SZÜLŐSÉG

38. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 15:39

A várakozás izgalmas heteit a gyermeked további gyarapodással tölti. Most már ötven centi hosszú és 3 kilós, rendes újszülöttméretű baba. Próbálgatja a légzést, a fény felé fordul, és képes már erősen fogni a kezével. Beleiben gyűlik a szurokszéklet (meconium), amelyből majd az első, ijesztően ragacsos és fekete, ám szagtalan széklete lesz. Ha esetleg szülés előtt vagy közben a magzatvízbe kerül, az a baba stresszhelyzetét jelzi.

Előző hét - Következő hét

37. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 15:29

A gyermeked már nem számít koraszülöttnek, ha megszületik. Most már 48 centi hosszú és 2,8 kiló, de persze az is lehet, hogy a te babád ennél nagyobb vagy kisebb. Mindenesetre készülj fel a szülésre: legyen bepakolva a táskád, benne az iratok, a ruháid, a fényképezőgép, egy szendvics apukának és szőlőcukor meg ásványvíz neked.

Előző hét - Következő hét

36. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 15:28

A jövő héttől a gyereked bármikor megszülethet. Mostantól ismét gyakori vendég leszel az orvosi rendelőben: a kismamákat általában a 36. héttől hetente vizsgálják CTG-vel. Ez a kardiotokográf nevű gépezet egy speciális, kétfejes ultrahangkészülék, amellyel a méhösszehúzódásokat és a magzat szívhangját figyelik. Az eredményt általában egy többméteres papírcsíkra nyomtatja ki, de monitoron is megjelenítheti. Ugyanezt a gépet használják szülés közben is, a magzat állapotának ellenőrzésére. A szívhangból állapítja meg az orvos, hogy megfelelő mennyiségű oxigénhez jut-e a gyerek. Aki egyébként ezen a héten már 47 centi és 2,6 kiló.

Előző hét - Következő hét

35. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 15:26

Most már nagyon kicsi a babád helye, és minden nappal kevesebb lesz, ahogy egyre nagyobbra nő. Ezen a héten már 46 centi hosszú és 2,3 kilót nyom. A szűkös helyet érezve többnyire magától befordul a szülési pozícióba, fejjel lefelé, de az is lehet, hogy erre még néhány hétig várnod kell. Ezekben a hetekben esedékes egy ultrahangvizsgálat, de az is lehet, hogy többet csinál az orvosod. A vizsgálat során a magzat fekvése mellett azt is ellenőrzi, hogy megfelelően fejlődik-e.

Előző hét - Következő hét

34. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 15:24

Ezen a héten tovább fejlődik a gyermeked agya, idegrendszere és tüdeje, és folytatódik a súlygyarapodása. Már 45 centinél és 2,1 kilónál tart. Te valószínűleg egyre fáradtabbnak érzed magad, de ez normális ebben a stádiumban. Próbálj minél többet pihenni, ledőlni napközben is. Egy hónap múlva már lehet, hogy új taggal gyarapodik a családod. Ha az orvosod nem ellenzi, ezen a héten elkezdheted a rendszeres gátmasszázst, ami segíthet elkerülni a gátmetszést. Ha nem kapsz kifejezetten gátmasszázsolajat, a búzafűolaj, vagy más E vitamin-tartalmú olaj is megfelel a célnak.

Előző hét - Következő hét

33. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 15:22

Most a leggyorsabb a súlygyarapodásod, de ez nem azért van, mert az elhízás fenyeget: a bébid gyarapodik ilyen ütemben. Most már 44 centis és közel két kiló súlyú. Figyelj rá, hogy elég vitaminhoz, kalciumhoz és tápanyaghoz jusson, és ha vegetariánus vagy, a fehérjebevitelre is koncentrálj. Továbbra is fontos, hogy elég folyadékot igyál, ne kávét és teát, hanem gyümölcsleveket és vizet. Tovább fejlődik a gyereked tüdeje, bár még mindig koraszülöttnek számítana, ha most megszületne.

Előző hét - Következő hét

32. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 15:15

A korábbi hetek ráncai lassan kisimulnak a gyereked arcán, fejét pedig egyre több haj fedi. Hossza már 42 centiméter, súlya pedig 1,7 kiló. Mozgása ezen a héten a legélénkebb, mostantól kicsit kevésbé rugdos majd. Érdemes magzatmozgási napló vezetésébe kezdened. Többnyire étkezés után szoktak tíz rúgást, ütést és egyéb mozgást számolni az anyukák, majd felírják, hogy ez mennyi időbe tellett. Más orvosok azt javasolják, naponta kétszer 1-1 órát szánjunk a számolásra (olyan időszakban, amikor mozog a gyerek), és az egy óra alatti mozgások számát jegyezzük fel, ez általában 10 és 50 közé esik. Ha egyik napról a másikra nagyon lecsökkenne, vagy nem is érzel mozgást, azonnal értesítsd az orvost.

Előző hét - Következő hét

31. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 15:08

Bár a gyermeked növekedése kicsit lassul, agya rendkívül gyors ütemben fejlődik tovább. Fontosabb szervei közül már csak a tüdeje nem fejlődött ki teljesen, mely egészen a születése napjáig érik. Bőre már nem vörös, hanem babarózsaszín, az alá rakódott zsírnak köszönhetően. A kisfiúd vagy kislányod már 41 centi hosszú, és másfél kilós!

Előző hét - Következő hét

30. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 15:04

Megnyugodhatsz, nem Csubakkát fogod megszülni. A magzatod testét borító finom szőrzet eltűnőben van, a bébi pislog, haját és lábkörmeit növeszti. Csontveleje átvette a vörösvértestek termelésének feladatát, melyet egész életében ellát majd. A gyermek már 40 centi és 1,3 kiló.

Előző hét - Következő hét

29. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 15:03

A gyermeked nem túl jólnevelt módon naponta fél liternyit pisil a magzatvízbe. Már majdnem 40 centis, és 1,1 kilót nyom. Nincs is túl sok helye az ugrabugrálásra: mostantól csak kisebb mozdulatokat fogsz érezni, nem a korábbi bukfencezést. Erősödő végtagjaival azonban szép nagyokat tud majd ütni és rúgni gyanútlan belső szerveidbe.

Lassan elkezdhetsz azon gondolkozni, hogy hogyan szeretnél szülni. Inkább szülőágyon vajúdnál, vagy labdán, meleg vízben, vagy esetleg otthon? Fontos számodra, hogy szülés után végig együtt lehess a picivel, vagy inkább pihennél? Persze ehhez az is kell, hogy a kórházat illetően már meglegyen a döntés. Választhatsz orvost, szülésznőt és dúlát is, ha akarsz. Beszélj az orvosoddal arról, hogy mire számíts: érdemes többek között a gátmetszés, a fájdalomcsillapítás, a császármetszés lehetőségeit is megtárgyalnotok. A kórházválasztásban a Hol jó szülni című könyv segíthet, melyben 98 kórház szülészetének adatai szerepelnek: mennyire bababarát, kötelező-e a beöntés, és hasonló fontos információk.

Előző hét - Következő hét

28. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 15:01

Ezen a héten a gyereked már egy kilót nyom, és mintegy 37 centi hosszú talptól fejtetőig. A bőre alá fokozatosan zsírszövet rakódik le, így egyre inkább kisbaba formája lesz. Most már teljesen kifejlődött a szeme, még csinos szempillái is vannak. A tüdeje már képes oxigént belélegezni, de önállóan még nem tudna normálisan lélegezni, ha most megszületne. A koraszülöttosztályon azonban jó esélye (90%) van a túlélésre. Beszélj hozzá sokat, mivel most már megismeri a hangodat. Hallgassatok együtt zenét, és kérd meg az apját, hogy beszéljen a hasadhoz: lelkes rugdalózás, vagy mozdulatlan figyelem lehet a jutalmatok.

A fáradtság mellett számos kellemetlen aspektusát tapasztalhatod a terhességnek a harmadik trimeszterben. Kínozhatnak visszerek, aranyér, bőrviszketés és emésztési problémák, de tűrj türelmesen: hamarosan megszületik a gyereked, és tudni fogod, hogy megérte. Nevetés vagy tüsszentés közben elképzelhető, hogy kicsit nedves lesz a bugyid: a vizelettartási problémák szülés előtt és után is jelentkezhetnek. Nézz utána a Kegel-gyakorlatoknak vagy jelentkezz intimtorna-tanfolyamra: ezek a szülést is megkönnyítik, sőt a szex is jobb lehet, ha edzett a gátizomzatod.

Előző hét - Következő hét

27. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 15:00

Ennek a hétnek a végén belépsz a harmadik trimeszterbe! Ha most megszületne a babád, intenzív osztályon már lenne esélye az életben maradásra. Azért próbáld rábeszélni, hogy legalább a 37. hétig maradjon bent, hiszen a következő tíz-tizenhárom hét alatt még sokat fejlődik. Ez a gyors súlygyarapodás időszaka: mostantól hetente fél kilóval leszel nehezebb. Hogy mennyit hízol összesen, az sok mindentől függ: az ikrekkel terhesek és az alultáplált nők többet híznak, a túlsúlyosaknak kevesebbet kell. Amerikában a 9 és 16 kiló közti gyarapodást tartják normálisnak, nálunk jobban szeretik az orvosok, ha 12 kiló alatt maradunk. Lényeg, hogy ne éhezz: a most felszedett súly leadására bőven lesz időd. A szoptatás például napi 600 kalóriát éget el.

Átlagosan a terhesség előtti súly 15%-át illik felszedni, ami egy 65 kilós nőnél nagyjából 10 kilót jelent. Ebből 3 és fél kiló a gyerek, 1,5 liter (illetve kiló) a magzatvíz, közel 1 kiló a méhlepény, 2 kiló az anyai zsírszövet gyarapodása, a többit pedig az anya megnövekedett vérmennyisége és folyadékvisszatartása teszi ki.

A bébid nagyjából 90 deka súlyú, és olyan ráncos, mint Yoda, mivel a magzatvízben felázott a bőre. Az öregemberkülsőt csak születése után néhány héttel fogja elveszíteni, amikor ráncos újszülöttből kisimult képű csecsemővé válik. Agya és tüdeje gyorsan fejlődik, hamarosan kinyitja a szemét, és fejlődnek a retinái is.

Mostanában könnyen kifogysz a szuszból, mivel a növekvő méhed összenyomja a tüdődet. Aggodalomra azonban nincs okod, ez teljesen normális. A gyereked oxigénellátása zavartalan, a vérkeringésed pedig hatékonyabb, mint terhességed előtt. Ha te nem kapsz levegőt, állj meg egy kicsit, vagy ülj le. Amúgy is ideje lassabb fokozatra kapcsolnod, bár ha nem túl megterhelő a munkád, akár az utolsó hónapig folytathatod. A második trimeszterben tapasztalt energiád lassan elfogy, fáradékonyabb vagy. Próbálj sokat pihenni, például beiktatni egy kis délutáni alvást.

Előző hét - Következő hét

26. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:59

Az elmúlt hónapok során a magzat szemhéja zárva volt, hogy a retinája megfelelően kifejlődhessen. Ezen a héten azonban elkezdi nyitogatni a szemét és gyakorolni a pislogást. A csecsemők nagy része kékesszürke szemmel születik, a végső szemszínük azonban csak kilenc hónapos koruk után alakul ki. Mostanára már 36 centis a porontyod, és közel 80 deka súlyú.

Ne rémülj meg, ha hirtelen összehúzódásokat vagy keményedést érzel a hasadban, a méhed így készül fel a szülésre. Ezeket a fájdalommentes, bár néha kellemetlen és a menstruációs görcsökre hasonlító izommozgásokat Braxton Hicks-összehúzódásoknak hívják az angol orvos után, aki a 19. században először leírta őket. A Braxton Hicks-kontrakciókat okozhatja testi erőfeszítés, dehidratáció, stressz és a baba mozgása is, de a valódi fájásokkal ellentétben ezek nem szabályos időközönként érezhetők, és egy idő után megszűnnek.

Előző hét - Következő hét

25. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:58

Most kezdenek fejlődni a gerinc építőelemei: a 33 csigolya, a 150 ízület és a mintegy 1000 szalag. Ezzel ellesz a bébi egy darabig, de közben a tüdő vérerei is kialakulnak, és lassan kinyílik az orrlyuk. Gyereked már 35 centi fejtetőtől a talpáig, és 66 deka.

Mivel a méhed egyre jobban nyomja a beleidet, a gyomorműködésedet viszont a hormonok lassítják, már nem tudod rendesen teleenni magad. Egy-egy nagyobb étkezés után úgy érezheted, hogy most fogsz szétpukkadni, vagy a gyomorégés kínoz. Próbálj kisebb adagokban, naponta többször enni, elkerülni a túl fűszeres ételeket. Használ az is, ha étkezés előtt és közben nem iszol sokat, csak utána, hogy több hely maradjon az ebédnek.

Előző hét - Következő hét

24. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:57

A gyereked már 30 centi hosszú és hatvan deka súlyú. A tüdeje elkezdi a tüdőhólyagocskákat belülről borító folyadékfilm termelését, mely majd a levegő légzésében segíti. Ez a bevonat gátolja meg a hólyagocskák összetapadását és összezsugorodását kilégzéskor. A belső füle, benne az egyensúlyozó szervvel ekkorra már teljesen kifejlődött, úgyhogy a bébi tisztában van vele, hogy mikor van fejjel lefelé vagy felfelé.

Ezekben a hetekben kell majd elzarándokolnod egy újabb laborvizsgálatra, ahol kiderítik, cukorbeteg vagy-e. A terhesség során előfordulhat, hogy felszökik a vércukorszinted, mivel a hormonjaid csökkentik a cukorbontást szabályozó inzulin hatékonyságát. Noha ez a tünet csak a terhes nők 2-3 százalékánál jelentkezik, ha nem ismerik fel és nem foglalkoznak vele, a babád koraszülött lehet, sérülhet a terhesség alatt, vagy túlságosan nagyra nőhet, ami komplikálja a szülést. Szerencsére viszonylag egyszerűen szűrni lehet a terhességi cukorbetegséget: a vérvétel előtt egy órával standard reggelit kell enni, amely 2 deci tejből és egy üres („vizes”) zsemléből áll. Mivel az ismert, hogy a zsömlében és a tejben mennyi cukor van, ki lehet számítani, hogy egy óra múlva milyen az ehhez tartozó normális vércukorszint. Ha valakinél ez túl magas, akkor jön a másik, már kevésbé kellemes vizsgálat, amikor a laborban éhgyomorra cukros vizet kell inni, ráadásul előtte és utána is vért vesznek. Ha kiderül, hogy terhességi cukorbeteg az illető, akkor szigorú diétára fogják: többnyire nem kell gyógyszert szednie, viszont saját és leendő gyereke érdekében nagyon oda kell figyelnie a szénhidrátbevitelre. Gyógyszert (inzulint) nem mindig szoktak adni, van, akinél a diétázás is elég.

Előző hét - Következő hét

22. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:56

A magzat közel 28 centis és több mint 40 deka. Szemhéja és szemöldöke már kialakultak, agya pedig gyors fejlődésnek indul. Ha fiút vársz, a heréi most kezdenek leszállni a hasüregből a herezacskókba. Orra is kezd emberi, vagy legalábbis csecsemőformát ölteni, ahogy kialakul benne a porc.

Mostantól egyre "terhesebbnek" érezheted a felszedett súlyt: már nem olyan egyszerű egy széken ülő ember és a fal között elslisszolnod, és hamarosan a közért forgókeresztjén is fennakadhatsz a növekvő pocakoddal. Próbálj tudatában lenni a változó testformádnak, és figyelni a környező akadályokra. Ha eddig nem tetted, cseréld le a magassarkú cipődet kényelmes, háromcentis sarkú cipőre - ez lehet elegáns, de egy futócipő is tökéletes viselet. Lényeg, hogy ne tudj elbotlani benne. Az is szerencsés lenne, ha mostantól már nem nagyon kényszerülnél hosszú álldogálásra vagy üldögélésre.

Előző hét - Következő hét

23. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:56

A bébi már elérte a félkilós súlyt, teljes hossza pedig 29 centi. Még mindig rengeteg helye van hancúrozni, úgyhogy néha a hasadon is látszik, ahogy belül rugdos. A testét borító finom szőr, a lanugo egyre sötétebb, de néhány hét múlva fokozatosan elkezd majd eltűnni. Bár már zsír rakódik le a szervezetében, a bőre még mindig elég ráncos, ugyanis gyorsabban növekszik, mint ahogy a zsír ki tudná tölteni.

Előző hét - Következő hét

21. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:54

A gyerek már nagyjából 27 centi hosszú és 35 deka súlyú. Eddigi gyors növekedése mostantól kicsit lassabb tempóban folytatódik. Szervei és idegrendszere folyamatosan fejlődnek, belei összehúzódnak és elernyednek, érésükben segít a baba által lenyelt magzatvíz is. Mostanában ütemes mozgásra lehetsz figyelmes a méhedben: ne lepődj meg azon, hogy a magzatod csuklik. Ez teljesen ártalmatlan, viszont igen szórakoztató jelenség.

Lehet, hogy a bokád vagy a lábad bedagad a nap végére, különösen, ha meleg van, vagy ha sokat álltál egy helyben. Próbálj minél több folyadékot inni, leülni a járműveken (most már képes vagy a hasadat előretolva helyet szerezni!) és felpolcolni a lábad, amikor csak lehet. Ha ülőmunkát végzel, figyelj arra, hogy egyenesen ülj, a lábad legyen magasabban a padlónál, és járj egyet minden órában. Az ebéd előtti vagy utáni negyedórás séta is sokat segít.

Előző hét - Következő hét

20. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:52

A benned fickándozó bébi talpától a feje búbjáig 26 centi hosszú, és 30 deka súlyú. Testét fehér magzatmáz borítja, amely védi bőrét a magzatvízben töltött hónapok alatt. Ez a ragacsos máz a születéskor is segít, síkossága folytán könnyíti a bébi útját a szülőcsatornában.

Elértél a félidőig! Mostanára már négy kilót hízhattál, persze az is lehet, hogy ennél kicsit többet vagy kevesebbet. A hátralévő időben viszont gyorsan fogsz gyarapodni, akár heti fél kiló is rád jöhet. Ha a védőnő szerint megfelelő a súlyod, ne aggódj, hogy túl sokat szedsz magadra. Lesz majd időd leadni a szülés után. Arra viszont figyelj, hogy ne üres kalóriákat egyél, fagylaltot, csokit és más édességeket, hanem olyan ételeket, amelyek a gyereked testének felépítéséhez szükséges fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazzák.

Előző hét - Következő hét

19. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:46

A bébi 15 centis fejtetőtől fenékig, és nagyjából annyit nyom, mint egy alma: 24 dekát. Tejfogainak kezdeményei mögött az ínyében kezdenek kifejlődni a maradandó fogak csírái. Ha gyermeked kislány, petefészkeiben már jelen vannak a peték kezdeményei: hatmillió darab! Ez kevesebb, mint kétmillióra csökken, mire a lányod megszületik.

Mostanára már bizonyára feltűnt, hogy a mellbimbóid, az anyajegyeid, a szeplőid, sőt a sebhelyeid is megsötétedtek. Az is lehet, hogy az arcodon vagy más, a napnak kitett területeken barnás foltok jelentek meg, a köldöködtől pedig egy - linea nigra néven ismert - sötét vonal vezet az ágyékodhoz. Ezek az elszíneződések mind a hormonok által fokozott melanintermelésnek köszönhetőek, de a szülés után többnyire elmúlnak. Addig is használj fényvédő krémet és sminkeld le a zavaró foltokat. A linea nigráról régen azt tartották, ha a köldökig tart, lány lesz a gyerek, de ha egészen az alsó bordákig felnyúlik, akkor fiú.

Előző hét - Következő hét

18. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:45

A méhed mostanára már csecsemőfejnyi méretűre nőtt, a gyerek pedig 14 centi és közel húsz deka. Az ultrahangvizsgálaton kiderülhet a neme – persze csak akkor, ha hajlandó megmutatni magát. Folytatódik a csontosodás folyamata, ujjbegyein pedig kezdenek kialakulni az egyedi minták, melyek majd az ujjlenyomatát adják. Ha kisfiút vársz, ezen a héten kezd kifejlődni a prosztatája.

Ezen a héten végzik a második genetikai ultrahangszűrést, amellyel tisztázni lehet az AFP eredményét. Megnézik, hogy épek-e a magzat belső szervei, gerince, koponyája, és elvégzik a szokásos méréseket: a fejkörméretet (HC), a combcsont hosszát (FL) és a fej-fenék távolságot (CRL) is lemérik.

Előző hét - Következő hét

17. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:44

A gyermek rohamosan nő, már 13 centi fejtetőtől a fenekéig, és 140 grammot nyom, nagyjából annyit, mint egy poharas joghurt. Már működnek a reflexei: mozgatja az ujjait, pislog, szopik és nyel. Most kezd felgyülemleni a zsír a bőre alatt, melytől majd kövér, gödröcskés arcú kisbaba lesz születése után. Egyelőre azonban még soványka szegény. A hallása is fejlődik: elképzelhető, hogy a hangos zajokra mocorgással reagál.

Ideje elsajátítanod a helyes alvási pozíciót: hason nem jó feküdni, mert nyomod a magzatot, de egy idő után már nem is nagyon lehetséges, háton pedig azért nem ajánlott, mert a méhed és a magzat növekvő súlya egyre jobban elszoríthatja a tested alsó részébe vezető nagy ereket. Az orvosok azt javasolják, hogy igyekezz a bal oldaladon feküdni, ez a keringésed miatt fontos. Próbálj egy párnát vagy a paplan sarkát begyömöszölni a térded közé, hogy kényelmesebb legyen.

Előző hét - Következő hét

16. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:42

A gyerkőc most 12 centis és 10 dekás, éppen olyan nehéz, mint egy újszülött kismacska. Lehet, hogy most már érzed, ahogy mozog: pillangószárnyak rebbenéséhez, vagy egy kis hal úszkálásához hasonlítják az anyukák az érzést. Akinek ez a második vagy többedik gyereke, az már most felismerheti a mozgást, az első gyermeküket várók általában csak a huszadik hét környékén jönnek rá, hogy a bélmozgásnak tippelt érzetet valójában a gyerek okozza. A lába most már hosszabb, mint a keze, és elkezdtek nőni a körmei.

Ezen a héten végzik az AFP-vizsgálatot, mellyel bizonyos születési rendellenességek, például a Down-kór és a nyitott gerinc kockázatát vizsgálják. Ha túl magas a véredben a magzati fehérje (AFP) koncentrációja, az nyitott gerincre utalhat, a túl alacsony érték pedig Down-kórra. Ilyenkor ultrahangos vizsgálattal, esetleg amniocentézissel ellenőrzik a magzat állapotát. Az AFP-ról tudni kell, hogy ez egy viszonylag pontatlan vizsgálat, tehát egy rossz érték sem jelent feltétlenül bajt. Az a célja, hogy kiszűrje az esetleges rendellenességeket, de sok egészséges magzatnál is túl magas vagy túl alacsony értéket mutat. Olyankor is rossz lehet az AFP, ha nem ismert pontosan a terhességi kor, de befolyásolja az anya súlya vagy cukorbetegsége is. Az ikerterhesség is magas AFP-értéket eredményez.

Az amniocentézisnél mintát vesznek a magzatvízből, hogy kromoszómavizsgálattal állítsák fel a diagnózist. A beavatkozás invazív, egy hosszú tűvel történik a mintavétel, mely vetélést okozhat. Magyarországon 35 év feletti terheseknek ajánlják a kromoszómavizsgálatot, mivel náluk nagyobb a genetikai elváltozások kockázata.

Előző hét - Következő hét

15. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:41

Gyermeked bőre még nagyon vékony és áttetsző: az erek átlátszanak rajta. Csontjai napról napra keményebbek, testét pedig a lanugo nevű, nagyon finom szőrzet borítja, mely nagyjából a 26. hét környékén kezd majd eltűnni. Fejtetőtől a fenekéig tíz centi hosszú, súlya pedig 70 gramm.

Éjjel lehet, hogy kellemetlen lábgörcsre ébredsz. Pontosan nem tudni, hogy ezeket mi okozza, lehet kalcium- és magnéziumhiány is, de a kevés mozgás, a fáradtság és a dehidratáltság is okozhatja. Próbáld ki, hátha a kalcium szedése megszünteti a panaszt; megfelelő mennyiségű kalciumra később is szükséged lesz, a gyereked csontjainak felépítéséhez. Az is lehet, hogy rajtad inkább a magnézium segít, ennek szedése előtt azonban mindenképpen konzultálj az orvosoddal. A vádli görcse ellen az is használ, ha felfelé feszíted a lábfejedet: ezt a trükköt gyakran alkalmazzák a búvárok, ha görcsöt kap a lábuk az uszonytól.

Előző hét - Következő hét

14. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:40

A méhed jókora férfiökölnyi, a magzat pedig 8-9 centis, és 43 gramm súlyú. Ahogy a nyaka megnyúlik, az álla felemelkedik a mellkasáról, és egyre emberibb külsőt ölt. Elkezdenek kifejlődni a vérerei, csontvelőjében pedig a vér. Magzatvizet szív tüdejébe és fúj ki, ahogy próbálgatja a légzést, nő a haja, és lehet, hogy már szopja az ujját. Ha eddig még nem hallottad, most már meghallgathatod a szívverését a nőgyógyász dopplerkészülékén.

Mostanában remélhetőleg már kevésbé vagy fáradt, ingerlékeny és a hányinger és a gyakori pisilhetnék sem kínoz annyira. Ez annak köszönhető, hogy nagyjából beállt az új hormonegyensúlyod. Új tünetként megjelenhet viszont a székrekedés, mivel a hormonok is lassítják a bélműködésedet, és a méhed is nyomja a beleidet. Igyál sok vizet, gyümölcslevet, és egyél sok gyümölcsöt és rostot, hogy megoldódjon a probléma, mely hosszú távon aranyeret is okozhat.

Előző hét - Következő hét
1 ... 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 6 ruhadarab, ami tiltólistás az irodában

Minden munkahelynek más dress code-ja van, és általában rugalmasak a határok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármit felvehetünk. Legalábbis akkor nem, ha szeretnénk karriert építeni.

SZEMPONT 10 dolog, amiért óvatosan a népmesékkel

Elérkezett az ideje kimondani, hogy a népmesék már nem alkalmasak, vagy önmagukban nem alkalmasak arra, hogy pozitív, adaptív világképet közvetítsenek.

ESKÜVŐ Így néz ki egy 1,7 MILLIÁRD forintos esküvő

Egymillió fehér virág, többméter magas esküvői torta, a márványpadlóba arannyal gravírozott monogram.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés