8 havas játék, hogy a kintlét ne csak a fagyoskodásról szóljon

Készíthettek madáretetőt a hóangyalból, vagy graffitizhettek a friss hóra. A legkeményebb mínuszokban pedig mindenképp keressétek elő a szappanbuborék-fújót!

A várva várt hóval végre megérkezett a tél legjobb része. Sokkal szívesebben mozdulok ki ilyenkor a gyerekekkel, akik már hónapok óta azt várják, hogy mikor lehet szánkózni és hóembert építeni. Az idei tél eddigi legmenőbb játéka nálunk a hófalépítés, aminek a fedezékéből kiválóan lehet hógolyózni a szomszéd kislánnyal. 

A hagyományos téli mókázáson kívül egy kis kreativitással sokkal többet is ki lehet hozni a hóból, jöjjön hát most néhány ötlet, amivel talán könnyebb lesz a szabadba csábítani a hideget nem szerető gyerekeket is. 

#1 Hóangyalból madáretető

A hóangyalt mindenki ismeri, de könnyen feldobhatjuk azzal, ha utána madáreleséget szórunk bele. Ha többféle magunk van, akkor akár „ki is színezhetjük” vele az angyalt. Utána pedig az ablakból leshetjük a magokra érkező madarakat, és ha szerencsénk van, akkor igazi különlegességeket is láthatunk

Hóangyal közösen
Hóangyal közösenShutterstock

#2 Graffitizés ételfestékkel

A nyári krétarajzok mintájára télen készíthetünk graffitiket a hóba, amihez csupán vízre, ételfestékre és spriccelős flakonokra lesz szükség. A színek a hígítástól függően lehetnek világosabbak vagy sötétek, de keverhetjük is őket. Az eredmény akkor a leglátványosabb, ha még érintetlen hóba festünk.

#3 Kincskeresésre fel!

Szintén ételfestékre és vízre van szükség a téli kincskereséshez is. Készítsünk színes jégkockákat, és már indulhat is a kincsvadászat a hóban!

#4 Szúrd be a répát!

A hóember építése és felöltöztetése mindig jó móka. Készülhet közösen, de versenyezni is lehet, hogy ki tud nagyobbat építeni. Lehet belőle hónyúl vagy akár hóegér is. Amikor pedig elkészült, akkor jöhet a játék, hogy bekötött szemmel ki tudja a legpontosabban eltalálni egy répával az orr helyét!

A hóemberben mindenkinek jut egy golyó
A hóemberben mindenkinek jut egy golyóShutterstock

#5 Hószázlábú

Ha kevés hó van, akkor hóember helyett készíthetünk hógolyókból százlábút is.

#6 Hócukrászda

Keressük elő a homokozós formákat, vagy vegyük elő a sütikiszúrókat, és máris megnyílhat a hócukrászda!

#7 Tudományos kísérlet

Kisgyerekekkel az is érdekes lehet, ha megnézitek, hogy miből is van a hó. Rakjatok tele egy lábast, aztán kezdjétek el melegíteni a tűzhelyen, és nézzétek meg, ahogy vízzé válik!

#8 Fagyott kristálygömbök

Ha bejönnek a kemény fagyok, és a gyerekeknek semmi kedvük nincs kimozdulni, akkor feltétlenül vegyük elő a szappanbuborék-fújót! Nagyon látványos és különleges, ahogy a buborékok a levegőben megfagynak. Viszont tényleg nagyon hideg kell hozzá, -10 fok körül érdemes ezzel kísérletezni. 

Fagyott buborék
Fagyott buborékShutterstock

Végezetül, ha szeretnénk megőrizni a tél hangulatát, akkor itt a lehetőség, hogy néhány keményre gyúrt hógolyót egy dobozban lefagyasszunk! Jó móka lesz majd elővenni a nyári kánikulában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra