SZÜLŐSÉG

Nem is számít annyira a születési sorrend

Puskás Pálma 2016. augusztus 10., szerda 17:55

Az elsőszülött gyerekek általában okosabbak a kistestvéreiknél, a kistesók viszont bátrabbak és elevenebbek. Az elsőszülöttek komolyabbak, a legkisebb tesók elkényeztetettek, a középső gyerekek pedig egész életük során küzdenek a figyelemért. És még folytathatnánk.

De tényleg igazak ezek a népszerű pszichológia-irodalomban olvasható jellemzések? Befolyásolja a gyerekek születési sorrendje az intelligenciahányadosukat és a lelki fejlődésüket? Egyértelműnek tűnik, hogy igen, de azért utánanéztünk és el is bizonytalanodtunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mihez kezdjünk az önutáló tinédzserekkel?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 10., szerda 09:18

Kevés tizenéves van, akinek ne lenne semmi komolyabb problémája önmagával. A külsejében szinte minden tini talál kifogásolhatót: túl kövér, túl sovány, nem elég izmos, lapos a melle, túl nagy a melle, pattanásos, túl göndör a haja stb. A fiú, aki még nem mutál, irigykedve tekint érettebb társaira; aki mutál, az zavarban van tőle. A nőiesedő lányt feszélyezi a külseje, a kislányost gyermeki külleme frusztrálja.

A test a hirtelen változások miatt kap nagy hangsúlyt, és persze azért, mert most jön az az időszak, mikor egyre inkább tetszeni szeretne, és figyeli, mennyire arat sikert nőként, férfiként. De vonatkozhat az önutálat belső tulajdonságokra is, például ostorozhatja magát, amiért esetlen és szorongó a társaságban, vagy, mert nem mer kiállni magáért konfliktushelyzetben, esetleg, mert nem elég vicces, vagy, mert nehezen vág az esze, és több idő kell neki a tanulásra.

shutterstock 114300748
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg jó a gyereknek a gluténmentes diéta?

Puskás Pálma 2016. augusztus 8., hétfő 17:06

Napjainkban egyre népszerűbb a gluténmentes diéta. Ez részben annak köszönhető, hogy az utóbbi években valamelyest gyakoribbá vált a gluténérzékenység, másrészt annak, hogy jóval szélesebb körben elérhetőek a gluténmentes termékek.

De valóban egészségesebb gluténmentesen étkezni? Milyen betegségek esetén egészséges és mikor nem? Van értelme a hasfájós vagy bőrtünetekkel küzdő gyereket gluténmentes diétára fogni? Vagy mindez a gluténmentesség-ipar nagy átverése, és nyugodtan ehetjük a sima zsömlét?

Norelle R. Reilly, a Columbia Egyetem gyermek-gasztroenterológus szakorvosa összefoglaló cikkében körüljárta a téma tudományos irodalmát és igyekezett eloszlatni a hozzá kapcsolódó tévhiteket. Mutatjuk, mire jutott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket vegye meg szoptatáshoz, vagy ne

Puskás Pálma 2016. augusztus 8., hétfő 15:05

A várandósság alatt ritkán szoktunk a szoptatásra gondolni – a szülésen legyünk túl, aztán majd alakul valahogy. Vannak, akik előre elhatározzák, hogy akarnak vagy nem akarnak szoptatni, és előfordul, hogy a szülés után teljesen máshogy látják a dolgot. A védőnő által javasolt babakelengye-listában azért többnyire szerepel néhány szoptatással kapcsolatos holmi, a bababoltok polcain pedig még nagyobb a kínálat. Simán el lehet verni több tízezer forintot is szoptatáshoz szükséges eszközökre, de ha ügyesek vagyunk, a százezret is túlléphetjük. De tényleg kell ennyi cucc a szoptatáshoz? Egyáltalán mi ez a sok minden? Mit érdemes megvenni és mit nem?

A rövid válasz erre az, hogy semmit. A szoptatáshoz nem kell más, csak anyamell meg csecsemő. Tényleg ez az igazság, ugyanakkor vannak dolgok, amik adott esetben kényelmesebbé tudják tenni a folyamatot. Mutatjuk, mik ezek - bár azt gondoljuk, majdnem mindet ráérünk akkor megvenni, ha majd szükségét érezzük. Ugyanis tényleg előfordulhat, hogy egyikre sem lesz szükség.

Leírom a saját tapasztalataimat, és megkértem pár Porontyos/porontyközeli anyát, írják ők is a tételek mögé, volt-e olyanjuk, és használták-e.

shutterstock 136597046
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kamaszgyerek mellett is vigyázzon a házasságára!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 7., vasárnap 12:26

A szülők párkapcsolatára számos veszély leselkedhet, ezek közül az egyik, amikor változás áll be a családi rendszerbe, amikor megbillen az addigi egyensúly. Ez mindig próbatétel: vajon tudnak-e alkalmazkodni az új élethelyzethez? A komolyabb életciklus-váltások egyértelműen ide tartoznak, ez magyarázza, hogy olyan sokan válnak el az első gyerek születését követő időszakban. Új szerepeket kellene megtanulniuk, átrendeződnek a viszonyok, a feladatok, és ha addig jól is működött a kapcsolat, mindig kérdés, hogy az újjá formálódott helyzet is kielégítő lesz-e a felek számára.

A gyerek tizenéves kora is sok újat hoz, még ha elsőre nem is olyan látványos a változás, mint mikor baba születik, vagy mikor elköltöznek a felnőtt gyerekek. Kevesebb, de megterhelőbb a kamasz törődési igénye. Talán már nem kell annyi programot kitalálni neki, és több a szülők egymásra fordítható ideje, ám egyre többször adódik olyan feszült helyzet, konfliktus, amire nincs megoldás az addig összegyűjtött eszköztárban.

Családonként változik, hogy milyen helyzetekben találja magát a szülő, de az általános, hogy biztosan mutat olyat a gyerek, amire nem volt felkészülve. Az egyik fiatalnál ez talán csak annyi, hogy üzen a tanár, hogy újabban szemtelenül beszél vele, a másiknál azt is jelentheti, hogy valamilyen szer hatása alatt keveredik haza az éjszaka közepén.

shutterstock 275449580
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ingyen mozi gyerekfilmekkel, hetente kétszer!

etelka 2016. augusztus 7., vasárnap 10:27

A Tranzitosok jó fejek! Minden hétfőn és szerdán ingyenes vetítést tartanak, ahol olyan sikerfilmeket lehet megnézni, mint az Agymanók, a Mary Poppins, vagy épp a Minyonok. Az Alibi filmklub (Budapest, XI.  Bukarest és Ulászló utca sarok) részletes programját itt lehet nyomon követni, és érdemes is, mert nem csak gyerek, hanem felnőttfilmek is lesznek műsoron. A gyerekek hétre menjenek a moziba, a felnőttek elég ha nyolcra odaérnek. Az ígéretek szerint van: Projektor, vezeték nélküli fejhallgató, süti, kávé, pattogatott kukorica, sör. Szabad levegő. Kell ennél több? 

tranzitfilm
Fotó: Tranzit Art Café

Az sms-nyak után itt vannak az okostelefon-balesetek

Primilla 2016. augusztus 6., szombat 13:10

Szülőként azt gondolná az ember, hogy biztonságosabb, ha a gyerek bicikli helyett inkább gyalog közlekedik (a kamaszok kerékpáros baleseteinek statisztikájáról korábban itt írtunk), mára kiderült, hogy nem kell, hogy illúzióink legyenek. A gyalogosok elég nagy százaléka ugyanis a mobiljára függesztett tekintettel, „agyhalottként” közlekedik, sorozatos veszélybe sodorva magát, és ez alól persze nem kivételek a kamaszok sem.  Meg persze minden korosztály, akinél ott az okostelefon.

Vagyis: egyre nagyobb közlekedési baleset-forrást jelentenek az okostelefonok – derül ki a DEKRA cég öt európai fővárosban végzett kutatásából. Persze csak akkor, ha használják őket, ahelyett, hogy figyelnének menet közben.

A DEKRA öt európai fővárosban, Amszterdamban, Stockholmban, Rómában, Brüsszelben és Párizsban 14 ezer önkéntesen végezte a felmérését, és jelentős eltéréseket talált ugyan, de mindenhol sokan nézik a mobiljukat közlekedés közben, ami teljesen elvonja a figyelmet az őket körülvevő valóságtól.

shutterstock 460238065

Stockholmban például minden negyedik ember így jár az utcán, Amszterdamban viszont csak a gyalogosok 8,2 százaléka (habár saját tapasztalatok szerint a hollandok biciklizés közben is profin képesek csetelni).

Jellemzően a nők inkább csetelnek, a férfiak pedig zenét hallgatnak a mobiljukon, ám mindkettő egyformán alkalmas lehet a figyelemelterelésre – állítják a közlekedésbiztonsági szakemberek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Halljuk meg a hiszti mögött a valódi szándékot!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 6., szombat 10:54

Manapság, mikor egyre többen megkérdőjelezik a tekintélyelvű stílust, sokan kerülnek harapófogóba. Egyrészt, nem megfélemlítéssel és erővel szeretnének hatást gyakorolni, másrészt azt tapasztalják, hogy sokszor csak az erő vezet eredményre. A két-három-négy-öt éves gyereknek magyarázhat az ember, érvelhet, könyöröghet, nem biztos, hogy hatni fog vele. Csakhogy van más módszer is, ami szelíd, de célravezetőbb.

Egy apa le akarta este fektetni a gyereket, aki hatalmas balhéban tört ki, amiért nem nézhet meg még egy videót. Az apa felháborodott, és azon pufogott, semmi sem elég ennek a kölyöknek, hiszen hazafelé úton a tableten már egy jó hosszút megnézhetett, sőt, még azt is megengedte neki, hogy otthon befejezze. Ráadásul előre mondta, hogy ez után jön a lefekvés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítség, Pokémon Gózik a gyerekem!

Edicsek 2016. augusztus 5., péntek 10:13

A gyerek egyfolytában a telefonjával a kezében sétálgat zombiszerűen? Úgy érzi egyfolytában önt fotózzák idegenek a villamoson? Nem érti, minek állnak épületek előtt emberek csoportokban, és nyomkodják a telefonjukat? Az eddig állandóan otthon ülő gyereke most egyfolytában sétálni akar menni a haverjaival?

Már egy ideje Magyarországon is elérhető a Pokémon Go. Ahogyan az egész világ, úgy természetesen itthon is megőrülnek érte a fiatalok, sőt még az idősebbek is. Ha ön ebből az egészből nem ért semmit, akkor most elmagyarázzuk a szerkesztőségen belül is felmerült kérdéseket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért, miért, miért kérdez ennyit ez a gyerek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 4., csütörtök 19:12

Az egészséges gyerek érdeklődő, szeretné felfedezni és megérteni a világot. Az óvodás korú porontyra különösen jellemző, hogy a kíváncsiság az egyik legfőbb tulajdonsága. Annyira kiemelkedő ez, hogy Erik Erikson pszichológus, aki szakaszokra osztotta a személyiségfejlődést, és minden szakasznál megjelölt egy vezérmotívumot, a három-hat éves csemetékkel kapcsolatban azt írja, ennek a korszaknak a kezdeményezés a legfőbb gyakorlandó kompetenciája. A gyermek szeretné megérteni a körülötte lévő világot, ha ebben támogatja a környezet, megmarad a nyitottsága, ha viszont elutasítják és lenyesik a törekvéseit, azzal bűntudatot keltenek benne.

A kisgyermek kezdeményezése egyfelől a tevékenységekre, próbálgatásra irányul, másfelől ezer kérdést zúdít a környezetére, mindenre kíváncsi, mindenről tudni akarja, hogy miért, miért, miért... Néha nehéz megfelelni az igényeknek szülőként, hamarabb elfogy az energia, mint a gyereké.

Azt még nem szokták rossz néven venni a szülők, mikor a csemetét a markoló működése, vagy az évszakok változása érdekli, de szintén ennek az életkornak a sajátossága, hogy a kíváncsiság nem kis részben a nemiségre, szexualitásra irányul. Ez az a korszak, mikor a fa mögé bújva megszemlélik és összehasonlítják egymás nemi szerveit, mikor felfedezik a saját testüket, mikor nagyon érdekli őket, hogy születik a baba. Kérdés, mindenre válaszoljunk-e, és mindent engedjünk-e, van-e, ami rossz, ami túlzás?

shutterstock 102170899
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ideális tinikrimi az utolsó nyári napokra

cukorka 2016. augusztus 4., csütörtök 17:17

Ha én most egy krimirajongó tini lennék, örülnék, mert itt van remek strandon fetrengős olvasmánynak Mészáros Dorka: Én vagy senki című regénye, amit ráadásul szülőként is nyugodtan a gyerek kezébe adhat az ember, mert semmi különösebben sokkoló nincsen benne, pont olyan mint egy tinikrimi, sőt még erkölcsi mondanivalója is akad.

Az Én vagy senki a fiatal írónő első regénye, ennek megfelelően igen óvatos, de hellyel-közzel eltalálja azokat a témákat, amikben egy tizenhat körüli fiatal otthonosan mozog. 

A történet szerint egy kisvárosban tizenegy kamasz titokzatos üzenetet kap, amelyben ennyi áll: 711. Eleinte csak zaklatásnak vélik a dolgot, július tizenegyedikén azonban valaki megpróbálja megmérgezni őket: hárman meghalnak, egyikük zárt osztályra kerül. Heten maradnak.

A cselekmény egy évvel később kezdődik (bár folyamatosan visszatekint), amikor is újra elkezdenek jönni az üzenetek, ám ekkor már nem hagyják magukat az életben maradtak, hanem maguk próbálják felderíteni a szálakat, és megkeresni azt, aki meg akarja ölni őket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Digitális kisbabák, avagy mi lesz veled, Alfa-generáció?

Konok Veronika 2016. augusztus 4., csütörtök 11:56

Hallott már a különböző betűkkel megjelölt generációkról? Ön, szülőként valószínűleg az X vagy Y generációba tartozik. Ha kamasz gyereke van, akkor ő a Z generáció (1995 óta születettek) tagja, akiket digitális bennszülötteknek is hívnak, hisz ők már beleszülettek a digitális technológiák világába, és életüket el sem tudják képzelni a mobiltelefonok és más digitális eszközök nélkül.

De felnövekvőben van egy újabb generáció (a 2010 óta született Alfa generáció), akik már az anyatejjel szívják magukba a digitális tudást, és gyakran előbb tanulnak meg érintőképernyőt használni, mint járni. Vajon milyen változásokat hoz ez magával a gyerekek gondolkodási, érzékelési, tanulási vagy akár mozgási képességeire nézve?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kérem, ne fogdossa a hasamat, se a gyerekemet!

Puskás Pálma 2016. augusztus 3., szerda 10:16

Ha az ember teherbe esik, felkészülhet rá, hogy mostantól egy jó darabig látványosság lesz belőle: a járókelők már a nagy pocakot is megbámulják, a kiscsecsemőt pedig még inkább. Vagy hogy Palya Beát idézzük: „megnövesztem a hasamat, baba lesz benne, kicsi gyermek, hej, az utcán szépen néznek”. A nézés persze egy dolog, van, akit zavar és van, akinek kifejezetten jól esik.

Nehezebb kérdés a taperolás – a pocak növekedésével ugyanis egy idő után rokonok és vadidegenek egyaránt szeretnék azt fogdosni, később pedig a kisbaba kis lábacskáit vagy fejecskéjét simizni.

Ez mind teljesen érthető, hiszen a terhespocak valóban érdekes képződmény, pláne, ha pont mozog is benne valami, és mi lenne cukibb és simogatnivalóbb egy újszülöttnél? Sajnos az anyák jelentős részét mindez általában zavarja. Ha zavar minket, lehet szólni, de akkor meg igen könnyen megkapjuk, hogy mi vagyunk a mogorvák és udvariatlanok – hiszen a simogató csak jót akart és kedves akart lenni, mit kell ezen hisztizni?

Mivel a pocaknövesztés és -fogdosás jellemzően női sport, férfi olvasóink úgy képzeljék el, hogy milyen érzés lenne, ha gömbölyödő sörhasukat mostantól naponta 7-10 alkalommal kérdezés nélkül elkezdené tapogatni a haverjuk, a munkatársuk, az idős szomszéd bácsi, és az árufeltöltő srác a boltban. Majd miután ráhelyezte a kezét, önnel szemben állva 30-45 mácorpercig áhítatosan néz. Bizarr na. Nekünk is az.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó tanuló helyett vállalkozót neveljen a gyerekből!

Primilla 2016. augusztus 2., kedd 10:00

Béna a gyereke franciából? Hadd legyen az, és az ég szerelmére, nehogy franciatanárt fogadjon neki, aki korrepetálja! Helyette figyeljék meg inkább, hogy miben ügyes, és azt a tulajdonságát fejlesszék. Legalább is ezt tanácsolja Cameron Herold, sikeres amerikai vállalkozó TED előadásában. Attól még, hogy a gyerek figyelemzavaros, bipoláris, vagy hiperaktív, és rossz tanuló, még simán lehet sikeres vállalkozó, aki nem bérrabszolgaként dolgozik másoknak, hanem ő ad munkát az embereknek, mert ügyesen tud pénzt keresni.

Herold szerint az oktatási rendszer és az egész világ azt sugallja a gyerekeknek, hogy tanuljanak jól, és legyenek orvosok, ügyvédek, mérnökök. Ez nem baj, de mi van azokkal, akik egyáltalán nem jó tanulók, és nem kerülnek be a főiskolára, egyetemre? Nos, egyáltalán nincs veszve semmi náluk sem, ha megvannak a képességeik, lehetnek vállalkozók, kereshetnek pénzt és adhatnak munkát másoknak.

cameron herold flickr
Fotó: Nate Pesce / Cameron Herold / flickr

A vállalkozók azok az emberek, akiknek ha van ötletük, egy szenvedélyük vagy csak látják, mire van szüksége a világnak, akkor eldöntik, hogy nekiállnak és árkon-bokron át végigviszik azt. Maguk köré gyűjtik azokat az embereket, akikkel közösen valóra tudják váltani az ötletüket.

Ezért, ha a gyerekben ott van a vállalkozói hajlam, azt a szülőknek segíteniük kell kibontakoztatni, ugyanúgy, mintha mondjuk, a matekot vágná csípőből. Mennyivel jobban néz ki, hogy növekszik a gyerek üzlete, ahelyett, hogy az állami segélyre várna, mert nem volt jó tanuló, és „nem lett belőle semmi”! Egy igazi vállalkozónak Herold szerint nem is kell jó tanulónak lennie. Majd a jó tanulók fognak az ő cége alkalmazottaiként könyvelni, tervezni, tolmácsolni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szuper és nagyon intenzív az új Harry Potter

Koncz Andrea 2016. augusztus 1., hétfő 10:01

Vasárnap könyv formában is megjelent (és e-könyvként megvehető) a nyolcadik Harry Potter történet. A Harry Potter és az elátkozott gyermek, ahogy arról már írtunk, nem klasszikus regényformátum, hanem a szombaton bemutatott színdarab szövegkönyve. Két rész, négy felvonás, egy új, kerek történet, 19 évvel később.

harry-potter-jamie-parker-albus-potter-sam-clemmett-ginny-potter
Fotó: harrypottertheplay.com / harrypottertheplay.com

Ha az a kérdés, jó-e, a válasz egyszerű: nagyon jó. Ha az a kérdés, sajnálom-e, hogy ez nem egy "rendes" könyv lett, a válasz szintén egyszerű: nagyon sajnálom. Ha pedig az, hogy elolvassák-e a Harry Potter rajongók, a válasz egyértelmű: mindenképpen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy meghiúsult leszbikus örökbefogadási ügy margójára

Koncz Andrea 2016. augusztus 1., hétfő 08:05

Rég kavart akkora kommentvihart cikkünk, mint amit a Baranya megyei meghiúsult örökbefogadásról írtunk. Nem meglepő a téma több szempontból is elgondolkodtató, és adott esetben az ingerküszöböt átlépő. 

A kommenteket olvasva arra jutottam, hogy kellene beszélni a téma néhány olyan aspektusáról, ami az eredeti cikknek nem volt témája, de talán érdemes elgondolkodni rajta. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A baba mozgása és lelki fejlődése összefügg - interjú

Puskás Pálma 2016. július 31., vasárnap 20:10

A gyermekkori mozgásos terápiák és fejlesztések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Nem csoda, hiszen mai tudásunk szerint a korai fejlődés során az érzékelés, az észlelés, a mozgás és az anya-gyerek kapcsolati élmények szorosan összefonódnak, a mozgás- és érzékszervi fejlődés a környezettel való interakció során zajlik. Kiemelten fontos ebben a korban a taktilis ingerlés (magyarul az érintés, tapintás) és a vesztibuláris, vagyis egyensúlyszervi ingerlés, mely a csecsemők, kisgyermekek teljes fejlődésére kihathat.

shutterstock 221784682
Fotó: Shutterstock

Nemrégiben jelent meg egy ezzel kapcsolatos tanulmánykötet, amely a dinamikus szenzoros terápiáról (DSZIT) és határterületeiről kíván összefoglaló képet nyújtani. A Billenések c. könyvből megtudhatjuk, mire valók az ölbeli játékok és mire alkalmas a DSZIT; miben fejlődnek máshogy a babák az afrikai dzsungelben, a nagyvárosban, vagy épp zsúfolt árvaházakban; hogyan függenek össze testi és lelki működéseink.

Dr. Szvatkó Anna gyógypedagógus és klinikai gyermek-szakpszichológus a Lelki Egészségvédő Alapítvány DSZIT-műhelyének vezetője, a Billenések c. tanulmánykötet szerkesztője és egyik szerzője. Vele beszélgettünk fejlesztési kényszerről, mondókákról, mozgás és lelki fejlődés, játék és terápia viszonyáról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mibe fáj egy gyerekes nap a balatoni strandon?

(bj) 2016. július 31., vasárnap 17:05

Ha nyár, akkor Balaton, ha Balaton, akkor strand. Aki pedig már volt gyerekkel strandon, az tudja, hogy nagyjából a világ pénzét el lehet költeni egy-egy laza, családos-gyerekes napon.

Mert ha strand, akkor strandkaja és strand-biszbaszok, valamint strandprogramok gyerekkel. Az mégsem járja, hogy nyugodtan napozhatunk, heverészhetünk Zamárdi füves strandján a naptejfoltos, strandoláshoz megvásárolt újságokat lapozgatva!

Ha gyerekkel veselkedünk neki egy strandos napnak, az a legritkább esetben lesz pihentető és persze pénztárcabarát. Megpróbáltam összeszedni, milyen óvatlan pénzköltési lehetőségekkel szembesülhetünk – tapasztalati úton.

Elöljáróban álljon itt pár megjegyzés. Általában nem így élünk, de a nyaralás más. Valószínűleg mindannyiunknak megvannak az emlékei a Balaton-parti családi nyaralásokról, a vattacukorról, a légpuskás céllövöldékről és a horgász-játékokról. És valószínűleg mindenki nagyon kedves emlékként őrzi magában mindezeket, és szülővé válva próbálja újrateremteni saját gyerekei számára, hogy ők is el tudják raktározni az élményeket, és talán felnőttkorukban majd ők is olyan édes nosztalgiával fognak ezekre az időkre gondolni.

Meg az is benne van a pakliban, hogy nyaraláskor az ember sokkal többet megenged a gyereknek, mert hát mikor máskor lehessen tömni magunkba a vattacukrot fagyival, mint a nyaraláskor. Ezek figyelembe vételével kezdjük is el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Időmentő kellékek kúszó babák mellé

ST 2016. július 30., szombat 19:16

Szülőként az ember pacaként szétfolyva figyeli a gyereke fejlődését. Amikor először emeli a fejét, amikor már nyúl a dolgokért, amikor kezét, lábát egyszerre emeli fel, mintha repülne. Úristen, milyen okosan néz! És milyen cukin mosolyog! 

És persze milyen őrült büszkeség, amikor már olyan ügyes, hogy arrébb tud gurulni a szőnyegen. Kúszni, aztán mászni kezd. A nagy meghatottságtól csak valamivel később esik le, hogy micsoda mérföldkőhöz érkeztünk, és ez mivel jár a következő két év minden egyes percében: már nem marad ott, ahol hagytuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a kisfiú aztán tényleg tud táncolni!

nemoszi 2016. július 30., szombat 11:45

A So you think you can dance című műsor Facebook oldalán találtuk meg a nap videóját, melyen J.T. és Robert adják elő Alexandre Desplat tükörtáncát. A videó megnézése után csak egyetérteni tudunk a FOX csatorna műsorának címével: "Szóval azt gondolod, tudsz táncolni?" Mert ha esetleg azt gondolná, hogy igen, akkor nézze csak meg ezt a kisfiút, aki egészen biztos kenterbe ver megannyi profit is:

A "So you think you can dance" egyébként a 13. évaddal jelentkezik, melyben a fiatalabb generációt szólítja meg, egész pontosan 8-13 éves gyerekek versenyezhetnek különböző táncstílusokban – derült ki a műsor Youtube csatornáján. A gyerkeket az "America’s Favorite Dancer" című műsorból már ismert táncosok kísérik, a műsorvezető Cat Deeley, a bírák Nigel Lythgoe, Paula Abdul és Jason Derulo. Ha szeretne hasonló videókat látni nagyon ügyesen táncoló gyerekekről, kövesse a műrsort valamelyik közösségi oldalon, biztos láthat még J.T.-hez hasonlóan cuki és ügyes srácokat és lányokat!

Önállótlan gyerekek: a törődés vágya

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 29., péntek 18:48

Egyes szülők presztízskérdésként kezelik, mi mindent tud már egyedül megcsinálni a gyerek. Licitálnak: az én gyerekem egyedül öltözik, pedig még csak három éves, az enyém pedig késsel-villával evett ebben az életkorban, de Zsuzsi gyereke mégis az aranyérmes, mert ő négy évesen úgy megoldotta a fürdést, hogy még a vizet is maga eresztette ki a kádba.

Nem ritka, hogy a szülő azért méricskéli ezt, mert a saját önérzetét simogatja, ha a gyerek erre is, arra is képes fiatal kora ellenére, úgy érzi, ez róla állít ki jó bizonyítványt.

És persze létezik a másik véglet, aki (nem tudatosan, de) visszafogja a csemetét, emögött pedig jellemzően az a motiváció rejlik, hogy „legyen még rám sokáig szükség, ne önállósodjon túl hamar”. Ezek általában nem tudatos megfontolások, a szülő egyszerűen aszerint cselekszik, amit magától értetődőnek tart.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három napon belül jön a 8. Harry Potter történet!

Szűcs Gyula 2016. július 29., péntek 10:50

Mostanra már ismét Harry Potter-lázban ég a fél világ. És nemcsak azért, mert a San Diego-i Comic Conon bemutatták a novemberben mozikba kerülő Legendás állatok új trailerét, hanem mert napokon belül folytatódik Harryék története: június 30-án debütál a London’s Palace Theatre színpadán a Harry Potter és az elátkozott gyermek című, kétrészes színdarab.

Rá egy napra, július 31-én pedig már könyv alakban is kapható lesz – de hozzá kell tenni gyorsan, hogy ez nem egy az eddigiekhez hasonló regény lesz, hanem a színdarab teljes szövegkönyve, amit tehát úgy kell majd olvasni, mint anno a középiskolai magyarórákon a görög drámákat meg a Shakespeare-klasszikusokat  egy színdarabot, illetve mint minden idők legjobban várt színdarabját. 

A CNN szerint ez minden idők legtöbb példányban előrendelt könyve az Amazonon, a kétrészes színdarabra pedig hónapokkal ezelőtt elkelt az összes jegy.

A történet a hetedik könyv és az abból készült dupla mozifilm, a Harry Potter és a halál ereklyéi eseményei után játszódik 19 évvel, de nem J. K. Rowling írta. Illetve valahol igen, mert a darab szerzői, Jack Thorne és John Tiffany végig Rowling ötleteiből, vele közösen dolgozva írták meg a színpadi változatot. Erre valószínűleg azért volt szükség, mert Rowling az elmúlt években saját maga írta meg a Legendás állatok mozifilmes forgatókönyvét is, amit mindenképpen trilógiává akar bővíteni a Warner stúdió, és nem ért rá annyira az Elátkozott gyermekkel bíbelődni. Jack Thorne viszont egy díjhalmozó drámaíró és filmes forgatókönyvíró, akire Rowling örömmel rá merte bízni a dialógusírást.

Kezdjük rögtön a minket legjobban érdeklő kérdéssel. Lesz magyar megjelenés, a nyolcadik Harry Potter könyvet is az Animus adja ki, és a fordítást ugyanúgy Tóth Tamás Boldizsár készíti majd, ahogy az eddigi kötetekét, derült ki a kiadó Facebook oldalán. A fordítást a megjelenés után tudják elkezdeni, és várhatóan novemberben vehetjük majd kézbe a magyar kiadást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megszületett Európában az első Zika-bébi

(sze) 2016. július 29., péntek 07:53

Spanyolországban egy nő kóros kisfejűségben - microencephalia - szenvedő újszülöttet hozott a világra. A szakértők egyetértenek abban, hogy a gyermek rendellenes fejmérete összefügg a Zika-vírussal. A baba jelenleg stabil állapotban van.

A kóros kisfejűség egy fejlődési rendellenesség, amit nem csak a Zika okozhat, lehet örökletes is vagy más méhen belüli ártalmak is okozhatják. Kóros kisfejűség esetén a magzat, majd a megszületett baba koponyája és agya sem nő megfelelő ütemben. Ennek megfelelően sokféle idegrendszeri működészavar lép fel, és gyakoriak az epilepsziás rohamok is. Gyakori az értelmi fogyatékosság, amely általában súlyos fokú. Ehhez mozgászavarok is társulhatnak. A kóros kisfejűség súlyos esetben halálos kimenetelű is lehet. 

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy a vírus pontosan milyen módon okozza a fejlődési rendellenességet, csak annyi tudható, hogy a Zikával fertőzött anyák magzatainál rendkívül gyakori ez a zavar.

Az orvosok már májusban diagnosztizálták a magzatnál a microcephaliát, de ő ennek ellenére úgy döntött, megtartja a babát, aki most a barcelonai Vall d'Hedbron kórházban született meg. Mint arról a BBC News beszámolt, az anya külföldi utazásai során fertőződött meg a vírussal, bár a pontos helyet nem fedték fel.

GettyImages-535916090
Fotó: Mario Tama / Getty Images Hungary

Mint az egy közelmúltbeli tanulmányból kiderült, több, mint másfél millió szülőképes nő potenciálisan veszélyeztetett a vírus által Közép- és Dél-Amerikában. A gyógyító vakcina kifejlesztése folyamatban van, sőt, idén az Egyesült Államokban már az első emberi teszteket is engedélyezték, de a kutatók szerint a bárki számára hozzáférhető gyógyszerre biztosan még legalább 2 évet kell várni..

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez most a 25 legnépszerűbb okj-s képzés

Dívány 2016. július 28., csütörtök 08:02

Kétféle adatsor is szembejött velünk az elmúlt hetekben, mindkettő azt összesítette, melyek a legnépszerűbb OKJ-s képzések, ám egészen eltérő eredményre jutottak, ezért megmutatjuk mindkettőt.

A Google szerint a műkörmösök országa leszünk

Az első felméréshez a Google magyarországi keresési statisztikáit használták fel. Összesen 144 olyan szakképesítést azonosítottak be, amelyre átlagosan havonta legalább 100 keresés történt 2015-ben, és ezeket vetették további részletes elemzés alá. A kiválasztott 144 képzésre tavaly összesen több, mint 1,3 milliószor kerestek rá. 

A keresések alapján szépségipari és vendéglátóipari képzések iránt érdeklődtek a legtöbben 2015-ben. A sorrend egész pontosan: kézápoló és műkörömépítő, kozmetikus, cukrász, szakács és fodrász.

shutterstock 93283108

Egész pontosan megfogalmazva, az internetes keresések alapján ezek iránt a legnagyobb az érdeklődés – derül ki a keresőhirdetésekre szakosodott Google Partner ügynökség, az Online Service Selector Kft. keresési szokásokat vizsgáló elemzéséből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Néhány szülő belenézett a gyereke számítógépébe és sokkot kapott

Edicsek 2016. július 27., szerda 16:47

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a gyerekekre rengeteg veszély leselkedik az interneten, ezért például nem mindegy, hogyan és mire használják a közösségi oldalakat, vagy hogy melyek azok az applikációk, amiket rendszeresen használnak.

Persze eltiltani nem lehet és nem is kell a kamaszokat az internettől, egyszerűen fontos, hogy a szülő is odafigyeljen, milyen életszakaszban mivel játszik a gyerek, illetve az iskola szerepe is kiemelkedően fontos lenne, hogy felkészítsék és megtanítsák a gyerekeket mit tegyenek ha például netes zaklatás áldozatai lesznek, vagy egyáltalán hogyan tudják biztonságosan használni a különböző kütyüket, hogy a zaklatások mellett a személyes adatok lopásától is megvédjék magukat.

Az iskola már csak azért is lehetne ebben az egyik legfontosabb partner, mert a szülők egy része még a gyerekeknél is eszetlenebbül viselkedik az interneten. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés