SZÜLŐSÉG

Tudja hány kilós a legnagyobb óriásteknős az Állatkertben?

Becca 2016. június 4., szombat 20:51

A teknősök világnapja alkalmából úgy döntöttünk, hogy elmegyünk a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, hogy megnézzük, hogyan mérik meg az Állatkert legnagyobb óriásteknősét, amelyikről kiderült, hogy nem kevesebb, mint 53 kilogrammot nyom. Ez a növendék állat jelenleg akkora, mint egy közepes dohányzóasztal, de 15-20 éven belül eléri a felnőttkort, és akkor még sokkal nagyobb lesz. 

A kamaszteknős 53 kilós súlyáról saját szemünkkel is meggyőződhettünk, ugyanis előttünk zajlott a mérés. Klassz élmény egy ekkora állatot közelről szemlélni, na meg persze még meg is lehetett simogatni. Állítólag a hüllő 15-20 éves, és ha vigyáz magára, még akár tízszer ennyi ideig is húzhatja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerekek öltöztetik az elsős tanítónénit, és milyen menőn!

Becca 2016. június 4., szombat 11:17

Egy amerikai tanárnő, Sha-Ree' Castlebury irtó kedves ajándékot kapott év végén elsős osztályától: egy általa vásárolt ruhát rajzoltak össze neki a gyerekek. 

„Az Amazonon megvettem ezt a fehér ruhát, aztán szereztem még filctollakat a gyerekeknek, hogy azt használják a ruha kipingálására. Miután megvoltak vele, lefújtam a ruhát egy védőréteggel, hogy később is szép maradjon.” – olvasható a tanárnő Facebook oldalán.

A ruhát szívek, szivárványok, virágok, autók, bogarak és sok más gyerekrajz díszíti, illetve a gyerekek szignója is szerepel  a ruha hátoldalán. A tanár egyelőre az öltözőszekrényében tartja a ruhát és az a terve, hogy majd csak akkor veszi fel újra, mikor a gyerekek elballagtak az ötödik osztályból. „Fel tudom fogni a hajamat és így simán olvasható lesz a gyerekek neve a ruha hátulján. Nagyon büszke vagyok rájuk!” – mondta Castlebury.

Az ötlet valóban nagyon kedves, de mégsem újdonság: Angelina Jolie az esküvői ruháját „áldozta be” gyerekei rajzainak

Átverik az iskolában: Vihet a gyereke idegen kaját az ebédlőbe!

Primilla 2016. június 3., péntek 19:19

Elméletileg semmi nem tiltja, hogy egy gyerek az iskolában kívülről hozott ebédet egyen. Gyakorlatilag viszont az iskolák nagyobb része konkrétan tiltja ezt, holott hiába próbáltunk utánajárni, nem találtunk ilyen előírást.

Hogy miért probléma ez? Mert a gyerekektől származó és szülői, tanári információk alapján egyre több az olyan gyerek, akinek a menzakaja nem csúszik, viszont délután négyig iskolában van. És éhes.

Borzalmas, nem eszem meg

A minap, 20 év után először menzakaját ettem, méghozzá a gyerekét. Tényleg kíváncsi voltam a minőségére, és nem volt rossz, ami eléggé megnyugtató. A lányom ugyanis hónapok óta könyörög, hogy oldjuk meg máshogy az ebédeltetését, mert ő ezt a borzalmat nem eszi meg.

A történet szempontjából nagyjából mindegy, hogy ez most fölösleges finnyáskodás, ízlésbeli különbözőség, vagy az osztálytársak nyomása-e. Ha a gyerek nem eszik az iskolában, hanem éhes, akkor tenni kell valamit. Még ha meg is lenne bennem a szándék, van egy kis gond.

Az ebédlő ajtajára ugyanis ki van írva, hogy a helyszínen csakis az ottani étkeztető által nyújtott menzakaját lehet elfogyasztani, mást nem. Vagyis hiába adnám a fejem napi főzésre, amit a kölök behordana magával a suliba (és ami úgy hiányzik nekem, mint mókusnak az erdőtűz), és még fölöslegesebb lenne máshonnan ételt rendelni, úgysem ehetné meg az iskola éttermében a többiekkel. Pedig senkinek nem kötelező befizetni a menzaebédre.

Ugyanerről számolt be egy kolléganőnk egy megyével és száz kilométerrel távolabbról. Ahogy elkezdtünk kérdezősködni, kiderült, egyre több iskola egyre több ebédlőjének ajtajára kerül ki a falragasz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cumi vagy nem cumi, az itt a kérdés

ST 2016. június 3., péntek 13:56

Amikor megérkezik a csecsemő a családba, az valami egészen különleges érzés. Esetemben ez azzal is járt, hogy karácsony előestéjén rohanhattam a feleségemmel a kórházba, majd az ünnepek alatt ki – be ingázhattam a kórház, a nagymama, a dédi, és más rokonok házai között.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Gyerek Sziget a legjobb ingyenes program júniusra

Edicsek 2016. június 3., péntek 11:53

Ismét a gyerekeké lesz hétvégente a Hajógyári-sziget június összes szombatján és vasárnapján, hétvégén indul ugyanis a Generali Gyerek Sziget sorozat. Négy hétvégén keresztül készülnek a szervezők változatos programokkal, amik ráadásul ingyenesen látogathatóak.   

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akik a vak gyerekekkel is rajzolnak - interjú

Puskás Pálma 2016. június 2., csütörtök 17:37

A meseterápia és a művészetterápia különösen hasznos módszerek gyermekek esetében, mind a gyógyítás, mind a fejlesztés terén. Művészetterápia hallatán elsősorban automatikusan a képzőművészetek, a rajzolás, festés ugrik be, és valóban, ezeket ez eszközöket széles körben használják. De mi a helyzet akkor, ha a művészetterapeuta vak és látássérült gyermekekkel foglalkozik? Lehet-e vak gyerekekkel rajzolni, és mire jó esetükben a különböző módszerek kombinációja? Hogyan dolgozza fel egy gyerek, ha nem születésétől fogva látássérült, hanem később veszíti el a látását, és hogyan segíthetünk neki?

A Mosoly Alapítvány két terapeutája kilencedik éve tart csoportokat az Új Európa Alapítvány támogatásával a debreceni Dr. Kettesy Aladár Általános Iskolában, ahol vak és látássérült gyermekek tanulnak. Sokan közülük halmozottan hátrányos helyzetűek, egyéb fogyatékkal. Hajduné Fábián Irén és Lórántné Kovács Anna terapeuták a művészetterápia és a mozgásterápia eszközeinek sokoldalú felhasználásával és a speciális célcsoportra kidolgozott saját technikák, módszerek segítségével dolgozik a gyerekek fejlesztésén. Tapasztalataikról, élményeikről beszélgettünk a terapeutákkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A maximalistáknak nehezebb a gyereknevelés

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. június 2., csütörtök 10:16

Napjainkban támogatott érték a teljesítményelvűség. Legyünk maximalisták, ne hibázzunk, legyünk a legjobbak, fő a hatékonyság! Ebben a légkörben nevelkedünk, ez hatja át a munkahelyünket, ezt díjazza a környezet, hiszen akkor jönnek a sikerek. Csakhogy, aki magáévá teszi ezt a szemléletet, vagy eleve ilyen a habitusa, az komoly nehézségekkel fog szembenézni a gyermeknevelés során. A poronttyal nem lehet mindig hatékonynak lenni, egy csomó „haszontalan” időt kell vele tölteni, nem feltétlenül jönnek a sikerek, hiába fektet bele az ember sok energiát.

Nézzük, mi nehezebb egy maximalista szülőnek, és hogyan lehet enyhíteni a problémákon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

100 magyar kisgyerekből csak 15 jár bölcsődébe

mzd 2016. június 1., szerda 21:35

CSOK, családi adókedvezmény, gyed extra – néhány gyermekvállalást ösztönző intézkedés, amit a kormány 2010 óta bevezetett és amitől (nem meglepő módon) a születések számának csökkenését szerették volna megállítani. 

Ennek ellenére az Eurostat egyik friss gyorsjelentéséből kiderül: Magyarországon tavalyelőtt 2000-hez képest közel 20 ezerrel kevesebb három év alatt gyermek volt. Ha érdeklik a részletek, a korcsoport szerinti bontás és az, hogy milyen arányban nevelik a gyermeket a szülők, illetve a bölcsőde, óvoda, akkor olvasson tovább.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyedül hagyott gyerek - ugyan mi történhetne?!

(bj) 2016. május 31., kedd 18:58

A Daily Mailen akadtunk egy cikkre, illetve vitaindítóra. Egy anya egy baba-mama fórumon azt a kérdést dobta be a közösbe, hogy egyedül hagynánk-e egy 10 hónapos gyereket egy lakásban 10 percre. A kérdés felvetője leírta, hogy ő bizony egyedül hagyja a babát pár percre, amit úgy magyaráz, hogy a baba mindig, minden nap ugyanabban az időben alszik egy órát, ébredés nélkül. Addig a kedves szülő kiugrik az 50 méterre lévő boltba, hogy beszerezze a legszükségesebbeket. Valószínűleg neki sem lehet teljesen egyértelmű ez a dolog, ha felvetette a témát a fórumon.

Mint azt sejteni lehet, rövid idő alatt 800 vérmes felhasználó szállt be a vitába, a legtöbben egy határozott „nem” -mel feleltek. Sokan közülük a hírhedt, és máig megoldatlan Madeleine- ügyet említették, mint a tízperces nem-odafigyelés lehetséges kockázata illetve eredménye. Madeleine McCann 2007-ben tűnt el egy portugál üdülőhely apartmanjából, ahol szülei hagyták, míg ők egy 120 méterre lévő étteremben ebédeltek. A kislány azóta sem került elő, bár már a világ minden szegletén látni vélte valaki. Olyannyira foglalkoztatta az ügy a közvéleményt, hogy a wikipédián már külön szócikk van a kislány eltűnéséről, és amikor a google keresőjébe beírtam a Madeleine szót, kiegészítésként a kislány vezetékneve jött fel először.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hamarosan már legócsecsemőt is vehet!

Menő/Ciki

Edicsek 2016. május 31., kedd 16:29

Ha eddig nem tudta, hogy mi hiányzik a gyerek készletéből? Akkor megmondjuk, egy legócsecsemő! A dán cég Facebookja szerint ugyanis a június egytől kapható LEGO City 60134 Fun in the Park készletnek ez a figura is a része lesz, sőt, egy babakocsi is, és abban tologatja majd a legómamája vagy - papája a műanyag bébit.

Ha örül annak, hogy legócsaládja új taggal bővülhet, akkor nyomjon a menőre, viszont ha azon stresszel majd ezentúl, mikor lép bele otthon egy elhagyott minifigurába, nyomjon egy cikit. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
863 szavazat 1071 szavazat

Dolgozzon-e nyáron a gyerek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. május 30., hétfő 21:17

Hol a gyerekben, hol a szülőben fogalmazódik meg az igény, hogy a nyári szünetben valamilyen munkát is végezhetne a fiatal. A motiváció különböző lehet: a gyereket a legtöbbször az extra pénz vonzza (bár nem ez az egyetlen elképzelhető hajtóerő), a felnőttet pedagógiai szempontok is vezérlik, mint például, hogy tanuljon fegyelmet, felelősséget a gyerek. Számos kérdés merülhet fel a szülőben: erőltesse-e, milyen jellegű legyen a munka, esetleg töltse-e ő be a munkaadó szerepét azzal, hogy fizet bizonyos plusz feladatokért?

A gyerekek szülői hozzájárulással 15 éves kortól dolgozhatnak, tehát a kisebbeket eleve nem érinti az „igazi” munka kérdése. Ettől függetlenül felmerülhet számos lehetőség: zsebpénzért segíteni ismerősnél, otthon végezni olyasmit, ami egyébként nem lenne dolga valamilyen plusz juttatásért, esetleg önkéntes munkát vállalni, ingyen segíteni valakinek, aki rászorul, például naponta egyszer megsétáltatni a szomszéd kutyáját, aki törött lábbal fekszik otthon.

shutterstock 48837427
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lazulás nélkül a nevelés is begörcsöl, mint az izom

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. május 29., vasárnap 15:28

Sokan rettegnek a gyerek tizenéves korától, hogyha addig nem kanászodott el, hát majd akkor. Az egyik lehetséges szülői válasz erre, hogy egy kissé be kell keményíteni. Egyeseknek ez azt jelenti, már nem engednek meg maguknak olyan lazaságokat, mint a kisgyerekkel. A kisgyerek aranyos, ő ártatlan, inkább lehet elnéző mosollyal vagy viccel nyugtázni, ha valami rossz fát tesz a tűzre. Ezzel szemben a tini értse meg, hogy tetteinek következménye van, és tanuljon felelősséget – vélik sokan.

shutterstock 216791050

Kérdés, hogy vajon a fenti célokból következik-e, hogy a szülő sosem engedheti el magát. Sok anya és apa tévesen azt hiszi, a gyereket ebben az életkorban már csak az érdekli, hogy minél több engedményt és juttatást csikarjon ki belőle. Holott, ha felnőtteket megkérdezünk, mikor volt igazán olyan az anyjuk, az apjuk, mint amilyenre vágytak volna, akkor sosem azt felelik: mikor megvette nekem, amit akartam, mikor elengedett reggelig. Jellemzően olyan példákat hoznak, amikor közel érezték őket magukhoz. Amikor úgy érezték, a szülő érti őket, belelép az ő világukba, hajlandó elfogadni, ami neki fontos.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyógyulás a születés traumájából

Puskás Pálma 2016. május 29., vasárnap 12:16

Nemrég írtunk róla, milyen traumatizáló lehet esetenként az anya számára a rosszul sikerült, rossz élményként megélt szülés, arról azonban sokkal kevesebbet lehet tudni, mit fog fel, mit érez és mit visz magával ezekből az élményekből a megszületett baba. Vannak elméletek, amelyek szerint a születésünk mikéntje nagy hatással van későbbi pszichés fejlődésünkre, és egy-egy magzatkori vagy születéskori trauma akár életre szóló nehézségeket is okozhat.

A svájci terapeuta, Franz Renggli elsősorban ezekkel a pre- és perinatális, azaz születés előtti és születés körüli sérülésekkel foglalkozik, terapeutaként többek között a nehéz születésből adódó későbbi pszichés zavarokat kezeli. Tapasztalatai szerint a szülési trauma hatásai ugyanúgy megfigyelhetők lehetnek kisgyerekeknél – rossz alvás, szorongások, kapcsolati zavarok képében - , mint felnőtt, sőt, idős személyeknél.

shutterstock 78559918
Távolról sincs vége, olvasson még »

Sokkal ritkábban rákosak az autista gyerekek

Puskás Pálma 2016. május 28., szombat 17:49

A pszichiátria evolúciós szemlélete szerint egyes, legalább részben örökletes zavarok azért nem tűntek el a népségből az evolúció során, mert valamilyen előnnyel is járnak. A szkizofréniát például a kutatások szerint részben ugyanazok a gének közvetítik, mint a kreativitást, az utóbbi pedig kifejezetten hasznos dolog.

Az autizmussal kapcsolatban már eddig is léteztek ismert előnyök: bár a súlyos, szellemi hanyatlással járó forma egyértelműen hátrányos, addig a magasan funkcionáló autisták kiemelkedő intellektuális teljesítményre lehetnek képesek. Egy friss kutatás nemrégiben egy másik, meglepő előnyét is kimutatta az autizmus spektrum zavarnak: az érintett személyek ritkábban lesznek rákosak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rászóljak-e a gyerekre?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. május 28., szombat 14:28

A villamoson az utazóközönség hosszasan hallgathatta, amint egy apa folyamatosan instruálta hatévesforma kisfiát. „Ide állj, ne oda, itt fogd meg a kapaszkodót, vigyázz a táskáddal, oda lépj, ne dőlj oda...”. Némi feszültség kiérződött a hangjából, de inkább azé a munkásé, aki szeretné nagyon alaposan végezni a feladatát, mint a dühé. Egyszóval: ő így gondolta el az apaságot, neki ezt jelentette a törődés. Folyamatosan irányítani a gyermeket, ha kell, ha nem. Nehéz eldönteni, ezt egész nap csinálni, vagy az elszenvedőjének lenni fárasztóbb-e.

shutterstock 391840906

A másik véglettel is gyakran találkozik az ember, mikor mindenki azt várja, mikor szól már rá az anyja, az apja a hangoskodó, dobálózó, köpködő, galambokat kaviccsal szóló gyerekre, mert szeretnének nem beleavatkozni idegenként, de egyre kínosabb a helyzet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Valamit csinálnak az alternatív iskolákkal, de senki se tudja, mit

Primilla 2016. május 28., szombat 10:34

Valamit akar csinálni a kormány az alternatív oktatási intézményekkel, de hogy pontosan mit, azt még maguk az érintettek sem tudják. A 2017-es költségvetést megalapozó „salátatörvényben” ugyanis van két mondat, ami a közoktatási törvényben megváltoztatná az alternatív intézmények helyzetét, de lehet, hogy nem.

Az egyik kitétel az óvodák finanszírozására vonatkozik: vagyis pénzt csak akkor kapnának az államtól, ha legalább napi nyolc órán át fogadják a gyerekeket. A másik módosítás pedig az alternatív kerettantervekre és óvodapedagógiai programokra vonatkozik, amit csak „többletszolgáltatásként” engedélyezne jövő évtől a javaslat.

Ez utóbbi így elég homályos, és senki sem tudja igazán, hogy mit jelent. Szélsőséges esetben akár azt is, hogy ezen túl az alternatívoknak is mindent az állami tanterv szerint kell csinálniuk, és csak ezen felül jöhetnek az – ezen túl már – pluszszolgáltatások. Pont azok, amik miatt az ember egyébként, általában nem kevés áldozatot vállalva, alternatív iskolába viszi a gyerekét. Csakhogy ezt nem az állami oktatás mellett, hanem éppen a helyett választják a szülők.

Szóval, hogy értsék, ez olyan lenne, mintha, mondjuk, valaki úgy dönt, hogy egészségesen fog táplálkozni, és valóban el is kezd rengeteg zöldséget és gyümölcsöt meg halat fogyasztani – rögtön az ebédre bevágott, teljes adag, fehér kenyérrel kitunkolt pacalpörkölt és csokitorta után. Pluszban, és nem helyette.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tűzoltószertártól Rutkai Boriig - gyereknapi programok a hétvégére

Primilla 2016. május 27., péntek 16:41

Ez idő tájt nemcsak azért jó gyereknek lenni, mert belátható időn belül itt a tanév vége, hanem mert hétvégén gyereknap is lesz ráadásul. Ajánlónkban azokra a helyszínekre koncentrálunk, ahol a kötelezőnek számító ugrálóvár-csillámtetkó-bábjátékon túl is van mit csinálni, mégsem kell rákölteni egy fél minimálbért. Sőt, ahol még a felnőttek is könnyen feltalálják magukat, amitől máris órákkal meghosszabbodik a kint töltött idő, szóval mindenki jól jár. Vágjunk bele!

Örök Jolly Joker: tűzoltók!!!

Idén nagyjából országszerte bevethető Jolly Joker, egyben a fiúgyerekek álma a tűzoltósági gyereknap, de nálunk a lánygyerek se tiltakozott a progi ellen egyáltalán. Idén már harmadszor, az ország 283 helyszínén, hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóságokba, tűzoltószertárakba juthatnak be a gyerekek és a szüleik. Megnézhetik és kipróbálhatják a felszerelést, sőt, a bevállalósabbak még a csúszdán is lecsúszhatnak (bár én soha többet). A felnőttek sem fognak unatkozni, kipróbáltuk, tudjuk, miről beszélünk, jó lesz.

A program ingyenes, nem kell bejelentkezni, és 29-én, vasárnap 10-16 óráig várják a látogatókat.

wm
Fotó: Katasztrófavédelem

Elektromos autók, száguldás!

Bizonyos fokig szintén extrémbe hajló kategória az Arena Plazába szervezett próbavezetés, ahol 16 km/órás végsebességű, HENES típusú elektromos kisautókon élhetik ki a gyerekek a vezetési vágyukat. A Plaza első emeletén, biztonságos tesztpályán „száguldhatnak”a kölkök, a szülők pedig akár kívülről, távirányítóval is beavatkozhatnak a folyamatokba, ha a gyerek véletlenül még tizenhattal is képes lenne ön- és közveszélyes lenni.

Ez is egy ingyenes rendezvény, szombaton és vasárnap is lehet menni, 10-18 óráig. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ellenőrzésre számíthatnak a kalandparkok

mzd 2016. május 27., péntek 13:43

Május 22-én leszakadt egy kötélháló a csillebérci kalandparkban és több gyermek megsérült. Úgy tűnik azonban, hogy végre valami nem marad következmények nélkül: a Bókay Kalandpark szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elrendelte az összes kalandpark ellenőrzését.

A vizsgálat kitér majd a kalandparkokat működtető cégek berendezéseinek megfelelőségi tanúsítványaira, a kezelő személyzet biztonságos működtetéshez szükséges képesítési igazolásainak meglétére. A Facebook-posztjuk alapján a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a mai napon meg is kezdte a munkát, méghozzá velük. A helyszínen mindent rendben találtak. 

A szaktárca elmondta: megengedhetetlen, hogy a veszélyes üzemű kalandparkok megfelelő biztonsági feltételek nélkül működjenek. Az ellenőrzésnek az idegenforgalmi szezon kezdetére való tekintettel heteken belül le kell zárulnia. A tárca bízik abban, hogy az országos szintű vizsgálat az üzemeltető cégeket fokozott körültekintésre készteti a biztonságos üzemeltetés, a hétvégihez hasonló balesetek megelőzése érdekében.

Mindegy volt, tud-e járni a fiam - interjú

Mártonffy Zsuzsa 2016. május 26., csütörtök 19:29

Milyen egy mozgássérült gyereket nevelni? Hogy lehet megoldani a bölcsődét, az iskolát, önállóságra szoktatni a kerekesszékben ülő gyereket? Fenyvesi Zoltán (23) a mozgássérült bérgyilkosokról szóló Tiszta szívvel című film egyik főszereplője, születésétől gerincsérült. A filmszerep mellett főiskolára jár, sportol, részt vett a New York Maratonon. Anyukája, Schwarcz Mária egyedül nevelte fel, aki rendíthetetlenül hitt a fiában. Máriával beszélgettem, néha Zoli is közbeszólt. Az SOS Gyermekfalvak  Gyereksorsok blogjának  interjúja.

Tudtad előre, hogy Zoli mozgássérült lesz?

Mária: Nem. Farfekvéses volt, szülés előtt egy héttel befektettek a kórházba, várták, hogy megforduljon. De nem tudott, mert nagyon nagy baba volt, 4 kiló 27 deka, én meg vékony vagyok. Megvárták, hogy elinduljon kifele, és megcsászároztak, de a kiemelésnél megsértették a gerincét. Inkubátorba tették, de nem fért bele. Ahogy teltek a napok, a lábai elsorvadtak. Úgy adták ki a kórházból, hogy egy kicsit kell tornáztatni, nem lesz semmi baj, de akkor a lábai már nem mozogtak. Nem adtak diagnózist. Vittem vizsgálatokra, azt mondták, örüljek, ha a plafont fogja nézni, mert nem ad semmiféle reakciót. Elvittem gyógyúszásra, babaúszásra, energiaátadásokra, a Korai Fejlesztőbe Czeizel Barbarához és dr. Gallai Máriához. Ott vizsgálták ki, és ott mondták meg, hogy mi történt.

Akkor mennyi idős volt Zoli?

Mária: Másfél éves. Addig senki nem adta diagnózisba, hogy nem fog járni. De a mai napig annyi a diagnózisa, hogy nyitott gerinces tünetei vannak.

Úgy érzed, a felelősséget próbálták elkerülni, azért nem mondtak semmit?

Mária: Igen. Próbáltuk a kórházat perelni, de a jegyzőkönyvet se akarták kiadni. 

Mit éreztél, mikor egyértelműen kimondták, hogy nem fog járni?

Mária: Láttuk, hogy a lábait nem tudja mozgatni. Nekem mindegy volt, tud-e járni, ő az én tökéletes gyerekem, és mondtam, hogy ettől függetlenül mindent fog csinálni. Hordtam mindenhova, és szerencsére elég mozgékony volt, tőlem is azt látta, hogy aktívak vagyunk. Jártunk gyerekmegőrzőbe, hogy ne féljen a többi gyerektől, hogy megszokja, milyen, ha ott vannak a gyerekek és beszólnak neki. Jól vette.

Zoli: Jó volt, hogy ezeken átestem, és nem egy buborékban babusgattak. Azért én voltam anya kicsi fia, mint egyetlen gyerek, de jók voltak a gyerekmegőrzők és játszóterek, ahol ezt megtapasztaltam. Előfordult, hogy csúfoltak, de inkább játszottak velem a gyerekek. Azért a gyerekek hamar túllendülnek a problémákon.

Mária: Jártunk a Normafára szánkózni, ott mindenki megnézett, hogy miért húzom felfelé is a gyereket, miért nem sétál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vekerdy Tamás: Az iskolának fogalma sincs, milyen egy gyerek

Primilla 2016. május 25., szerda 14:21

A gyereket nem kell fejleszteni, ezt a legtöbb szülő tudja, csak hülyék vagyunk, és nem tudjuk megállni. Pedig éppen hogy abból lesz jó eséllyel topmenedzser, aki gyerekkorában szabadon játszhatott, akit dögönyöztek és csiklandoztak, és nem volt baj, ha kamaszkorában lerontotta a jegyeit. Az iskolának pedig semmi köze a gyerekekhez: a lányokat megbetegíti, a fiúk önvédelemből rosszalkodnak.

Vekerdy Tamás pszichológussal a nem régen megjelent Kisgyerekek, óvodások című könyve kapcsán beszélgettünk, de bőven belefolytunk a kisiskoláskorba is. Ha ön szülőként sokat izgul amiatt, hogy nem lesz rendes ember a gyerekéből, mert nem követeli meg, hogy rendet rakjon maga után, vagy késsel-villával egyen otthon is, még életében nem rajzolt egyetlen embert sem, és a házi feladatát is a szülei csinálják meg helyette, akkor megnyugodhat, ezek mind nem fontos dolgok. A fontos dolgok látszólag mind haszontalanok. 

Hogy veszi észre, jól működnek az anyák nevelési ösztönei?

Van, akinek igen, sőt, nagyon jól. Van, akinek egyáltalán nem, hanem, bár ő is tudná magától is, de hagyja, hogy a társadalmi nyomás sodorja, és azt higgye, hogy teljesíteni kell, fejleszteni kell. Teljesítményelvű világban élünk.

Ez így marhaság, mert az lesz nyugodt, épkézláb, viszonylag kiegyensúlyozott ember, aki lehetett teljes értékű kisgyerek, sok szabad játékkal, rohangálással, szabad levegővel, mindennapos mesével. A legfontosabbak a haszontalan dolgok, nem az, hogy „Mosd meg a kezed!, Vedd le a cipőd! Vedd fel a tréningnadrágod! Rakd el a játékot!” Ez mind hülyeség.

Viszont az, hogy dögönyözöm a gyereket, vagy csiklandozom, vagy marháskodok vele, ez mind egész életre kihatóan adhat érzelmi biztonságot. Tehát a haszontalan dolgok a fontos dolgok. A hasznosak lényegtelenek. Az anyák egy része ezt tudja, a másik része szintén tudná, de nem engedi meg magának.

Harmadik része pedig annyira elgyötört és ideges, hogy az okozza a problémákat.
A világon nem volt olyan civilizáció, amennyire tudjuk, visszanézve 8-10-12 ezer évre, hogy egy anya egyedül küzdött volna 1-2-3 gyerekkel, mert vagy nagycsaládban élt, dédikék, nagymamák, nagynénik, nővérek vették körül, vagy nagy cselédség volt.

Tessék olvasni az arisztokraták emlékiratait, ott volt a szoptatós dada, aki ott marad a szoptatás után, de már beáll a pesztonka, a gyereklány, az is ott marad, de már jön a madame, a miss, a fraulein, a nevelőnő, miközben van szobalány, szakácsnő.

Tehát ez a gondolat, hogy egy anya egyedül küzd, ez nekünk jutott eszünkbe ebben a civilizációban, és társadalmilag nem vagyunk elég szervezettek, hogy azt mondjam, hogy átdobom a szomszéd nőnek, vagy játszótéri ismerősnek a gyereket, és elfogadom, hogy ő is ide dobja az övét. Nem mindig van nagymama vagy a húgom, vagy nem tudom ki.

És ha még tehetnénk is – és ez Magyarországra jellemző – még ha tehetnénk is anyagilag, nem veszünk segítséget, bébiszittert.


Beleszakadunk inkább.

Igen, beleszakadunk. A házasságunk szétmegy a második gyerek után, mert annyira vagyunk, hogy a férjünk keres valami jobb mulatságot.

Nem kellene az apákat egy kicsit jobban bevonni a gyereknevelésbe?

Az apák ma már sokszor jobban segítenek. Ez a nyugati trend, hogy az apa is részt vesz teljes értékűen, ez azért bekúszóban van, de ők pénzt keresnek, lényegében. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Le a kalappal a radnótis gyerekek előtt!

ermiz 2016. május 24., kedd 19:17

A Radnótiba alapvetően okos gyerekek járnak, ezt lehet látni a felvételi statisztikákon. De, hogy szolidárisak-e eddig nem derült ki, most viszont igen.

Május 11-én ugyanis a "Hozz még egy uzsonnát!" felhívás keretében a porta előtti asztalhoz lehetett vinni egy plusz adag uzsonnát azoknak a gyerekeknek, akiknek, mint írják "ez lesz az egész napi étkezésük". Ezt az akciót szerdánként ismételték, így ebben az évben még kétszer, 25-én és június elsején küldhetnek a radnótis gyerekek ételt a rászorulóknak, akiknek a Budapest Bike Maffia juttatja el a csomagokat, akik szintén aktívan kiveszik a részüket a rászorulók támogatásából.

1 szendvics majus11
Fotó: radnoti.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

A futás jó sport szülés után - de nem mindenkinek!

anyatest 2016. május 24., kedd 10:54

Ugye, mindenki látott már babakocsival futó anyukát, mélán bámészkodó vagy kiflit majszoló, esetleg nyugiban alvó kisgyerekkel?  Anyák ezrei veszik fel hajnalban, napközben vagy este a futócipőt, hogy most VÉGRE van egy szabad félórájuk, és  a kocsiban a bébivel, ritka szerencsés esetben pedig akár egyedül is a szabad levegőn mozoghatnak. 

Az nem is kérdés, hogy a futás iszonyúan praktikus sport: bárhol, bármikor, csak egy jó futócipő kell hozzá. Az egész egy nagyon elemi, egyszerű, ősi dolog, ugyanakkor vannak már klassz appok meg edzésprogramok is, Endomondo, Runtracker és társai, amitől 21. századi élménnyé válik, könnyen tervezhető, nyomon követhető, megosztható, a fészen is lehet vele villantani, hogy mennyit futottunk, hány kalóriát égettünk, és aztán bezsebelni a lájkokat. Szerveződnek támogató közösségek, készülnek a fotók előtte és utána- ami szuper, ha magadat biztatni és másokat is lelkesíteni akarsz. A babakocsis futás így lesz egyszerre ősi élmény és modern menőség. 

shutterstock 196137794

Ráadásul egy kismama tervezhetetlen életébe a kocogás, és ezzel a napi sport így  beilleszthető, és ha az ember épp babakocsival indul neki, akkor nem is kell hozzá bébiszittert szervezni, vagy nagyit ugrasztani, hogy valaki vigyázzon a sport idejére a gyerekre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Családi kísérlet: slow bevásárlás a kölykökkel

Schütz Gabriella 2016. május 23., hétfő 21:14

Régen, amikor még nem voltak gyerekeim, szerettem a nagy bevásárlásokat. Nem kapkodtam, nézegettem az újdonságokat. Amióta porontyoktól hangos a ház, a bevásárlás egy rémálom. Vagy egy méteres listával a kezemben fél óra alatt végigszáguldok, és őrült droid módjára dobálom be a napi betevőt a kosárba, vagy mind a három gyerkőcöt magam után vonszolva próbálom teljesíteni a küldetést. A legutóbb azonban gondoltam egy merészet…

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket egye, hogy ne hízzon bálnává terhesen

ST 2016. május 23., hétfő 15:19

A kismamáknak nem egyszerű az élete, szinte attól a pillanattól kezdve, ahogy a család is tudomás szerez a terhességről, folyamatos az etetés. Hiszen még mind a mai napig tartja magát az a nézet, hogy egy kismamának kettő helyett kell ennie. Ez azonban nagyon nem igaz, és ez a tévhit az egyik oka annak, hogy a kismamák bálnának érzik magukat, hiszen akár 20-30 kilót is felszednek a várandósság alatt. És a terhes nő testéről, testképéről, szépségéről a társadalomnak is megvan a maga nagyon is határozott véleménye.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Titokban fogadtak örökbe, levideózták a reakciókat

polly 2016. május 22., vasárnap 13:32

A Kaliforniában élő Lacey és Banks Farris évekig küzdöttek, hogy gyerekük legyen. Az asszonynak egyszer már sikerült teherbe esnie, de elvetélt a huszadik héten. Túl voltak már a lombikprogramokon is, sőt, már egy örökbefogadási kísérleten is, aminek végén annyira vágyott csecsemő anyja végül meggondolta magát - írta a DailyMail.

A sok csalódás után a házaspár úgy döntött, hogy a legújabb próbálkozásukat titokban tartják, és csak egy sikeres adoptálás után szólnak a környezetüknek. Amikor a kis Finley végül hozzájuk került, beültek az autóba, és sorra látogatták a családtagjaikat, munkatársaikat, barátaikat, hogy bemutassák nekik a babát. Egyszerűen csak beállítottak hozzájuk az anya karján a gyerekkel, a könnyes, szeretetteljes, szívmelengető reakciójukat pedig az apa videóval dokumentálta. 

"Ha Finley felnő, látni fogja, hogy milyen boldogan fogadta mindenki - ez mindennél többet jelentett a számunkra. Annyira jó volt látni, hogy a családunk teljes erővel mögöttünk áll" - idézte a lap Lacey Farrist. 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés