Ha csak egy vitamint adsz a gyereknek, ez legyen az

A csapból is az folyik, hogy télen adjunk D-vitamint a gyereknek, és szedjük mi magunk is. De miért fontos ez, és miért nem elég természetes forrásból pótolni?

Idén kivételesen szép a vénasszonyok nyara, október közepén még bőségesen élvezhetjük a Nap sugarait és a kellemes meleget. Most még van lehetőségünk az utolsó pillanatban feltölteni a D-vitamin-raktárainkat, s különösen fontos ez a kisgyerekek esetében, akik fogékonyabbak a különböző betegségekkel szemben. De mi köze ehhez a D-vitaminnak? Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász elmondja, miért lényeges télen a D-vitamin pótlása.

A D-vitamin segít a télen gyakori vírusos fertőzések leküzdésében, ugyanis hiánya esetén az immunrendszer működésében fontos szerepet játszó fehérvérsejtek (T-limfociták) aktivitása csökken, egyfajta alvó állapotba kerülnek. Ezeknek pedig a fő feladata a kórokozók elpusztítása lenne.

Nem igazi vitamin

Az emberi szervezetben a D-vitamin a napfény hatására a bőrben termelődik. Valójában ez egy hormonszerű előanyag, mely aztán több átalakuláson megy végbe, míg végül biológiailag aktív anyaggá válik, aminek az immunrendszeren kívül a kalciumszabályzásban és a csontosodásban van szerepe.

D-vitamint tartalmazó élelmiszerek
D-vitamint tartalmazó élelmiszerekShutterstock

A téli időszakban nem éri a szükséges D-vitamin termeléséhez elegendő napsugárzás a bőrünket (a szolárium erre nem megfelelő), és a táplálékkal sem tudunk annyit bevinni, amennyi kellene. Jó természetes D-vitamin-forrás például a máj, a halmájolaj, a tojás, a tej és a tejtermékek. Ezekből viszont rengeteget kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy a napi vitaminszükségletünket fedezzük.

Az pedig, hogy meddig tartanak ki a nyári tartalékok, sok mindentől függ. Aki a nyári időszakban naponta legalább húsz-harminc percet töltött fedetlen végtagokkal a reggeli vagy késő délutáni napon, az nagyjából az őszi időszak végéig elegendő tartalékkal rendelkezhet. Novembertől azonban javasolt a vitaminpótlás elkezdése.

Mennyi D-vitaminra van szüksége egy gyereknek?

A D-vitamin pótlását az aktuális ajánlások az őszi-téli időszakban mindenkinek javasolják, kortól és nemtől függetlenül, de természetesen különböző mennyiségben. Gyerekek esetében egy éves korig napi 400-1000 NE (nemzetközi egység), egy éves kortól tizennyolc éves korig napi 500-1000 NE, felnőtteknél napi 2000 NE bevitele javasolt.

Az anyatejes csecsemők esetében egész évben szükség van a pótlására, hiszen az anyatej kevés D-vitamint tartalmaz. Tápszerrel táplált csecsemőknél figyelembe kell venni az elfogyasztott tápszer vitamintartalmát, és ennek függvényében szükséges kiegészíteni D-vitamin-cseppekkel.

Figyeljünk a mértékre!

A D-vitamin zsírban oldódik, és így elraktározódik a szervezetben, nem ürül ki a "felesleg", vagyis külső bevitellel túl lehet adagolni. De ehhez rengeteget, napi több tízezer nemzetközi egységnyit kell szedni belőle. A napozással nem adagolható túl, mert szervezetünk ezt jól szabályozza, és tápanyagokkal sem tudunk túl sokat bevinni, azokban ugyanis nagyon kevés van.  

Oszd meg másokkal is!
Mustra