SZÜLŐSÉG

Így harcol egy amerikai tanár Trumppal

(sze) 2016. november 20., vasárnap 09:28

Vírusként terjed a közösségi médiában egy amerikai tanár cetlije, amit Donald Trump kirekesztő politikájára reagálva ragasztott ki az osztályterem ajtajára:  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan óvjuk meg a gyereket a drogtól?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. november 19., szombat 15:54

Ha megkérdeznénk anyákat és apákat, mi a legrosszabb, ami történhet a gyerekükkel, valószínűleg előkelő helyen szerepelne a listán: „az, hogy drogos lesz belőle”. Viszont nagy a tanácstalanság azzal kapcsolatban, hogyan lehetne tenni ennek megelőzéséért. Van, aki attól tart, ha szóba hozza a témát, attól csak megjön a tini kedve a kipróbáláshoz, van, aki azzal nyugtatja magát, úgyis csak a zűrös családok gyerekei próbálják ki a kábítószereket. Ez persze nem egészen igaz.

A probléma ott kezdődik, hogy a szülők generációja is keveset tud a témáról, és sok a téves információ. Ha pedig a szülő valamiféle torzított, médiából leszűrt képet próbál átadni a gyereknek, akkor baj lehet, ha a tini (egyelőre közvetett) tapasztalatai ellentmondanak ezeknek. Ekkor a szülő veszít a hitelességéből.

shutterstock 216287236

Például, ha azt próbáljuk közvetíteni, hogy droggal csak a lecsúszott alakok élnek, és aki egyszer kipróbálja, biztosan drogos lesz, azonban a gyereknek történetesen van olyan konszolidált ismerőse, aki alkalmanként drogot fogyaszt, egyébként pedig dolgozik, tanul, van lakása, akkor onnantól kezdve nem fogja elfogadni a szülőt hiteles információforrásként.

Az első tehát az, hogy anya és apa tájékozódjon objektív forrásból. Nem kell drogszakértővé válni, és kenni-vágni az összes drog lehetséges hatását, de jó, ha a szülőben kialakul egy valószerű kép a témáról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne akarja, hogy ez a 9 éves önről is énekeljen!

Szvetlana 2016. november 19., szombat 12:16

Még csak kilencéves az a cseh kisfiú, akinek a YouTube csatornájára feltöltött nem éppen fülbemászó dalait milliók nézik. Annyira nem meglepő, ugyanis Misha nem leplezi a véleményét, legújabb videójában például Hillary Clintonnak és Donald Trumpnak is nekimegy.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Irtó cuki film lett a Legendás állatok és megfigyelésük

Miklya Anna 2016. november 18., péntek 16:13

A film előzményeit, gondolom, mindenki ismeri, bár ha nem írom le, az a baj, ha meg leírom, az a baj. Maradjunk annyiban, hogy van a legendás Harry Potter, amin egy-másfél generáció biztosan felnőtt (köztük a cikkíró maga), és megváltoztatta az irodalomról, az olvasásról, a sikerekről, a mágiáról való gondolkodásunkat, sőt, még vallási vitát is keltett.

LegendasAllatok jelenetfoto (1)
Fotó: Jaap Buitendijk / intercom

Közben jött Hollywood, jöttek a filmek, J.K.Rowling a világ egyik leggazdagabb embere lett,- áldja meg az isten, nem sajnálom tőle, mert ritka jó ember,- aztán ki is jótékonykodta magát a Forbes leggazdagabb-listájáról, bár kétségem nincs afelől, hogy nem telik neki sokba visszakerülni oda.

Távolról sincs vége, olvasson még »

2017-ben már lesz szoptatós emoji!

Szvetlana 2016. november 18., péntek 09:23

A scarymommy szerint 2016-ban a szoptatós hangulatjel volt a legtöbbet igényelt emoji, és most már biztos, hogy 2017-ben elérhető is lesz. A kollekcióba egyébként sok más hangulatjel is bekerült, ilyen például a hidzsábos emoji is. Hogy ez miért fontos? Elmagyarázzuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csúcsra járatta az áldozathibáztatást a tinimagazin

Edicsek 2016. november 17., csütörtök 20:35

A szingapúri Teenager magazin olvasói levél szekciója verte ki a biztosítékot a világ jóérzésű embereiben, miután egy fiatal, erőszakon átesett lány fordult hozzájuk segítségért, és olyan tankönyvbe illő áldozathibáztatást kapott cserébe, hogy a fal adja a másikat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jaj, ne a gyerek előtt! De miért ne?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. november 17., csütörtök 18:24

Terápián nem ritkán hangzik el, hogy „sokat veszekszünk a férjemmel/feleségemmel, de azért arra vigyázunk, hogy sose a gyerek előtt”. A kijelentés több szempontból figyelemreméltó, az első rögtön az, hogy mintha azt hinnék, hogy bocsánatot kell kérniük, ha veszekednek a párjukkal, vagy legalábbis valami enyhítő körülményt felhozni.

A másik, ami felkelti a figyelmet, hogyha valami a gyerek háta mögött zajlik, nem a szeme előtt, ezek szerint annak, tehát enyhítő körülménynek számít. 

Persze, a törekvés, hogy az ember legyen tekintettel a csemetére, tiszteletreméltó. Nem tudunk mindig úgy viselkedni, ahogy várnánk magunktól, előfordul, hogy elönt minket az indulat, hogy elveszítjük az önkontrollt, hogy betelik a pohár.

shutterstock 17960716

Csakhogy kutatók arra hívták fel a figyelmet, abból a gyakorlatból, hogy elindul egy konfliktus a poronty előtt, majd a szülők észbe kapnak, elvonulnak, és a vita másik fele, ami a feloldást is tartalmazza, már nem a csemete előtt játszódik le, az következik, hogy benne a kezdeti feszültség marad meg, hiszen éppen a megoldásról maradt le. És abba is belegondolhatunk egy kis empátiával, milyen érzés, ha két, számunkra fontos ember egymásnak esik, majd elvonul, és a fantáziánkkal kettesben maradva kell elképzelnünk, vajon mi történt azután - mindezt kicsi gyerekként. Semmi támpontunk nincs, hogy azóta vajon megölték egymást, kitűzték a válást, vagy már egymás karjaiba omlottak. A bizonytalanság mindennél rosszabb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Kubo úgy mesél, ahogy kell: bátran

Miklya Anna 2016. november 16., szerda 15:50

Az animációs és családi filmek dömpingjében az a legrosszabb, hogy egy kaptafára készülnek. Az ember hasonló fals „lelkesedéssel” ül be az év ikszedik cukimuki filmjére, mint egy szuperhősfilmre: csak azért, hogy a gyerek örüljön, aztán beletemetkezik a nachosba, és tíz perc múlva vége is az örömnek, lehet szundikálni.

Oké, sarkítok, mindig van valami élvezhető az animációs filmekben, csak ezt nem olyan könnyű megtalálni a sablonfigurák, sablonproblémák, sablonmegoldások, és sablontörténetek tömkelegében. Nekem például majdhogynem egyre ment, hogy A kis kedvencek titkos életét, vagy a Gólyákat nézem-e, és a leszűrt tanulságot tekintve valóban szinte mindegy is, melyikre ültem be a moziba.(Egyébként édes volt mindkettő, csak felejthetőek.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülés után: médiakép vs a valóság

Puskás Pálma 2016. november 16., szerda 12:53

A szülést követő hathetes kontrollon a nőgyógyászom felvilágosított a fogamzásgátlási lehetőségekről, majd boldog babázást kívánva utamra bocsátott, azzal, hogy készen vagyok, nem kell többet jönnöm. Ez volt tegnap .

De a hasam még mindig lóg és egyéb fontosabb szerveim sem érződnek pont olyannak, mint lánykoromban. Az USÁ-ban élő barátnőm a szülését követő hatodik héten ment vissza dolgozni - nem jókedvéből, ott ez a szokás.

Tényleg hat hétig tart regenerálódni a szülésből? Vagy a valóságban azért több idő kell ennél? A legdurvább rész kétségkívül az első hat hét (mások szerint két hónap), nem véletlenül nevezzük ezt gyermekágynak: ilyenkor az anya dolga ideális esetben a pihenés és a szoptatás.

A hatodik héttől, ha nincsenek durva terhességi szövődmények, anya szép fokozatosan elkezdheti a terhelést. Hajlamosak vagyunk a hathetes kontrollt afféle vízválasztónak tekinteni: eddig pihentünk, mostantól jöhet a zúzás. Eddig belefért, hogy akkora a hasam, mint egy terhesnek, de mostantól ideje elpakolni a terhesruhákat, és persze jókat szeretkezni, miután letettük a babát.

shutterstock 461865946
Távolról sincs vége, olvasson még »

Látványos lesz az élőszereplős Szépség és a Szörnyeteg mozifilm

Dívány 2016. november 16., szerda 11:57

2017 márciusára ígérte a Disney a Szépség és Szörnyeteg című filmet és most végre bemutatták az első előzetest, amit pár óra alatt bekerült a Youtube legnézetebb videói közé. Szépség (avagy Belle) szerepét Emma Watson játssza, az elvarázsolt herceg Szörnyeteg szerepét pedig Dan Stevens alakítja majd. Amint az előzetesből látszik, a film erőteljesen hajaz az 1991-es rajzfilmverzió látványvilágára, a benne megjelenő díszletek és karakterek is mind a sokak által rajongott rajzfilmet idézik. Az angol nyelvű előzetesből kiderül, hogy az olyan ismert karakterek, mint Tik-tak úr, a gyertya vagy a teáskanna is nagy színészek hangján szólalnak majd meg. Nézze meg, milyen is lesz a Szépség és a Szörnyeteg filmváltozata.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit várhatunk el jogosan a kamasztól?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. november 15., kedd 17:45

Általában nem szoktuk tudatosan megfogalmazni, hogy a gyermek egyes életszakaszaiban milyen elvárásaink is vannak: mit szeretnénk elérni szülőként, mi a célunk. Pedig érdemes, de nem azért, hogy görcsösen ragaszkodjunk hozzá, hanem, hogy értsük magunkat, adott esetben például miért vagyunk olyan dühösek, amikor valami máshogy alakult, mint szerettük volna. Azért is jó tudnunk, mit várunk magunktól és a kamasztól, mert így fény derülhet az irreális elvárásokra. A jellemző szülői elvárások általában részben életszerűek, de előfordulhat, hogy egyes vetületei koraiak. Nézzük meg ezeket a tipikus szülői célokat!

shutterstock 343220099
Távolról sincs vége, olvasson még »

Elárasztotta a házat a sok kavics, gesztenye, faág? Segítünk!

(bj) 2016. november 15., kedd 13:11

Ugye minden gyerek összegyűjt az utcán/parkban/erdőben minden kis bisz-baszt (falevél, makk, toboz, kavics, stb)? Mert az enyém igen. Az éj leple alatt, amikor már elaludt, azért próbálok megszabadulni a teljesen elszáradt, atomjaira hulló falevelektől, botoktól, és a Duna-parton szedett kavicsok kb kétharmad részétől, de azért szokott maradni egy pár darab, a gyerek kedvéért.

És ha már lépni sem tudunk a felszedés pillanatában komoly kincsnek gondolt dolgoktól, megpróbálhatjuk felhasználni azokat gyerekünk társaságában. Egyrészt jó időtöltés kettesben, alkotómunka, és még a karácsonyi ajándékok kézzel készített részeit is elkezdhetjük legyártani. Most a felhasználási módokra írok pár példát. Egyszerű technikákat gyűjtöttem össze, amik nem okoznak gondot egy óvodásnak sem, és azoknak a szülőknek sem, akik elhanyagolható kézügyességgel rendelkeznek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Osztályzatokkal tesszük tönkre a gyerekeinket

Brownie 2016. november 14., hétfő 13:44

Nagy öröm és büszkeség tölti el a szülőket, ha a gyerek az osztályelső, vagy szín ötös bizonyítványa és példás magatartása miatt felkerül a dicsőségtáblára. Amikor viszont rossz jegyet visz haza, anya és apa csalódottak, haragudnak rá és megbüntetik. Ilyenkor a gyerek úgy érzi, nem szeretik.

De az érdemjegyek nem csak a családi békéért vagy perpatvarokért felelősek. Tény, hogy fontos számot adni a tanulók eredményességéről és fejlődéséről, ám nem mindegy, hogyan tesszük azt. 

A jegyekkel történő teljesítményértékelés miatt ugyanis a gyerekek elsősorban nem a tudásért, hanem a jó osztályzatokért tanulnak, holott a puszta számok nem feltétlenül tükrözik a tényleges tudásukat vagy szorgalmukat – nem beszélve arról, hogy mennyi feszültséget szülnek a gyerekek mindennapjaiban és hogyan hatnak önértékelésükre.

Nem véletlenül bírálják olyan sokan a hagyományos értékelési módszereket és hangoztatják az alternatív pedagógiára jellemző szöveges, árnyalt értékelés hatékonyságát és jótékony hatását a gyerekek személyiségfejlődésére.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Asztrofizikáról érthetően hároméveseknek? Simán!

Primilla 2016. november 13., vasárnap 11:13

Ha van önnek 3-5 év közötti gyermeke, bizonyára gondolt már rá, hogy asztrofizikáról olvasson neki mesét. Nem? Pedig menő lenne, és most már nemcsak igény, hanem lehetőség is lesz rá, legalább is, ha sikerül az erre indított közösségi finanszírozású kampány.

Farkas Róbert, vagy ahogy szakmai körökben ismerik, Astronaut, éppen a kislánya, Fannika születése táján kapott fényt és szeretett bele az asztrofizikába.

"Na jó, egy gyerekkönyvben nem kell súlyos tudományosságra és számításokra gondolni, csak bizonyos összefüggésekre arról, hogy hogyan működik a világegyetem. Mert ez sajnos, nagyon hiányzik még az iskolai fizika tananyagból is, helyette elveszünk a részletekben meg a számításokban" – magyarázta Astronaut.

Pedig –legalább is az alapokat – már tíz oldalon, laponként pár mondatban kisgyerekek számára is érthető módon is meg lehet világítani, mindezt jófej rókákkal előadva.

campaign facebook

Hogy miért rókák? Mert a róka a mesékben mindig (többnyire) az okos állat, és egyébként is, Astronaut szeret rókákat rajzolni. És miért angolul? Nos, erre már nem fizikai, hanem a gazdaság összefüggések adnak magyarázatot: egyszerűen túl kicsi a magyar nyelvű piac. Így az alkotó kénytelen az egyébként magyarul megírt és egy új-zélandi író, Scott Alexander Young által lefordított könyvet egy világszerte érthető nyelven kiadni. Asztrofizikáról, kisgyerekeknek – nem tudunk betelni a gondolattal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gének is befolyásolják, mikor szül

Edicsek 2016. november 12., szombat 14:01

Az Oxford Egyetem kutatói azt állítják, hogy a gének is fontos szerepet játszanak abban, hogy ki mikor szül, illetve akar-e egyáltalán gyereket vállalni. A Daily Mail cikkéből kiderül, hogy bizonyos gének azt is előre determinálják, hogy ki milyen idős koráig tolhatja ki a szülést, hiszen ez javarészt attól is függ, hogy kinél mikor jön el a menopauza. 

A gyerekvállalás idejének kitolása nehéz kérdés, ezen segíthet az, ha egyáltalán tudja, hogy a génjei meddig engedik egyáltalán, hogy húzza-halassza a dolgot. A tudósok szerint 24 gén az, ami azt határozza meg, hogy mikor eshet teherbe egy nő és hány gyereke lesz. De persze nem csak a gének számítanak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kicsi hős: a 12 éves plüssmackókészítő

(bzs) 2016. november 11., péntek 14:45

Egy ausztrál kisfiú, az akkor 9 éves Campbell 2013 karácsonyán találta ki, hogy szeretné megajándékozni a kórházban lévő gyerekeknek. Arra hamar rájött, hogy annyi ajándékot nem lenne pénze megvásárolni, amennyi szeretne, így úgy döntött, hogy maga készíti el a meglepetéseket. Magától tanult meg varrni, azóta pedig tömegesen készíti a plüssmedvéket. A célja egészen pontosan az, hogy minden nap készítsen egyet, de ennél sokkal jobban teljesít, idén már 400 mackó fölött jár.

„A kezdet nem volt könnyű. Az első bénácska kis macit öt órába került megvarrni, de aztán egyre gyorsabban és jobban ment a dolog.” - meséli a ma már 12 éves Campbell, akinek nincs kis családja, mert kilencen vannak testvérek. Mostanra egy mackót egy óra alatt varr meg.

Ez persze nem ment simán, volt olyan, amikor az ujját konkrétan hozzávarrta a varrógéphez, ami mellől így aztán nem tudott felállni, de állítólag akkor is azért aggódott, hogy a mamája nehogy elájuljon - derül ki az édesanyja leírásából, amiben a kisfiúval kapcsolatos érdekességeket gyűjtötte össze. 

Az első plüssmedve a kisfiú édesapjának készült, akinél daganatos betegséget diagnosztizáltak. "Rémisztő volt, amikor kiderült apa betegsége. És megtudtuk, hogy az idegeskedés csak hátráltatja a gyógyulást, ezért készítettem neki egy mackót, hogy segítsen neki megnyugodni - meséli a kisfiú. Édesapja szerint "minden mackójában van egy picike varázslat. Campbellben viszont rengeteg varázslat van" - fogalmazott az apa.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Lego szuperhőslányok nem félnek szétrúgni a gonoszok seggét!

Dívány 2016. november 10., csütörtök 09:17

Ha az ön lánya is megőrül a képregényekért, a DC-univerzum szuperhőseiért, vagy csak egyszerűen nem akarja a háromezredik rózsaszín szivárványpalotát megépíteni a hozzá tartozó, csillámport pukizó unikornissal, akkor van egy jó hírünk! A babble.com értesülései szerint a LEGO végre számításba vette a genderkritikus lányokat (és anyukáikat) is, és egy szuperhőslányos sorozattal rukkol elő. Mert a világot is a nők fogják megmenteni.

A Super Hero Girls LEGO a legismertebb DC szuperhősöket alkotta meg, és tizenegy karaktert kínál a vásárlóknak; Wonder Woman, Batgirl, Supergirl, Harley Quinn, Poison Ivy, Bumblebee, Flash, Eclipso, Lena Luther, Lashina, és Mad Harriet – ez lesz az első eset, hogy csak női karakterekből álló gyűjteményt dob a piacra a cég (természetesen ebbe nem számítanak bele a LEGO Friends és a Disney hercegnők). A szuperhős lányok pedig hova máshova járhatnának, mint a Super Hero High-ba?!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyermekorvosi rendszert csak a jófejség tartja életben

Primilla 2016. november 10., csütörtök 08:11

Vasárnap délután megfájdult a gyerek foga. Mert a fogak már csak ilyenek, sosem kedden reggel durrannak be, hanem mindig hétvégén, éjszaka, vagy húsvét napja hajnalán, mindenféle előjel nélkül. Ez már-már törvényszerű, ehhez kéne állítani a fogorvosok munkaidejét: hétvégén nyolctól négyig szabadidő, ezen kívül pedig nagyüzem.

De nem a szuper rendszerváltó ötleteimről fogok írni, hanem arról, hogy ennek az esetnek a kapcsán most már meggyőződésem: vidéken, a 21. században az egészségügyet ugyanaz tartja életben, ami az oktatást: a benne dolgozók felelősségtudata, jóindulata, és az elvárhatón bőven felül való helytállás. Na meg a szívesség, az urambátyám, meg a kapcsolatok.

De semmiképpen sem a dolgozó emberekről havonta legombolt, több tízezres járulék az, amitől az ember gyereke, ha valami baja van, normális időn belül ellátáshoz jut.

shutterstock 117627547

A gyerek a fájdalomcsillapító beadása után három órával újra elkezdett vergődni, már megint fáj a foga. Nosza, menjünk az ügyeletre! Emlékeztem rá, hogy a városunkban (Pest megyei járásközpont) működik egy fogorvosi ügyelet, (nem spéci gyerekfogorvos, hanem csak úgy fogorvos) de nem vették fel a telefont. Odamentem, hatalmas neonreklám villogott, de senki sem volt ott. Utánanéztem, kiderült, hogy évekkel ezelőtt megszüntette az ügyeletet önkormányzat, mert sokallta az összeget, amit fordítani kellett rá. És mivel nem kötelező feladat, nyugodt szívvel felszámolták a rendelőt, akinek meg hétvégén fáj, az menjen… valahova. De hova is?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti gonosz: nevessünk kétségbeesett gyerekeken

Divany.hu 2016. november 9., szerda 14:47

Jimmy Kimmel a népszerű TV műsorvezető és humorista már hosszú évek óta trollkodik a gyerekekkel, és úgy látszik, hogy nem tud kifogyni az ötletekből. A legnagyobb favorit talán az volt, amikor a gyerekek karácsonyi ajándék helyett banánt, félig megevett szendvicset és ehhez hasonló hasznos meglepetéseket kaptak. Természetesen a Halloween sem maradhat ki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Idegesítő a reklám, öljük meg a gyereket?

Divany.hu 2016. november 8., kedd 17:13

Figyelemfelkeltő gyógyszer-, pláne köhögéscsillapító reklámot kitalálni nem feltétlenül egyszerű műfaj, ezért a kreatívok kínkeservesen erőszakolnak ki magukból olyan ötleteket, amik talán megmaradnak az emberek fejében, mint mondjuk Ásóka, a gonosz körömgomba.

Mivel a gyerekek gyakran hazahordanak mindenféle mutáns vírust az oviból, ésszerű, hogy a gyerekvonalat is beépítsék, ebből talán a folyton Robitussint emlegető gyerek volt a legemlékezetesebb, de most megérkezett Fluimucil Ábel, aki kiverte a biztosítékot. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dühkezelés családon belül: mit tegyek, kihez forduljak?

Divany.hu 2016. november 7., hétfő 19:54

A ceglédi tragédiához hasonló esetek mindig megrázóak, azok számára pedig kétszeresen is, akiknek már van családja. Ugyanakkor ítélkezés helyett sokkal fontosabb lenne megérteni, hogy mit tehetünk abban a helyzetben, ha szülőként elveszítjük a fejünket, ha úgy érezzük, hogy nincs tovább, és felismerni azt, mikor csúszik ki a kezünkből az irányítás.

És még ennél is fontosabb lenne megtanulni, megtanítani azt, hogy mikor, hogyan kérjünk segítséget, és kihez fordulhatunk, ha nagyon nagy a baj. 

Nem az a jó szülő, akinek még sosem jutott eszébe, hogy kivágja az ablakon a visító gyereket

Nagyon fontos tudni, hogy a legjobb, legszeretőbb szülő cérnája is el tud szakadni. Ahogy a pszichológusok fogalmazni szoktak: nem az a jó szülő, akinek még sosem jutott eszébe, hogy kivágja a gyereket az ablakon, hanem az, aki végül mégsem vágja ki. 

Ha elszakadt a cérna, és attól fél, hogy valamilyen krízishelyzetben kárt fog tenni a gyerekben vagy önmagában, a legfontosabb, hogy azonnal kérjen segítséget. Ennek módjai:

  • első lépésben helyezze a gyereket biztonságba, csecsemőt mondjuk az ágyába, nem baj, ha üvölt. 
  • második lépésben vegye számba, kitől kaphat azonnali segítséget: ez lehet a szülőtárs, saját szülei vagy anyós/após, egy közeli barát. Ha van olyan, aki néhány percen belül oda tud érni, mondja el, hogy azonnali segítségre van szüksége, és amíg ez megérkezik, addig is távolodjon el a gyerektől, ha megoldható, menjen ki a szabad levegőre, lélegezzen mélyeket.
  • ha nincsen ilyen közeli rokon vagy barát, hívjon fel egy éjjel nappal hívható krízissegély-szolgálatot.
  • Bár nem ez a fő profilja, de elsőre elértük őket, és megkeresésünkre az Országos Kríziskezelő Infomációs Szolgálat szakembere azt mondta, ha őket hívják fel egy ilyen helyzetben, természetesen megpróbálnak lelki segítséget nyújtani a hozzájuk forduló szülőnek, a telefonszám (éjjel-nappal hívható, ingyenes): 06-80-20-55-20.
  • Lehetne segítség az ingyenes hívható Lelkisegély Szolgálat a 116-123-as telefonszámon, vonalasról és mobilról is előhívó nélkül kell tárcsázni. Ellene szól, hogy nekünk tíz próbálkozásból egyszer sem sikerült felhívnunk őket, vagyis krízishelyzetben nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.
  • Bár alapvetően a fiatalok segítése a célja, ilyen helyzetben a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány felhívása is megoldás lenne, elvileg őket is éjjel nappal és ingyen lehet hívni ezen a számon: 116-111, a számot vonalasról és mobilról is előhívó nélkül kell tárcsázni, ha el lehetne őket érni, de nekünk tíz próbálkozáson át ez a szám folyamatosan foglalt volt.
  • De ha semmi más ötlete nincs, segítséget kérhet egyszerűen a 112-es segélyhívó számon is. 
  • Az általunk megkérdezett segélyszolgálatokon dolgozó szakemberek mind azt tartották fontosnak elmondani, hogy ha valaki ilyen helyzetbe kerül, és képes volt felismerni azt, hogy mekkora a baj, az egy hatalmas első lépés. Viszont ahhoz, hogy ilyen a jövőben ne forduljon elő, valamilyen hosszabb távú segítségre van szükség, pszichológusra, vagy a családsegítő szolgálat szakembereire.

Ha nincs ekkora baj, csak gyakran vagyunk dühösek

A düh természetes emberi reakció. Szemünk fényeinél jobban pedig senki nem tud kiborítani minket: egyrészt senkit nem ismerünk olyan jól és élünk vele olyan „kellemetlen” közelségben, mint velük, másrészt pontosan ismerik a gyenge pontjainkat, és hajlamosak ezekre rátapintani. Arról nem is beszélve, milyen idegesítően hasonlítanak ránk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket a készségeket csak az apák tudják átadni

Puskás Pálma 2016. november 7., hétfő 11:25

Az anya-gyerek kapcsolatról és annak gyerekre gyakorolt hatásairól kismillió szakkönyv szól, miközben úgy tűnik, az apák szerepét csak az utóbbi időben kezdjük felfedezni. Az elmúlt tíz évben az apák részvétele a gyereknevelésben egyre hangsúlyosabbá vált, és ezzel párhuzamosan sorra jelentek meg az apák, az apa-gyerek kapcsolat hatásait vizsgáló kutatások.

Kiderült, hogy az apa-gyerek kapcsolat legalább ugyanolyan fontos, mint az anya-gyerek kapcsolat, ráadásul egy jó apa az anya-gyerek kapcsolat sérüléseit is kompenzálni tudja. Az „apaság” mennyisége és minősége hatással van a gyermekek lelki és testi egészségére is, egészen a csecsemőkortól kezdve a kamaszkorig.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics) családlélektannal foglalkozó csoportja nemrég egy összefoglaló tanulmányt publikált, amelyben sorra veszik az apaszerep jellegzetességeit, az apa-gyerek kapcsolat hatásait a különböző életkori szakaszokban, ennek előnyeit, nehézségeit. Mutatjuk a főbb pontokat.

shutterstock 431882515
Távolról sincs vége, olvasson még »

10 jótanács, hogyan neveljen a gyerekből olvasót

Divany.hu 2016. november 6., vasárnap 14:17

Egyre inkább digitalizálódunk, csak számlát kapunk a postán, levelet alig, a naplónkat a webre pötyögjük le ( mikor írt kézzel valamit utoljára?), és folyton valami elektromos kütyü van a kezünkben, asztalunkon, orrunk előtt. Egy fárasztó, monitorbámulásos nap után pedig lesüppedünk a kanapé elé, hogy nézzük kicsit a tévét.

A betű és olvasás hatalma mégis állandó: jó dolog könyvet venni a kezünkbe, máshogy és alaposabban kapcsol ki, olyasfajta időtöltés, ami semmi máshoz nem hasonlítható. Az olvasás azonban a mostani gyerekeknek kevésbé magától értetődő, mint a szüleik generációjának – nekünk-, hiszen kiskoruktól kezdve el vannak látva különböző kikapcsolódási alternatívákkal.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a gyerek örömmel élje meg az olvasást, és magától vonódjon bele, ne pedig kényszerből tegye. De hogyan lehet olvasót nevelni a gyerekekből?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Antidepresszánsok terhesen? Mi baj lehet?

Brownie 2016. november 6., vasárnap 13:02

A terhesség alatti és a szülést követő depresszió nem ritka jelenség, és elég komoly következményekkel is járhat. Tudta, hogy az Egyesült Királyságban az öngyilkosság az anyai halálozás elsődleges oka?

Ugyanakkor "az elmúlt tíz évben több vizsgálat is rávilágított arra, hogy a terhesség ideje alatt szedett antidepresszáns gyógyszerek veszélybe sodorhatják a magzat egészségét. Szedésük többek között koraszüléshez, kisebb születési súlyhoz, valamint komoly születési rendellenességekhez például szívbetegségekhez vezethet, de az autizmus kialakulásának kockázatát is növeli” – írja a The Conversation oldalon Ian Jones, a Cardiffi Egyetem professzora, aki többek között a perinatális depressziót kutatja.

shutterstock 280556879

Régebben úgy hittük, hogy a terhességi hormonok megvédik a nőket a depressziótól, de ma már jól tudjuk, hogy ez nem így van, sőt; a tudomány álláspontja az, hogy a várandósság számos olyan érzelmet válthat ki, amelyek megnehezítik a depresszió elleni küzdelmet. Mindemellett egyre többször hallani arról, hogy a várandósság ideje alatt szedett bizonyos gyógyszerek fejlődési rendellenességeket okozhatnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rosszul is lehet bocsánatot kérni

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. november 6., vasárnap 08:01

Van, akiben idegenkedést vált ki a gondolat, hogy a szülő bocsánatot kérjen a gyerekétől. Egyesek szerint ez felborítja a rendet, hiszen az anya, az apa a nagy és erős, a poronty számára pedig elbizonytalanító, ha arról beszélnek, ők is hibáznak. Van, aki a tekintély csorbulásától fél, attól, hogy mi lesz abból, ha a szülő „megalázkodik” a gyerek előtt. Pedig bocsánatot kérni tudni kell, főleg, ha azt szeretnénk, a csemete is képes legyen majd rá.

Igaz, hogy a kisgyerek szemében a szülő mindenható, és nincs belekalkulálva a képbe, hogy gyengeségei is lehetnek. Erre a látásmódra szüksége van ahhoz, hogy biztonságba érezze magát, de ez annyira sajátja, hogy nem kell félni a lerombolásától.

Az anyák és apák nyugodtan elmondhatják, hogy ezt vagy azt elszúrták – ettől a kicsi nem fog elbizonytalanodni. Vannak helyzetek, mikor megkönnyebbülést hoz ez a gyereknek, mert ő is érzi a feszültségét, hogy valami nem stimmel, és ha a szülő nem vállalja magára, például azt, hogy az előbb indokolatlanul mordult rá a gyerekre, akkor magában keresi a hibát.

shutterstock 210886180

Lehet, hogy a felszínen ez sértődöttségben vagy haragban jelenik meg, de abból a szempontból mindegyik egy kalap alá tartozik, hogy a kisgyerek nem tudja még magában egyedül helyre tenni: „én nem is csináltam semmi rosszat, biztos csak rossz kedve van anyának”. Ugye, hogy nem életszerű mondat egy három-, négy-, ötéves szájából?

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés