Ennyi mindent tehetsz azért, hogy a gyerek eleget pihenjen

A járványhelyzet miatt mindannyiunk élete megváltozott, sok gyerek hónapok óta otthonról vesz részt a tanórákon. Lassan kikopott a napindító készülődés a reggelekből, a legtöbben nyolc előtt pár perccel, még az ágyban ülve veszik maguk elé a laptopot.

Elég pár nap, és éppúgy, ahogy a mi szervezetünk, a gyerekeké is átáll a későn fekvésre és későn kelésre. Bármennyire is csábító a kevésbé szigorú menetrend, a gyerekek érdeke, hogy ne essenek ki a napi rutinból. Lehet, hogy most csak az íróasztalig kell elsétálniuk, hogy bekapcsolódjanak a tanórába, mégsem érdemes órákkal tovább ágyban maradni.

Az alvás mindannyiunk számára kulcsfontosságú, de a gyerekek esetében még fontosabb, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésben legyen részük. A kialvatlan gyerekek nagyobb valószínűséggel betegszenek meg, ráadásul viselkedésbeli problémák is jelentkezhetnek náluk, aminek következtében nehezebben megy a tanulás is.

Claire McCarthy gyermekorvos szerint szülőként is sokat tehetünk annak érdekében, hogy a gyerekünknek megfelelő mennyiségű és minőségű alvásban legyen része.

Legyen napirend

A testünk akkor működik a legjobban, ha minden nap nagyjából ugyanabban az időben ébredünk. Az iskoláskorú gyerekeknek napi 8-10 óra alvásra mindenképp szükségük van. Számolj vissza 10 órát onnantól, hogy a gyereknek fel kell kelnie, valamennyi időre ugyanis szükség lesz ahhoz is, hogy elintézze az esti tennivalókat és felkészüljön a lefekvésre. Kisebb gyerekek esetében akár 11 órát is számolhatsz.

A tizenéves fiatalok biológiai órája úgy van összerakva, hogy később feküdjenek, még később aludjanak el, és viszonylag későn ébredjenek. Ehhez sajnos az oktatási rendszer a legritkábban alkalmazkodik, így a fiatalok kénytelenek erőt venni magukon.

Teljesen oké, ha hétvégente felborul a hétköznapi rendszer, tovább maradnak fent és később kelnek a gyerekek, de a hét elején álljatok vissza a megszokott rendre.

Lefekvés képernyők nélkül

Nem újdonság, hogy a képernyők által kibocsátott kék fény nehezíti az elalvást. Éppen ezért, legkésőbb a lefekvéshez való készülődés megkezdésekor érdemes kikapcsolni a képernyőket, kamaszok esetében kihozni a szobából. Ez nagy eséllyel nem fog nekik tetszeni, de segíthet, ha megbeszélitek, hogy erre miért van szükség. Teremtsetek olyan környezetet, ahol sötét van, nincsenek zavaró tényezők, tudnak pihenni a gyerekek. Miután lefeküdtek, próbáld te is kerülni a hangos tevékenységeket.

Neki még nagyon fontos, hogy eleget aludjon
Neki még nagyon fontos, hogy eleget aludjonChristopher Hopefitch / Getty Images Hungary

Mi minden befolyásolja még az alvást?

A kamaszoknak gyakran nehezükre esik tartani a határidőket – legyen szó iskolai feladatról vagy az esti készülődésről. Segíts a kamasz gyerekednek, alakítsatok ki olyan napirendet, amiben minden kötelezettsége mellett a kikapcsolódás is helyet kap, miközben tartani tudja magát az időpontokhoz. Ha kell, korlátozzátok a gépezéssel, videójátékokkal töltött időt. A pihenésnek elsőbbséget kell élveznie.

Óvatosan a koffeinnel! Lehet, hogy a te gyereked is megiszik reggelente egy-egy tejeskávét, a túlzott koffeinbevitel azonban az éjszakai alvás rovására mehet. Csakúgy, mint a délutáni pihenés, ami nagyon vonzó lehet egy állandóan fáradt tizenéves számára, de sok esetben megnehezíti az éjszakai alvást.

A rendszeres testmozgás nemcsak az egészségünk szempontjából fontos, de elősegíti az alvást is. Fontos azonban, hogy ne a lefekvés előtti órákra időzítsük az edzést.

Ha úgy érzed, mindent megtettetek a nyugodt környezet megteremtése érdekében, a gyereknek mégis problémái vannak az elalvással, éjszaka gyakran ébred, horkol vagy más légzési nehézségei vannak, érdemes szakszerű segítséget kérni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek