzaikkal az IKEA plüssállat-versenyén. A svéd bútoróriás, az UNICEF-fel, az ENSZ gyermekalapjával társult a projekthez. Az együttműködésben m inden egyes eladott ilyen játék után egy euró támogatást kap az UNICEF. A rengeteg beérkezett rajz közül az UNICEF munkatársai választották ki azt a 10-et, amelyekből hamarosan puha játékok készülnek.

Nekünk a legjobban a spanyolországi 6 éves kislány, Amina rajza jön be, ami egy rózsaszín, őzike szemű madarat ábrázol,  de persze a többi alkotás is zseniális. Sajnos magyar tervből nem születik idén plüss, de azért nézze meg azokat is, mert jók lettek. A kiválasztott nyerteseket és a legtöbb szavazatot kapott magyar pályázatokat is megtalálja a galériában.

A mellük miatt nem sportolnak a kamaszlányok

Puskás Pálma 2016. február 25., csütörtök 14:59

A sport fontosságát lehetetlen eleget hangsúlyozni, különösen kamaszok körében. A felmérések szerint a lányok jelentős része elégedetlen a testével vagy akár súlyos testképzavarban, evészavarban szenved. A dolog nem kamaszkorban kezdődik, hanem már sokkal korábban, általános iskolás korra pedig a lányok harmada-fele már szégyelli a testét.

shutterstock 326878508

A testképünk pedig az önértékelésünket, magabiztosságunkat, hangulatunkat is jelentős mértékben meghatározza. Ez az összefüggés felnőtteknél is fennáll, kamaszoknál pedig még hangsúlyosabb. A probléma az, hogy a testükkel elégedetlen kamaszlányok általában nem sportolnak, és ha eddig sportoltak, még azt is abbahagyják – ez pedig hosszú távon még inkább fokozza az elégedetlenséget. Így aztán minél elégedetlenebb egy kamaszlány a testével, annál nagyobb az esélye rá – a józan ész, és a kutatások szerint is – hogy túlsúlyos legyen. Amitől még inkább elégedetlenebb lesz, attól pedig még tovább hízik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mennyire félős a "normális" gyerek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. február 24., szerda 16:15

Minden gyerek fél valamitől. Ez természetes, és nem lehet cél, hogy félelem nélküli gyereket neveljünk, hiszen bizonyos helyzetekben hasznos ez az érzelem, nem véletlenül maradt meg az evolúció során. A kisgyerekek esetében annál is inkább érthető, hogy olykor irracionális félelmekkel küzdenek, hogy még nem ismerik a világot, és bármilyen jó, biztonságos közeget is nyújt a család, időről időre találkoznak olyan ingerekkel, amik értelmezése, helyre rakása probléma számukra.

Hogy mennyire sokféle dologtól, mennyire intenzíven fél a gyerek, azt nemcsak a család és a tapasztalatai alakítják, hanem van veleszületett alapja is. Egyes gyerekek hajlamosabbak a szorongásra, mások kevésbé. Persze, a lényeg mégis az, megkapja-e a fejlődéséhez szükséges biztonságos közeget a családtól, ahol tudja, megvédik a számára ijesztő ingerektől is. Mindenesetre, ha valakinek félénkebb, érzékenyebb, szorongóbb a csemetéje, az nem jelenti, hogy bármit is elrontott volna a nevelésében.

shutterstock 331433048
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit keres egy csomó táblagép egy zalai falu sulijában?

Edicsek 2016. február 24., szerda 14:40

Rezi egy 1085 fős település közel Keszthelyhez és Hévízhez. Itt található Zala Megye egyetlen olyan iskolája, ahol a Komplex Instrukciós Program szerint tanulnak a gyerekek, és az alpolgármester asszony szerint abban is egyedülállóak a térségben, hogy a gyerekek szeretnek ide járni.

A KIP, vagy ismertebb nevén a Hejőkeresztúri modell alapvetése, hogy mindenki jó valamiben és ez az az iskolatípus is, amiről mindenhol azt hallani, hogy a gyerekek imádják. Két jelmondatuk hangzott el az átadón, az egyik a "Mindenki jó valamiben" és a "Jónak lenni jó, de jót tenni még jobb"

Rezibe mentünk, hogy megnézzük mit szólnak a helyi általános iskolások azokhoz a táblagépekhez, amelyekkel fejleszthetik ismereteiket és élvezetesebbé és hatékonyabbá válhat a tanulás. 2015 decemberében jelentette be a Vodafone, hogy egy olyan országos programot indít, aminek a célja a hátrányos helyzetű fiatalok digitális ismereteinek fejlesztése, és a magyarországi oktatás digitális átalakításának ösztönzése. A program során az ország húsz iskolájába juttatnak el 1200 darab táblagépet, hozzá internetet és képzést is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat tinilányoknak való sorozat

polly 2016. február 24., szerda 08:30

Nincs az a pöttyös és csíkos könyv, amit lányom ne olvasott volna már ki oda-vissza, de imádja a tiniknek szóló filmeket is. Jócskán kinőtt már a Hupikék törpikékből meg a Nils Holgersonból (huszonévesen majd fogja nézni úgyis a reggeli kávézás mellett), úgyhogy nemrégiben nekiálltunk keresgélni.

A cél kamaszoknak szóló sorozat volt, és mivel én is voltam fiatal, az én kedvenceim is előkerültek a kilencvenes évekből. Sajnos az Első csók című cuki francia szappanopera szinkronizált változatát nem találtuk meg, de így is összegyűlt egy lista, ami nyári szünet végéig kitarthat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így hozzunk kínos helyzetbe egy egész osztályt

Primilla 2016. február 23., kedd 08:14

A Feminfó szúrta ki azt a harmadikosoknak készült, „Mindenki lehet szép” című feladatlapot, amin többek között azt kérdezik a 9-10 éves gyerekektől, hogy pár év múlva piercinget, tetkót, hajfestést, vagy tűsarkú cipőt szeretnének-e hordani. Pontosabban úgy szól, kipróbálni, bár jó időben szólni a gyereknek, hogy a tetoválást nem olyan egyszerű csak kipróbálni, az vagy van, vagy nincs, a testékszert pedig el lehet ugyan tüntetni, de az átfúrt orrcimpát például már nem annyira.

Mindenesetre köszönjük szépen az ötletet, ha eddig nem fordult volna meg a harmadikos gyerek fejében, hogy tetováltasson, majd most talán elgondolkozik rajta, a Magyar Termék nagydíjas tankönyv sugallatára.

Szerencsére pont van itthon egy harmadikos gyerekünk, és mivel a szabad tankönyvválasztás megszüntetése óta az egész ország ugyanabból a tankönyvből tanul, nem volt túl fáradságos dolog megnézni, hogy hogy néz ki a dolog a gyakorlatban. Ráadásul éppen ennél az anyagrésznél tartanak környezetismeretből, úgyhogy le is csaptam rá, és megkérdeztem, hogy ők hogy oldották meg a feladatot az iskolában. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Céges óvszert osztogat a dolgozóknak a Google

Edicsek 2016. február 22., hétfő 14:23

A Google többször szerepelt már a legjobb munkahelyek listáján, mert barátságos a munkakörnyezet és munka közben is lehet lazulni. De most kiderült, hogy arra is odafigyelnek, hogy a nagy lazulás ne vezessen nagy könnyelműsködéshez is, ezért céges óvszereket lehet igényelni

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az iskola és a média két külön világ? Hát nem!

Primilla 2016. február 21., vasárnap 10:36

Megvizsgálta az ombudsman, hogy jelenleg mennyire segíti a gyerekeket az iskola az értő médiahasználat elsajátításában, és arra jutott, hogy csak esetlegesen. Nincs elég szakképzett médiatanár, a NAT-ban a médiaértés nem önálló tantárgy, nincs meghatározott óraszám és tartalom, vagyis nagyjából az, és akkor tanít médiahasználatot, akinek, és amikor kedve van hozzá. Szó sincs viszont az iskolában az online bántalmazásról és az internet veszélyeinek kezeléséről.

Márpedig ez elég nagy baj, mivel a kamaszok az idejük nagy részét valamilyen kütyü előtt töltik, de nem csak azért, hanem mert a kutatások szerint a televízió és az internet nagyjából ugyanakkora hatással van a gyerek szocializációjára, mint a családi nevelés, sőt, esetenként még nagyobbal. Vagyis a gyerekek félig a tévén és az interneten nőnek fel, és ezt nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni az iskolában sem.

Iskolai médiahasználat? A mesékben, legfeljebb...

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, Kaposi József szerint a digitális világ térhódítása, (amit mondjuk, úgy írhatunk le érthetően, hogy a 10-18 évesek 96 százalékának van okostelefonja, amit használ is), roppant nehéz helyzetbe hozza a tanárokat. Ők ugyanis egy analóg világban nőttek fel, de közben egy teljesen más világra kell felkészíteniük a gyerekeket.

shutterstock 138974834

És ez sajnos nem is igen megy nekik, beidegződésünk szerint az iskola és a média „két külön világ”,  a kettőnek teljesen más az értékrendje, mások a normái. Ráadásul a legtöbb pedagógus a főiskolán, egyetemen sem tanulta még, hogy hogyan kezeljék ezt a terület, hogyan tudják az óráikon aktívan és biztonságosan alkalmazni a médiát. Úgyhogy sokan inkább sehogy sem teszik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti menő videó: az apa, aki rögtönaltat

Becca 2016. február 21., vasárnap 08:38

Tudja mit csinál egy zenéhez értő családfő, ha a gyereke nehezen tud elaludni? Zongorázik neki egy kicsit. Legalábbis David Motola így tett, amikor kisfiának, az öt hónapos Samuelnek problémái voltak az elalvással. A három gyerekes amerikai apuka megelégelte, hogy a gyerek csak vergődik ahelyett, hogy elaludna  – így hát kezébe vette az irányítást, szó szerint. Berakta egy kenguruba a gyereket, leült vele a zongora elé, jött a homlok puszi és az altató. Már az első billentyű leütése után elkezd ásítani a gyerek, és alig pár másodperc zongorázás után mély álomba zuhan.

 „Soha nem próbáltam ezt előtte, nem is voltam benne igazán biztos, hogy működni fog. Borzasztóan örültem, hogy sikerült, ahogyan a feleségem is. Boldog anya, boldog élet.” – mondta a Today-nek Motola. 

Még csak két hete van fent a videó a Facebookon, de már több, mint 37 milliószor nézték meg. Nem semmi, ha így folytatják tovább, muszáj lesz kiadnia egy albumot a rajongóknak, indítania egy Youtube csatornát és bezsebelni a rengeteg pénzt. De amíg az album meg nem jelenik, nyugodtan letöltheti ezt az egy számot is, 1,49 amerikai dollárért (410 forint), ami tényleg piskóta ha egy pillanat alatt elalszik a gyerek ezt hallgatva. És, hogy még tökéletesebb legyen a sztori, a befolyt összeget Motola félreteszi a gyerekei tanulmányaira. Büszke lehet a négyéves Isaac, a kétéves Ezra és bébi Samuel, hogy ilyen apukájuk van.

Nem is tudjuk eldönteni, hogy a baba cukibb-e aki a zongora második leütésénél már ásít, vagy a favágószexuális apuka, aki nem mellékesen ért a zenéhez is.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés