SZÜLŐSÉG

Önállótlan gyerekek: a törődés vágya

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 29., péntek 18:48

Egyes szülők presztízskérdésként kezelik, mi mindent tud már egyedül megcsinálni a gyerek. Licitálnak: az én gyerekem egyedül öltözik, pedig még csak három éves, az enyém pedig késsel-villával evett ebben az életkorban, de Zsuzsi gyereke mégis az aranyérmes, mert ő négy évesen úgy megoldotta a fürdést, hogy még a vizet is maga eresztette ki a kádba.

Nem ritka, hogy a szülő azért méricskéli ezt, mert a saját önérzetét simogatja, ha a gyerek erre is, arra is képes fiatal kora ellenére, úgy érzi, ez róla állít ki jó bizonyítványt.

És persze létezik a másik véglet, aki (nem tudatosan, de) visszafogja a csemetét, emögött pedig jellemzően az a motiváció rejlik, hogy „legyen még rám sokáig szükség, ne önállósodjon túl hamar”. Ezek általában nem tudatos megfontolások, a szülő egyszerűen aszerint cselekszik, amit magától értetődőnek tart.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három napon belül jön a 8. Harry Potter történet!

Szűcs Gyula 2016. július 29., péntek 10:50

Mostanra már ismét Harry Potter-lázban ég a fél világ. És nemcsak azért, mert a San Diego-i Comic Conon bemutatták a novemberben mozikba kerülő Legendás állatok új trailerét, hanem mert napokon belül folytatódik Harryék története: június 30-án debütál a London’s Palace Theatre színpadán a Harry Potter és az elátkozott gyermek című, kétrészes színdarab.

Rá egy napra, július 31-én pedig már könyv alakban is kapható lesz – de hozzá kell tenni gyorsan, hogy ez nem egy az eddigiekhez hasonló regény lesz, hanem a színdarab teljes szövegkönyve, amit tehát úgy kell majd olvasni, mint anno a középiskolai magyarórákon a görög drámákat meg a Shakespeare-klasszikusokat  egy színdarabot, illetve mint minden idők legjobban várt színdarabját. 

A CNN szerint ez minden idők legtöbb példányban előrendelt könyve az Amazonon, a kétrészes színdarabra pedig hónapokkal ezelőtt elkelt az összes jegy.

A történet a hetedik könyv és az abból készült dupla mozifilm, a Harry Potter és a halál ereklyéi eseményei után játszódik 19 évvel, de nem J. K. Rowling írta. Illetve valahol igen, mert a darab szerzői, Jack Thorne és John Tiffany végig Rowling ötleteiből, vele közösen dolgozva írták meg a színpadi változatot. Erre valószínűleg azért volt szükség, mert Rowling az elmúlt években saját maga írta meg a Legendás állatok mozifilmes forgatókönyvét is, amit mindenképpen trilógiává akar bővíteni a Warner stúdió, és nem ért rá annyira az Elátkozott gyermekkel bíbelődni. Jack Thorne viszont egy díjhalmozó drámaíró és filmes forgatókönyvíró, akire Rowling örömmel rá merte bízni a dialógusírást.

Kezdjük rögtön a minket legjobban érdeklő kérdéssel. Lesz magyar megjelenés, a nyolcadik Harry Potter könyvet is az Animus adja ki, és a fordítást ugyanúgy Tóth Tamás Boldizsár készíti majd, ahogy az eddigi kötetekét, derült ki a kiadó Facebook oldalán. A fordítást a megjelenés után tudják elkezdeni, és várhatóan novemberben vehetjük majd kézbe a magyar kiadást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megszületett Európában az első Zika-bébi

(sze) 2016. július 29., péntek 07:53

Spanyolországban egy nő kóros kisfejűségben - microencephalia - szenvedő újszülöttet hozott a világra. A szakértők egyetértenek abban, hogy a gyermek rendellenes fejmérete összefügg a Zika-vírussal. A baba jelenleg stabil állapotban van.

A kóros kisfejűség egy fejlődési rendellenesség, amit nem csak a Zika okozhat, lehet örökletes is vagy más méhen belüli ártalmak is okozhatják. Kóros kisfejűség esetén a magzat, majd a megszületett baba koponyája és agya sem nő megfelelő ütemben. Ennek megfelelően sokféle idegrendszeri működészavar lép fel, és gyakoriak az epilepsziás rohamok is. Gyakori az értelmi fogyatékosság, amely általában súlyos fokú. Ehhez mozgászavarok is társulhatnak. A kóros kisfejűség súlyos esetben halálos kimenetelű is lehet. 

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy a vírus pontosan milyen módon okozza a fejlődési rendellenességet, csak annyi tudható, hogy a Zikával fertőzött anyák magzatainál rendkívül gyakori ez a zavar.

Az orvosok már májusban diagnosztizálták a magzatnál a microcephaliát, de ő ennek ellenére úgy döntött, megtartja a babát, aki most a barcelonai Vall d'Hedbron kórházban született meg. Mint arról a BBC News beszámolt, az anya külföldi utazásai során fertőződött meg a vírussal, bár a pontos helyet nem fedték fel.

GettyImages-535916090
Fotó: Mario Tama / Getty Images Hungary

Mint az egy közelmúltbeli tanulmányból kiderült, több, mint másfél millió szülőképes nő potenciálisan veszélyeztetett a vírus által Közép- és Dél-Amerikában. A gyógyító vakcina kifejlesztése folyamatban van, sőt, idén az Egyesült Államokban már az első emberi teszteket is engedélyezték, de a kutatók szerint a bárki számára hozzáférhető gyógyszerre biztosan még legalább 2 évet kell várni..

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez most a 25 legnépszerűbb okj-s képzés

Dívány 2016. július 28., csütörtök 08:02

Kétféle adatsor is szembejött velünk az elmúlt hetekben, mindkettő azt összesítette, melyek a legnépszerűbb OKJ-s képzések, ám egészen eltérő eredményre jutottak, ezért megmutatjuk mindkettőt.

A Google szerint a műkörmösök országa leszünk

Az első felméréshez a Google magyarországi keresési statisztikáit használták fel. Összesen 144 olyan szakképesítést azonosítottak be, amelyre átlagosan havonta legalább 100 keresés történt 2015-ben, és ezeket vetették további részletes elemzés alá. A kiválasztott 144 képzésre tavaly összesen több, mint 1,3 milliószor kerestek rá. 

A keresések alapján szépségipari és vendéglátóipari képzések iránt érdeklődtek a legtöbben 2015-ben. A sorrend egész pontosan: kézápoló és műkörömépítő, kozmetikus, cukrász, szakács és fodrász.

shutterstock 93283108

Egész pontosan megfogalmazva, az internetes keresések alapján ezek iránt a legnagyobb az érdeklődés – derül ki a keresőhirdetésekre szakosodott Google Partner ügynökség, az Online Service Selector Kft. keresési szokásokat vizsgáló elemzéséből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Néhány szülő belenézett a gyereke számítógépébe és sokkot kapott

Edicsek 2016. július 27., szerda 16:47

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a gyerekekre rengeteg veszély leselkedik az interneten, ezért például nem mindegy, hogyan és mire használják a közösségi oldalakat, vagy hogy melyek azok az applikációk, amiket rendszeresen használnak.

Persze eltiltani nem lehet és nem is kell a kamaszokat az internettől, egyszerűen fontos, hogy a szülő is odafigyeljen, milyen életszakaszban mivel játszik a gyerek, illetve az iskola szerepe is kiemelkedően fontos lenne, hogy felkészítsék és megtanítsák a gyerekeket mit tegyenek ha például netes zaklatás áldozatai lesznek, vagy egyáltalán hogyan tudják biztonságosan használni a különböző kütyüket, hogy a zaklatások mellett a személyes adatok lopásától is megvédjék magukat.

Az iskola már csak azért is lehetne ebben az egyik legfontosabb partner, mert a szülők egy része még a gyerekeknél is eszetlenebbül viselkedik az interneten. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jobb a gyereknek állami gondozásban, mint leszbikus szülőkkel?

Mártonffy Zsuzsa 2016. július 27., szerda 08:02

Adrienn és Szilvia örökbefogadásra jelentkeztek, nyíltan vállalták, hogy leszbikus élettársi kapcsolatban élnek. Az alkalmasságot megkapták, hamarosan megismerkedhettek egy kislánnyal, majd a gyámhivatal rejtélyes okokból leállította a hetek óta zajló barátkozást, komoly törést okozva a gyermekben és a szülőkben is. A pár azt gyanítja, a szexuális orientációjuk miatt nem kerülhetett sor az örökbefogadásra, a hivatalok nem adnak magyarázatot, a kislány viszont súlyosan sérült a történetben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt vannak az idei ponthatárok!

Dívány 2016. július 26., kedd 20:23

Ma jelentették be az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, 111 ezer felvételiző dőlhet hátra, vagy kezdhet B-tervet gyártani. A legnépszerűbb szakokon a bekerülésre való esély sok helyen hasonló volt (táblázat a hajtás után!), mint tavaly, mert a pontszámok nem, vagy alig változtak. A felvi.hu egyébként nem igazán bírta a terhelést, ugyanis este nyolckor, a kihirdetés időpontjában több mint nyögvenyelős volt elérni az oldalt

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hát tényleg semmiért nem hálás ez a gyerek?!?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 26., kedd 19:19

Ha valaki nem is vár kifejezett hálát a gyerektől, akkor is könnyen előfordulhat, hogy betelik nála a pohár, és azt mondja, ez már tényleg túlzás! Mint annál a családnál, ahol igyekeztek úgy intézni a nyaralást, hogy minél nagyobb élményt nyújtsanak a csemetének. A szülők szívük szerint a hegyekbe mentek volna, de tudták, hogy az öt éves kislányuk nem híve a kirándulásnak, ezért inkább mégis a tópartot választották, hogy kedvére lubickolhasson. Ott találtak neki mindenféle gyerekprogramot, játszóházat, miegymást, elintézték, hogy legyen gyerektársaság is.

A szülőkben akkor merült fel a kérdés, vajon egy egészen kicsivel miért nem hálásabb a gyermek, mikor egy nagyszerűen megszervezett, élménydús nap végén a kislány mélységesen felháborodott és csillapíthatatlan hisztiben tört ki, amiért nem kap olyan jégkrémet, amilyet szeretne, csak egy kisebbet.

Nyilván sokakban merül fel, hogy egyszerűen elkényeztették ezt a lánykát. Igaz, a nevelésen sok múlik, leginkább, hogy hogyan ad hangot nemtetszésének a poronty (van, aki még meg is verte volna szüleit), és tudnak-e rá hatni, van-e korlát, amihez ha elérkezett, érzi a gyerek, és tovább nem feszíti a húrt.

12822563 184800788566154 401216606 n
Fotó: Instagram / kidsaretheworst

Az azonban egyaránt jellemző az ügyesen és kevésbé ügyesen nevelt csemetékre, hogy valószínűleg nem látják át egyből, mennyire nem magától értetődő, amit kaptak, és az mekkora erőfeszítésbe, lemondásba került a szülőknek.

Kérdés, hogy ez baj-e.

Távolról sincs vége, olvasson még »

24 és fél hetes magzatot élesztettek újra a mentők

Dívány 2016. július 26., kedd 14:02

Néhány nappal ezelőtt későn este a mentőket riasztották, hogy a Budapesten egy fiatal, a terhessége 25 (pontosan 24,5) hetében járó kismama görcsöl. A mentősök hamar a helyszínre érkeztek, ahol a nagymama sírva szaladt ki, hogy a baba éppen most született meg, és úgy látja, halott. Az ápoló és a gépkocsivezető befutottak a lakásba, ahol a sokkos állapotban lévő édesanya a fotelben ült, lába között köldökzsinóron élettelen gyermekével. A mentésirányítás azonnal riasztotta a Peter Cerny Koraszülött Alapítványt és a 72-es esetkocsit - számolt be a szívszorító esetről az Országos Mentőszolgálat hivatalos Facebook-oldalán, ahol korábban képek is voltak, de ezeket a közösségi oldal valamiért eltűntette. 

Gyors vizsgálat után kiderült, hogy a gyermek nem lélegzik, szíve pedig mindössze 60-al vert, és ez az érték folyamatosan csökkent. A mentősök az újszülött melegítéséhez lámpát tettek fölé, és oxigén adása után a köldökzsinórt elvágták, dr. Kocsis Tibor szolgálatvezető főorvos telefonon történt segítségnyújtásával pedig megkezdték a baba szájjal történő lélegeztetését. Ennek hatására szép lassan kúszott fel az újszülött pulzusa, majd a spontán légzése is elindult, végül megmozdult és gőgicsélt. Ekkorra már megérkeztek a Cerny Alapítvány munkatársai is, akik stabil keringéssel és légzéssel átvették az újszülöttet. A kiérkező 71-es esetkocsi munkatársai pedig a sokkos állapotban lévő fiatal anyuka szakszerű ellátását kezdték el. A babát és az édesanyát ezután kórházban szállították.

"A mentésben résztvevő Bajtársaink: Papp Márió ápoló, Németh Péter gépkocsivezető, Lénárt Dávid mentőtiszt, pesterzsébeti állomásvezető, Galgó Pál gépkocsivezető mentőtechnikus és Orosz Máté szakápoló, tiszthallgató. A babának és az édesanyának jó egészséget és sok boldogságot kívánunk, Bajtársainknak pedig gratulálunk és további sok sikert kívánunk" - zárta a posztot az OMSZ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Textilpelus napsütésben a babakocsira? SOHA!

(va) 2016. július 26., kedd 08:58

Noha a legjobb szándék mellett azt gondoljuk, jót teszünk gyermekünknek azzal, ha a tűző napon valamivel letakarjuk a babakocsit, hogy babát ne érje közvetlenül napsugárzás, valójában komoly kockázatnak tesszük ki ezzel – állítja a svéd gyermekgyógyász, Svante Norgren. De milyen veszélyeket rejthet ez az ártatlannak tűnő megoldás?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki meglépte: alapított egy iskolát, ahol jól érzi magát a gyerek

Primilla 2016. július 25., hétfő 11:31

A legtöbb szülő csak álmodozik róla, Budán viszont valósággá vált: olyan iskola indul szeptemberben, ahol azok a gyerekek is megtalálják a helyüket, akiknek a „rendes” közoktatásban nincsenek sikerélményeik. Jó, ez így még nem is durranna akkorát, hiszen azért van elég alternatív iskola (vagyis elég éppen nincsen, de azért önmagában nem is akkora csoda, hogy van ilyen iskola). Amiről viszont tényleg csak álmodozik a legtöbb szülő, azt Dechertné Gelencsér Anna meg is lépte: nem csak várt, és kereste a megfelelő iskolát, hanem gondolt egyet, és létrehozta saját iskoláját, a Gyerekszem.pontot.

Maga is meglepődött, hogy mekkora az érdeklődés és az igény egy olyan iskolára, ahol valóban a gyerekek szempontjai az elsők és a legfontosabbak. Pedig – hangsúlyozza – marketingre egyáltalán nem költöttek. Amikor már megvolt az épület, ami szerinte a szűk keresztmetszet egy iskolaalapításnál, ha az megvan, akkor már minden halad a maga útján – létrehozott egy facebook eseményt, amire több tucat érdeklődő szülő is eljött.

14596226371057
Fotó: www.budaisuli.hu

Először azt gondolta, hogy elsősorban sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek szülei fognak érdeklődni, de szépen lassan kiderült, hogy szó sincs róla. Helyettük azok jöttek, akiknek a gyerekével nincs semmiféle baj, legalább is olyan nincs, amiről „papírjuk van”. Mégsem érzik jól magukat az iskolában, valami miatt kilógnak a sorból, de legfőképpen nincs sikerélményük.

Tipikus, ahogy az ismerkedő foglalkozást követő szülői konzultáción az egyik hatéves kisfiú megkérdezte, hogy miért kell neki egyáltalán iskolába járni? Írni, olvasni már tud, egy csomó mindent meg tud tanulni a könyvekből, és az apukája is meg tud neki tanítani mindenfélét. Akkor miért van szükség az iskolára?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meditációs kisokos gyerekeknek, Kádár Annamáriától

(bj) 2016. július 25., hétfő 10:14

Meditáció közben az idegeink kisimulnak, elménk elcsendesedik, kizárjuk a külvilágot, csak az itt és most van, és a problémákat csak észrevételezzük, majd elengedjük. És ha ez a felnőttek körében jól működik, akkor bizonyosan a gyerekeknél is ugyanilyen pozitív hatást tud elérni.

A kérdés csak az, hogy hogyan kezdjünk neki; hogyan vezessük be gyermekünket a meditáció világába. A jó hír az, hogy a meditáció tanulható, és gyakorlással olyan magától értetődő folyamattá tud válni, ami bármikor előhívható, így a stresszes helyzetek is könnyebben kezelhetővé válnak.

Gyerekek esetében akár az esti alvásnál is segíthet, és a túlpörgött állapotokban is használható. Tulajdonképpen a meditáció közben egy másik világba helyezzük magunkat, képzeletünk segítségével egy mesevilágot teremtünk, belső képeket alkotunk. Pont, ahogyan a gyerekek is megteremtik a maguk mesevilágát fantáziájuk segítségével. Vagyis közelebb áll hozzájuk a meditáció, mint azt sokan gondolnánk.

shutterstock 374136676

Korábban már írtunk a meditációs mesekönyvekről,  most legfőképpen a gyakorlati tudnivalókra voltunk kíváncsiak, ezért Dr. Kádár Annamária pszichológushoz fordultunk, akinek ajánlásával találkozhatunk az említett mesekönyvek borítóján.

Kádár Annamária

Dr. Kádár Annamária Marosvásárhelyen született, tanítóképzőben érettségizett, majd 1999-ben a kolozsvári Babe-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karán szerezte pszichológusi oklevelét. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán, a Kognitív Fejlődés programon végezte doktori tanulmányait, amivel párhuzamosan a Budapest Műszaki Egyetemen szerezte meg munka és szervezetpszichológusi szakképesítését. Családterápia valamint relaxáció és szimbólumterápia irányzatokban képződött tovább.

Dolgozott iskolapszichológusként valamint egyetemi adjunktusként a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. Jelenleg a BabeBolyai Tudományegyetem marosvásárhelyi kirendeltségén tanít, az Óvoda és elemi oktatás pedagógiája szakon. Forrás

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milyen kulacsból iszik az a gyerek?

Schütz Gabriella 2016. július 24., vasárnap 18:24

Kidobáltam a gyerekek összes műanyag kulacsát. Csak ültem a konyha közepén a nagy halom felett, és azon gondolkodtam, hogy mit is tegyek. Az átlagos műanyagból kioldódó anyagok ugyanis a kutatások szerint – és a bpA csak a jéghegy csúcsa! – károsíthatják a gyerekek agyát. Minél több tanulmányt olvasok, annál mérgesebb leszek. Ma már a bpA-free felirat sem garancia semmire, a sima pet palack pedig szintén kockázatos, ha újra használjuk. Mit vigyen akkor a gyerek a kirándulásra? Üveg kulacsot???

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyári könyvajánló 7-11 éveseknek

Primilla 2016. július 24., vasárnap 15:15

Az első nyártól kezdve, ahogy a gyerek már (elméletben) tud olvasni, a szülő azt hinné, hogy fellélegezhet, mert a sarj egyrészt nem nyaggatja többet, hogy meséljen neki, hanem elintézi maga, másrészt az unatkozós vergődésekre is mindig frappáns válasz az „olvass valamit”.

Rutinos szülők azonban tudják, hogy ez nagyon nem így van. Mert lehet, hogy olvasni már nem kell a porontynak, hiszen tud(?), de most meg ott az állandó kérdés: jó, de mit? Úgyhogy nem lehet megúszni, fel kell készülni, hogy legyen mit válaszolni, és a gyerek kezébe adni. Ehhez nyújt segítséget az összeállításunk. Kipróbált nyári olvasmányok fiúknak és lányoknak 7-11 éves korig, olvasó, és nem olvasó gyerekek ajánlásai alapján.

shutterstock 221592391

Akik még nehezen olvasnak

Van az az időszak, amikor a gyerek technikailag már tud olvasni, viszont a tempója, szövegértése még nem tart ott, ahol a mesefogyasztási képessége. Magyarul: sokkal összetettebb történeteket szeret, mint amit magának el tud olvasni. Ennek az átmeneti időszaknak az a legnagyobb feladata, hogy lassan utolérje saját magát.

Az elsőolvasóknak szóló sorozatok ezt a célt szolgálják, a történetek zömmel még egyszerűcskék, viszont a betűk elég nagyok, a fejezetek elég rövidek ahhoz, hogy sikerélményt nyújtson. 

Több listáról is érdemes válogatni. Mi hármat ajánlunk böngészéshez:

1. Berg Judit írónő ajánlója a 6-9 éves korosztálynak. Ebben olyan könyveket ajánl, mint például Marék Veronika Öcsi és Bátyója, Megan McDonald Durrbele Dorka sorozata, vagy éppen Kárpáti Tibortól a Csókolom, pókmajom.

2. A Pagony listája első olvasóknak. Ha már Berg Judit volt annyira szerény, hogy saját magát nem ajánlotta, megtesszük helyette mi, a Pagony listáján is megtalálható a Tökmagok sorozat, ami nálunk egyike volt az első, önállóan olvasott könyveknek, sőt, akkora sláger lett, hogy többször is előkerültek a könyvek. De a szinte végtelen Pagonyos listán emellett is tucat jó ötlet közül válogathatunk.

3. Az Égigérő könyvek ajánlója első olvasóknak. Az Égigérő "Olvasólétra" sorozata négy szinten, szintenként két könyvet ajánl, egyik több rövid, a másik egy hosszú történet. Hogy is fogalmazzunk? Egyik sem éppen agysebészet, de a cél szentesíti az eszközt, a lényeg a sikerélmény. De nem csak magukat ajánlják, érdemes oda is elnézni, Janikovszky például jó ajánlat a legkisebbeknek is.

Csoda és Kósza

Kezdjük mindjárt a sort a nagy kedvenccel: a Csoda és Kószával, a Gödöllő melletti tanyán élő beszélő lovakkal, akik mindig valami galibába keverednek. Szerencsére már több kötet is megjelent Czigány Zoltán hőseinek kalandjaival, így lehetséges, hogy még akkor is kitart egy ideig az olvasnivaló, ha már ovis korban megismertettük a gyerekkel a furcsa patásokat. Mert hát valljuk be: ezeken a sztorikon nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is a hasukat fogva röhögnek. Fiúknak és lányoknak is ajánlható, nálunk legalább is mindenkinek bevált.

0349001370454G
 

Rumini és Geronimo Stilton

Ahogy a mostani szülők gyerekkorában a Kis herceg vs. Micimackó volt a kérdés, vagyis, hogy ki, melyiket olvassa szívesen, manapság úgy tűnik, Berg Judit Rumini sorozatának kötetei versenyeznek Geronimo Stilton kalandjaival. A baráti kör gyerekei nem is tudták eldönteni, hogy melyik a jobb, de aki valamelyik mellett letette a garast, annak egészen bizonyosan lesz olvasnivalója a nyár végéig, ha meg nem unja.

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

A tinire is oda kell figyelni, csak már nem úgy!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 23., szombat 18:05

Ha egy szülőt megkérdezünk, rendben van-e a tizenéves gyereke, általában olyasmihez méri a választ, hogy rendesen tanul-e az iskolában, időre hazaér-e, nem túlzottan szemtelen-e. Talán még hozzáteszi, hogy vannak-e barátai, párkapcsolata. Esetleg szóba kerülnek iskolán kívüli sikerek, amik büszkeséggel töltik el a szülőt: jól szerepelt a kosárcsapata. De vajon tényleg úgy van, hogy az iskolai és egyéb teljesítményből, a barátok számából és a szabályok betartásából lemérhető, hogy jól van-e a gyerek?

A fenti tényezők fontosak. Ha hirtelen romlik a teljesítmény, ha magányos a gyerek, vagy ha nagyon nem tartja be az alapvető normákat, azok figyelmeztető jelek, amik segítség, beavatkozás után kiáltanak. Csakhogy léteznek még egyéb árnyalatok, rétegek is, mondjuk úgy, a finomhangolás. A szülők egy része a tizenéves korra belefárad, hogy ezekre is figyeljen, vagy egyszerűen azt hiszi, ez már nem az ő dolga.

shutterstock 283603274
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért ne szedjen terhesen túl sok paracetamolt

Puskás Pálma 2016. július 23., szombat 10:59

A terhesség alatti gyógyszerszedés nehéz kérdés, nagyon kevés ugyanis az egyértelmű válasz. Létezik néhány szer, ami bizonyítottan teljesen biztonságosan szedhető, és néhány másik, ami biztosan növeli egyes fejlődési rendellenességek kockázatát, így nem javasolt. Nagyon sok gyógyszer esetében azonban azt a választ kapjuk, hogy valószínűleg nem okoz gondot, de mivel ez nem száz százalékig biztos, így mindig az adott esetben, egyénileg kell mérlegelni a gyógyszer használatának előnyeit, hátrányait, a várható kockázatot.

Erre jó példa az antidepresszánsok használata, amelyek többsége terhességben inkább kerülendő, ugyanakkor a terhesség alatti súlyos depresszió adott esetben jóval veszélyesebb a magzatra, mint anya gyógyszerszedése lenne (mert mondjuk a kezeletlen depressziós anya nem eszik, nem iszik, nem tudja ellátni magát vagy épp öngyilkosságot kísérel meg). Ebben az esetben akkor jár jobban a baba, ha anya inkább beszedi a gyógyszert.

A láz-és fájdalomcsillapítókat sem jó ötlet összevissza kapkodni várandósan, ugyanakkor a terhesség alatti magas láz szintén árthat a babának – ilyen esetekben a kisebbik rossz a lázcsillapító tabletta.

shutterstock 261399308

Egy új kutatás most épp a paracetamol nevű láz- és fájdalomcsillapító gyógyszer hátrányaira hívja fel a figyelmet. Eddig ez volt az a szer, amit szabad volt terhesség alatt is szedni – ellentétben a többi, nem szteroid típusú gyulladásgátló (NSAID) láz- és fájdalomcsillapítóval, ez utóbbiakat a harmadik trimeszterben már kerülni kell. A paracetamol mostantól sem kerül tiltólistára, ugyanakkor érdemes tudni, hogy rendszeres vagy túlzott használata az eredmények szerint növelheti az utódnál a figyelemzavar és egyes autizmus-tünetek kockázatát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teendők, ha kullancs volt a gyerekben

Schütz Gabriella 2016. július 22., péntek 16:29

A hazánkban honos kullancsfajok közül a legelterjedtebb a vöröshasú kullancs, amelyre már nem csupán a kirándulások alkalmával kell gondolnunk, hiszen a kertekben, játszótereken, az óvodák udvarán, a parkokban is ott vannak.

A kullancsok többféle betegséget is terjesztenek, a két legsúlyosabb az az agyhártyagyulladás, ez ellen elérhető a védőoltás, és a Lyme-kór, amelyet célzott antibiotikum kúrával lehet gyógyítani, ha időben diagnosztizálják.

Lássuk csak a legfontosabb teendőket, ha kullancsot találunk a gyerkőcben, vagy magunkban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Napokra külön a gyerektől: mikor és hogyan

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 22., péntek 12:51

A nyár nemcsak a közösen töltött pihenés, hanem a gyerektől való első többnapos, vagy akár többhetes elszakadás időszaka is lehet. Meglehetősen széles skálán mozog, hogy a szülők mit gondolnak arról, mikor érkezett el az ideje annak, hogy hosszabb időt külön töltsenek a csemetétől. Van, aki már pár hónapos baba mellett aktuálisnak érzi ezt, míg hallottam már tíz éves gyerek édesanyjától is, hogy „ez az első éjszaka életemben, hogy külön vagyunk a fiamtól”. Persze, abban is nagyok az eltérések, egyáltalán mennyire igényli a szülő ezt.

Érthető, ha valaki szeretne kettesben vagy barátokkal is kikapcsolódni, és szívesen hagyja a nagyszülőknél a csemetét, és az is normális, ha úgy tekinti, az elutazás, nyaralás elsősorban családi esemény onnantól kezdve, hogy az embernek gyermeke született.

shutterstock 187520492
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülést segítő szerek? Talán majd legközelebb…

ST 2016. július 21., csütörtök 09:52

A terhességről mindenki elmondja, hogy mennyire csodálatos időszak, hogy életének legszebb 9 hónapja volt, és hogy maga a szülés egy álom, amikor egy csoda kiteljesedik, amikor végre a nő életet adhat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nehéz szeretni a kamaszt?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 21., csütörtök 08:51

A szülőség és a bűntudat kínos párosítás. Sokféle okból lehet bűntudata egy anyának, egy apának, és akinek még sosem volt, az valószínűleg nem figyeli magát igazán, mert számos kétely nyomaszthatja az embert: ezt most jól csinálom, ezzel most nem ártok? Ha sokat dolgozunk, ha türelmetlenek vagyunk, ha veszekszünk, ha nem voltunk következetesek, ha nem figyeltünk eléggé... Csak néhány a leggyakoribbak közül.

Amíg a gyerek kicsi, időről időre megnyugtathatja a szülőt, ha alapvetően rendben van, jó kedélyű a csemete: ha ő egészséges és boldog, akkor nagy baj nem lehet. Csakhogy elérkezik a kamaszkor, amikor erőteljesen hullámzik a fiatal lelki állapota, előfordulhat, hogy hetekig morózusnak látjuk, nem szól egy szót sem, vagy csak veszekszik. Tehát, már nem kap tőle a szülő megnyugtató jelzéseket arra nézve, hogy minden rendben lenne, és van, akit ez megvisel, elbizonytalanodik tőle, idővel belefárad a strapába.

shutterstock 414434656

És ebben a nehéz időszakban veszi észre sok anya és apa, hogy néha azt érzi, mintha nem is igazán szeretné a gyerekét. Ettől sokan megijednek, bűntudat ébred bennük, mert úgy gondolták, a szeretet érzése állandó lesz, és a gyerekkel kapcsolatban feltétel nélküli. Előfordulhat, hogy a szülő azt éli meg, hogy valami megkopott, akár, hogy sokszor irritálja őket a gyerek, és nem értik, hogy lehetnek ilyen rossz emberek, hogy a saját vérüket nem képesek igazán szeretni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megmutatjuk, milyen anya nem lesz sosem!

etelka 2016. július 20., szerda 10:20

A Schiesser, ami alsóneműket és fürdőruhákat árul, egy elég ütős videót készített, amelynek hatására feltehetően minden (nem német) anya úgy fogja magát érezni, hogy elbukott a tökéletesség felé vezető úton. Pedig a videóban csak jó ötleteket mutatnak be, amik ahhoz kellenek, hogy kisgyerekkel is tudjuk élvezni a strandot. Tegye fel a kezét, aki képes lenne ilyen átgondoltan és praktikusan csomagolni a strandoláshoz!

Nem is tudjuk, mi nyűgöz le minket igazán. Talán a törülköző szélébe varrt, telefon és pelenkamérethez pont passzoló kis zsebecskék. Vagy a gumis lepedőből épített, homok ellen is védett privát strandterület. Esetleg a gyerek tartalék ruhájának elcsomagolása. Ezen már tényleg csak sírni tudunk az irigységtől. És akkor a homokos talpak és homokozójátékok ellen még nem is tettünk semmit, pedig egy német anyának természetesen erre is van megoldása. Sőt, arra is, hogy megvédje, de közben használni is tudja a telefonját. És sose felejtse el, mikor kell bekenni a gyereket. És még mennyi minden másra!

Hiába, német anyának születni kell. Nézze meg a videót, a tippek és trükkök értelmezéséhez nincs szükség némettudásra, csak nézzen, és irigykedjen. Vagy figyeljen megvetően, vérmérséklete szerint.

A videót három hét alatt 6,5 millióan látták, úgyhogy a cégnek bejött a jól kitalált reklám.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tanítsa meg vigyázni magára a gyereket

Primilla 2016. július 20., szerda 09:05

Van abban valami egészen nagy megkönnyebbülés, amikor a gyerek végre felnő annyira, hogy ne kelljen rá állandóan felügyelni. Amikor viszont a szülő túljut az első néhány ilyen alkalom eufóriáján, rájön, hogy a valóságban egyáltalán szó sincs semmiféle megkönnyebbülésről, helyette még csak most kezdődnek az igazán nagy aggódások. Mert ugye ha ott van az ember, akkor akár a testével is megvédi a gyerekét, de mi van, ha pont nincs ott, és baj van?

Ilyenkor kezdődik az állandó rémeket látás, és a helyzet csak fokozódik, amikor a gyerek elkezd mindenféle bulikba meg fesztiválokra járni egyedül, meg a haverokkal, de feltétlenül a szülő nélkül. Szegény anya meg az Instagramon szembesül vele, hogy a gyerek, nahát, a balesetin szelfizik, mit keres ott? És akkor ez még a jobbik eset, ha van kedve viccelődni a baján, de mi van, ha már az sincs?

shutterstock 346766858

Szóval lelkileg elég embert próbáló dolog a kölyök szabadon engedése, különösen, ha a jól felkészült szülő pontosan tudja, hogy statisztikailag nyáron esik a legtöbb kamasz balesetek és bűncselekmények áldozatául. Mondjuk mikor máskor, ha most van rá idő és lehetőség.

Szerencsére a rendőrség számba vette, hogy mit kell tenni, mi mindenre kell megtanítani a kölyköket, hogy elkerülhessék az áldozattá válást. Igaz, ez sem száz százalékos, gondoljunk csak a Soundon eszméletlenül talált lányokra, és egy csomó rémesetre, de hát rettegni sem lehet örökké. Valahogy csak meg kell találni az arany középutat a laza felelőtlenség és az állandó résen levés között. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Maratoni autóút gyerekkel? Így élje túl

ST 2016. július 19., kedd 17:01

Az utazás egy izgalmas dolog: az ember csak bevágja magát az autóba, lenyomja az utat, azután sütteti a hasát a vízparton, vagy önfeledten várost néz, túrázik. Kivéve akkor, ha gyereke van, mert akkor nem így van. Hirtelen maga az utazás is szervezést igényel, arról nem is beszélve, hogy bizonyos kiegészítőket is érdemes beszerezni, hogy az autózás valóban nyugodtan telhessen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyereklélek öt alapvető érzelmi igénye

Puskás Pálma 2016. július 18., hétfő 18:37

Nem vitás, hogy mindannyian jól akarjuk nevelni a gyerekeinket és azt szeretnénk, ha felnőve kiegyensúlyozott, boldog, sikeres életet élhetnének. De mégis, mit jelent az, hogy „jól”? Hordozást, igény szerinti szoptatást? Érzelmi nevelést? Határok állítását? A pszichológia egyes elméletei napjainkban többféle választ is adnak erre a kérdésre, de szerencsére azért a különféle irányzatok között viszonylag nagy az átfedés.

Jeffrey Young, a sémafókuszú pszichoterápia kidolgozója a felnőtt páciensekkel szerzett tapasztalatai alapján fogalmazta meg, milyen gyermekkori eseményeken múlhat felnőttkori boldogságunk. Tapasztalatai alapján ugyanis léteznek bizonyos alapvető érzelmi igények, amelyek jó esetben gyermekkorunkban kielégülnek – azaz szüleink vagy gondviselőink úgy viselkednek, hogy ezek az érzelmi igényeink ne sérüljenek nagyon.

Ha az alapvető érzelmi igényeink gyermekkorunkban nem elégülnek ki, akkor mindez úgynevezett maladaptív sémák kialakulásához vezet, azaz olyan viselkedés- és gondolkodásbeli berögződéséhez, amelyek rontják az esélyeinket az érzelmileg stabil, szeretetteljes kapcsolatokra vagy épp a sikeres életre.

Öt alapvető érzelmi igényünk van

Young öt alapvető érzelmi szükségletet azonosított, vagyis tapasztalatai szerint gyermekkorunkban erre az öt dologra lenne szükségünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyák gyöngye: hány hét még a szeptember?

Primilla 2016. július 17., vasárnap 19:56

Azok a szülők, akik azért várták annyira a tanév végét, hogy ne kelljen végre egy finoman hangolt koreográfia szerint, még az utolsó erejükkel leszállítani a gyerekeket minden délután a számtalan különórára, szóval, a vakációval egy kis felszabadulást és pihenést reméltek maguknak is, nos, hát azok alighanem az eddig eltelt néhány hét alatt már rájöttek, hogy ordas módon elszámították magukat.

A logisztika ugyanis folytatódik, csak most már nem a jól bejáratott rutin szerint, behunyt szemmel is, hanem napi ötszöri újragondolással, random.

Mert a gyerek kalandra vágyik, programokra, meg haverokra. Barátnőzne, aztán mégiscsak eljárna továbbra is sportolni, lovagolni, meg strandra, sőt, mivel ráér, csak úgy is elmenne egy kicsit ide-oda.

shutterstock 359936750

A szülő meg nem kárhoztathatja szerencsétlen gyerekét örökös magányra és unalomra otthon, mert akkor nem is nyár a nyár, ez belátható. (Különben is, neki nyafog unalmában, azt meg  jobb elkerülni.)

Viszont van az a távolság (és nincs mindenhol tömegközlekedés), ami mellett a gyerek önállóan már nem tudja megoldani a saját mozgását. Ekkor jön a mamataxi, ami semmivel sem pihentetőbb, mint az év közbeni logisztika. Sőt. Mert a gyereknek végtelen szabadideje van, amit ki szeretne tölteni, a szülő viszont továbbra is, és változatlanul dolgozik. Vagyis dolgozna. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés