SZÜLŐSÉG

Tényleg mindig a gyerek mellé kell állni?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. december 31., szombat 18:35

Vannak szülők, akik számára magától értetődő, hogy anyának és apának minden körülmények között a gyerek mellett kell állnia, ha szükséges, másokkal szemben is. Míg más szülőkben ez a felvetés „igen, de mi van ha” kezdetű kérdéseket indít el. Mi van, ha nincs igaza, és különben is, nem kényeztetem-e el, ha folyton őmellé állok.

Kezdjük azzal, hogy mit is jelent, hogy a gyerek mellé állunk, más szóval: a vele való szolidaritás. Arról beszélünk, hogy a szülő mindig legyen érzelmi támasz a gyermek számára, és akkor se utasítsa el őt, ne vonja meg a szeretetét, ne lökje el magától, ha a tini nagy butaságot vagy nagyon rosszat csinált. Nem arról beszélünk, hogy bólogasson mindenre, vagy hitesse el vele, hogy a hiba az nem az, hanem hogy minden helyzetben legyen nyitott a gyerek szempontjaira, az ő megértésére, és szeresse, bármi is történt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dévény Anna: hálát adok a magasságosnak!

Divany.hu 2016. december 31., szombat 12:00

Alig van ma Magyarországon olyan kisgyermekes anya, aki ne hallott volna a Dévény módszerről. Sok csecsemőnek ugyanis ez a kezelés jelentette és jelenti talán az egyetlen esélyt a normál mozgásra, a normál életre.

gyogyitas 5
Fotó: Dévény Alapítvány

Bár a Dévény módszer a szülési problémákkal küzdő csecsemők gyógyítása révén vált ismertté, a mozgássérülések valamennyi területén - például a baleseti utókezeléseknél is- rendkívül eredményes.

Dévény Anna

 Dévény Anna 1936-ban született, Budapesten.

Gyermekfejjel élte át Budapest bombázását, és kilencéves volt, amikor elveszítette édesanyját. 1954-ben érettségizett, majd gyógytornász képzésben vett részt. A diploma megszerzése után a pesti idegklinikára került, ahol tíz évig dolgozott. Ezt követően a Tétényi úti kórház neurológiai osztályára került. Közben elvégezte a Testnevelési Főiskola művészi torna edzői szakát.

Évtizedek óta koraszülöttek, sérült gyerekek és felnőttek mozgásrehabilitációjával foglalkozik. Az általa kidolgozott módszer felhasználja a művészi torna alapjait is, ugyanakkor a sérült izmokat, inakat speciális manuális technikával regenerálja. 1996 óta speciális tréningeket tart a Magyar Állami Operaház balettegyüttese számára. Forrás és forrás

Dévény Annával, a módszer (amelynek hivatalos neve DSGM-Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer) létrehozójával beszélgettünk az eredményekről és a nehézségekről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem szeretem a gyerekem, ha néha az agyamra megy?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. december 30., péntek 15:22

Anyának, apának lenni érzelmileg ellentmondásos élmény. Van valaki, akit a legjobban szeretünk a világon, ugyanakkor ő az, aki annyira ki tud hozni a sodrunkból, mint senki más. Megéljük vele, hogy ránézünk, és a legszebbnek, legszeretetreméltóbb lénynek látjuk, máskor (talán csak pár pillanattal előbb vagy később) pedig azt, hogy „hagyjon már kicsit békén, idegesít, egy perc magányra, nyugalomra vágyom”. Valami baj van a szülőkkel, hogy nem tudják eldönteni, szeretik-e a gyereküket vagy nem? Vagy mi az oka ennek?

Akinek gyereke van, a szeretetnek, közelségnek olyan minőségét ismeri meg, ami csak ebben a kapcsolatban lehetséges. De éppen azért, mivel ennyire közeli ez a kapcsolat, érinti a személyiség legbensőbb rétegeit, így, ha valami nem úgy alakul, ahogy szeretnénk, az sokkal jobban fel tud zaklatni, mint bárki másnál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Úristen, a gyerek buliba megy szilveszterkor!

Divany.hu 2016. december 30., péntek 13:03

Amikor gimnazista voltam, egy gazdag haverunknál tartottuk a szilvesztert. Első évben egy vidéki csajnál, akiknél a pince feletti kisházat használtuk. Sajnos kitört pár ablak, ezért következő évben átmentünk egy fiúhoz, akinek a szülei valamiért kedves gesztusnak tartották meghívni az egész bandát, majd elmenni valami puccos bálba.

Nem emlékszem a részletekre, de a következő évben már az egyik nagykorú tesó segítségével nemes egyszerűséggel kibéreltük az egyik késdobáló különtermét, és mivel ők úgy fest, szokva voltak a terheléshez, ezt a jól bevált gyakorlatot átmentettük a következő évre is.

Egy elit, versenyistállószerű vidéki gimi egyik legjobb osztálya voltunk: egyáltalán nem különlegesen kicsapongóak, vagy elvetemültek. És tartok tőle, hogy az utánunk következő generáció sem különbözik tőlünk olyan sokban… De mégis, mire ügyeljen a kedves szülő, aki a kamaszgyerekét hajlandó a szünetek alatt egyedül elengedni bulizni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért fáj a kamaszkor a szülőnek

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. december 29., csütörtök 19:47

Amikor borzongva beszélünk a kamaszkorról, akkor annak csak kisebb részben az az oka, hogy nehéz elviselni a tini vitatkozási vágyát, szemtelenségeit. Legyünk őszinték: egy kisgyerek is tud nagyon mufurc lenni, és mivel nem érzi át szavai súlyát, olykor sokkal durvábbakat mond, mint a tizenéves. Többről van szó: van valami kimondatlan, rejtett vetülete annak, miért viseli meg annyira a szülőt az, ha kamaszodik a gyereke.

A gyerek és a felnőtt számára is ijesztő élmény, mikor először érzi: nem értik egymást. De nemcsak átmenetileg nem, úgy, hogy abból egy játék, ölelés vagy fagyizás kizökkenti őket, hanem amúgy igazán nem. Néha, mintha egy idegen lenne a tini. Olyan gondolatok vannak a fejében, amik nem tudjuk, honnan kerülhettek oda. Megjelennek az olyan konfliktusok szülő és gyerek között, amiket nem sikerül tisztázni, és mindenki rossz szájízzel hagyja ott a másikat, és utólag sem érzi a szülő, hogy „ja, persze, de buta vagyok, hogy nem értettem rögtön, hát ez a baja”.

shutterstock 365933243
Távolról sincs vége, olvasson még »

Úgy érzi a terhesség miatt összement az agya? Igaz!

Dívány 2016. december 29., csütörtök 13:27

Egy új kutatás szerint a várandósság alatt megváltozik az agyban azoknak a területeknek mérete és szerkezete, amelyek mások érzelmeinek felismerésért, mások megismeréséért felelősek. És ez így is marad több évig - írja a New York Times.  

Hogy jöttek erre rá? A kutatók felvételeket készítettek olyan nők agyáról, akik még nem voltak állapotosak, majd azután is, hogy várandósak lettek első gyermekükkel. Az összehasonlítás érdekében természetesen 20 olyan nő agyát is megvizsgálták, akik az első és második felvétel elkészítésekor is gyermektelenek voltak. Egy hasonló kutatásról már korábban is írtunk részletesen itt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emberkísérlet: vásárlás gyerekkel vs gyerek nélkül

(bj) 2016. december 27., kedd 15:45

Nem vagyok büszke magamra, de az olvasóért mindent. Gyerekkísérlet. Azt akartam tesztelni, hogy mennyivel több időt és pénzt jelent gyerekkel elmenni bevásárolni, mint gyerek nélkül. És igen, mindezt a karácsonyi rohanás jóformán utolsó etapjában, aranyvasárnapon.

A teszt főbb ismérvei: adott egy anya, egy apa és egy gyerek. Nálunk az apa volt a kontrollcsoport, anya, vagyis én meg a tesztcsoport a négy és féléves lányommal együtt. A helyszín az Allee bevásárlóközpontban lévő Interspar volt, az időpont pedig vasárnap délután 5 óra.

Csináltam egy alap bevásárlólistát, az azon szereplő dolgokat kellett beszerezni mindkettőnknek a lehető legrövidebb idő alatt, vagyis nem fért bele semennyi nézelődés, alapesetben. Ez a gyerekkel persze nehezen megoldható, de hát pont emiatt csináltam a tesztet.

A lista tartalma: fél kiló paradicsom, 1 kifli, 1 kakaó, 1 joghurt, 1 felvágott, 1 kg narancs.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyönyörű bábok kergetik a napot a Trafóban

cukorka 2016. december 27., kedd 14:13

Még november elején láttuk a Trafóban a Borbáth Péter gyerekkönyvéből készült bábelőadást, a Sündör és Nirut. A hat-tízéves gyerekeknek szóló egyórás produkcióban Sündör és Niru a két jó barát felfedezőútra indul a Csillanó Fém Birodalmába, ahol fényállatkák pislákolnak és zajgyerekek csörömpölnek. Sündör a napot, Niru pedig Sündört kergeti a gyakran változó vidéken, ahol mindenféle izgalmas lényekkel hozza össze őket külön-külön a sors, mígnem végre egymásra találnak. 

A történetet a Trafóklubban játsszák, a gyerekek egy szőnyegen figyelhetik egészen közelről a bábokat, ahogyan elindulnak a nagy útra. Sündört és Nirut (Tóth Mátyás és Főglein Fruzsina) a legkülönlegesebb lényekkel (Hannus Zoltán) hozza össze a sors, ezek azonban a legritkább esetben ijesztőek. Badacsonyi Brigitta bábjai lélegzetelállítóan különlegesek, a felnőttek így feltehetően inkább azokon ámulnak majd, mintsem az amúgy nem túl bonyolult történeten, ami ráadásul indokolatlanul gyorsan is ér véget. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit csináljunk a téli szünetben?

Schütz Gabriella 2016. december 27., kedd 13:50

Idén sajnos egészen rövidre sikeredett a téli szünet, éppen hogy csak beesünk a karácsonyfa alá, pár nap és itt is van az év vége. Ha mégis szükségünk lenne pár jó ötletre, hogy hova menjünk, mit csináljunk a gyerekekkel együtt a szünetben, íme pár tipp a téli vakáció idejére.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Új telót kapott a gyerek? Ezt az 5 szabályt tartsa be!

Dívány 2016. december 26., hétfő 11:31

Ha a gyerek megkapta, nyomkodni fogja, ez ellen nem tehetünk semmit, és nem is kell tiltani. Inkább ésszerű szabályokat kell alkotni, amiket a gyerek be tud tartani, és mellette szabadnak érezheti magát, élményeket szerezhet a digitális univerzumban, hiszen a világ fejlődése nem áll meg, sőt.

Ma már alapvető készségnek kell lennie mindenféle kütyü és számítógép használata, de a szülőknek mindenképpen résen kell lenniük. Dr John Coleman és Suzie Hayman, a Parents and Digital Technology (Szülők és a digitális technológia) című könyv szerzői öt pontban foglalták össze a legfontosabb szabályokat a szülők számára arról, hogy hogyan kezeljék a gyerek digitális korba lépését.

Mivel karácsonyra sok családban érkezik valamilyen nyomkodnivaló kütyü, összeszedtük, mit kell tudni szülőként.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítsünk az Aleppóban ragadt gyerekeken egy kattintással!

Divany.hu 2016. december 26., hétfő 10:10

Itt a karácsony, és amíg az elmúlt napokban én azon töprengtem, megvegyem-e az ikszedik társasjátékot a gyerekemnek, más gyerekek, akik nem olyan szerencsések, mint ő, éppen egy több oldalról ostromlott városban élnek, nincs élelmük, vizük, nincs áram, hideg van éjszaka, és folyamatosan légi- és szárazföldi támadások fenyegetik az életüket.

Bármit is gondoljon az ember a világpolitikáról, a menekültkérdésről, a nagyhatalmak szerepéről, a viszonyokról, érdekekről és tettekről, azt nyilvánvaló, hogy ahol háború dúl, ráadásul négy éve megszakítás nélkül, ott biztos, hogy a gyerekek szívják meg a legjobban.

Egy gyereknek sem lenne szabad azt a földi poklot átélnie, ami éppen most ott történik. Aleppóban a különböző, egymással harcoló erők közé hozzávetőlegesen 50-100 ezer civil rekedt, akiknek nagy része nő és gyermek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Énekelj: vállalható gyerekmozi a téli szünetre

Miklya Anna 2016. december 26., hétfő 10:08

Valószínűleg azért nem vagyok igazán jó célközönsége ennek a filmnek, mert: - nem szeretek énekelni – nem vagyok gyerek – teljesen hidegen hagynak a tehetségkutató műsorok, bármelyik verzióról is legyen szó. Az elsős gyerekem azonban épp célközönség, szóval fogtam őt és az egyik barátnőm hasonló korú kisfiát, és elvittem őket mozizni: az Énekeljre, mert a többi nekik futó filmet vagy már láttuk, vagy nem szeretnénk látni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lesz karácsonyi illat a gyerekszobában!

Schütz Gabriella 2016. december 25., vasárnap 11:27

A karácsonyhoz mindenkinek kapcsolódnak illat-emlékei is. Fenyő, mézeskalács, gyertya illata. Ezek pedig már magukban is meghittséget hoznak. És most nem a műszagokat árasztó légfrissítőkre gondolok, sem pedig a drogériákban kapható szintetikus karácsonyi illatolajokra. Ezek ugyanis akár allergiát is okozhatnak az arra érzékenyeknél.

Azt is kevesen tudják, hogy miért nem jó megoldás az aromamécses, mely kétségtelenül nagyon hangulatos dísze egyébként a lakásnak. Lássuk csak miért érdemes minőségi illóolajokat párologtatni a gyerekszobában azon túl, hogy karácsonyi hangulat lengje be akár az egész lakást!

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 dolog, amitől egy anyának karácsonykor ki kell akadnia. Vagy nem

Miklya Anna 2016. december 24., szombat 13:48

A Lidl közelmúltbeli hirdetése, ami igenis szexista volt, bár kivételesen a nők javára, őszintén szólva azért nem csapta ki nálam a biztosítékot, mert a környezetemben is ezt látom. A nők túlhajszolják magukat karácsonykor, egyrészt mert az év végi munkabeli hajrá legtöbbször rájuk is vonatkozik, másrészt, mert meg vannak róla győződve, hogy a karácsonynak otthon is tökéletesnek kell lennie. Igen, ez egy sztereotípia, és egy cikk, ahol a nőkről nagy általánosságban beszélek, és ha ön éppen nem tartozik bele ebbe a nagy általánosságba, annak nagyon örülök!

De a tapasztalatom szerint mondjuk 10 nőből 8 szerint a karácsony olyan, mint az esküvő: csak akkor van értelme, ha a dekoráció az utolsó gyertyácskáig tökéletes. Hát, a frászkarikát. Összeszedtem pár olyan dolgot, amit  szerintem kicsit el lehetne engedni…

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kisgyerekek vs. karácsonyfák: gyakorlati tippek

ST 2016. december 23., péntek 21:39

A karácsony közeledte az ünnepi díszítés elkezdését is jelenti, ami azonban sokszor messze nem olyan egyszerű, mint az elsőre tűnik. Ez főleg akkor igaz, ha történetesen kisgyerek is van a családban, hiszen akkor megsokszorozódnak azok a dolgok, amikre figyelni kell!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ajándékok karácsonyra keresztény családok gyerekeinek

Dívány 2016. december 23., péntek 21:09

A keresztény barátainknak kifejezetten nehéz ajándékot venni, ha mi magunk nem vagyunk vallásosak: most akkor erőltessük ezt a vallás-témát, vagy ne, mi az, amit szeretni fognak, van-e ami esetleg sértő lehet, vagy esetleg olyat adunk ami teljesen alapmű, és már olvasták, nyilván, megvegyük-e nekik a 16. Gyerekbibliát?

Megkérdeztük pár keresztény barátunkat, és összeállítottunk egy olyan listát, ami ajándékozható, érdekes és értékes újdonságokból és néhány, rendelhető, vásárolható páréves kedvencből) áll. Főként a könyvekre és együtt játszható társasjátékokra koncentráltunk, az ovisok és alsósok korosztályában. A lista teljesen szubjektív, a kommentekben nyugodtan bővíthető, kiegészíthető.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A karácsony a titok és a közös élmény ünnepe

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. december 23., péntek 16:27

A legtöbben a karácsonyra szép és titokzatos élményként emlékeznek vissza gyerekkorukból. Igaz, vannak veszélyek is: a felfokozott várakozás és teljesítménykényszer sok családban a legrosszabbat hozza ki a felnőttekből, így ez a nagy viták ideje is. A legfontosabb a szülő belső állapota, és ehhez az anyának, az apának önmagával kell tisztáznia, hogy nem ez az a három nap, amikor az összes sérelmét házastársára kell öntenie. Sőt, jó, ha ahelyett, hogy összeszorított foggal a gyerekek kedvéért kibírná valahogy, az adventi időszakot tényleg egyfajta készülésre, változásra használja: arra való készülésre, hogy ne sérelmek fogságában, hanem nyitott szívvel érkezzen meg az ünnepbe.

Arról is érdemes beszélni, milyen kérdések merülnek fel a karácsonyra való tevőleges készülés során, például mennyire vonjuk be a gyereket, mi legyen meglepetés, hogyan teremtsük meg a hangulatot. A karácsony egyszerre szól a titokról és meglepetésről a gyerek számára, és akkor tudja igazán várni, ha van benne valami rejtély, ugyanakkor egyszerre szól az apával, anyával, testvérrel való közös készülésről is. Ebben a kettőben jó megtalálni az egyensúlyt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Last minute könyvajánló alsósoknak

Schütz Gabriella 2016. december 22., csütörtök 17:52

Még mindig nem késő megszerettetni az olvasást a gyerekekkel. Hiába boldogul esetleg nehezebben a betűk világában, vagy éppen ellenkezőleg, falja a könyveket, egy izgalmas, vagy hasznos kötet mindig jó ajándék.Lássuk csak, milyen mesekönyveket válasszunk ennek a korosztálynak a fa alá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Karácsony válogatós vagy allergiás gyerekkel

Puskás Pálma 2016. december 22., csütörtök 14:27

Karácsonykor szeretünk jókat enni, finomakat főzni, még jobbakat sütni, az idő fennmaradó részében pedig rokonoknál és barátoknál, vendégségben folytatni az evést. Kisgyerekkel mindez nehezített terep lehet, különösen akkor, ha gyerekünk épp válogatós korszakát éli, esetleg ételallergiában szenved.

Persze, túl lehet élni a karácsonyt hisztis négyévessel, mazsolagyűlölő autistával és tejfehérjeérzékeny szoptatott csecsemővel is, csak nehezebb. Összeszedtük, milyen problémák merülhetnek fel, mire figyeljünk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Első telefon karácsonyra a gyereknek? Ezt olvassa el!

Primilla 2016. december 21., szerda 18:03

Így karácsony tájékán alighanem sok szülő fejében megfordul a gondolat, hogy mi lenne, ha a gyerek megkapná az első telefonját? Talán már elég nagy hozzá, hogy okosan használja, és ne is veszítse el rögtön, másrészt úgyis csak arra vágyik, és az összes barátjának van már. A karácsony pedig úgyis a nagy álmok valóra válásáról szól (legyen szó akár a Messiás eljöveteléről, a nappalok hosszabbodásáról, vagy a vágyva vágyott tárgyakról), szóval soha jobb alkalmat hozzá.

Csakhogy nem véletlen, hogy eddig nem kapta meg a gyerek azt a telefont. A mai szülők visszasírják a tíz évvel ezelőtti elődeik problémáit, úgy is, mint „jaj, mi lesz, ha hatalmas számlát csinál?” Hát ez most már a legkisebb gond, sokkal inkább a „mi van, ha mostantól csak a feje búbját látjuk, és az élete hátralévő részében ezt a szart fogja nyomkodni”, illetve „megoszt valami idióta fotót/szöveget magáról, ami örök életre ott is marad a neten”, valamint a „de mi van, ha elkezdik őt zaklatni, vagy még rosszabb, elcsalják valahová, borzalom”.

shutterstock 527448391

Vagyis félelmek vannak bőven, és egy saját telefon, amit bármikor előkaphat – és ne legyenek illúzióink, elő is fogja kapni, sőt, inkább le sem fogja tenni – valóban nagy változást hoz a gyerek és a család életében.

De hogyan legyünk okosak? Ennek próbáltam egy kicsit utána olvasni, mivel a téma, enyhén szólva, nálunk is mindennapos. Na jó, minden órás, amióta egy könnyelmű pillanatomban nem zártam ki kerek perec, hogy akár telefont is kaphat a majdnem tízéves gyerek karácsonyra.

AFatherly egyik cikke úgy válaszolt a kétségeimre és a kérdéseimre, mintha belelátna a fejembe.

A szülő természetesen azért látja el a gyereket telefonnal, hogy veszély esetén tudjon segítséget hívni, vagy szólni, ha az eredeti tervben változás állt be, hogy a szülő ne aggódjon (annyit). Ezzel szemben a gyereknek természetesen „vészhelyzetnek” minősül a legújabb mémek megtekintése, és az élet dolgainak megvitatása a barátnőivel, (természetesen bőséges emoji használattal), na de mit tegyen a szülő? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

9 társasjáték ovisoknak karácsonyra

Puskás Pálma 2016. december 21., szerda 17:29

Társasjátékot általában iskoláskorú gyermekekkel szokás érdemben játszani, az ovisokkal maximum annyit tehetünk, hogy nyerni hagyjuk őket a Ki nevet a végénben. Mindez persze csupán előítélet és igen messze áll az igazságtól, hiszen ma már egy vagon olyan társasjáték kapható, amelyek kifejezetten a legfiatalabb korosztály számára készültek - készségfejlesztők, klasszikus táblajátékok, kooperatív játékok. Mutatjuk a kedvenceinket ovisoknak!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Könyvet a fa alá a legkisebbeknek is!

Schütz Gabriella 2016. december 21., szerda 10:14

A könyv egy olyan ajándék, mely közös időt rejt magában, a feltöltődésre, az összebújásra, a szórakozásra, de akár az ismeretek átadására is okot ad. Lássuk csak, milyen mesekönyveket válasszunk idén a fa alá a legkisebbek számára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a játékok minden gyereknek bejönnek

Primilla 2016. december 21., szerda 08:08

Előző cikkeinkben közszolgálatilag megóvtuk önöket a rossz választásoktól, levezettük, hogy mik voltak azok a játékvásárlásaink, amelyek tökéletes pénzkidobásnak bizonyultak, illetve már a reklámból lehetett tudni, hogy az lenne, ha bedőlnénk. Az önök kommentjei is sokat hozzátettek a dologhoz, sokan tudták folytatni a sort, másrészről viszont elismerjük, hogy ez nem egy konstruktív hozzáállás.

Úgyhogy kiköszörüljük a csorbát, a már említett barátnőimnek, mintegy hiánypótló céllal, ezúttal azt a kérdést tettem fel, hogy melyek azok a játékok, amelyek igazi teli találatnak bizonyultak, mert a gyerek sokat játszik vele, szereti, és nagy becsben tartja. Mondhatjuk úgy is, hogy minden ráköltött fillért megért.

Ha hiszik, ha nem, ez a felsorolás is jó hosszú lett, vagyis nem minden játék hülyeség, vagy ablakon kidobott pénz. Volt persze, aki a tesót, a legjobb havert, vagy a kerti kutat, meg a gyerek légpuskát említette, mert ezekkel bármikor, bármeddig elvannak a kölykök, mi most mégis a boltban, pénzért megvásárolható játékokra próbálunk koncentrálni.

Természetesen telefon, tablet és játékkonzol. Pipa, ezen akkor túl is lendülhetünk, folytassuk a listát változatosabb elemekkel.

Lego

Ott vannak mindjárt a LEGO-k, mint állandó és időtálló kedvencek, ráadásul annyi féle, méretű és tematikájú kapható, hogy valamelyik úgyis érdekelni fogja a gyereket. Fiúgyereknél; a lányoknál már nem annyira egyértelmű a helyzet.

shutterstock 164792168
Fotó: Stefano Tinti / Shutterstock

Megfigyeléseink szerint a lányok nem annyira építenek, hanem babáznak a LEGO lányokkal, ugyanúgy sztorikat találnak ki és játszanak el, mintha egy bármilyen babát kaptak volna a kezükbe. Bár ez végül is mindegy, ha jól szórakoznak.

Nerf

Szintén többen is jelezték, hogy a NERF-öknek, tudják, a habszivacs töltényeket kilövő fegyvereknek sem tudnak ellenállni a gyerekek, nálunk a jelenleg a hetedik verzióért könyörög a gyerek, annyira. Igaz, a fiúk egy kicsit jobban örülnek neki, mint a lányok, de ha véletlen megfelelő korú fiuk és lányuk is van, nyugodtan vegyenek mindkettőnek egyet-egyet, és már indulhat is a házi kommandó. Ha apa és anya is kap egyet, akkor aztán tényleg szuper lesz a party.

nerf

Egy baj van vele: ha kint lövöldöznek, akkor viszonylag gyorsan kell pótolni az elveszett töltényeket, de végül is kicsi ár ez egy végigjátszott délutánért. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem kell a szülőknek bicepszre gyúrni

Dívány 2016. december 20., kedd 12:06

Lánykoromban úgy nézett ki az elindulás, hogy a vállamra dobtam a táskám, kézbe a kulcsot, és kilibbentem az ajtón. Szintidő: 2 perc, mert kerestem a kulcsot. Ha azt is beleveszem, hogy sminkeltem és kétszer átöltöztem, akkor 25 perc.

Aztán gyerekem lett. Onnantól kezdve úgy nézett ki az elindulás, hogy felöltöztettem a gyereket. Összepakoltam a pelenkázótáskát. Popsitörlő? Pelenka? Váltás ruha? Cumi? Enni és innivaló? Babakocsi? Kismotor? Gyerekülés? Takaró? Valami játék? Monyó (csicsijja, alvóka, kinél hogy nevezik)?  Mire ezt összecuccoltam, cserélhettem a pelenkát. Jöhetett egy átöltözés. Addigra a gyerek éhes lett. Utána egy pelenkacsere.

Elindulás szintideje 1 óra 10 perc, totál leizzadva, tikkelve, öt menetben cuccolva ki. Ha sminkeltem, akkor több, és mostanra úgyis lefolyt, az átöltözést meg hagyjuk is, az alap, hogy közben valamivel összeken (lehány, stb) a gyerek, ebben az életszakaszban már az is győzelem, ha egy tiszta farmer tiszta pulcsi kombóval sikerül végigcsinálni a napot. 

Az embernek megszületik a (z első) gyereke, és nem csak a cuccolás, cipekedés lesz örök társunk, hanem a folyamatos agyalás és logisztika is: minden nálunk van? Mindent eltettem? Mire lesz szükség? Nem hagytam ki valamit?

Nem mintha ez tragédia lenne, a gyerek ilyen, ezzel jár. Idővel az ember egyre rutinosabb lesz, megtanul szelektálni, a gyerekek is nőnek, már nem kell pelenka, már nem kell kismotor - csak iskolatáska meg edzéscucc. De ezt a tizenpár évet valakinek - jellemzően az anyának, de sokszor az apának - le kell menedzselni.

Ezért arra gondoltunk, emléket állítunk a folyamatos szülői cipekedésnek és rámolásnak, hogy megmutassuk, hogyan telik a szülők minden áldott napja. És ha legközelebb valahol a füléig felcuccolt anyukát lát babakocsival, három táskával és két bevásárlószatyorral, amint a kismotort a hóna alatt egyensúlyozva próbálja lebontani az üvöltő, leizzadt gyerekről az anorákot, megvetés helyett kérjük, érezzen részvétet. Esetleg elismerést. Beszólás helyett pedig, ha éppen van két perce, segítsen, és fogja meg azt a kismotort.

A magyar rögvalóság talaján maradva a képsorozathoz a Mercedes Hungáriától kaptunk egy Mercedes GLA-t. És csak annyit tennénk hozzá, ha ugyanezzel az anyukával a buszmegállóban találkozik, higgye el nekünk, hogy az ön békés, 8 órás irodai melója egy wellnessközpont ahhoz képest, amennyi logisztikai problémával neki kell megküzdenie nap, mint nap.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mesekönyvtippek ovisoknak és kisiskolásoknak

Primilla 2016. december 18., vasárnap 16:26

Egy rendes kultúrcsaládban valami könyvnek mindenképpen kell a karácsonyfa alá kerülnie, és természetesen a kisgyerekek sem maradhatnak ki a jóból. De mi legyen az? Lássuk be, a 3-6 éves korosztálynak viszonylag nehéz olyan irodalmat vásárolni, amit ötvennyolcadszor is szívesen olvas fel nekik a szülő. Márpedig egy jó könyvnek (és szülőnek) ez a sorsa, tehát körültekintően kell válogatni.

Csodaszerünk nincs, szubjektív könyvajánlónkban viszont olyan köteteket gyűjtöttünk össze, amelyek a tesztalany gyerekeknek kimondottan tetszettek, és a nekik felolvasó felnőttek mosolya is mindvégig őszinte maradt, még a többedik alkalommal is. 

Rebecca Cobb: Mind megettem                                   

Ez a könyv már elég kicsi kortól bevezethető, a sztori nem túl bonyolult, és a képvilág sem terheli túl a gyerekek agyát, ugyanakkor mégis jópofa és szórakoztató a maga módján. A történet röviden annyi, hogy a roppant elfoglalt kislány valahogy nem boldogul az ebéddel, ezért sorban megjelennek a képzeletbeli barátai (kezelhető létszámban, hárman), a vadállatok, akikről kiderül, hogy nem szeretnek gyerekeket enni, mert undorító ízűek, viszont az ebéd, hát az igazán ínycsiklandó. Be is falják, ezért szegény gyerek éhen marad, de végül is ebből nem lesz dráma.

B1412889

Válogatós és félős kisgyerekeknek jó választás lehet, meg mindenki másnak is, úgy két-három-négyéves kor körül.

3 éves kortól

Vincent Cuvellier Emil sorozata

Szintén a kettő-négyéves korosztálynak ajánljuk az Emil sorozatot, amelynek már több kötete is megjelent, ami azért előny, mert ha egy beválik, akkor van tovább is, és nem kell újra keresgélni. A sztori általában végtelenül vicces, az a fajta megható humor van benne, amivel az ovis korosztály tudja nap mint nap meghökkenteni a földhöz ragadt felnőtteket: természetesen minden lehetséges, sőt valóságos, amit a gyerek csak elképzel.

B1252313

A köteteket Lackfi János fordította, úgyhogy nyelvi poénok is lesznek, és a grafika még rátesz egy lapáttal, nálunk a családban egy igazán emlékezetes élmény, máig emlegetjük. 

3 éves kortól

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés