Lencséből bolognai szósz: glutén-, tej-, tojás-, cukormentes és vegán

Hamarabb elkészül, mint a húsos verzió, és sokkal egészségesebb lesz. Comfort food vegán verzióban, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes recept alapján.

Nem fog hiányozni a hús belőle (ha szereted a lencsét).
Nem fog hiányozni a hús belőle (ha szereted a lencsét).OksanaKiian

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 2 szál szárzeller (angol zeller vagy halványító zeller néven is ismert)
  • 1 darab gomba
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • fél teáskanál só
  • 1,5 dl vörösbor
  • 2 bögre főtt lencse (lehet sima vagy vörös és konzerv is)
  • 250 ml passzírozott paradicsom (passata)
  • 1,5-2 dl víz
  • néhány darab babérlevél
  • fűszerek ízlés szerint (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, só, bors)
  • 1 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer
  • rizs vagy gluténmentes tészta a tálaláshoz (diétának és ízlésnek megfelelően)
Recept idők

 

 

 

Elkészítés:

Tegyük a hagymát, a fokhagymát, a répát, a szárzellert, a gombát és a paprikát késes aprítóba, és daráljuk apróra. Melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá az aprított zöldségeket a sóval. Pirítsuk meg a zöldségeket, kb. 10-15 percig, időnként megkeverve. Adjuk hozzá a bort, a passzírozott paradicsomot, kb. 30-50 ml vizet, a fűszereket (só, bors, babérlevél, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, édesítőszer), majd közepes lángon főzzük 15 percig. Öntsük fel a maradék (kb. 1-1,5 dl) vízzel, tegyük bele a lencsét, és alacsony hőmérsékleten főzzük tovább kb. 10 percig. Vegyük ki a babérleveleket, és gyengéden pürésítsük egy mixer segítségével (ízlés szerint ez a művelet elhagyható). Tésztával vagy rizzsel tálaljuk.

A dietetikus tippje: „A bor alapvetően gluténmentes ital, ám ha bizonytalan és hiperérzékeny vagy, nem árt a borászatnál vagy gyártónál, pincészetnél érdeklődni! Ritkán ugyanis, de előfordulhat gluténtartalmú gabonákkal való érintkezés, illetve derítéskor is használhatnak olyan segédanyagokat, amik gluténtartalmúak. Megjegyzés! Bizonyos derítőanyagok állati eredetűek is lehetnek, pl. halból vagy marhából kinyert zselatin, tejfehérje – szóval a vegán étrendet követőknek sem árt körültekintően tájékozódni!”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Gluténmentes almás-zabpelyhes muffin: ízletes és egyszerű reggeli Gluténmentes almás-zabpelyhes muffin: ízletes és egyszerű reggeli

Almával töltött, fahéjas-zabpelyhes muffinrecept, amit gluténmentes és cukormentes verzióban mutatunk, és tejmentessé is tehető.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Vegán tavaszi tekercs

Ha valami egzotikusat ennél, van egy jó tippünk. Tálalj mellé fűszeres, paradicsomos rizst, vagy ízesítsd grillezett ananásszal és sáfránnyal.

2021. június13., 10:20

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Vegán változatban is készítheted ezt a paradicsomos-gombás olasz tésztát

Egy jó tésztaétel bármikor jöhet, főleg egy nagy adag házi tagliatellével készítve, amihez elég egy bögre liszt, két tojás, egy kanál olaj és egy nagy adag kifejezetten sós víz, amiben percek alatt megfő a frissen készült változat.

2021. január7., 06:04

Vegán banánkenyér – a reggeli tejeskávéd mellé tökéletes belőle egy-két szelet

Igazi banánmentő fogás, ami megbarnult darabokkal a legfinomabb! Ha a banán már elég édes, még kevesebb cukrot kell majd hozzá használnod, ha pedig még izgalmasabbá tennéd, datolyadarabokkal vagy egy fél lime levével és héjával ízesítsd.

2021. február11., 06:00

Így készítheted el a legfinomabb vegán pestót

A pesto tökéletes ízesítő, ami tészta tetején és szendvicsekben is finom, de akár egy rizses köretet is feldob. Ha vegán vagy, akkor sem kell lemondanod róla, mutatjuk, hogyan készítsd a sajtmentes verziót!

2021. február10., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek