Az apa dohányzása is károsítja a születendő gyereket

A leendő apák rossz szokásai megváltoztatják a spermát, ami hatással lehet jövőbeli gyermekük egészségére.

Elsősorban az anyákat figyelmeztetik a dohányzás, az ital és más káros szenvedélyek veszélyeire, nehogy rossz szokásaik születendő gyermekük egészségét károsítsák. Amerikai kutatók azonban úgy találták, a férfiak is jobb, ha óvakodnak a cigarettától gyerekvállalás előtt, ugyanis a rendszeres füstölés az ő részükről is árthat a kicsinek – számol be a New Scientist.

Hím egereket tettek ki dohányfüstnek

A Utah-i Egyetem oktatója, dr. Kenneth Aston az ún. epigenetikus öröklődéssel foglalkozik. Ez alatt a gének olyan öröklődési formáját értjük, amely nem jár együtt a DNS szekvenciájának megváltozásával, de befolyásolja egyes gének működését. Két évvel ezelőtti kutatásában Aston úgy találta, a férfiak spermájában hordozott DNS kémiai módosuláson, vagyis metiláción esik át a rendszeres dohányzás hatására. Elméletben ezek a módosulások eltörlődnek az embrió fejlődésekor, tehát nem tudni, vajon továbböröklődnek-e a születendő gyermekre.

A férfiak is jobban teszik, ha mellőzik a dohányzást gyermekvállalás előtt
A férfiak is jobban teszik, ha mellőzik a dohányzást gyermekvállalás előttChristoph Burgstedt / Getty Images Hungary

Ennek kiderítése céljából Aston és kollégái most egereken végeztek kísérletet, amelyben hím példányokat tettek ki cigarettafüstnek. A „dohányos” egerek utódainak prefrontális agykérgében módosult metilációs mintákat és megváltozott génkifejlődést mutattak ki a tudósok, míg a dohányfüsttel nem érintkezett egerek utódainál nem találtak hasonló módosulásokat. A kutatók szerint ez egyértelműen azt bizonyítja, hogy a dohányzás (és más káros életmódbeli szokások) által okozott, a spermiumot érintő génváltozások átöröklődnek a gyerekekre, károsíthatják az egészségüket.

Az oxidatív stressz a ludas

Dr. Michael Carroll, a manchesteri Metropolitan Egyetem szaporodásbiológusa szerint az említett epigenetikus módosulásokat a dohányzás és más káros szokások által kialakuló oxidatív stressz okozza, amely károsítja a sejtfejlődést, illetve csökkenti a spermaszámot. A heréket a túlzott meleg hatására érő oxidatív stresszt kiválhatja elhízás, cukorbetegség, a környezetben található méreganyagok, fertőzés, sérülés, de akár a túl szűk alsónadrág viselése is.

A kutatásból az is kiderült, hogy miután a hím egerek nem voltak dohányfüstnek kitéve, harminc napon belül a géneket érintő változások fele eltűnt – ennyi időbe telik ugyanis, mire az őssejtekből kifejlődnek a spermiumok. Az embereknél ez 67 nap alatt történik. Továbbá az utódok spermájában nem találtak génmódosulásra utaló jeleket, ami azt jelenti, hogy a dohányzás spermiumkárosító hatása csak egy generációt érint. Az epigenetikus öröklődés azonban más módokon – például az RNS-en keresztül – is megtörténhet, amit a kutatók most nem vizsgáltak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek