SZÜLŐSÉG

Járatná magas sarkúban az ötévest?

ermiz 2016. augusztus 15., hétfő 20:55

Igaza van az angol anyáknak?

  • 160
    Nem, ez csak hiszti
  • 248
    Persze, ez borzalmas
  • 210
    Ünneplősnek oké, de mindennapi viseletnek tényleg gáz

Már ötéveseknek való mérettől kínál lakkcipőt kislányoknak az angol Tesco márkája, az F&F őszre, ám az internet népe kiakadt azon, hogy ez a cipő szerintük túlságosan magas sarkú. Az aktivisták szerint a platform cipők nem megfelelőek a gyerekek lábára, az pedig kifejezetten káros, hogy a felnőtt divatot próbálják eladni a gyerekek számára.

A Tesco közleményben reagált a vádakra, szerintük ezek a cipők stílusosak és kényelmesek, illetve elegáns választást jelentenek a lányoknak, ha iskolába járós cipőről van szó. Épp ez azonban az egyik legnagyobb problémája a "Let Clothes Be Clothes" Facebook csoportnak, akiktől az egész tiltakozáshullám indult. Szerintük nemcsak azért káros, ha nagy üzletláncok magas sarkú cipőket árulnak gyerekeknek, mert az visszavonhatatlan károsodást okozhat a gyerek fejlődésben lévő csontjainak és ízületeinek, sőt még a tartását is tönkreteheti, de azért is, mert ha egy ilyen nagy üzletlánc jár elöl a rossz példával, könnyebben hiszik el a vásárlók, hogy ez rendben van. Mint mondják, ritka alkalomra viselendő, "ünneplős" cipőnek még csak-csak elfogadnák, de mindennapos viseletre ajánlani, épp az említett egészségügyi kockázatok miatt semmiképp sem megengedhető.

tk3s swns heels tescos 01
Fotó: G Kennedy / SWNS.com / Northfoto

Nem vették fel a gyereket, és meló kéne egy évre?

Dívány 2016. augusztus 15., hétfő 17:53

Ha nem sikerült az egyetemi felvételi, több dolgot is tehet a jelentkező. Írtunk már róla, hogy ilyenkor érdemes megnézni az OKJ-s képzéseket, hiszen amellett, hogy egy szakma kerül a gyerek kezébe, ráadásul jó néhány képzés még felvételi plusz pontokat is jelenthet. 

De persze nem mindenki szeretne műkörmös vagy társadalombiztosítási ügyintéző lenni, sőt, van, akinek kifejezetten inkább az a terve, hogy ez alatt az egy év alatt inkább dolgozik, és megpróbál valamennyi pénzt félretenni a leendő egyetemi évekre. 

Az egyes szektorokban tapasztalt őrült munkaerőhiány miatt az érettségizettek is egész jó lehetőségek közül válogathatnak, nem muszáj már a Mekiben gyűrni az ipart, vagy szórólapokat osztogatni az aluljáróban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gandalf és Frodó is lehet a gyerek neve

Primilla 2016. augusztus 14., vasárnap 08:05

Nemrég megnéztük, hogy milyen névadási lehetőségeik vannak azoknak a Fantasy-rajongó szülőknek, akik kislányt várnak. Akkor az amerikai utónév kínálatot próbáltuk magyarítani több-kevesebb sikerrel, és találtunk is egy csomó jópofa/bizarr lehetőséget. Ugye nem gondolták, hogy félbehagyjuk a dolgot, és előbb-utóbb nem térünk rá a fiúnevekre?

Most azonban hagyjuk a dekadens nyugatot, és koncentráljunk egyenesen a Magyarországon is anyakönyvezhető utónevekre. Gyermeklelkű, és fantasy-rajongó olvasóink nem fognak csalódni.

Tudta-e ön, hogy fiúgyermekét minden további nélkül nevezheti Frodónak, vagy akár Gandalfnak is? A Gyűrűk ura rajongói, úgy látszik, alaposan odatették magukat, és kijárták ezeket a lehetőségeket az MTA illetékes bizottságánál. A tiszta szívű hobbit és a roppant mélységeket és magasságokat megjárt mágus mellett az esendő emberről, Boromirról is elnevezetik a fiukat, akik erre vágynak.

shutterstock 253129186

Az mondjuk annyira nem meglepő, hogy sem a Gollam, sem a Szméagol nem szerepel az anyakönyvezhető utónevek listáján (ennyire azért már tényleg erős lenne kitolni a gyerekkel), de azt többen nem értjük, hogy a Legolas (magyarul Legolász?) név vajon mit vétett, hogy senki sem akarta még a fiára aggatni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne szekáld a gyerekem!

(bj) 2016. augusztus 13., szombat 17:31

Az óvodai csúfolódásról már bőven volt szó mindenfelé, de a cikkeket olvasva valamiért mégis azt gondoltam, hogy az én gyerekemmel ez nem fordulhat elő, hiszen ő tökéletes. Haha... Ezt a tévképzetet zúzta darabokra a rideg valóság.

Mivel tombol a nyári szabadságolások időszaka, pár hétre összevont csoportba voltam kénytelen beadni Annát, ami azt jelenti, hogy a környék óvodáiból összegyűjtik azokat a kevésbé szerencsés gyerekeket, akik szülei nem tudják megoldani egész nyárra a gyerekfelvigyázást. Ezek a csoportok persze vegyes életkorúak, Anna most megy középsőbe, és hát vannak nála nagyobb gyerekek is.

Pár nap után az esti altatás közben kislányom annyira bánatosan üldögélt az ágyban, hogy muszáj volt megtudnom, mi bántja. Többszöri kérdésemre végre kibökte; csúfolják az óvodában a fiúk. A nagyfiúk. Azzal, hogy ő csúnya és a haja is csúnya, és meg is húzták.

Természetesen a felnőtteknek rögtön az jut eszébe, hogy ez az ovisok csajozási trükkje, - Anna nem csak szerintünk szép kislány és, gyönyörű, hosszú haja van - és igaziból nem is kell vele foglalkozni. Szerintem meg igenis kell. Ha azt látom a gyereken, hogy valamiért nem érzi magát jól a bőrében, ha nem akar közösségbe menni, és ez a reggeli készülődésnél is tisztán látszik azon, hogy úgy húzza az időt, mint a rétestésztát, amikor el kell indulni az oviba, akkor kell foglalkozni az üggyel.

shutterstock 210846973
Távolról sincs vége, olvasson még »

A KLIK helyben oldaná meg a Bárczay Gábor Tagiskola ügyét

nemoszi 2016. augusztus 13., szombat 14:16

Válaszolt kérdéseinkre a KLIK: meg lesz oldva szeptembertől a a felsődobszai Bárczay Gábor Iskola működtetése, de hogy pontosan hogyan, azt nem tudjuk. Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) kész lett volna folytatni a felsődobszai Bárczay Gábor Iskola működtetésére, ám úgy tűnik, erre nem lesz lehetőségük. 

"Az Intézményfenntartó Központ a feladatellátást a felsődobszai Bárczay Gábor Tagiskola vonatkozásában helyben kívánja megoldani, lehetőség szerint az épület további üzemeltetésével. Így az intézmény dolgozói és tanulói számára változás nem történik. A Központnak nem feladata más fenntartó munkájának megítélése. Közoktatási megállapodást az Emberi Erőforrás Minisztériuma köthet a fenntartóval. A fenntartói jogok átadását a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség kezdeményezte" - közölte kérdésünkre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ .

A MET több településen működtet iskolákat és óvodákat, több ezer hátrányos helyzetű gyerekkel foglalkoznak, de felnőtteket is készítenek fel érettségire. A felsődobszai iskolát 2011-ben vették át, miután az önkormányzat képtelen volt azt fenntartani – még a téli fűtést sem tudták finanszírozni. Luterán András polgármester és a KLIK 2014-ben az "együttműködés hiányára" hivatkozva felmondta az öt évre kötött köznevelési szerződést, ám az egyoldalú felmondás a MET szerint nem volt jogszerű, ezért perre vitték az ügyet. A Borsod megyei kormányhivatal akkor végül megadta a szükséges működési engedélyt a szervezetnek.

A most elhúzódó átadás-átvételi eljárás eredményeként a felsődobszai önkormányzat úgy döntött, idén szeptember 1-től nem bocsátja a MET rendelkezésére az épületet és a közoktatási megállapodás meghosszabbítására sem kerülhetett sor. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Titkos füzettel fedezhetjük fel Budapestet

nemoszi 2016. augusztus 13., szombat 09:22

Családi kirándulásra invitál a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, melyek közösen olyan füzetet dobtak össze a fővárosról, mely alapján a gyerekek és felnőttek nagy élvezettel ismerhetik meg Budapest addig talán általuk ismeretlen arcát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért nem szólt senki, mekkora stressz anyává válni?!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 12., péntek 13:52

Sokan arra számítanak, hogy amikor abbahagyják a munkát, és átadják magukat az anyaság örömeinek, egy békés, nyugodt korszak veszi kezdetét. És sokan vannak, akik utólag úgy számolnak be róla, életük legszebb időszaka volt, mikor otthon voltak a gyerekkel. Éppen csak olyat nem lehet találni, aki épp most ezt az időszakát éli, és azt állítaná, stressz-mentesek, gondtalanok a napjai.

Nem az az oka ennek, hogy nekünk, embereknek semmi sem jó, és sosem értékeljük a jelent, hanem az, hogy az anyaság egyszerre hoz új, a korábbi életben elő nem forduló stressz-tényezőket, és persze új örömöket is.

Utóbbi az, amire inkább számít a gyereket váró nő, és amire leginkább emlékszik évek, évtizedek távlatából, a dolog stressz része pedig csak az adott pillanatban érdekes. Mégis, azért fontos beszélni róla, hogy senki se higgye, aki épp benne van, hogy valamit rosszul csinál, vagy hibásan fog fel, azért nem éli meg könnyedén és felhőtlenül az anyaságot.

shutterstock 269329109
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szúr ki a KLIK száz gyerekkel és családjukkal

(va) 2016. augusztus 12., péntek 11:51

Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) továbbra is kész lett volna a felsődobszai Bárczay Gábor Iskola működtetésére, ám úgy tűnik, erre nem lesz lehetőségük.

Fél év kérlelés és könyörgés ellenére az intézmény átvételére és további fenntartására jogosult Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az iskola átvétele érdekében a mai napig semmilyen intézkedést nem tett – állítja Iványi.

Márpedig a tanévkezdetig kevesebb, mint három hét van, a gyerekek és a tanárok sorsa is a levegőben lóg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szülőt is érheti baleset, nem csak a gyereket

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 11., csütörtök 13:27

Arról gyakran esik szó, hogyan kezeljék a szülők, ha tartósan beteg gyerek él a családban, de úgy tűnik, keveseknek jut eszébe, hogy legalább annyi kérdést és problémát vethet fel, ha a szülőt éri baleset, ha ő beteg huzamosabb ideig, vagy akár egész életén át. Egy sor dilemma merül fel, például, hogy hogyan kommunikáljanak erről a gyerekkel, hogyan kezeljenek bizonyos kényes helyzeteket.

Sok múlik a betegség jellegén, ezért nagy különbségek adódnak abban, hogyan lehet jól kezelni a baleset vagy betegség kapcsán felmerülő helyzeteket. Nem mindegy, hogy stagnáló állapotról van szó, olyan korlátozottságról, ami kiszámítható, és nem kell különösebb váratlansággal számolni (ilyen például, ha mozgáskorlátozott vagy látássérült a szülő), vagy esetleg olyan betegségről, balesetről, amiben romlik a szülő állapota, akár halállal végződhet. Szintén sajátos kezelést igényel, ha elsősorban a személyiséget és viselkedést érinti a betegség, mint a legtöbb pszichiátriai zavar.

shutterstock 243053065
Fotó: Shutterstock

A különbségek tehát jelentősek a betegség jellegétől függően, így az is változatos, hogyan kezeljük, de van néhány szempont, ami előkerülhet majdnem minden esetben. Az egyik ilyen, hogy mikor és mennyit mondjunk a gyereknek. Az alapszabály az, hogy nem szabad eltitkolni a betegséget, beszéljünk róla őszintén, lehetőleg egyszerűen, a gyerek kérdéseit követve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Súlya miatt alázták meg a kislányt

nemoszi 2016. augusztus 11., csütörtök 11:24

Nem számított arra, hogy megalázzák lányát az a "zmegz" nevű felhasználó, aki egy apás fórumra  posztolt egy képet egyéves gyerekéről – írja a Daily Mail. A kép állítólag véletlenül kikerült egy népszerű netes fórumra, az Imgurra is, ahol a kevésbé gyerekszerető troll-közönség azonnal nekiesett szegény gyereknek és persze a szülőknek azért, mert megítélésük szerint a baba túlsúlyos. A netes támadás után érthető, hogy a szülők leszedték a képet a lehető legtöbb helyről és törölték saját profiljukat is, de ha érdekli, milyen a túl kövérnek bélyegzett kislány, ide kattintva megnézheti!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Normális, ha félénk a gyerek? Attól függ!

Brownie 2016. augusztus 11., csütörtök 09:05

A szégyenlős és visszahúzódó, idegenek jelenlétében folyton az anyukájuk szoknyájába csimpaszkodó kisgyerekek nagyobb eséllyel lesznek szorongó kamaszok és felnőttek.

A csendes, visszahúzódó természet persze nem jellemhiba, és nem is szabad összekeverni azzal, amikor szorongások és gátlások akadályozzák meg, hogy a gyerek kapcsolatot teremtsen másokkal. Utóbbi esetre érdemes figyelni, mert a szakértők szerint a megfelelő szülői magatartással ez már a kezdetektől megelőzhető lenne.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudta, hogy a Disney 70 éve csinált egy rajzfilmet a menstruációról?

dívány.hu 2016. augusztus 11., csütörtök 08:08

A Disney 1945 és 1951 között több felvilágosító rajzfilmet is készített amerikai iskoláknak, köztük egy menstruációról szóló 10 perces rövidfilmet is, ami egy nőgyógyász szakértő közreműködésével készült, és sokkal inkább szólt praktikus higiénés tanácsokról, mint az éretté válásról vagy a szexualitásról.

A rövidfilm igazi úttörő volt sok szempontból, ez volt például az egyik első szponzorált film, amit iskolákban bemutattak. Ez azt jelentette, hogy a film vetítése után a felvilágosító órákon kiosztott kis füzetek a filmet szponzoráló betétgyártót népszerűsítették, és eltanácsolták a fiatalokat a konkurensnek számító tamponok használatától.

Állítólag ez volt az első film, aminek a forgatókönyvében szerepelt a vagina szó. Mindent azért nem lehetett bevállalni, ezért a rajzfilmben, amikor bemutatják a menstruáció folyamatát, akkor nem piros színnel ábrázolták a vért, de ez igazából szinte fel sem tűnik, mert ügyesen fekete-fehéren mutatja a rajzfilm ezeket a részeket.

Az egész film nagyon tárgyilagos, gyakorlatias, viszont a száraz, tudományos tényeket ügyesen lazítják fel időről időre cuki kis jelenetek.

Szomorúak és stresszesek leszünk a sok telefonozástól

Puskás Pálma 2016. augusztus 10., szerda 18:50

Ha van okostelefonunk, vagy legalább láttunk már okostelefonozó személyt, akkor tudjuk, hogy a kütyü használata általában egy jellegzetes testtartással jár. Az ember lehajtja a fejét, picit előrehajol és enyhén görnyeszti a vállait. A testtartás annyira tipikus, hogy ha telefon nélkül, csak simán a tenyerünket maguk elé tartva eljátsszuk, biztos, hogy minden külső szemlélő rá fog jönni, mit akarunk mutatni.

Természetesen ez egy teljesen egészségtelen testtartás, egy idő után beállnak a nyak- és vállizmaink, aztán öregkorunkra járhatunk a gyógytornászhoz meg a gyógyfürdőbe. A fizioterapeutáknak már külön szavuk is van a dologra, iHunchnak (kb: iGörnyedés), text neck-nek (kb. sms-nyak) is hívják, Amy Cuddy harvardi professzor pedig iPosture-nek (kb: i-tartás) nevezi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem is számít annyira a születési sorrend

Puskás Pálma 2016. augusztus 10., szerda 17:55

Az elsőszülött gyerekek általában okosabbak a kistestvéreiknél, a kistesók viszont bátrabbak és elevenebbek. Az elsőszülöttek komolyabbak, a legkisebb tesók elkényeztetettek, a középső gyerekek pedig egész életük során küzdenek a figyelemért. És még folytathatnánk.

De tényleg igazak ezek a népszerű pszichológia-irodalomban olvasható jellemzések? Befolyásolja a gyerekek születési sorrendje az intelligenciahányadosukat és a lelki fejlődésüket? Egyértelműnek tűnik, hogy igen, de azért utánanéztünk és el is bizonytalanodtunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mihez kezdjünk az önutáló tinédzserekkel?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 10., szerda 09:18

Kevés tizenéves van, akinek ne lenne semmi komolyabb problémája önmagával. A külsejében szinte minden tini talál kifogásolhatót: túl kövér, túl sovány, nem elég izmos, lapos a melle, túl nagy a melle, pattanásos, túl göndör a haja stb. A fiú, aki még nem mutál, irigykedve tekint érettebb társaira; aki mutál, az zavarban van tőle. A nőiesedő lányt feszélyezi a külseje, a kislányost gyermeki külleme frusztrálja.

A test a hirtelen változások miatt kap nagy hangsúlyt, és persze azért, mert most jön az az időszak, mikor egyre inkább tetszeni szeretne, és figyeli, mennyire arat sikert nőként, férfiként. De vonatkozhat az önutálat belső tulajdonságokra is, például ostorozhatja magát, amiért esetlen és szorongó a társaságban, vagy, mert nem mer kiállni magáért konfliktushelyzetben, esetleg, mert nem elég vicces, vagy, mert nehezen vág az esze, és több idő kell neki a tanulásra.

shutterstock 114300748
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg jó a gyereknek a gluténmentes diéta?

Puskás Pálma 2016. augusztus 8., hétfő 17:06

Napjainkban egyre népszerűbb a gluténmentes diéta. Ez részben annak köszönhető, hogy az utóbbi években valamelyest gyakoribbá vált a gluténérzékenység, másrészt annak, hogy jóval szélesebb körben elérhetőek a gluténmentes termékek.

De valóban egészségesebb gluténmentesen étkezni? Milyen betegségek esetén egészséges és mikor nem? Van értelme a hasfájós vagy bőrtünetekkel küzdő gyereket gluténmentes diétára fogni? Vagy mindez a gluténmentesség-ipar nagy átverése, és nyugodtan ehetjük a sima zsömlét?

Norelle R. Reilly, a Columbia Egyetem gyermek-gasztroenterológus szakorvosa összefoglaló cikkében körüljárta a téma tudományos irodalmát és igyekezett eloszlatni a hozzá kapcsolódó tévhiteket. Mutatjuk, mire jutott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket vegye meg szoptatáshoz, vagy ne

Puskás Pálma 2016. augusztus 8., hétfő 15:05

A várandósság alatt ritkán szoktunk a szoptatásra gondolni – a szülésen legyünk túl, aztán majd alakul valahogy. Vannak, akik előre elhatározzák, hogy akarnak vagy nem akarnak szoptatni, és előfordul, hogy a szülés után teljesen máshogy látják a dolgot. A védőnő által javasolt babakelengye-listában azért többnyire szerepel néhány szoptatással kapcsolatos holmi, a bababoltok polcain pedig még nagyobb a kínálat. Simán el lehet verni több tízezer forintot is szoptatáshoz szükséges eszközökre, de ha ügyesek vagyunk, a százezret is túlléphetjük. De tényleg kell ennyi cucc a szoptatáshoz? Egyáltalán mi ez a sok minden? Mit érdemes megvenni és mit nem?

A rövid válasz erre az, hogy semmit. A szoptatáshoz nem kell más, csak anyamell meg csecsemő. Tényleg ez az igazság, ugyanakkor vannak dolgok, amik adott esetben kényelmesebbé tudják tenni a folyamatot. Mutatjuk, mik ezek - bár azt gondoljuk, majdnem mindet ráérünk akkor megvenni, ha majd szükségét érezzük. Ugyanis tényleg előfordulhat, hogy egyikre sem lesz szükség.

Leírom a saját tapasztalataimat, és megkértem pár Porontyos/porontyközeli anyát, írják ők is a tételek mögé, volt-e olyanjuk, és használták-e.

shutterstock 136597046
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kamaszgyerek mellett is vigyázzon a házasságára!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 7., vasárnap 12:26

A szülők párkapcsolatára számos veszély leselkedhet, ezek közül az egyik, amikor változás áll be a családi rendszerbe, amikor megbillen az addigi egyensúly. Ez mindig próbatétel: vajon tudnak-e alkalmazkodni az új élethelyzethez? A komolyabb életciklus-váltások egyértelműen ide tartoznak, ez magyarázza, hogy olyan sokan válnak el az első gyerek születését követő időszakban. Új szerepeket kellene megtanulniuk, átrendeződnek a viszonyok, a feladatok, és ha addig jól is működött a kapcsolat, mindig kérdés, hogy az újjá formálódott helyzet is kielégítő lesz-e a felek számára.

A gyerek tizenéves kora is sok újat hoz, még ha elsőre nem is olyan látványos a változás, mint mikor baba születik, vagy mikor elköltöznek a felnőtt gyerekek. Kevesebb, de megterhelőbb a kamasz törődési igénye. Talán már nem kell annyi programot kitalálni neki, és több a szülők egymásra fordítható ideje, ám egyre többször adódik olyan feszült helyzet, konfliktus, amire nincs megoldás az addig összegyűjtött eszköztárban.

Családonként változik, hogy milyen helyzetekben találja magát a szülő, de az általános, hogy biztosan mutat olyat a gyerek, amire nem volt felkészülve. Az egyik fiatalnál ez talán csak annyi, hogy üzen a tanár, hogy újabban szemtelenül beszél vele, a másiknál azt is jelentheti, hogy valamilyen szer hatása alatt keveredik haza az éjszaka közepén.

shutterstock 275449580
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ingyen mozi gyerekfilmekkel, hetente kétszer!

etelka 2016. augusztus 7., vasárnap 10:27

A Tranzitosok jó fejek! Minden hétfőn és szerdán ingyenes vetítést tartanak, ahol olyan sikerfilmeket lehet megnézni, mint az Agymanók, a Mary Poppins, vagy épp a Minyonok. Az Alibi filmklub (Budapest, XI.  Bukarest és Ulászló utca sarok) részletes programját itt lehet nyomon követni, és érdemes is, mert nem csak gyerek, hanem felnőttfilmek is lesznek műsoron. A gyerekek hétre menjenek a moziba, a felnőttek elég ha nyolcra odaérnek. Az ígéretek szerint van: Projektor, vezeték nélküli fejhallgató, süti, kávé, pattogatott kukorica, sör. Szabad levegő. Kell ennél több? 

tranzitfilm
Fotó: Tranzit Art Café

Az sms-nyak után itt vannak az okostelefon-balesetek

Primilla 2016. augusztus 6., szombat 13:10

Szülőként azt gondolná az ember, hogy biztonságosabb, ha a gyerek bicikli helyett inkább gyalog közlekedik (a kamaszok kerékpáros baleseteinek statisztikájáról korábban itt írtunk), mára kiderült, hogy nem kell, hogy illúzióink legyenek. A gyalogosok elég nagy százaléka ugyanis a mobiljára függesztett tekintettel, „agyhalottként” közlekedik, sorozatos veszélybe sodorva magát, és ez alól persze nem kivételek a kamaszok sem.  Meg persze minden korosztály, akinél ott az okostelefon.

Vagyis: egyre nagyobb közlekedési baleset-forrást jelentenek az okostelefonok – derül ki a DEKRA cég öt európai fővárosban végzett kutatásából. Persze csak akkor, ha használják őket, ahelyett, hogy figyelnének menet közben.

A DEKRA öt európai fővárosban, Amszterdamban, Stockholmban, Rómában, Brüsszelben és Párizsban 14 ezer önkéntesen végezte a felmérését, és jelentős eltéréseket talált ugyan, de mindenhol sokan nézik a mobiljukat közlekedés közben, ami teljesen elvonja a figyelmet az őket körülvevő valóságtól.

shutterstock 460238065

Stockholmban például minden negyedik ember így jár az utcán, Amszterdamban viszont csak a gyalogosok 8,2 százaléka (habár saját tapasztalatok szerint a hollandok biciklizés közben is profin képesek csetelni).

Jellemzően a nők inkább csetelnek, a férfiak pedig zenét hallgatnak a mobiljukon, ám mindkettő egyformán alkalmas lehet a figyelemelterelésre – állítják a közlekedésbiztonsági szakemberek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Halljuk meg a hiszti mögött a valódi szándékot!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 6., szombat 10:54

Manapság, mikor egyre többen megkérdőjelezik a tekintélyelvű stílust, sokan kerülnek harapófogóba. Egyrészt, nem megfélemlítéssel és erővel szeretnének hatást gyakorolni, másrészt azt tapasztalják, hogy sokszor csak az erő vezet eredményre. A két-három-négy-öt éves gyereknek magyarázhat az ember, érvelhet, könyöröghet, nem biztos, hogy hatni fog vele. Csakhogy van más módszer is, ami szelíd, de célravezetőbb.

Egy apa le akarta este fektetni a gyereket, aki hatalmas balhéban tört ki, amiért nem nézhet meg még egy videót. Az apa felháborodott, és azon pufogott, semmi sem elég ennek a kölyöknek, hiszen hazafelé úton a tableten már egy jó hosszút megnézhetett, sőt, még azt is megengedte neki, hogy otthon befejezze. Ráadásul előre mondta, hogy ez után jön a lefekvés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítség, Pokémon Gózik a gyerekem!

Edicsek 2016. augusztus 5., péntek 10:13

A gyerek egyfolytában a telefonjával a kezében sétálgat zombiszerűen? Úgy érzi egyfolytában önt fotózzák idegenek a villamoson? Nem érti, minek állnak épületek előtt emberek csoportokban, és nyomkodják a telefonjukat? Az eddig állandóan otthon ülő gyereke most egyfolytában sétálni akar menni a haverjaival?

Már egy ideje Magyarországon is elérhető a Pokémon Go. Ahogyan az egész világ, úgy természetesen itthon is megőrülnek érte a fiatalok, sőt még az idősebbek is. Ha ön ebből az egészből nem ért semmit, akkor most elmagyarázzuk a szerkesztőségen belül is felmerült kérdéseket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért, miért, miért kérdez ennyit ez a gyerek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 4., csütörtök 19:12

Az egészséges gyerek érdeklődő, szeretné felfedezni és megérteni a világot. Az óvodás korú porontyra különösen jellemző, hogy a kíváncsiság az egyik legfőbb tulajdonsága. Annyira kiemelkedő ez, hogy Erik Erikson pszichológus, aki szakaszokra osztotta a személyiségfejlődést, és minden szakasznál megjelölt egy vezérmotívumot, a három-hat éves csemetékkel kapcsolatban azt írja, ennek a korszaknak a kezdeményezés a legfőbb gyakorlandó kompetenciája. A gyermek szeretné megérteni a körülötte lévő világot, ha ebben támogatja a környezet, megmarad a nyitottsága, ha viszont elutasítják és lenyesik a törekvéseit, azzal bűntudatot keltenek benne.

A kisgyermek kezdeményezése egyfelől a tevékenységekre, próbálgatásra irányul, másfelől ezer kérdést zúdít a környezetére, mindenre kíváncsi, mindenről tudni akarja, hogy miért, miért, miért... Néha nehéz megfelelni az igényeknek szülőként, hamarabb elfogy az energia, mint a gyereké.

Azt még nem szokták rossz néven venni a szülők, mikor a csemetét a markoló működése, vagy az évszakok változása érdekli, de szintén ennek az életkornak a sajátossága, hogy a kíváncsiság nem kis részben a nemiségre, szexualitásra irányul. Ez az a korszak, mikor a fa mögé bújva megszemlélik és összehasonlítják egymás nemi szerveit, mikor felfedezik a saját testüket, mikor nagyon érdekli őket, hogy születik a baba. Kérdés, mindenre válaszoljunk-e, és mindent engedjünk-e, van-e, ami rossz, ami túlzás?

shutterstock 102170899
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ideális tinikrimi az utolsó nyári napokra

cukorka 2016. augusztus 4., csütörtök 17:17

Ha én most egy krimirajongó tini lennék, örülnék, mert itt van remek strandon fetrengős olvasmánynak Mészáros Dorka: Én vagy senki című regénye, amit ráadásul szülőként is nyugodtan a gyerek kezébe adhat az ember, mert semmi különösebben sokkoló nincsen benne, pont olyan mint egy tinikrimi, sőt még erkölcsi mondanivalója is akad.

Az Én vagy senki a fiatal írónő első regénye, ennek megfelelően igen óvatos, de hellyel-közzel eltalálja azokat a témákat, amikben egy tizenhat körüli fiatal otthonosan mozog. 

A történet szerint egy kisvárosban tizenegy kamasz titokzatos üzenetet kap, amelyben ennyi áll: 711. Eleinte csak zaklatásnak vélik a dolgot, július tizenegyedikén azonban valaki megpróbálja megmérgezni őket: hárman meghalnak, egyikük zárt osztályra kerül. Heten maradnak.

A cselekmény egy évvel később kezdődik (bár folyamatosan visszatekint), amikor is újra elkezdenek jönni az üzenetek, ám ekkor már nem hagyják magukat az életben maradtak, hanem maguk próbálják felderíteni a szálakat, és megkeresni azt, aki meg akarja ölni őket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Digitális kisbabák, avagy mi lesz veled, Alfa-generáció?

Konok Veronika 2016. augusztus 4., csütörtök 11:56

Hallott már a különböző betűkkel megjelölt generációkról? Ön, szülőként valószínűleg az X vagy Y generációba tartozik. Ha kamasz gyereke van, akkor ő a Z generáció (1995 óta születettek) tagja, akiket digitális bennszülötteknek is hívnak, hisz ők már beleszülettek a digitális technológiák világába, és életüket el sem tudják képzelni a mobiltelefonok és más digitális eszközök nélkül.

De felnövekvőben van egy újabb generáció (a 2010 óta született Alfa generáció), akik már az anyatejjel szívják magukba a digitális tudást, és gyakran előbb tanulnak meg érintőképernyőt használni, mint járni. Vajon milyen változásokat hoz ez magával a gyerekek gondolkodási, érzékelési, tanulási vagy akár mozgási képességeire nézve?

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés