Azt gondoltad, hogy apának lenni nehéz? Ez is csak nézőpont kérdése

Szülőnek lenni csodálatos, de néha elképesztően kemény. És bár egészen más nehézségekkel nézünk szembe anyaként, mint amik az újdonsült apák vállát nyomják, vigasztaljon a tudat, hogy lehetne sokkal nehezebb is.

A legtöbb férfi fejében, amint kiderül, hogy gyereke lesz, megfogalmazódik a gondolat, hogy ő lesz a világon a legkirályabb apa. De mi lenne, ha előbb még életet kellene adnod közel kétezer csemetének? Fájdalmasnak hangzik, ugye? Pedig a csikóhalak számára bizony ez is az apává válás megkerülhetetlen része.

Vannak nagyobb kihívások, mint éjjel felkelni a gyerekhez

És nem ez az egyetlen faj, amely számára sokkal keményebb meló az apaság, mint amit el tudunk képzelni. Az Atlanti-óceán északnyugati részén, valamint a Mexikói-öbölben élő harcsafaj férfi példányai nagyjából 65 ikrát tartanak a szájukban, hogy megvédjék a kicsiket az óceán viszontagságaitól. Emiatt a harcsaapák hónapokig nem is esznek, nehogy véletlenül lenyeljék a kicsiket.

Az óriás vízibogarak hímjei még ennél is nagyobb részt vállalnak a szülővé válásból. A nőstény nagyjából száz darab tojást rak a hím hátára, aki a következő 2-3 hétben így védi a kicsiket. Igen ám, de ahogy a tojások fejlődnek, nyálkát termelnek, ami leragasztja a hím szárnyait, aki így röpképtelensége miatt sokkal könnyebben prédává válik, a tojások súlya pedig szintén lassítja a mozgását. De megéri ez a pár hét kellemetlenség, ugyanis az utódok kifejlődése után az apa visszanyeri régi tulajdonságait, a kicsik pedig már rögtön képesek megvédeni magukat.

Hát ki ne tenne meg értük mindent?
Hát ki ne tenne meg értük mindent?Wolfgang Kaehler / Getty Images Hungary

Azonban nem minden állat ilyen szerencsés. A struccfélék közé tartozó nandu apák például nem csak egy fészeknyi fiókát tartanak szemmel. A hím nanduk óriási fészket építenek, hogy ezzel minél több nőstényt magukhoz vonzzanak, így a kiválasztott 5-7 nőstény nandu a tojást a hím fészkébe rakja, majd elfut. A hím egyedül költi ki a több mint 30 tojást, majd a fiókák hat hónapos koráig vigyáz rájuk.

És ha már az egyedülálló szülők nehézségeiről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül a hím császárpingvinek feladatai mellett sem. A nőstények ugyanis rájuk bízzák a tojásokat, így a hímek – fészek híján – a lábuk között egyensúlyozva vigyáznak, hogy ne fagyjon meg a tojás. És bár így táplálékot szerezni sem tudnak, mégsem ez a legnagyobb kihívás a dologban. Amikor ugyanis végre kikel a fióka, annak ellenére, hogy az apa már hetek óta nem evett, megpróbál felöklendezni valamit az általa korábban elfogyasztott táplálékból, hogy a kicsinek legyen mit ennie. Nyami!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek