SZÜLŐSÉG

Mozizzon ingyen a gyerekkel!

etelka 2016. július 7., csütörtök 11:35

Szeretjük a Cirkó-Gejzír mozit, egyrészt mert jó filmeket vetítenek, másrészt azért, mert mindig adnak pár jegyet, hogy meglephessük az olvasóinkat. Ezért összesen 10 db (tehát 5 pár) jegyet ajánlunk fel, MÁRA, július 7-ére, csütörtökre, egy jó kis gyerekfilmre, amit mind a lányok mind a fiúk szeretni fognak. A messzi észak című francia animációs film a rangos Annecy animációs filmfesztiválon közönségdíjat, a tokiói animefesztiválon nagydíjat nyert, Hat évesnél nagyobb gyerekeknek javasoljuk a film megtekintését. 

A feladat csak annyi, hogy elküldi a kérdésre a helyes választ: Mit akar megmenteni Szása? A megfejtést a cirkofilm@cirkofilm.hu-ra küldjék, és kérjük a tárgyban tüntessék fel a Dívány szót.

És, hogy mit nézhet meg? Egy szép történetet egy lányról, Szásáról, aki a nagypapáját várja haza.Oroszország, a 19. század vége. A fiatal arisztokrata lány, Szása a messzi északról álmodozik, miközben aggodalommal várja haza felfedező nagyapját annak legutóbbi, északi-sarki expedíciójáról. Szása is felfedező szeretne lenni, de a szülei nem nézik jó szemmel a terveit: azt akarják, hogy lányuk mielőbb férjhez menjen: már a vőlegényt is kiszemelték. Szása fellázad a sorsa ellen, elmenekül otthonról, és elhatározza, hogy felkutatja nagyapját – a messzi északon.

Riszpekt: kínai séf eteti a szegény magyar gyerekeket

ermiz 2016. július 7., csütörtök 08:08

50 gyermekotthonban élő és 50 nagyon szegény pesterzsébeti, kőbányai és csepeli gyermeket látott vendégül a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal közösen a budapesti Gizella úti éttermében Wang Mester. A kínai szakács rendszeres segítő akcióival szeretne visszaadni valamit az őt befogadó magyar közösségnek és közelebb hozni egymáshoz a magyarokat és a kínaiakat.

A szakács korábban már egy millió forinttal támogatta az alapítványt, melyet egy tévés vetélkedőben nyert, ám a TV2 nem túl elegánsan kivágta azt a részt a felvételből, ahol felajánlja az adományt.

“Egy napon a Batman c. filmet néztem az alig két éves kisfiammal. Elhangzott a filmben egy mondat: 'Akárki lehet hős. Még az is, aki csupán annyit tesz, hogy ráteríti a kabátját egy gyerek vállára, hogy érezze, nincs minden veszve.'  Korábban is láttam már ezt a filmet, de igazán akkor érintett meg ez a gondolat, amikor a gyermekemmel közösen néztük. Úgy gondoltam, hogy valamit valóban tenni kell és egyúttal vissza is szeretnék adni valamit a magyar közösségnek, amely több mint 20 évvel ezelőtt befogadott engem.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Merné? 10 durva és különleges vízicsúszda

Dívány 2016. július 5., kedd 20:35

Itthon is nagyon sok a strand, és rengeteg helyen van vízicsúszda is Mogyoródtól kezdve Hajdúszoboszlán át Zalaegerszegig. De ha egy kicsit körülnézünk, kiderül, a nálunk megszokottnál azért lehet durvább vízicsúszdákat találni. Sokkal durvábbakat. Olyanokat, hogy én alighanem azonnal szörnyethalnék, ha ezeken le kéne csúsznom.

Ön bátor? Ha kíváncsi arra, hogy a Föld többi pontján mi várja a csúszdázás szerelmeseit, akkor nézze meg videós válogatásunkat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legjobb gyerekprogram: pizsamaparti a múzeumban

(bj) 2016. július 5., kedd 19:36

Egy viszonylag új, de mindenképpen újító programfajta szippantja be mostanság az általános iskolás korú (7-12 éves) gyerekeket. Ez pedig a Da Vinci Learning ismeretterjesztő pizsamaparti sorozata, melynek öt helyszín ad helyet, minden hétvégén felváltva lehet ellátogatni az iskolás korú gyerekkel a Tropicáriumba, a Skanzenba (ide csak a nyári időszakban), a Korda Filmparkba, a Természettudományi Múzeumba és a Nemzeti Múzeumba.

És ha ellátogattunk, ott is hagyhatjuk a gyereket este 7-től reggel 9-ig a múzeumpedagógusokra és az animátorokra, mi pedig azt csináljuk éjszaka, amit csak akarunk és nem szégyellünk. Vagy éppen pont azt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Őrült cukiság: ők az állatkert örökbefogadási sztárjai

Dívány 2016. július 5., kedd 11:37

Végre kiderült, ki a legcukibbak a cukik között az első félévben! A Fővárosi Állatkert készített egy rangsort; a listán azok az állatok szerepelnek, amelyeket a legtöbben fogadnak jelképesen örökbe, így az állatkert legnépszerűbb lakóinak tekinthetőek.

Valószínűleg nem fog nagyon meglepődni senki az első hely hallatán; Asha, az idén hároméves kiselefánt vezeti az Állatkerti Alapítvány Örökbefogadási Toplistáját. Második helyen is egy kölyök áll; Sisi, a kiszsiráf, aki tavaly született, a tavalyi első helyezett Nur-Nuru-Bin koala „visszacsúszott” a harmadik helyre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mások gyerekei bezzeg tudnak viselkedni!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 4., hétfő 20:38

Kinek ne lenne egyetlen olyan élménye sem, hogy kifejezetten kínosan érezte magát, mint szülő, mert egy-egy helyzetben csak az ő csemetéje nem tudta, hogyan kell viselkedni, míg az összes többi igen. Ha már van néhány renitens, az könnyebb, de ha tizenöt gyerek olyan, mint a kisangyal, és egyes egyedül a mi gyerekünk csinál teljesen mást, mint kéne, akkor ott a kérdőjel, vajon mit rontottunk el?

shutterstock 150473027

Ezerféle helyzet adódhat: mindenki végzi a tornagyakorlatokat, a mi gyerekünk meg körbe-körbe rohangál, ő az egyetlen, aki fittyet hány az instrukciókra. Vagy az összes gyerek a társaságban az asztalnál ül, és nyugodtan eszik, a mienk meg azzal szórakozik, hogy direkt gusztustalanul csámcsogjon. Amikor rászólunk, folytatja, mikor kiemeljük, akkor leveti magát a földre, és röhögve hempergőzik.

A szülő ég, a gyereket úgy tűnik, nem érdekli, hogy kilóg a sorból, a többi szülő csodálkozva, idegesen vagy elnéző mosollyal pillant néha oda, esetleg javaslatokkal áll elő, hogyan lehetne megnevelni a porontyot. A szülő elsőszámú célja, hogy szeretné túlélni a helyzetet, aztán azon gondolkodik: hol hibázott? Hiszen ő sem engedi ezeket, mégis így viselkedik a gyerek. De miért?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gumicukor, játékpuska, káromkodás: világ vs családi értékrend?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 4., hétfő 17:55

Magától értetődik, hogy a gyereket érő hatásokért elsősorban a szülő felelős. Ennek elsődleges színtere a szülő-gyerek kapcsolat, tehát azon keresztül hat az anya és az apa, amilyen ő, amilyen légkört otthon teremt, ahogy a gyerekkel kommunikál, és nem utolsó sorban, amilyen a szülők kapcsolata egymással. A másik réteg, hogy hogyan választják meg a csemetét érő hatásokat: milyen a lakóközösség, melyik óvodába íratják, milyen programokra viszik el, milyen játékokat vesznek a gyereknek, mit mutatnak meg a világból stb.

Természetesen a fentiekben is csak korlátok között szabad a szülő, de azért ezek valamelyest az ő kezében vannak. Igen ám, de sok szülő úgy képzeli, mielőtt megszületne az első gyerek, hogy ő majd a csemete egész környezetére hatással lesz, és el tudja érni, hogy csak jót kapjon a poronty. Mármint jót a szülő értékrendje szerint.

Ha egy szülő erre készül, akkor alaposan kibillentheti a lelki békéjéből, mikor rájön, mennyi tőle független hatás áramlik be a gyerek életébe. Jönnek az ajándékok, amiknek egy része talán ellentétes az elveivel. Mondjuk, csak természetes anyagokat szeretne otthon, ettől még a vidéki nagynéni műanyag zenélő kütyüt küld. Lehet, hogy képernyőmentes nevelést képzelt, de anyósnál, apósnál folyamatosan megy a rajzfilmcsatorna, meg se lehet kérni, hogy kapcsolják ki, mert a többi unoka is azt nézi. Cukormentesen étkeznének, de az oviban minden héten van egy szülinap, habos-babos tortával. Nem akarnak kitolni a gyerekkel, hogy csak ő nem kóstolhatja meg. Nem szeretnék, ha csúnya beszédet hallana, de a sógor a gyerek jelenlétében sem moderálja magát, sem a másik anyuka a játszótéren, sem a buszon mögöttük ülők. Mindenkire nem lehet pisszegni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Figyelemzavart okozhat a kémiai szúnyogirtás a gyerekeknél

Puskás Pálma 2016. július 4., hétfő 09:41

Júniusban megkezdődött az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által koordinált, országos szúnyoggyérítési program. Ennek során több módszerrel irtják a szúnyogokat: elsősorban kémiai úton (földön és levegőben), de a biológiai irtás is kap szerepet.

Valóban nagyon klassz érzés békésen, vakarózás nélkül fröccsözgetni az esti vízpartokon, és tényleg baromi idegesítőek és kellemetlenek a csípések, a légi, kémiai úton történő szúnyoggyérítésnek mégis sok ellenzője akad. Ezek között vannak kifejezetten túlzó és pánikkeltő hírek (ki kell dobni a ruháinkat, ha felettünk szállt el a repülő), és akadnak mértéktartóbb, szakmailag megalapozottabb ellenzők is.

De mégis, mi a baj azzal, ha emberre állítólag nem veszélyes, kis dózisú vegyszereket szórnak ránk a levegőből? Tényleg ki kell dobni a ruhánkat, lezuhanyozni a gyereket meg a kutyát, bezárni az ablakokat, ha jön a gép? Ki tudja kerülni a játszóteret? Valóban megdöglenek tőle a méhek és a halak? És ha emberre nem hat, akkor hogyan okozhat gyerekkori figyelemzavart? Utánanéztünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az apa, aki lemásolta lánya szexi szelfijeit

moana 2016. július 3., vasárnap 11:08

Chris Martin (nem, nem ő) elég kreatív módon próbálta rávenni 19 éves lányát arra, hogy kevesebb dögösködő fotót készítsen, illetve töltsön fel magáról. A washingtoni férfi trollmódba kapcsolt, szépen elkészítette minden szexi fotó másolatát saját főszereplésével, és persze ezeket nem tartotta meg magának, mindegyik az interneten landolt. Részletek a hajtás után! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Programozni tanultam egy 12 évestől

LS 2016. július 3., vasárnap 08:22

38 évesen kipróbálni amit a 8 évesek csinálnak? Ráadásul a lányok? Naná! Jelen esetben pedig nem Barbiek haját fontam be - csinálnak még ilyet a mai 8 évesek? - hanem programozni tanultam. Vagy valami hasonlót. Minderre a Skool rendhagyó eseményén került sor, ahol fiatal lányok helyett újságírók ültek a padokba, a mentorok viszont már végzett diákok voltak, azaz 12-14 és lányok, akik megalázóan sokat tudtak hozzám képest a programozásról. De ez így van jól. 

Az egészre azért került sor, mert a lányok oktatásával foglalkozó Skool 2 éves lett, és meg akarták mutatni, mit is csinálnak valójában. Az önkéntes munkán alapuló programozás-suli célja, hogy több lány kerüljön az IT szektorba, illetve, hogy a lányokban egyáltalán felmerüljön a lehetőség, hogy ők ugyanúgy képesek és alkalmasak az IT szektorban való munkára, mint a srácok. Akiket meg nem érint meg a műfaj, azok legalább alkotnak valamit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki hitte volna: a nők nyakába szakad a gyerek nyáron

Edicsek 2016. július 3., vasárnap 08:20

Nyári szünetben a gyermekek elhelyezése mindig nagy problémát szokott jelenteni, de a Regio játék felmérése alapján Magyarországon 100 családból 4 olyan van, ahol a nyári szünet idejére csak az apa vállalja a gyermekfelügyeletet, míg (meglepetés!) 100 családból 75-ben kizárólag az anya. Nahát, gondolom, önök is nagyon megdöbbentek ezen. (A fennmaradó nagyjából 20 százalék megosztozik a feladaton.) 

Ha minden kötél szakad, felvigyázóként a szülők után a nagyszülő a leggyakoribb opció, amit a táboroztatás követ – derült ki a kutatásból. A családok persze igyekeznek nyári játékokkal is lekötni a szünetet töltő gyereket, erre egy-egy vásárlás alkalmával átlagosan 6400 forintot költenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így készítsük fel a szüzessége elvesztésére

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 1., péntek 19:11

Manapság a legtöbb fiatal nem várja meg, hogy igazán felnőtt váljon belőle, hanem a kamaszkorra esik az első komolyabb szexuális élmény, a szüzesség elvesztése. Nem mindegy, hogy ez tizenkét éves kor, amikor a gyerek érzelmileg még nyilvánvalóan nem érett rá, vagy tizenhét-tizennyolc, és esetleg egy komoly kapcsolaton belül történik. Bárhogy is: a szülőnek valamilyen módon, ha nem is egy leültetős „beszéljünk a szüzesség elvesztéséről” kezdetű okítással, de fel kell készítenie gyermekét.

A szülő persze szeretné, ha nem túl korán esne át a gyerek az első szexuális élményén, hiszen minél érettebb, annál felelősebb, annál jobban meg tudja ítélni, ez-e az a kapcsolat, amiben helye lehet a szexnek, annál védettebb már a személyisége, és annál inkább meg tudja húzni a határokat: tudja, mi az, amit szeretne, és képes nemet is mondani. A gyerekben vegyes érzések vannak: amellett, hogy kíváncsi, és felnőttes dolognak tartja, hogy túlessen az első szexuális élményen, őbenne is lehet tartózkodás a túl korai szextől.

shutterstock 90729013
Távolról sincs vége, olvasson még »

Cirkuszjegy a kitűnőknek? Nagy tréfa, köszi!

Primilla 2016. július 1., péntek 18:03

Cirkuszjegyet kaptak ajándékba az állami általános iskolákba járó kitűnő tanulók, országszerte 112 ezren. Önök el tudják képzelni azt, a fővárostól 250 kilométerre élő, mondjuk Vas megyei szülőt, aki ezt valódi elismerésként tudja értékelni? Hát mi sem.

Kevés olyan univerzális ajándék van, aminek a világon mindenki örül, de jó, szűkítsük a kört: jelen esetben elég lenne az is, ha az ország minden kitűnő tanulójának őszinte lenne rá a mosolya. A KLIK úgy gondolta, hogy egy belépő a Fővárosi Nagycirkuszba éppen ilyen jutalom lesz: a színötös bizonyítvány mellé minden állami iskolába járó gyereknek adtak egy cirkuszjegyet is, amit a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) ajánlott fel. 

Tavaly még csak a fővárosi gyerekek kapták meg ezt az ajándékot, idén viszont már az országban mindenki. Elsőre szuper ötlet, cirkuszba menni minden gyerek szeret. De ha jobban megnézzük, a gyakorlatban inkább a gyerekek képen röhögése.

IMG 7890

Játsszunk el a gondolattal: a gyerek, valahol Baranya megyében, hazamegy a kitűnő bizonyítványával, és boldogan meglobogtatja a szülei orra előtt a jutalom cirkuszi belépőt, majd olyan fejjel, mint a Csizmás Kandúr a Shrekből, reménykedve megkérdezi: ugye elmegyünk?

Apunak meg lefut a matek a fejében: a gyerek vonatjegye oda-vissza négyezer, mivel spórolnak, és nem IC-vel mennek. Ha klímás vonatot akarnának a nyári hőségben, drágább lenne, de ne legyünk telhetetlenek. A kísérő felnőtt – mondjuk, csak anyu megy vele – nyolcezerért utazik. Plusz kettejüknek a fővárosi tömegközlekedés, plusz meg kell venni a cirkuszbelépőt anyunak, aki persze kint dohányozva is eltölthetné azt a másfél órát, de hát egyedül ugye nem élmény az élmény, szóval bemegy ő is a gyerekkel, számoljunk rá háromezret. A tesó nem jön, valamiből ki kell fizetni a tábort is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Üzeni Brüsszel, hogy várja a gyakornokokat és friss diplomásokat

Edicsek 2016. június 30., csütörtök 13:57

A nyári lazulás mellett lassan el kell döntenie minden friss diplomásnak, hogy hol szeretne munkába állni, az egyetemistáknak pedig azt, hogy hol szeretnének gyakorlatot szerezni. Erre kiváló lehetőség, hogy az uniós intézményeknél szerezzenek tapasztalatot, hiszen ott még a gyakornoki munkáért is jár fizetés. Az Európa Pont össze is gyűjtötte a lehetőségeket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Irritálóan lusta tinédzserek: 3 lehetséges ok

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. június 29., szerda 07:49

Számtalan megfogalmazásban lehet tizenéves fiatalok szüleitől hallani, mennyire lusta a gyerekük. A szeretetteljes, megengedő mondatoktól a haragvókig széles a paletta. „Van esze, csak ne lenne ilyen lusta”, „őrület, hogy három óra múlva, mikor újra benézek, ugyanott fekszik az ágyon” - ez a sor egyik vége, a másik pedig valami olyasmi, hogy „ha így folytatja, semmi sem lesz belőle, majd megtanulja a maga kárán, hogy nem lehet így élni!” Mindenesetre úgy tűnik, meglehetősen gyakori élménye a kamaszok szüleinek, hogy a gyerek sokkal lustább, mint ami megengedhető lenne.

shutterstock 246869614

Alapvetően két forrásból származik ez a lustaság. Az egyik, amit Vekerdy „fiziológiás lustaság” néven említ, hogy a tininek szüksége van sok pihenésre, álmodozásra, fantáziálásra, semmittevésre. Ez hozzátartozik ehhez az életkorhoz, mert fejlődik testileg, és ez energiát igényel, és változik pszichésen is, most alakul ki a felnőtt személyisége, és ez rengeteg töprengéssel, mélázással, az élmények idő- és energiaigényes feldolgozásával jár.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Százezreket is költhetünk szülés utáni kuruzslásra

anyatest 2016. június 28., kedd 10:54

Vizeletcsepegés. Hólyagsérv. Méhsüllyedés. Akármennyire is nem szokás erről beszélni, a nők fele kisebb- nagyobb nőgyógyászati problémákkal küzd szülés után. Ezek skálája a kicsit cikitől a műtétet igénylőig terjedhet. Egy jó részük megelőzhető lenne – ha mindenki tudna a megfelelő módszerekről, és ki is tudná azokat fizetni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hármasikrekkel az élet: 2 kézre jut 3 kétéves

Primilla 2016. június 27., hétfő 11:37

Még elképzelni is kemény az ikres szülők életét, a hármasikrek pedig már kimondottan sci-fi kategóriaként élnek az ember fantáziájában. Piroskáéknak viszont ez a mindennapi valóság. A „trikrek”- két fiú és egy kislány – nemrég múltak kétévesek, vagyis éppen abban a korban vannak, amikor már ügyesek és bátrak – és ha tehetik, hárman szaladnak háromfelé. Hogyan lehet velük megoldani a mindennapokat, hogy azért az anyának is maradjon élete, aki mellesleg még egyetemre is jár? Hogyan lehet levergődni a lift nélküli társasház emeletéről, közlekedés, evés, alvás, na meg az élet három tipegővel  – interjú egy hármasikres anyukával.

A megbeszélthez képest negyed órával később kezdtük a beszélgetést. Egy hármasikres anyukának bármikor, bármi közbejöhet?

Gyakran közbe is jön... Amúgy bizonyos gyerekmentes programok előtt kifejezetten szoktam is drukkolni, hogy nehogy közbe jöjjön valami. Például legutóbb egy Halott Pénz koncert előtt, amit az egyik barátnőmtől kaptam a születésnapomra.

Ezek szerint időnként le tudsz lépni a gyerekek mellől? Ilyenkor a férjed beugrik, és kész?

A segítség és a segítség megszervezése szerintem az egyik legfontosabb dolog. Születésük óta besegít nekünk két hölgy, heti négy délután néhány órára jön valamelyikük. Amikor hazahoztuk őket a kórházból, akkor jó pár hónapig én voltam velük éjszaka, és esélytelen volt aludni, így én nem éjszaka aludtam, hanem délután 2 és 6 óra között, amikor valamelyik hölgy jött segíteni.

Este még éjfél körül megetettük őket a férjemmel, aztán leraktam őket aludni, és mentem mosogatni, teregetni, hajtogatni meg csináltam a többi házimunkát, míg nem jött a következő etetés, hajnali 4 óra körül. Kemény idők voltak. Azóta tudom, hogy igazából mennyire szeretek aludni.

De ha mondjuk, napközben kell elmennem valahova, vagy csak az egyik gyereket kell elvinni egy kontroll vizsgálatra, akkor az anyósom vigyáz rájuk, vagy hétvégén az apósom élettársa. 

Játék anyával
Játék anyával

Azelőtt tudtál segítséget kérni, ha szükség volt rá, vagy ez egy ilyen helyzet által kifejlesztett skill?

Meg kellett tanulni, pedig ez sosem volt az erősségem!!! Sőt! A csapatmunka sem volt az erősségem, de szerintem sokat fejlődtem ezen a téren. Még néha azért most is van, hogy a férjemet kérem meg, hogy ő kérje meg a szüleit egy-egy újabb fél napos beugróra.

Sajnos az én családom a gyerekek ellátásában egyáltalán nem tudott segíteni. Az én oldalamról a barátnők segítettek, aki tudott az jött, aki nem, vagy csak kevesebbet, az telefonon tartotta bennem a lelket, amikor kellett. De mindenki örömmel jött, és sosem éreztették velem, hogy ez nekik probléma lenne.

Ezen a héten is volt egy csomó elintézni való dolog, az egyik kisfiunkat kardiológiára kellett vinni, a másik napon CSOK szerződés aláírás volt, aztán nekem egy orvosi kontroll, és nem vihetem, illetve nem tudom vinni egyelőre mindenhova egyszerre mind a három gyereket.

13483158 10209954348675695 5810778387349992743 o

Viszont általános hétköznapi ügyintézéseknél egy gyereket mindenképpen viszek magammal. Ma például délelőtt az egyik fiunkkal voltam a földhivatalban. Szokniuk kell, hogy ilyen is van, mint például bevásárlás, ügyintézés, stb, ráadásul jót is tesz nekik a kettesben töltött idő.

Amúgy iszonyú aranyosak, amikor hazajövünk egy-egy helyről, akkor elmesélik a Nagyinak meg a tesóknak, hogy hol voltak. Például elmutogatják, hogy az ügyintéző néni hogyan pecsételte le a papírt, vagy, hogy a bácsi az utcán hogyan vágta a füvet. A többiek meg hallgatják, a Nagyi meg próbálja kitalálni, hogy mit mond a gyerek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A rossz gyereket is meg kell érteni!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. június 26., vasárnap 19:39

A gyerekek néha bepörögnek, és olyat tesznek, amiről pontosan tudják, hogy nem szabad. Tudják, hiszen sokszor elmondtuk, és azért is biztos, hogy tudják, mert most is ötödszörre szólunk, már kiabálunk, és mégis folytatja. Manapság azok között a szülők között, akik tudatosan, önmagukra figyelve igyekeznek gyereket nevelni, már nem divat, hogy a gyerek megszégyenítésével, megalázásával próbálják megértetni vele, hogy amit tett, az rossz, azt nem kéne újra.

shutterstock 391840882

Legalábbis elviekben nem divat, mert a gyakorlatban sokszor ehhez nyúl a szülő, aki eszköztelennek érzi magát. Ha nem is nádpálcával veri el, de hangos szidalmazás közepette rángatja el a helyszínről, valami olyasmi szöveggel, hogy „Nem szégyelled magad? Lesül a képemről a bőr!”

Van, akinek az a problémája, hogy nem tudja visszafogni a dühét, aztán lehiggadva attól tart, túlzásba esett, és túlzott szégyent ébresztett a gyerekben. Esetleg előbukkannak gyermekkori emlékei, amikor ő került hasonló helyzetbe, és még ma is emlékszik, mennyire nyomorultul érezte magát, vagy mennyire gyűlölte az őt megalázó felnőttet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A14 és A15 mindenben őszinte, kivéve a legfontosabbat

S-W. Zsó 2016. június 26., vasárnap 11:10

Elsőre talán rávágja az ember, hogy a színház nem képes megszólítani a mai, digitális fiatalokat. De a kettős:játék, a Cyber Cyrano, a Helló, náci!, a Kövek vagy a Háromnegyed csak néhány a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház legsikeresebb darabjaiból, amelyek nemcsak szórakoztatóak, de mély tartalmuknak és mondanivalójuknak köszönhetően rendesen el is gondolkodtatják a célközönséget.

Olyan, kamaszokat, fiatal felnőtteket, és persze szülőket érintő aktuális kérdéseket járnak körbe, mint hogy a droghasználat hova vezethet; vagy hogy mennyire a gépek uralják az emberi kapcsolatokat, de a válás, az otthoni zűrök és a csonka családok élete is porondon van.

Ellátogattunk a Kolibri Színház évadzáró eseményére, a myStory Nemzetközi Színházi Fesztiválra, ahol beültünk egy angol és egy olasz társulat előadására is. Izgalomból, belátásból, megrendülésből és kacagásból sem szenvedtünk hiányt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hatodikos srácoké az önzetlenségi aranyérem

(bj) 2016. június 25., szombat 10:27

A Daily Mail írta meg azt a szívmelengető történetet, amiben pár kiskamasz srác összefogott egy Down-szindrómás osztálytársukért egy Lincolnshire-i általános iskolában; az anyuka nagyon hálás volt fia osztálytársainak, amiért ennyire együttérzőek és empatikusak voltak fiával.

A sztori a következő; az iskolában sportnapot rendeztek, és a gyerekek nagyon szerették volna, ha társuk, a tizenegy éves Rory Kettles, aki Down-szindrómával él, végre azt érezné, hogy valamiben ő a legjobb. A 100 méteres futás rajtja előtt ezért eltervezték, hogy mindannyian összekapaszkodnak futás közben, és csatárláncban érnek a célba a második helyen, barátjukat Rory-t pedig hagyják nyerni, ezzel megszerezheti az első helyet, az aranymedált, ami olyan sokat jelent a számára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Apák egymás közt: a nyári szünetről

Dívány 2016. június 25., szombat 08:19

Az Apás szülés egy podcast, vagyis olyasmi, mint egy beszélgetős rádióműsor, csak annyival jobb, hogy bármikor, bárhol meg lehet hallgatni. Ez egy sorozat, amelyben Jankó Bálint és Lövenberg Balázs beszélget nagyjából kéthetente arról, milyen dolog apának lenni.

Ami nagyon jó benne, hogy nem csak arról beszélgetnek, náluk milyen az élet - ami persze szintén érdekes - de sokszor az is szóba kerül, hogyan hat saját szülői létünkre az, amit hoztunk magunkkal. Mik azok a családi erősségek, amikre építeni lehet, és melyek azok a momentumok, amit ők utólag hibának látnak, és vajon amit az ember mondjuk kamaszként szülői hibának lát, vajon szülői hiba-e felnőtt szemmel.

shutterstock 228503593

Ők nagyon röviden így foglalták össze, mi is ez az egész:

"Észrevették, milyen keveset beszélgetnek gyereknevelésről az apák? Ezen szeretnénk kicsit javítani. Vagyunk két apa - fejenként két gyerekkel - és nagyjából kéthetente beszélgetünk egymással mindenről, ami csak eszünkbe jut a családi életről."
 
Az aktuális részben pedig a nyárról, nyaralásról, vakációról lesz szó. A fiúké a szó.

"Most már aztán tényleg itt a nyár, ami elsősorban azt jelenti, hogy a gyerekek közel két és fél szabad hónapját ki kell tölteni valahogy. Két-három tábor stratégiailag elosztva, két hét szabi, akkor utazunk valahova, nagyszülők szintén vállalnak két hetet, a többit fél lábon is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Könyvajánló: kamaszok ajánlatai kamaszoknak

Primilla 2016. június 24., péntek 18:48

Amikor elkezdtem a kamaszoknak szóló nyári könyvajánlón dolgozni, az jutott eszembe, hogy elmegyek az ifjúsági könyvtárba, és egyszerűen megkérdezek egy szakembert. Aztán megláttam a fa alatt ücsörgő, a családi buli közepén is könyvet bújó unokahúgomat, és úgy döntöttem, hogy inkább őt, és néhány barátját fogom megkérni, hogy ajánljanak olvasnivalót a kortársaiknak.

Csupa kipróbált darabot, amit ők maguk is szívesen olvastak. Lili (11), Kíra (12), Bogi (14), Theodor (15) és Norbi (16) könyvajánlója következik, vagyis fiúknak és lányoknak is adunk tippeket, sőt, még azoknak is, akik nem is szeretnek olvasni.

Lili (11) ajánlója:

Lili éppen az Időfutár sorozatot olvassa, jelenleg a negyedik kötetnél tart a hatból. A rádiójátékból lett sikersorozatban minden van, ami egy igazán jó kalandregényhez kell. Szerethető, de nem hibátlan főhősök, időutazás, jók és gonoszok, múlt, jövő, Géza bá, akinél jobb osztályfőnöke senkinek sem lehet, és Búné, akinél rosszabb igazgatóhelyettest keveset hordott még a hátán a föld. Hanna a múltban köt ki, a megmentésére induló kamaszcsapat viszont sajnos az apokalipszis utáni jövőben. Hogyan oldja meg a helyzetet a Bulcsú által föltalált, Szabika nyálával működő féreglyuktelefon? A tudás a rossz, vagy amire használják? Megelőzhető-e a világvége? Hazaér-e Hanna karácsonyra? Fiúknak, lányoknak egyaránt szuperizgi!

B1243425

A Zöld cirkusz izgalmas és fordulatos, egy nyomozás történetéről szól, amelyben sokáig nem lehet tudni, ki a tettes, mindenki gyanús, a feszültség pedig egyre csak nő. A főszerepben egy vándorcirkuszos testvérpár, és ha nem járnak sikerrel, a tolvaj ellopja a kabalavirágot, és képes lesz tönkretenni a családot és a produkciót. Uniszex olvasmány. Jó, gyerekeknek való krimik vannak még, akinek a zöld cirkusz tetszik, Tim mesterdetektívet és a Lasse-Maja nyomozóirodát is szeretni fogja.

B1305704

Szintén nagy kedvenc a Tündérboszorkány sorozat, ez három részből áll. Elsőre azt gondolhatjuk, hogy a Békés utcai általános iskola éppen olyan, mint a többi, aztán lassan kiderül, hogy itt akadnak beszélő szobrok, a könyvtáros egy boszorkány, de persze lehet, hogy nem is gonosz, csak annak tűnik. Az viszont biztos, hogy Nagy Analfa és beépített konyhás nénijei, a Muci nénik mindent megtesznek, hogy leneveljék az iskola gyerekeit az olvasásról. Ha pedig sikerrel járnak, az  azt jelenti, hogy egy könyves tündérnek örökre nyugdíjba kell mennie, méghozzá olyan helyre, ahol nincsenek is könyvek. Pezsgő élet az osztályban, rémes torna- és remek matektanárok, egy kis varázslat, sok barátság és titok, a három kötet inkább talán lányoknak való, nem a sztori, hanem a címe alapján, 10 éves kor fölött fiú ilyen címmel nehezen vesz kezébe könyvet.

B1337811

Lili szintén csatlakozott a Harry Potter ajánlói közé (az első négyet olvasta az ötödiket elkezdte, de úgy döntött, még vár vele).

Könnyű olvasmánynak, vagy kisebbeknek pedig a Torzonborz meséket említette.

Kira (12) ajánlója

A kiskamasz lányok első számú kedvence Rachel Renee Russel:  Egy zizi naplója sorozat, Kíra is ezt ajánlotta elsőként. A kissé lúzer, és eléggé szétszórt Nikki naplóját olvashatjuk, a jól ismert iskolai csoportdinamikával, barátokkal és ellenséggel, sok izgi kalanddal. A sztori végig pörgős és vicces, jókat lehet rajta nevetgélni, bár komolyan venni nehéz lenne a főhőst, és azonosulni sem lehet vele igazán. Kikapcsolódásnak remek, és mivel sorozat, hosszú időre ellát olvasnivalóval.

B1040238

A másik jolly joker a Harry Potter sorozat, ami szintén hosszú időre leköti a kamaszt – habár Kírának még csak az első kettő részt engedte elolvasni az anyukája, mert utána eléggé bedurvul a történet. Ha valaki nem ismerné, J. K. Rowling világhírű regénye a Roxfort varázslóiskolában játszódik, aminek különleges és izgalmas világában még egy felnőtt is el tud veszni. Nincs is annál jobb érzés, mint amikor az apró-cseprő gondok varázsütésre megoldódnak. A nagy bajokhoz  – a gonosz Voldemort legyőzéséhez – azonban sokáig, évekig kell fejlődnie Harry-nek és a barátainak, méghozzá az olvasó szeme láttára.

B1408537

Közben nagy szerelmek és barátságok szövődnek, kiderül, hogy milyen fontosak a gyökerek, meg az évtizedekkel ezelőtti történések. Szóval egy alaposan felépített regényről beszélünk, ami most már évtizedek óta képes gyerekek millióit rávenni az olvasásra. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítünk eligazodni: magzati genetikai szűrések

Puskás Pálma 2016. június 24., péntek 13:35

júli 19 13.15

Hazánkban nagyjából az újszülöttek 3-4 százaléka születik valamilyen fejlődési rendellenességgel. Ezeknek egy része genetikai eredetű rendellenesség, azaz a magzat örökítő anyagában (DNS, kromoszómák) található olyan eltérés, amely a tüneteket, szindrómát okozza. A genetikai rendellenességek közül a legismertebb és leggyakoribb a Down-szindróma, amelynek kockázata az anyai és az apai életkor növekedésével is nő. A Down-on kívül egyéb kromoszóma rendellenességek okozhatnak enyhe vagy súlyos fejlődési zavarokat.

A fenti genetikai rendellenességek ma már jó hatékonysággal a terhesség alatt is kimutathatók. A szűrővizsgálatok egy része a várandósgondozás keretében mindenki számára biztosított, más részük plusz költségek mellett vehető igénybe. Egy részük kockázatbecslést jelent, azaz nem arra ad választ, hogy az adott magzat egészséges-e vagy nem, hanem arra, hogy az adott anya-magzat páros esetében pontosan mennyi az egyes fejlődési rendellenességek kialakulásának matematikai esélye.

A vizsgálatok között vannak invazívak, azaz fizikai behatással járók, amelyek pontos diagnózis adását teszik lehetővé; vannak, amelyek már a terhesség igen korai szakaszában elvégezhetők, és vannak, amik csak később.

shutterstock 261991445

A kromoszóma-rendellenességek kiszűrésére irányuló vizsgálatok célja, hogy minél pontosabban határozzák meg a rendellenességek előfordulásának kockázatát, hogy ennek alapján lehessen dönteni az invazív, azaz orvosi beavatkozással járó, diagnózist adó vizsgálatok szükségességéről. De milyen vizsgálatok léteznek, melyiket válasszuk és mikor? Segítünk eligazodni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Állami pénzből kertészkedhetnek és tologathatnak aktákat a diákok nyáron

dívány.hu 2016. június 24., péntek 12:37

A nyári diákmunka nagyon sok szempontból hasznos intézménye a civilizációnak, az érettségi felé közeledő diákok kapcsolatokat építhetnek, megtapasztalhatják a munka világát, hogy milyen problémákkal és feladatokkal jár egy-egy munkakör, és nem utolsó sorban kereshetnek pénzt, amiből aztán prímán el lehet menni nyaralni, meg szórakozni. A vágyott függetlenség érzése tovább növelhető azzal, ha az ember a saját pénzét költi hülyeségekre, és nem a szüleiét.

Természetesen a fenti helyzet szinte csak álomvilágokban létezik, a jellemzőbb az, hogy a diákmunka kimerül olyan feladatok elvégzésében, amit egy közepesen képzett robot, de bizonyos esetekben akár egy oszlop is el tud látni - lásd szórólaposztás. Ráadásul ott, ahol még a felnőtteknek sem akad munka, ott a diákoknak aztán már pláne nincs lazázós, lötyögős napi hatórás felnőtteskedés. 

Na, ezen akart változtatni a kormány azzal, hogy államilag támogatott diákmunka programot hirdetett pár éve, pont azzal a céllal, hogy azokban a régiókban segítsék a diákoknak szóló nyári munkahelyek megteremtését, ahol egyébként nincs munka.

Távolról sincs vége, olvasson még »

9 jó tipp gyerekeseknek a Múzeumok Éjszakájára

Puskás Pálma 2016. június 23., csütörtök 13:28

Közeledik a Múzeumok Éjszakája, amely azonban nem csak éjjel és nem csak felnőtteknek kínál programokat: sok múzeum és kiállítóhely gondolt a kis- vagy nagyobb gyermekes családokra is, így idén már bőséges a kifejezetten gyerekeknek szervezett programok kínálata. Ezek többnyire délután kezdődnek, így fürdetésre haza is érhetünk (bár másnap nincs iskola).

Hova menjünk pénteken (június 25), ha gyerekekkel szeretnénk múzeumot látogatni? Mutatunk öt kevésbé ismert fővárosi és négy vidéki helyszínt. A programok mind ingyenesek, azonban fontos tudnivaló, hogy némelyikre előzetes jelentkezés szükséges.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés