SZÜLŐSÉG

Menő vagy ciki a gyerekekre naptejet fosó drónsirály?

Menő/Ciki

Szűcs Gyula 2016. július 14., csütörtök 11:51

A gyerekek nem nagyon szeretik, ha bekenik őket naptejjel, hiszen a procedúra rengeteg értékes időt elvesz olyan fontos dolgoktól, mint a homokvárépítés vagy a csúszdázás. Viszont ha valakit nyaralás közben véletlenül fejen szar egy madár, az mindig vicces! Na ezt a két dolgot kombinálta most össze az egyik PR-ügynökség egy mókás reklámfilm erejéig, amiben

építettek egy robotsirályt, ami Nivea naptejjel fossa le a strandoló gyerekeket!

Távolról sincs vége, olvasson még »
1330 szavazat 1427 szavazat

Betéve tudja a menetrendet az aspergeres óvodás

Puskás Pálma 2016. július 13., szerda 18:44

Az autizmus spektrum zavarok definíció szerinti jellemzői a társas készségek és a kommunikáció hiányosságai, a repetítiv (ismétlődő) viselkedésformák és a szokatlan érdeklődési területek. Az utóbbi jellegzetesség gyakran megjelenik a médiában szereplő autizmus-ábrázolásokban, de az autista gyereket nevelő szülők és pedagógusok számára sem ismeretlen. A beszűkült, szokatlan vagy speciális érdeklődési terület ugyan a diagnosztikus kézikönyvekben tünetként szerepel, ugyanakkor értelemszerűen előnye is lehet annak, ha valakit az átlagostól eltérő mélységig érdekelnek a vonatok vagy épp a botanika.

De mégis, melyek azok a „tipikus” hobbik, érdeklődési körök, amelyekben az autista gyerekek és felnőttek szívesebben elmélyülnek másoknál? Van-e ennek orvosi magyarázata, és van-e bármiféle előnye? Utánajártunk a szakirodalomban és megkérdeztünk egy érintett szülőt is.

shutterstock 228944530

Bolygós korszak, dínós korszak

„A fiamat jelenleg a menetrendek, a közlekedés, a közlekedési hálózatok érdeklik, beleértve a budapesti tömegközlekedést és az országos vasúthálózatot is.” – meséli Andrea, a hatéves Balázs anyukája. – „Menetrendeket tölt le magának a netről, egyedül használja a számítógépet, már nagyjából hároméves kora óta. A közlekedés előtt volt egy bolygós korszak, amikor a naprendszer érdekelte, egyébként ezek ilyen tipikus témák, autista gyermekek szüleitől gyakran hallom őket. A dínós korszak is tipikus, az nálunk mondjuk kimaradt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kicsik és a kánikula: tippek és teendők

ST 2016. július 12., kedd 13:28

A kánikula a legtöbb nyárhoz hozzátartozik, hosszabb, vagy rövidebb ideig. A rövid szakaszokat viszonylag könnyebben át lehet vészelni, a hosszabbak azonban szinte mindenkit erősen megviselnek. Ha ez igaz a felnőttek esetében, akkor fokozottan igaz a kisgyerekeknél és a csecsemőknél is, így sokkal jobban oda kell rájuk figyelni!

shutterstock 312528224
Fotó: Shutterstock

Kánikulában a folyadék az első?

Mindenhol olvashatjuk, hogy a kánikulában nagyon fontos a folyadékpótlás. Ez igaz is, hiszen az izzadás révén hűti magát a szervezetünk, ami folyadékvesztéssel jár. Azonban az izzadság sót is tartalmaz, vagyis kizárólag a folyadék pótlásával nem teszünk meg mindent a baj elkerülésének érdekében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kalandok a sötétben gyerekeknek - interjú

Puskás Pálma 2016. július 11., hétfő 17:00

Buláke (Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete) számos tevékenysége mellett már tíz éve szervez programokat látó iskolásoknak. A hangsúly nem a sokkoláson van, hanem azon, hogy minden gyerek sikerélménnyel jöhet ki, hogy voltak nehézségei, de meg tudta őket oldani. 

"Nem a látásnélküliség nehézségét, a sokk-élményt hangsúlyozzuk. Mi a megoldásra, az adekvát válaszkeresésre tesszük a hangsúlyt, amibe belefér az is, hogy egy-egy feladat megoldásához segítség kell, de hát mindannyian úgy vagyunk összerakva, hogy bizonyos élethelyzetekben mások segítségére támaszkodunk." Az Egyesület elnökével, Nyikes Fatimével beszélgettünk tevékenységükről, gyerekekről, kutyákról. 

Információink 70-80 százalékát szemünk segítségével szerezzük be, így a látás elvesztése jelentősen megnehezíti a beilleszkedést vizualitásra épülő világunkba. Próbált már behunyt szemmel elkészíteni egy salátát, vagy legalább krumplit pucolni? Én nem, de nem is lenne hozzá bátorságom. Szerencsére a gyerekek számára még mindez kaland, így ők gyakran fogékonyabbak az érzékenyítő programokra is – különösen, ha azok nem csupán osztályfőnöki órás beszélgetésre, hanem valódi tapasztalatszerzésre épülnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt tipp, hogy élvezze a terhességet!

Puskás Pálma 2016. július 11., hétfő 13:12

A várandóssággal kapcsolatban nagyjából két, meglehetősen végletes kép él az emberekben. Az egyik az átszellemült mosollyal pocakját simogató, ábrándos kismama, akinek ez élete legszebb időszaka, a másik pedig a vécé felett hányó, ilyen-olyan orvosi vizsgálatokra váró, álmatlan vagy épp kilencvenkilósan a kánikulában vonszolódó áldozat.

A dolog valóban ilyen kétarcú, nem véletlen, hogy a magyar nyelvben a terhesség (mint súly, teher), a várandósság (mint várakozás) és az áldott állapot (mint örömteli időszak) kifejezésekkel is illethetjük ugyanazt a kilenc hónapot.

shutterstock 447372457
Fotó: Shutterstock

Az, hogy a babavárás időszaka kínszenvedés lesz-e vagy valóban életünk legszebb időszaka, részben nem rajtunk, hanem a szerencsén és a környezetünkön múlik: milyen géneket és hajlamokat örököltünk, milyen életkorban és testi állapotban „ért” minket a fogantatás, milyen élethelyzeti nehézségekkel, párkapcsolati, munkahelyi, anyagi kihívásokkal kell megküzdenünk a terhesség alatt.

Ugyanakkor fontos észben tartanunk, hogy nem csak is kizárólag az öröklött hajlamokon és a vakszerencsén múlik, hogy örömet lelünk-e a teherben, vagy csak kibekkeljük valahogy a rémes kilenc hónapot.

Érdemes eszünkbe idézni, hogy a mai nők életük során nem sokszor élik át a babavárás időszakát, hiszen átlagosan 1-3 gyereket szülünk. Vagyis emlékeztessük magunkat arra, hogy amin most keresztülmegyünk, az örömeivel és nehézségeivel együtt valószínűleg egy egyszeri (vagy kétszeri, de háromszorinál ritkán több) élmény. És próbáljunk legalább apróságokat tenni azért, hogy valóban élvezetes legyen! Vagy legalább legyen olyan része is. Adunk néhány tippet, hogyan!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zokogva ordító tininek nem lehet érvelni

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 10., vasárnap 15:32

Valójában nemcsak a tizenéves kor sajátossága, hogy a fiatal ki tudja hozni a sodrából a szüleit, és pillanatok alatt ordításig jutnak el mindannyian, de ha korábban nem, hát ebben az életkorban biztosan megjelennek komolyabb feszültségek. 

shutterstock 210886186
Fotó: Shutterstock

Az érzelmektől nem kell megijedni: baj akkor van, ha nem sikerül kezelni az indulatokat. Ha túl sok az agresszió, és nem tudjuk lecsillapítani a feszültséget, az hosszútávon mindkét felet megviseli. Ezért jó, ha néhány szempontot szem előtt tartunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Város, gyerek, kánikula? Tuti túlélőtippek

(bj) 2016. július 10., vasárnap 08:32

Fojtogat a hőség, és sehol sem találja a helyét? Legszívesebben mozdulatlanná merevedve feküdné végig a hőhullámot az ágyában, mert a legcsekélyebb mozgás megtételének gondolatára is elkezd folyni az izzadsága? Mégsem teheti meg, hogy nyári álomba merüljön, mert ott van tetszőleges számú gyermeke, akik épp a nyári szünetüket töltik, és mindenképpen valami értelmeset kell csinálnia?

Na akkor elgondolkodik az ember fia-lánya, hogy hol van a városban olyan pont, ahol a hőmérséklet kevesebb, mint a testhőmérséklete, és még valami kellemes programot is rittyenthet az elégedetlenkedő gyerekeknek. Cikkünk erre az esetre kínál néhány alternatívát.

shutterstock 446357473
Fotó: Shutterstock

A válogatásból kihagytuk a strandokat, mint a kánikulai időtöltés egyik legkézenfekvőbb verzióját, mert nem lehet minden nap strandra menni. 

Ha esélye sincs a nyaralásra és arra, hogy maga mögött hagyja a város forróságtól sugárzó falait, akkor vegye elő az alábbi listát, és szemezgessen! Avagy, nyaraljon a városban!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elrettentő film készült egy meggyilkolt tinilány történetéből

nemoszi 2016. július 9., szombat 17:52

Angliában nagy port kavart a 2015. november 13-án meggyilkolt Kayleigh Haywood története: a 15 éves lány Facebookon ismerkedett meg későbbi gyilkosával, a nála 12 évvel idősebb Luke Harlow-val, aki 2 héten át írogatott neki (2643 üzenetet váltottak), amíg meggyőzte, tagadja le szülei előtt, hová indul, és menjen fel hozzá a lakására, a Leicestershire-i Ibstockban.

Az apa a novemberi estén a lányt legjobb barátnője házához vitte kocsival, Kayleigh viszont nem oda ment be, hanem átsétált ismeretlen csábítójához, aki leitatta és bántalmazta őt. Az est folyamán áthívta szomszédját, Stephen Beadman-t, aki megerőszakolta Haywoodot, kiment vele a közeli erdőbe, ott agyonverte és elásta holttestét – írja a Daily Mail.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyári túlélőkészlet: play doh házilag

Primilla 2016. július 9., szombat 10:17

A 11 hetes nyári szünetben előbb-utóbb biztosan eljön az a pár hét, amikor éppen nem nyaral a család, a gyerek nincs táborban, a kishaverok viszont pont elutaztak, szóval mondjuk ki: unatkozik, és nyíg, és folyamatosan tévézni meg tabletezni akar.

Na, akkor jön el a szülők (felügyelő felnőttek) ideje, hogy kitaláljanak valamit, ami leköti a gyereket pár órára. Ehhez nyújtunk ebben a sorozatban segítséget, méghozzá csupa olyat, ami viszonylag kis energia- és pénzbefektetéssel nagy hasznot: több órás szórakozást eredményez a gyereknek.

Gyurmázni általában minden gyerek szeret, és nem csak esős időre jó, hanem kánikulára is: bent lehet csinálni, amikor kint 38 fok van árnyékban. Pár óra után azonban színes gyurmák valami gyanús, barnás, csíkos egyveleggé állnak össze, és akkor jön a sírás a következő adagért, amit a rendes földi halandó – tekintve a költségeket – a harmadik nap után már nem igazán őszinte mosollyal tesz a bevásárlókosarába.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez történik Brexit után az Angliában tanulókkal

Primilla 2016. július 8., péntek 14:59

A Brexit - Nagy Britannia kilépése az EU-ból - keresztülhúzhatja a számításait azoknak a diákoknak is, akik az Egyesült Királyságban képzelik el az egyetemi továbbtanulásukat. Nem is azok kerülnek nehéz helyzetbe, akik már most egyetemisták ott, hanem azok, akik arra készülnek, hogy két-három év múlva tanuljanak ott.

Bizonyosat még senki sem tud, forgatókönyvek azonban vannak, ezeket vázoljuk fel Méhes Zsófia, az Engame Akadémia kommunikációs menedzserének a segítségével. Az Engame az egyik olyan szervezet, amely éveken át tartó programjaival abban segít a diákoknak, hogy elérhessék külföldi továbbtanulási céljaikat.

Jelenleg az Egyesült Királyságban 1600, a mesterképzésben részvevőkkel együtt nagyjából 2000 magyar diák tanul. Hogy miért ilyen népszerű az ország, amikor az EU összes államában, és a társult országokban is ugyanolyan feltételekkel tanulhatnak a magyarok, mint a helyiek? Többek között azért, mert világszinten is kiemelkedően jók az egyetemeik. De hát ez még kevés lenne a népszerűséghez.

shutterstock 448002715
Fotó: Shutterstock

Praktikus szempontok

Hatalmas előny, hogy Angliában valamennyi egyetem összes szakának minden tantárgya elérhető angolul, szemben például egy dán egyetemmel, ahol könnyen előfordulhat, hogy nyelvi akadályokba ütközik a tanulni vágyó fiatal.

Hasonlóan fontos szempont, hogy a nagyjából 9000 fontos tandíj teljes összegét fedezi a diákhitel, ami a britek mellett jelenleg minden EU-s állampolgár számára elérhető. Ennek a törlesztése is több mint kedvező egy magyar diák számára: amíg tanul, nem kell visszafizetni semmit, utána pedig annak az országnak a teljesítőképessége szabja meg a részleteket, amelyikben a diákhiteles dolgozik.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyáltalán miért szülünk még mindig kórházban?

Primilla 2016. július 8., péntek 13:35

Még most sem tekinthető valódi alternatívának az otthonszülés azoknak, akik kórház helyett inkább ezt választanák. A jogi szabályozás ugyan már rég megengedi az intézményen kívüli szülést, vagyis elméletben, ha sikerül megfelelő körülményeket teremteni, már nem kötelező kórházban világra hozni a gyereket. Mivel azonban a társadalombiztosítás nem támogatja az otthonszülést, a gyakorlatban ezt csak a tehetősebbek engedhetik meg maguknak. Erre a következtetésre jutott az ombudsman, miután megvizsgálta a helyzetet.

shutterstock 435120604
Fotó: Shutterstock

A jelenleg érvényben lévő jogszabály megengedi, hogy a szülő nő választhasson, hogy intézményben, vagy azon kívül (otthon, vagy születésházban) szeretné-e világra hozni a gyerekét, az erről szóló rendelet azonban külön deklarálja, hogy  a társadalombiztosítás nem támogatja az otthonszülést. Ez sok szülőt megfoszt a választás konkrét lehetőségétől akkor is, amikor ennek egyébként az anya vagy a születendő magzat egészsége, biztonsága szempontjából nem lenne kockázata.

„Az államnak meg kell teremtenie a várandós nő számára az érdemi választás lehetőségét, ahhoz jogilag biztonságos környezetet, valódi alternatívát kell nyújtania és nem tántoríthatja el indokolatlan, adminisztratív és pénzügyi akadályokkal” – áll az alapjogi biztos jelentésében.

Gyerekként kezelt szülők

Tamara a hatodik gyermekét várja, akit otthon szeretne megszülni. Az első hármat még kórházban hozta a világra, mivel a férje hallani sem akart az otthonszülésről. Aztán negyedszerre már beadta a derekát, mivel a felesége ragaszkodott a háborítatlan szüléshez.

Ehhez a kórházban szerzett rossz élményeik is hozzájárultak: például mozdulni sem hagyták vajúdás közben a CTG miatt; hanyatt fekve felpolcolták a medencéjét, hogy az orvos kényelmesen odaférhessen, a szülést viszont egyáltalán ne segíthesse a gravitáció – de ezek Tamara szerint csak a tünetek. A legnagyobb baj, hogy amint beteszi az ember a lábát a kórházba, egyáltalán nem kezelik partnerként, hanem úgy bánnak vele, mint egy tudatlan gyerekkel. Még akkor is, ha a sokadik gyerekét szüli már.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mozizzon ingyen a gyerekkel!

etelka 2016. július 7., csütörtök 11:35

Szeretjük a Cirkó-Gejzír mozit, egyrészt mert jó filmeket vetítenek, másrészt azért, mert mindig adnak pár jegyet, hogy meglephessük az olvasóinkat. Ezért összesen 10 db (tehát 5 pár) jegyet ajánlunk fel, MÁRA, július 7-ére, csütörtökre, egy jó kis gyerekfilmre, amit mind a lányok mind a fiúk szeretni fognak. A messzi észak című francia animációs film a rangos Annecy animációs filmfesztiválon közönségdíjat, a tokiói animefesztiválon nagydíjat nyert, Hat évesnél nagyobb gyerekeknek javasoljuk a film megtekintését. 

A feladat csak annyi, hogy elküldi a kérdésre a helyes választ: Mit akar megmenteni Szása? A megfejtést a cirkofilm@cirkofilm.hu-ra küldjék, és kérjük a tárgyban tüntessék fel a Dívány szót.

És, hogy mit nézhet meg? Egy szép történetet egy lányról, Szásáról, aki a nagypapáját várja haza.Oroszország, a 19. század vége. A fiatal arisztokrata lány, Szása a messzi északról álmodozik, miközben aggodalommal várja haza felfedező nagyapját annak legutóbbi, északi-sarki expedíciójáról. Szása is felfedező szeretne lenni, de a szülei nem nézik jó szemmel a terveit: azt akarják, hogy lányuk mielőbb férjhez menjen: már a vőlegényt is kiszemelték. Szása fellázad a sorsa ellen, elmenekül otthonról, és elhatározza, hogy felkutatja nagyapját – a messzi északon.

Riszpekt: kínai séf eteti a szegény magyar gyerekeket

ermiz 2016. július 7., csütörtök 08:08

50 gyermekotthonban élő és 50 nagyon szegény pesterzsébeti, kőbányai és csepeli gyermeket látott vendégül a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal közösen a budapesti Gizella úti éttermében Wang Mester. A kínai szakács rendszeres segítő akcióival szeretne visszaadni valamit az őt befogadó magyar közösségnek és közelebb hozni egymáshoz a magyarokat és a kínaiakat.

A szakács korábban már egy millió forinttal támogatta az alapítványt, melyet egy tévés vetélkedőben nyert, ám a TV2 nem túl elegánsan kivágta azt a részt a felvételből, ahol felajánlja az adományt.

“Egy napon a Batman c. filmet néztem az alig két éves kisfiammal. Elhangzott a filmben egy mondat: 'Akárki lehet hős. Még az is, aki csupán annyit tesz, hogy ráteríti a kabátját egy gyerek vállára, hogy érezze, nincs minden veszve.'  Korábban is láttam már ezt a filmet, de igazán akkor érintett meg ez a gondolat, amikor a gyermekemmel közösen néztük. Úgy gondoltam, hogy valamit valóban tenni kell és egyúttal vissza is szeretnék adni valamit a magyar közösségnek, amely több mint 20 évvel ezelőtt befogadott engem.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Merné? 10 durva és különleges vízicsúszda

Dívány 2016. július 5., kedd 20:35

Itthon is nagyon sok a strand, és rengeteg helyen van vízicsúszda is Mogyoródtól kezdve Hajdúszoboszlán át Zalaegerszegig. De ha egy kicsit körülnézünk, kiderül, a nálunk megszokottnál azért lehet durvább vízicsúszdákat találni. Sokkal durvábbakat. Olyanokat, hogy én alighanem azonnal szörnyethalnék, ha ezeken le kéne csúsznom.

Ön bátor? Ha kíváncsi arra, hogy a Föld többi pontján mi várja a csúszdázás szerelmeseit, akkor nézze meg videós válogatásunkat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legjobb gyerekprogram: pizsamaparti a múzeumban

(bj) 2016. július 5., kedd 19:36

Egy viszonylag új, de mindenképpen újító programfajta szippantja be mostanság az általános iskolás korú (7-12 éves) gyerekeket. Ez pedig a Da Vinci Learning ismeretterjesztő pizsamaparti sorozata, melynek öt helyszín ad helyet, minden hétvégén felváltva lehet ellátogatni az iskolás korú gyerekkel a Tropicáriumba, a Skanzenba (ide csak a nyári időszakban), a Korda Filmparkba, a Természettudományi Múzeumba és a Nemzeti Múzeumba.

És ha ellátogattunk, ott is hagyhatjuk a gyereket este 7-től reggel 9-ig a múzeumpedagógusokra és az animátorokra, mi pedig azt csináljuk éjszaka, amit csak akarunk és nem szégyellünk. Vagy éppen pont azt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Őrült cukiság: ők az állatkert örökbefogadási sztárjai

Dívány 2016. július 5., kedd 11:37

Végre kiderült, ki a legcukibbak a cukik között az első félévben! A Fővárosi Állatkert készített egy rangsort; a listán azok az állatok szerepelnek, amelyeket a legtöbben fogadnak jelképesen örökbe, így az állatkert legnépszerűbb lakóinak tekinthetőek.

Valószínűleg nem fog nagyon meglepődni senki az első hely hallatán; Asha, az idén hároméves kiselefánt vezeti az Állatkerti Alapítvány Örökbefogadási Toplistáját. Második helyen is egy kölyök áll; Sisi, a kiszsiráf, aki tavaly született, a tavalyi első helyezett Nur-Nuru-Bin koala „visszacsúszott” a harmadik helyre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mások gyerekei bezzeg tudnak viselkedni!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 4., hétfő 20:38

Kinek ne lenne egyetlen olyan élménye sem, hogy kifejezetten kínosan érezte magát, mint szülő, mert egy-egy helyzetben csak az ő csemetéje nem tudta, hogyan kell viselkedni, míg az összes többi igen. Ha már van néhány renitens, az könnyebb, de ha tizenöt gyerek olyan, mint a kisangyal, és egyes egyedül a mi gyerekünk csinál teljesen mást, mint kéne, akkor ott a kérdőjel, vajon mit rontottunk el?

shutterstock 150473027

Ezerféle helyzet adódhat: mindenki végzi a tornagyakorlatokat, a mi gyerekünk meg körbe-körbe rohangál, ő az egyetlen, aki fittyet hány az instrukciókra. Vagy az összes gyerek a társaságban az asztalnál ül, és nyugodtan eszik, a mienk meg azzal szórakozik, hogy direkt gusztustalanul csámcsogjon. Amikor rászólunk, folytatja, mikor kiemeljük, akkor leveti magát a földre, és röhögve hempergőzik.

A szülő ég, a gyereket úgy tűnik, nem érdekli, hogy kilóg a sorból, a többi szülő csodálkozva, idegesen vagy elnéző mosollyal pillant néha oda, esetleg javaslatokkal áll elő, hogyan lehetne megnevelni a porontyot. A szülő elsőszámú célja, hogy szeretné túlélni a helyzetet, aztán azon gondolkodik: hol hibázott? Hiszen ő sem engedi ezeket, mégis így viselkedik a gyerek. De miért?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gumicukor, játékpuska, káromkodás: világ vs családi értékrend?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 4., hétfő 17:55

Magától értetődik, hogy a gyereket érő hatásokért elsősorban a szülő felelős. Ennek elsődleges színtere a szülő-gyerek kapcsolat, tehát azon keresztül hat az anya és az apa, amilyen ő, amilyen légkört otthon teremt, ahogy a gyerekkel kommunikál, és nem utolsó sorban, amilyen a szülők kapcsolata egymással. A másik réteg, hogy hogyan választják meg a csemetét érő hatásokat: milyen a lakóközösség, melyik óvodába íratják, milyen programokra viszik el, milyen játékokat vesznek a gyereknek, mit mutatnak meg a világból stb.

Természetesen a fentiekben is csak korlátok között szabad a szülő, de azért ezek valamelyest az ő kezében vannak. Igen ám, de sok szülő úgy képzeli, mielőtt megszületne az első gyerek, hogy ő majd a csemete egész környezetére hatással lesz, és el tudja érni, hogy csak jót kapjon a poronty. Mármint jót a szülő értékrendje szerint.

Ha egy szülő erre készül, akkor alaposan kibillentheti a lelki békéjéből, mikor rájön, mennyi tőle független hatás áramlik be a gyerek életébe. Jönnek az ajándékok, amiknek egy része talán ellentétes az elveivel. Mondjuk, csak természetes anyagokat szeretne otthon, ettől még a vidéki nagynéni műanyag zenélő kütyüt küld. Lehet, hogy képernyőmentes nevelést képzelt, de anyósnál, apósnál folyamatosan megy a rajzfilmcsatorna, meg se lehet kérni, hogy kapcsolják ki, mert a többi unoka is azt nézi. Cukormentesen étkeznének, de az oviban minden héten van egy szülinap, habos-babos tortával. Nem akarnak kitolni a gyerekkel, hogy csak ő nem kóstolhatja meg. Nem szeretnék, ha csúnya beszédet hallana, de a sógor a gyerek jelenlétében sem moderálja magát, sem a másik anyuka a játszótéren, sem a buszon mögöttük ülők. Mindenkire nem lehet pisszegni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Figyelemzavart okozhat a kémiai szúnyogirtás a gyerekeknél

Puskás Pálma 2016. július 4., hétfő 09:41

Júniusban megkezdődött az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által koordinált, országos szúnyoggyérítési program. Ennek során több módszerrel irtják a szúnyogokat: elsősorban kémiai úton (földön és levegőben), de a biológiai irtás is kap szerepet.

Valóban nagyon klassz érzés békésen, vakarózás nélkül fröccsözgetni az esti vízpartokon, és tényleg baromi idegesítőek és kellemetlenek a csípések, a légi, kémiai úton történő szúnyoggyérítésnek mégis sok ellenzője akad. Ezek között vannak kifejezetten túlzó és pánikkeltő hírek (ki kell dobni a ruháinkat, ha felettünk szállt el a repülő), és akadnak mértéktartóbb, szakmailag megalapozottabb ellenzők is.

De mégis, mi a baj azzal, ha emberre állítólag nem veszélyes, kis dózisú vegyszereket szórnak ránk a levegőből? Tényleg ki kell dobni a ruhánkat, lezuhanyozni a gyereket meg a kutyát, bezárni az ablakokat, ha jön a gép? Ki tudja kerülni a játszóteret? Valóban megdöglenek tőle a méhek és a halak? És ha emberre nem hat, akkor hogyan okozhat gyerekkori figyelemzavart? Utánanéztünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az apa, aki lemásolta lánya szexi szelfijeit

moana 2016. július 3., vasárnap 11:08

Chris Martin (nem, nem ő) elég kreatív módon próbálta rávenni 19 éves lányát arra, hogy kevesebb dögösködő fotót készítsen, illetve töltsön fel magáról. A washingtoni férfi trollmódba kapcsolt, szépen elkészítette minden szexi fotó másolatát saját főszereplésével, és persze ezeket nem tartotta meg magának, mindegyik az interneten landolt. Részletek a hajtás után! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Programozni tanultam egy 12 évestől

LS 2016. július 3., vasárnap 08:22

38 évesen kipróbálni amit a 8 évesek csinálnak? Ráadásul a lányok? Naná! Jelen esetben pedig nem Barbiek haját fontam be - csinálnak még ilyet a mai 8 évesek? - hanem programozni tanultam. Vagy valami hasonlót. Minderre a Skool rendhagyó eseményén került sor, ahol fiatal lányok helyett újságírók ültek a padokba, a mentorok viszont már végzett diákok voltak, azaz 12-14 és lányok, akik megalázóan sokat tudtak hozzám képest a programozásról. De ez így van jól. 

Az egészre azért került sor, mert a lányok oktatásával foglalkozó Skool 2 éves lett, és meg akarták mutatni, mit is csinálnak valójában. Az önkéntes munkán alapuló programozás-suli célja, hogy több lány kerüljön az IT szektorba, illetve, hogy a lányokban egyáltalán felmerüljön a lehetőség, hogy ők ugyanúgy képesek és alkalmasak az IT szektorban való munkára, mint a srácok. Akiket meg nem érint meg a műfaj, azok legalább alkotnak valamit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki hitte volna: a nők nyakába szakad a gyerek nyáron

Edicsek 2016. július 3., vasárnap 08:20

Nyári szünetben a gyermekek elhelyezése mindig nagy problémát szokott jelenteni, de a Regio játék felmérése alapján Magyarországon 100 családból 4 olyan van, ahol a nyári szünet idejére csak az apa vállalja a gyermekfelügyeletet, míg (meglepetés!) 100 családból 75-ben kizárólag az anya. Nahát, gondolom, önök is nagyon megdöbbentek ezen. (A fennmaradó nagyjából 20 százalék megosztozik a feladaton.) 

Ha minden kötél szakad, felvigyázóként a szülők után a nagyszülő a leggyakoribb opció, amit a táboroztatás követ – derült ki a kutatásból. A családok persze igyekeznek nyári játékokkal is lekötni a szünetet töltő gyereket, erre egy-egy vásárlás alkalmával átlagosan 6400 forintot költenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így készítsük fel a szüzessége elvesztésére

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 1., péntek 19:11

Manapság a legtöbb fiatal nem várja meg, hogy igazán felnőtt váljon belőle, hanem a kamaszkorra esik az első komolyabb szexuális élmény, a szüzesség elvesztése. Nem mindegy, hogy ez tizenkét éves kor, amikor a gyerek érzelmileg még nyilvánvalóan nem érett rá, vagy tizenhét-tizennyolc, és esetleg egy komoly kapcsolaton belül történik. Bárhogy is: a szülőnek valamilyen módon, ha nem is egy leültetős „beszéljünk a szüzesség elvesztéséről” kezdetű okítással, de fel kell készítenie gyermekét.

A szülő persze szeretné, ha nem túl korán esne át a gyerek az első szexuális élményén, hiszen minél érettebb, annál felelősebb, annál jobban meg tudja ítélni, ez-e az a kapcsolat, amiben helye lehet a szexnek, annál védettebb már a személyisége, és annál inkább meg tudja húzni a határokat: tudja, mi az, amit szeretne, és képes nemet is mondani. A gyerekben vegyes érzések vannak: amellett, hogy kíváncsi, és felnőttes dolognak tartja, hogy túlessen az első szexuális élményen, őbenne is lehet tartózkodás a túl korai szextől.

shutterstock 90729013
Távolról sincs vége, olvasson még »

Cirkuszjegy a kitűnőknek? Nagy tréfa, köszi!

Primilla 2016. július 1., péntek 18:03

Cirkuszjegyet kaptak ajándékba az állami általános iskolákba járó kitűnő tanulók, országszerte 112 ezren. Önök el tudják képzelni azt, a fővárostól 250 kilométerre élő, mondjuk Vas megyei szülőt, aki ezt valódi elismerésként tudja értékelni? Hát mi sem.

Kevés olyan univerzális ajándék van, aminek a világon mindenki örül, de jó, szűkítsük a kört: jelen esetben elég lenne az is, ha az ország minden kitűnő tanulójának őszinte lenne rá a mosolya. A KLIK úgy gondolta, hogy egy belépő a Fővárosi Nagycirkuszba éppen ilyen jutalom lesz: a színötös bizonyítvány mellé minden állami iskolába járó gyereknek adtak egy cirkuszjegyet is, amit a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) ajánlott fel. 

Tavaly még csak a fővárosi gyerekek kapták meg ezt az ajándékot, idén viszont már az országban mindenki. Elsőre szuper ötlet, cirkuszba menni minden gyerek szeret. De ha jobban megnézzük, a gyakorlatban inkább a gyerekek képen röhögése.

IMG 7890

Játsszunk el a gondolattal: a gyerek, valahol Baranya megyében, hazamegy a kitűnő bizonyítványával, és boldogan meglobogtatja a szülei orra előtt a jutalom cirkuszi belépőt, majd olyan fejjel, mint a Csizmás Kandúr a Shrekből, reménykedve megkérdezi: ugye elmegyünk?

Apunak meg lefut a matek a fejében: a gyerek vonatjegye oda-vissza négyezer, mivel spórolnak, és nem IC-vel mennek. Ha klímás vonatot akarnának a nyári hőségben, drágább lenne, de ne legyünk telhetetlenek. A kísérő felnőtt – mondjuk, csak anyu megy vele – nyolcezerért utazik. Plusz kettejüknek a fővárosi tömegközlekedés, plusz meg kell venni a cirkuszbelépőt anyunak, aki persze kint dohányozva is eltölthetné azt a másfél órát, de hát egyedül ugye nem élmény az élmény, szóval bemegy ő is a gyerekkel, számoljunk rá háromezret. A tesó nem jön, valamiből ki kell fizetni a tábort is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Üzeni Brüsszel, hogy várja a gyakornokokat és friss diplomásokat

Edicsek 2016. június 30., csütörtök 13:57

A nyári lazulás mellett lassan el kell döntenie minden friss diplomásnak, hogy hol szeretne munkába állni, az egyetemistáknak pedig azt, hogy hol szeretnének gyakorlatot szerezni. Erre kiváló lehetőség, hogy az uniós intézményeknél szerezzenek tapasztalatot, hiszen ott még a gyakornoki munkáért is jár fizetés. Az Európa Pont össze is gyűjtötte a lehetőségeket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés