Vegán és gluténmentes gombás rizottó: gyors, könnyű és garantáltan ízletes

És még sajtra sem lesz szükséged a szuper krémes állag eléréséhez. A recept vegetáriánus, sőt, vegán, gluténmentes, szójamentes és tejmentes.

Ha szeretnéd, más zöldségekkel is megbolondíthatod a vegán, gluténmentes, szójamentes és tejmentes rizottót.
Ha szeretnéd, más zöldségekkel is megbolondíthatod a vegán, gluténmentes, szójamentes és tejmentes rizottót.Diana Miller

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 100 gramm szeletelt gomba
  • 100 gramm rizottó rizs
  • 500 ml gluténmentes zöldségalaplé
  • friss petrezselyem (a tálaláshoz)
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymákat, és közepes lángon főzzük puhára. Adjuk hozzá a gombát, és pároljuk pár percig. Az egészet keverjük hozzá a rizshez egy lábosban, és öntsük fel a zöldségalaplével (adhatunk hozzá egy pici fehérbort vagy 1-2 teáskanál fehérborecetet is). Forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten pároljuk kb. 30 percig (a rizs puhulásáig). Ha szükséges, bármikor utána önthetünk egy kevés forró vizet. Sózzuk, borsozzuk, és tálalás előtt apróra vágott friss petrezselyemmel tálaljuk.

A dietetikus tippje: „Ha vegán vagy, akkor ügyelj rá, hogy legalább napi 1 étkezésed teljes értékű, azaz komplett legyen! A legegyszerűbben úgy teheted teljes értékű fehérjeforrássá a menüt, ha az egyidejűleg tartalmaz gabonát, hüvelyest és olajos magvat. Ha a gombás rizottót tennéd fehérjedúsabbá, akkor keverj hozzá ízlés szerint lenmagot, napraforógmagot, tökmagot vagy aprított diót, mellé pedig tálalj babfasírtot!”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Fenséges fahéjas csiga muffinformában glutén- és cukormentesen Fenséges fahéjas csiga muffinformában glutén- és cukormentesen

Brutálfinom fahéjas csiga muffinformában, gluténmentes, élesztőmentes, cukormentes verzióban.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Aszalt szilvás gombaragu – vajas-szerecsendiós burgonyapürével a legfinomabb

Ha te is szeretsz gombászni, és akad a kosárban egy-két alaposan bevizsgált darab, készítsd el ezt a gyors ragut, ami akár burgonyapüré, akár házi, gyúrt tészta mellett remek vacsora lesz.

2021. augusztus25., 11:24

Kéksajttal töltött portobello gombák – köretként és főételként is szeretni fogod

Ha nem minden fogáshoz ennél húst, készítsd el egyszer ezt a klassz töltött gombát, amihez egy egyszerű vajjal, fehérborral készült rizottó lesz a tökéletes köret.

2021. július15., 10:44

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Gombapörkölt baconnel, a legegyszerűbben – friss, kovászos kenyérrel tunkold ki!

Ha húsmentes napot tartanál, vagy épp egy nagy adag gombához jutottál hozzá akciósan, dobd össze ezt a gyors zöldségpörköltet, nem fogod megbánni. Baconnel és anélkül is finom, maximum előző változatban nem vegetáriánus. Galuskával, gnoccival, tésztával is remek, főleg, ha egy nagy kanál hideg tejföl is kerül a tetejére.

2021. november16., 09:24

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Gombás, barna sörös pite – csirkével és pulykával is készítheted

A múlt héten már gyúrtunk elég pitetésztát, most levelessel dobunk össze néhány finomságot, amikből remek, hétköznapi vacsora lesz.

2021. szeptember9., 10:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek