SZÜLŐSÉG

5 hasznos dolog, amit érdemes tudni, ha suliba megy a gyerek

etelka 2016. augusztus 25., csütörtök 08:07

Máris a nyakunkon az iskola, melyet a rutinos szülők már mellényzsebből kiráznak, ám az újoncok még ismerkednek a szabályokkal, lehetőségekkel és feladatokkal. Megpróbáltuk összeszedni mindazt, amit tudni érdemes, a menzától az iskolai tornaórák alatti felmentésig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítsünk a tizenévesnek, hogy megtalálja a gyökereit!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 24., szerda 18:21

Ahogy sokszor említettük: a tizenéves kor egyik fő feladata az identitás kimunkálása. Az identitás tulajdonképpen arra a kérdésre adott válasz, hogy „ki vagyok én”. A mi kultúránkban az egyéni sajátosságokra nagyobb hangsúlyt helyezünk, mint a közösségi szempontokra, és erre a kérdésre is leginkább a személyről saját magáról szóló válaszokat adnánk. Férfi, illetve nő vagyok, jó matekos vagyok, humoros vagyok, gazdag, szép vagyok stb. Vagy éppenséggel csúnya, ügyetlen, örök vesztes vagyok – negatív tartalmakból is állhat az identitás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az evészavar a fiúkat is érinti! Jelek, amikre figyeljen!

Puskás Pálma 2016. augusztus 24., szerda 07:58

Az étkezési zavarok tipikusan női betegségek: az anorexia nervosa hallatán egészen biztosan egy fogyókúrázó, zaklatott kamaszlány fog eszünkbe jutni. A probléma valóban gyakoribb nők körében, ugyanakkor fontos tudni, hogy fiúknak is lehet evészavaruk, ráadásul a betegséghez kapcsolódó előítéletek miatt náluk sokszor rejtve marad, sem a szülő, sem az orvos nem gondol rá, így nem derül ki időben a baj.

A felmérések szerint az evészavarban szenvedők 10 százaléka, azaz minden tizedik páciens férfinemű. Ezzel a felméréssel csak az a baj, hogy csupán az orvosnál megjelent esetek alapján készült, a fiúk pedig sokkal ritkábban jutnak el orvoshoz, mint a lányok. Ha nem csak az orvoshoz forduló eseteket nézzük, akkor a becslések szerint már egészen máshogy néz ki az arány: az anorexiások 25 százaléka és a falásrohamoktól szenvedők 36 százaléka fiú vagy férfi. Ráadásul úgy tűnik, hogy az utóbbi időben az evészavaros fiúk aránya emelkedik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A sok orvosi vizsgálat miatt stresszesebb lehet a terhesség

Puskás Pálma 2016. augusztus 23., kedd 09:42

A várandósság érzelmileg megterhelő időszak, és a szorongás egy jelentős része a születendő gyermek egészsége körül forog. Azaz, vérmérséklettől függően kicsit vagy nagyon durván aggodalmaskodunk azon, hogy jaj, csak megmaradjon a baba, aztán hogy nehogy kiderüljön a következő ultrahangon, hogy hat ujja van. Az orvostudomány fejlődése egészen ellentmondásos szerepet játszik ebben az egészben: a növekvő számú és minőségű elérhető vizsgálat és beavatkozás részben optimizmusra ad okot – hiszen ha baj van, az időben ki fog derülni, és talán orvosolni is lehet. Ugyanakkor sok esetben épp a túl aktív orvosi háttér okoz felesleges szorongást vagy kényszeríti passzív szerepbe a terhes nőket.

A szakemberek szerint körülbelül a 20. század elején kezdődött az a folyamat, amit a terhesség medikalizációjának neveznek. A „medikalizáció” kifejezés azt jelenti, hogy betegségként, illetve egészségügyi problémaként kezelünk olyan dolgokat is, amik egyébként nem lennének egyértelműen azok. (Egy másik példa a medikalizációra a depresszió és a szorongás: pár száz évvel ezelőtt néhány ritka esetet leszámítva senkinek nem jutott volna eszébe, hogy a rossz hangulat vagy a félelem az egy betegség, amivel orvoshoz kell menni és ott gyógyítani.)

shutterstock 141240868
Távolról sincs vége, olvasson még »

"Kell a mesélés intim biztonsága, hogy a világ jó, minden rendben lesz"

Schütz Gabriella 2016. augusztus 23., kedd 08:04

Új környezet, új társak, új tárgyak, és új elvárások: az iskolakezdés lehet rémálom, de izgalmas kaland is – a kérdés, hogy mi, felnőttek mit teszünk azért, hogy mindezt jól élje meg a kisgyerek. Bajzáth Mária mesepedagógussal beszélgettem, akinek pár napja jelent meg a Kolibri Kiadó gondozásában a hét részesre tervezett Népmesekincstár című sorozat harmadik kötete Így megyek az iskolába címmel. Ebben a 6-7 éves gyerekeknek való, az őket segítő népmeséket gyűjtötte össze a világ minden tájáról. Az is kiderül, hogy miért és hogyan segítik a gyerekeket ebben az életszakasz-váltásban a népmesék.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mila Kunis rossz anya, ha szegénynek neveli a gyerekét?

Miklya Anna 2016. augusztus 22., hétfő 15:04

Elnézést a címbeli szóviccért, nyilván nem a mi jogunk megítélni, milyen szülő a Rossz anyák című film 32 éves színésznője, véleményünk viszont lehet. Mila Kunis nemrégiben adott egy interjút, melyben kifejtette, hogy szegénynek neveli a gyerekét...természetesen csak idézőjelesen.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felsöpörhet egy kétéves? Porszívózhat egy iskolás?

nemoszi 2016. augusztus 21., vasárnap 14:37

Vajon jó az bárkinek is, ha hagyja, hogy a gyerek besegítsen a mosogatásba 3 évesen? Hiszen úgy csak tovább tart az egész, és a hatékonysága is hagy kívánnivalót maga után. Mivel járunk jobban, ha a tíz éves maga hajtogatja és pakolja a ruháit, és egy hányás lesz tőle a szekrénye, vagy ha megcsináljuk helyette?

Nem biztos, hogy felmerült önben a kérdés, de tényleg jó tudni, mennyire minősül szekálásnak elpakoltatni egy kétévessel a saját játékait/felporszívóztatni az iskolással a saját szobáját, vagy jogosan kéri meg őt pár apróságra, amivel megkönnyíti a dolgunkat.

A Popsugar.com készített egy hasznos kis listát arról, milyen korban milyen feladatokat bízhatunk a gyerekre, amiből kiderül, milyen életkorban mire alkalmas, mi az a házimunka, aminek a végzését már megengedik a képességei (és ha nem akarunk később házirabszolgatként mindent magunk végezni a családban, jobb is, ha delegáljuk neki ezeket).

Érdekesség, hogy a lista szerint Amerikában már senki nem mosogat kézzel, vagy legalábbis valami nagyon bonyolult dolognak tűnik, mert a feladatok között csak meglepően későn szerepel, alap viszont a mosogatógép használata; és a teregetés se nagyon szokás, viszont már egy négyéves is átkapcsolhatja a mosógépet szárító funkcióra

shutterstock 336563654
Távolról sincs vége, olvasson még »

Vigye vissza az ócska tolltartót és a béna ceruzát

Edicsek 2016. augusztus 19., péntek 12:11

Sokan csak szomorúan legyintenek ha idő előtt tönkremegy a tolltartó vagy kettétörik a ceruza, esetleg két könyvtől leszakad az iskolatáska. Pedig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleménye szerint ezekre is vonatkozik a szavatossági jog. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kutatás: Apa nélkül is lehet egészséges lelkű gyereket nevelni

Primilla 2016. augusztus 18., csütörtök 19:44

Idén éppen tíz éve vállalhatnak gyermeket Magyarországon egyedülálló nők is mesterséges megtermékenyítés útján. Nem régen pedig napvilágot láttak az első nemzetközi kutatási eredmények, melyekből kiderül: az ilyen családban élő gyerekek általában lelkileg és szellemileg teljesen normálisan fejlődnek – adta hírül a Science Daily.

Természetesen foglalkoztatja őket a hiányzó apa gondolata, de nem jelent nekik különösebb érzelmi megbicsaklást, amikor felfogják a családi körülményeiket.

shutterstock 94290826

A kutatást a Cambridge-i Egyetem Család Kutató Központja készítette, és Helsinkiben, egy szakmai konferencián mutatták be nemrégen. A vizsgálat során 51 egyszülős családot hasonlítottak össze 52 heteroszexuális kétszülős családdal, a közös pont pedig az volt, hogy mindkét családtípusban élt legalább egy, 4-9 éves, mesterséges megtermékenyítés útján született gyermek.

A vizsgálat során kérdőívet töltettek ki a szülőkkel a gyermekük fejlődéséről és az őket ért szülői stresszről. Ebből az derült ki, hogy a gyerekek ugyanúgy fejlődnek lelkileg és szellemileg az egy és kétszülős családokban is, ahol viszont nincs másik szülő, ott az anyára nehezedő anyagi terhek és a stressz sokkal magasabb, és ez okozhat problémákat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Disney zöld sárkánya önt is el fogja varázsolni

Miklya Anna 2016. augusztus 18., csütörtök 15:26

Nagy mozibajárók vagyunk a fiammal, így az elmúlt évek gyerekfilmes termésének nagy részét láttam. De régen varázsolt el annyira gyerekfilm, mint az Elliot, a sárkány. Helyenként ugyan giccsbe hajlik, mégis működik, ami leginkább annak köszönhető, milyen természetesen működik a vásznon a két főszereplő: a kisfiú és a sárkány.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kis kedvencek titkos élete: a gyereknek elég a cukiság másfél óráig, nekem nem

Miklya Anna 2016. augusztus 17., szerda 15:23

Van egy hatéves kisfiam, aki félelem nélkül ölelget idegen kutyákat, akit nem lehetett kielégíteni egy snassz aranyhallal, menetrendszerűen felvisít időnként, hogy deanyaszeretnékegykutyát (cicátszőrösállatot). Nyilván sejtettem, hogy egy házi kedvencekről szóló film nem is lehet más, mint alattomos csapda.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szabályok friss- és kismama sporthoz

ST 2016. augusztus 17., szerda 08:08

Kismamaként nem csak a saját, hanem a baba igényeire is figyelni kell. Ez valójában nem annyira bonyolult, csakhogy egy terhes nőnek a világon mindenki azonnal megmondja, mit kell csinálni, és mit tilos. És persze tucatjával olvashatóak a fals információk a különféle fórumokon is, a "Terhesen nehogy a fejed fölé emeld a kezed"-től a "Jézusom, neked senki nem mondta, hogy tilos lehajolni felvenni a cipőd???"-ig.

Pedig a mozgás, ha ésszel csináljuk, kifejezetten hasznos a terhesség alatt is, segít megőrizni az erőnlétünket, ami nem csak a szüléskor, de utána is jól fog jönni. A terhesség alatt sportoló nők nem csak valamivel könnyebben szülnek, de esetükben a komplikációk aránya is alacsonyabb.

 • Ha a terhesség előtt sportolt - és az a sport nem kifejezetten tiltólistás, mint pl az ejtőernyőzés vagy a búvárkodás-,  nyugodtan tartsa meg szokásos edzési rutinját, amíg azt kényelmesnek érzi. Egyes, eséssel gyakrabban járó sportok esetében extra óvatosság és orvosi konzultáció szükséges.
 • Viszont ne készítse ki magát totálisan! Ahogy a terhesség halad előre, figyeljen a testére, és ne hagyja figyelmen kívül a változásokat. Ha kell, lassítson le, vegyen vissza. Hüvelykujjszabály, hogy a terhelés ne legyen nagyobb, mint ami mellett még képes normálisan beszélgetni.
 • Ha sportolás közben zihál, kapkodja a levegőt, valószínűleg túl nagy volt a terhelés, ami azért baj, mert csökkenti a méh (vagyis a baba) oxigénellátását. Akkor csinálja jól, ha képes elénekelni egy versszaknyi Boldog Szülinapot anélkül, hogy kifogyna a szuszból.
 • Ha oktató által tartott órára megy (aerobik, spinning, jóga, bármi), mindig közölje az oktatóval, hogy terhes, és próbáljon meggyőződni róla, hogy az oktató elég képzett ahhoz, hogy tudja, ilyenkor mit szabad és mit nem.
 • Igyon nagyon sokat!

Ezeket ne tegye, ha terhesen sportol!

 • Néhány percél tovább ne feküdjön hanyatt, különösen a 16. hét után, ekkor a has súlya már összenyomhatja a fő hasi ereket amelyek a vért szállítják a babához és a lábaihoz.
 • Ne végezzen olyan gyakorlatokat (pl zárt jóga csavarások), amelyek összenyomják a hasat.
 • Az első trimeszter után kerülje az olyan sportokat, ahol az esés vagy ütközés esélye nagyobb, vagy különösen jó egyensúlyérzékre van szükség, mint a lovaglás, kosárlabda, síelés, hoki, vagy biciklizés.
 • Ne vegyen részt olyan küzdősportokban, ahol megrúghatják, mint a kickbox, a judo, és ugyanezen okból kerülje a squashozást is. 
 • Ne sportoljon forróságban, és olyan órán, ahol felfűtik a termet, például hot jóga vagy Bikram
 • Ne búvárkodjon, mert a bébit semmi nem védi a dekopressziós betegségtől
 • Ne túrázzon 2500 méter fölötti hegyekben akklimatizáció nélkül, mert a bébit semmi sem védi a magassági betegségtől.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Járatná magas sarkúban az ötévest?

ermiz 2016. augusztus 15., hétfő 20:55

Igaza van az angol anyáknak?

 • 160
  Nem, ez csak hiszti
 • 248
  Persze, ez borzalmas
 • 210
  Ünneplősnek oké, de mindennapi viseletnek tényleg gáz

Már ötéveseknek való mérettől kínál lakkcipőt kislányoknak az angol Tesco márkája, az F&F őszre, ám az internet népe kiakadt azon, hogy ez a cipő szerintük túlságosan magas sarkú. Az aktivisták szerint a platform cipők nem megfelelőek a gyerekek lábára, az pedig kifejezetten káros, hogy a felnőtt divatot próbálják eladni a gyerekek számára.

A Tesco közleményben reagált a vádakra, szerintük ezek a cipők stílusosak és kényelmesek, illetve elegáns választást jelentenek a lányoknak, ha iskolába járós cipőről van szó. Épp ez azonban az egyik legnagyobb problémája a "Let Clothes Be Clothes" Facebook csoportnak, akiktől az egész tiltakozáshullám indult. Szerintük nemcsak azért káros, ha nagy üzletláncok magas sarkú cipőket árulnak gyerekeknek, mert az visszavonhatatlan károsodást okozhat a gyerek fejlődésben lévő csontjainak és ízületeinek, sőt még a tartását is tönkreteheti, de azért is, mert ha egy ilyen nagy üzletlánc jár elöl a rossz példával, könnyebben hiszik el a vásárlók, hogy ez rendben van. Mint mondják, ritka alkalomra viselendő, "ünneplős" cipőnek még csak-csak elfogadnák, de mindennapos viseletre ajánlani, épp az említett egészségügyi kockázatok miatt semmiképp sem megengedhető.

tk3s swns heels tescos 01
Fotó: G Kennedy / SWNS.com / Northfoto

Nem vették fel a gyereket, és meló kéne egy évre?

Dívány 2016. augusztus 15., hétfő 17:53

Ha nem sikerült az egyetemi felvételi, több dolgot is tehet a jelentkező. Írtunk már róla, hogy ilyenkor érdemes megnézni az OKJ-s képzéseket, hiszen amellett, hogy egy szakma kerül a gyerek kezébe, ráadásul jó néhány képzés még felvételi plusz pontokat is jelenthet. 

De persze nem mindenki szeretne műkörmös vagy társadalombiztosítási ügyintéző lenni, sőt, van, akinek kifejezetten inkább az a terve, hogy ez alatt az egy év alatt inkább dolgozik, és megpróbál valamennyi pénzt félretenni a leendő egyetemi évekre. 

Az egyes szektorokban tapasztalt őrült munkaerőhiány miatt az érettségizettek is egész jó lehetőségek közül válogathatnak, nem muszáj már a Mekiben gyűrni az ipart, vagy szórólapokat osztogatni az aluljáróban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gandalf és Frodó is lehet a gyerek neve

Primilla 2016. augusztus 14., vasárnap 08:05

Nemrég megnéztük, hogy milyen névadási lehetőségeik vannak azoknak a Fantasy-rajongó szülőknek, akik kislányt várnak. Akkor az amerikai utónév kínálatot próbáltuk magyarítani több-kevesebb sikerrel, és találtunk is egy csomó jópofa/bizarr lehetőséget. Ugye nem gondolták, hogy félbehagyjuk a dolgot, és előbb-utóbb nem térünk rá a fiúnevekre?

Most azonban hagyjuk a dekadens nyugatot, és koncentráljunk egyenesen a Magyarországon is anyakönyvezhető utónevekre. Gyermeklelkű, és fantasy-rajongó olvasóink nem fognak csalódni.

Tudta-e ön, hogy fiúgyermekét minden további nélkül nevezheti Frodónak, vagy akár Gandalfnak is? A Gyűrűk ura rajongói, úgy látszik, alaposan odatették magukat, és kijárták ezeket a lehetőségeket az MTA illetékes bizottságánál. A tiszta szívű hobbit és a roppant mélységeket és magasságokat megjárt mágus mellett az esendő emberről, Boromirról is elnevezetik a fiukat, akik erre vágynak.

shutterstock 253129186

Az mondjuk annyira nem meglepő, hogy sem a Gollam, sem a Szméagol nem szerepel az anyakönyvezhető utónevek listáján (ennyire azért már tényleg erős lenne kitolni a gyerekkel), de azt többen nem értjük, hogy a Legolas (magyarul Legolász?) név vajon mit vétett, hogy senki sem akarta még a fiára aggatni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne szekáld a gyerekem!

(bj) 2016. augusztus 13., szombat 17:31

Az óvodai csúfolódásról már bőven volt szó mindenfelé, de a cikkeket olvasva valamiért mégis azt gondoltam, hogy az én gyerekemmel ez nem fordulhat elő, hiszen ő tökéletes. Haha... Ezt a tévképzetet zúzta darabokra a rideg valóság.

Mivel tombol a nyári szabadságolások időszaka, pár hétre összevont csoportba voltam kénytelen beadni Annát, ami azt jelenti, hogy a környék óvodáiból összegyűjtik azokat a kevésbé szerencsés gyerekeket, akik szülei nem tudják megoldani egész nyárra a gyerekfelvigyázást. Ezek a csoportok persze vegyes életkorúak, Anna most megy középsőbe, és hát vannak nála nagyobb gyerekek is.

Pár nap után az esti altatás közben kislányom annyira bánatosan üldögélt az ágyban, hogy muszáj volt megtudnom, mi bántja. Többszöri kérdésemre végre kibökte; csúfolják az óvodában a fiúk. A nagyfiúk. Azzal, hogy ő csúnya és a haja is csúnya, és meg is húzták.

Természetesen a felnőtteknek rögtön az jut eszébe, hogy ez az ovisok csajozási trükkje, - Anna nem csak szerintünk szép kislány és, gyönyörű, hosszú haja van - és igaziból nem is kell vele foglalkozni. Szerintem meg igenis kell. Ha azt látom a gyereken, hogy valamiért nem érzi magát jól a bőrében, ha nem akar közösségbe menni, és ez a reggeli készülődésnél is tisztán látszik azon, hogy úgy húzza az időt, mint a rétestésztát, amikor el kell indulni az oviba, akkor kell foglalkozni az üggyel.

shutterstock 210846973
Távolról sincs vége, olvasson még »

A KLIK helyben oldaná meg a Bárczay Gábor Tagiskola ügyét

nemoszi 2016. augusztus 13., szombat 14:16

Válaszolt kérdéseinkre a KLIK: meg lesz oldva szeptembertől a a felsődobszai Bárczay Gábor Iskola működtetése, de hogy pontosan hogyan, azt nem tudjuk. Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) kész lett volna folytatni a felsődobszai Bárczay Gábor Iskola működtetésére, ám úgy tűnik, erre nem lesz lehetőségük. 

"Az Intézményfenntartó Központ a feladatellátást a felsődobszai Bárczay Gábor Tagiskola vonatkozásában helyben kívánja megoldani, lehetőség szerint az épület további üzemeltetésével. Így az intézmény dolgozói és tanulói számára változás nem történik. A Központnak nem feladata más fenntartó munkájának megítélése. Közoktatási megállapodást az Emberi Erőforrás Minisztériuma köthet a fenntartóval. A fenntartói jogok átadását a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség kezdeményezte" - közölte kérdésünkre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ .

A MET több településen működtet iskolákat és óvodákat, több ezer hátrányos helyzetű gyerekkel foglalkoznak, de felnőtteket is készítenek fel érettségire. A felsődobszai iskolát 2011-ben vették át, miután az önkormányzat képtelen volt azt fenntartani – még a téli fűtést sem tudták finanszírozni. Luterán András polgármester és a KLIK 2014-ben az "együttműködés hiányára" hivatkozva felmondta az öt évre kötött köznevelési szerződést, ám az egyoldalú felmondás a MET szerint nem volt jogszerű, ezért perre vitték az ügyet. A Borsod megyei kormányhivatal akkor végül megadta a szükséges működési engedélyt a szervezetnek.

A most elhúzódó átadás-átvételi eljárás eredményeként a felsődobszai önkormányzat úgy döntött, idén szeptember 1-től nem bocsátja a MET rendelkezésére az épületet és a közoktatási megállapodás meghosszabbítására sem kerülhetett sor. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Titkos füzettel fedezhetjük fel Budapestet

nemoszi 2016. augusztus 13., szombat 09:22

Családi kirándulásra invitál a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, melyek közösen olyan füzetet dobtak össze a fővárosról, mely alapján a gyerekek és felnőttek nagy élvezettel ismerhetik meg Budapest addig talán általuk ismeretlen arcát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért nem szólt senki, mekkora stressz anyává válni?!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 12., péntek 13:52

Sokan arra számítanak, hogy amikor abbahagyják a munkát, és átadják magukat az anyaság örömeinek, egy békés, nyugodt korszak veszi kezdetét. És sokan vannak, akik utólag úgy számolnak be róla, életük legszebb időszaka volt, mikor otthon voltak a gyerekkel. Éppen csak olyat nem lehet találni, aki épp most ezt az időszakát éli, és azt állítaná, stressz-mentesek, gondtalanok a napjai.

Nem az az oka ennek, hogy nekünk, embereknek semmi sem jó, és sosem értékeljük a jelent, hanem az, hogy az anyaság egyszerre hoz új, a korábbi életben elő nem forduló stressz-tényezőket, és persze új örömöket is.

Utóbbi az, amire inkább számít a gyereket váró nő, és amire leginkább emlékszik évek, évtizedek távlatából, a dolog stressz része pedig csak az adott pillanatban érdekes. Mégis, azért fontos beszélni róla, hogy senki se higgye, aki épp benne van, hogy valamit rosszul csinál, vagy hibásan fog fel, azért nem éli meg könnyedén és felhőtlenül az anyaságot.

shutterstock 269329109
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szúr ki a KLIK száz gyerekkel és családjukkal

(va) 2016. augusztus 12., péntek 11:51

Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) továbbra is kész lett volna a felsődobszai Bárczay Gábor Iskola működtetésére, ám úgy tűnik, erre nem lesz lehetőségük.

Fél év kérlelés és könyörgés ellenére az intézmény átvételére és további fenntartására jogosult Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az iskola átvétele érdekében a mai napig semmilyen intézkedést nem tett – állítja Iványi.

Márpedig a tanévkezdetig kevesebb, mint három hét van, a gyerekek és a tanárok sorsa is a levegőben lóg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szülőt is érheti baleset, nem csak a gyereket

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 11., csütörtök 13:27

Arról gyakran esik szó, hogyan kezeljék a szülők, ha tartósan beteg gyerek él a családban, de úgy tűnik, keveseknek jut eszébe, hogy legalább annyi kérdést és problémát vethet fel, ha a szülőt éri baleset, ha ő beteg huzamosabb ideig, vagy akár egész életén át. Egy sor dilemma merül fel, például, hogy hogyan kommunikáljanak erről a gyerekkel, hogyan kezeljenek bizonyos kényes helyzeteket.

Sok múlik a betegség jellegén, ezért nagy különbségek adódnak abban, hogyan lehet jól kezelni a baleset vagy betegség kapcsán felmerülő helyzeteket. Nem mindegy, hogy stagnáló állapotról van szó, olyan korlátozottságról, ami kiszámítható, és nem kell különösebb váratlansággal számolni (ilyen például, ha mozgáskorlátozott vagy látássérült a szülő), vagy esetleg olyan betegségről, balesetről, amiben romlik a szülő állapota, akár halállal végződhet. Szintén sajátos kezelést igényel, ha elsősorban a személyiséget és viselkedést érinti a betegség, mint a legtöbb pszichiátriai zavar.

shutterstock 243053065
Fotó: Shutterstock

A különbségek tehát jelentősek a betegség jellegétől függően, így az is változatos, hogyan kezeljük, de van néhány szempont, ami előkerülhet majdnem minden esetben. Az egyik ilyen, hogy mikor és mennyit mondjunk a gyereknek. Az alapszabály az, hogy nem szabad eltitkolni a betegséget, beszéljünk róla őszintén, lehetőleg egyszerűen, a gyerek kérdéseit követve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Súlya miatt alázták meg a kislányt

nemoszi 2016. augusztus 11., csütörtök 11:24

Nem számított arra, hogy megalázzák lányát az a "zmegz" nevű felhasználó, aki egy apás fórumra  posztolt egy képet egyéves gyerekéről – írja a Daily Mail. A kép állítólag véletlenül kikerült egy népszerű netes fórumra, az Imgurra is, ahol a kevésbé gyerekszerető troll-közönség azonnal nekiesett szegény gyereknek és persze a szülőknek azért, mert megítélésük szerint a baba túlsúlyos. A netes támadás után érthető, hogy a szülők leszedték a képet a lehető legtöbb helyről és törölték saját profiljukat is, de ha érdekli, milyen a túl kövérnek bélyegzett kislány, ide kattintva megnézheti!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Normális, ha félénk a gyerek? Attól függ!

Brownie 2016. augusztus 11., csütörtök 09:05

A szégyenlős és visszahúzódó, idegenek jelenlétében folyton az anyukájuk szoknyájába csimpaszkodó kisgyerekek nagyobb eséllyel lesznek szorongó kamaszok és felnőttek.

A csendes, visszahúzódó természet persze nem jellemhiba, és nem is szabad összekeverni azzal, amikor szorongások és gátlások akadályozzák meg, hogy a gyerek kapcsolatot teremtsen másokkal. Utóbbi esetre érdemes figyelni, mert a szakértők szerint a megfelelő szülői magatartással ez már a kezdetektől megelőzhető lenne.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudta, hogy a Disney 70 éve csinált egy rajzfilmet a menstruációról?

dívány.hu 2016. augusztus 11., csütörtök 08:08

A Disney 1945 és 1951 között több felvilágosító rajzfilmet is készített amerikai iskoláknak, köztük egy menstruációról szóló 10 perces rövidfilmet is, ami egy nőgyógyász szakértő közreműködésével készült, és sokkal inkább szólt praktikus higiénés tanácsokról, mint az éretté válásról vagy a szexualitásról.

A rövidfilm igazi úttörő volt sok szempontból, ez volt például az egyik első szponzorált film, amit iskolákban bemutattak. Ez azt jelentette, hogy a film vetítése után a felvilágosító órákon kiosztott kis füzetek a filmet szponzoráló betétgyártót népszerűsítették, és eltanácsolták a fiatalokat a konkurensnek számító tamponok használatától.

Állítólag ez volt az első film, aminek a forgatókönyvében szerepelt a vagina szó. Mindent azért nem lehetett bevállalni, ezért a rajzfilmben, amikor bemutatják a menstruáció folyamatát, akkor nem piros színnel ábrázolták a vért, de ez igazából szinte fel sem tűnik, mert ügyesen fekete-fehéren mutatja a rajzfilm ezeket a részeket.

Az egész film nagyon tárgyilagos, gyakorlatias, viszont a száraz, tudományos tényeket ügyesen lazítják fel időről időre cuki kis jelenetek.

Szomorúak és stresszesek leszünk a sok telefonozástól

Puskás Pálma 2016. augusztus 10., szerda 18:50

Ha van okostelefonunk, vagy legalább láttunk már okostelefonozó személyt, akkor tudjuk, hogy a kütyü használata általában egy jellegzetes testtartással jár. Az ember lehajtja a fejét, picit előrehajol és enyhén görnyeszti a vállait. A testtartás annyira tipikus, hogy ha telefon nélkül, csak simán a tenyerünket maguk elé tartva eljátsszuk, biztos, hogy minden külső szemlélő rá fog jönni, mit akarunk mutatni.

Természetesen ez egy teljesen egészségtelen testtartás, egy idő után beállnak a nyak- és vállizmaink, aztán öregkorunkra járhatunk a gyógytornászhoz meg a gyógyfürdőbe. A fizioterapeutáknak már külön szavuk is van a dologra, iHunchnak (kb: iGörnyedés), text neck-nek (kb. sms-nyak) is hívják, Amy Cuddy harvardi professzor pedig iPosture-nek (kb: i-tartás) nevezi.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés