A személyiségedről árulkodik, hogyan tartod a kisbabát

Nem a kezességen múlik, hanem a kötődési stílusról árulkodik, hogy melyik oldalon ringatjuk a kisbabát. Egy friss kutatás szerint a bal oldali tartás az általános, míg a jobb kézben való ringatás atipikusnak tekinthető.

Az emberek zöme jobbkezes, ennek ellenére a nők többsége a bal karjára teszi a kisbabát. Logikus magyarázatnak tűnik, hogy azért, mert így jobban tudja használni a jobb kezét, hiszen anyaként óhatatlanul szükség van arra, hogy úgy tegyünk-vegyünk, hogy közben a gyereket is fogjuk. (Erre, mondjuk, jó megoldás a hordozókendő, mert akkor mindkét kezünk felszabadul.)

Valójában azonban a kezességnek vajmi kevés köze van a kisbaba tartásához, ugyanis a balkezesek is ugyanúgy a bal oldalt részesítik előnyben. Ez a kérdés pedig évtizedek óta foglalkoztatja az evolúciós és fejlődéspszichológiával foglalkoztató kutatókat, írja a Psychology Today.

Egy friss tanulmányban olasz kutatók a felnőttkori kötődési stílusok szempontjából vizsgálták meg ezt a kérdést. Ezeknek két fő típusa van: a biztonságos és a bizonytalan. A biztonságosan kötődő emberek könnyebben hoznak létre és tartanak fenn közeli kapcsolatokat, valószínűleg azért, mert gyerekként egészséges, stabil kapcsolataik voltak. Ezzel szemben a bizonytalan kötődésű felnőtteknek nehezebben megy az egészséges kapcsolatok működtetése.

Bal vagy jobb?
Bal vagy jobb?AzmanL / Getty Images Hungary

A szakemberek azt feltételezték, hogy a biztonságosan kötődő emberek inkább a bal oldalt választják, egy korábbi vizsgálatból ugyanis az derült ki, hogy ez táplálja a mama-baba közötti emocionális kapcsolatot. Ennek oka pedig valószínűleg az agy két féltekéje közti különbségekben keresendő, a bal oldali tartás ugyanis elősegíti a jobb agyféltekék közötti kommunikációt, ami a társas kapcsolatainkban domináns, különösen a korai gyerekkorban.

A hipotézis tesztelésére a kutatók közel háromszáz 18 és 38 év közötti nőt kértek meg arra, hogy vegyen fel egy játékbabát, aminek a helyzetét mindig változtatták. Ezt követően a résztvevőknek ki kellett tölteniük két kérdőívet, ebből az egyik a szülőkkel való kapcsolatra, a másik pedig a romantikus kapcsolatokra irányult.

Az eredmények egyértelműen igazolták, hogy a nők a bal oldalt preferálják, ugyanis a résztvevők fele egyértelműen oda tette a babát. 34 százalékuk a jobb kezében ringatta a játékot, míg a többiek váltogatták az oldalakat. Ezután a kutatók összevetették az eredményeket a kérdőívekkel, és megállapították, hogy a bal oldalon ringatók a biztonságos kötődésűek, akiknek fiatalon jó kapcsolatuk volt az anyjukkal, és könnyen létesítenek párkapcsolatot is. Ezek alapján tehát arra a következtetésre jutottak, hogy a baba bal kézben való tartása tekinthető az alapvetőnek az emberek esetében, míg a jobbkezes tartás ezzel szemben atipikus, ami idegességgel, stresszel, depresszióval és a kötődési stílussal mutathat összefüggést. Vagyis ha jobb kézben szeretjük tartani a babánkat, érdemes megvizsgálni a társas kapcsolatainkat is, hátha rájövünk, hogy valamin esetleg változtatni kell, hogy magabiztosabb és stabilabb szülője legyünk a gyerekünknek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra