Egyszerű és gyors, ráadásul mindenmentes sós alaprecept

Egy recept – sokféle sós péksüti. Kedvünkre, alkalomra variálható alaprecept, amire biztosan gyakran szükség lesz. Segítségével pillanatok alatt gluténmentes reggelit, vacsorát vagy vendégvárót tálalhatunk.

Sajnos ma már nem számít ritkaságnak, hogy valamilyen betegség vagy érzékenység miatt oda kell figyelnünk, hogy mit eszünk. Legyen szó glutén- vagy laktózintoleranciáról, nagyon sokan érintettek személyesen vagy a közvetlen környezetükben. Egyre többen élnek együtt inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel, és nagyon sokan vannak, akik egyéb ok miatt követnek speciális étrendet. Jó hír, hogy mégsem kell lemondani a megszokott ízű, állagú finom falatokról.

A keresztszennyeződések lehetősége miatt mindig meg kell győződni a címkén arról, hogy a használt liszt vagy keményítő valóban gluténmentes.
A keresztszennyeződések lehetősége miatt mindig meg kell győződni a címkén arról, hogy a használt liszt vagy keményítő valóban gluténmentes.Nemes Dóra

Sós alapreceptünk tehát teljesen stresszmentes: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, élesztőmentes, szójamentes, kukoricamentes, burgonya- és rizsmentes, rostokat is tartalmaz, és vegán.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szűcs Zsuzsanna dietetikus.

Hozzávalók

  • 80 gramm kölesliszt
  • 25 gramm tápiókakeményítő
  • 15 gramm útifűmaghéjliszt
  • 10 gramm bambuszrostliszt
  • 5 gramm
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 160 ml langyos víz
  • 1 teáskanál alma- vagy fehérborecet
  • 1 evőkanál kókuszolaj
Recept idők

Elkészítés:

A liszteket keverjük össze egy tálban a sóval és a szódabikarbónával együtt. A folyékony hozzávalókat is keverjük össze egymással: a vizet az ecettel és az olajjal, majd fokozatosan, kisebb adagokban adjuk a száraz hozzávalókhoz. Előbb elegyítsük, keverjük őket: kezdetben folyékony, híg tejbegríz sűrűségű masszát kapunk, majd amikor elérte a pofozható állagot (kb. 1 perc), alaposan gyúrjuk össze, dagasszuk néhány percig, és 15-20 percig pihentessük szobahőmérsékleten.

Enyhén lisztezett felületen dolgozzuk fel a tésztát. Kiflit, virslis „levelest”, sonkás-sajtos vagy pizzás csigát is készíthetünk belőle.

Kifli

Kb. 25-30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, amit 8 cikkre felvágunk. A cikkeket a szélesebbik végénél fogva feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk. Egymáshoz nem túl közel, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét megkenhetjük felvert tojással, pici vízzel elkevert cukormentes (glutént sem tartalmazó) paradicsomszósszal vagy ketchuppel (nagyon szép színt ad neki). Szórhatunk rá szezámmagot, és 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

kapcsolódó Utazáshoz, tízóraira és desszertnek is szuper: kesudiós-fehér csokis zabkekszek
Utazáshoz, tízóraira és desszertnek is szuper: kesudiós-fehér csokis zabkekszek

Télen a forró csoki mellett indokolt, nyáron pedig menő fagyiszendvics készülhet belőle egy gombóc vaníliafagyival.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

A csilis bab vegán hangulatban is isteni, mutatjuk a receptet!

Ha éppen nem muszáj, és a fogás nem lesz húsmentesen rosszabb, miért ne dobnánk össze a könnyebb változatát. Ha hozzájutsz növényi darált húshoz, azzal is remek, ha pedig másnapra is marad belőle, csavard egy tortillalapba rengeteg zöldséggel és lime-mal meglocsolt avokádóval.

2021. szeptember17., 12:52

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Vegán banánkenyér – a reggeli tejeskávéd mellé tökéletes belőle egy-két szelet

Igazi banánmentő fogás, ami megbarnult darabokkal a legfinomabb! Ha a banán már elég édes, még kevesebb cukrot kell majd hozzá használnod, ha pedig még izgalmasabbá tennéd, datolyadarabokkal vagy egy fél lime levével és héjával ízesítsd.

2021. február11., 06:00

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Mustra