SZÜLŐSÉG

Iskolakezdés=pedofília, ételmérgezés és stressz

ermiz 2016. szeptember 1., csütörtök 18:15

Az iskolakezdés kezd a marketingesek körében olyanná válni, mintha egy csapat T-rex készülne Magyarország lerombolására, vagy mintha mindenkit arra köteleznének, hogy le kell úsznia Hosszú Katinkát. Készítettünk is egy rövid gyűjtést arról, hogyan látják a cégek ezt az időszakot. Természetesen sosem viccelnénk ilyen komoly dologgal, ráadásul a gyerekek életében ez egy nagy lépés, ezért mi is írtunk elég sokat a témáról, és biztosan sokan találnak majd hasznos információkat a hajtás alatti felsorolásban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Iskolai tananyag lett a Pilvaker

Dívány 2016. szeptember 1., csütörtök 13:54

Ez a tanév rengeteg újítással kezdődött, szinte képtelenség felsorolni, mennyi minden változott. Tudta például, hogy az új kerettanterv szerint a 8. osztályos irodalom tananyagban szerepelnie kell kortárs szövegnek is? Nem, pedig így lett tananyag a Pilvakerből, pontosabban így került be a gyerekek tankönyvébe a Szavak című Juhász Gyula vers Lábas Viki, Fluor Tomi, Deego, Marsalkó Dávid, Wolfie és Fura Csé által átdolgozott verziója. 

A Pilvakerről

 A Red Bull Pilvaker célja 2012-es indulása óta, hogy zenei alapokra helyezett költeményekkel és a hazai rap és könnyűzenei szcéna bevonásával hozza közelebb a fiatalokhoz a magyar irodalom legszebb költeményeit - áll a hivatalos sajtóközleményben. 

"Ha a kezdeményezés eredeti célját nézzük, akkor az igazi elismerés az, hogy sikerült közelebb hozni a fiatalokhoz a szépirodalmat...Külön vicces lesz látni Fluor, Wolfie vagy Halott Pénz nevét Vörösmarty és Petőfi neve mellett az irodalomkönyvben”– mondta Takács Ákos, a Red Bull Pilvaker ötletgazdája.

"Jó azt látni, hogy a fiatalság mellett a tanári kar is nyitott az ilyen újdonságokra. Ha általános iskolás koromban már létezett volna a Pilvaker, bizonyára én is szívesebben tanultam volna verseket. Manapság a leírt szavak súlyát nem veszik elég komolyan a fiatalok, sokszor korcsosítják, elhasználják őket chatelés közben, ezért külön öröm, hogy a Szavak feldolgozást választották a tananyagba. Ez egy különleges és örökérvényű vers, ami pont a szavak fontosságára, erejére hívja fel a figyelmet” –  nyilatkozta Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője. 

És hogy mi lett az eredetiből? Itt megnézheti:

Egy apa 12 pontja a tanévkezdéshez

Szűcs Gyula 2016. szeptember 1., csütörtök 08:50

Berényi Konrád a szeptemberi iskolakezdést megszenvedő apukaként írt ki a Facebook-oldalára néhány gyakorlati jótanácsot a tanároknak. Szerinte ezekhez nem kell sem a kormányzat, sem a Klik, viszont sokkal jobbá  tehetné az iskolát. A kérései többsége ráadásul más országokban már megvalósult. Ráadásul Palkovics László az Indexnek adott online fogadóóráján több kérdésre is úgy válaszolt, valójában nincs akadálya annak, hogy ezek a dolgok megváltozzanak.

shutterstock 217890790
Távolról sincs vége, olvasson még »

Amíg van két kezem, csinálom - Interjú Rostás Árpáddal

Miklya Anna 2016. augusztus 31., szerda 15:12

Magyarország leghíresebb asztalosa az autodidakta restaurátorként dolgozó Rostás Árpád. Hívták már versailles-i intarziás parkettát restaurálni épp úgy, mint Róma egyik 500 éves kápolnájának faburkolatát felújítani, de bútorokon és lépcsőkorlátokon is szívesen dolgozik. Azonban nem csak famunkáiról, hanem rászoruló gyermekekkel végzett karitatív tevékenységéről is ismert. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Néha csak simán békén kell hagyni a gyereket

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 31., szerda 09:41

 Több pszichológus tett már kísérletet arra, hogy összegyűjtse az ember legfőbb szükségleteit. Talán azok a legteljesebb elméletek, amik az emberi kapcsolódás, a megismerés és az alkotás igénye mellett azt is megfogalmazzák, időnként szükségünk van az ingerektől való visszavonulás lehetőségére is. Szülőként nem mindig jut az ember eszébe, hogy nemcsak a szükséges alvásmennyiséget kell biztosítani a gyereknek, de az ébren töltött időben is lehet, hogy valami túl sok, túl közeli, túl intenzív számára. Igénye lehet a porontynak az egyedüllétre, a kevesebb zajra, de akár a kevesebb testi kontaktusra vagy kommunikációra is. Sokféle árnyalata van ennek, lényeg, hogy már a kisgyerek is jogosan igényli, hogy neki is legyen hatása arra, mikor mennyi ingert, közelséget kap.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem jött be a babázós elrettentés, teherbe estek a tinilányok

Edicsek 2016. augusztus 30., kedd 15:22

Az igazi csecsemőkhöz nagyon hasonló elektronikus babáknak az lett volna a célja Ausztráliában, hogy a fiatalkorú lányok rájöjjenek, hogy gyerekről gondoskodni milyen embert próbáló feladat, és felhívják a figyelmet arra, hogy milyen fontos a fogamzásgátlás. A felmérések szerint azonban a visszájára fordult a helyzet, és sokkal többen estek teherbe azok közül, akik részt vettek a programban, mint azok közül, akiket nem akartak gyereksírással elijeszteni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elvetéltem. És most beszélek róla.

(bj) 2016. augusztus 30., kedd 11:47

„Elvetéltem, de ezt ne mondd el senkinek, jó?” - szólt a telefonba egy barátnőm. „Jó” – válaszoltam. Pedig nem is jó. Miért nem merünk beszélni erről a témáról? Miért számít még ma is tabunak a vetélés? Miért hagyjuk, hogy magunkra maradjunk a mázsás teher alatt? Miért jobb ez így nekünk? Jobb ez így nekünk?

Én kétszer elvetéltem, úgyhogy nagyjából tisztában voltam azokkal az érzésekkel, amikkel barátnőm szembesült az utóbbi pár hétben. És amikkel eddig csak magát emésztette. Mert amíg nem beszélünk egy bizonyos problémáról, addig magunkra maradunk azokkal a „bűnös” gondolatokkal, amikről valószínűleg azt gondoljuk, hogy csak mi vagyunk ennyire szemetek/hülyék/önzőek, hogy ilyenek egyáltalán eszünkbe jutottak. Csak azoknak az embereknek tudunk megnyílni (vagy azoknak sem), akikről tudjuk, hogy már átestek egy vetélésen. És ezáltal az sem derül ki, hogy mennyi nőt és párt érint ez a probléma. Pedig sokat. Nagyon sokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Überanyu uzsonnát csomagol

Edicsek 2016. augusztus 29., hétfő 08:07

Most, hogy hamarosan kezdődik az iskola, és újra jön a "mit adjak tízóraira, ami egészséges is, és hogyan csomagoljam úgy, hogy guszta és fogyasztható is legyen?!" problémája, egyre több olyan praktika jön szembe mindenfelé arról, hogyan csinálják ezt mások. Na és persze ezek közt ott vannak a Tökéletes Anyák ötletekben gazdag videói is arról, hogy mennyi szuper, jópofa, egészséges és tápláló ételt és milyen fantáziadús tálalásban adhatna a gyerekének ön is, ha nem akarna önzőn 8 órát aludni, meg úgy egyáltalán, élni is kicsit néha a gyereknevelés mellett. Ha ön is úgy érzi az ilyenek láttán, hogy soha nem lesz ilyen csodálatos anya, akkor van egy jó hírünk: ezek is csak olyanok, mint az IKEA-katalógus, abból sem kell mindent megvásárolnia, elég, ha csak néhány ötletet merít.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Barátkozik a gyerek? Örüljön neki!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 27., szombat 18:10

Tizenéves korban egyre nagyobb helyet kapnak a gyerek mindennapjaiban a barátok. Jó esetben már nemcsak a szülők védőszárnyai alatt érzi magát biztonságban a tini, és - még ha ez nem is mindig tetszik anyának és apának - egyre fontosabb a kortársak véleménye, egyre inkább számít a gyereknek, hogy elfogadják-e, befogadják-e. A szülők sokszor aggódnak amiatt, hogy jó hatással vannak-e a barátok a szemük fényére, és sokaknak az lenne megnyugtató, ha továbbra is ők gyakorolnák a legnagyobb befolyást. Ezt érdemes elengedni, mert valójában inkább védőfaktor, mintsem veszély, ha egy gyereknek vannak barátai.

shutterstock 267400631
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki akar otthon szülni, amikor szülhet, mint egy császárné?

Dívány 2016. augusztus 27., szombat 13:00

Semmiképpen sem szeretném állítani, hogy a nők nem tudnak jól helyezkedni a szüléshez, de mondjuk abszolút tévedésben él, aki más lehetőség meglétekor is mondjuk egy hegy csúcsán, bogarak és kosz között csinálja. Oké, csak viccelni próbáltam, nem kellett volna. Tőlem mindenki úgy vajúdik és szül, ahogy akar; ha a folyamat végén minden érintett életben marad és boldog, akkor a dolog kétségtelenül sikeresnek mondható.

A magam részéről persze kihagynám a köveket, a hangyákat meg a koszt, és a következő szülésemnél (már ha valami csoda folytán lenne még olyan, és addig rémesen meg is gazdagodnék) meg sem állnék Japánig.

Van ott egy „szülőszoba”, ami egy 19. századi palota, és egy fehérneműüzlet keresztezéseként írható le a leginkább – hozta le a Mommyish.com, mi pedig lefordítottuk a cikket.

ep-1.png
Fotó: mizuguchi-hospital

A Rocket News 24 szerint a világ legelegánsabb szülészeti és nőgyógyászati kórháza a Japánban, Tokió egyik legmenőbb negyedében található Mizuguchi Hospital. Az intézmény az haute couture divat által inspirált ultra-luxuskivitelű szülésekre specializálódott. A betegeket „vendégeknek” hívják, és természetesen teljes körű kiszolgálásban részesülnek, a magzati vizsgálatoktól a délutáni teához felszolgált süteményig. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerekrabló óriás, avagy egy cuki Stockholm-szindróma

Miklya Anna 2016. augusztus 26., péntek 16:27

Sophie, az árva kislány a boszorkányok sötét óráján a londoni árvaház ablakában nézelődik, amikor egyszer csak egy titokzatos, settenkedő óriásra lesz figyelmes az utcán. Az óriás is felfigyel rá. Benyúl az ablakon, megmarkolja a paplannal együtt, és elrabolja. Nem egy rémregény kezdődik így, hanem Roald Dahl, a Charlie és a csokigyár és a Matilda, a kiskorú boszorkány írójának klasszikusa. A könyvből Steven Spielberg forgatott 3D-s filmet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megszülettek a pótfelvételi ponthatárai

Szűcs Gyula 2016. augusztus 25., csütörtök 19:33

Az Oktatási Hivatal csütörtök este meghatározta a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, 2016. szeptemberben induló képzések ponthatárait, ezzel eldőlt, hogy a 8305 pótfelvételiző közül ki kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. A jelentkezők sms-t kapnak az eredményekről, amelyeket már a Felvi.hun is át lehet böngészni.

A besorolási döntés legkésőbb augusztus 28-ától a Felvi-hum is elérhető. A felvettek a felsőoktatási intézményektől kapják meg a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos teendőkről szóló értesítést szeptember első napjaiban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekzenék, amiktől a szülők se mennek a falnak

Schütz Gabriella 2016. augusztus 25., csütörtök 09:40

Őszintén szólva hiába tartom jónak a régi nagy favoritokat, Halász Juditot, vagy a Kalákát, fél óra múlva már őket is nehezen bírom elviselni. Így amikor nyaralni indultunk, keresgélni kezdtem hosszú távra valami olyat, amit én is szívesen hallgatok, akár több órán keresztül is az autóban. A kezembe akadt egy pár mai igényes gyerekzenei CD, és azon kaptam magam, hogy én is velük énekelem a dalokat, sőt saját kedvenceim is vannak. Azt meg tényleg nehezen vallom be, hogy néha még a gyerekek nélkül is ezeket hallgatom, ha épp bennmaradt valamelyik az autóban. Következzen tehát egy olyan ajánló, ahol a gyerekeknek szóló dalok a felnőtteknek is tetszenek!

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 hasznos dolog, amit érdemes tudni, ha suliba megy a gyerek

etelka 2016. augusztus 25., csütörtök 08:07

Máris a nyakunkon az iskola, melyet a rutinos szülők már mellényzsebből kiráznak, ám az újoncok még ismerkednek a szabályokkal, lehetőségekkel és feladatokkal. Megpróbáltuk összeszedni mindazt, amit tudni érdemes, a menzától az iskolai tornaórák alatti felmentésig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítsünk a tizenévesnek, hogy megtalálja a gyökereit!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 24., szerda 18:21

Ahogy sokszor említettük: a tizenéves kor egyik fő feladata az identitás kimunkálása. Az identitás tulajdonképpen arra a kérdésre adott válasz, hogy „ki vagyok én”. A mi kultúránkban az egyéni sajátosságokra nagyobb hangsúlyt helyezünk, mint a közösségi szempontokra, és erre a kérdésre is leginkább a személyről saját magáról szóló válaszokat adnánk. Férfi, illetve nő vagyok, jó matekos vagyok, humoros vagyok, gazdag, szép vagyok stb. Vagy éppenséggel csúnya, ügyetlen, örök vesztes vagyok – negatív tartalmakból is állhat az identitás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az evészavar a fiúkat is érinti! Jelek, amikre figyeljen!

Puskás Pálma 2016. augusztus 24., szerda 07:58

Az étkezési zavarok tipikusan női betegségek: az anorexia nervosa hallatán egészen biztosan egy fogyókúrázó, zaklatott kamaszlány fog eszünkbe jutni. A probléma valóban gyakoribb nők körében, ugyanakkor fontos tudni, hogy fiúknak is lehet evészavaruk, ráadásul a betegséghez kapcsolódó előítéletek miatt náluk sokszor rejtve marad, sem a szülő, sem az orvos nem gondol rá, így nem derül ki időben a baj.

A felmérések szerint az evészavarban szenvedők 10 százaléka, azaz minden tizedik páciens férfinemű. Ezzel a felméréssel csak az a baj, hogy csupán az orvosnál megjelent esetek alapján készült, a fiúk pedig sokkal ritkábban jutnak el orvoshoz, mint a lányok. Ha nem csak az orvoshoz forduló eseteket nézzük, akkor a becslések szerint már egészen máshogy néz ki az arány: az anorexiások 25 százaléka és a falásrohamoktól szenvedők 36 százaléka fiú vagy férfi. Ráadásul úgy tűnik, hogy az utóbbi időben az evészavaros fiúk aránya emelkedik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A sok orvosi vizsgálat miatt stresszesebb lehet a terhesség

Puskás Pálma 2016. augusztus 23., kedd 09:42

A várandósság érzelmileg megterhelő időszak, és a szorongás egy jelentős része a születendő gyermek egészsége körül forog. Azaz, vérmérséklettől függően kicsit vagy nagyon durván aggodalmaskodunk azon, hogy jaj, csak megmaradjon a baba, aztán hogy nehogy kiderüljön a következő ultrahangon, hogy hat ujja van. Az orvostudomány fejlődése egészen ellentmondásos szerepet játszik ebben az egészben: a növekvő számú és minőségű elérhető vizsgálat és beavatkozás részben optimizmusra ad okot – hiszen ha baj van, az időben ki fog derülni, és talán orvosolni is lehet. Ugyanakkor sok esetben épp a túl aktív orvosi háttér okoz felesleges szorongást vagy kényszeríti passzív szerepbe a terhes nőket.

A szakemberek szerint körülbelül a 20. század elején kezdődött az a folyamat, amit a terhesség medikalizációjának neveznek. A „medikalizáció” kifejezés azt jelenti, hogy betegségként, illetve egészségügyi problémaként kezelünk olyan dolgokat is, amik egyébként nem lennének egyértelműen azok. (Egy másik példa a medikalizációra a depresszió és a szorongás: pár száz évvel ezelőtt néhány ritka esetet leszámítva senkinek nem jutott volna eszébe, hogy a rossz hangulat vagy a félelem az egy betegség, amivel orvoshoz kell menni és ott gyógyítani.)

shutterstock 141240868
Távolról sincs vége, olvasson még »

"Kell a mesélés intim biztonsága, hogy a világ jó, minden rendben lesz"

Schütz Gabriella 2016. augusztus 23., kedd 08:04

Új környezet, új társak, új tárgyak, és új elvárások: az iskolakezdés lehet rémálom, de izgalmas kaland is – a kérdés, hogy mi, felnőttek mit teszünk azért, hogy mindezt jól élje meg a kisgyerek. Bajzáth Mária mesepedagógussal beszélgettem, akinek pár napja jelent meg a Kolibri Kiadó gondozásában a hét részesre tervezett Népmesekincstár című sorozat harmadik kötete Így megyek az iskolába címmel. Ebben a 6-7 éves gyerekeknek való, az őket segítő népmeséket gyűjtötte össze a világ minden tájáról. Az is kiderül, hogy miért és hogyan segítik a gyerekeket ebben az életszakasz-váltásban a népmesék.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mila Kunis rossz anya, ha szegénynek neveli a gyerekét?

Miklya Anna 2016. augusztus 22., hétfő 15:04

Elnézést a címbeli szóviccért, nyilván nem a mi jogunk megítélni, milyen szülő a Rossz anyák című film 32 éves színésznője, véleményünk viszont lehet. Mila Kunis nemrégiben adott egy interjút, melyben kifejtette, hogy szegénynek neveli a gyerekét...természetesen csak idézőjelesen.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felsöpörhet egy kétéves? Porszívózhat egy iskolás?

nemoszi 2016. augusztus 21., vasárnap 14:37

Vajon jó az bárkinek is, ha hagyja, hogy a gyerek besegítsen a mosogatásba 3 évesen? Hiszen úgy csak tovább tart az egész, és a hatékonysága is hagy kívánnivalót maga után. Mivel járunk jobban, ha a tíz éves maga hajtogatja és pakolja a ruháit, és egy hányás lesz tőle a szekrénye, vagy ha megcsináljuk helyette?

Nem biztos, hogy felmerült önben a kérdés, de tényleg jó tudni, mennyire minősül szekálásnak elpakoltatni egy kétévessel a saját játékait/felporszívóztatni az iskolással a saját szobáját, vagy jogosan kéri meg őt pár apróságra, amivel megkönnyíti a dolgunkat.

A Popsugar.com készített egy hasznos kis listát arról, milyen korban milyen feladatokat bízhatunk a gyerekre, amiből kiderül, milyen életkorban mire alkalmas, mi az a házimunka, aminek a végzését már megengedik a képességei (és ha nem akarunk később házirabszolgatként mindent magunk végezni a családban, jobb is, ha delegáljuk neki ezeket).

Érdekesség, hogy a lista szerint Amerikában már senki nem mosogat kézzel, vagy legalábbis valami nagyon bonyolult dolognak tűnik, mert a feladatok között csak meglepően későn szerepel, alap viszont a mosogatógép használata; és a teregetés se nagyon szokás, viszont már egy négyéves is átkapcsolhatja a mosógépet szárító funkcióra

shutterstock 336563654
Távolról sincs vége, olvasson még »

Vigye vissza az ócska tolltartót és a béna ceruzát

Edicsek 2016. augusztus 19., péntek 12:11

Sokan csak szomorúan legyintenek ha idő előtt tönkremegy a tolltartó vagy kettétörik a ceruza, esetleg két könyvtől leszakad az iskolatáska. Pedig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleménye szerint ezekre is vonatkozik a szavatossági jog. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kutatás: Apa nélkül is lehet egészséges lelkű gyereket nevelni

Primilla 2016. augusztus 18., csütörtök 19:44

Idén éppen tíz éve vállalhatnak gyermeket Magyarországon egyedülálló nők is mesterséges megtermékenyítés útján. Nem régen pedig napvilágot láttak az első nemzetközi kutatási eredmények, melyekből kiderül: az ilyen családban élő gyerekek általában lelkileg és szellemileg teljesen normálisan fejlődnek – adta hírül a Science Daily.

Természetesen foglalkoztatja őket a hiányzó apa gondolata, de nem jelent nekik különösebb érzelmi megbicsaklást, amikor felfogják a családi körülményeiket.

shutterstock 94290826

A kutatást a Cambridge-i Egyetem Család Kutató Központja készítette, és Helsinkiben, egy szakmai konferencián mutatták be nemrégen. A vizsgálat során 51 egyszülős családot hasonlítottak össze 52 heteroszexuális kétszülős családdal, a közös pont pedig az volt, hogy mindkét családtípusban élt legalább egy, 4-9 éves, mesterséges megtermékenyítés útján született gyermek.

A vizsgálat során kérdőívet töltettek ki a szülőkkel a gyermekük fejlődéséről és az őket ért szülői stresszről. Ebből az derült ki, hogy a gyerekek ugyanúgy fejlődnek lelkileg és szellemileg az egy és kétszülős családokban is, ahol viszont nincs másik szülő, ott az anyára nehezedő anyagi terhek és a stressz sokkal magasabb, és ez okozhat problémákat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Disney zöld sárkánya önt is el fogja varázsolni

Miklya Anna 2016. augusztus 18., csütörtök 15:26

Nagy mozibajárók vagyunk a fiammal, így az elmúlt évek gyerekfilmes termésének nagy részét láttam. De régen varázsolt el annyira gyerekfilm, mint az Elliot, a sárkány. Helyenként ugyan giccsbe hajlik, mégis működik, ami leginkább annak köszönhető, milyen természetesen működik a vásznon a két főszereplő: a kisfiú és a sárkány.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kis kedvencek titkos élete: a gyereknek elég a cukiság másfél óráig, nekem nem

Miklya Anna 2016. augusztus 17., szerda 15:23

Van egy hatéves kisfiam, aki félelem nélkül ölelget idegen kutyákat, akit nem lehetett kielégíteni egy snassz aranyhallal, menetrendszerűen felvisít időnként, hogy deanyaszeretnékegykutyát (cicátszőrösállatot). Nyilván sejtettem, hogy egy házi kedvencekről szóló film nem is lehet más, mint alattomos csapda.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szabályok friss- és kismama sporthoz

ST 2016. augusztus 17., szerda 08:08

Kismamaként nem csak a saját, hanem a baba igényeire is figyelni kell. Ez valójában nem annyira bonyolult, csakhogy egy terhes nőnek a világon mindenki azonnal megmondja, mit kell csinálni, és mit tilos. És persze tucatjával olvashatóak a fals információk a különféle fórumokon is, a "Terhesen nehogy a fejed fölé emeld a kezed"-től a "Jézusom, neked senki nem mondta, hogy tilos lehajolni felvenni a cipőd???"-ig.

Pedig a mozgás, ha ésszel csináljuk, kifejezetten hasznos a terhesség alatt is, segít megőrizni az erőnlétünket, ami nem csak a szüléskor, de utána is jól fog jönni. A terhesség alatt sportoló nők nem csak valamivel könnyebben szülnek, de esetükben a komplikációk aránya is alacsonyabb.

 • Ha a terhesség előtt sportolt - és az a sport nem kifejezetten tiltólistás, mint pl az ejtőernyőzés vagy a búvárkodás-,  nyugodtan tartsa meg szokásos edzési rutinját, amíg azt kényelmesnek érzi. Egyes, eséssel gyakrabban járó sportok esetében extra óvatosság és orvosi konzultáció szükséges.
 • Viszont ne készítse ki magát totálisan! Ahogy a terhesség halad előre, figyeljen a testére, és ne hagyja figyelmen kívül a változásokat. Ha kell, lassítson le, vegyen vissza. Hüvelykujjszabály, hogy a terhelés ne legyen nagyobb, mint ami mellett még képes normálisan beszélgetni.
 • Ha sportolás közben zihál, kapkodja a levegőt, valószínűleg túl nagy volt a terhelés, ami azért baj, mert csökkenti a méh (vagyis a baba) oxigénellátását. Akkor csinálja jól, ha képes elénekelni egy versszaknyi Boldog Szülinapot anélkül, hogy kifogyna a szuszból.
 • Ha oktató által tartott órára megy (aerobik, spinning, jóga, bármi), mindig közölje az oktatóval, hogy terhes, és próbáljon meggyőződni róla, hogy az oktató elég képzett ahhoz, hogy tudja, ilyenkor mit szabad és mit nem.
 • Igyon nagyon sokat!

Ezeket ne tegye, ha terhesen sportol!

 • Néhány percél tovább ne feküdjön hanyatt, különösen a 16. hét után, ekkor a has súlya már összenyomhatja a fő hasi ereket amelyek a vért szállítják a babához és a lábaihoz.
 • Ne végezzen olyan gyakorlatokat (pl zárt jóga csavarások), amelyek összenyomják a hasat.
 • Az első trimeszter után kerülje az olyan sportokat, ahol az esés vagy ütközés esélye nagyobb, vagy különösen jó egyensúlyérzékre van szükség, mint a lovaglás, kosárlabda, síelés, hoki, vagy biciklizés.
 • Ne vegyen részt olyan küzdősportokban, ahol megrúghatják, mint a kickbox, a judo, és ugyanezen okból kerülje a squashozást is. 
 • Ne sportoljon forróságban, és olyan órán, ahol felfűtik a termet, például hot jóga vagy Bikram
 • Ne búvárkodjon, mert a bébit semmi nem védi a dekopressziós betegségtől
 • Ne túrázzon 2500 méter fölötti hegyekben akklimatizáció nélkül, mert a bébit semmi sem védi a magassági betegségtől.
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés