3 ötlet, hogy mit csinálj a gyerekkel a sötét délutánokon

Elképesztően illatos alkotások készíthetőek a fűszerekből készült festékekből, a fonalra fűzött színes tésztákból pedig igazán különleges nyakláncok és díszek születhetnek. Ötletek, hogy hogyan dobjuk fel a megszokott játékokat valami újdonsággal.

Amíg világos volt, az ovi utáni órákat többnyire a szabadban töltöttük, ám az óraállítás óta beköszöntöttek a sötét délutánok, így ha itthon vagyunk, akkor néha muszáj valamit kitalálni, hogy kiszakadjunk a megszokott legózunk-kirakózunk-rajzolunk-vonatozunk körből. Ráadásul szépen lassan közeledik a karácsony, így az elkészült alkotások tökéletes ajándékok lesznek a nagyszülőknek, nagybácsiknak, nagynéniknek.

Fűszerfestés

Festeni mindenki szokott, de itt az ideje, hogy feldobjuk egy kicsit! Gyűjtsünk össze minél többféle színű és illatú fűszert a konyhából, és ezeket egyesével tegyük kis tálakba. Keverjünk hozzájuk tojássárgáját, és már kenhetik is a gyerekek ecsettel, ujjal, kanállal vagy akár vattával. Papírból érdemes valami keményebbet választani, hogy ne ázzon át túl gyorsan. A végeredmény igazán különleges és illatos lesz! 

Ha valóban tartós és illatos festményt szeretnénk készíteni, akkor szerencsésebb, ha a fűszert egyező színű festékkel keverjük, és úgy visszük fel a papírra. Ha szeretünk játszani a színekkel, akkor alapnak használhatunk fehér festéket is, és ehhez tetszés szerint keverhetjük a fűszereket.

shutterstock 1179868897
Shutterstock

Színes falevelek

Igazi őszi klasszikus. Gyűjtsünk minél többféle formájú és színű levelet, nekem a juhar a személyes kedvencem. Fontos, hogy lehetőleg rövid időn belül használjuk fel őket, különben elszáradnak, és akkor már nehéz velük bármit is kezdeni. 

Felragaszthatjuk őket egy papírra, és készíthetünk belőlük képet, de a száradás miatt ilyenkor érdemes gyorsan keretbe is tenni, hogy megóvjuk az esetleges sérülésektől. Megfesthetjük a levelek fonákját, és készíthetünk lenyomatot vagy akár egy tájképet levelekből.

Elkészíthetjük őszapót és őszanyót is, ehhez jó sok levélre, egy hurkapálcára, egy hungarocellgolyóra, némi piros filc anyagra és ragasztóra lesz szükségünk. A golyóra rajzoljunk arcot, majd a filcből vágjunk ki egy félkört, és tekerjünk belőle egy sapkát a fejre, majd ragasszuk oda. A faleveleket fűzzük fel a hurkapálcára, a végén szúrjuk rá a fejet, és kész is a tökéletes őszi dekoráció!

Gyurma házilag

A gyurmázás népszerűsége nálunk hullámzó, van, amikor egy héten keresztül mindennap azzal játszanak, míg máskor egy hónapig elő sem kerül. Fejlesztés szempontjából hasznos tevékenység, mert a gyúrással, csippentéssel, formázással ügyesednek az ujjak, és a különböző alkotásoknak pedig csak a gyerekek fantáziája szab határt.

shutterstock 1123077605
Shutterstock

Persze a gyerekek a legritkább esetben tartják tiszteletben a színeket, és rövidesen könnyen egy barna kupac lehet a gyurmákból, ráadásul a legtöbb bolti változat sajnos könnyen kiszárad, ezért jellemzően fogyóeszköznek számít. De szerencsére házilag is könnyedén elkészíthetjük, és különösen extra hozzávalót sem igényel.

Recept:

  • 1 csésze fehér liszt
  • 1/3 csésze só
  • 1 kávéskanál citromsav
  • 1 kávéskanál étolaj
  • 1/2 csésze víz, a lényeg, hogy a massza nokedlitészta sűrűségű legyen
  • ételfesték

A száraz összetevőket tegyük egy fazékba, majd adjuk hozzá a folyadékot, de az ételfestékkel még várjunk. Keverjük össze, és főzzük 1-2 percig, amíg össze nem áll az alap. Utána szedjük szét annyi felé, ahány színt szeretnénk, tegyük a közepébe a festéket, és gyúrjuk össze, hogy egyenletes legyen a szín. Használat után pedig tegyük zacskóba, mert a szabad levegőn megkeményedhet!

Színes tészta, só és rizs

Az ételfesték nemcsak a gyurma festésére jó, hanem nagyjából bármit be tudsz vele színezni. Egy teáskanál vízbe tegyél 10 csepp ételfestéket, majd egy visszazárható zacskóba tegyél egy marék tésztát (a legjobb, ha üreges), és add hozzá a festékes vizet. Zárd le a zacskót, és addig rázd, amíg a festék mindenhol befogja a tésztát! Ha nem elég színes, akkor nyugodtan adjál még hozzá. Utána a tésztákat terítsd ki száradni sütőpapírra, és másnap már mehet is a tésztafűzés! Ugyanezzel a módszerrel sót és rizst is festhetsz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra