SZÜLŐSÉG

"Pillanatnyilag stabil a baba állapota"

S-W. Zsó 2017. május 16., kedd 10:02

"Pillanatnyilag stabil az állapota" - korababás anyukaként sokáig ebbe a mondatba tudott kapaszkodni Dr. Rádi Kata és Bakos Boglárka, akikben egy életre nyomot hagytak a gyötrő bizonytalanságban töltött hetek. Ma már hálásak a sorsnak, mert ez a trauma segített megtalálni az élethivatásukat: támaszt nyújtani koraszülött gyermekeknek és családjuknak. A Korábban Érkeztem Alapítvány alapítójával és elnökével beszélgettünk.

Kilenc hónap. Megszületik, anya mellkasára fektetik, hazaviszik, a család örül, mert a pici jól érzi magát és szépen fejlődik. Így képzeli el minden nő a terhességet és a szülés utáni napokat. Sokszor azonban hamar szertefoszlik az idilli kép: a babának hosszú hetekig egy inkubátor az otthona, gépek sípolnak körülötte, és az anyukájától is el van szakítva. Önfeledt boldogság helyett aggodalommal fogadják a kis jövevényt, mert túl korán érkezett, amire senki nem volt felkészülve. 

Dr. Rádi Kata és Bakos Boglárka
Dr. Rádi Kata és Bakos Boglárka
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki egyformába öltözni a lányoddal?

Primilla 2017. május 15., hétfő 17:21

Anya-lánya fotózáson jártunk a minap, a terv az volt, hogy készül rólunk pár profi fotó abból az alkalomból, hogy a gyerek tíz éves lett, én meg ebből kifolyólag tíz éve anya. A fotóst jó ideje ismerjük, időnként megállapítja, hogy a gyerek tisztára úgy néz ki, mint én, úgyhogy jó ötletnek tartotta, hogy ha már a lányomat tüllszoknyába öltöztettem az alkalomra, én is vegyek fel egy ugyanolyat.

Az első reakcióm az volt, hogy nincs az az isten, és a második is. Egyrészt meg voltam elégedve a nagy műgonddal összeállított outfittel és színkombinációval, ezt már nem bolygatjuk, másrészt én meg a tüllszoknya… hát az összeegyeztethetetlen. És különben is, miért nézzek én ki úgy, mint egy tíz éves kislány, amikor én egy negyven éves anyuka vagyok, és különben is disszonáns lenne a fejemmel.

Szerintem egyébként jó döntés volt, a fotók gyönyörűek lettek, azóta viszont nagyot változott a véleményem az egyforma ruhába bújásról: ma már el tudom képzelni azt a szituációt, hogy ugyanolyanba öltözzek a lányommal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Altasd el a kisbabádat telefonnal

Primilla 2017. május 14., vasárnap 17:30

Az anya is ember, még akkor is, ha újszülött kisbabával néha saját magát is emlékeztetnie kell rá. Így aztán, ha ki szeretné elégíteni az olyan – Maslow piramisnak ugyan a legalján elhelyezkedő, ugyanakkor a valóságban jelentős logisztikát igénylő – szükségleteit, mint az evés, vagy a pisilés, akkor kénytelen lesz előbb-utóbb megtanítani a kisbabáját elaludni.

Pár évvel ezelőtt megfigyeltem, hogy a babák varázsütésre beájulnak minden monoton, zúgó hangtól, mint a porszívó, hajszárító, és a többi. Ezeket nevezzük fehér zajnak, és könyvtárnyi irodalma van. Ugyanúgy működnek, mint papagájnak a fekete lepellel leborított kalitka, vagy az autózás a háztömb körül, esetleg az azt imitáló bölcső, amitől szintén majdnem minden pici gyerek elalszik. Hibátlanul.

Csak hát a porszívóval a hajszárítóval van egy kis baj: a szülők nem tudnak aludni tőle. Ráadásul nem valami korrekt a Földdel szemben órákon át 1500 kWh-val zúgatni valamit üresben, miközben itt van a nyakunkon a globális felmelegedés. Pedig a klasszikus intelem szerint: „Aludj, amikor a baba alszik, egyél, amikor a baba eszik, és vasalj, amikor a baba vasal”. Tehát az autóztatás sem járható út.

shutterstock 474847978

Vannak viszont szerencsére mobil appok, amik tökéletesen megfelelnek a célnak, és helyettesítik a háztartási gépeket, közlekedési eszközöket. Mi a Baby Sleep Sounds-ot teszteltük, és a környezetünkben lévő kisbabáknál, saját tapasztalataink, és a visszajelzések szerint, tökéletesen bevált. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Művelt csecsemőket minden háztartásba!

Aladár 2017. május 13., szombat 12:11

Hamarabb kezdenek el maguktól olvasni, és jobb tanulók válnak azokból, akiknek rendszeresen felolvasnak a szülei.

Valószínűleg kutyákhoz vagy szobanövényekhez is érdemes beszélni, de a kutyák nem ugatnak artikuláltabban, ha felolvasnak nekik. A gyerekekkel való olvasás viszont óriási segítség a kölyköknek. Úgy tűnik, a félévestől négy és féléves korú gyerekeknek felolvasott mesék elég pluszt adnak ahhoz, hogy a kiművelt csecsemő elmék akár évekkel is beelőzzék a könyvektől távolmaradó társaikat. 

shutterstock 402024220
Távolról sincs vége, olvasson még »

Vitorlázás? Korántsem úri sport!

maze 2017. május 13., szombat 11:19

Holczhauser Andrással, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkárával a hazai vitorlástáborokról, az utánpótlás nevelésről és a sportban rejlő hatalmas lehetőségekről beszélgettünk. Kiderült, hogy simán lehet vitorlázó a gyerekünk! Mondjuk, az olimpiáért azért kell áldozatokat hozni, de hol nem?

Nyári programot keresel a gyereknek, aki imádja a vizet, de még az úszó világbajnokság híre se hozza akkora lázba, hogy klóros vízbe ugorjon? Balatonon tervezed tölteni jól megérdemelt pihenésed, és nem lenne rossz, ha az idő közben mindenki számára hasznosan telne? Mosollyal tölt el, amikor sok kis fehér vitorlát látsz a partról ringatózni a vízen, de a vitorlázásról rögtön kabriókat, a Cote d'Azur-t és mesebeli hercegeket kezdesz vizionálni, és el is hessegeted, mint megfizethető ötletet nyári táborra?  

Akkor jó hírünk van, mert a vitorlázás is csak egy sport, ami növeli a koncentrációkészséget, önfegyelemre és kitartásra tanít, teszi mindezt ráadásul a jó levegőn, a víz közepén, az időjárás adottságait kihasználva. Valódi kihívás, valódi felfedezés, valódi eggyé válás a természettel, ráadásul cikkünkből kiderül, hogy nem is megfizethetetlen. A vitorlázás alapismereteinek elsajátításához még korántsem kell olyan mélyen a pénztárcába nyúlni, mint azt hinné az ember.

Más kérdés, hogy lehet-e az én gyerekemből úgy Fa Nándor, hogy közben nem adósodik el az egész család?

A Magyar Vitorlásszövetség 2015-ben kezdte el kidolgozni a Vitorlás suli névre keresztelt programot, amivel a vitorlázás megszerettetése mellett nem titkolt céljuk az utánpótlás nevelés megkönnyítése.

Holczhauser András
Holczhauser András
Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (ezentúl MVSZ) főtitkára a Dívány kérdésére elárulta: a program az oktatók, edzők képzési programjának elindításával kezdődött, hogy csak olyanok foglalkozzanak táboroztatással, utánpótlás neveléssel, akik magas színvonalon értenek hozzá.

Következő lépésben alakult ki a képzőhelyek követelményrendszerének kidolgozása. Ma már eszközök beszerzésére is pályázni lehet, amivel szintén a vitorlás iskolákat és ezáltal az oda jelentkező gyerekek szüleit tudják támogatni. 

"Amikor láttuk, hogy különböző táborokban más és más színvonalon folyik az oktatás, elhatároztuk, hogy kialakítjuk a vitorlásiskolák működésének egységes és minőségi keretrendszerét" – kezdte Holczhauser András hozzátéve, hogy mára a program már oda nőtte ki magát, hogy az országban fellelhető vitorlásiskolának meg kell felelni az általuk felállított követelményeknek, amennyiben számítanak a szövetség támogatására.

Ez azért is nagyon fontos, mert így elméletileg nem lehet valaki csak úgy vitorlásedző csak azért, mert tudja mi a különbség egy svertes és egy tőkesúlyos hajó között. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ülünk a rakétán, még nem tudjuk, hova megy

Juhász Edina 2017. május 12., péntek 14:20

A 12-16 éveseknek megrendezett versenyen játékokat fejlesztettek a lányok, a legjobbak pedig Varsóba mennek megnézi, hogyan programoznak a nagyok.

A Scratchmeccs idei versenyén 30 százalékkal több lány vett részt mint tavaly, így összesen 99-en mutatták be, hogy programozni igenis menő, másrészt egyáltalán nem fiús dolog. A három fős csapatok mindegyike egy ingyenesen letölthető, oktatási célokra használt programozási környezetben, a Scracthben rakott össze játékot. A legjobbakat pedig a linkre kattintva ki is próbálhatod.

Távolról sincs vége, olvasson még »

18+ Gyomorszorító felhívás: a szex nem játék

Dívány 2017. május 12., péntek 14:19

A Free A Girl olyan gyomorszorító kampányfilmben hívja fel a figyelmet a prostitúcióra kényszerített gyermekekre, aminél keményebben még keveset láttunk.

A Daily Mailen találtunk ezt a kisfilmet, melynek első részében kislányok találgatják a dobozból előkerülő szexjátékok funkcióját: varázspálca? sodrófa? Hajtekerő? Aztán egy hirtelen váltással egy hétévest látunk, akinek szolgáltatásait (Csak szop? Baszni is lehet? Lehet!) 40 dollárért adják el éppen egy férfinak. 

Van, akinek ártatlan képzelődés, van, akinek a rettenetes valóság - szól a kampány szlogenje. Becslések szerint csak Indiában körülbelül 1,2 millió kislányt használnak erőszakkal szexuálisan. A Free a Girl (Szabadíts ki egy lányt) szervezet célja az, hogy az adományok segítségével meg tudják menteni ezeket a lányokat a szexrabszolgaságból.

 A rendőrséggel együtt dolgoznak az emberkereskedők letartóztatásáért és elítéléséért, eközben védett házakat hoznak létre, segítenek a trauma feldolgozásában, egészségügyi ellátást, oktatást, szakmai képzést nyújtanak, majd a társadalmi visszailleszkedést is segítik. Az alapítás óta eltelt nyolc évben 3800 lányt szabadítottak ki ázsiai bordélyházakból. Azok száma, akiket még mindig szexuális szolgáltatásokra kényszerítenek, ennél sok nagyságrenddel magasabb. 

Kvíz: kipakoltuk a táskáinkat, te tippelj, kié!

(bj) 2017. május 12., péntek 06:44

Mindig érdekelt, mit tartanak mások a társkájukban? Most kiderül, ráadásul még azt is megtippelheted, hogy férfi vagy nő, gyerekes vagy gyermektelen az illető. Hajrá!

A táskánk a lelkünk tükre? Nagyon reméljük, hogy ez az állítás nem igaz, ellenkező esetben a legtöbbünk lelkében elviselhetetlen káosz uralkodna, amiben semmit nem találunk meg. Sőt, tele lenne morzsával, meg a gyerek átázott, büdös zoknijával.

Senkit nem akarok meggyanúsítani, hogy hasonló elfoglaltságai voltak, de gyerekkorom egyik kedvelt szórakozása volt az éppen elérhető táskák tartalmában kutatni. Mondjuk ez a szenvedély nem korlátozódott csak a táskákra, jöhetett fiók, polc, szekrény, bármi, ami személyes dolgokat rejt, és kiinduló helyzetben be van zárva. Az apró (és nagyobb) titkok tárhelyei ezek, és a tartalmukból nagyszerűen lehet következtetni a tulajdonosuk személyiségére.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elegem van a rossz zsaru szerepből

(bj) 2017. május 11., csütörtök 12:19

Rohadtul. De tényleg. Harminchat éves anya vagyok, ötéves kislánnyal és egy férjjel, aki türelmes. Nagyon türelmes. Sokkal türelmesebb, mint én. Amikor a gyerekünkről van szó.

Annyi cikket olvashattunk már a témában – hol vicceset, hol tudományosat – miszerint az apukáké a gyereknevelés bulis része, az anyáké a legtöbb „nemszeretem” része. Csak az a kérdés, hogy ez miért alakult így?

shutterstock 74704192
Fotó: Shutterstock

Reggelente az óvodába való eljutás kínszenvedésével kezdődik a idegi tortúra, amiért nem hibáztatom a gyereket. Így, most, tiszta fejjel. Mert tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy minden időhúzási taktika és stratégia azért van, hogy minél később kerüljön az óvodába, és minél több időt tudjon otthon tölteni, még azon az áron is, hogy közben az anyja idegein táncol.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vége a gondoknak: pianínót minden iskolába!

Primilla 2017. május 10., szerda 17:27

A mindennapos éneklés az új ötlet. Ha valaki, én aztán hatalmas rajongója vagyok a kóruséneklésnek, nálunk ez családi hagyomány és hobbi egyben. Az ötletnek tehát örülök, de mégis van vele egy kis bibi. El is magyarázom, micsoda: tanár és idő kell hozzá, és ez a kettő pont nincs ma a sulikban.

Vannak párévenként visszatérő témái a kormánynak, most úgy látszik, hogy a mindennapos éneklés ötlete is ilyen lesz. Húsvétkor Balog Zoltán miniszter azt mondta, hogy a kormányzás végére (akármit is jelentsen ez) minden iskolában lesz egy pianínó, és legyen kórus is, amit pályázat kiírásával fognak elősegíteni. Mert zenei nagyhatalom vagyunk, fontos a fiatal művészek támogatása, de a zenét ne csak azok műveljék, akik magas szinten tudják, hanem mindenkivel jó lenne megszerettetni, bla, bla, bla.

A hírre többségében repes a szívem, inkább igen, mint nem. Ha valaki, én aztán hatalmas rajongója vagyok a kóruséneklésnek, nálunk ez családi hagyomány és hobbi egyben. Egy jó kórus az társaság, közösség, a közös éneklés pedig hatalmas lelki élmény. Balog Zoltánnak ebben teljesen igaza van. Ez is eljött, ilyet se mondtunk még itt a Kölyök rovatban.

shutterstock 272254331
Fotó: Shutterstock

Hanem azért lenne két apró megjegyzésem a kivitelezéssel kapcsolatban. Az egyik az, hogy mégis, hogy gondolják pályázattal támogatni a kórusalakítást? Mit lehet nyerni azon a pályázaton? Pénzt? És akkor mi történik? Vesznek rajta egy kórust? Vagy a kórus majd összeáll az iskola pacsirta torkú tanulóiból, de a kórusvezető, na, az minden pályázati pénzt megér? Vesznek egy karvezetőt a vindornyalaki általános iskolának? (Ha van már, akkor tárgytalan.)

Azt kell, hogy mondjam, hogy ez a kórus dolog, ez azért nem olyan korszakalkotó ötlet. Mégiscsak Kodály országa vagyunk, valószínűleg magától is eszébe jutott már minden iskolának, hogy kórust kellene alapítani. Aminek – tapasztalatból mondom – a kórusvezető a szűk keresztmetszete. Rajta múlik, ha nem is minden, de majdnem minden. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Különös dologra figyeltek fel az autizmussal kapcsolatban

Aladár 2017. május 10., szerda 08:20

A lány unokák nagyobb valószínűséggel érintettek, mint a fiúk.

Egy friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy a 90-es években született Egyesült Királyságbeli gyerekek között nagyobb a valószínűsége az ASD, az autizmus spektrumzavar (Autism Spectrum Disorder) kialakulásának, amennyiben az anyai ágú nagyanyák dohányoztak a terhességük alatt.

shutterstock 182927144

Egy-egy bármiféle tudományos megalapozottságot nélkülöző, de valahogy mégis az autizmushoz kötött tévhit persze komoly problémákat is okozhat, azonban amennyiben a kutatás eredményei valóban akkurátusnak bizonyulnak, az megváltoztathatja azt, ahogy jelenleg gondolkodunk az autizmusról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Család az, amit a benne élők annak éreznek

Primilla 2017. május 9., kedd 16:39

Emlékeznek Nádasdy Ádám zseniális nyelvészeti sorozatára, a Modern Talkingra? Több, mint száz cikkből állt, és igazán szerettem. Többek között azért, mert végtelenül praktikusan állt a nyelvhez, ami érdekesen különbözött az oktatás elitista nézőpontjától. Nádasdy mindig azt hangoztatta: nincs helyes és helytelen, csupán sokak vagy kevesek által használt. Ha sokan mondják azt, hogy eszek vagy iszok, akkor az "helyes", hiszen a nyelv pontosan olyan, ahogyan beszélői használják.

Na, pont ez jutott eszembe arról, amikor annak próbáltunk utánajárni, mi a család. Miért tettük ezt?

A múlt héten napvilágot látott a szakgimnáziumi próbaérettségi feladatsor pedagógia tantárgyból. A hozzá tartozó megoldókulcsban található családfogalom elég nagy felháborodást keltett.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján található megoldókulcs szerint a család fogalma a következő: „A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat van, házasság vagy örökbefogadás. A családot az különböztet meg más csoportoktól, hogy különnemű személyekből áll, akik különböző generációkhoz tartoznak, reprodukálja önmagát.”

shutterstock 374559808

A külföldiek által pénzelt sorosista ügynök médiában, és az ezekből félretájékoztatott olvasókban, meg mindazokban, akik úgy érzik, hogy az emberek sokfélék, sokféleképpen élnek, és ez a sokféleség jó és érdekes, ez a definíció elég sántának tűnik.

Hiszen így már nem nevezhető családnak például az a formáció, amikor egy anya egyedül neveli a lányait, vagy apa a fiait, esetleg a szülők nem házasodtak össze, hanem papír nélkül élik a boldog, bár családinak nem nevezhető életüket. Hogy olyan messzire már ne is menjünk, hogy bizony, egyneműek is élnek együtt, szeretetkapcsolatban, sőt, akár gyerekkel. Az vajon mi lehet? Kommuna? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: kitalálod, hány éveseké a matekpélda?

Koncz Andrea 2017. május 9., kedd 07:51

Ma van a matekérettségi. Elszántak és erős matekosok már biztosan neki is álltak megoldani a feladatsort. Mi nem vagyunk elszántak, viszont arra gondoltunk, készítünk egy kvízt a nagy alkalomra. Méghozzá olyat, amiben különböző korú gyerekeknek készített felvételi és közép/emeltszintű érettségi kérdéseket kevertünk össze.

shutterstock 297702716

A feladat csupán annyi, hogy tippeld meg, hány éveseknek szól a kérdés? A sorban látni fogsz 10, 12 év 14 éveseknek szóló felvételi kérdéseket, valamint közép- és emeltszintű érettségi kérdéseket. 

Persze gondoltunk a matek- és fejtörés-kedvelőkre is, ezért a kérdésekhez nem adtunk meg időkorlátot, így ha szeretnéd, akár meg is oldhatod őket. A kérdésekre a válaszokat (vagy az azokra mutató linket) a kvíz kitöltése után a helyes megoldásokkal együtt láthatod majd.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyere, fogd csak meg, és ne mondd el senkinek!

Dívány 2017. május 8., hétfő 13:58

Tudtad, hogy majdnem minden ötödik (más becslések szerint minden tizedik) gyereket ér szexuális bántalmazás mire felnő, fiúkat és lányokat egyaránt? Ez azt jelenti, hogy szinte biztosan valamennyien ismerünk ilyen gyereket. Mégsem hallunk ezekről a történetekről soha. Hogyan lehetséges ez?

Többek között úgy, hogy ez az egyik legnagyobb társadalmi tabu, amiről senki nem mer vagy tud beszélni. Igen gyakran azok a gyerekek sem, akikkel megtörténik. És persze úgy, hogy ezek a helyzetek sokszor nem a klasszikus megerőszakolós drámák, "csak" olyan történetek, amik a gyereknek nagyon-nagyon rosszak, ijesztők, érthetetlenek, amikor nem is tudja, ő csinált-e rosszat? Vele van-e baj, hogy fél, hogy nem jó neki?

Egy rokon, akiről soha nem gondoltuk volna, a kedves szomszéd, egy ismerős felnőtt, és még sorolhatnánk. A beszéljróla oldal történetei közül rengeteg pont erre világít rá, a helyzetek végtelen hétköznapiságára. Ez pedig azért nagyon ijesztő, mert nyilvánvalóan nem lehetünk minden percben a gyerek mellett, és az ilyen esetek nagyon sokszor tökéletesen váratlan helyzetekből alakulnak ki.

Kell tehát egy eszköz, amivel meg tudjuk védeni a gyereket. Egy eszköz, amivel be tudjuk hozni ezt a témát a beszélgetések közé. Ami kapcsán megtanulhatja, hogyan ne legyen áldozat. És miért ne legyen ez az eszköz egy mese?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: menne ma az irodalom érettségi?

Terebélyes Tibor 2017. május 8., hétfő 07:48

Az idei érettségik is a magyar írásbelikkel kezdődnek. Szövegértés, érvelés, műelemzés, műveltség, helyesírás a feladatok között. Kvízünkkel felmérheted, hányasra állsz magyarból!

Ma reggel több, mint 100 ezer középiskolás kezdi meg az érettségi vizsgákat. Az első próbatétel mindjárt egy négyórás írásbeli magyar nyelv és irodalomból. Szövegértési, érvelési, műelemzési feladatok, na és persze a helyesírás. Középszinten. Emelt szinten pedig már műveltnek is kell lenni, jól kell ismerni a nagy irodalmárok életét, munkásságát. Az idén jubiláló művészekét nyilván különösen jól. Vajon te ma hogyan boldogulnál a magyarérettségin?

Hogy ezt megtudhasd, összeállítottunk egy rövid kvízt, amivel felmérheted, mennyit kopott vagy csiszolódott a tudásod érettségi óta! A helyes megoldásokat a kvíz kitöltése után rögtön láthatod majd.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mitől lenne jobb a gyerekeknek a kórházban?

Dívány 2017. május 7., vasárnap 16:14

Nagyot változott a szemlélet a magyar egészségügyben az utóbbi két-három évtizedben a gyerekek kórházi kezelésével kapcsolatban. Míg korábban a szülőt jobbára csak zavaró tényezőnek tekintették, aki lábatlankodásával akadályozza az érdemi gyógyító munkát, mára természetessé vált a szülő közreműködése a folyamatban, és az intézmények az édesanya vagy apa folyamatos bent tartózkodását, bent alvását is igyekeznek megoldani, amennyiben a család ezt igényli.

De a helyzet még tovább javítható, ehhez viszont a (szorongó) gyerek-szülő páros és az (elfoglalt, stresszes) orvos között szükség lenne egy megfelelően képzett közvetítőre, vagy hivatalos nevén egészségügyi gyermekjóléti szakemberre. Ő az, aki nem csak érti, hogy a gyerek mitől fél (például: itt lesz anyu?) vagy mire kíváncsi (például: hány plüss lehet a kórteremben), hanem képes arra is, hogy hatékonyan fordítson - mondjuk - elhadart orvosi latinból szülő és gyerek számára feldolgozható nyelvre, amivel - a nagyobb együttműködőkészség miatt - az orvosi ellátás is könnyebbé válik. 

Nem kívánatos utóhatások

A nem megfelelően előkészített kórházi beavatkozás, a fizikai traumák, illetve a hosszan tartó kezelés nyomán a gyerekek lelki sérüléseket szerezhetnek. Gyakori tünet a félelem, a szorongás, alvászavarok jelentkezése vagy az éppen kialakuló fejlődési funkciók terén bekövetkező megtorpanás (visszaesés a szobatisztaságban, dadogás vagy egyéb beszédzavar, tik). Mindezek hosszabb távon is hátráltathatják a gyermek mentális és testi fejlődését, az érzelmi következményekre mégsem terjed ki a szakszerű orvosi utánkövetés például egy mandulaműtét után.

„A bent alvást általános jogként kellene biztosítani, amivel a családok szükség szerint élhetnek. – véli Hódi Ágnes gyermek-pszichoterapeuta. – Mindez önmagában azonban nem elég, a gyerek páciensek és a szülők aktívabb bevonására, alaposabb felkészítésére van szükség” – teszi hozzá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szinte a semmiből termett itt egy okosiskola

Koncz Andrea 2017. május 7., vasárnap 14:53

Tavaly írtunk arról az iskoláról, ahol hét szülő összefogása nyomán indult el a digitális oktatás. A Lisznyai utcában pénteken átadták az első digitális tantermet, és szeptemberig még egy okostermet tudnak kialakítani táblával és tabletekkel együtt.

Nem egészen egy éve kezdett el szervezkedni néhány szülő Budán a Lisznyai Utcai Általános Iskolában, hogy meghonosítsa a suliban a digitális pedagógiát. Az ügynek megnyerték az iskola alapítványát és a tanári kar nagy részét is, így végül tavaly nyáron 17 pedagógus kapott digitális pedagógiai képzést szakemberektől.

A szülők és tanárok attól sem riadtak vissza, hogy az iskola akkoriban egyáltalán nem rendelkezett a digitális oktatáshoz szükséges eszközökkel; minden szereplő arra készült, hogy fapados módszerekkel kezdődik a forradalmi év. Így is lett, de a munka nem állt meg, és az iskola a napokban felavatta első digitális tantermét. Sőt, a tervek szerint szeptemberig még egy korszerű termet állít csatasorba.

A szülők és a tanárok összefogásáról megjelent cikkünk nyomán az iskolába számos felajánlás érkezett. A most átadott tantermet a Török Együttműködési és Koordináció Ügynökség jóvoltából sikerült digitális táblával, tanári géppel és a gyerekek számára tabletekkel ellátni.

„Szomszédként tekintünk az iskolára, hiszen a török konzulátus valóban a szomszédságban van. Ezért láttuk fontos ügynek a digitális pedagógia felkarolását” – mondta az átadáson Şakir Fakili, Törökország nagykövete.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nehéz gyerekkor előny is lehet

Puskás Pálma 2017. május 6., szombat 14:18

A nehéz gyerekkor, főleg a szegénység hatása felnőve az intellektuális teljesítményben is megmutatkozik: a szegénységben felnőtt gyermekek körében gyakoribbak a tanulási zavarok, kisebb a szókincsük, egyes kutatások szerint rosszabbak a figyelmi képességeik. Felnőve gyakran jellemző rájuk, hogy kevésbé képesek hosszú távra tervezni.

Ugyanakkor a nehéz gyerekkornak az újabb kutatások szerint adott esetben előnyei is lehetnek. A gyerekkorban megélt kaotikus viszonyok hatására a sanyarú sorsú gyermekek agya máshogyan fejlődik, mint nyugodtabb életű társaiké, és - szerencsés esetben - ez a különbség a javukra is szolgálhat.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mostantól megnyugodhatunk, mert nem baj, ha egy gyerek szegénységben, bántalmazó környezetben, sok stressz közepette nő fel, csupán arra világít rá, hogy az ilyen gyerekeknek adott esetben mások az erősségei, amire alapozva sikeresebben lehetne őket fejleszteni, tanítani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó üzlet volt a családi videócsatorna, csak elvették a gyerekeket

Aladár 2017. május 6., szombat 10:05

Mike és Heather úgy tűnik átlépték a határt.

Jó üzlet

YouTube csatornájuknak köszönhetően Mike és Heather Martin évente körülbelül 55-100 millió forintot keresett azzal, hogy különböző átverések, csínyek főszereplőivé tették Mike gyerekeit. A több mint 700.000 követővel rendelkező csatornán most már csak a házaspár nyilvános bocsánatkérése látható, aminek során ironikus módon most nem a fiúk, hanem a nevelőanya fakad sírva. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bőgsz anyák napján? Nyugi, mi is!

Primilla 2017. május 5., péntek 10:01

Melyik szülőnek ne repesne a szíve, amikor a gyerek virágcsokorral, vagy valami apró, saját készítésű ajándékkal a kezében csilingelő hangon énekel és verset szaval arról, hogy mennyire szereti az anyukáját! Tipikusan az a helyzet, amikor szem nem marad szárazon. Igaz, az élvezetbe gyakran belezavar az a másik száz ember, aki szintén végighallgatja az őszinte vallomást az iskolai ünnepségeken.

Hamarosan itt az anyák napja, amire megfigyelésem szerint már lázasan készülődnek a gyerekek, pedagógusok. Ezt onnan tudom, hogy az elsős gyerekemnek a házi feladatok között fel volt tüntetve, hogy gyakoroljuk otthon az anyák napi műsorra kiosztott verset. Amin persze hangosan felvihogtam, elképzeltem, ahogy magam elé állítom a kisfiam, és szigorúan kikérdezem őt a költeményből, közben nézem papíron az eredetit, és időnként kijavítom, ha nem szöveghűen szaval.

Persze csak vicceltem. Az viszont komoly, hogy ezt a verset, és az egész műsort száz másik, kvázi idegen előtt fogják előadni a gyerekek, ilyen körülmények között kell majd neki őszintén elismernie az érdemeimet, nekem meg meghatódnom.

shutterstock 599927720

Oké, nekem menni fog, de azért időnként kimondottan hiányolni szoktam ezekből az intézményes ünnepségekből az intimitást, amiről az anyák napjának mégiscsak szólnia kellene.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvéd és megbénít nagyanyám és anyám öröksége

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. május 5., péntek 07:46

Családi örökségünk rengeteg értéket ad, a valahová tartozás érzését, stabil gyökereket. Annyira nem gondolkozunk rajta, hogy időnként fölösleges szokásokat is követünk, ami nem baj, legfeljebb vicces lehet. Néha viszont görgetjük magunk előtt felmenőink félelmeit, traumáit, és szépen tovább is adjuk őket a gyerekeinknek. Na, de hogyan válogassuk szét ezeket?

Egy pszichiátertől hallottam az anekdotát: egy férfi csodálkozva kérdezte a feleségétől: „Drágám, miért vágod ketté a karajt, miért nem egyben sütöd?” Az asszony bizonygatta, azt így kell sütni, így tanulta az anyjától. Megkérdezték hát édesanyát, miért vágja ketté a karajt. Azt felelte, nem tudja miért, de így kell sütni, ő is így látta az anyukájától. Elmentek hát a nagymamához, hogy megtudják tőle, miért kell kettévágni a húst. Ő azt felelte: nem kéne, de kicsi a sütőm, csak így fér be.

shutterstock 549151045

A történetben szereplő példánál súlyosabb és nagyobb hatással bíró kérdésekben is előfordul, hogy öntudatlanul átveszünk valamit a megelőző generációktól, ami annak idején adaptív, a megküzdést elősegítő, de legalábbis érthető volt, a jelenben viszont felesleges, vagy hátráltat minket. Ha ezek nem tudatosulnak, akkor felülvizsgálat nélkül továbbvisszük, és tovább is adjuk gyerekeinknek.

No persze nemcsak káros dolgokat tanulunk: az értékeket, pozitív életszemléletet, hitet, hálára való hajlandóságot, az élet tiszteletét és még sok mást is továbbadjuk. De a sérelmekből, traumákból származó sebzettséget is. Mint mikor valakit elhagynak, és, ha nem is tudatos elhatározásból, de azt tanítja gyermekének, hogy „a férfiak (vagy nők) mind megbízhatatlanok, csak magadra számíthatsz”. Vagy mint mikor a szexuális erőszakot elszenvedő nő azt sugallja lányának, hogy a szex szenvedés, ha lehet, el kell kerülni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mesterséges anyaméh mentheti meg a koraszülött babákat

Aladár 2017. május 4., csütörtök 16:49

Az egyelőre csak bárányokon tesztelt technológia jó pár életet menthetne meg, elkerülhetetlen azonban az áttörést jelentő módszer etikai hátterének tisztázása.

Az Egyesült Államokban 450.000 koraszülött baba születik évente, nagyjából minden kilencedik baba korábban érkezik. Az arányok nálunk is hasonlóak.

Bár az évek során sokat javultak a babák túlélési esélyei, még mindig nagyobb a korai agykárosodás, a vakság, a süketség, és sok más egészségügyi probléma kockázata, minél korábban születik meg egy baba, annál nagyobb a kockázat. Egy a Nature Communicationsben közlésre került kutatás eredményei azonban sokat javíthatnak a koraszülöttek esélyein. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jómunkásemberekre szabjuk az oktatást? Tényleg?

Primilla 2017. május 3., szerda 11:45

Fejleszteni például nem fogják ezentúl, és meg sem próbálják kideríteni, hogy miben tehetséges, mivel kompenzálhatná a hátrányát. Gimnáziumról, továbbtanulásról ne is álmodjon, de jó munkásember még lehet belőle.

Több mint egy éve, az országos megmozdulások óta még az is tudja, hogy nagy baj van az oktatással, akinek nincs gyereke, és iskolát is évtizedekkel ezelőtt látott utoljára belülről. A bajokra elég jól rámutat például az általános szakemberhiány, a tanári pálya nagyon nem vonzó, az iskolák lassan lasszóval fogják a tanítókat, tanárokat, és nincs elég gyógypedagógus, vagy logopédus sem, aki a sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozzon.

Ebbe a helyzetbe durrantott bele néhány új javaslat.

  • Nem kell tanári diploma ahhoz, hogy valaki iskolában tanítson "bizonyos régiókban" és "bizonyos területeken"
  • Nem kell gyógypedgógusnak lenni ahhoz, hogy valaki enyhén és középsúlyosan értelmi fogyatékkal élő gyerekeket taníthasson
  • Jegyet kell adni mindenkinek, tanulási zavarosoknak is, tehát a diszleksziásnak olvasásból, vagy a diszkaliásnak matekból
  • A gimnázumi helyek számát maximálni kell egy központilag meghatározott szinten, és aki nem fér be, az mehet szakiskolákba
shutterstock 425603407

A szakemberhiány valós, de nem így kéne megoldani

Ez sajnos semmire nem jelent majd megoldást. Különösen nem az ország elmaradottabb vidékein, ahol a többség eddig is csak álmodhatott a minőségi oktatásról. De ne legyenek illúzióink, a legtöbb iskolában ezután sem lesz elég nyelv-, informatika-, vagy természettudomány tanár, még képesítés nélküli sem.  

Pusztán attól ugyanis, hogy lehet, még senki kedve nem fog megjönni a tanításhoz.  Ahhoz azért egy kicsit több kellene: tisztességes fizetés, tisztességes munkakörülmények, vagy például emberszámba venni a tanárokat, hogy csak párat említsek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még Katalin is magányos néha az anyaságban

Aladár 2017. május 2., kedd 13:19

Néha magányosak vagyunk, és egyedül érezzük magunkat, de az igazság az, hogy rengeteg anya megy keresztül pontosan ugyanezen a dolgon - fogalmazott a hercegné.

Bármilyen csodálatos élmény is anyává válni, a folyamattal együttjáró magány komoly kihívás elé állíthatja a fiatal anyákat - fogalmazott a cambridge-i hercegné, amikor nemrég olyan iskolát nyitott, ahol a mentális zavarokkal kapcsolatos problémák megbeszélése a heti órarend szerves részét képezi, így készítve fel a diákokat a különféle pszichés zavarokkal jelentette veszélyekre. Az iskola megnyitójának alkalmával Kate az anyaság kihívásairól is beszélt

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kukába a játékokkal, kreatívabb lesz tőle a gyerek!

rté 2017. május 1., hétfő 14:15

Kevesebb játékszer = kreatívabb, együttműködőbb, magabiztosabb gyerek, kevesebb felnőttkori függőség.

"Attól féltem, hogy olyan anyává válok, aki minden nap ordít a gyerekeivel, hogy rakják már rendbe a játékaikat. És attól is, hogy a gyerekeim minden alkalommal könyörögni kezdenek, hogy vegyek meg nekik mindent, amint elmegyünk egy játékbolt mellett" – nyilatkozta a minimalista gyereknevelés egyik lelkes amerikai hirdetője, Debaye Barahona, de igazából bármelyikünk mondhatta volna.

shutterstock 524549437

Tudod mi a vázolt probléma ellenszere? Egyszerűen szabadulj meg a gyerek játékaitól!

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés