Nem mindegy, hogyan kapja az anyatejet a kisbaba

Egy kisbaba számára az anyatej a legjobb táplálék, és most már azt is tudjuk, hogy közel sem mindegy, hogy milyen forrásból jut hozzá. A szoptatott kisbabák ugyanis sokkal egészségesebben gyarapodnak, mint azok, akik cumisüvegből kapják a tejet.

Lassabban gyarapodnak és kevésbé híznak el azok a kisbabák, akiket szoptatnak, derült ki egy kanadai kutatásból. A kulcs ráadásul nemcsak az anyatejben rejlik, hanem önmagában a szoptatásban is, ugyanis akiket cumisüvegből etettek lefejt tejjel vagy tápszerrel, gyorsabban híztak, és később magasabb volt a testtömegindexük. Ez pedig nem túl jó előjel a felnőttkori elhízásra nézve, írja a CNN.

Szoptatás!

A hosszú távú vizsgálatban 2500 csecsemő táplálkozási szokásait hasonlították össze, és megállapították, hogy akiket kizárólagosan szoptattak, lassabban híztak, és három hónaposan alacsonyabb volt a testtömegindexük. Egyéves korban pedig azok voltak a legegészségesebb súlyúak, akik az anyatej mellett (3 hónapos kor után már nem vették figyelembe, hogy honnan jutott hozzá) 5-6 hónapos korban kezdtek el a szilárd ételekkel ismerkedni.

Összességében az anyatejes táplálás jobb hatással volt a babák gyarapodására, mint a tápszer, de a szoptatás még ezen belül is kiemelkedett. Az okokat a szakemberek még nem tudják, de elképzelhető, hogy a szoptatás közben a baba jobban tudja szabályozni az elfogyasztott mennyiséget, vagy az is lehet, hogy a hűtőben tárolás során történik valami az anyatejjel. Az elfogyasztott mennyiséget és az anyatej minőségét a kutatók nem vizsgálták.

shutterstock 387481777
Shutterstock

A kutatók szerint ez hatással lehet a későbbi elhízásra, mert más vizsgálatok már kimutatták, hogy akinek kiskorában magas a testtömegindexe (vagyis túlsúlyos), az nagy eséllyel a gyermekkor későbbi szakaszában és felnőttként is súlyproblémákkal fog küzdeni.

Az eredményekből kiderült, hogy minden szoptatás számít, még akkor is, ha mellette néha tápszert is kap a baba. Ennek pedig az a pozitív üzenete van az anyák számára, hogy nemcsak a kizárólagos szoptatás a jó hatású, hanem a részleges is.

A világ sok pontján problémát jelent, hogy túl rövid a szülési szabadság, és az anyáknak néhány hét után már újra munkába kell állni. Ezért aki anyatejjel szeretné táplálni a gyermekét, kénytelen fejni, hogy aztán cumisüvegből etesse meg a kisbabát az, aki vigyáz rá. A WHO ajánlása szerint a gyermek féléves koráig a kizárólagos anyatejes táplálás a legjobb, és ezt követően, a hozzátáplálás mellett is javasolják a szoptatást a gyermek kétéves koráig. A fejés ugyanakkor munka mellett nem mindig kivitelezhető, így a gyerekek többsége előbb-utóbb részben, majd teljesen tápszert kap.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek