SZÜLŐSÉG

Engem agyonüt az áram, a gyerek meg ül a mosógépen

(bj) 2016. október 9., vasárnap 09:38

Mindenki ismeri a mondást az ördög és a fal esetével, és én sem akarok ok nélkül belebeszélni a szülőkbe semmi vészjóslót, mégis úgy érzem, erről beszélni, illetve írni kell. A közelmúltban szárítottam négy és féléves kislányom haját, amikor elkezdett fura hangokat hallatni a hajszárító, megakadt, majd újra indult, végül pedig végleg leállt. És, hogy ez hogyan kapcsolódik a témához?

Átvillant az agyamon: mi van, ha itt és most megráz az áram? Lelki szemeim előtt láttam a borzalmas pillanatot, ahogy holtan rogyok össze a fürdőszoba kövén, kislányom pedig a mosógépen ülve tehetetlenül nézi vergődésemet. Továbbgondolva a képet; mit csinálhat egy még óvodás korú gyerek, ha történik valami az anyjával/apjával/babysitterrel, és ő egyedül marad otthon?

Távolról sincs vége, olvasson még »

12 illemszabály, amit minden gyereknek tudnia kell

Miklya Anna 2016. október 8., szombat 12:49

Bár a gyerekeket ma már lazábban neveljük, van néhány olyan alap társasági norma, amit érdemes minél korábban elkezdeni megtanítani nekik. Félreértés ne essék, nem a saját nevelési normáinkat szeretnénk mások gyermekeire ráerőltetni, és azt sem gondoljuk, hogy szigorú kánonja lenne az illemnek.

De bizonyos társadalmi viselkedésmintákat minél idősebb egy gyermek, annál inkább elvár tőle a környezete, ezért érdemes felvértezni velük. A lista természetesen szubjektív, várjuk kiegészítéseit, és tapasztalatait a kommentekben!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kéri az újszülöttet? 40 dollár lesz!

Dívány 2016. október 8., szombat 10:29

Vicces képen pörög az internet, egy amerikai férfi a Reditten megosztotta azt a kórházi számlát, amit kaptak a felesége császármetszése után. Egy tétel kicsit kilógott a sorból, ugyanis a kórház pénzt számolt fel azért, hogy az újdonsült anyuka magához vette az újszülött babát. -írja a Scary Mommy.

császármetszlés
Fotó: Imgur

A férj által posztolt számlán fel vannak tüntetve az ilyenkor megszokott kórházi költségek, mint például a műtét költségei, a szoptatási tanácsadás, és a meglepetés: annak az ára, hogy az anyuka megkapta a gyerekét a születése utána, amire a kórház felszámolt 40 dollárt.

De hogy is történt pontosan az eset? A férj elmesélte: " A császármetszés közben a nővér megkérdezte a feleségemet, hogy szeretné-e a születés után megkapni babát, és természetesen igent mondott, majd a nővér oda is tette a feleségem mellkasára a gyermekünket. Sőt, még el is kérte a fényképezőgépünket, hogy csináljon rólunk egy közös képet. Majd észrevettük ezt a költséget a számlán, és csak nevettünk."

A házaspár a kórház álláspontja szerint egyébként nem egy különösen vicces lehúzás áldozata lett. Az érintettek azzal magyarázták a különös költséget, hogy a császármetszéses műtétek esetén plusz egy fős személyzet szüksége ahhoz, hogy az anyuka kezébe vehesse az újszülöttet, akinek figyelnie kell arra, hogy minden rendben van-e a babával, ezt fedezi a plusz 40 dolláros tétel.

A család egyébként inkább szórakoztatónak találta az esetet, és nem csak a képet hozták nyilvánosságra, de azt is hangsúlyozták, hogy mindennel nagyon elégedettek voltak, és  kórházi személyzet kifejezetten hozzáértő, kedves és készséges volt.

A kommentszekció viszont nem volt ilyen megértő, és azonnal fellángolt a szokásos vita az amerikai egészségügyi rendszer tarthatatlanságáról, és arról, vajon tényleg kötelező-e milliomosnak lenni ahhoz, hogy valakinek a gyereke egyáltalán megszülethessen.

A lányok tudják, hogy régen magyarul beszéltek

Mártonffy Zsuzsa 2016. október 8., szombat 08:10

Évi 100-200 magyar gyerek kerül külföldi örökbefogadókhoz, azok, akiknek itthon nem találnak szülőket. Az egyik célország Norvégia, ma egy ott élő család mutatkozik be, akik Magyarországról adoptáltak egy testvérpárt.

Mona és férje hatmillió forintnak megfelelő összeget fizettek, hogy örökbe fogadhassanak két, fejlődési gondokkal küzdő óvodás kislányt. Krisztina és Kata azóta sikeresen beilleszkedtek. (A szereplők nevét kérésére megváltoztattam.)

Mondj pár szót a családodról!

Tipikus család vagyunk, anya, apa, két gyerek, akik most hét- és nyolcévesek, kertes házban élünk Norvégia egy csendes vidékén. Én problémás tinédzserekkel foglalkozom terapeutaként, szeretek kötni és lakást díszíteni, a férjem mérnök. Krisztina, az idősebb lányunk makacs, szeretetreméltó lány, szeret kirakózni, olvasni, a szabadban lenni. Kata a mi kis temperamentumos „babánk”, él-hal mindenféle sportért. Mindkét lány iskolás. Három és négy és fél évesek voltak, mikor hozzánk érkeztek Magyarországról. A férjem és én is 43 évesek vagyunk.

Miért fogadtatok örökbe?

Gyereket akartunk. Már a kapcsolatunk elején beszéltünk erről, hogy örökbe fogunk fogadni.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Nem is volt meddőségi problémátok?

Nem tudom, soha nem vizsgáltattuk magunkat. Volt egy műtétem, ami megnehezíthette a teherbeesést, de ezzel sosem foglalkoztunk, nem lombikoztunk, rögtön az örökbefogadást indítottuk el. A férjemmel egyetértettünk, hogy ez a megfelelő a számunkra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítség, nem megy a gyereknek a tanulás!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. október 7., péntek 17:59

A kisiskolás kor fő lehetősége és feladata, hogy a gyerek megtapasztalja, képes valamilyen teljesítményt létrehozni. Ha találkoznak a gyerek igényei az iskola tulajdonságaival, akkor élvezi a kölyök, hogy egyre többet tud, büszke magára, szinte lubickol a sikerélményekben. Persze, sok múlik az iskolán, a tanítón, a tanárokon. Ha forszírozott elvárások és szorongás övezi a tanulást, akkor nehéz megélni ezt a belső elégedettséget.

Természetesen nemcsak az iskola hibája lehet, ha gond van a tanulással. A szülőben számos dilemma merülhet fel annak kapcsán, hogyan reagáljon, ha rossz jegyeket hoz a kölyök, ha kiderül, hogy nem érti, amit tanítanak, ha nem úgy halad, ahogy azt előzőleg elképzelte apa és anya, vagy akár maga a csemete.

A megoldást érdemes két részre bontani: egyik, hogy van-e olyan objektív ok, körülmény, ami megakadályozza a gyereket, hogy a képességei szerint teljesítsen. A másik a hozzáállás: mit kezdjünk vele, ha a vártnál többet botladozik, hogyan beszélgessünk vele erről.

shutterstock 185899193
Távolról sincs vége, olvasson még »

Apás szülés podcast: iskolakezdés

Dívány 2016. október 7., péntek 11:56

Szeptemberben kellett volna erről beszélni, de annyira szép volt a szeptember, hogy észre sem vettük, ahogy elindult az iskola.

Új napközis tanár, új órarend, új különórák, új tollak-ceruzák-füzetek, új könyvek. Nem, új táskát nem kaptok, rohadt drága volt a mostani, egyetemig ezt hordjátok. Szülői értekezlet, két gyerekre három, mert a zeneiskolába is kell menni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy fél film erejéig itt a régi Tim Burton!

Miklya Anna 2016. október 6., csütörtök 17:23

Amikor a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című könyv megjelent a Kossuth kiadónál, az első dolgom volt beszerezni belőle egy példányt és kritikát írni róla. A könyv egészen különleges volt: a szerzője egy eredetileg grafikus srác, régi, vintage képek gyűjtője, és ezek megbuherálásával alkotta furcsa szereplőit.

887707 33
Fotó: port.hu

A könyv teljes grafikai megvalósítása újszerű: bizarr, de kedvelhető, kicsit steampunkos, kicsit morbid világot alkotott. Miután letettem, két gondolatom támadt: ez a könyv filmben jobb lenne. És a filmet Tim Burtonnek kéne rendeznie.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szereti a gyerek a sportját, vagy értünk hajt?

ST 2016. október 5., szerda 08:19

A sport minden gyereknek jót tesz, hiszen fejleszti a mozgásukat, segít levezetni az energiájukat, fejleszti a szociális érzékeiket, és még egy sor jó tulajdonsággal rendelkezik. Az azonban, hogy mit is sportoljon a gyerek, egy kicsit bonyolultabb kérdés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi legyen az esti mese? Tippek 5-10 éveseknek

Miklya Anna 2016. október 4., kedd 13:35

Az esti mesélésben a kedvenc időszakom akkor következett el, amikor a kisfiam, nagyjából négy-öt éves kora körül, elkezdődött érdeklődni az összefüggő történetek, regények iránt. Teljesen megváltoztatta az esti meséink hangulatát, hogy nem külön-külön történeteket olvasok fel, hanem egy hosszú, izgi, folytatásosat, ahol van időnk megismerni és megszereti a szereplőket, fordulatos a történet, amiről napközben beszélgethetünk, és találgathatjuk, vajon mi fog történni. Öröm nézni, hogy mennyire érdekli, leköti, hogy milyen apró részletekre is emlékszik, hogy a hallottakat hogyan építi be a saját világképébe és gondolja tovább.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Több fa a gyerek körül=jobb jegyek a suliban

Puskás Pálma 2016. október 4., kedd 07:55

Nagymamám is megmondta, hogy ne üljek annyit a szobában, hanem menjek a friss levegőre. Bár egyes egészségügyi témájú meglátásait a tudomány később nem támasztotta alá (ha sok vizet iszol, nem nől béka a hasadban), a természeti környezet gyermekekre, illetve az idegrendszerre kifejtett áldásos hatását mostanra meglepően sok kutatás igazolja.

Igen, valóban agresszívak és figyelemzavarosak lesznek a gyerekek, ha az életterükből hiányzik a természeti környezet és túlteng benne a beton. Jobban teljesítenek az iskolában, ha sokat vannak a zöldben – de még az is számít, hogy fák vannak-e a házunk előtt vagy parkoló.

shutterstock 104475683

Természethiányos szindróma

Richard Louv, a téma egyik élharcosa és több könyv szerzője alkotta meg a pszichiátriai diagnózisok mintájára a „nature deficit syndrome”, azaz természethiányos zavar kifejezést. Ez természetesen nem egy diagnózis, csupán érzékletes leírása annak a problémának, amely manapság sok gyermeket érint: hogy kénytelenek nélkülözni a természeti környezet áldásos hatásait. Mert olyan helyen laknak, ahol több a térkő, mint a bokor; vagy mert olyan életvitelt folytatnak (vagy a szüleik folytatnak olyat), amibe nem fér bele az erdei séta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A hét legmenőbb videóját a Kölcsey gimi csinálta!

Miklya Anna 2016. október 1., szombat 19:16

A világ talán még sosem volt olyan kicsi, mint most. Egy nagy közösségben élünk, annak minden pozitívumával, negatívumával, örömével, bánatával, kiszolgáltatottságával együtt: soha nem volt ilyen egyszerű eljutni Thaiföldre, egzotikus ételeket kóstolgatva henteregni a fehér homokon, de sose éreztem magam ilyen közel egy-két kontinensekkel arrébb dúló fegyveres összecsapásokhoz, háborúkhoz, földrengésekhez, tömegszerencsétlenségekhez, katasztrófákhoz, hiszen nem csak a hírük, hanem a hatásuk is órák alatt eljut hozzám: változik a tőzsde, a benzin ára, meg még ezeregy dolog, változik az egész világ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Képes gyereknevelési útmutató nagyon kezdőknek

Edicsek 2016. október 1., szombat 11:37

A Facebookon terjed az a néhány kép, ami próbálja viccesen felhívni figyelmet a gyerekvállalás buktatóira, egyben hasznos tanácsokkal is ellátja azokat, akik eddig még csak képen láttak csecsemőt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anya vagyok, és 17 évig oltottam tüzeket

Schütz Gabriella 2016. szeptember 30., péntek 10:04

Csepregi Csilla 17 évig volt tűzvizsgáló. Amióta megszületett a kislánya, a tűzvédelem oktatása a hivatása, küldetésének tekinti, hogy a legkisebbek is megtanulják szüleikkel együtt, hogyan kell megelőzni a tüzet, mit kell tenni, ha fellobbannak mégis a lángok, vagy hogyan kell kezelni az égési sérüléseket.

Megdöbbentő, de ma Magyarországon a nap minden órájában van valaki, akinek az otthona lángra kap, és még a felnőttek közül kevesen vannak, akik tökéletesen tisztában vannak azzal, mit lehet, mit tilos, és hogyan kell cselekedni ahhoz, hogy lehetőleg mindenki időben biztonságba kerüljön. A gyerekekkel pedig még annál is kevesebbszer merül fel ez a téma, pedig számtalan tragédia megelőzhető lenne, ha jobban felkészítenénk a kicsiket is. Csilla ezen dolgozik, és erről mesélt nekünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit csináljak, ha lázas a gyerek? – Az orvos válaszol

Divany.hu 2016. szeptember 30., péntek 09:13

Amikor a gyerek egyszer csak elcsendesedik, jámbor, szófogadó, és békés lesz, üvöltözős indiántánc helyett csendben piheg a kanapén, és étvágytalanul eltolja maga elől a tányért, automatikusan megtapogatjuk a homlokát: lázas.

De mit csináljunk ilyenkor a pánik helyett? Adjunk-e neki gyógyszert, és kell-e rohanni az ügyeletre? A következőket javasolja dr. Tarjányi László gyermekorvos.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki kéthavonta 80 kiló játékot csempész Szíriába

Miklya Anna 2016. szeptember 29., csütörtök 19:32

Rami Adham negyvenöt éves, szír származású, hatgyermekes családapa. 1988 óta Finnországban él a családjával együtt, de nem feledkezett meg szír gyökereiről. Már a háború kezdetekor egyértelművé vált számára, hogy segíteni szeretne a humanitárius munkában: 2012-ben létrehozta a Suomi Syria jótékonysági szervezetet, hogy étellel és lakhatás megszervezésével segítsék a szír háború országban maradt károsultjait.

A pénzügyi segítség azonban nem bizonyult elégnek a számára: úgy érezte, tettekre van szükség. „Összeszedtem pár ezer eurót, alapvető dolgokat vásároltam, gyógyszereket, takarókat, és elutaztam a török-szír határhoz, hogy találkozzak a menekültekkel.” Útja előtt azonban hároméves kislánya, Yasmine behívta a szobájába, és megkérte, hogy vigyen a játékaiból a szír gyerekeknek. Az ötlet megtetszett Raminak, hogy így egy egész zsáknyi, kb 50-80 db játékot vitt be a határon keresztül Aleppóba. „Vettünk élelmiszert is, és azt vettem észre, hogy körülvesznek a gyerekek, jönnek oda hozzám, de nem az ételért. A játékok érdekelték őket”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne a gyerekteleneken kérjék számon a népszaporulatot!

Mártonffy Zsuzsa 2016. szeptember 29., csütörtök 11:55

Milyen okok állnak a háttérben, ha valaki nem vállal gyereket? Tényleg az önzés és a karrier a legfontosabb motiváció a gyerektelenségben? Szalma Ivett szociológussal beszélgettünk, aki a gyermektelenség indokait kutatta. Az SOS Gyermekfalvak Gyereksorsok blogjának interjúja.

Hogy vizsgáltátok a gyermektelenséget?

2012-ben kezdtük el a kutatást: 20 negyven feletti gyermektelen nővel beszélgettünk, akiknek akkor nem volt és nagy valószínűséggel már nem is lesz gyerekük, mivel azok nagy részének, akinek van gyereke,  baba negyvenéves koruk előtt megszületik. Negyven felett jellemzően többedik gyerekek születnek már. Két évvel később a FamiliesandSocieties című nemzetközi kutatás keretében további interjúkat gyűjtöttünk, kiegészítve a mintát gyermektelen férfiakkal, így összesen közel 100 interjút készítettünk.

Miért nem született gyerekük a vizsgált személyeknek?

Korábbi vizsgálatoknál még a gyermektelenség fő oka a meddőség volt.  Most viszont a legfőbb ok a partnerkapcsolat hiánya volt. Ez a jövőben újra változhat, hiszen ma attól, hogy nem házas valaki, még lehet gyereke, sokan élettársi viszonyban nevelnek gyereket, vagy egyedül, és van, aki egyedül is vág bele örökbefogadással vagy spermadonorral.

Nemcsak a partnerkapcsolat léte, de a minősége is számít. Beszélgettem olyan alannyal, aki házasságban élt és azért nem vállalt gyereket, mert nem érezte olyan jónak a kapcsolatát, ugyanakkor kilépni sem akart, mert ez gazdasági stabilitást jelentett, együtt működtettek egy kis vállalkozást.

Sokan a megélhetési gondok miatt halogatják vagy nem tervezik a gyerekszülést…

Az anyagi helyzet volt a második leggyakoribb indok. A vidéken élő, alacsony végzettségű megkérdezettek gyakran említették ezt. Volt olyan nő, akinek nem sikerül párt találnia, és akart volna gyereket, de tudta, az anyagi helyzete nem lesz elég jó, hogy egyedül felnevelje. Meglepően sokan arra hivatkoztak, hogy gondoskodniuk kell egy családtagról, együtt éltek az idős, beteg szülővel, őt ápolni kellett, nem maradt idejük partnerkapcsolatot kialakítani, vagy ha sikerült is, nem bírta el a kapcsolat a gyerek gondozását is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szóljon a kamaszhoz, hogy megértse, mit kér

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. szeptember 28., szerda 16:42

Az ember lánya, fia sosem repes a boldogságtól, ha a szülő kritikát fogalmaz meg azzal kapcsolatban, mit ne így csináljon, mi nem jó, miről kéne leszokni. De valljuk be, felnőttként is jobban szeretünk dicsérő szavakat hallani, mint hogy mi a probléma velünk. Miért is lenne másképp a gyerek? Tizenéves korban még sérülékenyebb a fiatal önérzete, hiszen abban a időszakban van, mikor számos kérdés gyötri saját értékességét illetően, ha pedig azt jelzi vissza a szülő, baj van vele, akkor nagy eséllyel támadásba lendül, vagy sértődötten visszavonul.

shutterstock 413618365

Kezdjük azzal, hogy mielőtt bármit mondanánk, gondolkodjunk el, mi a célunk vele, és miért probléma, ami szerintünk az. A fő kérdés, használ-e, amit mondani akarunk: használ a gyereknek, mert jó irányba változhat tőle, vagy nekünk, mert nem kell tovább frusztrálódnunk? Ha például az nyomja a szívünket, hogy nem kedveljük az új barátnőjét, vagy szerintünk vacak a kedvenc zenéje, akkor kérdés, feltétlenül hangot kell-e ennek adni. A véleményünket persze mindig elmondhatjuk, csak ne azzal az elvárással, hogy egyetértésre jussunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rendszer kell a baba életébe

ST 2016. szeptember 28., szerda 08:11

Éppen a napokban olvastam egy kissé régebbi kutatási eredményt, mely azt taglalja, hogy az „alternatív” nevelés, vagyis amikor a gyerek kedvére azt tehet, amit csak akar, megbukott. Sokan örülnek ennek, másokat teljesen hidegen hagy, viszont tény, hogy minden gyereknek szüksége van korlátokra és szabályokra, mert ezek segítenek neki abban, hogy biztonságosnak érezze a hétköznapi életet. 

A legkisebbekkel kapcsolatban rengeteg szülő rontja el a dolgot ott, hogy nem visz rendszert a mindennapokba. Saját tapasztalatom szerint ez egy darabig még működik is, hiszen a kicsik is rugalmasak. Egy idő után azonban azzal kell szembesülni, hogy a gyerek kialvatlan, nyűgös, valahogy semmi nem jó neki. 

A gyerekre figyelő szülők gyakran számolnak be arról, hogy eljön a baba életében az a pont, amikor látszik, hogy körvonalazódni kezd egy napirend, amihez egyszerűen alkalmazkodni kell, és a továbbiakban betartani. Mondjuk az összevissza alvó csecsemő szülei idővel azt veszik észre, hogy a gyerek nagyjából délelőtt és délután is hasonló időpontokban kókad el - erre pedig már lehet építkezni, amíg nappal kettőt alszik a gyerek, ezek lesznek az alvásidők, amiket aztán nekünk, szülőknek kell betartanunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az ön csecsemője is megőrül esténként?

Puskás Pálma 2016. szeptember 27., kedd 19:11

A legtöbb szülő így vagy úgy átvészeli az úgynevezett esti nyűgösség időszakát, de kevesen tudják, hogy mindez teljesen normális.

Persze, elméletben könnyű normálisnak tartani, hogy esténként elviselhetetlenné válik a csecsemő, egyfolytában „nyűgösködik” (határozottabb babák esetén ez valójában a torkaszakadtából ordítás szinonímája), és konstans anya mellén akar lógni, vagy épp beveszi, kiköpi, eszik két kortyot, visszakéri, és ez megy órákig.

A valóságban ilyenkor még a legtájékozottabb anya is elkezdi keresgélni az okokat a baba viselkedése mögött – fáj valamije? Beteg? Vagy „csak” a hasa fáj? Adjunk neki hasfájás elleni cseppeket? Anya evett valamit, ami átjutott a tejbe, és attól fáj a hasa? Nem kellett volna tejet inni, kávét inni, babot enni? Vagy inkább arról van szó, hogy kevés az anyatej, és éhes szegény?

Valójában a legtöbb esetben egyik sem a fentiek közül: csupán egy teljesen normális jelenségről van szó, amit a tudomány cluster feeding-nek, azaz kb. sorozat-etetésnek nevez.

shutterstock 137698970
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nemcsak tanítani, szeretni is kéne a gyerekeket!

Primilla 2016. szeptember 27., kedd 09:40

Csodálatos videót találtunk a nagy interneten, hatásvadász, mint egy borotvareklám, és egyszerű, mint egy politikai kampányüzenet, a mondanivalója miatt mégis megéri, hogy foglalkozzunk vele egy kicsit.

Arról van szó, hogy hogyan érzi magát egy gyerek az iskolában akkor, ha a felnőttek (a tanár, a buszsofőr vagy konyhás néni) mogorvák, és csak magukkal meg a telefonjukkal foglalkoznak. Ha soha nem mosolyognak a gyerekekre, és a legfontosabb elvárás az, hogy néma kussban üljék végéig a napokat, sőt, lehetőleg észre se lehessen venni, hogy a világon vannak.

Ezzel szemben a film második felében még a nap is jobban süt, mert ez meg arról szól, hogy milyen szuperül érzik magukat a gyerekek akkor, ha a felnőttek szeretik őket és odafigyelnek a rájuk, a férfiak pacsiznak velük, a nők megölelik – és főleg beszélnek velük, és hagyják beszélni őket. Az oktatás nem frontálisan folyik, hanem megvitathatják a feladatokat, közösen dolgozhatnak és együtt ötletelhetnek. De a legfontosabb, hogy kimondhassák a véleményüket, hogy mit gondolnak a dolgokról és a világról, és ezáltal szabad emberekké váljanak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A menstruáció elengedés és teremtés, élje meg!

Schütz Gabriella 2016. szeptember 26., hétfő 08:28

A várandósság egyik legkellemesebb mellékhatásaként élik meg a nők, hogy elmarad a havi vérzésük. A szülés után pár hónappal azonban lassan visszaáll a rend. A kisbaba, a család ellátása, a napi logisztika mellett igazi csapásként élik meg a legtöbben a menstruációt.

A mai nőtől elvárják, hogy a menstruációja alatt is ugyanúgy viselkedjen, dolgozzon, eddzen, mint a ciklus más napjain. Sőt, mára már ő maga is ezt várja el saját magától. 

Pedig ha más szemmel tekintünk vérzésünkre, ha megengedjük magunknak a holdidő megélését nem csupán nőiségünk teljesedik ki, de valahogy minden könnyebb lesz, hiszen visszatalálhatunk önmagunkhoz, legősibb gyökereinkhez.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Depis egyetemista lesz az ovi lúzere

Dívány 2016. szeptember 25., vasárnap 18:19

Az egyetemista korosztály lelki egészségére nagyobb veszély a korábbi kortárs szekálás, mint akár egy nemi erőszak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön okosabb, mint egy kétéves?

Becca 2016. szeptember 25., vasárnap 15:47

Még csak egy-két hónapja került fel a Youtube-ra ez a videó, de már most meghódította a külföldi újságok címlapjait és az internetezők világát. Nem is csoda, hiszen a világ egyik legédesebb gyereke, Noel látható benne, aki olyan magabiztossággal ismeri fel a már évmilliók óta kihalt dinoszauruszfajokat, mint gyakorló háziasszony a vöröshagymát.

De nem csak az őslényügyi tárgyi tudás lenyűgöző, a gyerek egyszerűen irtó cuki is a fekete keretes szemüvegében és a kék játszóruhájában (pizsamájában). És ha ez nem lenne elég, a cukiságmérőt végképp kiakasztja, ahogy minden egyes helyes megfejtést követő dicséretet megköszön. 

Tárgyi tudás és cukiság?

  • 137
    Cuki
  • 327
    Őrült cuki
  • 103
    Hagyjatok már, én sokkal több dinoszauruszt ismerek

A gyerek bátorításának művészete is tanulható

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. szeptember 24., szombat 18:48

A szülő egyik fontos szerepe, hogy segítsen feldolgozni a gyereknek a sikert és a kudarcot is. Már sokszor szóba került, nem mindegy, hogyan, mivel dicsérjük a csemetét. Ugyanígy az sem, mit mondunk, mikor rossz élmény érte, valami nem sikerült neki, szomorú vagy csalódott. Az, ahogyan a szülő reagál az efféle helyzetekre, mintaként szolgál: meghatározza, felnőttként majd hogyan viszonyul saját magához, az érzelmeihez, amikor ilyen helyzetbe kerül.

A „boldogság” nagy szó, elérhetőbb célnak hangzik, ha azt mondjuk, jó lenne, ha a gyerek megtanulna önmagával jóban lenni, akkor is, ha nem úgy alakulnak a dolgai, ahogy szerette volna. Akár így is meghatározhatjuk az egészséges lelkű embert: valaki, aki, ha nem is érte el a célját, ha olyasmi történt vele, ami megalázó vagy csalódást keltett benne, nem fordul szembe magával, hanem képes „jól bánni” önmagával.

Lehet, hogy elhangzik a belső párbeszédben, hogy „ej, de hülye vagyok, hogy ezt elszúrtam”, mégis ottmarad valami alapvető pozitív viszonyulás önmagával kapcsolatban. Ezt a bánásmódot eleinte kívülről, a szülőtől kapja meg az ember (jó esetben), és ha ez megvalósul, idővel bensővé válik. A szülő kezében tehát nagy lehetőség van, mikor a legkisebb kortól elkezdi formálni ezt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen 16 évesnek lenni 2016-ban - a világ körül

Dívány 2016. szeptember 24., szombat 17:06

16 lány a világ minden pontjáról, akik megmutatják, hogy milyen az élet 16 évesen 2016-ban

A 16. év? A legtöbbünk számára ez az év a jogosítvány megszerzésének vágyáról, az első bálról és bulikról, vagy éppen az első szerelemről szólnak. Néhány tizenévesnek azonban egy új élet kezdetét jelenti egy idegen országban, miután el kellett menekülnie a háború sújtotta otthonából, más ekkor nyújtja be az első szabadalmát, van, akinek ekkor jön el az idő, hogy felvállalja homoszexualitását, esetleg pont ekkor kell elkezdeni a divatról blogolni.

Valójában tehát annyi lehetősége van annak, milyen 16 évesnek lenni, ahány 16 éves lány él szerte a világban – szóval nagyjából úgy 50 millió.

Celeste Hoang, a projekt szerkesztője szerint ahogy ők mindannyian egyedi életet élnek, ugyanúgy megvannak a közös pontok is abban, milyen 16 évesnek lenni, teljesen mindegy, hogy ki vagy, vagy éppen honnan jöttél.

„Ezek a 16 éves lányok különböző kultúrákból, helyekről, családi körülmények közül érkeztek, más-más szociális és gazdasági háttérrel rendelkeznek – mondta el –, mégis rengeteg hasonló dologgal küzdenek az életükben.”

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés