SZÜLŐSÉG

Teendők, ha kullancs volt a gyerekben

Schütz Gabriella 2016. július 22., péntek 16:29

A hazánkban honos kullancsfajok közül a legelterjedtebb a vöröshasú kullancs, amelyre már nem csupán a kirándulások alkalmával kell gondolnunk, hiszen a kertekben, játszótereken, az óvodák udvarán, a parkokban is ott vannak.

A kullancsok többféle betegséget is terjesztenek, a két legsúlyosabb az az agyhártyagyulladás, ez ellen elérhető a védőoltás, és a Lyme-kór, amelyet célzott antibiotikum kúrával lehet gyógyítani, ha időben diagnosztizálják.

Lássuk csak a legfontosabb teendőket, ha kullancsot találunk a gyerkőcben, vagy magunkban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Napokra külön a gyerektől: mikor és hogyan

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 22., péntek 12:51

A nyár nemcsak a közösen töltött pihenés, hanem a gyerektől való első többnapos, vagy akár többhetes elszakadás időszaka is lehet. Meglehetősen széles skálán mozog, hogy a szülők mit gondolnak arról, mikor érkezett el az ideje annak, hogy hosszabb időt külön töltsenek a csemetétől. Van, aki már pár hónapos baba mellett aktuálisnak érzi ezt, míg hallottam már tíz éves gyerek édesanyjától is, hogy „ez az első éjszaka életemben, hogy külön vagyunk a fiamtól”. Persze, abban is nagyok az eltérések, egyáltalán mennyire igényli a szülő ezt.

Érthető, ha valaki szeretne kettesben vagy barátokkal is kikapcsolódni, és szívesen hagyja a nagyszülőknél a csemetét, és az is normális, ha úgy tekinti, az elutazás, nyaralás elsősorban családi esemény onnantól kezdve, hogy az embernek gyermeke született.

shutterstock 187520492
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülést segítő szerek? Talán majd legközelebb…

ST 2016. július 21., csütörtök 09:52

A terhességről mindenki elmondja, hogy mennyire csodálatos időszak, hogy életének legszebb 9 hónapja volt, és hogy maga a szülés egy álom, amikor egy csoda kiteljesedik, amikor végre a nő életet adhat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nehéz szeretni a kamaszt?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 21., csütörtök 08:51

A szülőség és a bűntudat kínos párosítás. Sokféle okból lehet bűntudata egy anyának, egy apának, és akinek még sosem volt, az valószínűleg nem figyeli magát igazán, mert számos kétely nyomaszthatja az embert: ezt most jól csinálom, ezzel most nem ártok? Ha sokat dolgozunk, ha türelmetlenek vagyunk, ha veszekszünk, ha nem voltunk következetesek, ha nem figyeltünk eléggé... Csak néhány a leggyakoribbak közül.

Amíg a gyerek kicsi, időről időre megnyugtathatja a szülőt, ha alapvetően rendben van, jó kedélyű a csemete: ha ő egészséges és boldog, akkor nagy baj nem lehet. Csakhogy elérkezik a kamaszkor, amikor erőteljesen hullámzik a fiatal lelki állapota, előfordulhat, hogy hetekig morózusnak látjuk, nem szól egy szót sem, vagy csak veszekszik. Tehát, már nem kap tőle a szülő megnyugtató jelzéseket arra nézve, hogy minden rendben lenne, és van, akit ez megvisel, elbizonytalanodik tőle, idővel belefárad a strapába.

shutterstock 414434656

És ebben a nehéz időszakban veszi észre sok anya és apa, hogy néha azt érzi, mintha nem is igazán szeretné a gyerekét. Ettől sokan megijednek, bűntudat ébred bennük, mert úgy gondolták, a szeretet érzése állandó lesz, és a gyerekkel kapcsolatban feltétel nélküli. Előfordulhat, hogy a szülő azt éli meg, hogy valami megkopott, akár, hogy sokszor irritálja őket a gyerek, és nem értik, hogy lehetnek ilyen rossz emberek, hogy a saját vérüket nem képesek igazán szeretni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megmutatjuk, milyen anya nem lesz sosem!

etelka 2016. július 20., szerda 10:20

A Schiesser, ami alsóneműket és fürdőruhákat árul, egy elég ütős videót készített, amelynek hatására feltehetően minden (nem német) anya úgy fogja magát érezni, hogy elbukott a tökéletesség felé vezető úton. Pedig a videóban csak jó ötleteket mutatnak be, amik ahhoz kellenek, hogy kisgyerekkel is tudjuk élvezni a strandot. Tegye fel a kezét, aki képes lenne ilyen átgondoltan és praktikusan csomagolni a strandoláshoz!

Nem is tudjuk, mi nyűgöz le minket igazán. Talán a törülköző szélébe varrt, telefon és pelenkamérethez pont passzoló kis zsebecskék. Vagy a gumis lepedőből épített, homok ellen is védett privát strandterület. Esetleg a gyerek tartalék ruhájának elcsomagolása. Ezen már tényleg csak sírni tudunk az irigységtől. És akkor a homokos talpak és homokozójátékok ellen még nem is tettünk semmit, pedig egy német anyának természetesen erre is van megoldása. Sőt, arra is, hogy megvédje, de közben használni is tudja a telefonját. És sose felejtse el, mikor kell bekenni a gyereket. És még mennyi minden másra!

Hiába, német anyának születni kell. Nézze meg a videót, a tippek és trükkök értelmezéséhez nincs szükség némettudásra, csak nézzen, és irigykedjen. Vagy figyeljen megvetően, vérmérséklete szerint.

A videót három hét alatt 6,5 millióan látták, úgyhogy a cégnek bejött a jól kitalált reklám.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tanítsa meg vigyázni magára a gyereket

Primilla 2016. július 20., szerda 09:05

Van abban valami egészen nagy megkönnyebbülés, amikor a gyerek végre felnő annyira, hogy ne kelljen rá állandóan felügyelni. Amikor viszont a szülő túljut az első néhány ilyen alkalom eufóriáján, rájön, hogy a valóságban egyáltalán szó sincs semmiféle megkönnyebbülésről, helyette még csak most kezdődnek az igazán nagy aggódások. Mert ugye ha ott van az ember, akkor akár a testével is megvédi a gyerekét, de mi van, ha pont nincs ott, és baj van?

Ilyenkor kezdődik az állandó rémeket látás, és a helyzet csak fokozódik, amikor a gyerek elkezd mindenféle bulikba meg fesztiválokra járni egyedül, meg a haverokkal, de feltétlenül a szülő nélkül. Szegény anya meg az Instagramon szembesül vele, hogy a gyerek, nahát, a balesetin szelfizik, mit keres ott? És akkor ez még a jobbik eset, ha van kedve viccelődni a baján, de mi van, ha már az sincs?

shutterstock 346766858

Szóval lelkileg elég embert próbáló dolog a kölyök szabadon engedése, különösen, ha a jól felkészült szülő pontosan tudja, hogy statisztikailag nyáron esik a legtöbb kamasz balesetek és bűncselekmények áldozatául. Mondjuk mikor máskor, ha most van rá idő és lehetőség.

Szerencsére a rendőrség számba vette, hogy mit kell tenni, mi mindenre kell megtanítani a kölyköket, hogy elkerülhessék az áldozattá válást. Igaz, ez sem száz százalékos, gondoljunk csak a Soundon eszméletlenül talált lányokra, és egy csomó rémesetre, de hát rettegni sem lehet örökké. Valahogy csak meg kell találni az arany középutat a laza felelőtlenség és az állandó résen levés között. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Maratoni autóút gyerekkel? Így élje túl

ST 2016. július 19., kedd 17:01

Az utazás egy izgalmas dolog: az ember csak bevágja magát az autóba, lenyomja az utat, azután sütteti a hasát a vízparton, vagy önfeledten várost néz, túrázik. Kivéve akkor, ha gyereke van, mert akkor nem így van. Hirtelen maga az utazás is szervezést igényel, arról nem is beszélve, hogy bizonyos kiegészítőket is érdemes beszerezni, hogy az autózás valóban nyugodtan telhessen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyereklélek öt alapvető érzelmi igénye

Puskás Pálma 2016. július 18., hétfő 18:37

Nem vitás, hogy mindannyian jól akarjuk nevelni a gyerekeinket és azt szeretnénk, ha felnőve kiegyensúlyozott, boldog, sikeres életet élhetnének. De mégis, mit jelent az, hogy „jól”? Hordozást, igény szerinti szoptatást? Érzelmi nevelést? Határok állítását? A pszichológia egyes elméletei napjainkban többféle választ is adnak erre a kérdésre, de szerencsére azért a különféle irányzatok között viszonylag nagy az átfedés.

Jeffrey Young, a sémafókuszú pszichoterápia kidolgozója a felnőtt páciensekkel szerzett tapasztalatai alapján fogalmazta meg, milyen gyermekkori eseményeken múlhat felnőttkori boldogságunk. Tapasztalatai alapján ugyanis léteznek bizonyos alapvető érzelmi igények, amelyek jó esetben gyermekkorunkban kielégülnek – azaz szüleink vagy gondviselőink úgy viselkednek, hogy ezek az érzelmi igényeink ne sérüljenek nagyon.

Ha az alapvető érzelmi igényeink gyermekkorunkban nem elégülnek ki, akkor mindez úgynevezett maladaptív sémák kialakulásához vezet, azaz olyan viselkedés- és gondolkodásbeli berögződéséhez, amelyek rontják az esélyeinket az érzelmileg stabil, szeretetteljes kapcsolatokra vagy épp a sikeres életre.

Öt alapvető érzelmi igényünk van

Young öt alapvető érzelmi szükségletet azonosított, vagyis tapasztalatai szerint gyermekkorunkban erre az öt dologra lenne szükségünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyák gyöngye: hány hét még a szeptember?

Primilla 2016. július 17., vasárnap 19:56

Azok a szülők, akik azért várták annyira a tanév végét, hogy ne kelljen végre egy finoman hangolt koreográfia szerint, még az utolsó erejükkel leszállítani a gyerekeket minden délután a számtalan különórára, szóval, a vakációval egy kis felszabadulást és pihenést reméltek maguknak is, nos, hát azok alighanem az eddig eltelt néhány hét alatt már rájöttek, hogy ordas módon elszámították magukat.

A logisztika ugyanis folytatódik, csak most már nem a jól bejáratott rutin szerint, behunyt szemmel is, hanem napi ötszöri újragondolással, random.

Mert a gyerek kalandra vágyik, programokra, meg haverokra. Barátnőzne, aztán mégiscsak eljárna továbbra is sportolni, lovagolni, meg strandra, sőt, mivel ráér, csak úgy is elmenne egy kicsit ide-oda.

shutterstock 359936750

A szülő meg nem kárhoztathatja szerencsétlen gyerekét örökös magányra és unalomra otthon, mert akkor nem is nyár a nyár, ez belátható. (Különben is, neki nyafog unalmában, azt meg  jobb elkerülni.)

Viszont van az a távolság (és nincs mindenhol tömegközlekedés), ami mellett a gyerek önállóan már nem tudja megoldani a saját mozgását. Ekkor jön a mamataxi, ami semmivel sem pihentetőbb, mint az év közbeni logisztika. Sőt. Mert a gyereknek végtelen szabadideje van, amit ki szeretne tölteni, a szülő viszont továbbra is, és változatlanul dolgozik. Vagyis dolgozna. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Folyton a szájában matat? Legalább nem lesz allergiás

Brownie 2016. július 17., vasárnap 15:47

Nem szeretnénk senkit arra bátorítani, hogy dicsérje meg a gyereket a rossz szokásaiért, de egy harminc évig tartó vizsgálat nemrégiben közölt eredményei szerint azoknál a kisgyerekeknél, akik nem tudnak ellenállni az ujjszopásnak vagy a körömrágásnak, a későbbi években sokkal kisebb eséllyel alakulnak ki allergiás tünetek. A pozitív hatás ráadásul a felnőttkorig kitart.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hadd lázadjon az a gyerek!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 16., szombat 17:08

A kamaszról az első asszociációink egyike a lázadás, hiszen mindenki tudja, hogy a tinédzserkor annak az ideje, mikor a gyerek szembefordul a szülővel, feszegeti a határokat, becsúszik egy-két hazugság, igyekszik kiütni a biztosítékot anyjánál, apjánál. Teszi ezt azért, hogy egy kicsivel távolabb kerüljön, hogy kivívja az autonómiáját, a szabadságát, és azért, hogy lassan elkezdhessen formálódni az önálló, felnőtt identitása.

Amikor a szülő arra gondol, nem szeretné letörni a fiatal lázadási, önállósodási törekvésit, általában úgy érti ezt, nem lesz vele túlzottan szigorú, nem fogja fejét venni, ha megiszik egy sört vagy fura színűre festeti a haját. Csakhogy nemcsak a szigorú, autoriter szülő akadályozza a gyerek lázadását, hanem az is, aki annyira retteg a kamasz szeretetének elvesztésétől, hogy a szülői szerepből átvált egyfajta „én vagyok a legjobb barátod”-ba, és túlzottan bevonódik a gyerek dolgaiba.

shutterstock 252865918
Fotó: Shutterstock

Persze, „jófejnek” szabad lenni. Szerencsés a gyerek, akinek anyja, apja benne van néha a buliban, olykor képes kilépni a merev szülői szerepből, és tud laza, tud cinkos lenni. De érdemes odafigyelni, hogy ne essen túlzásba! Túlzásba úgy lehet esni, ha már nem a gyerek, és az ő érdekei lebegnek a szülő szeme előtt, hanem magánakciókba kezd, és igyekszik a legnépszerűbb lenni a gyerek baráti társaságában, ő is elkezdi hallgatni a tini kedvenc együttesét, sőt, ő vesz elsőként jegyet a koncertre: saját magának, a gyereknek és a barátainak, anélkül, hogy ezt egyeztetné a fiatallal.

Aztán, ha a gyerek beiratkozna egy sakk szakkörre, akkor ő is kedvet kap, és a megkérdezése nélkül bejelentkezik ő is. Idővel a fiatal eltitkolja a terveit, amiből hatalmas sértődés lesz, hiszen ő csak szeretetből teszi mindezt, és örülhetne a kölyök, hogy ennyire rugalmas, nyitott apja, anyja van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Régi szép idők, mikor még el lehetett postázni a gyereket

(ja) 2016. július 16., szombat 09:36

Képzelje el, hogy 1914-et írunk, otthon vannak a családi házban, az Egyesült Államok-beli Grangeville-ben, és kislánya, az ötéves kis May pedig ott játszadozik békésen a tűzhely mellett. Önnek azonban sürgősen elintéznivalója akad aznap délutántól, mondjuk át kell ruccannia a szomszéd településre két napra, jó óradíjért kukoricát fejteni, a gyereket azonban nincs kire bíznia, és arra sincs ideje/pénze, hogy elfuvarozza a kislányt a 117 kilométerre lévő nagyszülőkhöz. Nos, ilyenkor jön jól a posta: 53 centért feladja, és biztonságban oda is ér!

GettyImages-488810005
Fotó: Vintage Images / Europress / Getty

A fenti sztori megtörtént, 1913-tól csomagküldő szolgálattal ugyanis biztonságos körülmények között el lehetett juttatni a gyerekeket bárhová, a szülők pedig éltek is a lehetőséggel. A Postalmuseum blog szerint az első ilyen elpostázott gyereket 1913 januárjában 15 centért adták fel Ohio államban a mindössze másfél kilométerre lakó nagyihoz  – igaz, 50 dollárért kötöttek biztosítást a kisfiúra a biztonság kedvéért. Az árak persze országszerte változtak: rá pár hétre Pennsylvaniában már 45 centbe került egy kislány fuvarozása.

Még mielőtt azonban igazán beindulhatott volna a biznisz, egy postamester megtiltotta az emberi lények postai úton való szállítását. A szabályok persze arra voltak már akkor is, hogy megszegjék őket: egy hónappal az új szabályzat életbe lépése után egy körülbelül hétkilós csecsemőt postázott el a nagymamája a 20 kilométerrel odébb fekvő szülői házba. A helyi újság szerint a baba az egész utat átaludta. A valaha volt leghosszabb gyerekpostázás során a hatéves Edna Floridából Virginiába, az anyjától az apjához utazott postavonattal, a tranzakcióról viszont csak annyi további infó maradt fenn, hogy a „csomag” 25 kiló alatti lehetett, mert a 15 centes bélyeg elég volt rá.

Ezután még két gyerekpostázásról maradtak fenn információk, 1915 után azonban már abszolút tiltás vonatkozott a hasonló ügyletekre. 

Mindezt persze nem úgy kellett elképzelni, hogy a gyereket betuszkolták egy jutazsákba, aztán feldobták a többi csomag közé. Ezért a díjszabásért egy megbízható postai alkalmazott kísérte a gyereket a célállomásra. 

Itt a Jégkorszak 5. része, csak minek

Kiszler Máté 2016. július 15., péntek 14:51

A 20th Century Fox a héten mutatta be az új Jégkorszak filmet, amely A nagy bumm címet kapta. Ez anyagi szempontból biztosan megérte nekik, de a szériának nem tett valami jót. Ami azt illeti, már a harmadik rész is kicsit fölösleges volt, de az még tudott újat mutatni és szórakoztatni.

Ezt a 4. részről már nem mondhattuk el. Ennek ellenére a stúdió fogta a megszokott triót és az időközben hozzájuk csapódó karaktereket, és nekivágott az 5. résznek Mike Thurmeierrel a rendezői székben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az Allee-ban vegzáltak egy szoptató anyát

nemoszi 2016. július 15., péntek 13:05

2015. májusában robbant ki az első nagyobb szoptatós botrány, amikor a Nyugati téri Mc Donald’s-ból elzavartak egy nőt, mondván, gyermeke táplálása náluk "nem elfogadott tevékenység”. Ezt flashmob és rengeteg cikk követte, mely a nyilvános szoptatást beemelte a köztudatba, és remélhetőleg segített annak szélesebb körű elfogadásában (amire érthetetlen, hogy egyáltalán miért volt szükség, hisz a szoptatásnál kevés természetesebb dolog van). A balhé nyilván nem tett jót a McDonalds megítélésének sem, ezért is érthetetlen, hogy az Allee biztonsági embere egy évvel az eset után miért érezte úgy, hogy rá kell szólnia egy padon szoptató kismamára. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kerekesszékes avatár jó, csak legyenek szuperképességei

Primilla 2016. július 15., péntek 10:48

Xbox avatárt készíteni jó móka, még kesztyűt és fülbevalót is egy csomó opció közül lehet választani. A lehetőségek a nyári frissítéssel még tovább bővülnek, méghozzá kerekesszékes figurát is lehet majd választani – írja a GameStar magazin.

Néhány kerekesszékes játékos petíciót fontolgatott, hogy nekik is lehetőségük legyen a saját képükre alakítani az avatárjukat, de a készítők megnyugtatták őket, hogy semmi szükség rá, mert már dolgoznak az ügyön. Sőt, még egy kis előzetest is mutattak, és hát lássuk be, elég menő lesz az új opció.

Eddig a hír, csakhogy minket az is érdekel, hogy mit szólnak hozzá az érintettek, mivel a nagyobb játékkészítők sorra jönnek ki a maguk verziójával. Láttunk már kerekesszékes LEGO figurát, babát, sőt, Playmobilt is, de azt még sosem tudhattuk meg, hogy játszik-e ezekkel egy mozgáskorlátozott (vagy ép) gyerek, vagy inkább mást választ, és ez csak egy gesztus a játékgyáraktól az esélyegyenlőség jegyében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki a gyerekekre naptejet fosó drónsirály?

Menő/Ciki

Szűcs Gyula 2016. július 14., csütörtök 11:51

A gyerekek nem nagyon szeretik, ha bekenik őket naptejjel, hiszen a procedúra rengeteg értékes időt elvesz olyan fontos dolgoktól, mint a homokvárépítés vagy a csúszdázás. Viszont ha valakit nyaralás közben véletlenül fejen szar egy madár, az mindig vicces! Na ezt a két dolgot kombinálta most össze az egyik PR-ügynökség egy mókás reklámfilm erejéig, amiben

építettek egy robotsirályt, ami Nivea naptejjel fossa le a strandoló gyerekeket!

Távolról sincs vége, olvasson még »
1291 szavazat 1370 szavazat

Betéve tudja a menetrendet az aspergeres óvodás

Puskás Pálma 2016. július 13., szerda 18:44

Az autizmus spektrum zavarok definíció szerinti jellemzői a társas készségek és a kommunikáció hiányosságai, a repetítiv (ismétlődő) viselkedésformák és a szokatlan érdeklődési területek. Az utóbbi jellegzetesség gyakran megjelenik a médiában szereplő autizmus-ábrázolásokban, de az autista gyereket nevelő szülők és pedagógusok számára sem ismeretlen. A beszűkült, szokatlan vagy speciális érdeklődési terület ugyan a diagnosztikus kézikönyvekben tünetként szerepel, ugyanakkor értelemszerűen előnye is lehet annak, ha valakit az átlagostól eltérő mélységig érdekelnek a vonatok vagy épp a botanika.

De mégis, melyek azok a „tipikus” hobbik, érdeklődési körök, amelyekben az autista gyerekek és felnőttek szívesebben elmélyülnek másoknál? Van-e ennek orvosi magyarázata, és van-e bármiféle előnye? Utánajártunk a szakirodalomban és megkérdeztünk egy érintett szülőt is.

shutterstock 228944530

Bolygós korszak, dínós korszak

„A fiamat jelenleg a menetrendek, a közlekedés, a közlekedési hálózatok érdeklik, beleértve a budapesti tömegközlekedést és az országos vasúthálózatot is.” – meséli Andrea, a hatéves Balázs anyukája. – „Menetrendeket tölt le magának a netről, egyedül használja a számítógépet, már nagyjából hároméves kora óta. A közlekedés előtt volt egy bolygós korszak, amikor a naprendszer érdekelte, egyébként ezek ilyen tipikus témák, autista gyermekek szüleitől gyakran hallom őket. A dínós korszak is tipikus, az nálunk mondjuk kimaradt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kicsik és a kánikula: tippek és teendők

ST 2016. július 12., kedd 13:28

A kánikula a legtöbb nyárhoz hozzátartozik, hosszabb, vagy rövidebb ideig. A rövid szakaszokat viszonylag könnyebben át lehet vészelni, a hosszabbak azonban szinte mindenkit erősen megviselnek. Ha ez igaz a felnőttek esetében, akkor fokozottan igaz a kisgyerekeknél és a csecsemőknél is, így sokkal jobban oda kell rájuk figyelni!

shutterstock 312528224
Fotó: Shutterstock

Kánikulában a folyadék az első?

Mindenhol olvashatjuk, hogy a kánikulában nagyon fontos a folyadékpótlás. Ez igaz is, hiszen az izzadás révén hűti magát a szervezetünk, ami folyadékvesztéssel jár. Azonban az izzadság sót is tartalmaz, vagyis kizárólag a folyadék pótlásával nem teszünk meg mindent a baj elkerülésének érdekében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kalandok a sötétben gyerekeknek - interjú

Puskás Pálma 2016. július 11., hétfő 17:00

Buláke (Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete) számos tevékenysége mellett már tíz éve szervez programokat látó iskolásoknak. A hangsúly nem a sokkoláson van, hanem azon, hogy minden gyerek sikerélménnyel jöhet ki, hogy voltak nehézségei, de meg tudta őket oldani. 

"Nem a látásnélküliség nehézségét, a sokk-élményt hangsúlyozzuk. Mi a megoldásra, az adekvát válaszkeresésre tesszük a hangsúlyt, amibe belefér az is, hogy egy-egy feladat megoldásához segítség kell, de hát mindannyian úgy vagyunk összerakva, hogy bizonyos élethelyzetekben mások segítségére támaszkodunk." Az Egyesület elnökével, Nyikes Fatimével beszélgettünk tevékenységükről, gyerekekről, kutyákról. 

Információink 70-80 százalékát szemünk segítségével szerezzük be, így a látás elvesztése jelentősen megnehezíti a beilleszkedést vizualitásra épülő világunkba. Próbált már behunyt szemmel elkészíteni egy salátát, vagy legalább krumplit pucolni? Én nem, de nem is lenne hozzá bátorságom. Szerencsére a gyerekek számára még mindez kaland, így ők gyakran fogékonyabbak az érzékenyítő programokra is – különösen, ha azok nem csupán osztályfőnöki órás beszélgetésre, hanem valódi tapasztalatszerzésre épülnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt tipp, hogy élvezze a terhességet!

Puskás Pálma 2016. július 11., hétfő 13:12

A várandóssággal kapcsolatban nagyjából két, meglehetősen végletes kép él az emberekben. Az egyik az átszellemült mosollyal pocakját simogató, ábrándos kismama, akinek ez élete legszebb időszaka, a másik pedig a vécé felett hányó, ilyen-olyan orvosi vizsgálatokra váró, álmatlan vagy épp kilencvenkilósan a kánikulában vonszolódó áldozat.

A dolog valóban ilyen kétarcú, nem véletlen, hogy a magyar nyelvben a terhesség (mint súly, teher), a várandósság (mint várakozás) és az áldott állapot (mint örömteli időszak) kifejezésekkel is illethetjük ugyanazt a kilenc hónapot.

shutterstock 447372457
Fotó: Shutterstock

Az, hogy a babavárás időszaka kínszenvedés lesz-e vagy valóban életünk legszebb időszaka, részben nem rajtunk, hanem a szerencsén és a környezetünkön múlik: milyen géneket és hajlamokat örököltünk, milyen életkorban és testi állapotban „ért” minket a fogantatás, milyen élethelyzeti nehézségekkel, párkapcsolati, munkahelyi, anyagi kihívásokkal kell megküzdenünk a terhesség alatt.

Ugyanakkor fontos észben tartanunk, hogy nem csak is kizárólag az öröklött hajlamokon és a vakszerencsén múlik, hogy örömet lelünk-e a teherben, vagy csak kibekkeljük valahogy a rémes kilenc hónapot.

Érdemes eszünkbe idézni, hogy a mai nők életük során nem sokszor élik át a babavárás időszakát, hiszen átlagosan 1-3 gyereket szülünk. Vagyis emlékeztessük magunkat arra, hogy amin most keresztülmegyünk, az örömeivel és nehézségeivel együtt valószínűleg egy egyszeri (vagy kétszeri, de háromszorinál ritkán több) élmény. És próbáljunk legalább apróságokat tenni azért, hogy valóban élvezetes legyen! Vagy legalább legyen olyan része is. Adunk néhány tippet, hogyan!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zokogva ordító tininek nem lehet érvelni

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 10., vasárnap 15:32

Valójában nemcsak a tizenéves kor sajátossága, hogy a fiatal ki tudja hozni a sodrából a szüleit, és pillanatok alatt ordításig jutnak el mindannyian, de ha korábban nem, hát ebben az életkorban biztosan megjelennek komolyabb feszültségek. 

shutterstock 210886186
Fotó: Shutterstock

Az érzelmektől nem kell megijedni: baj akkor van, ha nem sikerül kezelni az indulatokat. Ha túl sok az agresszió, és nem tudjuk lecsillapítani a feszültséget, az hosszútávon mindkét felet megviseli. Ezért jó, ha néhány szempontot szem előtt tartunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Város, gyerek, kánikula? Tuti túlélőtippek

(bj) 2016. július 10., vasárnap 08:32

Fojtogat a hőség, és sehol sem találja a helyét? Legszívesebben mozdulatlanná merevedve feküdné végig a hőhullámot az ágyában, mert a legcsekélyebb mozgás megtételének gondolatára is elkezd folyni az izzadsága? Mégsem teheti meg, hogy nyári álomba merüljön, mert ott van tetszőleges számú gyermeke, akik épp a nyári szünetüket töltik, és mindenképpen valami értelmeset kell csinálnia?

Na akkor elgondolkodik az ember fia-lánya, hogy hol van a városban olyan pont, ahol a hőmérséklet kevesebb, mint a testhőmérséklete, és még valami kellemes programot is rittyenthet az elégedetlenkedő gyerekeknek. Cikkünk erre az esetre kínál néhány alternatívát.

shutterstock 446357473
Fotó: Shutterstock

A válogatásból kihagytuk a strandokat, mint a kánikulai időtöltés egyik legkézenfekvőbb verzióját, mert nem lehet minden nap strandra menni. 

Ha esélye sincs a nyaralásra és arra, hogy maga mögött hagyja a város forróságtól sugárzó falait, akkor vegye elő az alábbi listát, és szemezgessen! Avagy, nyaraljon a városban!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elrettentő film készült egy meggyilkolt tinilány történetéből

nemoszi 2016. július 9., szombat 17:52

Angliában nagy port kavart a 2015. november 13-án meggyilkolt Kayleigh Haywood története: a 15 éves lány Facebookon ismerkedett meg későbbi gyilkosával, a nála 12 évvel idősebb Luke Harlow-val, aki 2 héten át írogatott neki (2643 üzenetet váltottak), amíg meggyőzte, tagadja le szülei előtt, hová indul, és menjen fel hozzá a lakására, a Leicestershire-i Ibstockban.

Az apa a novemberi estén a lányt legjobb barátnője házához vitte kocsival, Kayleigh viszont nem oda ment be, hanem átsétált ismeretlen csábítójához, aki leitatta és bántalmazta őt. Az est folyamán áthívta szomszédját, Stephen Beadman-t, aki megerőszakolta Haywoodot, kiment vele a közeli erdőbe, ott agyonverte és elásta holttestét – írja a Daily Mail.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyári túlélőkészlet: play doh házilag

Primilla 2016. július 9., szombat 10:17

A 11 hetes nyári szünetben előbb-utóbb biztosan eljön az a pár hét, amikor éppen nem nyaral a család, a gyerek nincs táborban, a kishaverok viszont pont elutaztak, szóval mondjuk ki: unatkozik, és nyíg, és folyamatosan tévézni meg tabletezni akar.

Na, akkor jön el a szülők (felügyelő felnőttek) ideje, hogy kitaláljanak valamit, ami leköti a gyereket pár órára. Ehhez nyújtunk ebben a sorozatban segítséget, méghozzá csupa olyat, ami viszonylag kis energia- és pénzbefektetéssel nagy hasznot: több órás szórakozást eredményez a gyereknek.

Gyurmázni általában minden gyerek szeret, és nem csak esős időre jó, hanem kánikulára is: bent lehet csinálni, amikor kint 38 fok van árnyékban. Pár óra után azonban színes gyurmák valami gyanús, barnás, csíkos egyveleggé állnak össze, és akkor jön a sírás a következő adagért, amit a rendes földi halandó – tekintve a költségeket – a harmadik nap után már nem igazán őszinte mosollyal tesz a bevásárlókosarába.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez történik Brexit után az Angliában tanulókkal

Primilla 2016. július 8., péntek 14:59

A Brexit - Nagy Britannia kilépése az EU-ból - keresztülhúzhatja a számításait azoknak a diákoknak is, akik az Egyesült Királyságban képzelik el az egyetemi továbbtanulásukat. Nem is azok kerülnek nehéz helyzetbe, akik már most egyetemisták ott, hanem azok, akik arra készülnek, hogy két-három év múlva tanuljanak ott.

Bizonyosat még senki sem tud, forgatókönyvek azonban vannak, ezeket vázoljuk fel Méhes Zsófia, az Engame Akadémia kommunikációs menedzserének a segítségével. Az Engame az egyik olyan szervezet, amely éveken át tartó programjaival abban segít a diákoknak, hogy elérhessék külföldi továbbtanulási céljaikat.

Jelenleg az Egyesült Királyságban 1600, a mesterképzésben részvevőkkel együtt nagyjából 2000 magyar diák tanul. Hogy miért ilyen népszerű az ország, amikor az EU összes államában, és a társult országokban is ugyanolyan feltételekkel tanulhatnak a magyarok, mint a helyiek? Többek között azért, mert világszinten is kiemelkedően jók az egyetemeik. De hát ez még kevés lenne a népszerűséghez.

shutterstock 448002715
Fotó: Shutterstock

Praktikus szempontok

Hatalmas előny, hogy Angliában valamennyi egyetem összes szakának minden tantárgya elérhető angolul, szemben például egy dán egyetemmel, ahol könnyen előfordulhat, hogy nyelvi akadályokba ütközik a tanulni vágyó fiatal.

Hasonlóan fontos szempont, hogy a nagyjából 9000 fontos tandíj teljes összegét fedezi a diákhitel, ami a britek mellett jelenleg minden EU-s állampolgár számára elérhető. Ennek a törlesztése is több mint kedvező egy magyar diák számára: amíg tanul, nem kell visszafizetni semmit, utána pedig annak az országnak a teljesítőképessége szabja meg a részleteket, amelyikben a diákhiteles dolgozik.  

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés