SZÜLŐSÉG

Cukiság: itt vannak az új gyerekrajzból-plüssök!

(va) 2016. október 19., szerda 16:55

Az IKEA ismét nagyot gondolt, a friss kampányban ugyanis megint gyerekek álmodhatták meg az új plüssfigura kollekciót, amely november 20. és december 24. között lesz kapható az áruházláncban.

A világ minden tájáról érkeztek a gyerekek fantáziavilágában megszületett különleges figurák, összesen 52 ezer rajz, amelyek közül tíz alkotást választott ki az UNICEF zsűrije, hogy elkészítsék azok mását szerethető plüssállatka formájában. A válogatás folyamatáról már írtunk, és meg is mutattuk a nyertes rajzokat itt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti ezerből kijön egy BMW, mire nagy leszek

Dívány 2016. október 19., szerda 10:19

Ez a gyerek és a pénz dolog központi probléma minden egyes családban, és ha ez önöknél nincs így, akkor vagy a szőnyeg alá söpri a problémát, vagy már most olyan jól csinálja, hogy megemeljük a kalapunkat.

A gyereknek ugyanis onnantól kezdve, hogy közösségbe jár, és kezd találkozni az egyre erősebben tapintható társadalmi különbségekkel és elvárásokkal, a jóisten minden vagyona se lenne elég.

Kell ez! Kell az! Apa vedd meg! Anya, de mindenkinek van az osztályban!...- kis idő után pedig nem csak egyes státuszszimbólumként használt tárgyakra vágyik (amik aztán tényleg megdöbbentően szokatlanok tudnak lenni), hanem saját maga által birtokolt, saját maga által meghatározható célokra elköltött ún. zsebpénzre is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Láthatatlan és csak gyerekkorban gyógyítható, mi az?

Schütz Gabriella 2016. október 19., szerda 08:14

Magyarországon, alig a szülők tizede viszi el a gyerekét szemészeti szűrővizsgálatra három éves kor előtt. Pedig már egy éves korban is kiderülhetne, hogy tompalátó-e a gyerkőc vagy sem. Miért fontos ez? Ez a betegség a becslések szerint a gyerekek 3-6 százalékát érinti, vagyis nem túl ritka.

A tompalátás

A látás az agy és a szem közös munkájának eredménye. A szemben a fény a hátsó részre, a retinára vetül. A retina sejtjei idegi ingerületeket küldenek a látóidegek segítségével az agyba. A tompalátás az az orvosi fogalom, amikor az egyik szem látása azért csökken, mert az valamiért nem működik jól együtt az aggyal. A szem normálisnak tűnik, több lehetséges ok egyike miatt azonban az agy a másik szemet preferálja. Ezért is hívják angolul lusta szemnek is a jelenséget.

A tompalátás eredménye akár az is lehet, hogy az egyik szem annyira mellőzve van, hogy nem képes részt venni az éleslátásban, vagyis a megfelelő dioptriával sem lesz például soha képes olvasásra. Ez nem csak a térlátásban okozhat később gondokat, igazi veszélye az, hogy az illetőnek tulajdonképpen csak egy tényleg látó szeme van.

Aki nem tompalátó, úgy képzelje el, hogy két szemmel a látás élménye normális, viszont a jó szemét eltakarva a másikkal csak úgy képes látni, mint aki egy rém vastag szódásüvegen vagy egy közvetlenül a szem elé tett teli pohár vízen keresztül nézi a világot - magyarázta nekünk egy érintett felnőtt.

A szűrés azért lenne nagyon fontos, mert ezt nem lehet otthon észrevenni, mint mondjuk a kancsalságot, és azért is, mert minél fiatalabb a gyerek annál könnyebben és gyorsabban gyógyítható ez a szemészeti eltérés, amit viszont felnőtt korban már nem lehet orvosolni! Dr. Garger Piroska gyermekszemésszel beszélgettem a tompalátásról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Digitális személyiség kell a gyereknek, nem riogatás

Primilla 2016. október 18., kedd 16:30

Az internet veszélyeiről már sokan és sokfélét írtak, mi is, és lassan ez az egész téma előlép valamiféle elkerülhetetlen főmumussá. Mert a gyerek netezik, amint eszközt kap a kezébe, és igaza van. A szülők meg közben frászt kapnak, hogy vajon milyen káros tartalomba fog belefutni az ártatlan, vagy mi hülyeséget fog csinálni online, amit örök életre ki fog dobni a Google kereső. A pánikolás, a károgás és a sápítozás már elég jól megy, de arra még nagyon kevés konkrét infót találtunk, hogy mit tehet a szülő, hogy felkészítse a gyerekét, és megvédje az online bajoktól.

Word Economic Forum összeszedte, hogy mi az a nyolc képesség, amit a gyereknek magáévá kell tennie a szülők segítségével ahhoz, hogy ne teljesen fogalmatlanul lépjen be a végtelen digitális univerzumba. Kicsit ugyan összetettebb, mintha a bölcsek kövét kínálnák tálcán, de végeredményben mégiscsak tök egyszerű dolgok ezek, amik a normális emberi együttélés szabályain alapulnak. Ehhez először három dolgot kell tisztán látni.

A valódi és a digitális világ összeolvad

A technológia egyre nagyobb hatást gyakorol a társadalomra és gazdaságra, az információelérés sebessége és jelentősége pedig exponenciálisan növekszik. A szakértők szerint a világ népességének 90 százaléka 10 éven belül internethasználó lesz, és ezzel a digitális és a való világ egyszerűen össze fog olvadni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kínzó kérdés: miért csak egy gyereket szültél?!

(bj) 2016. október 18., kedd 13:35

És mikor jön a második? – hangzik el gyakran a kérdés, mikor megtudják, hogy a családban még csak egy gyerek van. Mert egy gyerek nem gyerek. Legalábbis azoknak, akiknek egynél több gyerekük van.

Ha valaki megházasodik, rutinszerűen szúrják oda a kérdést, hogy mikorra tervezitek a gyereket. Kedves, érdeklődő kérdés, nincs ebben semmi rossz, ugye? Arról persze a kedvesen érdeklődőknek fogalma sincs, hogy – mondjuk - évek óta rajta vagyunk a gyerek-projekten (borzalmas szó), csak valamiért nem jön össze. Vagy egyszerűen még nem vagyunk abban az életszakaszban, hogy gyereken gondolkodjunk. Ezt a legtöbben talán képesek is megérteni, felfogni. Jó esetben még le is esik nekik, hogy nem illik ilyen kérdésekkel bombázni a friss házasokat. Na jó, általában nem esik le.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem, nem tesszük szörnyeteggé agyonszeretett gyerekeinket!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. október 17., hétfő 13:38

Időről időre feltörnek olyan hangok, amik megfogalmazzák, hogy a mai gyerekeket elkényeztetik, túl sokat foglalkoznak velük, és, hogy a legfurcsább szót idézzük: „túlszeretik” őket. Nemrég ismét felkapta a Facebook a hvg.hu 2008-as cikkét, amelyben egy nyugdíjas amerikai pedagógus írására hivatkoztak, aki valójában nagyon is különböző fogalmakat söpör egy kalap alá túlszeretés címén, összemosva a gyerek igényeire reagáló nevelést azzal, amikor valaki egyáltalán nem szab korlátokat, vagy éppen agyatlanul elkényeztet egy gyereket.

A lényegi mondanivaló, hogy manapság a felnőttek nem nevelői, hanem szolgái a gyerekeknek. A számára problémát jelentő szülői magatartásformák közt felsorol olyan, pszichológusi szemmel (és merem mondani, a legtöbb szülő szemével) egyértelműen építő szokásokat is, mint az esti mese olvasása. Neki mindenfajta törődés a túlszeretés kategóriájába esik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szoptassa az újszülöttet (és a hogyan ne)!

Puskás Pálma 2016. október 17., hétfő 09:20

Néhány héttel ezelőtt szomorúan vettük tudomásul, hogy a főváros egyik vezető kórházában még ma is meglehetősen elavult, mi több, inkább káros tanácsokat kapnak az újszülöttek anyukái a szoptatást illetően. A szoptatást illetően ugyanis az utóbbi évtizedben sokat változott a tudományos álláspont: konkrétan kiderült, hogy az anyáink idejében alkalmazott tanácsok egy része haszontalan vagy épp kifejezetten csökkenti a szoptatás hatékonyságát.

shutterstock 166163930

Vagyis ma már tudjuk, hogy ha szoptatni akarunk, akkor rossz ötlet a pólyába csomagolt újszülöttet háromóránként öt percre mellre tenni, közte pedig cukros vízzel itatni – még akkor is, ha a jó nevű kórházban mondja ezt az összes csecsemősnővér.

Távolról sincs vége, olvasson még »

160 millió órával több jut a lányoknak, mi az?

Primilla 2016. október 16., vasárnap 15:37

Az ENSZ Közgyűlése 2011 decemberében nevezte ki október 11-ét a lány gyermekek világnapjának, hogy felhívja a figyelmet a jogaikra és a kifejezetten őket érintő problémákra. Ennek az egésznek az esélyegyenlőség elősegítése lenne a célja, és például olyan dolgokkal foglalkozik, hogy a lányok naponta és világszerte 160 millió órával többet töltenek házimunkával, mint a fiúk, de kitér arra is, hogy gyakran nem járhatnak iskolába, a nemi szervük megcsonkítására, vagy, hogy gyerekkorukban férjhez kényszerítik őket, és tinédzser korú anyákká válnak.

„A fizetés nélküli házimunkák túlzott terhe már kora gyermekkorban kezdődik, és csak fokozódik, ahogy a lányok elérik a kamaszkort” – mondta az UNICEF főtanácsadója, Anju Malhotra. „Ennek pedig az az eredménye, hogy a lányok kénytelenek lemondani a lehetőségről, hogy tanulhassanak, fejlődhessenek, vagy csak egyszerűen élvezzék a gyerekkorukat. Ez az egyenlőtlen munkamegosztás a gyerekeknél csak állandósítja a hagyományos nemi sztereotípiákat és a nők, lányok generációira háruló kettős teher enyhülését sem segíti.

Az UNICEF legújabb jelentése, amelyet a lányok világnapja alkalmából hoztak nyilvánosságra, arra is kitér, hogy a lányok által végzett munka kevésbé van szem előtt és többnyire kisebb is a megbecsülése. A lányoknak gyakran olyan feladatokat is el kell látniuk, ami egyébként a felnőttek dolga lenne, például a családtagjaikról – akár kisebb testvéreikről – való gondoskodás. A házimunka a lányok gyermekkorából vesz el és a játékkal, barátkozással, tanulással töltött idő rovására megy.
Egyes országokban ráadásul könnyen szexuális erőszak áldozataivá válhatnak, miközben tűzifát gyűjtenek vagy vizet hordanak.

Hol a legrosszabb lánynak lenni?

 A Save The Children elkészítette azt a listát, mely megmutatja, hol a legjobb és a legrosszabb lánynak lenni, a halálozási arányoktól kezdve a nemi egyenlőségig. A Save the Children szervezet 144 országot vizsgált meg, a csecsemőkori halálozás, a gyerekházasságok, az oktatás szempontjából, illetve ehhez hozzávették a női képviselők arányát a férfiakhoz képest. Az élen Svédország végzett, ezt követte Finnország, Norvégia és Hollandia. Az utolsó helyeken Csád és Niger végzett. Magyarország a 41.helyen végzett. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a tökéletes étlap válogatós gyerekeknek

Primilla 2016. október 16., vasárnap 13:13

Határozottan frusztráló élmény, és a legtöbb szülő nem is bírja sokáig cérnával, amikor beülnek egy étterembe (kimondottan étkezési céllal), a gyerek meg csak a vállát vonogatja a kérdésre, hogy mit enne.

A helyzetnek persze léteznek frappáns megoldásai (kommentben kérjük a javaslatokat), és mi is találtunk egy jópofát a minap a Bored Pandán. Alighanem a gyermeklélek nagy ismerői dolgozhatnak abban a pennsylvaniai étteremben, ahol kifundálták az alábbi étlapot.

Az étteremben a következő gyermekmenüket lehet kapni a célcsoport válaszának megfelelően:

Ezzel azért tudnánk mit kezdeni
Ezzel azért tudnánk mit kezdeni
Távolról sincs vége, olvasson még »

A beledumálós nagymama: török átok

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. október 16., vasárnap 09:42

Amikor gyermek születik, nagyon nem mindegy, milyen hátországgal rendelkezik az ember nagyszülői téren. Ha van olyan, akire igazán és jó szívvel lehet támaszkodni, az valóságos áldás. Ha az első gyerek érkezett, akkor azért, mert most alakítanak ki új életformát, és rázódnak bele a szülői szerepbe, ha a többedik, akkor azért, mert sok szervezést igényel a különböző életkorú gyerekekről való gondoskodás összehangolása.

Csakhogy vannak anyák és apák, akik inkább vállalnak több terhet, kevesebb alvást, plusz nehézségeket, csak hogy ne kelljen elfogadniuk a szüleik, illetve anyósuk, apósuk segítségét. Ők általában úgy érzik, túl nagy lenne az ára, ha bevonnák az eggyel idősebb generációt. Vagy, mert eleve kezeletlen feszültségek voltak a kapcsolatukban, és nem szeretnék közelebb engedni a nagyszülőket, vagy az unoka érkezése kapcsán merültek fel új konfliktusok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan lehet elnyerni a tizenéves elismerését?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. október 15., szombat 19:39

Sokan előre félnek tőle, hogy mikor beköszönt a kamaszkor, el fog romlani a kapcsolatuk a gyerekkel. Akinél eleve vannak súrlódások, azért szorong, hova fajulhat ez még, akinek pedig igazán bensőséges a kapcsolata a gyerekével, úgy érzi, van mit veszítenie. Vajon tényleg törvényszerű, hogy ne legyünk jóban a kamasz gyerekkel? Nézzük, mi az, ami a szülőn múlik! 

Először is fontos leszögezni, hogy bár átfogóan szoktunk beszélni a kamaszkorról, a kamasz gyerekek ugyanolyan különbözőek, mint ahogy már a kisbabáknál is megmutatkozik a különböző temperamentum, a dackorszak is sokféle, és minden szülő, akinek több gyereke van, tapasztalja, hogy az egyikkel könnyebben egymásra hangolódnak, míg a másikkal nehezebben jönnek ki. A kamaszkor sem teszi egyformává a gyerekeket, még ha el is mondható általánosságban, hogy a kritikai érzéke bizonyára meg fog nőni a csemetének, és valószínűleg az eddiginél is érzékenyebb lesz arra, mennyire hiteles a szülő.

shutterstock 270919607
Távolról sincs vége, olvasson még »

A gólya hozza a gyereket - már ha sikerül a kiszállítás

Miklya Anna 2016. október 15., szombat 08:08

Gondolom nem csak nálunk, hanem minden családban központi kérdés a lesz-e újabb tesó, és ha igen, mikor, és ha van újabb tesó, akkor lesz-e még egy, és ha igen, mikor, és amúgy meg anya, hogyan készülnek a gyerekek. A Gólyák című film azzal a régi és klasszikus felnőtt dumával játszik el, hogy a gyereket a gólya hozza, a végeredmény azonban épp olyan felemás, mintha alaposan végiggondolnánk az alapteória logikáját.

unnamed (1)
Fotó: intercom

A gyerekem, aki látott már ennél vadabb dolgokat is, és zsenge kora ellenére nyilván tisztában van vele, hogy a gyerekeket nem a gólya hozza, teljesen megkavarodott ettől az alapállítástól, és a maga hatéves komolyságával próbálta megoldani a film logikai bukfenceit. Abból pedig van egy pár.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vádirat a modern iskola ellen, nem túlzás ez?

Primilla 2016. október 14., péntek 08:37

Az oktatás maradi, megöli a kreativitást, semmire sem jó, ami az iskolában folyik. A tanárok tönkreteszik a gyerekeket, és robotokat képeznek. Ehhez hasonló hangzatos állításokkal tele a világ, és az ilyen, a világ összetett dolgait egyszerűen megvilágító videók általában eléggé népszerűek, és a többség általában kritika nélkül el is hiszi, amit bennük állítanak.

A toptalq által magyarított videó azonban, még ha itt-ott általánosít vagy összemos, nagyon is fontos problémákra hívja fel a figyelmet, és nem a magyar, hanem az amerikai oktatási rendszerrel kapcsolatban. De nagyon kevés kivételtől eltekintve szinte minden ország oktatási rendszere ezekkel a kihívásokkal találkozik. 

Ez a videót most ízekre szedtük, és megnéztük, hogy mi igaz, és mi nem az állításaiból.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Túl nyitott és túl zárt családok, és az arany középút

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. október 13., csütörtök 19:18

A pszichológusok régóta tudják, hogy a családot nem lehet úgy tekinteni, mint pusztán csak néhány ember csoportját: a család sajátos rendszer, ami több, mint az „elemek”, a családtagok összessége. Leírható a rendszerek különféle tulajdonságaival, például, hogy mennyire zártak vagy nyitottak.

Zárt család az, amelyik ragaszkodik a saját elképzeléseihez, külső impulzusokat, ötleteket nem fogad be. Ha az ovis társ anyukája felveti, náluk valami másképp szokás, például nem kádban fürdetik a gyereket, hanem zuhanyozzák, vagy nem az esti alvás előtt van mese, hanem délután, akkor az automatikusan hülyeségnek minősül, vagy meg se hallják. Úgy jó, úgy van kőbe vésve, ahogy ők megszokták. Vendégek lehetőleg ne jöjjenek, ha jönnek, legfeljebb egy színházi előadást láthatnak a tökéletes családról, a normál, hétköznapi életbe aligha nyernek betekintést, a család a bizalmába aligha avatja be. Külső személyeket segítőként sem fogadnak szívesen, a babysitter puszta felvetése is szentségtörés: a gyereknek az anyja mellett a helye, de ha valaki segít, az csakis rokon lehet.

shutterstock 95194951
Távolról sincs vége, olvasson még »

Otthontanulók: idén már három gyerek a házisuliban

Primilla 2016. október 13., csütörtök 19:08

Éppen egy éve kezdtük el itt a Díványon a magántanuló lányok mindennapjait bemutató sorozatunkat. Annak idején elmeséltük, hogy miért döntöttek úgy Éváék, hogy az egyébként kitűnő tanuló lányaikat kiveszik az iskolából, és magántanulóként folytatják.

Azóta kiderült, hogy bár igen komoly erőfeszítést és szinte állandó jelenlétet kíván az éppen az ötödik lányukat váró anyától, mindent egybevetve nagyon is megéri: a lányok jól haladnak, az eredményeik meggyőzőek, és főleg marad idejük és energiájuk élni. Az új tanév viszont alapvető változásokkal köszöntött be náluk.

shutterstock 337103486

A két nagyobb lányhoz, a most már negyedikes Marához és a harmadikos Riához idén már csatlakozott Lina is, aki idén kezdi az első osztályt. Jó nagy fába vágta a fejszéjét Éva, az anyukájuk, hiszen a két nagyobbat „készen” kapta, vagyis mire eldöntötték, hogy kiveszik őket az iskolából, és otthontanulók lesznek, addigra már mindketten túl voltak az első osztályon – vagyis írni és olvasni már tudtak valamennyire.

Nos, Lina is. Gyakorlatilag teljesen magától megtanult olvasni, vagyis főleg a nagyobbaktól, akiktől kérdezgette a betűket, aztán egyszer csak összeállt a kép. Most pedig már túl van jó néhány mesekönyvön, és leveleket, üzeneteket ír. Úgyhogy itt már csak a finomhangolás, a csiszolgatás van hátra, meg persze a folyóírás megtanulása – a normál iskolai munkafüzet alapján. Matekból is jól áll, a számokat ismeri (valahogy elleste, biztos figyelt a nagyoknál), és 100-ig simán összead és kivon fejben. Deriválni még nem tud.

Tanévkezdés extrákkal

A szeptember nem kezdődött valami stresszesen a család számára, délelőtt kilenckor, amikor a normál iskolások szülei már rég túl vannak a reggeli őrületen, és éppen lábon hordják ki a harmadik agyvérzést, hőseink, a lányok még javában aludtak.  Anyukájuk nem, mert ő éppen csomagolt; a hattagú család Balatonra utazott, egy kis utónyaralásra. Az első tesióra egy gigantikus csúszdaparkozás volt – szóval lássuk be, vannak előnyei az intézményen kívüli oktatásnak. Vicceltem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az ön gyereke elvégzi ezeket a házimunkákat?

Böszörményi Edina 2016. október 12., szerda 09:25

Több mint 15000-en osztották meg azt a képet az interneten, ahol korcsoportokra bontva láthatók azok a házimunkák, amiket a gyerekek végezhetnek két éves koruktól egészen 12 éves korukig. Szerepel itt a beágyazástól elkezdve a fűnyírásig minden elképzelhető házimunka. Sok szülő pontosnak találta, mások szerint viszont nevetséges vagy éppen veszélyes. Hogy miért is? Nézzük a listát!

shutterstock 262002683
  • 2-3 éves korcsoport: beágyazás, játékok összeszedése, segíteni etetni az állatokat, beledobni a szennyest a szennyesládába, letörölni ami kiömlött, port törölni (zoknival a kézen)
  • 4-5 éves korcsoport: megteríteni/leszedni az asztalt evés után, evőeszközöket elpakolni a mosogatógépből, bepakolni a mosogatógépet, a szennyest a mosogéphez vinni, zoknit párosítani mosás után, elrakni a mosott ruhát, összepakolni a szobában, behozni az újságot és a postát
  • 6-8 éves korcsoport:kipakolni a mosogatógépet, letakarítani a fürdőben a mosdót és a pultot, szín szerint szétválogatni a szennyes ruhákat, segíteni a saját tízórait bepakolni, gyomlálni és száraz leveleket összegereblyézni, virágot öntözni, összeszedni a kukába szánt szemetet
  • 9-11 éves korcsoport: wc pucolása, kivinni a szemetet, porszívózni, felmosni, füvet nyírni, segíteni előkészíteni az ételeket főzéshez (megmosni, feldarabolni, kockázni, kimérni), kutya sétáltatás
  • 12 év +: vigyázni a testvérekre, ablakot pucolni, vasalni, egyszerű ételeket elkészíteni, mosni, hűtőszekrényt kitakarítani, bevásárlólistát írni.

A lista két táborra osztotta a szülőket: egyik csoport teljesen irreálisnak tartja, a másik csoport pedig egyetért vele.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sótlannak bizonyult a menzareformon

MTI/Divany 2016. október 11., kedd 18:03

Több friss tej és só, illetve teljes tiltás a mesterséges édesítőszerekre - ezek az idei menzareform fő pontjai írja a kormány.hu. A tavaly szeptemberben bevezetett változtatásokat finomítják az idei tanévben a visszajelzések alapján.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly közétkeztetési rendelettel próbálta biztosítani, hogy a közétkeztetésben naponta résztvevő több mint egymillió gyermek minél egészségesebben táplálkozzon. Az egészségtelen alapanyagok és a mesterséges édesítők száműzése, valamint a só és a cukor túlzott használatának visszaszorítása mellett szerették volna, ha az ételek továbbra is megfelelnek a magyar ízlésvilágnak.

A tavalyi tanév tapasztalatai azonban azt mutatták, hogy a gyerekek nem mindenütt fogadták osztatlan lelkesedéssel a megváltozott kosztot. A szándék jó volt, a fogadtatás viszont nem annyira, a gyerekek a legtöbbet a sómennyiség drasztikus csökkentése miatt panaszkodtak, azon belül is az ehetetlen levesek vezették a panaszlistát. Ennek oka az volt, hogy a kisebbeknél a sótartalom egy lépésben csökkent, átmenet nélkül.

Erre reagálva idén a hat év alattiaknál is lépcsőzetes csökkentik majd a sótartalmat. A só teljes elhagyása azonban nem cél, ellentétben a mesterséges édesítőszerekkel. Azokat minden korosztály számára tiltólistára teszi a minisztérium.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit tegyünk a gyerek rejtélyes testi betegségeivel?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. október 11., kedd 17:39

Sok gyereknek fáj kimutatható orvosi ok nélkül a hasa, a feje, és találkozunk kevésbé tipikus tünetekkel is, amik a szülőt gondolkodóba ejtik: ez meg mitől lehet? Persze elsőként az orvoshoz viszi az ember a csemetét, és amikor kiderül, nincs semmilyen testi betegség a panasz hátterében, akkor egyfelől megkönnyebbülünk, másfelől el is bizonytalanodunk: na jó, de akkor szimulál a gyerek? Hogyan reagáljunk?

shutterstock 244410436

Ne keverjük össze a szimulálást a szomatizálással! Szimulálás az, mikor a gyerek tudatosan olyan kellemetlenségekről panaszkodik, amiket nem érez, teszi ezt valamilyen cél érdekében. Például, nincs kedve egy programhoz, és otthon szeretne maradni. Szomatizálás az, mikor valóban jelentkezik valamilyen panasz, noha nincs mögötte testi ok.

De ettől még átéli a gyerek, hogy fáj valamije, esetleg szédül, émelyeg, gyengének érzi magát. Gyakran nemcsak szubjektív panaszról van szó, hanem látható is, hogy például hasmenése vagy székrekedése van, csak éppen nem érti az orvos, hogy miért, és nem múlik el semmilyen kezelésre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kész vagyok-e az anyaságra?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. október 11., kedd 09:34

Az ember lánya sokat hallja az idősebb korosztálytól az olyan mondatokat, mint: „Hogyha megszületik az első gyereked, teljesen meg fog változni az életed!” Van, aki reménykeltően fogalmaz („akkor kezdődik az igazi élet”), mások inkább riasztóan („semmi sem lesz már a régi”), de bármelyiket is hallja a leendő anya, mindegyik megfoghatatlan: nehéz elképzelni, mi is fog akkor történni. Kevés a támpontja annak, aki bizonytalan, készen áll-e a gyerekvállalásra. Pedig természetes, hogy sokakban ott lapul a kétség, hiszen egy biztos, valóban nagy változás lesz.

Jó és rossz hír egyszerre, hogy úgyis a gyerek megszületése után derül ki, milyen is az, és akkor alkalmazkodik az ember az új helyzethez. Ez természetes is: a többi életszakaszt is akkor éljük meg, mikor ténylegesen elkezdődik. Készülni az anyaságra csak kevéssé lehet, a valódi készülés éppen abban áll, hogy az ember próbáljon meg nem ragaszkodni ahhoz, hogy minden előre meghatározott forgatókönyv szerint fog történni.

shutterstock 362065679
Távolról sincs vége, olvasson még »

Sportorvosi pecsét kéne? Haha, sok sikert!

Primilla 2016. október 10., hétfő 17:29

Ha a gyerek komolyan sportol, és versenyez, előbb-utóbb szüksége lesz sportorvosi versenyengedélyre. A tök egyszerű, és formális vizsgálat viszont, ami az engedélyre ütött pecsét aktusát megelőzi, sokak szerint felér egy pszichikai erőnléti edzéssel.

Aki végigcsinálja, az tutira megtanulja tűrni a kudarcot, a monotonitást, uralkodni az érzelmein, és kitartásból is komoly leckét kap. 

shutterstock 143374384

Kollégánk végigjárta már az összes létező utat a két versenyző gyerekével, míg végül idén ősszel is sikerült beszerezniük a sportorvosi engedélyeket, de ezt a pár napot sosem fogja elfelejteni. Némiképp csökkenti a megkönnyebbülés érzését az a további tény, hogy fél év múlva meg kell ismételni a procedúrát, mert csak ennyi ideig érvényes a versenyengedély. De hát nincs más választás.

A naiv kezdetek   

Hivatalos sportorvosi versenyengedélyt nem adnak minden bokorban, de aki nem először fut neki, ezt már tudja. A versenyengedélyeket az Országos Sportorvosi Hálózat intézi, amelynek a központja a Sportkórházban van. Emellett van néhány kihelyezett rendelés, ami elvileg ugyanazzal a jogosítvánnyal rendelkezik: egy tesséklássék vizsgálat után pecsételhet.

Elvileg tök egyszerű az ügymenet: időben kérünk időpontot, ott pontosan megjelenünk, vizsgálat, pecsét, ennyi. Elvileg. Történetünk kiindulópontja az anya, aki szeptember 7-én nekilát, hogy az október 25-én lejáró engedélyt meghosszabbítsa.

Ja, a doktornő nem szokta felvenni a telefont!

Kolléganőnk először megpróbált a Sportkórházba időpontot kérni, egy egész délután hiába hívogatta őket, vagy nem vették fel a telefont, vagy foglaltat jelzett. Ekkor elkezdte hívogatni a lakhelyükhöz közeli rendelőintézetben lévő, kihelyezett sportorvosi rendelést, hátha ott hamarabb sikerrel jár. Mivel épp rendelési idő volt, ez nem tűnt reménytelennek. De ez hát ez sem jött össze, mivel ott szintén nem vették fel a telefont. Ezután felhívta a rendelőintézet központi számát, ahol közölték, hogy szeptemberre és októberre már nincs időpont, a novembert pedig még nem nyitották meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tinikori depresszió öt jele, amire figyeljen

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. október 9., vasárnap 19:35

A tinik „depik” – gondolják sokan. Ha a mufurc arcokra, a derűsnek nem nevezhető zenékre, a sötét ruhákra (amit esetenként fekete körömlakk és rúzs egészít ki) gondolunk, na meg arra, ahogy begubóznak a szobájukba, érthető a megállapítás. Persze, nem minden kamasz ilyen, de sokakra illik ez a leírás. Noha ők nyilván nem mind depressziósak. Akkor mégis, honnan jöhet rá a szülő, hogy baj van, és mi is a depresszió tulajdonképpen, és mitől olyan veszélyes?

shutterstock 419310439

Ha megnézzük annak a görbéjét, milyen életkorban lesznek leggyakrabban öngyilkosok, sajnos kamaszkorban van egy kiugrás, tehát a tinédzserkor rizikó az öngyilkosság szempontjából. (A másik kockázatos időszak az időskor.) Az öngyilkosság mögött pedig a legjellemzőbb ok a depresszió és a reménytelenség. Ez már önmagában indokolja, hogy szülőként figyeljünk, egyszerű kamasz levertségről, vagy valóban depresszióról van-e szó. A másik ok, hogyha tényleg depressziós a gyermek, az nem fog csettintésre elmúlni, akkor segítségre van szüksége. Ez elsősorban valamilyen beszélgetésterápiát jelent, ami lehet egyéni vagy a családterápia. Súlyos esetben felmerül a gyógyszerszedés szükségessége.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Engem agyonüt az áram, a gyerek meg ül a mosógépen

(bj) 2016. október 9., vasárnap 09:38

Mindenki ismeri a mondást az ördög és a fal esetével, és én sem akarok ok nélkül belebeszélni a szülőkbe semmi vészjóslót, mégis úgy érzem, erről beszélni, illetve írni kell. A közelmúltban szárítottam négy és féléves kislányom haját, amikor elkezdett fura hangokat hallatni a hajszárító, megakadt, majd újra indult, végül pedig végleg leállt. És, hogy ez hogyan kapcsolódik a témához?

Átvillant az agyamon: mi van, ha itt és most megráz az áram? Lelki szemeim előtt láttam a borzalmas pillanatot, ahogy holtan rogyok össze a fürdőszoba kövén, kislányom pedig a mosógépen ülve tehetetlenül nézi vergődésemet. Továbbgondolva a képet; mit csinálhat egy még óvodás korú gyerek, ha történik valami az anyjával/apjával/babysitterrel, és ő egyedül marad otthon?

Távolról sincs vége, olvasson még »

12 illemszabály, amit minden gyereknek tudnia kell

Miklya Anna 2016. október 8., szombat 12:49

Bár a gyerekeket ma már lazábban neveljük, van néhány olyan alap társasági norma, amit érdemes minél korábban elkezdeni megtanítani nekik. Félreértés ne essék, nem a saját nevelési normáinkat szeretnénk mások gyermekeire ráerőltetni, és azt sem gondoljuk, hogy szigorú kánonja lenne az illemnek.

De bizonyos társadalmi viselkedésmintákat minél idősebb egy gyermek, annál inkább elvár tőle a környezete, ezért érdemes felvértezni velük. A lista természetesen szubjektív, várjuk kiegészítéseit, és tapasztalatait a kommentekben!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kéri az újszülöttet? 40 dollár lesz!

Dívány 2016. október 8., szombat 10:29

Vicces képen pörög az internet, egy amerikai férfi a Reditten megosztotta azt a kórházi számlát, amit kaptak a felesége császármetszése után. Egy tétel kicsit kilógott a sorból, ugyanis a kórház pénzt számolt fel azért, hogy az újdonsült anyuka magához vette az újszülött babát. -írja a Scary Mommy.

császármetszlés
Fotó: Imgur

A férj által posztolt számlán fel vannak tüntetve az ilyenkor megszokott kórházi költségek, mint például a műtét költségei, a szoptatási tanácsadás, és a meglepetés: annak az ára, hogy az anyuka megkapta a gyerekét a születése utána, amire a kórház felszámolt 40 dollárt.

De hogy is történt pontosan az eset? A férj elmesélte: " A császármetszés közben a nővér megkérdezte a feleségemet, hogy szeretné-e a születés után megkapni babát, és természetesen igent mondott, majd a nővér oda is tette a feleségem mellkasára a gyermekünket. Sőt, még el is kérte a fényképezőgépünket, hogy csináljon rólunk egy közös képet. Majd észrevettük ezt a költséget a számlán, és csak nevettünk."

A házaspár a kórház álláspontja szerint egyébként nem egy különösen vicces lehúzás áldozata lett. Az érintettek azzal magyarázták a különös költséget, hogy a császármetszéses műtétek esetén plusz egy fős személyzet szüksége ahhoz, hogy az anyuka kezébe vehesse az újszülöttet, akinek figyelnie kell arra, hogy minden rendben van-e a babával, ezt fedezi a plusz 40 dolláros tétel.

A család egyébként inkább szórakoztatónak találta az esetet, és nem csak a képet hozták nyilvánosságra, de azt is hangsúlyozták, hogy mindennel nagyon elégedettek voltak, és  kórházi személyzet kifejezetten hozzáértő, kedves és készséges volt.

A kommentszekció viszont nem volt ilyen megértő, és azonnal fellángolt a szokásos vita az amerikai egészségügyi rendszer tarthatatlanságáról, és arról, vajon tényleg kötelező-e milliomosnak lenni ahhoz, hogy valakinek a gyereke egyáltalán megszülethessen.

A lányok tudják, hogy régen magyarul beszéltek

Mártonffy Zsuzsa 2016. október 8., szombat 08:10

Évi 100-200 magyar gyerek kerül külföldi örökbefogadókhoz, azok, akiknek itthon nem találnak szülőket. Az egyik célország Norvégia, ma egy ott élő család mutatkozik be, akik Magyarországról adoptáltak egy testvérpárt.

Mona és férje hatmillió forintnak megfelelő összeget fizettek, hogy örökbe fogadhassanak két, fejlődési gondokkal küzdő óvodás kislányt. Krisztina és Kata azóta sikeresen beilleszkedtek. (A szereplők nevét kérésére megváltoztattam.)

Mondj pár szót a családodról!

Tipikus család vagyunk, anya, apa, két gyerek, akik most hét- és nyolcévesek, kertes házban élünk Norvégia egy csendes vidékén. Én problémás tinédzserekkel foglalkozom terapeutaként, szeretek kötni és lakást díszíteni, a férjem mérnök. Krisztina, az idősebb lányunk makacs, szeretetreméltó lány, szeret kirakózni, olvasni, a szabadban lenni. Kata a mi kis temperamentumos „babánk”, él-hal mindenféle sportért. Mindkét lány iskolás. Három és négy és fél évesek voltak, mikor hozzánk érkeztek Magyarországról. A férjem és én is 43 évesek vagyunk.

Miért fogadtatok örökbe?

Gyereket akartunk. Már a kapcsolatunk elején beszéltünk erről, hogy örökbe fogunk fogadni.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Nem is volt meddőségi problémátok?

Nem tudom, soha nem vizsgáltattuk magunkat. Volt egy műtétem, ami megnehezíthette a teherbeesést, de ezzel sosem foglalkoztunk, nem lombikoztunk, rögtön az örökbefogadást indítottuk el. A férjemmel egyetértettünk, hogy ez a megfelelő a számunkra.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés