SZÜLŐSÉG

Megérte várni: Szenilla szorosan Némó nyomában

Kiszler Máté 2016. június 16., csütörtök 16:25

A 2003-as Némó nyomában talán Pixar legsikeresebb filmje volt: hihetetlen profitot és egy Oscar-díjat is bezsebelt a nézők szeretete mellett. Így nem volt kérdéses, hogy lesz-e folytatás. Igaz, kicsit sokat kellett rá várni: Lauire Craig 2005-re már megírta, ezt viszont Andrew Stanton sztornózta, amikor átvette a helyét. Tizenhárom év után viszont végre itt a második rész, amely Szenillának ered a nyomába.

Egyszerű és nagyszerű

A ma bemutatott Szenilla nyomában főhőse tehát az első részből már jól ismert memóriazavaros doktorhal, aki még kiskorában elvesztette a szüleit, és most a keresésükre indul. A kalandban természetesen részt vesz az első rész főszereplője Pizsi, és persze a névadó Némó is. Ha pedig tudni szeretné, mit lehet ebből kihozni, olvasson tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekre szüksége lesz, ha babával utazik

ST 2016. június 16., csütörtök 08:17

Amíg az embernek nincsen gyereke, addig az utazást egy könnyű dolognak tartja. Őszintén szólva, amíg meg nem érkezett a fiam, én is azt gondoltam, hogy a babás párok csak szenvednek, és nem is igazán akarnak utazni, fontosabb nekik, hogy sírhassanak egy kicsit, hogy milyen nehéz dolguk van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teendők, ha nem jó a szex a szülés után

ST 2016. június 15., szerda 12:39

A szex az egyik legfontosabb kapocs, ami a házastársakat, párokat összeköti. A jó szex alapfeltétele a jó kapcsolatnak is, bármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy nélküle is lehet harmonikus egy kapcsolat. Hosszútávon a kielégítetlen vágyak sajnos biztosan a kapcsolat halálát okozzák.

Nem véletlen, hogy nagyon sok nő félve gondol arra, mi lesz, amikor megszületik a gyerek. Azt tudjuk, hogy a szex a terhesség alatt a legtöbb esetben nem ellenjavallt, sőt! Nem is ezzel van a gond, hanem sokkal inkább azzal, ami a szülés után következik.

És legtöbbször nem az a baj, amitől előre félünk, a megváltozott test, a másmilyenség, hanem a megváltozott szerepek, a megváltozott kapcsolat, amire nem vagyunk felkészülve. Esetleg az, hogy hiába lenne kedvünk szerelmeskedni, testileg mégis vannak nehézségek, mint a fájdalmas közösülés, vagy éppen a kitágult hüvely. De ezek odafigyeléssel mind orvosolhatóak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vigye dinólovaglásra a gyereket júniusban, ingyen!

Becca 2016. június 15., szerda 09:58

Dinoszaruszok lepték el Budapest különböző pontjait  úgyhogy nem hagyhattuk ki, hogy ne nézzük meg az ingyenesen látogatható őslénykiállításokat. Első körben az Árkád Bevásárlóközpontban kezdtük a dinoszaurusz keresést, aztán átnyargaltunk a Millenárisra, mivel egy pár őslény ide is került.

Eléggé nem tűnt életszagúnak épp egy plázába csoportosítani az ősállatokat, de persze az is érthető, hogy legalább forgalmas hely és a soppingoló szülőnek meg nagy segítség, ha a gyereket le tudják kötni az óriás dinók amíg ő vásárolgat. Sőt, a beharangozó szerint fotózkodni és dinólovagolni is lehet, ebből nekünk csak az első jutott, mivel túl későn érkeztünk a helyszínre és az interaktív programok nagy része csak délután 6 óráig elérhető.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mikor szóljunk bele a testvérek vitáiba?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. június 14., kedd 15:39

Akinek több gyereke van, pontosan tudja, hogy a testvérek csatározása sokszor idegőrlő a szülők számára. A leggyakoribb forgatókönyv, hogy a harcok egész kicsi korban elkezdődnek, igaz, a kistestvér születésével még nem feltétlenül, bár a szülők rendszerint ekkor várják a testvérféltékenység felbukkanását. De akkor mindenképp, mikor már képes kúszni-mászni a kicsi, és megzavarja a nagy gyerek territóriumát, összedönti a homokvárát, elveszi, amivel játszani akart. Aztán folytatódik.

A kamaszok általában kötelezőnek érzik, hogy undokoskodjanak egymással, közben lehet, hogy hatalmasakat beszélgetnek, vagy össze tudnak fogni bizonyos kérdésekben. Ez a feszültség, ez a kényszer, hogy márpedig el kell határolódni a testvértől, hogy kell a konfliktus, rendszerint a felnőttkor eleje-felé múlik el.

Hogy felszíni, túljátszott viharokról van-e szó, vagy tényleg nem szeretik egymást a testvérek, lemérhető azon, vannak-e helyzetek, ügyek, amikben szövetséget alkotnak. Abból, hogy két ember vérszerinti testvér, sajnos nem következik automatikusan, hogy jóban lesznek valaha, de az igen, hogy gyerekként elkerülhetetlenek a csetepaték.

Ennek megvannak az okai, egyes elméletalkotók arra helyezik a hangsúlyt, hogy a szülők szeretetéért, elismeréséért folyik a versengés, mások arra, hogy bizonyos javakért, ami jelenthet előjogokat, lehetőségeket, akár konkrét területet a lakásból vagy tárgyak birtoklását.

shutterstock 363326666
Távolról sincs vége, olvasson még »

Elballagott az oviból? Nem baj, tovább jár

Primilla 2016. június 14., kedd 08:21

Hamarosan, egy szép, szerdai napon elballag a gyerekem az óvodából. Másnap, csütörtök reggel pedig feladom rá a mackónadrágot, és elviszem őt az óvodába, mintha mi sem történt volna egy nappal korábban.

nyerni ovi

Nem mintha azt gondolnám, hogy az óvodai ballagásnak – ami mögött közel sincs akkora teljesítmény, mint mondjuk egy diplomaosztó mögött – sátoros ünnepnek kellene lenni. Bár miért is ne, de hát ettől végül is mindannyian hajlandóak vagyunk eltekinteni, mivel úgysem sikerült összetrombitálni a családot. Osztálykirándulásra, fuvolavizsgára, munkaidőre hivatkoznak, ami eléggé indokolt távollétnek tűnik. Szóval tényleg nem a csinnadrattát hiányolom, amikor ennyire nem adják meg a lehetőséget, hogy ünnepeljünk, hanem a korszakhatárt, valaminek a lezárását.

Egyébként nem is olyan nagy baj, hogy nem húzunk éles határt, mivel ekkor kezdődik még csak az óvodai élet legjava. Szombaton buli lesz az oviban ugrálóvárral, és egy csomó jó programmal, a következő héten pedig kezdődik az óvodai úszásoktatás, oppardon, játékos vízhez szoktatás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emberségből jelesre vizsgázott egy budapesti tanárnő

Dívány 2016. június 13., hétfő 13:28

Az Igazgyöngy Alapítvány, illetve L. Ritók Nóra munkássága már országszerte ismert, és egy fővárosi általános iskola tanára úgy döntött, a maga szerény módján, de megpróbál segíteni a civil szervezeten keresztül a mélyszegénységben élő gyerekeken. Osztályfőnökként arra kérte a nyolcadikos diákjainak szüleit, hogy búcsúképpen ne tárgyi ajándékokkal halmozzák el, ehelyett az ajándékra szánt pénzt az alapítványnak ajánlotta fel. 

"Sokat gondolkodtam, mire fordítsuk, ami illik ehhez a nagyszerű gesztushoz, és gyors visszacsatolást is ad, még a tanévben. Végül úgy döntöttünk, a legsikeresebb, legtöbb pályázaton sikerrel szerepelt öt, halmozottan hátrányos helyzetű igazgyöngyös nebuló kap egy rajzfelszerelésekből, könyvből álló csomagot. Egyikük, Gertner Maja már megkapta....és a többiek is megkapják hétfőn-kedden. Aztán a fotókat elküldöm majd a szülőnek, hogy továbbítsa az osztályfőnöknek. Aki megmutathatja majd az osztálynak" - írta Facebook oldalán L. Ritók Nóra.

 A tanárnő nem szerette volna, ha a neve nyilvánosságra kerül. "hiszen nem ezért tette, kérte ezt az egészet, a saját személyes példájával mutat egy olyan viszonyulást a gyerekeknek, ami egészen biztosan megérinti őket. És ez ad reményt arra, hogy egyszer jobb lesz a világ...." - zárta sorait az alapítvány igazgatója.

Gyerekjóga otthon - egyszerűen mesés!

(bj) 2016. június 12., vasárnap 20:16

A jóga jó, testnek és léleknek. És a gyereknek is. Ha csinálja. Ha csináljuk. Együtt. És ehhez nem kell több ezer forintot egy-egy felkapott jógastúdióban hagyni, elég, ha egy kicsit összeszedjük magunkat, és otthon vagy a szabad levegőn jógázunk együtt, megkötések nélkül.

Hogyan álljunk neki?

Először is tisztáznunk kell, hogy mi a gyerekjóga, illetve miben különbözik a „felnőtt jógától”. Erről részletesen írtunk ebben az interjúban, érdemes elolvasni.

Ahogy az egyik legelismertebb gyerekjóga-oktató honlapon írják, a gyerekjóga nemcsak testmozgás, sőt. Inkább játék, mese, drámajáték. Mindez egy időben, nagyjából 45 percen keresztül, de ha otthon vagyunk, úgyis felesleges az időt mérni, a gyerek tudatni fogja velünk, mikor elég neki a jógamóka! Az elején bizonyosan kevesebb ideig tud majd koncentrálni, de idővel és gyakorlással ez az idő kibővíthető.

A jóga nem vallás és nem is sport. Ez a mozgáskultúra, illetve inkább életfelfogás Indiából ered, ahol a jógik a természetben megfigyelték az állatokat és a növényeket, majd a legjobb tulajdonságokat elsajátították, leképezték, ezekből erednek az ászanák, a testtartások.

A gyerekjógánál azonban a test „mozgatásánál” sokkal többről van szó. Játékos formában hangokat utánzunk, pl. az mackóbrummogást, bagolyhuhogást, stb., amivel a felgyülemlő feszültségeket nagyszerűen le lehet vezetni, és közben a jógalégzés gyakorlására is fel lehet készülni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki videó: egy igazi focista kezét foghattam

Edicsek 2016. június 12., vasárnap 16:24

A Máltai Szeretetszolgálat és a Mol halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket segített hozzá, hogy életre szóló élményt kapjanak: a Magyarország  - Elefántcsontpart mérkőzésen a monori Máltai SE kis focistái kísérhették a magyar válogatottat. A kalandjukról kisfilm is készült, melyet Reich Dániel, az Isteni Műszak című film operatőre készített. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bréking: terhesen egyen sok gyümölcsöt!

Puskás Pálma 2016. június 11., szombat 19:02

A várandósság alatt érdemes sok gyümölcsöt fogyasztani – ezt a tanácsot már évekkel ezelőtt sokat hallottam a védőnőtől, az anyukámtól, és a szomszéd nénitől is, hiszen abban van a vitamin. Ráadásul itt a nyár, amikor nem muszáj beérnünk az almával és a banánnal, hiszen sorra érnek a jobbnál jobb gyümölcsök.

Egy, a témában megjelent friss kutatás ráadásul újabb érvvel támogatja a dolgot: kiderült, hogy ha sok gyümölcsöt eszünk a terhesség alatt, akkor okosabb is lesz a gyerek. Úgyhogy elő a fonott kosárral és irány a piac! Jelenleg kapunk még epret, de már megjelent a cseresznye és talán néhány sápadt barack is, vagyis mindent megtehetünk a magzat IQ-jáért. De mi köze az étkezésünknek és a vitaminfogyasztásnak a gyerek későbbi szellemi képességeihez? 

shutterstock 173867840
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mekkora menőség már fénykardokkal elhegedülni a Star Wars zenéjét?!

Dívány 2016. június 11., szombat 10:57

Ugyan jó pár hónapja fent vannak a már Youtube-on a quebeci École de l'Harmonie St Édouard és École La Seigneurie diákjainak videói, valamiért csak most figyelt fel net a látványosan cuki koncertre, amit a Star Wars - Az ébredő Erő bemutatója előtt, a helyi mozikomplexumban adtak. 

A jelmezes, fénykarddá barkácsolt vonókkal hegedülő gyerekek hihetetlen koncentrációval adják elő a Star Wars filmek legismertebb zenéit, és akkor is rendületlenül játszanak, amikor Darth Vader és pár rohamosztagos is csatlakozik hozzájuk.

További videókért kattintson ide!

Most menő zenekaros pólókkal segíthet a Bátor táboros gyerekeken!

moana 2016. június 10., péntek 16:12

Tudta, hogy Pásztor Anna kislányként hogyan győzte le az őt fenyegető farkaskutyát? Hogy fél-e bármitől is Beck Zoltán? Hogy Gangsta Zolee a rosszullétig izgulta magát a fellépések előtt? Hogy mit tanított Varga Líviusznak az édesapja a félelemről? Hogy Fluor Tominak se mindig ment a laza szövegelés? A Bátor Tábort támogató pólókampányból ezt is megtudhatja, ráadásul nemcsak klassz pólókat vehet, de segíthet is velük.

Bátor Tábor alapítvány fő célja, hogy a súlyosan beteg gyerekek az élményterápia segítségével megtanulják legyőzni félelmeiket, és így erőt gyűjtsenek a gyógyuláshoz. Ennek támogatására most indul a Behind the Clouds kampányuk, amihez 15 magyar zenekar tagjait kérték meg, meséljék el, mitől is rettegnek és hogyan győzték le a félelmüket. A kampányban részt vett Ganxsta Zolee, Halott Pénz, a 30Y, az Ivan & The Parazol, Anna And The Barbies, a Kiscsillag, a Magashegyi Underground, a Punnany Massif, Rúzsa Magdi, a Vad Fruttik, a Wellhello, a Zagar, a Quimby, az Irie Maffia és a Csík Zenekar. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne üljön a vagyonán, most adja el az Anna, Peti és Gergőket!

Primilla 2016. június 10., péntek 14:27

Ha ön azok közé az (utólag már egyértelműen) szerencsések közé tartozik, aki annak idején megvásárolt egy csomó Anna, Peti és Gergő könyvet, de a gyerekei már kinőtték, ön kincset őriz otthon. A sorozat könyveit ugyanis jelenleg újonnan már nem lehet megvásárolni, csak a másodlagos piacon, vagyis használtan, méghozzá aranyárban.

Az eredetileg 2500 forint körüli összegért megvásárolható mesésköteteket most ötezer forint körül viszik el az online aukciós oldalakon, de volt, amelyiknek tízezerre is feltornászták az árát, sőt, a bookline-on a használt példányokért már 20 ezer forintot kérnek a szemfüles tulajdonosok.

20110501001702192

A hivatalos weboldalon egy szűkszavú tájékoztató található: „A sorozatot a szerző átdolgozza, jelenleg nem kapható. A kötetek elfogytak, az újranyomásig, bizonytalan ideig kérjük türelmüket.” Ennyi.

Milyen kár, hogy az összes Annapetigergőnk lapjaira esett szét, most végre én is lehúzhattam volna egy-két bőrt Bartos Erikáról - mondta lakonikusan egyik munkatársunk.

További információ nincs, de pletykák szerint két dolog állhat a háttérben. Az egyik, hogy a gyerekek, Anna, Peti és Gergő megnőttek, és már nem szeretnék magukat viszontlátni ebben a formában. A másik magyarázat pedig üzleti jellegű, és a kiadási jogokkal kapcsolatos. Lényeg, hogy az Anna Peti Gergőkhöz csak használtan, az új ár legalább kétszereséért lehet hozzájutni jelenleg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Otthontanulók: nagy csalódás az év végi vizsgán

Primilla 2016. június 9., csütörtök 13:39

Már javában a lábukat lógatják, és nyári vakációjukat töltik az otthontanuló lányok, mivel május végén az összes vizsgájukat lezavarták. A lányok sorsának alakulását év eleje óta követjük, azóta, hogy a szüleik elhatározták: nem hagyják, hogy az egyébként jó képességű és kitűnő tanuló lányok betegre stresszeljék magukat az iskolában, inkább otthon tanítja őket az édesanyjuk.

A bevezetésben írt „lezavarták a vizsgákat” fordulat egyébként nem egy hangulati elem volt, hanem tényleg így történt. A két lány május 31-én és június 1-jén levizsgázott minden tantárgyból, és ezzel le is zárták az első otthontanulós évet. Az eredményeik egyébként elég jók lettek, kaptak sok ötöst, pár négyest, és majdnem egy hármast is, de végül mégsem.

Bár édesanyjuk a félévi vizsgák után eldöntötte, hogy nem foglalkozik tovább az osztályzatokkal, az év végi felmérések után mégis csalódott, de nem feltétlenül a jegyek miatt. Az egész vizsgának, amire olyan sokat készültek, ugyanis olyan hangulata volt, mintha a tanároknak egyszerűen se kedve, se ideje nem lett volna ehhez az egész huzavonához.

Többször is érezték, hogy a tanárok egyáltalán nem igyekeznek segíteni a gyerekeknek: töltsék ki a feladatlapot, aztán sikerül, ahogy sikerül. Ha egy feladatot a másodikos gyerek nem értett, vagy nem jól értelmezett, értékeléskor nem kérdeztek vissza. Ugyanígy nem adtak lehetőség arra sem, hogy meggyőződjenek: a lányok valóban nem tudják az anyagot, vagy csak a kérdést nem értették. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Videó: kipróbáltuk a kisgyerekmentő iPhone funckiót

Dívány 2016. június 9., csütörtök 11:36

A BBC-n láttuk a cikket, (itt pedig az ugyanerről szóló videót) amelyikben egy a szoba másik végében ledobott telefon mentette meg - pontosabban segített az anyának megmenteni - egy gyerek életét. Az anya a bébimonitoron vette észre, hogy a gyerek elkékült, odarohant, ellenőrizte a légutakat, majd megkezdte az újjáélesztést. A telefonja viszont a szoba másik végében volt, ahol elejtette a pánikszerű berohanásban.

Az asszonynak volt annyi lélekjelenléte, hogy eszébe jusson, létezik a telefonjának (nem, nem fizetnek a reklámért) az a funkciója, amivel a személyi asszisztens Siri távolról, hangutasítással is aktiválható. Csak annyit kell neki odakiabálni, hogy "Hey Siri, call the ambulance", vagyis Hé Siri, hívd a mentőket! A videó szerint a telefon meg is tette ezt, így az anyának nem kellett félbeszakítani a gyerek újraélesztését, aki köszöni, jól van.

Természetesen nem hittem el a sztorit, még kevésbé azt, amikor a BBC-re feltett videóban elmondták, hogy azért sípolták ki a filmben a Siri szót, nehogy a nézők telefonja is elkezdjen mentőt hívni, úgyhogy kipróbáltam. 

Ha önnek Iphone-je van, vagy vigye nagyon messzire, vagy tartsa kézközelben, amikor nézi a videót, mert mi nem sípoltuk ki, nálam a telefon a videó hangjára általában nem kezdett segélyhívásba, aztán egyszercsak mégis. Ha az öné is így tenne, öt másodperce van, hogy törölje a hívást.

Biztosan én élek vödör alatt, hogy ezt eddig nem tudtam, de a funkció működik, igaz, csak angolul, ha magyarul szólok neki, hogy Hé Siri, hívd a mentőket!, akkor különféle vicces megoldásokkal próbálja megfejteni, mit szeretnék. ("Hey Siri, the month of good" vagy "Hey Siri, can you Demento cat" vagy Hey Siri, the Mento good") Viszont az angol utasítást csont nélkül megértette öt próbából ötször.

Erről csináltam is egy rövid videót. Soha ne legyen rá szükség, de hátha egyszer valakinek még jól jön. A segélyhívás működik a "Hey Siri, call the police" és a "Hey Siri, call the cops" utasításokra is.

Létezik hasonló trükk más telefonokon is? Hogyan kell őket aktiválni? 

Szoptatós melltartó – nem lógna, ha hordtam volna?

Dívány 2016. június 8., szerda 18:04

Életem egyik legmeghatározóbb korszaka, legjobb döntése, leggyümölcsözőbb kapcsolata volt az a tizennégy hónap, ameddig kislányomat szoptattam. Szerencsésnek érzem magam, mert a szoptatással kapcsolatos legnagyobb problémák elkerültek, a kezdeti nehézségek után minden gördülékenyen ment, és olyan sok tejem volt, hogy adtam is le belőle. Kislányom hat hónapig kizárólag anyatejet kapott, ezt az időszakot nem cserélném el semmiért.

Most, négy év elteltével viszont szembesülnöm kell a szoptatás – esetemben – negatív hatásával is; nevezetesen a melleim, amik a terhességem előtt bár kicsik, de formásak voltak, most is kicsik, viszont jócskán megereszkedtek. Én belenyugodtam ebbe a helyzetbe, és – mivel a férjem elfogadó, támogató társ – talán ő is belenyugodott a változásba.

Mégis álságos lenne leírni azt, hogy egy cseppet sem zavar az a látvány, ami a tükörbe nézve fogad. E kettősség, az érzelmek pozitív és negatív irányú kiterjedése nálam az egész anyaságot végigkíséri, mégis elgondolkodtam, hogy ha valamit másképp csináltam volna, akkor elkerülhető lett-e volna ez a végeredmény.

Mivel én alapjáraton is gyűlölöm a melltartót, csak akkor viselem, ha nagyon muszáj. Terhességem előtt a melleim mérete és alakja nem indokolta a viselést, csak a szégyenlősségem, amit nyáron, az ujjatlan trikókban éreztem. Ezért a melltartót szinte csak kánikula idejére korlátoztam, de ha hazaértem, a legelső mozdulatom a kellemetlen ruhadarab letépése volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem minden drog, ami annak látszik

dívány.hu 2016. június 8., szerda 13:27

Meglepően szórakoztató és szerencsére happy enddel záruló üzenetfolyamot jelentetett meg az oldalán a Distractify arról, hogy egy anya a lánya fiókjában talált néhány gyanús tablettát. Klikkeljen a fenti galériára, hogy megismerje a sztorit, a képaláírásokban közöljük a fordítást, bár annyira magától értetődő a történet, hogy szöveg nélkül is meg lehet érteni, mi történt. Sajnos a sztoriról semmit sem tudni a fenti képeken túl, tehát összesen annyi biztos, hogy az eset nem Kaliforniában történt meg egy 16 éves lánnyal, akit Ashley Carolnak hívnak.

Mehet a házi süti ovis/iskolás szülinapra

Primilla 2016. június 7., kedd 12:53

Menzareform ide, egészséges táplálkozás oda, akinek gyereke van, pontosan tudja, hogy az iskolában, óvodában szinte minden napra jut egy kis süti, csoki vagy nasi, amit a lelkes szülők lapátolnak be az intézménybe. Az ünnepek száma ugyanis egy 28 fős osztályban végtelen, egymást érik a szülinapok, névnapok, farsang, stb. Ami tök jó, csakhogy eddig akárhány intézménybe jártak a gyerekeim, mindenhol más volt a követelmény a bevihető édességekkel szemben.

Az addig oké, hogy bölcsődébe lehetőleg csak (nem allergén) gyümölcsöt vigyünk be, mert olyan pici korban még egyáltalán nem ajánlatos édességet adni a kisgyerekeknek. A másik bölcsődében viszont nem volt gond a névnapi piskótatallér, vidáman meg is ették a gyerekek. Az egyik óvodában kizárólag gyári, vagy cukrászdai süteményt fogadtak el, a másikban beosztották, hogy melyik szülő hozzon csomagolt édességet, ki pedig házit. Az iskolában pedig kifejezetten felhívták rá a figyelmünket, hogy természetes és minőségi alapanyagokból készített, házi süteményeket szeretnének látni a szülinapokon, nem pedig gyári vacakot.

shutterstock 285395579

A szülő meg csak kapkodja a fejét. Mondjuk nekem tényleg tökmindegy, hogy mit küldök be a gyerekkel a szülinapjára, bár kétségtelenül az volt a legkényelmesebb, amikor rám bízták, döntsem el én, és ha volt időm, sütöttem, ha nem, akkor vásároltam valamit. Minden esetre a hatodik verzió után elkezdett érdekelni, hogy mi a szabály, mire hivatkozva nézik az intézmények a sütemények pedigréjét. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítség, randizni kezd a gyerek!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. június 6., hétfő 18:42

Hogy ki mikor kezd fiúzni vagy csajozni, az nagyon különböző lehet. És hogy pontosan mivel is indul a dolog, az is. Van, aki már az óvodában szerelmes, és el is csattan egy szájrapuszi a csúszda alatt, és van, aki úgy hagyja el az érettségi után az iskolát, hogy nem jutott tovább plátói rajongásnál, amiről a másik fél esetleg nem is tudott.

shutterstock 216785095

Nagyon ritka, hogy valakit egyáltalán ne érdekeljen a fiúzás, csajozás, inkább abban különböznek a gyerekek, mennyire merik kifejezni a másik iránti érdeklődésüket, és mennyire választanak reálisan. Mikor valaki távolról rajong a legnépszerűbb iskolatársért, akinél semmi esélye sincs, abban benne van az a biztonság, hogy nem kell a gyakorlat mezejére lépni.

Az illető elérhetetlen, ez látszólag szomorúsággal tölti el a szerelmes kamaszt, ugyanakkor megnyugtató is, hogy még nem kell felvállalni az ismerkedéssel járó kockázatokat, például a visszautasítást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Simán ráereszthetik az oltatlan gyerekeket az óvodára

Primilla 2016. június 6., hétfő 11:47

Nem utasíthatja el az óvoda a kisgyerek felvételét azzal az indokkal, hogy az nem kapta meg a kötelező védőoltásait – erre a következtetésre jutott az ombudsman..

Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy az oltásellenesek elkezdhetnek kórusban naugyézni, hanem egyszerűen csak arról van szó, hogy nincs olyan jogszabály, ami szerint gyerekközösségbe, oktatási intézménybe csak az azok vehetők fel, akik megkapták a kötelező oltásokat.

Az ombudsman egy konkrét ügy kapcsán járta körül a kérdést, a szülők ugyanis panaszt tettek, amiért az óvoda a saját szabályzatára vonatkozva elutasította a be nem oltott gyerek felvételét. A szóban forgó kisgyerek egyébként már a kéthónapos korban esedékes oltását sem kapta meg. A szülők többszöri bírság kifizetésével gyakorlatilag „megváltották” az immunizálási kötelességet, és egy bécsi orvostól, (aki nem a gyerek háziorvosa) hoztak egy igazolást, hogy egészséges, közösségbe vihető a poronty.

Az óvoda viszont az Országos Epidemiológiai Központ által kiadott Védőoltás Módszertani Levélre hivatkozott, és elutasította a gyerek felvételét. Ebben a módszertani levélben az áll, hogy gyermekközösségbe, közoktatási intézménybe csak az előírt oltásokkal rendelkező gyermekek vehetők fel. Emellett az iskolai, óvodai orvosok kötelesek az oltások meglétét ellenőrizni, és a hiányzó oltásokat pótolni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Asztma ellen tartson kutyát és tehenet!

Puskás Pálma 2016. június 5., vasárnap 09:26

A gyermekkori, és akár felnőttkorra is áthúzódó asztmás tünetek sok gyerek életét megkeserítik, kényelmetlenségekkel, súlyosabb esetben komoly egészségügyi kockázatokkal járnak. Régóta ismert, hogy az asztma kialakulásában az örökletes hajlam mellett környezeti tényezők is szerepet játszanak (dohányfüst, légszennyezés).

Az utóbbi években a kutatások egyre nagyobb biztonsággal azonosítanak egy, korábban nem ismert környezeti tényezőt: az asztma kialakulásában ugyanis nagy szerepe van a gyereket körülvevő állatoknak – ráadásul védő szerepe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja hány kilós a legnagyobb óriásteknős az Állatkertben?

Becca 2016. június 4., szombat 20:51

A teknősök világnapja alkalmából úgy döntöttünk, hogy elmegyünk a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, hogy megnézzük, hogyan mérik meg az Állatkert legnagyobb óriásteknősét, amelyikről kiderült, hogy nem kevesebb, mint 53 kilogrammot nyom. Ez a növendék állat jelenleg akkora, mint egy közepes dohányzóasztal, de 15-20 éven belül eléri a felnőttkort, és akkor még sokkal nagyobb lesz. 

A kamaszteknős 53 kilós súlyáról saját szemünkkel is meggyőződhettünk, ugyanis előttünk zajlott a mérés. Klassz élmény egy ekkora állatot közelről szemlélni, na meg persze még meg is lehetett simogatni. Állítólag a hüllő 15-20 éves, és ha vigyáz magára, még akár tízszer ennyi ideig is húzhatja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerekek öltöztetik az elsős tanítónénit, és milyen menőn!

Becca 2016. június 4., szombat 11:17

Egy amerikai tanárnő, Sha-Ree' Castlebury irtó kedves ajándékot kapott év végén elsős osztályától: egy általa vásárolt ruhát rajzoltak össze neki a gyerekek. 

„Az Amazonon megvettem ezt a fehér ruhát, aztán szereztem még filctollakat a gyerekeknek, hogy azt használják a ruha kipingálására. Miután megvoltak vele, lefújtam a ruhát egy védőréteggel, hogy később is szép maradjon.” – olvasható a tanárnő Facebook oldalán.

A ruhát szívek, szivárványok, virágok, autók, bogarak és sok más gyerekrajz díszíti, illetve a gyerekek szignója is szerepel  a ruha hátoldalán. A tanár egyelőre az öltözőszekrényében tartja a ruhát és az a terve, hogy majd csak akkor veszi fel újra, mikor a gyerekek elballagtak az ötödik osztályból. „Fel tudom fogni a hajamat és így simán olvasható lesz a gyerekek neve a ruha hátulján. Nagyon büszke vagyok rájuk!” – mondta Castlebury.

Az ötlet valóban nagyon kedves, de mégsem újdonság: Angelina Jolie az esküvői ruháját „áldozta be” gyerekei rajzainak

Átverik az iskolában: Vihet a gyereke idegen kaját az ebédlőbe!

Primilla 2016. június 3., péntek 19:19

Elméletileg semmi nem tiltja, hogy egy gyerek az iskolában kívülről hozott ebédet egyen. Gyakorlatilag viszont az iskolák nagyobb része konkrétan tiltja ezt, holott hiába próbáltunk utánajárni, nem találtunk ilyen előírást.

Hogy miért probléma ez? Mert a gyerekektől származó és szülői, tanári információk alapján egyre több az olyan gyerek, akinek a menzakaja nem csúszik, viszont délután négyig iskolában van. És éhes.

Borzalmas, nem eszem meg

A minap, 20 év után először menzakaját ettem, méghozzá a gyerekét. Tényleg kíváncsi voltam a minőségére, és nem volt rossz, ami eléggé megnyugtató. A lányom ugyanis hónapok óta könyörög, hogy oldjuk meg máshogy az ebédeltetését, mert ő ezt a borzalmat nem eszi meg.

A történet szempontjából nagyjából mindegy, hogy ez most fölösleges finnyáskodás, ízlésbeli különbözőség, vagy az osztálytársak nyomása-e. Ha a gyerek nem eszik az iskolában, hanem éhes, akkor tenni kell valamit. Még ha meg is lenne bennem a szándék, van egy kis gond.

Az ebédlő ajtajára ugyanis ki van írva, hogy a helyszínen csakis az ottani étkeztető által nyújtott menzakaját lehet elfogyasztani, mást nem. Vagyis hiába adnám a fejem napi főzésre, amit a kölök behordana magával a suliba (és ami úgy hiányzik nekem, mint mókusnak az erdőtűz), és még fölöslegesebb lenne máshonnan ételt rendelni, úgysem ehetné meg az iskola éttermében a többiekkel. Pedig senkinek nem kötelező befizetni a menzaebédre.

Ugyanerről számolt be egy kolléganőnk egy megyével és száz kilométerrel távolabbról. Ahogy elkezdtünk kérdezősködni, kiderült, egyre több iskola egyre több ebédlőjének ajtajára kerül ki a falragasz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cumi vagy nem cumi, az itt a kérdés

ST 2016. június 3., péntek 13:56

Amikor megérkezik a csecsemő a családba, az valami egészen különleges érzés. Esetemben ez azzal is járt, hogy karácsony előestéjén rohanhattam a feleségemmel a kórházba, majd az ünnepek alatt ki – be ingázhattam a kórház, a nagymama, a dédi, és más rokonok házai között.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés