SZÜLŐSÉG

Kitől tanulta a gyerek a k-betűs szót?

cukorka 2016. szeptember 15., csütörtök 08:05

Szily László egykori indexes és jelenlegi 444-es újságíró valamiért közel tíz évet várt arra, hogy apává válása után a gyerekneveléssel kapcsolatos mókás gondolatait is megossza a nagyérdeművel, ennek eredménye lett a Beírás, ami azonban nem közvetlen az apaságról, hanem a beiskolázással kapcsolatos vidám és tanulságos történetekről szól.

Szóval rohan az idő, és Szily gyerekei nemcsak nagyobbak lettek, de már középiskolába is járnak, így aztán adekvát volt, hogy újra halljunk felőlük, és még sokkal inkább arról, milyen a magyar iskolarendszer Szily (nap)szemüvegén át. És meg kell mondjam, elég szórakoztató, igaz, kiszámítható is.

A Beírás egy tökéletes hétvégi olvasmány, se több, se kevesebb; sok nevetéssel, és még sokkal több felismeréssel, egyetlen Vekerdy-s vagy akár Bagdy Emőkés okfejtés nélkül (na jó, egy van benne) és valószínűleg ez az a könyv, aminek elolvasása után nagyjából minden iskoláztatáson átesett szülő azt gondolja, hogy ezt akár ő is megírhatta volna. Persze nem ők írták, hanem Szily, ami feltehetően jót tett a témának. 

B286998

Pont augusztus végén vettem először kezembe a könyvet, ekkor még csak a fiam volt gyakorló iskolás, a lányom pedig éppen készült beülni az iskolapadba, emiatt volt is, meg nem is összehasonlítási alapom. Az első száz oldalon még csak halkan nevetgéltem, hiszen az beiskolázás rögös útján végigmenni pontosan olyan tortúra ebben az országban, ahogy azt a szerző leírja a könyvben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rémálom a kamasz? Nem ő tehet róla, hanem az agya!

Primilla 2016. szeptember 14., szerda 19:34

Önző, hisztis és a hülyeségig vakmerő a kamasz gyereke? Jól látja. De ez nem baj, sőt, teljességgel természetes, hiszen a kamaszok agya itt tart a fejlődésben. A modern képalkotó eljárásoknak köszönhetően ma már egyértelmű, hogy a serdülő agy még évekig fejlődik és változik, éppen ezért nem kell elvárni, hogy másokra ugyanúgy tekintettel legyenek, mint egy felnőtt, ugyanakkor butaság lenne ebben a korban abbahagyni a tanulást, vagy felhagyni a nevelésükkel. Sarah-Jayne Blakemore agykutató erről mesélt TED előadásában.

15 évvel ezelőtt még úgy gondoltuk, hogy az agy fejlődésének legjelentősebb része életünk első pár évében megy végbe. Csakhogy, ma már az agyi képalkotó technikáknak köszönhetően a tudósok belelátnak az emberek agyába, és nyomon tudják követni az agy szerkezetének és funkcióinak változásait. Kiderült, hogy egyáltalán nincs vége a fejlődésnek a kora gyermekkorban, hanem ellenkezőleg, az agy igenis továbbfejlődik a kamaszkoron át, egészen a 20-as, 30-as évekig is.

shutterstock 256282087

A serdülőkor az az életszakasz, ami a pubertás biológiai, hormonális, fizikai változásaival indul, és akkor ér véget, amikor az egyén elér egy stabil, független szerepet a társadalomban. A prefrontális kéreg, ami az agyban legelöl van, a serdülőkor során az egyik legdrámaibban változó agyterület. Arányait tekintve sokkal nagyobb az embereknél, mint bármely más fajnál, és egy sor magas fejlettséget igénylő szellemi funkciót lát el, mint például a döntéshozatal, vagy az előre tervezés.

De például ugyanez a terület akadályoz meg bennünket abban, hogy valami nagyon durvát, vagy valami nagyon nagy ostobaságot mondjunk. Emellett a társadalmi részvételünkben, mások megértésében, és az önismeret terén is szerepet játszik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Otthonszülős videó az internet új kedvence

dívány.hu 2016. szeptember 14., szerda 17:38

A 444 szúrta ki egy kaliforniai bába, Lisa Marie Sanchez Oxenham otthonszülős videóját, amit még szeptember 3-án töltött fel.

A felvételen az látható, ahogy Oxenham egyik kliense, bizonyos Audra feltehetően otthon, egy kis medencében vagy nagy kádban megszüli a gyerekét, a videóhoz tartozó leírás szerint második szülésről van szó. A felvétel elképesztően népszerű lett, tíz nap alatt több mint 17 milliószor töltötték le, több mint százezer megosztásnál és közel 25 ezer kommentnél jár.

Ahogy terjed a videó, úgy születnek a poszt alatt egyre változatosabb nyelveken hozzászólások, a többségnek egyébként nagyon tetszik, hogy egy ilyen felvételen mutatja be valaki a születés csodáját.

Gyerekkísérlet: egy napig nem mondtam nemet

(bj) 2016. szeptember 14., szerda 11:25

Emberkísérlet. Vajon milyen hatása lehet az anyai elmére az, ha egy teljes napon át nem mondja gyermekének, hogy NEM. (És a gyerekére?) Nem tilt semmit, mindenbe beleegyezik, amit a gyermek kitalál. Ezt a kérdést tettem fel magamnak, és léptem; vasárnap, amikor az egész napot a négy és féléves kislányommal tölthettem, elhatároztam, hogy nem tiltok meg neki semmit. Kíváncsi voltam, meddig megyünk el, de azért reménykedtem, hogy nem kell megszakítani a kísérletet, mint ahogy azt történt a híres, Zimbardo-féle börtönkísérletnél.

shutterstock 378763093

Annának nem mondtam meg, hogy milyen „játékot” űzök, vagyis tudatosan nem játszott rá, hogy minél teljesíthetetlenebb kérésekkel bombázzon. Számítottam rá, hogy egy kicsit el fog csúszni a nap, mert az időhúzásban ő az egyik legprofibb szakember, akit ismerek. Arra is fel voltam készülve, hogy lesznek olyan kérések, amiket fizikailag lehetetlenség teljesíteni, de minden kétségemet félretettem, felvérteztem magam türelemmel, és belekezdtem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így beszéljen a gyerekkel testről, súlyról és életmódról

Brownie 2016. szeptember 13., kedd 19:45

Lehet, hogy jót akar, amikor a testsúlyával cukkolja a gyereket, de az éles kritikával, sőt egy poénnak szánt megjegyzéssel is sokat ronthat a helyzeten. Egy, az American Academy of Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmány is arra figyelmeztet, hogy ha szeretnénk megelőzni, hogy valamilyen evészavar vagy testképzavar alakuljon ki a gyerekeknél - vagy hogy később még komolyabb súlyproblémákkal küzdjenek -, akkor a kalóriák és kilogrammok számolgatása helyett egészséges életmódra kellene ösztönözni őket.

Kérdés, hogy mégis hogyan kommunikáljunk erről a témáról kicsikkel és nagyobbakkal? És mi van akkor, ha pont a gyerek kezdi el a külsejét becsmérelni? 

shutterstock 124526041

Health.com oldalon találtunk rá azokra a tanácsokra, amiket érdemes megfogadni egy-egy kényes helyzetben. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beüsse, vagy ne? – Mennyire hagyjuk esni a gyereket?

ST 2016. szeptember 13., kedd 14:00

Sokszor gondolkodtam rajta, mikor is lennék igazán jó apa: akkor, ha a kisfiamat minden bajtól megóvom – és itt főleg az esésekre, fej-beverésekre gondolok, hiszen 8 hónaposan főleg ezekkel találkozik -, vagy hagyom, hogy megtanulja, hol is vannak a határai.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket mondja a gyereknek, ha jön a kistesó!

Puskás Pálma 2016. szeptember 12., hétfő 17:51

A nép bölcsesség szerint az első gyerektől örökre megváltozik az életed, a másodiknál pedig megszűnik. Ezt enyhe túlzásnak tartjuk, az azonban igaz, hogy a kistestvér (és minden újabb testvér) érkezése megváltoztatja a családi dinamikát. Sok esetben az új baba a legnagyobb változásokat a nagyobb testvér életében okozza, ezért érdemes a nagyobbat már időben felkészíteni a változásra. ehhez adunk néhány tippet.

Míg nagyobb gyerekek esetén többnyire a szülők számára is egyértelmű, hogy kell beszélgetni a születendő kistestvérről, addig a fiatalabb nagytesók esetén hajlamosak vagyunk ezt elhanyagolni. Hiszen még csak egy-két éves, úgyse értené! A tapasztalatok szerint a gyerekek természetesen egy csomó mindent már azelőtt értenek, hogy megtanulnának beszélni – egyrészt értik a szavainkat, másrészt mimikánkból, gesztusainkból rögtön ráéreznek, ha valami baj van vagy változás készül. Ezért a szakemberek szerint a család fontos változásait, mérföldköveit a picik felé is érdemes kommunikálni – természetesen az ő szintjükön.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pandóra szelencéje, avagy a kamasz sérelmei

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. szeptember 11., vasárnap 19:59

Ha egy tizenéves gyerek anyja, apja azt mondja, náluk egészen békésen zajlik a kamaszkor, az apróbb lázadási törekvések is elviselhetők, akkor jobb, ha felkészül, még váratnak magukra azok a beszélgetések, amik fájni fognak. Arról van szó, amikor a kamasz egyszer csak kinyitja azt a dobozt, hogy addigi életében milyen sérelmek érték, miért kérdés számára, hogy egyáltalán fontos-e a szüleinek, és mi az, amit végérvényesen elrontottak vele kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez lányos, az fiús?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. szeptember 11., vasárnap 11:54

Hosszú, többlépcsős folyamat, míg valakiben kialakul a nemi identitás, azaz, hogy mit jelent számára fiúnak, lánynak lenni. Tulajdonképpen soha le nem záruló folyamat, hiszen felnőtt életünk során is érnek olyan testi, kapcsolati élmények, amik jelentősen befolyásolják ennek a megélését. Más-más tulajdonságok kimunkálását követelik meg az újabb életszakaszok, például más nőnek lenni kamaszként, frissen szült anyukaként, nagymamaként.

Nagyok az egyéni különbségek abban is, ki mennyire fogadja el a társadalmi elvárásokat, vagy lép külön utakra. És persze az elvárások is változnak: például lehet, hogy otthon egészen más értékeket tanít a család a kisfiúnak, mint amivel majd a munkakörnyezetében vagy a párkapcsolatában találkozik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Feketeöves időhúzók: best of trükkök ovisoktól

(bj) 2016. szeptember 10., szombat 18:56

A gyerekek az időhúzás feketeöves mesterei. Ezzel valószínűleg minden anyuka tisztában van, és pillanatnyi idegállapot kérdése, hogy meddig bírjuk; rögtön megálljt parancsolunk a folyamatnak, vagy egy ideig tűrjük, és csak utána vetünk véget az idegőrlésnek.

A gyerekek az időhúzási technikák hatalmas tárházával rendelkeznek, és ha nem vagyunk elég határozottak és következetesek, a végtelenségig tudnak játszani velünk és az idegeinkkel. Ez is olyan dolog, mint a hiszti; próbálgatják határaikat (és a miénket), meddig mehetnek el, meddig bírja anya-apa a gyűrődést, és mi az a pont, amikor a szülő azt mondja, elég.

Vagyis ez is hozzátartozik az egészséges lelki fejlődéshez, és tudnunk kell, hogy ez nem ellenünk irányul - még ha az adott pillanatban, (mondjuk az időben elindulás utáni tizedik perc utáni pillanatban) az előszoba padlóján kúszó testet kell is a hónunk alá kapni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tabletes játék szűri ki az autizmus korai jeleit

Brownie 2016. szeptember 9., péntek 09:10

Európában és Észak-Amerikában 68 gyerekből egynél észlelhetők az autizmus enyhébb vagy erősebb tünetei, egy diagnózis felállítása azonban nem csak hosszas, de igen költséges és idegőrlő folyamat is.

A skóciai Strathclyde egyetem kutatói ezért megpróbáltak kifejleszteni egy egyszerűbb és élvezhetőbb, szó szerint játékos módszert arra, hogy már kora gyerekkorban ki lehessen szűrni az autizmus jeleit - írja az IFLScience.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Uzsonnacsomagolási kisokos szakembertől

Primilla 2016. szeptember 9., péntek 08:05

Az uzsonnacsomagolásnak határozott evolúciója van a gyerek iskolai pályája során. Általában azzal kezdődik, hogy az ovis szokást tovább görgetve, a szülők lelkesen befizetik az iskolai közétkeztetést (mi sem természetesebb, generációk nőttek már fel menzakoszton), ami vagy beválik, vagy nem.

A mi iskolában a gyerekek felének nem vált be, a legtöbben már elsősként elkezdték otthonról hordani a szendvicseket. Én egy ideig még kitartottam, nem lehet az olyan rossz felkiáltással, de aztán a gyerek elkezdte demonstrációs céllal hazahordani az egérnyit megrágott péksüteményeket, szóval elég egyértelművé vált, hogy 1. nem finomak, 2. nem eszi meg, 3. annyi fehér lisztet adnak nekik egy hét alatt, amennyit én egy hónap alatt sem. Úgyhogy beadtam a derekam, elkezdődött az uzsonnacsomagolás.

shutterstock 167098457

Nos, az egy másik életforma, nincs mit szépíteni rajta. Oda kell rá figyelni, ki kell találni, be kell hozzá vásárolni, és fájdalom, legalább tíz perccel korábban föl kell kelni, már ha nem szeretnénk, hogy a gyerek másnapos szendvicseket egyen.

Ezen kívül meg kell oldani az étel szállítását is, és ahhoz igazítani a menüt: ha az uzsonnás táska hőszigetelt, akkor nyáron is bátrabbak lehetünk, de ha nem, akkor 30 fokban hagyjuk inkább otthonra a tojásos szendvicset!

Segítség lehet, ha az iskoláig útba esik a pékség, de akkor nagyjából ugyanott tartunk, mintha az iskolai kaját enné a gyerek, egészségesebb biztos nem lesz, viszont bebizonyosodik, hogy fel lehet nőni üres kiflin és kakaós csigán. (Csak vicceltem.)  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogzás ellen nincsen csodaszer, hiába keresem?

ST 2016. szeptember 8., csütörtök 13:27

A kisgyerekes szülők rendszerint alvási rémálomból esnek alvási rémálomba. Kezdve a csecsemőkori hasfájással, aztán az első mozgásfejlődési ugrás következik 3 hónapos kor körül, és persze nem szabad elfelejteni a két éves korig kísértő mumust, a fogzást sem.

A fogzás, az különösen jó, a gyereknek patakokban ömlik a nyála, szerencsés esetben vérvörös a feneke, éjjel-nappal nyűgös, és bármit a szájába töm, hogy masszírozza vele az ínyét - kivéve az erre a célra gyártott rágókákat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Házi kedvencet? Oké, de milyet?

Schütz Gabriella 2016. szeptember 7., szerda 18:44

Tombol a mozikban, és persze az összes papír írószer boltban is a Házi kedvencek titkos élete című film utáni őrület. Egyre csak azt hallom a környék kisgyerekes anyukáitól, hogy háziállatra vágyik a gyerkőc. Sokféle kedvtelésből tartott kedvenc közül választhatunk, mielőtt azonban elrohannánk a legközelebbi állatkereskedésbe érdemes átgondolni pár dolgot. Melyik házi cukiság passzol leginkább a mi családunkhoz? Segítünk választani!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyibe kerül a tanévkezdés az „ingyenes” oktatásban

Primilla 2016. szeptember 7., szerda 09:07

Nem akarunk rácsodálkozni az evidensre, aki nem egy barlangban él, az tudja, hogy az iskolába járásnak vannak költségei, még akkor is, ha maga az oktatás ingyenes. Nem rég írtunk róla, hogy hogyan lehet ezeket ügyesen visszavágni, most pedig, hogy elkezdődött a tanév, már jól látni, hogy mi az, amit – nincs mese – mindenképpen ki kell fizetni.

A nyár folyamán természetesen bevásároltuk a gyereknek a szükséges tanszereket, kivéve, ami amúgy is volt otthon. Külön hangsúlyozták, hogy semmiből sem kell új, úgyis leharcolódik év közben, csak használható legyen. Így hagytunk ott a papír-írószerben 30 ezer forintot az elsősre. Igen, drága, jó minőségű táskát vettünk, ha már a saját súlya egyharmadát kell a hátára kapnia mindennap. Minden másból középkategóriát választottunk, nem az olcsó gagyit, de nem is a szörnyen drágát.

shutterstock 212846191

Bútort, ruhát külön nem vásároltunk (széket ajándékba kapott, íróasztal van itthon elég), a tesicuccra nagyjából ötezer forintot költöttünk, tréningruhát nem vettünk újat, mert van.

Majd megtörtént az első szülői értekezlet. Rutinos „anyukaként” már pontosan tudom, hogy erre az alkalomra degeszre tömött pénztárcával praktikus érkezni. Persze az sem baj, ha szeptember 1-jén még nem áll rendelkezésre a megfelelő keret, majd befizetődik valamikor év közben az az osztálypénz, csak hát az már macera, jobb ezen gyorsan túlesni, ha lehet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyereklábra felnőtt cipőt? Nincs más választás

Primilla 2016. szeptember 6., kedd 16:37

Előbb-utóbb minden gyerek életében eljön a pillanat, amikor a lába túlnövi a 35-ös méretet, és akkor a leesett állú szülőt a szakképzett cipőeladó átkíséri a felnőtt osztályra. A szülő meg csak néz bambán a gyerekről a cipőkre, cipőkről a gyerekre, aki 140 centi, harminc kiló, és a legkevésbé sem hasonlít egy felnőttre, viszont két copf fityeg a feje két oldalán, esetleg éppen hiányzik egy-két foga, majd kinő.

Ennek megfelelően a lábfeje is hiába hosszú, sokkal, de sokkal keskenyebb, mint egy felnőtté, és legalább 7-8 évig még növésben is lesz. A téma nem légből kapott, jelenleg éppen itt tartunk a kilencéves lányommal. Állunk a női részlegen, előttünk magas sarkú, hegyes orrú, vagy két pántból álló (és magas sarkú) modellek sorakoznak. A gyerek viccből (vagy ki tudja) egy-kettőt felpróbál, pipiskedik benne az eladók végtelen örömére, aztán visszateszi őket a polcra, ezekben nem lehet járni. És igaza van.

Évek óta ugyanoda járunk lábbelit venni a gyerekeknek, egy olyan üzletbe, ahol csak minőségi cipőt árulnak, elsősorban magyar gyártóktól (meglepően nagy a kínálat egyébként). Az eladók szakképzettek, nemcsak méretet hoznak, de tanácsot is adnak, segítenek a választásban, és megszakértik a felpróbált cipőt, jó-e a méret, megfelel-e a fazon a gyereknek. A nevünkön szólítanak, és tudják, hogy hányas a gyerekek lába, odafigyelnek. 

shutterstock 332174276

Az itt dolgozó Móni azonban az aktuális problémánkra csak széttárja a karját: nem igazán tud segíteni. Pedig szeretne, és tudja is, hogy miről van szó, a gyártók azonban nem igazán válaszolnak megfelelő termékkel erre a nagyon is létező igényre. Vagyis de, van néhány cipőgyár, amely előrukkolt junior lábbelikkel, csakhogy ezeket senki sem fogja megfizetni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A császár, mint a könnyebbik út? Lószart!

Divany.hu 2016. szeptember 6., kedd 08:06

Futótűzként terjed annak a fiatal amerikai kismamának a Facebook-bejegyzése, aki sokkoló fotókon és egy zavarba ejtően szókimondó levélen keresztül beszélt császárral lezajlott szüléséről. Raye Lee története egyáltalán nem egyedi, ám úgy tűnik, jól tette, hogy beszélt róla, mert még mindig rengeteg nevetséges téveszme kering a témával kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rémes viccek a harmadikos olvasókönyvben

Dívány 2016. szeptember 5., hétfő 18:34

- Apa, vegyél nekem csokit!
- Nem veszek, mert nincs rá időm.
- Akkor legalább pofozz meg!  
- Miért pofozzalak meg, kisfiam?
- Azért, mert akkor sírok, és anya vesz csokit.

Ilyen és ehhez hasonló nagyszerű viccek vannak a Hétszínvirág 3. osztályos olvasókönyvében – hívta fel figyelmünket a jelenségre a Kettős Mérce. Szerkesztőnk, aki pont egy harmadikos kislány anyja, az alábbi képet lőtte a könyvről:

IMG 7150
Fotó: Dívány

Elmondása szerint az egész oldalon ilyen borzalmas poénok vannak, és ezek a gyerekeknek tetszenek is. "Az én gyerekem számár ez abszurd humor, mivel nem verjük. Szerinte ez vicces, pont azért, mert egész biztos benne, hogy ilyesmi sosem történik meg. Viszont a felmérések szerint nagyjából minden harmadik-negyedik gyereket megpofoznak, megvernek időnként a szülei. Vajon ők mennyire találják ezt viccesnek?"

Kár, hogy ez a tankönyv szerzőinek nem jutott eszébe, mert igazából lehetne értelmes dolgokat is tálalni a gyerekeknek humorral, ahelyett, hogy a családon belüli erőszakból csinálnának viccet, kvázi hétköznapi dologként beállítva azt, hogy valaki lekever egyet a gyereknek.

Így néz ki a teljes viccgyűjtemény:

IMG 7155
Fotó: Dívány
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha kis baj van, gyermeksos.hu, ha nagy, akkor mentő

Primilla 2016. szeptember 5., hétfő 18:23

Önöknél történt már olyan, hogy hétvégén vagy ünnepnapon a gyerek feldugott valamit az orrába, esetleg valami megsértette a szemét, vagy egyre terjedtek rajta a piros foltok és gőze sem volt, hogy hová forduljon segítségért? Ha még nem, akkor örüljön! De ha igen, akkor már jól tudja, hogy ez mekkora stresszhelyzet.

Addig persze mindenki eljut, hogy ha nagy baj van, akkor hívja a mentőt, ami vagy kijön, vagy nem. Ha pedig nincs akkora vész, akkor felhívja az ügyeletes gyerekorvost, aki nagyokat hümmög, és azt tanácsolja, hogy mutassák meg a gyereket a szakorvosi ügyeleten. Hát kösz, és az hol van, merre induljunk, jobbra, balra, vagy egyenesen? Erre az ügyeletes gyerekorvos felhívja a mentőket, akik (bizonyos hibahatáron belül) meg tudják mondani, hogy hol van a szakorvosi ügyelet.

Egyszerű, nem? Mindezt képzeljék el olyan stresszhelyzetben, amikor a gyerek ordít, vérzik vagy bágyadtan fekszik, a szülőknek meg a fülén jön ki az adrenalin.

shutterstock 174168860

Hát ebben a helyzetben szeretne segíteni a gyermeksos.hu. A weblapon egyszerűen fel vannak sorolva, hogy milyen esetekben és milyen szakügyeletre tanácsos vinni a gyereket, és oda kattintva ki lehet választani a lakhely szerint illetékes szakellátót. Azt gondolná, nahát, milyen szuper szolgáltatás ez a magyar egészségügytől? Részben igaza van, szupernek tényleg szuper. Csakhogy ezt két civil hozta létre és frissíti önszorgalomból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi volt a leghülyébb gyereknevelési tanács, amit kapott?

Dívány 2016. szeptember 5., hétfő 07:57

A Mumsnet.com az egyik legnagyobb gyereknevelés témájú oldal és fórum, ahol a kismamák megoszthatják a tapasztalataikat. Itt indított külön topicot az egyik anya azokról az leghülyébb tanácsokról és bölcsességekről, amivel környezete eddig a gyereke kapcsán megtalálta. A topic elképesztően népszerűvé vált, nagyon gyorsan nagyon sok édesanya számolt be hasonló tapasztalatokról, amikor ismerősöktől, családtagoktól sőt - ami még szomorúbb - akár körzeti orvostól, védőnőtől, vagy egyéb, magát szaktekintélynek tartó embertől hasznos tanácsok helyett egészen elképesztő hülyeségeket kaptak. A legjobbakból/legszomorúbbakból a Daily Mail is szemezgetett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legyen a gyerek önbizalom-növelésből ötös!

Schütz Gabriella 2016. szeptember 4., vasárnap 15:28

Itt a szeptember, kezdődik az iskola. Azonban nem minden kisgyerek kezdi az évet büszkén, fejet felemelve, tudatában saját értékeinek. Hogyan biztassuk az elsős megszeppentet, vagy hogyan öntsünk bátorságot a félénk kisiskolásba? Medveczky Kata pszichológussal beszélgettem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ígéretek és megvalósítás: idén sem könnyebb az elsősöknek

Primilla 2016. szeptember 3., szombat 16:18

Első osztályba ment a gyerek, így a szokásosnál is kíváncsibban vártam, hogy mi valósul meg idén abból a sok ötletből, amit tavaly, főként a tiltakozások hatására, feldobtak a politikusok. Mert voltak köztük nagyon jók is ám. Nem politizálunk, a gyakorlatot nézzük.

Volt itt három ígéret, amit különösen nagy lelkesedéssel vártam, hátha lesz is belőlük valami:

  1. az 1-3. évfolyamokon nem lesznek többé tartós könyvek
  2. 30 perces tanórák lesznek a kicsiknek
  3. és hogy normális szintre csökkentik a hétévesek terhelését, ne dolgozzanak már több órát egy nap, mint egy felnőtt!

Nagyjából már most, az első napokban látszik, hogy ezekből idén semmi sem lett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem tudja figyelmen kívül hagyni a gyereksírást

Dívány 2016. szeptember 2., péntek 18:37

Az emlősök közül nemcsak az embergyerekek sírnak, számos más fajnál is tapasztaltak ilyen viselkedést, és akár hiszi, akár nem, a hangbeli jellemzőkben sincs nagy eltérés, és abban sem, hogy milyen helyzetekben "vetik be" ezt az utódok - írja a Daily Mail. De miért pont sírással jelzik, hogy éhesek, fáradtak, magányosak vagy fáj valamijük? Nos, azért mert hatására a felnőttek agyában olyan területek aktiválódnak, amelyek az empátiáért és a figyelemért felelősek - állítják a kutatók.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön is így látta viszont a gyereket az első iskolanap után?

etelka 2016. szeptember 2., péntek 17:23

Az első nap az iskolában a világ minden pontján izgalommal és reményekkel tölti el a gyerekeket. Aztán jön a valóság. Az Imguron megjelent fotón, mely bemutatja az iskola előtti és utáni állapotot, jól látható, hogy a ragyogó tekintet, fürtöcskék és mosoly pár óra alatt eltűnik, és a helyén csak egy hulla fáradt iskolás marad. Azért reméljük, hogy volt olyan gyerkőc, akit nem viselt meg ennyire az élet és az iskola. 

Kattinston, és kiderül, milyen látvány fogadta a szülőket délután! 

Before and after the first day of school

7 kérdésből kiderül, net- vagy játékfüggő-e a gyerek

Puskás Pálma 2016. szeptember 2., péntek 09:59

Itt a nyár, a gyerek meg csak a játékkonzol előtt ül? Az esetek többségében nem kell aggódni, az, hogy valaki videójátékokkal játszik, alapesetben nem okoz semmiféle személyiségtorzulást (mi több, egyes kutatások szerint még javítja is a térérzékelő funkciókat).

Ugyanakkor, mint szinte mindegyik örömszerző tevékenység, így ritkán a videójáték is okozhat függőséget. A videójáték-addikció pedig nem csak azt jelenti, hogy sokat játszik a gyerek: sok gyerek sokat játszik, mégsem válik addikttá.

shutterstock 158311691

Ennél összetettebb a probléma, ráadásul az addikció hátterében a kutatások szerint gyakran valami egyéb pszichés zavar, például felderítetlen figyelemhiányos hiperaktív zavar állhat.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés