SZÜLŐSÉG

Mit várhatunk el jogosan a kamasztól?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. november 15., kedd 17:45

Általában nem szoktuk tudatosan megfogalmazni, hogy a gyermek egyes életszakaszaiban milyen elvárásaink is vannak: mit szeretnénk elérni szülőként, mi a célunk. Pedig érdemes, de nem azért, hogy görcsösen ragaszkodjunk hozzá, hanem, hogy értsük magunkat, adott esetben például miért vagyunk olyan dühösek, amikor valami máshogy alakult, mint szerettük volna. Azért is jó tudnunk, mit várunk magunktól és a kamasztól, mert így fény derülhet az irreális elvárásokra. A jellemző szülői elvárások általában részben életszerűek, de előfordulhat, hogy egyes vetületei koraiak. Nézzük meg ezeket a tipikus szülői célokat!

shutterstock 343220099
Távolról sincs vége, olvasson még »

Elárasztotta a házat a sok kavics, gesztenye, faág? Segítünk!

(bj) 2016. november 15., kedd 13:11

Ugye minden gyerek összegyűjt az utcán/parkban/erdőben minden kis bisz-baszt (falevél, makk, toboz, kavics, stb)? Mert az enyém igen. Az éj leple alatt, amikor már elaludt, azért próbálok megszabadulni a teljesen elszáradt, atomjaira hulló falevelektől, botoktól, és a Duna-parton szedett kavicsok kb kétharmad részétől, de azért szokott maradni egy pár darab, a gyerek kedvéért.

És ha már lépni sem tudunk a felszedés pillanatában komoly kincsnek gondolt dolgoktól, megpróbálhatjuk felhasználni azokat gyerekünk társaságában. Egyrészt jó időtöltés kettesben, alkotómunka, és még a karácsonyi ajándékok kézzel készített részeit is elkezdhetjük legyártani. Most a felhasználási módokra írok pár példát. Egyszerű technikákat gyűjtöttem össze, amik nem okoznak gondot egy óvodásnak sem, és azoknak a szülőknek sem, akik elhanyagolható kézügyességgel rendelkeznek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Osztályzatokkal tesszük tönkre a gyerekeinket

Brownie 2016. november 14., hétfő 13:44

Nagy öröm és büszkeség tölti el a szülőket, ha a gyerek az osztályelső, vagy szín ötös bizonyítványa és példás magatartása miatt felkerül a dicsőségtáblára. Amikor viszont rossz jegyet visz haza, anya és apa csalódottak, haragudnak rá és megbüntetik. Ilyenkor a gyerek úgy érzi, nem szeretik.

De az érdemjegyek nem csak a családi békéért vagy perpatvarokért felelősek. Tény, hogy fontos számot adni a tanulók eredményességéről és fejlődéséről, ám nem mindegy, hogyan tesszük azt. 

A jegyekkel történő teljesítményértékelés miatt ugyanis a gyerekek elsősorban nem a tudásért, hanem a jó osztályzatokért tanulnak, holott a puszta számok nem feltétlenül tükrözik a tényleges tudásukat vagy szorgalmukat – nem beszélve arról, hogy mennyi feszültséget szülnek a gyerekek mindennapjaiban és hogyan hatnak önértékelésükre.

Nem véletlenül bírálják olyan sokan a hagyományos értékelési módszereket és hangoztatják az alternatív pedagógiára jellemző szöveges, árnyalt értékelés hatékonyságát és jótékony hatását a gyerekek személyiségfejlődésére.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Asztrofizikáról érthetően hároméveseknek? Simán!

Primilla 2016. november 13., vasárnap 11:13

Ha van önnek 3-5 év közötti gyermeke, bizonyára gondolt már rá, hogy asztrofizikáról olvasson neki mesét. Nem? Pedig menő lenne, és most már nemcsak igény, hanem lehetőség is lesz rá, legalább is, ha sikerül az erre indított közösségi finanszírozású kampány.

Farkas Róbert, vagy ahogy szakmai körökben ismerik, Astronaut, éppen a kislánya, Fannika születése táján kapott fényt és szeretett bele az asztrofizikába.

"Na jó, egy gyerekkönyvben nem kell súlyos tudományosságra és számításokra gondolni, csak bizonyos összefüggésekre arról, hogy hogyan működik a világegyetem. Mert ez sajnos, nagyon hiányzik még az iskolai fizika tananyagból is, helyette elveszünk a részletekben meg a számításokban" – magyarázta Astronaut.

Pedig –legalább is az alapokat – már tíz oldalon, laponként pár mondatban kisgyerekek számára is érthető módon is meg lehet világítani, mindezt jófej rókákkal előadva.

campaign facebook

Hogy miért rókák? Mert a róka a mesékben mindig (többnyire) az okos állat, és egyébként is, Astronaut szeret rókákat rajzolni. És miért angolul? Nos, erre már nem fizikai, hanem a gazdaság összefüggések adnak magyarázatot: egyszerűen túl kicsi a magyar nyelvű piac. Így az alkotó kénytelen az egyébként magyarul megírt és egy új-zélandi író, Scott Alexander Young által lefordított könyvet egy világszerte érthető nyelven kiadni. Asztrofizikáról, kisgyerekeknek – nem tudunk betelni a gondolattal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gének is befolyásolják, mikor szül

Edicsek 2016. november 12., szombat 14:01

Az Oxford Egyetem kutatói azt állítják, hogy a gének is fontos szerepet játszanak abban, hogy ki mikor szül, illetve akar-e egyáltalán gyereket vállalni. A Daily Mail cikkéből kiderül, hogy bizonyos gének azt is előre determinálják, hogy ki milyen idős koráig tolhatja ki a szülést, hiszen ez javarészt attól is függ, hogy kinél mikor jön el a menopauza. 

A gyerekvállalás idejének kitolása nehéz kérdés, ezen segíthet az, ha egyáltalán tudja, hogy a génjei meddig engedik egyáltalán, hogy húzza-halassza a dolgot. A tudósok szerint 24 gén az, ami azt határozza meg, hogy mikor eshet teherbe egy nő és hány gyereke lesz. De persze nem csak a gének számítanak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kicsi hős: a 12 éves plüssmackókészítő

(bzs) 2016. november 11., péntek 14:45

Egy ausztrál kisfiú, az akkor 9 éves Campbell 2013 karácsonyán találta ki, hogy szeretné megajándékozni a kórházban lévő gyerekeknek. Arra hamar rájött, hogy annyi ajándékot nem lenne pénze megvásárolni, amennyi szeretne, így úgy döntött, hogy maga készíti el a meglepetéseket. Magától tanult meg varrni, azóta pedig tömegesen készíti a plüssmedvéket. A célja egészen pontosan az, hogy minden nap készítsen egyet, de ennél sokkal jobban teljesít, idén már 400 mackó fölött jár.

„A kezdet nem volt könnyű. Az első bénácska kis macit öt órába került megvarrni, de aztán egyre gyorsabban és jobban ment a dolog.” - meséli a ma már 12 éves Campbell, akinek nincs kis családja, mert kilencen vannak testvérek. Mostanra egy mackót egy óra alatt varr meg.

Ez persze nem ment simán, volt olyan, amikor az ujját konkrétan hozzávarrta a varrógéphez, ami mellől így aztán nem tudott felállni, de állítólag akkor is azért aggódott, hogy a mamája nehogy elájuljon - derül ki az édesanyja leírásából, amiben a kisfiúval kapcsolatos érdekességeket gyűjtötte össze. 

Az első plüssmedve a kisfiú édesapjának készült, akinél daganatos betegséget diagnosztizáltak. "Rémisztő volt, amikor kiderült apa betegsége. És megtudtuk, hogy az idegeskedés csak hátráltatja a gyógyulást, ezért készítettem neki egy mackót, hogy segítsen neki megnyugodni - meséli a kisfiú. Édesapja szerint "minden mackójában van egy picike varázslat. Campbellben viszont rengeteg varázslat van" - fogalmazott az apa.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Lego szuperhőslányok nem félnek szétrúgni a gonoszok seggét!

Dívány 2016. november 10., csütörtök 09:17

Ha az ön lánya is megőrül a képregényekért, a DC-univerzum szuperhőseiért, vagy csak egyszerűen nem akarja a háromezredik rózsaszín szivárványpalotát megépíteni a hozzá tartozó, csillámport pukizó unikornissal, akkor van egy jó hírünk! A babble.com értesülései szerint a LEGO végre számításba vette a genderkritikus lányokat (és anyukáikat) is, és egy szuperhőslányos sorozattal rukkol elő. Mert a világot is a nők fogják megmenteni.

A Super Hero Girls LEGO a legismertebb DC szuperhősöket alkotta meg, és tizenegy karaktert kínál a vásárlóknak; Wonder Woman, Batgirl, Supergirl, Harley Quinn, Poison Ivy, Bumblebee, Flash, Eclipso, Lena Luther, Lashina, és Mad Harriet – ez lesz az első eset, hogy csak női karakterekből álló gyűjteményt dob a piacra a cég (természetesen ebbe nem számítanak bele a LEGO Friends és a Disney hercegnők). A szuperhős lányok pedig hova máshova járhatnának, mint a Super Hero High-ba?!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyermekorvosi rendszert csak a jófejség tartja életben

Primilla 2016. november 10., csütörtök 08:11

Vasárnap délután megfájdult a gyerek foga. Mert a fogak már csak ilyenek, sosem kedden reggel durrannak be, hanem mindig hétvégén, éjszaka, vagy húsvét napja hajnalán, mindenféle előjel nélkül. Ez már-már törvényszerű, ehhez kéne állítani a fogorvosok munkaidejét: hétvégén nyolctól négyig szabadidő, ezen kívül pedig nagyüzem.

De nem a szuper rendszerváltó ötleteimről fogok írni, hanem arról, hogy ennek az esetnek a kapcsán most már meggyőződésem: vidéken, a 21. században az egészségügyet ugyanaz tartja életben, ami az oktatást: a benne dolgozók felelősségtudata, jóindulata, és az elvárhatón bőven felül való helytállás. Na meg a szívesség, az urambátyám, meg a kapcsolatok.

De semmiképpen sem a dolgozó emberekről havonta legombolt, több tízezres járulék az, amitől az ember gyereke, ha valami baja van, normális időn belül ellátáshoz jut.

shutterstock 117627547

A gyerek a fájdalomcsillapító beadása után három órával újra elkezdett vergődni, már megint fáj a foga. Nosza, menjünk az ügyeletre! Emlékeztem rá, hogy a városunkban (Pest megyei járásközpont) működik egy fogorvosi ügyelet, (nem spéci gyerekfogorvos, hanem csak úgy fogorvos) de nem vették fel a telefont. Odamentem, hatalmas neonreklám villogott, de senki sem volt ott. Utánanéztem, kiderült, hogy évekkel ezelőtt megszüntette az ügyeletet önkormányzat, mert sokallta az összeget, amit fordítani kellett rá. És mivel nem kötelező feladat, nyugodt szívvel felszámolták a rendelőt, akinek meg hétvégén fáj, az menjen… valahova. De hova is?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti gonosz: nevessünk kétségbeesett gyerekeken

Divany.hu 2016. november 9., szerda 14:47

Jimmy Kimmel a népszerű TV műsorvezető és humorista már hosszú évek óta trollkodik a gyerekekkel, és úgy látszik, hogy nem tud kifogyni az ötletekből. A legnagyobb favorit talán az volt, amikor a gyerekek karácsonyi ajándék helyett banánt, félig megevett szendvicset és ehhez hasonló hasznos meglepetéseket kaptak. Természetesen a Halloween sem maradhat ki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Idegesítő a reklám, öljük meg a gyereket?

Divany.hu 2016. november 8., kedd 17:13

Figyelemfelkeltő gyógyszer-, pláne köhögéscsillapító reklámot kitalálni nem feltétlenül egyszerű műfaj, ezért a kreatívok kínkeservesen erőszakolnak ki magukból olyan ötleteket, amik talán megmaradnak az emberek fejében, mint mondjuk Ásóka, a gonosz körömgomba.

Mivel a gyerekek gyakran hazahordanak mindenféle mutáns vírust az oviból, ésszerű, hogy a gyerekvonalat is beépítsék, ebből talán a folyton Robitussint emlegető gyerek volt a legemlékezetesebb, de most megérkezett Fluimucil Ábel, aki kiverte a biztosítékot. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dühkezelés családon belül: mit tegyek, kihez forduljak?

Divany.hu 2016. november 7., hétfő 19:54

A ceglédi tragédiához hasonló esetek mindig megrázóak, azok számára pedig kétszeresen is, akiknek már van családja. Ugyanakkor ítélkezés helyett sokkal fontosabb lenne megérteni, hogy mit tehetünk abban a helyzetben, ha szülőként elveszítjük a fejünket, ha úgy érezzük, hogy nincs tovább, és felismerni azt, mikor csúszik ki a kezünkből az irányítás.

És még ennél is fontosabb lenne megtanulni, megtanítani azt, hogy mikor, hogyan kérjünk segítséget, és kihez fordulhatunk, ha nagyon nagy a baj. 

Nem az a jó szülő, akinek még sosem jutott eszébe, hogy kivágja az ablakon a visító gyereket

Nagyon fontos tudni, hogy a legjobb, legszeretőbb szülő cérnája is el tud szakadni. Ahogy a pszichológusok fogalmazni szoktak: nem az a jó szülő, akinek még sosem jutott eszébe, hogy kivágja a gyereket az ablakon, hanem az, aki végül mégsem vágja ki. 

Ha elszakadt a cérna, és attól fél, hogy valamilyen krízishelyzetben kárt fog tenni a gyerekben vagy önmagában, a legfontosabb, hogy azonnal kérjen segítséget. Ennek módjai:

 • első lépésben helyezze a gyereket biztonságba, csecsemőt mondjuk az ágyába, nem baj, ha üvölt. 
 • második lépésben vegye számba, kitől kaphat azonnali segítséget: ez lehet a szülőtárs, saját szülei vagy anyós/após, egy közeli barát. Ha van olyan, aki néhány percen belül oda tud érni, mondja el, hogy azonnali segítségre van szüksége, és amíg ez megérkezik, addig is távolodjon el a gyerektől, ha megoldható, menjen ki a szabad levegőre, lélegezzen mélyeket.
 • ha nincsen ilyen közeli rokon vagy barát, hívjon fel egy éjjel nappal hívható krízissegély-szolgálatot.
 • Bár nem ez a fő profilja, de elsőre elértük őket, és megkeresésünkre az Országos Kríziskezelő Infomációs Szolgálat szakembere azt mondta, ha őket hívják fel egy ilyen helyzetben, természetesen megpróbálnak lelki segítséget nyújtani a hozzájuk forduló szülőnek, a telefonszám (éjjel-nappal hívható, ingyenes): 06-80-20-55-20.
 • Lehetne segítség az ingyenes hívható Lelkisegély Szolgálat a 116-123-as telefonszámon, vonalasról és mobilról is előhívó nélkül kell tárcsázni. Ellene szól, hogy nekünk tíz próbálkozásból egyszer sem sikerült felhívnunk őket, vagyis krízishelyzetben nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.
 • Bár alapvetően a fiatalok segítése a célja, ilyen helyzetben a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány felhívása is megoldás lenne, elvileg őket is éjjel nappal és ingyen lehet hívni ezen a számon: 116-111, a számot vonalasról és mobilról is előhívó nélkül kell tárcsázni, ha el lehetne őket érni, de nekünk tíz próbálkozáson át ez a szám folyamatosan foglalt volt.
 • De ha semmi más ötlete nincs, segítséget kérhet egyszerűen a 112-es segélyhívó számon is. 
 • Az általunk megkérdezett segélyszolgálatokon dolgozó szakemberek mind azt tartották fontosnak elmondani, hogy ha valaki ilyen helyzetbe kerül, és képes volt felismerni azt, hogy mekkora a baj, az egy hatalmas első lépés. Viszont ahhoz, hogy ilyen a jövőben ne forduljon elő, valamilyen hosszabb távú segítségre van szükség, pszichológusra, vagy a családsegítő szolgálat szakembereire.

Ha nincs ekkora baj, csak gyakran vagyunk dühösek

A düh természetes emberi reakció. Szemünk fényeinél jobban pedig senki nem tud kiborítani minket: egyrészt senkit nem ismerünk olyan jól és élünk vele olyan „kellemetlen” közelségben, mint velük, másrészt pontosan ismerik a gyenge pontjainkat, és hajlamosak ezekre rátapintani. Arról nem is beszélve, milyen idegesítően hasonlítanak ránk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket a készségeket csak az apák tudják átadni

Puskás Pálma 2016. november 7., hétfő 11:25

Az anya-gyerek kapcsolatról és annak gyerekre gyakorolt hatásairól kismillió szakkönyv szól, miközben úgy tűnik, az apák szerepét csak az utóbbi időben kezdjük felfedezni. Az elmúlt tíz évben az apák részvétele a gyereknevelésben egyre hangsúlyosabbá vált, és ezzel párhuzamosan sorra jelentek meg az apák, az apa-gyerek kapcsolat hatásait vizsgáló kutatások.

Kiderült, hogy az apa-gyerek kapcsolat legalább ugyanolyan fontos, mint az anya-gyerek kapcsolat, ráadásul egy jó apa az anya-gyerek kapcsolat sérüléseit is kompenzálni tudja. Az „apaság” mennyisége és minősége hatással van a gyermekek lelki és testi egészségére is, egészen a csecsemőkortól kezdve a kamaszkorig.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics) családlélektannal foglalkozó csoportja nemrég egy összefoglaló tanulmányt publikált, amelyben sorra veszik az apaszerep jellegzetességeit, az apa-gyerek kapcsolat hatásait a különböző életkori szakaszokban, ennek előnyeit, nehézségeit. Mutatjuk a főbb pontokat.

shutterstock 431882515
Távolról sincs vége, olvasson még »

10 jótanács, hogyan neveljen a gyerekből olvasót

Divany.hu 2016. november 6., vasárnap 14:17

Egyre inkább digitalizálódunk, csak számlát kapunk a postán, levelet alig, a naplónkat a webre pötyögjük le ( mikor írt kézzel valamit utoljára?), és folyton valami elektromos kütyü van a kezünkben, asztalunkon, orrunk előtt. Egy fárasztó, monitorbámulásos nap után pedig lesüppedünk a kanapé elé, hogy nézzük kicsit a tévét.

A betű és olvasás hatalma mégis állandó: jó dolog könyvet venni a kezünkbe, máshogy és alaposabban kapcsol ki, olyasfajta időtöltés, ami semmi máshoz nem hasonlítható. Az olvasás azonban a mostani gyerekeknek kevésbé magától értetődő, mint a szüleik generációjának – nekünk-, hiszen kiskoruktól kezdve el vannak látva különböző kikapcsolódási alternatívákkal.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a gyerek örömmel élje meg az olvasást, és magától vonódjon bele, ne pedig kényszerből tegye. De hogyan lehet olvasót nevelni a gyerekekből?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Antidepresszánsok terhesen? Mi baj lehet?

Brownie 2016. november 6., vasárnap 13:02

A terhesség alatti és a szülést követő depresszió nem ritka jelenség, és elég komoly következményekkel is járhat. Tudta, hogy az Egyesült Királyságban az öngyilkosság az anyai halálozás elsődleges oka?

Ugyanakkor "az elmúlt tíz évben több vizsgálat is rávilágított arra, hogy a terhesség ideje alatt szedett antidepresszáns gyógyszerek veszélybe sodorhatják a magzat egészségét. Szedésük többek között koraszüléshez, kisebb születési súlyhoz, valamint komoly születési rendellenességekhez például szívbetegségekhez vezethet, de az autizmus kialakulásának kockázatát is növeli” – írja a The Conversation oldalon Ian Jones, a Cardiffi Egyetem professzora, aki többek között a perinatális depressziót kutatja.

shutterstock 280556879

Régebben úgy hittük, hogy a terhességi hormonok megvédik a nőket a depressziótól, de ma már jól tudjuk, hogy ez nem így van, sőt; a tudomány álláspontja az, hogy a várandósság számos olyan érzelmet válthat ki, amelyek megnehezítik a depresszió elleni küzdelmet. Mindemellett egyre többször hallani arról, hogy a várandósság ideje alatt szedett bizonyos gyógyszerek fejlődési rendellenességeket okozhatnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rosszul is lehet bocsánatot kérni

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. november 6., vasárnap 08:01

Van, akiben idegenkedést vált ki a gondolat, hogy a szülő bocsánatot kérjen a gyerekétől. Egyesek szerint ez felborítja a rendet, hiszen az anya, az apa a nagy és erős, a poronty számára pedig elbizonytalanító, ha arról beszélnek, ők is hibáznak. Van, aki a tekintély csorbulásától fél, attól, hogy mi lesz abból, ha a szülő „megalázkodik” a gyerek előtt. Pedig bocsánatot kérni tudni kell, főleg, ha azt szeretnénk, a csemete is képes legyen majd rá.

Igaz, hogy a kisgyerek szemében a szülő mindenható, és nincs belekalkulálva a képbe, hogy gyengeségei is lehetnek. Erre a látásmódra szüksége van ahhoz, hogy biztonságba érezze magát, de ez annyira sajátja, hogy nem kell félni a lerombolásától.

Az anyák és apák nyugodtan elmondhatják, hogy ezt vagy azt elszúrták – ettől a kicsi nem fog elbizonytalanodni. Vannak helyzetek, mikor megkönnyebbülést hoz ez a gyereknek, mert ő is érzi a feszültségét, hogy valami nem stimmel, és ha a szülő nem vállalja magára, például azt, hogy az előbb indokolatlanul mordult rá a gyerekre, akkor magában keresi a hibát.

shutterstock 210886180

Lehet, hogy a felszínen ez sértődöttségben vagy haragban jelenik meg, de abból a szempontból mindegyik egy kalap alá tartozik, hogy a kisgyerek nem tudja még magában egyedül helyre tenni: „én nem is csináltam semmi rosszat, biztos csak rossz kedve van anyának”. Ugye, hogy nem életszerű mondat egy három-, négy-, ötéves szájából?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Spórolós trükkök szülőknek: DIY vagy buhera?

Primilla 2016. november 5., szombat 11:49

Gondolta volna-e ön, hogy nem kell tíz-, meg százezreket elkölteni ahhoz, hogy bababiztossá tegye az otthonát? Mármint nem úgy, hogy a gyerektől védje meg a szépen berendezett lakását (nem fog menni, most szólunk), hanem a gyereket a mindenütt rá leselkedő veszélyektől?

Akinek született már gyereke, vagy a közeljövőben fog, pontosan tudja, hogy valami varázslat folytán minden babaholminak minősülő cucc árán van egy ötös-tízes szorzó. Nagyjából ennyivel kerül többe az a kiskanál, amit csecsemőknek szánnak, mint az, amit a kifejlett embereknek. Csakhogy ez egyáltalán nem szükségszerű!

Találtunk a Fashion and Glamour Facebook oldalán egy szuper fotógyűjteményt, ami egy csomó jó ötletet ad, hogyan lehet fillérekből, egy kis kreativitással alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, amit egy izgő-mozgó, ön- és közveszélyes baba jelent otthon. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van, ahol már iskolában tanítják a boldogságot

Menő/Ciki

(bzs) 2016. november 5., szombat 10:31

A hazánkban is ismert Ilona Boniwell (A boldogság egyenlete című könyv szerzője) állítja: a boldogság is tanítható az iskolákban a hagyományos tantárgyak mellett. A Huffington Postban megjelent cikkében gyakorlati tippeket is ad, hol kell kezdeni a boldog gyerek nevelését.

Annak ellenére, hogy a WHO "egészség" fogalmába már 1947-ben belevették a mentális és szociális egészséget is a fizikai mellett, sok iskolában az egészséges életmód még mindig kimerül a tornaórákban és (esetleg) az étkezésben.

Távolról sincs vége, olvasson még »
304 szavazat 534 szavazat

Ha válnak a kamasz szülei, az fájni fog

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. november 4., péntek 09:45

Bármennyire is növekszik a válások aránya, sajnos ettől még nem változik, hogy a gyerek számára a válás nehéz, fájdalmas. Neki úgy kerek a világ, ha együtt vannak a szülei. Lehet kivételeket hallani: a nagyon konfliktusos házasságok esetén előfordul, hogy a már felnőtt gyermek azt mondja, „jól tették, hogy elváltak, hamarabb is lehetett volna!”.

De gyerektől ritkán hallunk ilyet, mert neki megrengeti a biztonságérzetét, megijeszti, hogy utána mi lesz, hogyan folytatódik az élet, ő vajon nem veszti-e el a szüleit. És nem utolsó sorban: vajon nem az ő hibája-e? Ady verssora: „Minden egész eltörött” közvetíti azt a lelkiállapotot, amit a gyerek vagy kamasz számára jelent, hogy különválnak a szülei.

shutterstock 370477757

A riogató bevezetés után azt is tegyük hozzá: ezzel együtt is igaz, hogy egyes esetekben a gyermek szempontjából is jó, az ő érdekét szolgáló döntés a válás. Már csak ezért sem szabad őt kérdezni, „mit szólnál hozzá, ha elválnánk?”. Megdöbbentő, de nem egyszer fordul elő, hogy valóban elhangzik ez egyik-másik szülő szájából. Bűntudata van, fél, milyen hatást gyakorol majd lányára, fiára, talán némi felmentést remél attól, ha a gyerek azt mondja, hogy „jó ötlet, már én is gondoltam rá”. A csemete persze sosem mondja ezt, hanem sír vagy kétségbeesik, vagy lebénul. Messze túl nagy felelősség ez neki, bőven kívül esik a kompetenciakörén nemcsak a döntés, hanem, hogy véleményt nyilvánítson ebben. A szülőknek kell eldönteni, válnak, vagy együtt maradnak, és aztán vállalni döntésük felelősségét és következményét, a gyerekre ebből nem szabad semmit áttenni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön szerint jó ötlet a gyerekmentes zóna a repülőkön?

Becca 2016. november 3., csütörtök 19:37

A fapadosok korában már hozzászoktunk, hogy nem csak megvesszük a repülőjegyet, hanem összelegózzuk, mit szeretnénk. A fizetős bőrönd, az elsőbbségi beszállás, a választott ülőhely (pláne nagyobb lábtérrel!) mind fizetős extra, és persze nem is olcsó, így aztán előfordul, hogy néha drágábban jön ki a fapados út, mintha egy nem „büdzsé” járatra vettünk volna jegyet.

Pár évvel ezelőtt bejött még egy extra szolgáltatás: a gyerekmentes övezet. Ez egyelőre nem érhető el az összes járaton, de az eddigi tapasztalatok alapján igény az nagyon is van rá. Először az Air Asia, Malaysia Airlines és a szingapúri Scoot Airlines vezette be a „child-free, vagy csendes zónákat”, illetve pár napja újabb társaság csatlakozott közéjük, az indiai IndiGo. 

shutterstock 292081409

Gyerekmentes sorok, szélesebb székek 

 • A fapados szingapúri Scoot Airlines járatain összesen 41 férőhelyet foglal magában a „gyerekmentes zóna”, amit 14 dollárért (körülbelül 4 ezer forintért) bármilyen 12 év feletti személy lefoglalhat, aki nem akar gyerekzsivajban utazni, vagy szeretné elkerülni, hogy egy gyerek a széktámláját rugdossa az út alatt. Bónusz, hogy ezért az árért cserébe, nem csak a gyerekeket iktatják ki, de szélesebb ülést is kínálnak, nagy lábtérrel.

 • Az Air Asia X-nél kicsit más a helyzet, ott ugyanis a gyerekmentes zónában is különböző árkategóriájú helyjegyek vannak, 13-35 amerikai dollár között mozog az áruk (3700-10000 forint), itt külön fizetni kell az extra lábhelyért.

 • A Malaysia Airlines már négy éve diszkriminálja a gyerekeket, az A380-as repülőgépeinek felső fedélzetéről tiltotta ki a 12 év alattiakat, plusz a 747-es gépeinél az első osztályon, csecsemővel itt nem lehet utaztatni. 

 Az IndiGo csendes zónái semmiben sem térne el a megszokott előírástól: 12 éves kor alatt nem utazhat gyerek ezekben a sorokban. A 40 célállomásra repülő társaság így nyilatkozott a döntésről: „Szem előtt tartjuk minden utas kényelmét, így az 1-4-es sorok, illetve a 11-14 sorok, csendes övezetnek számítanak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Top tíz nemkellék gyerekneveléshez

(bj) 2016. november 3., csütörtök 13:23

Tapasztalatom szerint a két legnagyobb lehúzós üzletág az esküvőszervezés, és minden, ami baba és gyerek. Szerencsére mindkettőben volt már részem; az esküvői kellékekkel és „nemkellékekkel” engem nem tudtak megvenni, pár tízezer forintból megúsztuk az egész hercehurcát. A realitás talaján maradtunk, és ha láttunk valami csábító tárgyat a témakörben, mindig feltettük magunknak a kérdést, hogy ettől tényleg jobb lesz-e az esküvő, vagy csak felesleges pénzkidobás.

Ugyanezt a kérdést kellene feltennünk akkor is, amikor a gyerekholmik kifogyhatatlan tárházából kerül elénk egy-egy darab. Bár ebben az esetben már nem olyan könnyű nemet mondanunk, elvégre nem magunkról, hanem a gyerekünkről van szó, érte pedig bármit megtennénk, nem igaz?

Ez azonban nem egyenlő azzal a mondattal, hogy érte bármit megvennénk. Legalábbis nem kéne, hogy így legyen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A suli, ahol meditálni kell büntetés helyett

Divany.hu 2016. november 2., szerda 13:01

Ha a gyerek valami rosszat tesz, meg kell büntetni érte. Ez egyike a belénk rögződött nevelési szabályoknak, amik nem biztos, hogy feltétlenül igazak – vagy legalábbis nem úgy. Amikor a kisfiam valami rosszat tesz, mindig azt mondom neki: gondoljon bele a másik helyzetébe. És egy kicsit én is belegondolok az övébe.

Vajon ha valaki rosszat tesz, feltétlenül azért teszi, hogy a másiknak ártson? Ez volt a helyzet az adott szituációban? Vagy elképzelhető, hogy dühös, csalódott, érzelmileg összezavarodott volt? Netán fáradt, vagy valamire fel akarta hívni a figyelmet?

Ezen elgondolkodva teljesen újszerű megközelítést alkalmaz egy Baltimore leggettósabb részén lévő iskola, a büntetést meditációs szobával váltották ki, ahol a gyerekeknek légzőgyakorlatok és meditációs technikákat tanítanak, és arra biztatják őket, hogy beszélgessenek a viselkedési szakemberrel. Az eredmények elég meggyőzőek, a program két évvel ezelőtti bevezetése óta egyetlen gyerek ellen sem indult fegyelmi eljárás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért olyan boldogtalanok a mai gyerekek

S-W. Zsó 2016. november 1., kedd 20:27

„Van abban némi ellentmondás, hogy ugyanaz a szülő, aki nem akarja, hogy gyermeke higgyen a Mikulásban vagy a húsvéti nyusziban - mert a fantázia szüleményei, és ennélfogva hazugságok -, engedi, hogy felnőttként öltözzön és viselkedjen, és nem törődik az ezzel a fajta engedékenységgel járó végtelenül sok hazugsággal” – véli David Elkind a massachusettsi Tufts University professzora, akinek fő szakterülete a gyermeki fejlődés.

B288665

Örülök, hogy a kezembe akadt a szakember mára klasszikusnak számító könyve, a Hajszolt gyerekek, amelynek legfőbb üzenete, hogy a gyerekeknek jogában áll gyereknek lenni, élvezni ennek a kornak az örömeit, és átélni egyes kínjait, amiket a siettetés okoz. Elkind arra keresi a választ, hogy hogyan óvhatjuk meg gyerekeinket a modern világ okozta stressztől, a média sugallta hamis ideáloktól és a kortárs csoport nyomásától.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csodálkozik, hogy nem találja a gyerekkel a hangot?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. november 1., kedd 16:53

Az óvodás korú gyerek lételeme a játék. Az egészséges gyerek gyakorlatilag mindig játszik, és minden tárgy játék számára. Ez az ő anyanyelve, ám ezt olykor elfelejtik a felnőttek, és csodálkoznak, amikor nem találják vele a hangot.

A gyerek ül a földön, fogja a cipőjét, ami akkor éppen csónak, „úsztatja” a vízen, báng, beleütközött egy jéghegybe (mi esernyőtartónak hívnánk), most pedig ellenséges kalózhajó tűnt fel a láthatáron (azt hittük, papucs). Mindez addig aranyos a szülőnek, míg nem lesz feszült, hogy indulni kellene, mert zár a bolt, és kéri, majd ráripakodik a gyerekre, hogy hagyja már abba a játszást, és vegye fel a cipőt.

shutterstock 116691004

Szeretnénk őt kihúzni a képzeletvilágból, és áthelyezni egy, a mi megítélésünk szerint érettebb én-állapotba. És tapasztaljuk, hogy nem mindig működik, a gyerek ragaszkodik ahhoz a jó érzéshez, amiben éppen van, és nem engedi, hogy kiszakítsák.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Irónia level 1000: engedély kell a Fahrenheit 451 elolvasásához

Dívány 2016. november 1., kedd 09:21

Ugye mindenki ismeri Ray Bradbury Fahrenheit 451 című disztópikus regényét, ami egy olyan jövőbeli Amerikában játszódik, ahol betiltották az olvasást, és égetik a könyveket? Az egyik amerikai iskolában a könyvklubban ezzel a művel akartak foglalkozni, és a tanár arra kérte a nyolcadikos diákokat, hogy kérjenek írásos engedélyt a szüleiktől, mert hát vannak, akiket feldühít ez a kötet, főleg, hogy a regényben a Bibliát is elégetik, a profanitásról és a sok csúnya szóról nem is beszélve - írja a Huffington Post

Az egyik tanuló édesapja, aki nem mellékesen a The Daily Show  politikai és kulturális talkshow munkatársa, természetesen nem hagyta szó nélkül a fiával, Milóval íratott engedélykérelmet, és Twitteren közzétette azt, a válaszával együtt. 

És itt jön a duplacsavar. Radosh értelmezése szerint ugyanis az engedélykérés is egy pedagógiai eszköz, úgy gondolja, hogy a tanár a könyv elolvasása után majd elővéve a témát, és rávezeti a gyerekeket, hogy a cenzúrának rengeteg formája van, és könnyű azt mondani, hogy a valóságban nem történhet meg az, amiről Ray Bradbury írt.

"Azt hiszem, hogy amikor a diákok majd rájönnek, hogy mi is volt a tényleges célja ennek a levélnek, akkor majd döbbenten veszik tudomásul, hogy elhitték, tényleg engedélyt kell kérni a könyv elolvasásához" - írja.

Hozzátette, fia nem örült annak, hogy feltöltötte az engedélykérő levelet és a válaszát a Twitterre, mert attól tart, hogy bajba kerül majd. "Ez jól mutatja, hogy a többség miért nyugszik bele a helyzetébe, ahelyett, hogy változtatna a dolgokon, de szerintem a tanára kiáll majd mellette" - zárta szavait. 

Ön mit tett volna Daniel Radosh helyében?

 • 130
  Én is átláttam volna a szitán, és nagyon jó ötletnek tartom ezt a tanár részéről.
 • 23
  Én is átláttam volna a szitán, de szerintem ez nem jó módszer.
 • 138
  Trükkös, én simán bedőltem volna.
 • 27
  Ebből nem szabad viccet csinálni, és igen, vannak könyvek, amik elolvasásához engedélyt kellene kérni.
 • 367
  Szerintem ez nem vicc, a tanár komolyan gondolta az engedélykérést
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek az új orvosi irányelvek bölcsőhalál ellen

Primilla 2016. október 31., hétfő 15:03

A hirtelen csecsemőhalál, vagy ahogy többen ismerik, bölcsőhalál az egyik leggyakoribb halálok az egy év alatti kisbabáknál. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia a napokban új ajánlást adott ki, hogy segítsen a szülőknek megelőzni a tragédiát – írja a Medical News Today.

A bölcsőhalálnak – vagy az angolból vett rövidítés szerint: SIDS-nek (sudden infant death syndrome) azt nevezzük, amikor egy látszólag egészséges, 12 hónap alatti baba váratlanul, többnyire alvás közben meghal. 

Amerikában évente 3500 kisbaba hal meg álmában, ebben már azok az esetek is benne vannak, amit fulladás okozott (vagyis ha akart volna, se tudott volna levegőt venni a baba, mert valami elállta a levegő útját).

shutterstock 262074572

Az amerikai központi egészségügyi szervezet adatai szerint, míg a SIDS-es esetek száma az 1990-es évek óta folyamatosan csökken, a fulladások száma folyamatosan emelkedik, és 2014-ben már százezer élve születésre 21,4 halálos baleset következett be.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia nem régen tartotta a konferenciáját San Franciscóban, és itt ismertették elsőként a nyilatkozatukat és a frissített iránymutatásukat arra nézve, hogyan tehetik a szülők biztonságosabbá a baba alvókörnyezetét.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a szülők igen erősen le vannak terhelve, amikor egy új kisbaba érkezik a családba, ezért egy egyszerű és világos iránymutatást szeretnénk adni, hogy hogyan tegyék le a gyereket aludni” – fogalmazott Dr. Rachel Moon, a kiadvány vezető szerkesztője, a Virginiai Egyetem általános gyermekgyógyászati részlegének a feje, és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia tagja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés