Mit tegyek, ha folyton felébred a gyerek éjszaka?

Ha éjjelente arra riadsz fel, hogy a csemetéd hív vagy átsétál hozzátok, akkor valószínűleg még gyakorolnia kell, hogyan tud teljesen egyedül elaludni. Ez természetesen időbe telik, de addig sem kell zombiként élned a mindennapjaid. Elmondjuk, mit tehetsz, hogy mielőbb vissza tudjon aludni mindenki.

Jó hírünk van: több hatásos módszer is létezik, amelyek közül kiválaszthatod a számodra legszimpatikusabbat – feltéve, hogy eljutottatok már arra a szintre, hogy nem a gyerek mellett fekve, hanem egy székben ücsörögve vagy egy külön ágyon alvást színlelve várod meg, hogy álomba szenderüljön.

Bármelyik megoldást is választod az alábbiak közül, lehetőleg fogd minél rövidebbre az interakciót a gyerekkel: ne kezdd el szórakoztatni, etetni, játékkal vagy meséléssel kárpótolni, hiszen a cél az, hogy minél unalmasabb legyen számára az éjszakai ébrenlét. Ha jót akarsz a gyereknek is és magadnak is, fogadd meg Lynelle Schneeberg alvásszakértő hasznos tanácsait

1. Átmeneti pótágy a gyerek szobájában 

Ez lehet egy hálózsák, egy felfújható matrac vagy bármilyen fekvőalkalmatosság, amiről a kicsi is tudja, hogy nem marad örökre a szobájában. Amint ágyba bújt, helyezd magad te is kényelembe a pótágyon, és lehetőleg ne figyelj a gyerekre: fordítsd el a fejed, vagy akár tettetheted is, hogy alszol. Hidd el, őt már az is megnyugtatja, hogy ott vagy mellette. Ott maradhatsz reggelig, vagy vissza is költözhetsz a saját szobádba, miután elaludt, de ha ezután megint felébred, akkor jobb, ha egy darabig még nála alszol. Idővel, ahogy a gyerek megtanul magától elaludni, ezek az éjszakai felkelések is egyre ritkábbá válnak, hiszen könnyen visszaalszik. Az is működhet, ha fokozatosan vonod ki a forgalomból a pótágyat, vagyis ha minden este egyre távolabb helyezed el a gyerekágytól, egészen addig, amíg simán nem megy az elalvás, és a felébredések is el-elmaradoznak.

Vigasztald meg, ha sír
Vigasztald meg, ha sírDesign Pics/Ron Nickel / Getty Images Hungary

„Ez a stratégia azért is olyan jó, mert arra tanítja a gyereket, hogy ne apa és anya mellett, hanem a saját birodalmában ébredjen fel reggelente, valamint hogy ez az ébredés is simán menjen, ne pedig a szorongásról szóljon” – magyarázza a pszichológus.

2. Ülj az ágya mellé, és várd meg, hogy elaludjon

Miután visszafektetted a gyereket az ágyába, ülj le a közelében egy fotelba/székre, fordítsd el a tekinteted, csendben (alvást színlelni megint csak ér), várd meg, hogy elaludjon, aztán settenkedj vissza szépen a szobádba. Ha a gyerek ezután megint felébredne, akkor lehet, hogy jobban jártok az első pontban leírt módszerrel. Ennek a módszernek is az a pluszelőnye, hogy a gyerek egyre otthonosabban, magabiztosabban érzi majd magát elalváskor a szülei aktív jelenléte nélkül is.

3. Kísérd vissza a szobájába

Ha a gyerkőc már önállóan is könnyen elalszik – és ritkábban ébred fel éjjel –, a látogatása után kísérd vissza a szobájába, ölelgesd meg, kívánj neki szép álmokat, majd menj vissza a szobádba. Lehetőleg ne tegyél kivételt – hacsak nincs vészhelyzet, például rémálom vagy mennydörgés okozta riadalom –, legyél következetes, ugyanis ha csak egyszer is hagyod, hogy maradjon, azzal akaratlanul is azt erősíted meg benne, hogy máskor is simán átjárogathat egészen addig, míg végül csak beadod a derekad.

4. Átmeneti fészek a szülők hálószobájában

Megtettél minden tőled telhetőt, hogy a gyerek a saját szobájában, egyedül aludjon, de továbbra is fel-felébred éjjelente? Ne add fel, akad még egy jó megoldás a szakember tarsolyában: egy átmeneti fészek kialakítása a szülők szobájában, amit egy-egy álmatlan éjszaka során önállóan, az asszisztálásotok nélkül birtokba vehet. Legyen az egy kanapé, egy matrac, egy hálózsák vagy egy kiságy, a lényeg, hogy a gyerek számára világos legyen: a szobátokban, de külön ágyon térhet nyugovóra, és hogy síri csendben, anya és apa megzavarása nélkül történjen meg a hadművelet. Fogalmazhatsz például így: Ha átjönnél éjszaka, szép csendben bújj be a kis fészkedbe. Ha sokat szöszmötölsz és felébreszted anyát vagy apát, akkor vissza kell hogy kísérjünk a saját szobádba.

Sokszor akar befeküdni a szülei mellé
Sokszor akar befeküdni a szülei melléFatCamera / Getty Images Hungary

A szakember szerint elengedhetetlen, hogy a szülők következetesen járjanak el, azaz ők is mindig betartsák a játékszabályokat, akkor is, ha egy darabig még rendszeresen a helyére kell kísérni a gyereket. Megéri kitartónak lenni a gyerek egészsége és a nyugodt éjszakák érdekében. 

5. Légy résen!

Gondolj arra is, hogy a gyerekek képesek ninja módjára észrevétlenül bekúszni a békésen alvó szüleik ágyába. Egy mozgásérzékelő, egy kis láncos ajtózár vagy egy ajtó fölé akasztott belépésjelző csengő beüzemelésével elejét veheted a trükközésnek.

Ügyelj arra, hogy lefekvés előtt és az éjszakai ébredések során is minimális mennyiségű fény legyen a lakásban, ha nem akarod, hogy még jobban felboruljon a cirkadián ritmusotok.

Ne etesd, itasd éjjel a gyereked. (Oké, egy pohár víz belefér, ha éppen szomjas.)

Lefekvéskor nincs tévézés, tabletezés, telefonozás, hiszen az elektromos kütyük és a képernyőhasználat csak megnehezíti az elalvást.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek