Olasz lepénykenyér glutén- és tojásmentesen

Kenyér nélkül lehet élni, de ki akar? Speciális étrendet követőknek hoztuk most el az olasz konyha egyik gyöngyszemét, a piadinát glutén- és tojásmentesen.

Tetszés szerint bármilyen földi jóval, sonkával, kolbásszal, bacon-nel, mozzarellával, pepperonival, zöldségekkel is megtölthetjük.
Tetszés szerint bármilyen földi jóval, sonkával, kolbásszal, bacon-nel, mozzarellával, pepperonival, zöldségekkel is megtölthetjük.Zufar Kamilov

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 250 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 50 ml víz
  • 75 ml tej vagy növényi ital
  • 37.5 gramm kókuszzsír
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 0.5 teáskanál
Recept idők

Az eredeti recept szerint tejjel és vízzel készül, de a tejet növényi italra cserélhetjük, vagy el is hagyhatjuk, és akkor 125 ml vízzel készítsük el.

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, elmorzsoljuk benne a zsírt, majd a langyos vízzel (tejes-vizes keverékkel) tésztát gyúrunk belőle. Letakarva egy fél órát pihenni hagyjuk. Négy részre osztjuk, és egyenként vékony (tényleg nagyon vékony, 1-2 mm-es), kerek lepényeket nyújtunk belőlük. Egy serpenyőt forróra hevítünk, és a lepénykenyereket egyenként aranybarna foltosra sütjük. Félbehajtva megtöltjük a lepénykenyereket, és ha szeretnénk, így megtöltve is rápiríthatunk 1-1 percet a forró serpenyőben.

A dietetikus tippje: „A legtöbb gluténmentes lisztkeverék alacsony rosttartalommal rendelkezik (tisztelet a kivételnek), viszont ha pl. őrölt lenmagot, darált olajos magvakat is gyúrsz a tésztába, könnyedén növelheted a rostbeviteledet. A megfelelő, napi 25-30 grammnyi rost elfogyasztása hozzájárul az egészséges emésztéshez, bélműködéshez, segít a jóllakottság-érzés fenntartásában, valamint egyes jótékony rostok a bélflórát, így közvetetten az immunrendszert is támogatják.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Csupa csokis brownie gluténmentesen Csupa csokis brownie gluténmentesen

Betegség vagy érzékenység esetén sem kell lemondani az egyik legnépszerűbb amerikai süteményről. Gluténmentes változatát percek alatt a sütőbe tolhatod, és az ellenállhatatlan, egészséges brownie mintegy fél óra múlva már található is. És még cukormentesen is elkészíthető.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Linzertészta bazsalikomos citromkrémmel (cukormentes recept)

Szinte lehetetlen elrontani, és millió módon lehet variálni a tölteléket hozzá. Íme az egyik legjobb.

2020. augusztus11., 06:04

Gyors túrós (cukormentes recept)

Ezt a desszertet bátran bevetheted, ha váratlan vendégeid érkeznek, de akkor is, ha rohanásban vagy, viszont ennél valami finomat.

2020. július27., 06:04

Gyors vacsoratipp: az olaszok citromos tésztája parmezánnal és vajjal a legfinomabb

Az olaszok nagyon szeretik az egyszerűen összeállítható tésztákat, és mi ennek csak örülni tudunk.

2021. november17., 09:24

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Áfonyás smoothie egy kis csavarral (na jó, spenóttal és zabpehellyel) – glutén-, tej-, tojás-, cukormentes, vegán recept

Így lesz pár hozzávalóból friss, üde ízű, egészséges reggeli vagy tápláló snack. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes, vegán recept.

2020. július13., 06:04

Paprikás csirkemell gluténmentes nokedlivel

„Ha külföldi vendégek érkeztek hozzánk, édesanyám mindig paprikás csirkét készített nekik – hadd ismerjék meg, milyen ínyencek a magyarok. Annyira levette őket a lábukról, hogy onnantól kezdve minden alkalommal ezt kérték. Úgy tűnik, annak ellenére, hogy ez egy magyar fogás, nemzetközileg is igencsak kedvelt.”

2020. július27., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek