SZÜLŐSÉG

Megőrültem: fél évig nem vettem PET-palackot

Puskás Pálma 2017. július 4., kedd 17:36

Emberkísérletbe fogtam, hogy megtudjam, lehet-e élni pet palack nélkül. Lehet! Próbáld ki Te is!

A környezettudatos életmód csak pár éve foglalkoztat, konkrétan azóta, amióta gyerekeim vannak, hiszen így máris személyesebbé válik az a probléma, hogy milyen lesz ötven év múlva a Föld. Valamikor tavaly év vége felé kattantam be teljesen, és döntöttem úgy, hogy kipróbálom, milyen a PET-palackmentes élet: emberkísérletbe fogtam, meglepően jó eredménnyel.

A kísérlet lényege, hogy nem vásárolok PET-palackot egyáltalán soha, semmilyen körülmények között, és meglátjuk, meddig tartható mindez. Hát képzeljétek, már fél év eltelt, és egy-egy kisebb botlást leszámítva (amit mindjárt kifejtek bővebben) nem vettem egy kanyi petpalackot sem. És nem is hiányzik. És sokkal kevesebbszer kell levinni a szemetet!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kevesebb alkohol, több sárgabarack: így ne legyél mellrákos

Puskás Pálma 2017. július 4., kedd 07:07

Napi egy pohár már növeli a rákkockázatot, a séta meg a zöldségek viszont csökkentik. Mutatjuk, mit tehetsz a megelőzésért!

Nem iszol minden nap alkoholt? Szuper, máris rengeteget tettél a mellrák megelőzéséért! Egy friss kutatás szerint ugyanis a két dolog összefügg: a napi rendszerességű alkoholfogyasztás növeli a mellrák esélyét. Egy korábbi vizsgálat pedig a diéta hatásait vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy táplálkozásunkkal igenis tudjuk befolyásolni a mellrák kialakulásának kockázatát. Szóval kevesebb borsörpálinka, több olajos mag, és máris nagyobb esélyünk van az egészséges (és tumormentes) életre!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az anyává válás véglegesen megváltoztatja az agyat

Aladár 2017. július 3., hétfő 19:35

Egy kutatás során a serdülőkor változásaihoz hasonló folyamatokat figyeltek meg az anyák agyi felépítésében.

A „mami agynak’ is becézett jelenség ezek szerint valódi, mérhető folyamatok eredménye: egy a Nature Neuroscienceben megjelent kutatás szerint a szürkeállomány veszteség azt a célt szolgálja, hogy az anyák erősebben kötődhessenek a babáikhoz. Eddig korántsem volt egyértelmű, mi történik az anyák fejében a terhesség alatt, volt olyan kutatás, ami a verbális emlékezet a harmadik trimeszter alatt kimutatható romlását állapította meg, más tanulmányok ugyanakkor semmilyen változást nem figyeltek meg az anyák kognitív képességei terén. A Greater Good beszámolója alapján azonban úgy tűnik, egy új kutatásnak sikerült egyértelműsítenie, milyen folyamatok mennek végbe a terhes nők agyában. 

shutterstock 314288807
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért fáj annyira a szülő-nagyszülő konfliktus!

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. július 3., hétfő 17:41

A szülő-nagyszülő kapcsolat veszélyes terep, mert mindkét fél érzékeny pontját megérinti. Akkor tudjuk jól kezelni a konfliktusokat, ha megértjük, miről szólnak a vitás helyzetek számunkra.

Jó pár írás akad a neten, ami ontja a jótanácsokat, hogyan lehet elejét venni az unokával kapcsolatos szülő-nagyszülő konfliktusnak. Legyünk egymással türelmesek, kommunikáljunk nyíltan, tiszteljük egymást és a többi. Jól hangzik, és ha valaki meg is tudja valósítani, akkor eleve nem ő volt az, aki segítségre szorult.

Ott akad el a problémamegoldás folyamata, hogy ez a kapcsolat megmozgat bizonyos szálakat az emberben, amik mélyebbek, mint a látszólagos viták szintje. A téma nehézségét mutatja az a nemrég hallott vicc, hogy a nagyszülők azért vannak olyan jóban unokáikkal, mert közös az ellenségük.

shutterstock 314520341

Vajon miért is alakul ki vérre menő vita abból, hogy a nagymama keksszel kínálja a gyereket a szülő „háta mögött”, és miért is lehet kiakadni annyira, hogy tett egy halvány megjegyzést azzal kapcsolatban, hogy túl szigorúak vagy ellenkezőleg, túl megengedőek szerinte a szülők? És, ha a másik oldalt nézzük, miért fáj annyira, ha a „gyerekek” (mármint az unoka szülei) fittyet hánynak a jóindulatú és bölcs tanácsokra? Mert sok mögöttes jelentése van ezeknek az eseményeknek a szülők és a nagyszülők számára, ami nem okvetlenül tudatos.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem, nem jó, ha a gyerek színt kap a napon

Aladár 2017. július 2., vasárnap 15:20

A brit Meterológiai Szolgálat figyelmeztetésére szemlátomást szüksége is volt a gyerekeiket esztétikai okoknál fogva a napra kicsapó briteknek.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat és a Meterológiai Szolgálat elérkezettnek látta az időt arra, hogy ismét figyelmeztesse a gyerekeiket előszeretettel napoztató, többnyire hófehér briteket a nyári hőség veszélyeire. Az itthoni helyzetről nem állnak rendelkezésre pontos adatok, a briteket viszont úgy tűnik bizony ideje volt szembesíteni a napozással kapcsolatos téveszméik potenciális veszélyeivel. A 11 éves, vagy annál fiatalabb gyerekeket nevelő szülők harmada ugyanis azt gondolja, a lebarnult bőr az egészség jele, 21%-uk pedig csak abban az esetben használna valamilyen napozó krémet, ha a gyerek már leégett vagy pirosas színt kezdene magára ölteni. 

shutterstock 326861816
Távolról sincs vége, olvasson még »

3 városi legenda a terhességről, ami mégis igaznak bizonyult

Aladár 2017. július 2., vasárnap 13:06

És jó pár sokkal egzotikusabb, sajnos/szerencsére hamis állítás. A káliumban gazdag étrend valóban hatással lehet a babák nemére, az, hogy melyik oldalán alszik az anya viszont jóval kevésbé meghatározó tényező.

Az esetek többségében úgy tűnik jól tesszük, ha szkeptikusak maradunk a nagymamák népi bölcsességeivel és babonáival kapcsolatban. Ahogy ez lenni szokott, a „népi bölcsesség” kategória a terhességgel kapcsolatban sem a legmegbízhatóbb, a tudomány által is igazolt ötletek és praktikák tárháza: a babájukat alacsonyabban hordó, és a bal oldalukon alvó anyák nem fognak gyakrabban fiúgyermeknek életet adni, mindez csak a gyerek fekvésével, az alvás esetén pedig az égvilágon semmivel sincs összefüggésben. Ehhez hasonlóan arra sincs túl sok bizonyíték, hogy a különböző ételeket kívánó, de a kísértésnek ellenálló, majd a testüket valahol megvakaró anyák gyermekei a vakarózás helyén, és az ignorált étellel megegyező, mondjuk sárkánygyümölcs formájú anyajeggyel jönnek majd világra. Vannak azonban olyan gyakran hangoztatott mondások is, amelyeket a tudomány is igazolni látszik. A Science of Us ezek közül szedett össze néhányat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekkel kötelező az új Károly-magaslat!

Puskás Pálma 2017. július 1., szombat 16:43

A százéves soproni kilátó mellé most épült egy szuper játszótér, akadálypálya, kávézó, és interaktív, gyerekbarát múzeum is. Mi nagyon élveztük!

Nem tudom, mások hogy vannak vele, én a „fejlesztés” szó hallatán egyből megrémülök, hogy na tessék, mindjárt letérkövezik az egészet, plusz mélygarázs. Már majdnem egy hét eltelt azóta, hogy négyéves kislányunkkal a soproni Károly-magaslaton jártunk, és még mindig nem tértem egészen magamhoz.

A terület ugyanis fejlesztésen esett át, de ettől nem rosszabb lett, hanem jobb! De nem egy kicsit jobb, hanem sokkal! Olyannyira, hogy bár reggel mentünk fel, a négyéves délután kettőkor sírva könyörgött, hogy maradjunk még. Ha Sopronban jársz, ne hagyd ki!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyáink ki nem mondott elvárásai ágyaznak meg a szorongásunknak

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. július 1., szombat 15:01

Nem csak attól szorong a gyerek, ha túl sokat várunk tőle, attól is, ha kiszámíthatatlan, mit kérünk rajta számon. Néha azért nem vallja be a szülő, hogy mit vár, mert kínos okból, például hiúságból fontos neki az adott dolog.

Anyuka és másodikos lánya ballagtak hazafelé. A kislány jókedvében volt, és el is mesélte az okát. Ma az egyik osztálytársa apja behozott egy nagy zacskó gumicukrot. Abban egyeztek meg a tanító nénivel, hogy mivel épp dolgozatkiosztáson volt a sor, mindenki annyi szem gumicukrot kap, ahányas a dolgozata lett. „És a tied hányas lett?” kérdezte az anyuka. „Négyes” felelte a lány, és arra gondolt, milyen jó volt négy szem gumicukrot kapni. Ám egy csapásra szertefoszlott az öröme, mikor látta, anyja nem ujjong vele, nem is nagyon érdeklik a gumicukrok, hanem tesz egy elégedetlenkedő megjegyzést arra, hogy nahát, egy négyesért jutalom jár? Még valami halvány utalás is elhangzott, hogy inkább büntetés járna jogosan, ha már valami.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Évzáró = 36 fok, hőguta

Zanza

Primilla 2017. június 30., péntek 15:48

Utánajártunk, hogy lezárul-e a tanév a kötelező csinnadratta és ájult, ünneplő ruhás gyerekek nélkül is, és a válasz: IGEN. Csak nem itt, hanem külföldön.

Túl vagyunk megint a tanévzáró ünnepség mintegy két és fél órás procedúráján. Egy szavam sem lehet, mivel a gyerekeim egyházi iskolába járnak, kényelmesen, a nagytemplom hűvösében ülve tudtuk végighallgatni a maratoni eseményt. Eddig.

Szeptembertől viszont vége lesz a jó világnak, a lányom iskolát vált, és a jó nevű intézményhez sajnos egyetlen templom, de még egy árnyas stadion sem tartozik, ami képes lenne elnyelni a diák- és szülősereget. Meg is érdeklődtem rögtön a beiratkozáskor, hogy mi a helyzet az új intézményben az évzárókkal. A szörnyű gyanúm beigazolódott: igen, 36 fokban, a napon állva tartják, de próbálnak sietni, egy óra alatt végeznek is. Idén elég izgalmasra sikerült, hatan ájultak el közben, habár próbálták a kezdést minél későbbi időpontra tolni.

Engem ezzel kapcsolatban két dolog kezdett el érdekelni: vajon lezárul-e a tanév csinnadratta, de főleg a gyerekek napon ácsorogtatása nélkül is, és (lelövöm előre a poént) bizonyítékokat találtam rá, hogy igen. A másik pedig, hogy vajon mi kényszeríti rá az iskolákat, hogy ennek ellenére mégis kiállítsák a napra a diákokat egy órára, természetesen víz és kalap nélkül, holott ettől az egy alkalomtól eltekintve soha, senki nem tenne ilyet a gyerekével.  

shutterstock 312048521

Rövid közvélemény-kutatásom eredményeként kiderült, hogy az iskolák egy (kisebb) része igyekszik mérsékelni a gyerekszivatást az évzáró ünnepség ürügyén. Van, ahol a lépcsőházban állva tartják, van, ahol kibérelnek az alkalomra egy szomszédos, nagy befogadóképességű termet, sőt olyan iskoláról is hallottam, ahol jó volt az az évzáró az osztálytermekben ülve is, az iskolarádión át hallgatva az ünnepi műsort. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért oltasd be a gyereked vol. 2342

nemoszi 2017. június 30., péntek 10:30

Egy atlantai anyuka Facebook posztját kapta fel az internet, melyben egész egyszerűen, de hatásosan érvel amellett, hogy miért lenne szerencsés, ha mindenki hajlandó lenne beoltatni az egészséges gyerekét a ma ismert és kapható védőoltásokkal.

Például azért, mert az ő vesetranszplantált lányát ő nem oltathatta be, viszont szegény elkaphatta valakitől a bárányhimlőt és ezért már egy megelőző kezelésre kórházba keleltt vinni – közli a Scarymommy.com.

Camille Echols ráadásul képzett nővér, szóval tudja, miről beszél: egyszerűen annyit kér az oltásellenes anyukáktól, hogy olvassanak utána a témának és ne üljenek fel mindenféle pletykának, az oltások hasznos és fontos dolgok, életet mentenek. De mindenképp segítenek megkímélni egy csomó szenvedéstől a gyerekeket, például lányát, Ashleyt sem kellett volna bevinni a sürgősségire, ha nem találkozik bárányhimlős gyerekkel.

Az oltásellenesség Magyarországon is jelen van, az olyan gyerekek, mint Ashley – akiknek az immunrendszere le van gyengülve – elég, ha egy oltatlan gyerekkel kapcsolatba kerülnek és már be is üthet a baj. Ráadásul nem lehet legyinteni, hogy ugyan, ez csak bárányhimlő: pont mivel gyenge az immunrendszere, rá számos veszély leselkedik, súlyos szövődmények alakulhatnak ki.

"Eddig relatíve csöndben maradtam a közösségi oldalakon az oltásellenes hiedelmekkel kapcsolatban. Láttam olyan okosnak gondolt mémeket, melyek szerint: 'miért lenne az oltatlan gyerekem veszélyes a te oltott gyerekedre, ha annyira biztos vagy benne, hogy az oltások működnek?' Hát ezért. Vannak olyan emberek, akik nem kaphatnak oltást, mint a lányom, aki 2 éves korában kapott új vesét. Egy védőoltást kaphatott meg, a másodikat már nem, mert az immunrendszere épp el volt nyomva, így nem védettséget adott volna neki a himlő elleni oltás, hanem megbetegedett volna tőle. A hétvégén találkozott egy bárányhimlős gyerekkel és most a sürgősségin vagyunk. Vért vesznek tőle, immunoglobulin injekciót kap aztán meglátjuk, mit mondanak az orvosok. A bárányhimlő 7-21 napig lappang. Tehát bármit teszünk, lehet, hogy a következő 3 hétben meg fog betegedni. Akkor azonnal felveszik a kórházba és megkezdik az antivirális gyógyszeres kezelést, mert nagyon-nagyon beteg lehet. Kérlek, ha abban hiszel, hogy az oltástól autista lehet a gyereked, olvass utána a témának! Egyetlen tanulmány sem mutatott ki kapcsolatot a kettő között. Akik megspórolják a gyerekük oltását, az olyan gyerekeket sodorják veszélybe, mint az enyém. Annyi mindenen túl van már... és ezt el lehetett volna kerülni" – írja Camille Echols.

Reméljük, Ashley megússza. És ha olvasnál még oltás és ellenesség témában, tudok ajánlani pár cikket:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Útravaló babakaják: kézreálló céklafasírt

Dívány 2017. június 30., péntek 06:55

Mit csomagoljunk a gyereknek, ha azt szeretnénk, hogy egészséges ételeket egyen? Erre a kérdésre kínál megoldást az Édespofa blog. Vendégposzt.

- És hogy ízlett a céklafasírt?

- Jól.

- De rég csináltam ilyet neked. Gondoltam, ha mentek az ovival játszótér túrára, akkor szeretni fogod,  praktikus, meg rózsaszín.

- Igen.

- És a sült batátát is meg tudtad enni, amit csomagoltam hozzá?

- Igen.

- És a cukkinipogácsát?

- Azt is.

- De jó.

- Anya, legközelebb, ha megyünk kirándulni, akkor csinálsz nekem olyat, hogy csak szendvics?

Bár tanítóm (3.5) kiváló diplomáciai érzékkel rámutatott, hogy nem kell mindig reformkodni, azért csak posztolom ezt a céklafasírtot, mert sokaknak épp a szendvics jön ki a könyökén. Ezt, az egyszerű piknik falatkát 10 hónapos kora körül készítettem először, amikor már szívesen csipegetett önállóan, de még az édeskés ízek és minimális fűszerezés váltak be. Ha vannak konyhai maradékok, például egy kis köles, vagy rizs, az még egyszerűbbé teszi az elkészítését.

ceklafasirt1
Fotó: Édes pofa

Fűszerezést nem igényel, egy kevés sót legfeljebb, de ha még ízesítenénk, mehet bele fokhagyma, kakukkfű, zsálya.

Az olajban sütés elkerülése miatt sütőben szoktam sütni 190 fokon, és ahhoz, hogy az állaga ruganyos legyen, teszek bele egy tojást. Ez valamiért a sütési időt is csökkenti. A tojás bevezetése előtt a csicseriborsóliszt is össze tudja fogni a masszát (csicseritojásként a lenmaghoz hasonlóan működik: 1 csapott ek csicseriliszt 2-3 ek vízzel), de ez esetben sütőben sütve lehet, hogy gumisabb állagú lesz. Serpenyőben, nem túl bő olajban jobban sikerül.  

Hozzávalók kb 8 darabhoz:

1db közepes nyári cékla

1 nagy marék főtt rizs, barnarizs, köles, vagy polenta

1 db tojás

2-3 evőkanál semleges ízű olaj, vagy kókuszolaj

4-5 evőkanál liszt (barnarizsliszt, csicseriliszt, vagy szezámliszt a legjobb)

Opcionális fűszerek: fokhagyma, kakukkfű, borsika, zsálya

Elkészítés:

A sütőt 190 Celsius fokra melegítem. Egy sütőtálcát sütőpapírral bélekek ki.

A céklát megmosom, megtisztítom, lereszelem. Ha fűszereket használok, felaprítom őket, hozzáforgatom a tojással, főtt gabonával, az olajjal együtt, és végül lisztet keverek hozzá, amennyit felvesz.

Fasírtokat formálok, és a sütőben 15-20 perc alatt elkészülnek.

További babakompatibilis útravalókért kattints az Édespofa blogra. 

Az anyák kétharmada érzi úgy, hogy időnként megszégyenítik őket

Aladár 2017. június 28., szerda 14:06

Egy amerikai kutatás szerint az anyák többsége kapott már olyan "jótanácsot", ami többet ártott, mint használt.

Nem a gyermekneveléssel kapcsolatos fórumok sokszor megsemmisítő erejű anonim hozzászólásairól van most szó, és nem is a gyereküket pórázon sétáltató vagy 1-2 percre egy bolt előtt hagyó anyákra ráripakodó bácsikról. Ahogy azt a Science of Us beszámolója is mutatja, általában közelebbről, többnyire a másik szülőtől vagy rokonoktól érkeznek az elítélő bírálatok. Persze ha valaki 10 millió követővel rendelkezik Instagramon és fahéjas tekercset merészel a kétéves gyerek elé tenni, azért online is kaphat hideget-meleget. 

shutterstock 357637607
Távolról sincs vége, olvasson még »

A felnőttkori cukorbetegség már magzatkorban megelőzhető

Dívány 2017. június 27., kedd 16:56

Becslések szerint minden második kismama túlsúlyos vagy elhízott a várandósság korai szakaszában, ami jelentősen növeli a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A fogantatástól számított első 1000 nap ugyanis kulcsszerepet tölt be az egészséges fejlődésben: megfelelő táplálással olyan felnőttkori népbetegségeket előzhetünk meg, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás vagy a 2-es típusú cukorbetegség. 

A cukorbetegek világnapján különösen fontos felhívni a figyelmet a korai időszakra is, hiszen a fogantatástól számított első 1000 nap életünk egyik legmeghatározóbb korszaka. Az életkornak megfelelő táplálással olyan későbbi, akár felnőttkorban kialakuló betegségeket előzhetünk meg, mint például a 2-es típusú diabétesz, a túlsúly, az elhízás vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések” – fejtette ki Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének az elnöke.

Aggasztó adatok

A diabétesz csaknem félmilliárd embert érint világszerte, a betegek száma pedig egyre növekszik: a becslések szerint 2035-re mintegy 592 millió embert érint majd a betegség, ami azt jelenti, hogy a világ felnőtt népességének több mint 8%-át fogják diabétesszel kezelni. Magyarországon 2003 és 2015 között megduplázódott a cukorbetegek száma (a felnőttek és a gyermekek körében egyaránt) ,amelyben nemcsak a genetikai tényezők, hanem a várandósság alatti cukorbetegség és a helytelen kisgyermekkori táplálkozás is szerepet játszik

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nap nagypapája: OK

nemoszi 2017. június 27., kedd 15:45

A Reddit megtalálta a nap legcukibb nagypapáját a neten (igaz, már 4 napja): a beküldő nagynénje képet küldött újszülött gyerekéről a családi csetre, amire a nagypapa annyit reagált: OK.

Az internettel és modern technikával küzdő szülők és nagyszülők egyébként is hálás téma: egyszerre szívmelengető, cuki és kicsit bosszantó, hogy hogyan próbálják felvenni a már talán nem is tökéletesen látó rokonok a versenyt a modern korral. Merthogy nehezen hiszem, hogy a nagypapa tényleg ilyen sztoikus nyugalommal fogadta volna a család bővülését, esélyesebb, hogy csak nem tudta izgalmát rendes formába önteni egy csoportos csetben. 

Veled esett már meg hasonló? Van vicces családi netes történeted? Oszd meg velünk, írj ide vagy kommentelj Facebookon!

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Kikoptatható lenne a születési sérülések szörnyű kórképe" - búcsú Dévény Annától

Primilla 2017. június 27., kedd 14:42

Életének 81. évében elhunyt Dévény Anna. A hivatalos közlemény szerint „gyógytornász, művészi torna szakedző, a mozgásrehabilitációs Dévény-módszer kidolgozója”, de aki a gyerekének (vagy saját magának) szüksége volt rá, és hozzá is jutott a „Dévény-tornához”, inkább a megmentőjeként emlegeti Dévény Annát, és az általa kidolgozott módszert. Rá emlékezünk most.

Dévény Anna műve, a róla elnevezett Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer (DSGM) egy kimagaslóan hatékony mozgásterápiás rendszer, amely több ezer gyereknek és felnőttnek adta már vissza a normál mozgás, és a normális élet lehetőségét. Ezt nem mi mondjuk, hanem mindazok az érintettek, akikkel találkoztunk, és a statisztika is.

Módszerének alapja, hogy gondosan elkülönítik a gyógyítást és a fejlesztést. Először manuálisan beindítják a működést, képessé teszik a testet a normál mozgásra, és ha ez már megvan, csak azután kezdik el a fejlesztést, az erősítést. „A sorrend nem felcserélhető, mert ami nem működik, azon nincs mit fejleszteni. A nem működő erőltetése képessé tevés nélkül nem gyógyítás, hanem kínzás.” – fogalmazott még tavaly egy lapunknak adott interjúban Dévény Anna.

gyogyitas 5
Fotó: Dévény Alapítvány

Dévény Anna 1935-ben született. Gyerekként végigélte Budapest bombázását, és csak kilenc éves volt, amikor elvesztette édesanyját. A Szilágyi Erzsébet Gimnázium után elvégezte az Állami Gyógytornászképzőt, majd 1957-ben diplomázott a Testnevelési Főiskolán művészi torna szakedzőként. Pályája a Neurológiai Klinikán kezdődött gyógytornászként, közben művészi tornát tanított. 1996 óta speciális tréningeket tartott a Magyar Nemzeti Balett művészeinek is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Riasztóan káros a szúnyogirtó, amit a gyerekeink fejére szórnak

Puskás Pálma 2017. június 26., hétfő 13:34

A korábban veszélytelennek tartott piretroid rovarirtókról sorra derülnek ki a veszélyek. Most például az, hogy magzatok, kisgyerekek esetében később viselkedészavarokhoz vezet. A szúnyoggyérítésnél is ilyet használnak, aminek nem örülünk.

Emlékeznek, amikor tavaly összegyűjtöttük a piretroid permetszerek veszélyeit? Vagy kezdjük ott, hogy kit érdekelnek a piretroid permetszerek és egyáltalán, mik azok?

Ezek széles körben használt növényvédőszerek, jelenleg a dolog aktualitását pedig az adja, hogy az országos szúnyoggyérítési program során is ilyen vegyszereket szórnak a repcsiről. Természetesen nem akkora adagban, hogy embereket is megbetegíthessen – de azért nem árt elgondolkodni rajta, érdemes-e csupán a saját kényelmünk érdekében kiirtani egy csomó méhet és katicát, ja, meg olyan szereket szórni a fejünkre, ami a gyerekeinknél figyelemzavart (ADHD-t) és hererákot okoz. Jó, nem „okoz”, csak növeli azok kockázatát.

Egy friss kutatás a szerek fejlődő emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálta, szintén riasztó eredményekkel: azok, akik magzati korban és a kisgyermekkorban kerültek kapcsolatba a vegyszerekkel, később nagyobb eséllyel lettek viselkedészavarosak

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt kutatjuk, mit és hogyan tanul meg egy baba

Zanza

Koncz Andrea 2017. június 26., hétfő 06:59

Babalabor? És ott babákkal kísérleteznek???? - ez volt a 12 éves lányom reakciója, amikor elmeséltem neki, hol jártam. És ahogy Forgács Bálinttól megtudtam, nem csak az övé, a felnőttek is hasonlóan szoktak reagálni. Pedig ezeket a kutatásokat szeretik a babák, mert játékosak és szórakoztatóak számukra.

A négy és fél hónapos Léna egészen biztosan a legcukibb tudományos munkatárs, akit valaha is láttam. Az ELTE babalaborjában találkoztunk, ahová anyukájával, Rékával jöttek be, aki "civilben" maga is a labor kutatója. Amikor ő végzett, megérkezett a másfél éves Zalán, akit elbűvölt a labor rengeteg játéka, viszont óvatos bizalmatlansággal szemlélte a laborban összegyűlt tömeget (a fotósunk és én).

Mit csinál Léna, Zalán (és a többi kisgyerek) ott? Mit csinálnak a kutatók Lénával, Zalánnal (és a többi kisgyerekkel)? Erre a kérdésre kerestük a választ Forgács Bálint kutató pszichológus segítségével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg más a lányos apák agya!

Puskás Pálma 2017. június 25., vasárnap 17:05

Meg ők maguk is. Az apák automatikusan jobban reagálnak a lányaikra, és agyuk is máshogy működik. Kár, mert a fiúk így hátrányt szenvedhetnek.

A lányos apák egészen mások, mint a fiús apák, igaz? Előbbiek több hajfonatot készítenek és lőfegyvert tartanak készenlétben a későbbi udvarlók elzavarására, míg utóbbiak többet fociznak és istentudja mit szerelnek a garázsban a fiúkkal. Ezek persze előítéletek, ugyanakkor a lányos és fiús apák közötti különbségeket épp most igazolta a tudomány: egy friss kutatás eredményei szerint az apák agya máshogy reagál kislányaikra, mint kisfiaikra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Colorádóban betiltanák tiniknek az okostelefonokat

Aladár 2017. június 25., vasárnap 11:50

Egy apa megijedt kicsit a tizenéves gyereki magatartásában bekövetkezett drasztikus változásoktól, ezért úgy döntött saját kezébe veszi az ügyet.

A kezdeményezés egy tizenéves gyerekei egészségéért aggódó aneszteziológustól származik. Az altatóorvos saját, vagyis inkább 11 és 13 éves gyereki bőrén tapasztalta meg, milyen drasztikus változást okozhat egy tizenéves életében, ha okostelefonozni kezd.

shutterstock 384225016

Tim Farnum szerint az addig energikus és társaságkedvelő kölykök kedvetlenné és visszahúzódóvá váltak a készülékek használatától, sőt az apa szerint a drogfüggők elvonási tüneteihez hasonló reakciókat eredményezett, mikor megpróbálta elkobozni a gyerekektől a telefonjaikat. A tizenévesek nem voltak hajlandóak elhagyni a szobájukat, és természetesen hisztiztek is egy sort az apai szigor láttán, ami elég volt ahhoz, hogy cselekvésre bírja az aggódó apát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyakönyv - kézikönyv és hétnapló leendő és gyakorló anyáknak

Dívány 2017. június 25., vasárnap 10:05

Ettől könyvtől senkinek nem fog egycsapásra megoldódni az összes terhességgel és gyerekneveléssel kapcsolatos problémája, viszont segíthet abban, hogy lássuk, másnak sem volt mindig egyszerű, de ettől az anyaság még nagyon is szerethető és élvezhető. Főleg, ha nem veszítjük el a humorunkat.

Milyen érzés szülni? Hogyan éljük túl, ha hirtelen hízunk húsz kilót, és képtelenek vagyunk bármilyen ruhadarabot magunkra rángatni? Hogyan telik majd az első éjszaka az újszülöttel? Egyáltalán: hogyan tartsuk életben magatehetetlen gyerekünket? 

Ilyen, és hasonló kérdéseket fejteget az Indexes Kalas Györgyi könyve, nem csak hétről-hétre vezetett terhes- és anyanapló, hanem kézikönyv is, amelyben két terhesség és két gyerek saját tapasztalata mellett a közösség bölcsessége is helyet kapott. A sorozatot Györgyi még a Porontyon kezdte el, és saját bevallása szerint rendkívül sok információt és még annál is több támogatást kapott a hozzászólóktól, az egyes témák-fejezetek végén ezekből is válogat a kötet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem kell, hogy mindig szeressen a gyerek!

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. június 24., szombat 14:49

Arról szól a nevelés: segítsünk a gyereknek olyanná válni, hogy boldog és egészséges legyen, nem pedig, hogy olyanná váljon, amivel minket tesz boldoggá. Nem mindig nyilvánvaló saját magunk előtt sem, ha elkezdenek a saját érdekeink, szükségleteink irányítani.

A szülő-gyerek kapcsolatról rendszerint úgy beszélünk, mint arról a kötelékről, ami a legmeghittebb, hiszen feltétel nélküli szereteten alapul. Hiú ábrándok forrása is lehet, hogyha egy leendő szülő ebből indul ki, és arra számít, ha elég jófej lesz a gyerekével, akkor mindig érezni fogja a szeretetét. Nem így van: a gyerek bizony nem arra való, hogy kielégítse a szülő szeretet és gyengédség iránti szükségletét. Ez váratlanul érheti az embert, különösen, ha ő maga sem vált igazán felnőtté. Ha el szeretnénk érni, hogy mindig érezzük, hogy a csemete szeret minket, akkor az nagyon veszélyes tévutak forrása.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már miért lenne muszáj kitűnőnek lenni?

Primilla 2017. június 23., péntek 18:16

A gyereket már csak a vakáció érdekli, de valamit a szülőnek is ki kell raknia a Facebookra. Pedig a kitűnőkultusz elég káros.

Bizonyítványhelyzet van. Elsőként azokról a majdnem kitűnőkről fogunk beszélni, akik lehettek volna azok, de valami miatt mégsem lettek. Első világbeli probléma jön, előre szólunk.

Ismerősöm negyedikes gyerekét égbekiáltó igazságtalanság érte: lerontották a mindig kitűnő bizonyítványát, becsúszott egy négyes. Méghozzá rajzból, pardon, vizuális kultúrából, holott a gyerek láthatóan ügyesen rajzol. Mármint amennyire én meg tudom ítélni (semennyire, gőzöm sincs, hogy mi a szint rajzból, negyedik osztályban).

Csalódottak a szülők, csalódott a gyerek, sosem volt még bizonyítványban négyes, most mi lesz?

Mi lenne? Hát semmi.

shutterstock 448696888
Fotó: Shutterstock

A „lerontott” bizonyítvány egyébként a legtöbb tanítónak, tanárnak is nagy dilemma, főleg, ha valamelyik készségtantárgyról van szó (és most nem azokról beszélünk, akik direkt büntetni akarják valamiért a gyereket). Vannak, akik soha, semmilyen körülmények között, senkinek nem adnak négyest, csak ötösöket osztogatnak. Van is benne ráció: a pedagógiai cél az, hogy a gyerekeknek sikerélménye legyen, és szeressék a tantárgyat, de főleg a tevékenységet, amiről szól. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet, hogy a hasfájósság a babák migrénje

Puskás Pálma 2017. június 23., péntek 17:09

Migrénes anyák gyerekei sokkal gyakrabban lesznek hasfájósak, sőt, a zajokra, szagokra is hiperérzékenyek ezek a babák. Lehet, hogy a hasfájósság valójában egyfajta migrén.

A csecsemőkori hasfájás rémes dolog, én már csak tudom, kettőből kettő hasfájós volt. A dolog lényege, hogy az amúgy egészséges baba sír, nem tudjuk, miért. A tudomány se tudja, miért, és ellenszere sincs igazán, de legalább úgy háromhónapos kor körül elmúlik magától.

shutterstock 129007421
Fotó: Shutterstock

Egy friss kutatás most a migrénnel hozza összefüggésbe a dolgot: a migrénes anyák babái ugyanis gyakrabban hasfájósak, a hasfájós babák pedig érzékenyebbek a környezeti ingerekre. Vagyis lehet, hogy az úgynevezett hasfájósság valójában a babák migrénje.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Érezni bármit szabad, tenni nem lehet akármit

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. június 22., csütörtök 17:42

A gyereknek szüksége van korlátokra, de arra is, hogy elfogadjuk az érzelmeit, vágyait akkor is, ha azok éppen nem kellemesek nekünk, így tanulja meg kezelni, hogy fejezheti ki, amit érez. Viszont árthatunk neki, ha az érzelmek elfojtására kényszerítjük.

Az emberi fejlődéssel foglalkozó kutatók csodájára járnak, hogy megszületésünk pillanatától milyen gazdag eszköztárral rendelkezünk ahhoz, hogy pozitív érzelmeket és gondoskodást váltsunk ki az anyából, az apából. Bájos mozgásra, olyan arc- és testarányokra gondoljunk, amit a felnőtt cukinak talál, nem beszélve a gőgicsélésről, mosolyról, arról, ahogy a baba megszorítja a szülő ujját, amitől ő persze elolvad. Ezek biológiailag belénk kódolt adottságok.

Ahogy nő a gyerek, egyre inkább tanulnia kell, hogyan kapcsolódjon a szüleihez. Ez életbevágó, belénk van kódolva, hogy kapcsolódni márpedig kell, hiszen a kisgyerek egyedül életképtelen, tehát az első és legfontosabb, hogy oda tartozzon, ahol megvédik, ahol biztonságot és gondoskodást kap.

shutterstock 535152550
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szappannal fürdünk és gilisztát tartunk az étkezőasztal alatt - Interjú

Puskás Pálma 2017. június 22., csütörtök 09:41

Valahol mindig is sejtettük, hogy autóval járni meg zsákszám vásárolni a műanyagflakont és a petpalackot nem túl környezetbarát. Az utóbbi években egyre sürgetőbbé válik a probléma: a klímaváltozás hatásait a saját bőrünkön is érezhetjük. Szülőként most már tényleg komolyan el kell gondolkodnunk azon, a saját kényelmünk tényleg annyira fontos-e, hogy a dédunokáink majd egy műanyag szeméthegyekkel tarkított sivatagban éhezzenek?

Kump Edina környezetkutató, környezeti nevelés-tanácsadó 2014-ben kezdett bele a hulladékmentes életmódba. Megkértük, hogy ossza meg velünk tapasztalatait és magyarázza el, miért hasznos, ésszerű és még költséghatékony is szappannal mosakodni és gilisztát tartani az étkezőasztal alatt.

1 (1)
Fotó: Marjai Janos
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés