SZÜLŐSÉG

Házi kedvencet? Oké, de milyet?

Schütz Gabriella 2016. szeptember 7., szerda 18:44

Tombol a mozikban, és persze az összes papír írószer boltban is a Házi kedvencek titkos élete című film utáni őrület. Egyre csak azt hallom a környék kisgyerekes anyukáitól, hogy háziállatra vágyik a gyerkőc. Sokféle kedvtelésből tartott kedvenc közül választhatunk, mielőtt azonban elrohannánk a legközelebbi állatkereskedésbe érdemes átgondolni pár dolgot. Melyik házi cukiság passzol leginkább a mi családunkhoz? Segítünk választani!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyibe kerül a tanévkezdés az „ingyenes” oktatásban

Primilla 2016. szeptember 7., szerda 09:07

Nem akarunk rácsodálkozni az evidensre, aki nem egy barlangban él, az tudja, hogy az iskolába járásnak vannak költségei, még akkor is, ha maga az oktatás ingyenes. Nem rég írtunk róla, hogy hogyan lehet ezeket ügyesen visszavágni, most pedig, hogy elkezdődött a tanév, már jól látni, hogy mi az, amit – nincs mese – mindenképpen ki kell fizetni.

A nyár folyamán természetesen bevásároltuk a gyereknek a szükséges tanszereket, kivéve, ami amúgy is volt otthon. Külön hangsúlyozták, hogy semmiből sem kell új, úgyis leharcolódik év közben, csak használható legyen. Így hagytunk ott a papír-írószerben 30 ezer forintot az elsősre. Igen, drága, jó minőségű táskát vettünk, ha már a saját súlya egyharmadát kell a hátára kapnia mindennap. Minden másból középkategóriát választottunk, nem az olcsó gagyit, de nem is a szörnyen drágát.

shutterstock 212846191

Bútort, ruhát külön nem vásároltunk (széket ajándékba kapott, íróasztal van itthon elég), a tesicuccra nagyjából ötezer forintot költöttünk, tréningruhát nem vettünk újat, mert van.

Majd megtörtént az első szülői értekezlet. Rutinos „anyukaként” már pontosan tudom, hogy erre az alkalomra degeszre tömött pénztárcával praktikus érkezni. Persze az sem baj, ha szeptember 1-jén még nem áll rendelkezésre a megfelelő keret, majd befizetődik valamikor év közben az az osztálypénz, csak hát az már macera, jobb ezen gyorsan túlesni, ha lehet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyereklábra felnőtt cipőt? Nincs más választás

Primilla 2016. szeptember 6., kedd 16:37

Előbb-utóbb minden gyerek életében eljön a pillanat, amikor a lába túlnövi a 35-ös méretet, és akkor a leesett állú szülőt a szakképzett cipőeladó átkíséri a felnőtt osztályra. A szülő meg csak néz bambán a gyerekről a cipőkre, cipőkről a gyerekre, aki 140 centi, harminc kiló, és a legkevésbé sem hasonlít egy felnőttre, viszont két copf fityeg a feje két oldalán, esetleg éppen hiányzik egy-két foga, majd kinő.

Ennek megfelelően a lábfeje is hiába hosszú, sokkal, de sokkal keskenyebb, mint egy felnőtté, és legalább 7-8 évig még növésben is lesz. A téma nem légből kapott, jelenleg éppen itt tartunk a kilencéves lányommal. Állunk a női részlegen, előttünk magas sarkú, hegyes orrú, vagy két pántból álló (és magas sarkú) modellek sorakoznak. A gyerek viccből (vagy ki tudja) egy-kettőt felpróbál, pipiskedik benne az eladók végtelen örömére, aztán visszateszi őket a polcra, ezekben nem lehet járni. És igaza van.

Évek óta ugyanoda járunk lábbelit venni a gyerekeknek, egy olyan üzletbe, ahol csak minőségi cipőt árulnak, elsősorban magyar gyártóktól (meglepően nagy a kínálat egyébként). Az eladók szakképzettek, nemcsak méretet hoznak, de tanácsot is adnak, segítenek a választásban, és megszakértik a felpróbált cipőt, jó-e a méret, megfelel-e a fazon a gyereknek. A nevünkön szólítanak, és tudják, hogy hányas a gyerekek lába, odafigyelnek. 

shutterstock 332174276

Az itt dolgozó Móni azonban az aktuális problémánkra csak széttárja a karját: nem igazán tud segíteni. Pedig szeretne, és tudja is, hogy miről van szó, a gyártók azonban nem igazán válaszolnak megfelelő termékkel erre a nagyon is létező igényre. Vagyis de, van néhány cipőgyár, amely előrukkolt junior lábbelikkel, csakhogy ezeket senki sem fogja megfizetni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A császár, mint a könnyebbik út? Lószart!

Divany.hu 2016. szeptember 6., kedd 08:06

Futótűzként terjed annak a fiatal amerikai kismamának a Facebook-bejegyzése, aki sokkoló fotókon és egy zavarba ejtően szókimondó levélen keresztül beszélt császárral lezajlott szüléséről. Raye Lee története egyáltalán nem egyedi, ám úgy tűnik, jól tette, hogy beszélt róla, mert még mindig rengeteg nevetséges téveszme kering a témával kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rémes viccek a harmadikos olvasókönyvben

Dívány 2016. szeptember 5., hétfő 18:34

- Apa, vegyél nekem csokit!
- Nem veszek, mert nincs rá időm.
- Akkor legalább pofozz meg!  
- Miért pofozzalak meg, kisfiam?
- Azért, mert akkor sírok, és anya vesz csokit.

Ilyen és ehhez hasonló nagyszerű viccek vannak a Hétszínvirág 3. osztályos olvasókönyvében – hívta fel figyelmünket a jelenségre a Kettős Mérce. Szerkesztőnk, aki pont egy harmadikos kislány anyja, az alábbi képet lőtte a könyvről:

IMG 7150
Fotó: Dívány

Elmondása szerint az egész oldalon ilyen borzalmas poénok vannak, és ezek a gyerekeknek tetszenek is. "Az én gyerekem számár ez abszurd humor, mivel nem verjük. Szerinte ez vicces, pont azért, mert egész biztos benne, hogy ilyesmi sosem történik meg. Viszont a felmérések szerint nagyjából minden harmadik-negyedik gyereket megpofoznak, megvernek időnként a szülei. Vajon ők mennyire találják ezt viccesnek?"

Kár, hogy ez a tankönyv szerzőinek nem jutott eszébe, mert igazából lehetne értelmes dolgokat is tálalni a gyerekeknek humorral, ahelyett, hogy a családon belüli erőszakból csinálnának viccet, kvázi hétköznapi dologként beállítva azt, hogy valaki lekever egyet a gyereknek.

Így néz ki a teljes viccgyűjtemény:

IMG 7155
Fotó: Dívány
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha kis baj van, gyermeksos.hu, ha nagy, akkor mentő

Primilla 2016. szeptember 5., hétfő 18:23

Önöknél történt már olyan, hogy hétvégén vagy ünnepnapon a gyerek feldugott valamit az orrába, esetleg valami megsértette a szemét, vagy egyre terjedtek rajta a piros foltok és gőze sem volt, hogy hová forduljon segítségért? Ha még nem, akkor örüljön! De ha igen, akkor már jól tudja, hogy ez mekkora stresszhelyzet.

Addig persze mindenki eljut, hogy ha nagy baj van, akkor hívja a mentőt, ami vagy kijön, vagy nem. Ha pedig nincs akkora vész, akkor felhívja az ügyeletes gyerekorvost, aki nagyokat hümmög, és azt tanácsolja, hogy mutassák meg a gyereket a szakorvosi ügyeleten. Hát kösz, és az hol van, merre induljunk, jobbra, balra, vagy egyenesen? Erre az ügyeletes gyerekorvos felhívja a mentőket, akik (bizonyos hibahatáron belül) meg tudják mondani, hogy hol van a szakorvosi ügyelet.

Egyszerű, nem? Mindezt képzeljék el olyan stresszhelyzetben, amikor a gyerek ordít, vérzik vagy bágyadtan fekszik, a szülőknek meg a fülén jön ki az adrenalin.

shutterstock 174168860

Hát ebben a helyzetben szeretne segíteni a gyermeksos.hu. A weblapon egyszerűen fel vannak sorolva, hogy milyen esetekben és milyen szakügyeletre tanácsos vinni a gyereket, és oda kattintva ki lehet választani a lakhely szerint illetékes szakellátót. Azt gondolná, nahát, milyen szuper szolgáltatás ez a magyar egészségügytől? Részben igaza van, szupernek tényleg szuper. Csakhogy ezt két civil hozta létre és frissíti önszorgalomból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi volt a leghülyébb gyereknevelési tanács, amit kapott?

Dívány 2016. szeptember 5., hétfő 07:57

A Mumsnet.com az egyik legnagyobb gyereknevelés témájú oldal és fórum, ahol a kismamák megoszthatják a tapasztalataikat. Itt indított külön topicot az egyik anya azokról az leghülyébb tanácsokról és bölcsességekről, amivel környezete eddig a gyereke kapcsán megtalálta. A topic elképesztően népszerűvé vált, nagyon gyorsan nagyon sok édesanya számolt be hasonló tapasztalatokról, amikor ismerősöktől, családtagoktól sőt - ami még szomorúbb - akár körzeti orvostól, védőnőtől, vagy egyéb, magát szaktekintélynek tartó embertől hasznos tanácsok helyett egészen elképesztő hülyeségeket kaptak. A legjobbakból/legszomorúbbakból a Daily Mail is szemezgetett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legyen a gyerek önbizalom-növelésből ötös!

Schütz Gabriella 2016. szeptember 4., vasárnap 15:28

Itt a szeptember, kezdődik az iskola. Azonban nem minden kisgyerek kezdi az évet büszkén, fejet felemelve, tudatában saját értékeinek. Hogyan biztassuk az elsős megszeppentet, vagy hogyan öntsünk bátorságot a félénk kisiskolásba? Medveczky Kata pszichológussal beszélgettem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ígéretek és megvalósítás: idén sem könnyebb az elsősöknek

Primilla 2016. szeptember 3., szombat 16:18

Első osztályba ment a gyerek, így a szokásosnál is kíváncsibban vártam, hogy mi valósul meg idén abból a sok ötletből, amit tavaly, főként a tiltakozások hatására, feldobtak a politikusok. Mert voltak köztük nagyon jók is ám. Nem politizálunk, a gyakorlatot nézzük.

Volt itt három ígéret, amit különösen nagy lelkesedéssel vártam, hátha lesz is belőlük valami:

  1. az 1-3. évfolyamokon nem lesznek többé tartós könyvek
  2. 30 perces tanórák lesznek a kicsiknek
  3. és hogy normális szintre csökkentik a hétévesek terhelését, ne dolgozzanak már több órát egy nap, mint egy felnőtt!

Nagyjából már most, az első napokban látszik, hogy ezekből idén semmi sem lett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem tudja figyelmen kívül hagyni a gyereksírást

Dívány 2016. szeptember 2., péntek 18:37

Az emlősök közül nemcsak az embergyerekek sírnak, számos más fajnál is tapasztaltak ilyen viselkedést, és akár hiszi, akár nem, a hangbeli jellemzőkben sincs nagy eltérés, és abban sem, hogy milyen helyzetekben "vetik be" ezt az utódok - írja a Daily Mail. De miért pont sírással jelzik, hogy éhesek, fáradtak, magányosak vagy fáj valamijük? Nos, azért mert hatására a felnőttek agyában olyan területek aktiválódnak, amelyek az empátiáért és a figyelemért felelősek - állítják a kutatók.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön is így látta viszont a gyereket az első iskolanap után?

etelka 2016. szeptember 2., péntek 17:23

Az első nap az iskolában a világ minden pontján izgalommal és reményekkel tölti el a gyerekeket. Aztán jön a valóság. Az Imguron megjelent fotón, mely bemutatja az iskola előtti és utáni állapotot, jól látható, hogy a ragyogó tekintet, fürtöcskék és mosoly pár óra alatt eltűnik, és a helyén csak egy hulla fáradt iskolás marad. Azért reméljük, hogy volt olyan gyerkőc, akit nem viselt meg ennyire az élet és az iskola. 

Kattinston, és kiderül, milyen látvány fogadta a szülőket délután! 

Before and after the first day of school

7 kérdésből kiderül, net- vagy játékfüggő-e a gyerek

Puskás Pálma 2016. szeptember 2., péntek 09:59

Itt a nyár, a gyerek meg csak a játékkonzol előtt ül? Az esetek többségében nem kell aggódni, az, hogy valaki videójátékokkal játszik, alapesetben nem okoz semmiféle személyiségtorzulást (mi több, egyes kutatások szerint még javítja is a térérzékelő funkciókat).

Ugyanakkor, mint szinte mindegyik örömszerző tevékenység, így ritkán a videójáték is okozhat függőséget. A videójáték-addikció pedig nem csak azt jelenti, hogy sokat játszik a gyerek: sok gyerek sokat játszik, mégsem válik addikttá.

shutterstock 158311691

Ennél összetettebb a probléma, ráadásul az addikció hátterében a kutatások szerint gyakran valami egyéb pszichés zavar, például felderítetlen figyelemhiányos hiperaktív zavar állhat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Iskolakezdés=pedofília, ételmérgezés és stressz

ermiz 2016. szeptember 1., csütörtök 18:15

Az iskolakezdés kezd a marketingesek körében olyanná válni, mintha egy csapat T-rex készülne Magyarország lerombolására, vagy mintha mindenkit arra köteleznének, hogy le kell úsznia Hosszú Katinkát. Készítettünk is egy rövid gyűjtést arról, hogyan látják a cégek ezt az időszakot. Természetesen sosem viccelnénk ilyen komoly dologgal, ráadásul a gyerekek életében ez egy nagy lépés, ezért mi is írtunk elég sokat a témáról, és biztosan sokan találnak majd hasznos információkat a hajtás alatti felsorolásban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Iskolai tananyag lett a Pilvaker

Dívány 2016. szeptember 1., csütörtök 13:54

Ez a tanév rengeteg újítással kezdődött, szinte képtelenség felsorolni, mennyi minden változott. Tudta például, hogy az új kerettanterv szerint a 8. osztályos irodalom tananyagban szerepelnie kell kortárs szövegnek is? Nem, pedig így lett tananyag a Pilvakerből, pontosabban így került be a gyerekek tankönyvébe a Szavak című Juhász Gyula vers Lábas Viki, Fluor Tomi, Deego, Marsalkó Dávid, Wolfie és Fura Csé által átdolgozott verziója. 

A Pilvakerről

 A Red Bull Pilvaker célja 2012-es indulása óta, hogy zenei alapokra helyezett költeményekkel és a hazai rap és könnyűzenei szcéna bevonásával hozza közelebb a fiatalokhoz a magyar irodalom legszebb költeményeit - áll a hivatalos sajtóközleményben. 

"Ha a kezdeményezés eredeti célját nézzük, akkor az igazi elismerés az, hogy sikerült közelebb hozni a fiatalokhoz a szépirodalmat...Külön vicces lesz látni Fluor, Wolfie vagy Halott Pénz nevét Vörösmarty és Petőfi neve mellett az irodalomkönyvben”– mondta Takács Ákos, a Red Bull Pilvaker ötletgazdája.

"Jó azt látni, hogy a fiatalság mellett a tanári kar is nyitott az ilyen újdonságokra. Ha általános iskolás koromban már létezett volna a Pilvaker, bizonyára én is szívesebben tanultam volna verseket. Manapság a leírt szavak súlyát nem veszik elég komolyan a fiatalok, sokszor korcsosítják, elhasználják őket chatelés közben, ezért külön öröm, hogy a Szavak feldolgozást választották a tananyagba. Ez egy különleges és örökérvényű vers, ami pont a szavak fontosságára, erejére hívja fel a figyelmet” –  nyilatkozta Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője. 

És hogy mi lett az eredetiből? Itt megnézheti:

Egy apa 12 pontja a tanévkezdéshez

Szűcs Gyula 2016. szeptember 1., csütörtök 08:50

Berényi Konrád a szeptemberi iskolakezdést megszenvedő apukaként írt ki a Facebook-oldalára néhány gyakorlati jótanácsot a tanároknak. Szerinte ezekhez nem kell sem a kormányzat, sem a Klik, viszont sokkal jobbá  tehetné az iskolát. A kérései többsége ráadásul más országokban már megvalósult. Ráadásul Palkovics László az Indexnek adott online fogadóóráján több kérdésre is úgy válaszolt, valójában nincs akadálya annak, hogy ezek a dolgok megváltozzanak.

shutterstock 217890790
Távolról sincs vége, olvasson még »

Amíg van két kezem, csinálom - Interjú Rostás Árpáddal

Miklya Anna 2016. augusztus 31., szerda 15:12

Magyarország leghíresebb asztalosa az autodidakta restaurátorként dolgozó Rostás Árpád. Hívták már versailles-i intarziás parkettát restaurálni épp úgy, mint Róma egyik 500 éves kápolnájának faburkolatát felújítani, de bútorokon és lépcsőkorlátokon is szívesen dolgozik. Azonban nem csak famunkáiról, hanem rászoruló gyermekekkel végzett karitatív tevékenységéről is ismert. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Néha csak simán békén kell hagyni a gyereket

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 31., szerda 09:41

 Több pszichológus tett már kísérletet arra, hogy összegyűjtse az ember legfőbb szükségleteit. Talán azok a legteljesebb elméletek, amik az emberi kapcsolódás, a megismerés és az alkotás igénye mellett azt is megfogalmazzák, időnként szükségünk van az ingerektől való visszavonulás lehetőségére is. Szülőként nem mindig jut az ember eszébe, hogy nemcsak a szükséges alvásmennyiséget kell biztosítani a gyereknek, de az ébren töltött időben is lehet, hogy valami túl sok, túl közeli, túl intenzív számára. Igénye lehet a porontynak az egyedüllétre, a kevesebb zajra, de akár a kevesebb testi kontaktusra vagy kommunikációra is. Sokféle árnyalata van ennek, lényeg, hogy már a kisgyerek is jogosan igényli, hogy neki is legyen hatása arra, mikor mennyi ingert, közelséget kap.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem jött be a babázós elrettentés, teherbe estek a tinilányok

Edicsek 2016. augusztus 30., kedd 15:22

Az igazi csecsemőkhöz nagyon hasonló elektronikus babáknak az lett volna a célja Ausztráliában, hogy a fiatalkorú lányok rájöjjenek, hogy gyerekről gondoskodni milyen embert próbáló feladat, és felhívják a figyelmet arra, hogy milyen fontos a fogamzásgátlás. A felmérések szerint azonban a visszájára fordult a helyzet, és sokkal többen estek teherbe azok közül, akik részt vettek a programban, mint azok közül, akiket nem akartak gyereksírással elijeszteni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elvetéltem. És most beszélek róla.

(bj) 2016. augusztus 30., kedd 11:47

„Elvetéltem, de ezt ne mondd el senkinek, jó?” - szólt a telefonba egy barátnőm. „Jó” – válaszoltam. Pedig nem is jó. Miért nem merünk beszélni erről a témáról? Miért számít még ma is tabunak a vetélés? Miért hagyjuk, hogy magunkra maradjunk a mázsás teher alatt? Miért jobb ez így nekünk? Jobb ez így nekünk?

Én kétszer elvetéltem, úgyhogy nagyjából tisztában voltam azokkal az érzésekkel, amikkel barátnőm szembesült az utóbbi pár hétben. És amikkel eddig csak magát emésztette. Mert amíg nem beszélünk egy bizonyos problémáról, addig magunkra maradunk azokkal a „bűnös” gondolatokkal, amikről valószínűleg azt gondoljuk, hogy csak mi vagyunk ennyire szemetek/hülyék/önzőek, hogy ilyenek egyáltalán eszünkbe jutottak. Csak azoknak az embereknek tudunk megnyílni (vagy azoknak sem), akikről tudjuk, hogy már átestek egy vetélésen. És ezáltal az sem derül ki, hogy mennyi nőt és párt érint ez a probléma. Pedig sokat. Nagyon sokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Überanyu uzsonnát csomagol

Edicsek 2016. augusztus 29., hétfő 08:07

Most, hogy hamarosan kezdődik az iskola, és újra jön a "mit adjak tízóraira, ami egészséges is, és hogyan csomagoljam úgy, hogy guszta és fogyasztható is legyen?!" problémája, egyre több olyan praktika jön szembe mindenfelé arról, hogyan csinálják ezt mások. Na és persze ezek közt ott vannak a Tökéletes Anyák ötletekben gazdag videói is arról, hogy mennyi szuper, jópofa, egészséges és tápláló ételt és milyen fantáziadús tálalásban adhatna a gyerekének ön is, ha nem akarna önzőn 8 órát aludni, meg úgy egyáltalán, élni is kicsit néha a gyereknevelés mellett. Ha ön is úgy érzi az ilyenek láttán, hogy soha nem lesz ilyen csodálatos anya, akkor van egy jó hírünk: ezek is csak olyanok, mint az IKEA-katalógus, abból sem kell mindent megvásárolnia, elég, ha csak néhány ötletet merít.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Barátkozik a gyerek? Örüljön neki!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 27., szombat 18:10

Tizenéves korban egyre nagyobb helyet kapnak a gyerek mindennapjaiban a barátok. Jó esetben már nemcsak a szülők védőszárnyai alatt érzi magát biztonságban a tini, és - még ha ez nem is mindig tetszik anyának és apának - egyre fontosabb a kortársak véleménye, egyre inkább számít a gyereknek, hogy elfogadják-e, befogadják-e. A szülők sokszor aggódnak amiatt, hogy jó hatással vannak-e a barátok a szemük fényére, és sokaknak az lenne megnyugtató, ha továbbra is ők gyakorolnák a legnagyobb befolyást. Ezt érdemes elengedni, mert valójában inkább védőfaktor, mintsem veszély, ha egy gyereknek vannak barátai.

shutterstock 267400631
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki akar otthon szülni, amikor szülhet, mint egy császárné?

Dívány 2016. augusztus 27., szombat 13:00

Semmiképpen sem szeretném állítani, hogy a nők nem tudnak jól helyezkedni a szüléshez, de mondjuk abszolút tévedésben él, aki más lehetőség meglétekor is mondjuk egy hegy csúcsán, bogarak és kosz között csinálja. Oké, csak viccelni próbáltam, nem kellett volna. Tőlem mindenki úgy vajúdik és szül, ahogy akar; ha a folyamat végén minden érintett életben marad és boldog, akkor a dolog kétségtelenül sikeresnek mondható.

A magam részéről persze kihagynám a köveket, a hangyákat meg a koszt, és a következő szülésemnél (már ha valami csoda folytán lenne még olyan, és addig rémesen meg is gazdagodnék) meg sem állnék Japánig.

Van ott egy „szülőszoba”, ami egy 19. századi palota, és egy fehérneműüzlet keresztezéseként írható le a leginkább – hozta le a Mommyish.com, mi pedig lefordítottuk a cikket.

ep-1.png
Fotó: mizuguchi-hospital

A Rocket News 24 szerint a világ legelegánsabb szülészeti és nőgyógyászati kórháza a Japánban, Tokió egyik legmenőbb negyedében található Mizuguchi Hospital. Az intézmény az haute couture divat által inspirált ultra-luxuskivitelű szülésekre specializálódott. A betegeket „vendégeknek” hívják, és természetesen teljes körű kiszolgálásban részesülnek, a magzati vizsgálatoktól a délutáni teához felszolgált süteményig. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerekrabló óriás, avagy egy cuki Stockholm-szindróma

Miklya Anna 2016. augusztus 26., péntek 16:27

Sophie, az árva kislány a boszorkányok sötét óráján a londoni árvaház ablakában nézelődik, amikor egyszer csak egy titokzatos, settenkedő óriásra lesz figyelmes az utcán. Az óriás is felfigyel rá. Benyúl az ablakon, megmarkolja a paplannal együtt, és elrabolja. Nem egy rémregény kezdődik így, hanem Roald Dahl, a Charlie és a csokigyár és a Matilda, a kiskorú boszorkány írójának klasszikusa. A könyvből Steven Spielberg forgatott 3D-s filmet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megszülettek a pótfelvételi ponthatárai

Szűcs Gyula 2016. augusztus 25., csütörtök 19:33

Az Oktatási Hivatal csütörtök este meghatározta a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, 2016. szeptemberben induló képzések ponthatárait, ezzel eldőlt, hogy a 8305 pótfelvételiző közül ki kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. A jelentkezők sms-t kapnak az eredményekről, amelyeket már a Felvi.hun is át lehet böngészni.

A besorolási döntés legkésőbb augusztus 28-ától a Felvi-hum is elérhető. A felvettek a felsőoktatási intézményektől kapják meg a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos teendőkről szóló értesítést szeptember első napjaiban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekzenék, amiktől a szülők se mennek a falnak

Schütz Gabriella 2016. augusztus 25., csütörtök 09:40

Őszintén szólva hiába tartom jónak a régi nagy favoritokat, Halász Juditot, vagy a Kalákát, fél óra múlva már őket is nehezen bírom elviselni. Így amikor nyaralni indultunk, keresgélni kezdtem hosszú távra valami olyat, amit én is szívesen hallgatok, akár több órán keresztül is az autóban. A kezembe akadt egy pár mai igényes gyerekzenei CD, és azon kaptam magam, hogy én is velük énekelem a dalokat, sőt saját kedvenceim is vannak. Azt meg tényleg nehezen vallom be, hogy néha még a gyerekek nélkül is ezeket hallgatom, ha épp bennmaradt valamelyik az autóban. Következzen tehát egy olyan ajánló, ahol a gyerekeknek szóló dalok a felnőtteknek is tetszenek!

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés