A szülő a felelős, ha agresszív a gyerek?

Horváth Lili színésznőt nem kell külön bemutatnunk: Tordai Teri színművésznő lánya saját jogán is kiváló, Jászai Mari-díjas színésznővé vált. Most egy olyan darabban játszik Gergye Krisztián rendezésében, amelyik nagyon fontos kérdéseket tesz fel a nézőknek anyaságról, életről, kreativitásról, szabadságról, érvényesülésről.

A márciusi leállás óta, hosszú idő után ebben az évadban most először, október 18-án láthatjuk újra Horváth Lilit Budapesten, Gergye Krisztián rendezésében, a Mit tennél, ha ma meghalnék? című darabban. A színdarabban egy ADHD-s, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenvedő fiú édesanyját alakítja, megmutatva a helyzet minden szépségét és nehézségét. A színésznőt arról kérdeztük, anyaként hogy élte meg egy ilyen szerep eljátszását.

Milyen volt Gergye Krisztiánnal dolgozni?

Imádtam Krisztiánnal dolgozni. Mindig nagyon megszenvedem a vele való munkákat, de az eredmény őt igazolja. Alig várom, hogy újra együtt dolgozzunk. Nagyon jó érzés, ha a rendező hisz benned, értitek egymást, és egy hullámhosszon vagytok.

Lili és Ádám mint anya és fia
Lili és Ádám mint anya és fiaKállai-Tóth Anett / Manna Produkció

Hogy készültél fel egy ilyen nehéz témájú darabra?

A Mit tennél...? egy nagyon jó francia–kanadai film színpadra álmodása. Nagyon aktuális téma, sok szülőt és gyereket érint. A tanítás során sokszor találkozom ilyen „problémás” gyerekekkel, de a próbák során is rengeteget olvastam erről a témáról, illetve dokumentumfilmeket is néztünk. Személyes oldalról a kamasz fiammal zajló mindennapos harcaimat tudtam beleépíteni a szerepbe, aki nem problémás, csak kamasz... A darabban a fiamat játszó Varga Ádám kollégám csodálatos a színpadon, néha úgy érzem, a saját fiammal folytatok épp párbeszédet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Szerinted miért fontos az anyaság árnyoldalairól, nehézségeiről is beszámolni?

Ez az anya egy igazi túlélő, sokszor hibázik, de a szeretet és az aggódás vezérli. Szókimondóbb, nyersebb, mint én az életben, de a legnehezebb helyzetben is tele van reménnyel, humorral – ebben hasonlítunk. Az anyaság örök vívódás, kétely, hogy jól csinálom-e. Ez a darabban is megjelenik, például amikor azon rágódom: 

Minden anyának sikerül. Nekem miért nem?... Mi a baj velem? Azt mondják, akkor komoly egy ilyen betegség, ha olyasvalakit érint, akit szeretsz... Te vagy a hibás, te vagy a felelős, hiszen te vagy az anyja... ha a fiad agresszív, biztos miattad van.... 

A darab fontos üzenete az, hogy megértsük: nem a szülők tehetnek arról, ha a gyerekük valamiben eltér az átlagtól. El kell fogadni, hogy a gyerekem valamiben más. Nehéz, mert a szülők között is verseny van: kié az okosabb, szebb, sikeresebb...

Szerepem szerint Nina elítélhető, hiszen visszaviszi az intézetbe a gyerekét, de egyedülálló anyaként, abban a helyzetben nem nagyon van más választása. Ő így dönt a fia és a saját érdekében. A végén azonban ott a nagy kérdőjel, vajon jól döntött-e. Ezt csak az élet igazolhatja. De az már egy másik darab lenne...

A Mit tennél, ha ma meghalnék? című darabot a B32 Galéria és Kultúrtérben nézheted meg október 18-án 19 órakor.

Oszd meg másokkal is!
Mustra